Quantcast
Channel: Minst En Gång i Veckan
Viewing all 1031 articles
Browse latest View live

Maj månads populäraste inlägg.

$
0
0
1

ALL ABOUT BASE - MED SMU, GENREP PÅ MAXIM:
"Det roliga med att närvara vid det första publikrepetitionen är att man får vara med om det första mötet mellan material och publik, mellan publik och artist. Här är allting lika viktigt. Allting har chansen att bli en hit, allt har potentialen att vara det bästa du någonsin sett, och det är bara efter detta möte, och kanske några av de kommande, som man inser vad det är man har. Vad som är topparna, och vad som är - trots allt jobb - dalarna."

Låter det intressant? Här är resten:

2
LIVET ÄR EN SCHLAGER på Cirkus: 

”Va?”
”Min pollenallergi: jag är helt igentäppt, kan knappt andas, mår som skit, jag kan inte komma idag…”
Jag hade förväntat mej något sånt. Tre gånger har jag bjudit med honom på föreställningar, och tre gånger har han backat ur. Det är inte det att han inte haft bra anledningar - nåja, anledningar - det är bara det att han har gjort det. Tre gånger. 
För att göra en kort historia kortare: jag skäller ut honom med en hel del hemsnickrade invektiv. Skäller ut honom som en sån där galning man brukar se på stan och tänka: Fattar han inte att han hörs över flera kvarter? Har han inte insett att saken med telefon är att man inte ska behöva skrika?
Jag tjafsar, gläfser och morrar, undrar varför han inte kunnat höra av sej tidigare, hur många som säkert hade velat följa med i hans ställe, men som det nu är för sent att bjuda in, hur pinsamt det blir för mej - 
”Okej, okej, jag kommer", svarar han, till slut, ordentligt stukad. Jag lägger på. ”Det finns väl för faan tabletter mot hösnuva…” säger jag, högt, ljudligt, för att visa för det lätt chockade folket omkring mej att jag faktiskt inte alls är helt omänsklig."

Låter det intressant? Här är resten: 

3

VI ÄRO TUSENDEN, på Teater Reflexen:

”Ni har inga nazister här idag?” undrar den något fjollige mannen med den kortärmade skjortan och den genomträngande rösten. Det var uppenbarligen menat som ett skämt, ett ganska vågat sådant, men ingen skrattar. Hans vänner ser sej lite generade omkring, för att kolla vilka som har hört vad han har sagt. Vi är ganska många som har hört, och vi är inte roade. 
Jag står ute på torget i Kärrtorp, utanför teater Reflexen. "

Låter det intressant? Här är resten: 

4

KVINNOR PÅ GRÄNSEN TILL NERVSAMMANBROTT, på Kulturama:

Jag kommer ihåg när den här filmen kom, 1988 eller 1989. Jag minns öppningstexterna. 50-60-talets magazinecollagekonst. Färgerna. Musiken. Från första rutan var jag helt fast. När inledning till filmen var över visste jag hur det var att vara med om något helt nytt, en ny estetik, ett nytt sätt att berätta. 
När jag några år senare fick min första lägenhet målade jag köket limegrönt, hallen karmosinröd, vardagsrum och sovrum var turkosa. Jag tänkte inte på det då, men utan den här filmen hade nog alla rummen förblivit nikotinröksvita.

Låter det intressant? Här är resten: 

5

SHOWCASE, med musikalklassen på SMI:

Två väldigt bakfulla unga män sitter bredvid mej, men dom är så unga att det knappt märks. Hade jag, vid min ålder, varit så bakfull hade jag inte ens tagit mej upp ur sängen, och hade tillbringat dagen horisontellt, övertygad om att den här huvudvärkan nog måste vara ett tecken på en begynnande hjärnskada, eller kanske en stroke, men dom verkar bara vara lite trötta, och har en vag uppfattning om vad dom varit med om.

Låter det intressant? Här är resten:

PIPPIN, Scengymnasiet S:t Erik, föreställning 77 29/5 2015

$
0
0
Text och Musik Stephen Schwartz, Manus Roger O. Hirson Regi Maria Malby, Musik och Producent Jonas Åman, Koreografi Chrisitn ”Kicki”  Holmquist, Medverkande: Lovisa Abrahamsson (lag 1), Rebecka Hell (lag 2), Jenny Schantz , Hanna Elghorn (lag 1), Catharina Jokinen (lag 2), Tea Teddy Sandeborg (lag 1), Jennifer Wennström (lag 2), Isabella Arenblad (lag 1), Elin Allerborg (lag 2), Dalya Kadir Rashid (lag 1), Julia Kaizer Lindemann (lag 2), Hanna Allerborg, Miriam Rieback, Joanna Lahdenperä, Dorsa Rezai, Nemo Wrede.

Det måste vara superknepigt att vara lärare för en musikalklass, och försöka bestämma vilket verk det är man ska sätta upp härnäst. Och då tänker jag inte i första hand på att hitta något bra, något med roller i passande åldrar, något som inte har spelats på ett tag, och något som känns kul för klassen att göra, utan rent praktiskt:
”Vad gör vi med alla dessa tjejer?”

Det verkar alltid finnas ett överskott av tjejer, och ett underskott av kvinnliga roller. Inte bara i musikalklasser, inte bara i dramaklasser, inte bara på teaterskolor, utan i branschen över huvud taget. 
I några klasser finns det några få killar, men i vissa finns det inga alls. Vilket gör att man antingen måste låta några tjejer antingen spela män, eller ändra rollens sexulitet, så att en manlig roll nu plötsligt är en lesbisk roll. På Scengymnasiet S:t Erik, har man valt att sätta upp Pippin, och låta flera av tjejerna spela män. 
Jag blir alltid förvånad när våren kommer och det visar sej att ännu en gång har ingen musikalklass satt upp Nine, en musikal med minst nio kvinnliga roller, och bara en manlig.

Jag och min kompis Malvolio Morrhår kommer in gratis! Förra gången jag var här, när dom spelade The Witches of Eastwick, hade dom en liten kassa i trapphuset, men nu, när jag vid insläppet frågar var jag kan köpa biljetter, blir jag bara inviftad med ett leende. Och jag klagar inte, det är bara att tacka och ta emot. 
Det är mest klasskompisar, med undantag av några få föräldrar. Två små barn har fått komma med, för att titta på sin storasyster, eller kanske faster, moster eller kusin.

Pippin verkar vara ett populärt val för skolklasser, kanske för att den - liksom musikalerna Joseph and The Technicolor Dreamcoat och The Frogs - började som en skolföreställningar, vilket betyder att det finns många roller, ett slags öppet berättande, och mycket för en ensemble att göra. En slags dramatisk demokrati, kan man säga. 
Senast jag såg den var på Kulturama, förra våren, då dom hade den som avslutningsproduktion på sin musikallinje.

Musikalen hade urpremiär på Broadway 1972, och vann bl.a. Tony awards för Bob Fosse - koreografi och regi - och Ben Vereen för den manliga huvudrollen som berättaren. 

Det handlar om sonen till den franske kungen Karl den store, Pippin, och hans sökande efter något som kan göra hans liv meningsfullt. Han testar bland annat kärlek, makt, krig, och sex. Och det är just det sista som ger mej en tankeställare. Sex.
Man använder sej  - som i originalet - av en slags gycklargrupp med sminkande ansikten och trikåer som tillsammans berättar historien. Personer stiger ur gruppen för att porträttera roller, och går sen tillbaka. Det hela har en slags känsla av gatuteater.
Som alla Fosse-föreställningar är detta en ganska ”vuxen” show. Inga romantiska fjanterier, utan en ganska cynisk - eller realistisk - syn på livet. Och kanske är det bara det att det sitter två små barn några rader bakom mej, men plötsligt blir jag mycket medveten om det sexuella innehållet. 
Det är inte så illa som att som tonåring sitta och tittar på teve med föräldrarna, när det plötsligt visas en utdragen sexscen, men det är något ditåt. 
Kanske är det att eleverna är så unga att dom liksom kan framställa det sexuella innehållet som något ganska grovt, men ändå abstrakt, lite som man humoristiskt skulle framställa ett lustmord, liksom på låtsas. Man vågar vara vulgära, eftersom det bara är en lek. Man vågar provocera, eftersom man är trygg i att det inte är på riktigt. Man är lite tonårspunkiga, lite tryggt rebelliska, lite som småbarn som leker hårdrockare utan att veta vad alla tecken och ord betyder. 
Kanske är det bara det att jag först hade fått för mej att det var en manlig regissör, och jag tyckte mej läsa in något lite smaklöst, lolita-gottande i regin, och när jag sen mindes att man hade haft en kvinnlig regissör kände jag mej lite dum - är dubbelmoralistisk ett ord? - eftersom jag läst in det jag läst in utifrån något utanför själv verket, och inte vad regin i sej berättade: Jag trodde först att det var en manlig regissör, alltså drog jag vissa slutsatser, och när det sen visade sej vara en kvinnlig regissör var jag liksom tvungen att revidera mina åsikter, och jag vet inte om det var rätt eller fel av mej. Jag liksom bara gjorde det. 
Många är mycket bra, och det finns en skön säkerhet på scenen. En av eleverna har en slags avslappnad charm, ett slags njutningsfullt sätt att förhålla sej till publiken. Det är inte det att hon är mycket bättre än dom andra, det är något med hennes inställning till alltihop som är ganska spännande. En kattlik charm, på något sätt. Det är som om hon vägrade försvinna i mass-scenerna, som om hon spelade en av huvudrollerna, även här. Jag tänker lite på Salomes dans inför Herodes, eller Gypsy Rose Lee. Hon bara utgår - i många fall med rätta - att allas ögon är på henne. Där andra elever fokuserar på sej själva, verkar hon fokusera på publiken. Det är som om hennes undertext var:
”Pa-dam! Här står jag längst ut, längst bak till höger, men jag vet att du tittar på mej i alla fall…”
Och: 
 ”Du kan välja ett titta på någon annan, nån som jobbar som sjutton för att du ska titta på henne, men jag tror nog att du helst vill titta på mej, eller? 
Eller:
”Här syns jag knappt, med jag vet att baksidan på mitt knä är mer fascinerande än hela framsidan på många andra…”
Jag sitter och undrar om barnfamiljen bakom mej är hennes. På nåt sätt hoppas jag nästan det. Inte för hennes skull, utan för deras, för att dom ska kunna känna sej stola över att deras dotter faktiskt gör väldigt bra ifrån sej. Ibland hör jag barnen fråga de vuxna, men jag tycker inte deras prat verkar ha något samband med någon specifik person på scenen. 
Det är inte förrän det är över som jag får veta sanningen. Vid applådtacket börjar en liten flicka med en blomma i handen långsamt gå nerför trappan mot scenen, långsamt, långsamt, för att inte trilla, för att inte tappa blomman. Jag följer henne med blicken, eftersom jag har insett att hon kommer att besvara min fråga på vem dom är där för. 
Nu är hon nere på golvet. Nu håller hon upp blomman. Nu går hon fram…
Japp! Jag hade rätt! Jag vänder mej om, mot föräldrarna och ler, som för att visa att det inte bara är dom som tycker att deras dotter - eller vad hon nu var - är bra. 
Dom ser mej inte ens. Dom bara ler och applåderar, stolta, lyckliga över att dom var där, mycket nöjda med det dom fick se.
Och jag tänker sno hennes undertext nästa gång jag är med på ett foto där jag inte är den självklara medelpunkten. 

Tacksamt, 

Joakim Clifton Bergman

Fribiljett, tack Scengymnasiet! Hittills har scenkonsten 2015 kostat mej 3280:- 

Du vet väl att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan

- och att jag på Twitter heter https://twitter.com/EnIVeckan.

Om du gillade det här kanske du gillar

FRÄMMANDE KROPP av Manfred Krage, på Teater Giljotin:
Flera av mina väninnor har inte några barn. En del för att dom aktivt valt bort barn, andra för att det helt enkelt inte blev så. Jag tycker det är ganska respektlöst att förutsätta att dom är olyckliga. Och det är alltid kvinnor med barn som förutsätter att barnlösa bara lever ett halvt liv, liksom. Som att dingla en köttbit framför en vegetarian och säga:
”Du vet inte vad du går miste om…”

Låter det intressant? Här är resten: 

MATS EK & NORRDANS, på Dansens Hus:
Senare börjar två män, fortfarande i bara kalsonger, utföra en slags pas de duex, där den ene, med en mikrofon - lite som man gjort tidigare med kvinnan i Jerusalem - börjar ställa frågor till den andre, frågor som hela tiden svaras med Yes: 
”Do you want to be happy?”
”Yes.”
”Do you believe in love?”
”Yes.”
”'Cause I got something to say about it, And it goes something like this”
Okej, det sista var kanske inte med, men du fattar?

Tycker du det verkar intressant? Här är resten: 


HIGHLIGHTS med Cullbergbaleten på Dansens Hus: 
"Det hela är mer som en workshop för kvinnor som vill hitta sin manliga sida, och det är inget fel med det, men det är inte nödvändigtvis något folk vill betala pengar för att se. 
Och sen, givetvis, måste dom börjar simulera sex igen. 
Om det varit en manligt ”koreograf” hade jag nog tänkt mej honom som impotent eller gravt hämmad. Nu tänker jag på henne som frigid. Som en sån där som låser in sej i badrummet och viskar snuskiga ord till sin spegelbild tills det börjar snurra. "

Låter det intressant? Här är resten: 


FACE THE BEGINNING, Dansens Hus, föreställning 78, 29/5 2015

$
0
0
Kungliga Svenska Balettskolan presenterar: Migration: Koreograf: Joseph Sturdy Dansare: Teo Aracic, Philip Arvanitidis, Kevin Au, Tehilla Blad, Irma Besirevic, Maria Bjorvand, Oskar Ekestorm, Anna Erixon, Celina Gleisner, Matilda Gustafson, Olivia Hansson, Isak Palmstierna Einarsson, Michelle Persson, Kana Mori, Elin Ryman Myllyvainio, Harald Röök, Sofia Sangregorio, Shannon Taylor, Vilja Tjemsland Kwasny, Linn Wyller Retsler, Lucas Russell Brinin och Di Wu, IN2IT; Koreograf: Sara Ruddock, Musik: Deorro, Four Tet, Dansare: Moa Andreasson, Albin Bergström, Tora Björling, Anna Bytner, Paula Garcia, Julian Greene, Elsa Hildebrand, Erik Hjellström Nilsson, Aqvelina Jacobsson, Jenny Jonsson, Elvira Lindell, Sandra Mattila, Linnea Nilsson, Mikael Nordebäck, Emma Nydahl, Karin Oldsjö, Gabriella Palmstierna Einarsson, Lucinda Rosell, Isa Schulz Slotte, Galina Zelenina och Linn Åhlander, DaTha, Koreograf: Alexandra Campbell, Musik: AphexTwin, Dansare: Kevin Au, Adam Bernstein, Irma Besirevic, Maria Björvand, Alva Dunne, Kahrin Ekholm, Olivia Hansson, Kajsa Nilsson, Michelle Persson, Elin Ryman Myllyvainio, Sofia Sangregorio, Adam Seid Tahir, Emelie Söderström, Madeleine Tell, Daniel Vängelin och Emy Zetterberg Reserv: Shannon Taylor, Balettakademien presenterar: Nocturnal Descent, Koreograf: Kenny Svensson & Zain Odelsthål, Dansare: Cecilia Arbeus, Sigrid Anne Björneby Vik, Vicky Engstrand, Philip Granat, Sarah Avaija Hammeken, Josefin Hedman, Louise Hesselring, Johan Hillgren, Carolina Janevald, Tilda Kristiansson, Nea Landin, Johan Lööf, Rebecca Matani, David Muhr, Caroline Navestad, Nicoline Persen, Jessica Rosin, Benedicte Stensvaag Ellefsen, Linn Stålhammar, Elin Wilhelmsson, Olivia Åhman, Sara Östberg Diakité, Grasp, Koreograf:Jennifer Archibald, Music: Taufiq Qureshi, BAE Donky Pitch, Dansare: Cecilia Arbeus, Sigrid Anne Björneby Vik, Vicky Engstrand,  Josefin Hedman,  Carolina Janevald,  Jessica Rosin, Benedicte Stensvaag Ellefsen, Linn Stålhammar, Elin Wilhelmsson, Olivia Åhman, Sara Östberg Diakité, 2 feet under, Koreograf:Charlotta Öfverholm, Dansare:  Philip Granat, Sarah Avaija Hammeken, Louise Hesselring, Johan Hillgren, Tilda Kristiansson, Nea Landin, Johan Lööf, Rebecca Matani, David Muhr, Caroline Navestad, Nicoline Persen, Projektioner: Anders J. Larsson, In the Afterglow, Koreograf:Lee Brummer & Israel Aloni, Music: Anthony & the Johnsons, Dansare:  Philip Granat, Sarah Avaija Hammeken,  Louise Hesselring, Johan Hillgren, Nea Landin, Johan Lööf,  David Muhr,  Nicoline Persen

Efteråt, ledandes våra cyklar mot Söder, pratar vi om dans och humor, och om underkläder. Hudfärgade underkläder.
Det går en trend i allt, och just nu verkar det vara underkläder. För dansare i alla fall. Jag och min kompis Patti-Li Leuk har varit och sett Kungliga Svenska Balettskolan och Balettakademiens vårföreställningar. Kungliga Svenska Balettskolan började i en slags hudfärgade korta underklänningar, och balettakademin avslutade i hudfärgade kalsonger, om man var kille, eller hudfärgade sportbehå och boxertrosor, om man var tjej. Och rejält nedsmutsade.
Och det var inte bara där. Jag satt, under föreställningen, och funderade var någonstans det var jag hade sett det här, nyligen. Det tog lite tid, men så kom jag på det: det var En Midsommarnattsdröm, på Kungliga Operan. Där, under bakfylledrömscenen, var alla klädda så. Och det fräsiga med den här typen av kostymer är att - för mej i alla fall - känns dansarna mindre nakna än om dom haft trikåer, eller underkläder i svart eller vitt. Dom känns inte avklädda. 
Och vad gäller humorn så var det nog så att vi saknade den, lite grand. Speciellt i anda halva, i ett nummer med mycket pratande i mikrofoner, där det kändes som att man kanske hade behövt lite självironi. Och fanns det inte ett liknande nummer förra året, där en norsk dansare pratade? Ett ”galet” nummer, där man liksom röjde runt. Eller minns vi fel? Vi förstår att man vill säga något om krig och våld, men det är inte riktigt klart vad som blir sagt.
Vi pratar också om att det verkar som om balettakademien fått starkare manliga dansare. Mycket starkare. Och fler. Och några riktigt livsfarliga. 
Ibland känns det som om dans kan hålla på hur länge som helst, både på gott och på ont. Det är positivt när man sitter där i salongen och myser, tiden bara går, och man är lite förtrollad, som när en kille i kvällens första koreografi har ett solo, och det känns som om han dansar under vattnet, som om han var viktlös. Man kan inte slita sej, man tänker inte på något annat, man analyserar inte, man bara känner. Det är som att ligga på rygg i gröngränset och se molnen tumla runt däruppe, man är någonstans mellan totalt närvarande och helt borta. 
När det är negativt känns det som om koreografin skulle kunna hålla på i en minut eller tjugo, det finns liksom ingen utveckling. Man berättar ingenting, koreografin blir bara rörelse, gymnastik. Dansarna kommer in, snurrar runt, rusar ut, andra kommer in, man hoppar, rusar ut, och andra kommer in. Det enda som verkar bestämma att det är över är att musiken tar slut. Hade det varit en längre låt hade man hållit på längre, och tvärtom. 
Vi pratar på, och promenerar. Jag säger att det hade varit intressant att få se ett specifikt berättande, med en början, en mitten och ett slut. Det behöver inte vara något man förstår, som sagan om Hans och Greta, men något där man inte bara skildrar ett tillstånd, en statisk stund. Och givetvis vill man dela ut uppgifterna så jämt som möjligt, så solistroller kanske inte är eftersträvansvärt, men vad sägs om en dans om en demonstration? Eller något om en dag på stranden? Eller vad sägs om att vända på det, och istället visa dansen som sker bakom kulisserna, i tystnaden, där dansare kommer in, byter om, nöjda eller missnöjda med sina prestationer, innan dom går in på - av - scenen igen?
Vi pratar på, och promenerar. Ibland tycker vi olika, ibland tycker vi likadant. Vi pratar om henne, hon den nästan androgyna, den långa, starka, vi pratar om honom, som var snabb och senig som en vessla, som nästan kändes för tunn för att orka göra det han orkade göra. Det är skönt att se dans där dansarna dansar, tycker vi. Valet att klä killarna i underklänningar känns lite spännande, vi önskar bara att underklänningarna kanske hade varit lite annorlunda. Lite mer som u-ringade linnen, kanske? Vi pratar om han som ser ut som en balettprins, och hon som var ren energi, och han den där som inte verkade vara rädd för något…
Vi pratar på, och promenerar…

Tacksamt, 

Joakim Clifton Bergman

Fribiljett, tack Dansens Hus! Hittills har scenkonsten 2015 kostat mej 3280:- 

Du vet väl att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan

- och att jag på Twitter heter https://twitter.com/EnIVeckan.

Om du gillade det här kanske du gillar:

PIPPIN på Scengymnasiet S:t Erik:

"Det måste vara superknepigt att vara lärare för en musikalklass, och försöka bestämma vilket verk det är man ska sätta upp härnäst. Och då tänker jag inte i första hand på att hitta något bra, något med roller i passande åldrar, något som inte har spelats på ett tag, och något som känns kul för klassen att göra, utan rent praktiskt:
”Vad gör vi med alla dessa tjejer?”"

Låter det intressant? Här är resten: 

FRÄMMANDE KROPP av Manfred Krage, på Teater Giljotin:
Flera av mina väninnor har inte några barn. En del för att dom aktivt valt bort barn, andra för att det helt enkelt inte blev så. Jag tycker det är ganska respektlöst att förutsätta att dom är olyckliga. Och det är alltid kvinnor med barn som förutsätter att barnlösa bara lever ett halvt liv, liksom. Som att dingla en köttbit framför en vegetarian och säga:
”Du vet inte vad du går miste om…”

Låter det intressant? Här är resten: 

MATS EK & NORRDANS, på Dansens Hus:
Senare börjar två män, fortfarande i bara kalsonger, utföra en slags pas de duex, där den ene, med en mikrofon - lite som man gjort tidigare med kvinnan i Jerusalem - börjar ställa frågor till den andre, frågor som hela tiden svaras med Yes: 
”Do you want to be happy?”
”Yes.”
”Do you believe in love?”
”Yes.”
”'Cause I got something to say about it, And it goes something like this”
Okej, det sista var kanske inte med, men du fattar?

Tycker du det verkar intressant? Här är resten: 


ENSAMMA TILLSAMMANS, på Kulturama, Föreställning 79 1/6 2015

$
0
0
Showcase med Beatrice Stefansdotter, Johannes Loor, Joanna Daffy, Tuuli Haikka, Pauline Gustafsson, Magnus Eriksson Emke, Peter Nilsbo - Piano, Robin Lindqwister - Bas, Oscar Magnuson - Trummor.

Efteråt, när vi står utanför och väntar på vår kompis Claveria DuChopps, frågar jag Jennie Blåtå och Malvolio Morrhår:
”Vad handlade det om?”
Dom drar ett kollektivt andetag, flackar med blicken och försöker samla sina tankar: 
”Det var olika bitar ur olika musikaler och olika teatrar,” svarar Jennie Blåtå, tveksamt. 
”Scener ur olika pjäser, ja,” rättar Malvolio,” och kanske filmer, jag vet inte, jag kände inte igen alla.”
Dom tittar på mej, som om jag hade svaret, men jag vet inte, jag har bara frågor:
”Men vad handlade det om?”
Jag vill verkligen veta: vad handlade det om?

Eleverna på Kulturamas Musikalutbildning årskurs 3 har bjudit in till ett showcase, i sal 4, och innan föreställningen bjuder man på skumpa och snittar, vilket är mycket generöst. Andra elever, som jag känner igen från skolan, går runt med stora brickor, fullladdade med champagneflöjter och små räkkanapéer. Men jag, som den Oture jag är, har precis satt i mej en stor kaffe och en efter-gymmet-macka. 

Jag är inte bra på att mingla. Eller, jag kan vara jättebra, men det är inget jag njuter av. Jag är helt suverän på att fladdra från person från person, men det brukar för det mesta kännas ganska meningslöst, efteråt. Efter en föreställning, däremot, kan jag stå ibland stå i timmar och babbla med vem som helst. 

Man börjar med en väldigt fin stämsång. Några av oss har redan satt sej ner, medan andra fortfarande står i mingelformationer i scenrummet. Det låter väldigt bra, och kanske hade det varit bättre om man bara fortsatt föreställningen härifrån, med vinden i ryggen, för under den paus på fem minuter, från det att man slutat sjunga på den lilla prologen, hinner något hända med eleverna. Man överladdar, liksom. När man kommer in är det med en energi som om vi, publiken, satt uppe på andra balkong på Oscarsteatern, och dom själva stod ganska långt bak nere på scenen. Man litar inte på att vi ser det dom gör, att vi kan läsa det dom visar upp, man börjar förevisa. Man beter sej, i vissa fall, inte som folk vanligtvis gör, utan på det sätt man uppfattar att musikalartister gör. Man flörtar inte, man beter sej som om man försökte illustrerar ordet Flörta i charader. Jag saknar en äkthet, en sanning, något att tro på. Det lilla, det ärliga. 
Det finns där, ibland, men försvinner i någon slags allmän röra, i ett slags kollektivt framförande.
Första scenen handlar om folk som köar, eller väntar på något. Det finns en sån där nummerlappsrulle, och alla väntar på sin tur. 
Är det en slags audition? undrar jag. Eller är det ett abstrakt köande, som i väntan på att få komma in i himmelriket, eller nåt?
Det tar lång tid innan första sången kommer, och när den gör det vet jag inte riktigt vad den har med någonting att göra. Det är inte så att allting måste ha något med något att göra, men det känns som om man liksom har flaggat för att detta är en spelsplats, ett slags väntrum, och här ska saker hända, så jag försöker få ihop det hela till något jag förstår. 
Flera gånger får jag lust att säga: sluta spankulera av och ann. Stå still, sjung, få mej att tro på det du berättar. Det känns som om eleverna ibland, trots att dom är ensamma på scenen, känner att dom måste anstränga sej för att vi ska titta på dom. Som om dom stod längst bort, bakom en massa andra elever. 
I programbladet står det att eleverna själva har valt den text och musik som framförs, och det kanske är därför jag uppfattar det hela som förvirrande, för att det inte finns en övergripande tanke, trots att det verkar som om det finns en. Jag förstår inte varför man valt de spelscener man har valt, vad det är man vill säga med dom, vad det är man vill visa upp, och i många fall leder scenen inte alls fram till en sång, eller har något med den påföljande sången att göra, vilket medför att jag sitter och försöker hitta en mening i något som antagligen är helt slumpmässigt.

Ett showcase, anser jag, är något man anordnar för att marknadsföra, för att visa upp något. En skola kan framföra ett showcase för att visa upp skolan, för att visa upp delar av utbildningen, vad eleverna fått lära sej, eller vilka kurser som finns, men det vanligaste är att man använder ett showcase för att visa upp sej själv, sin sång, sin dans, sin talang. Vilket måste vara ett litet helsike. Jag menar, hur väljer du den sång som bäst visar upp din röst? Den scen som bäst exponerar din bredd som skådespelare? Vilken dans väljer du? Vilken monolog?
Är man ingen dansare ska man försöka att helt eliminera all koreografi. Är komik inte ens styrka ska man inte välja humoristiska nummer. Är man lite vinglig vad gäller skådespeleri kanske detta inte är kvällen man river av något ur Hamlet
Det är som en slags frivillig audition där man ställer sej upp och visar att man behövs, till något, vad som helst. 
Jag tror att man på vägen fram till den här premiären tappade bort målet, som var att visa upp, showkejsa, sej själva, eleverna, och istället började koncentrera sej på att framföra en föreställning. Istället för att ta ansvar för sin lilla del av kvällen så började man bry sej om helheten. Man försökte hitta en ordning i röran, och någonstans gick något förlorat. 
Det största problemet är att efteråt känns det inte som om jag känner eleverna bättre, som att jag har fått en klar uppfattning om vad det är dom gör bäst, eller vad det är dom verkligen skulle vilja göra, vilket jag anser var meningen med alltihop. Jag har minnet av en väldig massa förvirrande dialoger, eller monologer, men förvånansvärt lite sång.  

Helt ärligt hade jag föredragit att varje elev kommit in, presenterat sej, och sjungit:
”Hej, jag heter Elbert Raukhard, jag gillar långa promenader och min hund Sigge, min drömroll är Michael i Mary Poppins och nu ska jag sjunga Right Hand Man, ur Something Rotten
Eller kanske blivit presenterad av en annan elev, eller en konferencier:
”Nu kommer Marika Colibri, och hon ska sjunga en sång ur Wicked…”
För mej, i alla fall, är det musikaliska berättandet anledningen till att jag är här. Inte sången i sej, utan hur man använder sin såg för att berätta något. 

Jag tror i alla fall, att om man hållit det enklare, så hade jag suttit här och skrivit om enstaka insatser, om vad varje nummer fick mej att tänka på, vad varje sångare påminde mej om, eller vad det hela gav mej, istället för att sitta här och analysera ett showcase i stort. 

Efter en stund slutar vi vänta på att Claveria, och börjar promenera bort mot Lumatorget, där Jennie Blåtå ska hoppa på tvärbanan. Vi känner oss lite oartiga, men vi vet inte om hon redan har gått, om hon kanske redan sitter på tvärbanan, kanske redan har stigit av upp vid Gullmarsplan, vilket i såna fall gör henne till den oartiga, som inte väntade på oss.
Senare, på kvällen, läser jag på fejjan att hon fullständigt älskat föreställningen, minglat järnet efteråt, och dagen efter inser jag att hon tyckte så bra om den att hon tycker den är värd ett andra besök, för hon är där igen. 
Det är tur att det är olika. 

Tacksamt, 

Joakim Clifton Bergman

Fribiljett, tack Johan och Kulturama! Hittills har scenkonsten 2015 kostat mej 3280:- 

Du vet väl att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan

- och att jag på Twitter heter https://twitter.com/EnIVeckan.

Om du gillade det här kanske du gillar:


FACE THE BEGINNING, Kungliga Svenska Baletskolan och Balettakademien på Dansens Hus:
"Ibland känns det som om dans kan hålla på hur länge som helst, både på gott och på ont. Det är positivt när man sitter där i salongen och myser, tiden bara går, och man är lite förtrollad, som när en kille i kvällens första koreografi har ett solo, och det känns som om han dansar under vattnet, som om han var viktlös. Man kan inte slita sej, man tänker inte på något annat, man analyserar inte, man bara känner. Det är som att ligga på rygg i gröngränset och se molnen tumla runt däruppe, man är någonstans mellan totalt närvarande och helt borta."

Låter det intressant? Här är resten: 

PIPPIN på Scengymnasiet S:t Erik:

"Det måste vara superknepigt att vara lärare för en musikalklass, och försöka bestämma vilket verk det är man ska sätta upp härnäst. Och då tänker jag inte i första hand på att hitta något bra, något med roller i passande åldrar, något som inte har spelats på ett tag, och något som känns kul för klassen att göra, utan rent praktiskt:
”Vad gör vi med alla dessa tjejer?”"

Låter det intressant? Här är resten: 

FRÄMMANDE KROPP av Manfred Krage, på Teater Giljotin:
Flera av mina väninnor har inte några barn. En del för att dom aktivt valt bort barn, andra för att det helt enkelt inte blev så. Jag tycker det är ganska respektlöst att förutsätta att dom är olyckliga. Och det är alltid kvinnor med barn som förutsätter att barnlösa bara lever ett halvt liv, liksom. Som att dingla en köttbit framför en vegetarian och säga:
”Du vet inte vad du går miste om…”

Låter det intressant? Här är resten: 


Just nu ser jag fram emot -

$
0
0

- ikväll, och vuxenutbildningen på Stockholms Operastudios uppsättningar av DEN LISTIGA LILLA RÄVEN, CAPULETI E MONTECCHI, och BARBERAREN I SEVILLA. 


ATT DÖDA ETT TIVOLI, på Boulevardteatern, föreställning 80 2/6 2015

$
0
0
av Dennis Magnusson, Regi Roger Westberg, Skådespelare Tor Alfort, Eleonora Rotsjö, Meera Ryan, Engla Sahlstedt, Oliva Steinbuchel, Juliet Vergara, Musiker Mattias Hülphers, Musik Vysotskij och Gregor Bergman, Miminstruktör Lena Nilsen, Röst - och sång coach Eva Lagerheim

Oh, mother dear, I know you're very proud,
Your little girl in gingham is so far above the crowd;
No, daddy dear, you never could have known
That I would be successful, yet so very much alone...
I wanted to live in a carnival city,
With laughter and love everywhere;
I wanted my friends to be thrilling and witty,
I wanted somebody to care;
I found my blue ribbons all shiny and new
But now I discover them no longer blue...
The merry-go-round is beginning to taunt me,
Have I stayed too long at the fair?
There's nothing to win
And there's no one to want me
Have I stayed too long at the fair?

HAVE I STAYED TOO LONG AT THE FAIR
av BARNES, WILLIAM C.


Jag köpte en pocketversion med rosa omslag av Fjodor Dostojevskijs Brott och Straff någon gång på 80-talet, kanske när jag fortfarande gick i gymnasiet, i alla fall när jag var ung, när jag var en sån där som trodde att jag kanske skulle bli en sån där som läste svåra böcker och förstod dom. Den stod länge i min bokhylla, oläst men prydligt uppställd, för att visa att även om jag inte läst boken så var det bara en fråga om tid innan jag plockade ner den och började bläddra. 
Boken är nu sen många år sen skänkt till Myrorna eller Stadsmissionen, utsorterad och bortvald inför någon av mina flyttar, eller i något vilt feng-shui-ande. 
Givetvis borde jag ha läst den, man borde alltid vara den där som läste vad-det-nu-var, men jag blev aldrig den där killen som läste Brott och Straff. Det verkar inte heller som om jag kommer att bli den där killen som läste Gösta Berglings Saga, för jag har precis slutat tvinga mej igenom den och lagt boken i en liten hög av andra böcker som ska skänkas till någon andrahandsaffär. Det verkar som om jag istället kommer att blir den där killen som har läst Alan Bennetts Smut, The Bible for Dummies, och Made for Each Other - fashion and the Academy Awards. I alla fall är det dom som ligger och trängs på mitt rullande nattduksbord. 
Det är uppspel av eleverna som gått första terminen på Boulevardteaterns Teaterskola, och man har valt en för mej helt okänd pjäs, av en för mej helt okänd dramatiker. Vilket alltid är roligt. Ibland känns det som om man inte skulle klara av ännu en uppsättning av Romeo Och Julia.  
Det är länge sen jag var här. Man har klätt om salongens stolar, verkar det som, men det är fortfarande väldigt trångt för benen. Och min stol knarrar. Det verkar vara den enda stolen i salongen som knarrar, och jag blir tvungen att röra mej i stolen under musikinslagen, så att det inte ska låta som om jag sitter här och gnäller. 
Man spelar Att Döda Ett Tivoli, en pjäs som  dramatikern Dennis Magnusson tydligen fick Teaterkritikernas pris för 2007. Jag visste inte ens att teaterkritikerna delade ut priser? Det står i alla fall så på Boulevardteaterns hemsida, att författaren vunnit priset, men på Teaterkritikernas hemsida läser jag att 2007 vanns priset av Backa Teaters Brott och Straff-projekt, där den här pjäsen tydligen var en av tre spelade pjäser. 
Det handlar om Sonja och Dunja, två tjejer som har ett stort, tomt, meningslöst sommarlov framför sej. Dunjas mamma - i originalet hennes pappa - har haft en romans med en av sina elever - och Sonjas mammas, som här spelas av en man,  har inga pengar. En dag börjar deras klasskompis Mikael och hans mamma - som verkar ha det gott ställt, om man inte vet att dom har stora skulder - bygga ett tivoli, och avundsjukan gör konstiga saker med Sonja och Dunja.
Ibland, speciellt vid elevuppspel, brukar jag sitta och irritera mej på att skådespelarna vankar av och an, att man förflyttar sej utan mål och mening, och jag blir lite småsur att ingen pedagog har sagt till dom att istället för att ”Stå inte bara där - gör något!” så borde dom ”Gör inte bara nåt - stå där!”
Så är det väldigt sällan på Boulevardteaterns Teaterskola. Jag kan tänka mej att det har att göra att en så stor del av deras undervisning  - det verkar i alla fall så när man ser det färdiga resultatet - är grundad i mimskådespeleri. Det finns en fysisk exakthet, en säkerhet som är mycket behaglig för åskådaren, och det ger också deras föreställningar en slags skön, fantasifull gränslöshet. Mim har liksom inga begränsningar. 
 Det står sex tomma stolar på scenen, det hänger läderjackor över ryggstödet på två av dom, och det står ett mickstativ till höger. På vänster sida sitter en man i brun bohemkavaj, med gitarr, dragspel och yvigt grått hår. Det är allt. Musikern är föreställningens orkester, och han bidrar mycket till att skapa olika stämningar, förhöja, och ge en slags polish till något som i grunden är väldigt enkelt. En tom scen får föreställa en massa olika spelscener, från personernas hem till det fantastiska - och olycksdömda - tivolit.
Av de sex eleverna är bara en man, och man löser rollfördelningen genom att liksom strunta i könsrollerna. Mannen får spela en av mammorna, och en av kvinnorna får spela pojken Mikael, han som bygger tivolit. 
Aktörerna har en slags basgarderob, något som ser ut att vara något dom skulle kunna ha privat, kanske. Nutida kläder, i blandade mönster och färger, men man har i de flesta fall satt upp håret i en slags knut, och målat en svag olikfärgad rand runt sina ansikten, lite som en mask. 
Det handlar om skuld. Skuld som i att var skyldig någon pengar, men också skuld som i att vara skyldig till misshandel, eller vandalisering. Det handlar också om hur man blir fri från skuld.
Det känns lite - och jag antar att jag har rätt - som om detta är en ungdomspjäs, som liksom tar avstamp i dramat för en fortsatt diskussion efter föreställningen, för det känns som om det finns mycket man kan, och vill, prata om, och sånt som det känns att man inte fullt ut avhandlar i pjäsen. Det är ibland nästan som om det hela är ett slags underlag för forumteater, där man först spelar igenom allt, och sen gör det en gång till och låter åskådarna komma in och styra och bena ut konflikterna, vem gjorde rätt, vem gjorde fel, hur hade man kunnat göra annorlunda? 
Man har sprängt in lite Vysotskijsånger här och var, kanske mest för att ge eleverna chans att sjunga, vilket kanske inte varit helt lyckat, eftersom det känns som om sångerna inte riktigt hör till, och kanske inte heller tillför så mycket till själva berättandet. 
Mycket, och många - är väldigt bra, och på vissa ställen finns det plats för utveckling, precis som det ska vara på en skola.

Tacksamt, 

Joakim Clifton Bergman

Fribiljett, tack Boulevardteatern! Hittills har scenkonsten 2015 kostat mej 3280:- 

Du vet väl att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan

- och att jag på Twitter heter https://twitter.com/EnIVeckan.

Om du gillade det här kanske du gillar:


ENSAMMA TILLSAMMANS, på Kulturama:

"Efteråt, när vi står utanför och väntar på vår kompis Claveria DuChopps, frågar jag Jennie Blåtå och Malvolio Morrhår:
”Vad handlade det om?”
Dom drar ett kollektivt andetag, flackar med blicken och försöker samla sina tankar: 
”Det var olika bitar ur olika musikaler och olika teatrar,” svarar Jennie Blåtå, tveksamt. 
”Scener ur olika pjäser, ja,” rättar Malvolio,” och kanske filmer, jag vet inte, jag kände inte igen alla.”
Dom tittar på mej, som om jag hade svaret, men jag vet inte, jag har bara frågor:
”Men vad handlade det om?”
Jag vill verkligen veta: vad handlade det om?"

Låter det intressant? Här är resten:

FACE THE BEGINNING, Kungliga Svenska Baletskolan och Balettakademien på Dansens Hus:
"Ibland känns det som om dans kan hålla på hur länge som helst, både på gott och på ont. Det är positivt när man sitter där i salongen och myser, tiden bara går, och man är lite förtrollad, som när en kille i kvällens första koreografi har ett solo, och det känns som om han dansar under vattnet, som om han var viktlös. Man kan inte slita sej, man tänker inte på något annat, man analyserar inte, man bara känner. Det är som att ligga på rygg i gröngränset och se molnen tumla runt däruppe, man är någonstans mellan totalt närvarande och helt borta."

Låter det intressant? Här är resten: 

PIPPIN på Scengymnasiet S:t Erik:

"Det måste vara superknepigt att vara lärare för en musikalklass, och försöka bestämma vilket verk det är man ska sätta upp härnäst. Och då tänker jag inte i första hand på att hitta något bra, något med roller i passande åldrar, något som inte har spelats på ett tag, och något som känns kul för klassen att göra, utan rent praktiskt:
”Vad gör vi med alla dessa tjejer?”"

Låter det intressant? Här är resten: 


Just nu ser jag fram emot -

$
0
0

- Spring Awakening, med BASE23 &  Stockholm Musikalartist Utbildning åk 3 på Kulturhuset Stadsteatern. 

BASE23 &  Stockholm Musikalartist Utbildning åk 3
presenterar
SPRING AWAKENING
A new musical

På Kulturhuset Stadsteaterns Stora Scen

Fredag & Lördag 12-13 juni kl 13.00
Regi: Hugo Hansén
Koreografi: Linda Hansson
Manus och sångtexter Steven Sater
Musik Duncan Sheik
Svensk Översättning: Ulricha Johnson
Medverkande: Samuel Fröler, Kerstin Steinbach och elever i Stockholm Musikalartist Utbildning årskurs 3.
Orkester: Blue Line
En rockmusikaladaption av Frank Wedekins betydelsefulla pjäs om de prövningar och bekymmer som kan drabba ungdomar på tröskeln till vuxenvärlden.
Spring Awakening, belönad med åtta Tony Awards; inklusive Bästa Musikal, utforskar resan från ungdom till vuxen med en skärpa och passion som är både upplyftande och oförglömlig. Denna speciella musikal är en spännande sammanslagning av moral, sexualitet och rock & roll som hänfört publik över hela världen.
OBS 15 årsgräns rekommenderas
BILJETTER 150 kr
Boka dina biljetter via Stadsteaterns hemsida  med kampanjkod
1. Gå in på www.kulturhusetstadsteatern.se
2. Klicka på “Biljetter” och sedan ”Kampanjer”
3. Skriv in kampanjkod SPRING och följ instruktionerna.

Idag firar man -

$
0
0

- Tony Awards på Broadway, och det var länge sen jag var så intresserad. En hel del produktioner verkar mycket intressanta, och jag håller tummarna för att en del av dom hittar hit! 



Den enda föreställningen jag har sett en svensk version av, faktiskt, även om man räknar in återuppförda produktioner, är Den Besynnerliga Händelsen Med Hunden Mitt I Natten, som jag såg på Kulturhuset Stadsteatern, och som jag tyvärr inte var vidare imponerad av. 
Här är en liten blänkare av hur dom gör uppsättningen på Broadway, i en produktion som jag tycker ger en mycket bättre inblick i hur det är att leva med en funktionsnedsättning, och samtidigt fira teaterns gränslöshet. Och en underbar chans för en ljussättare att briljera. 


DEN GIRIGE, på Dramaten, föreställning 81, 3/6 2015

$
0
0
Översättning Allan Bergstrand, Regi Gösta Ekman, Scenografi Nina Fransson, Kostym Camilla Thulin, Ljus Magnus Kjellberg, Musik Matti Bye, Mattias Olsson, Peruk och mask Sofia Ranow Boix-Vives, Anna Olofsson, Med Johan Rabaeus, Christoffer Svensson, Ellen Jelinek, Filip Alexanderson, Rebecka Hemse, Marie Richardson, Pierre Wilkner, Erik Ehn, Per Svensson

Wouldn't you like to have fun? Fun? Fun?
How's about a few laughs? Laughs?
I can show you a good time
Let me show you a good time
Hey big spender
Hey big spender
Hey big spender
Spend a little time with me

HEY, BIG SPENDER
ur Sweet Charity
av CY COLEMAN, D. FIELDS


Trots att jag har sett ganska mycket teater dom senaste åren har det faktiskt varit helt tomt vad gäller Molière. Ingen Molière och ingen Tennessee Williams. Det närmsta jag kommer när jag skriver in Moliere i sökrutan här på bloggen, är en redovisning av en STDH-kurs, Spela med Molière, från 2013. 

Jag kände för ett drama på vers, med rim och fladdrande solfjädrar. Jag kände för svepande klänningar, uppnosiga pigor och lurade äkta män. Nån slags blandning av commedia del’arte, kasperteater och en spring-i-dörrarna-fars. Nånting mustigt och lustigt. Det är inte det här. 
Det här är något lite mer sofistikerat, och samtidigt enklare. Enklare på så sätt att det inte är på vers, och inte har den där rumlande, tumlande stressen av en fars. Enklare på så sätt att man inte försöker ha en realistisk inställning till handlingen, utan det känns lite som om man visar hur man brukade spela Molière. Detta är inte ett hus någon bor i, detta är inte kläder man har på sej i ett hushåll där det vänds på slantarna. Detta är bara ett sätt att berätta en historia, att roa. 
Sofistikerad på så sätt att det känns lite som en opera, fast utan musik. Det är mycket stående, rakt upp och ner, speciellt i slutet, när allt avslöjas och alla liksom kommer in med sin pusselbit av historiens upplösning. Man fjantar inte runt, man försöker oftast inte skämta till det och göra det roligare än det är. Kanske saknar jag det nattsvarta, den snåla kylan, det obarmhärtiga, men övrig publik, ung och förvånansvärt ung, skrattar ofta och mycket.

1668 befinner vi oss mitt uppe i barocken. Höga, krulliga, naturfärgade peruker som påminde om cockerspaniel-öron för herrarna, och djupa urringningar och voluminösa ärmar för damerna. I Sverige invigs Lunds universitet, Sveriges Riksbank - världens äldsta, ännu fungerade riksbank - grundas, och Sverige, Nederländerna och England gaddar i hop sej i en allians mot Frankrike, där Solkungen, Ludvig XIV, ansåg sej vara världens medelpunkt. 
Det är också året då Molières pjäs Den Girige fick sitt uruppförande på Théâtre du Palais-Royal, en teater som ursprungligen varit ett palats tillhörande kardinal Richlieu, boven i de tre musketörerna, du vet?

Jag trodde jag kände till den här pjäsen; alltså, att jag kunde handlingen. Sur gubbe blir lurad av sin familj, och allt slutar lyckligt. Och visst, det stämmer, men det händer mer. Mycket mer. Lite sådär mycket att jag under andra aktens upplösning sitter och undrar om man har frångått Molière och istället börjat spela en av de där Shakespeare-komedierna där det visar sej att folk som försvunnit i skeppsbrott inte har drunknat, utan dyker upp i samma stad, och där det i slutet visar sej att nästan alla är släkt. Och jag tror inte den här pjäsen kommer att bli en av mina favoriter bland Molières pjäser. Att driva med snålhet känns inte vidare viktigt, och är svårt att göra aktuellt och angeläget, och prosan gör att jag saknar poesin.

Det handlar om Harpagon, en snål änkling, far till Cléante och Élise, som vill gifta sej med Marianne, en fattig men vacker flicka, utan att veta att hon och hans son är förälskade, och att sonen försöker låna en stor summa pengar för att hjälpa hennes sjuka, utfattiga mor. Hans dotter Élise är förälskad i Valère, en ung man som räddat henne från att drunkna, och som för att vinna pappans gunst tagit jobb hos hennes far, som helst ser att hon gifter sej med den rike grannen Anselm. 

Scenen föreställer ett slags svängt galleri, en välvd, spiralformad korridor, en rokoko-snäcka med stiliserade paneler, bakom vilka gömmer sej en himla massa dörrar. Kostymerna är vackra, bleka, stilrena, och påminner ibland om något sådär påkostat man skulle kunna förvänta sej att se på scenen på Drottningholms Slottsteater. 

Den här uppsättningen har gått länge, men inte ofta, på Dramaten, ända sen hösten 2009, och det verkar som om föreställningen jag ser är den sista man gör. 
Efteråt är jag fortfarande sugen på ett drama på vers, med rim och fladdrande solfjädrar. Nånting mustigt och lustigt. Vad sägs om Misantropen, eller Tartuffe, på Lilla Scenen? Eller vore det kanske något som vore intressant för Unga Dramaten, med en slags rapp-version av alexandrinen?

Tacksamt, 

Joakim Clifton Bergman

Sista minutenbiljett 145:- Hittills har scenkonsten 2015 kostat mej 3425:- 

Du vet väl att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan

- och att jag på Twitter heter https://twitter.com/EnIVeckan.

Om du gillade det här kanske du gillar:

ATT DÖDA ETT TIVOLI, på Boulevardteatern:

"Ibland, speciellt vid elevuppspel, brukar jag sitta och irritera mej på att skådespelarna vankar av och an, att man förflyttar sej utan mål och mening, och jag blir lite småsur att ingen pedagog har sagt till dom att istället för att ”Stå inte bara där - gör något!” så borde dom ”Gör inte bara nåt - stå där!”
Så är det väldigt sällan på Boulevardteaterns Teaterskola. Jag kan tänka mej att det har att göra att en så stor del av deras undervisning  - det verkar i alla fall så när man ser det färdiga resultatet - är grundad i mimskådespeleri. Det finns en fysisk exakthet, en säkerhet som är mycket behaglig för åskådaren, och det ger också deras föreställningar en slags skön, fantasifull gränslöshet. Mim har liksom inga begränsningar. "

Låter det intressant? Här är resten: 

ENSAMMA TILLSAMMANS, på Kulturama:

"Efteråt, när vi står utanför och väntar på vår kompis Claveria DuChopps, frågar jag Jennie Blåtå och Malvolio Morrhår:
”Vad handlade det om?”
Dom drar ett kollektivt andetag, flackar med blicken och försöker samla sina tankar: 
”Det var olika bitar ur olika musikaler och olika teatrar,” svarar Jennie Blåtå, tveksamt. 
”Scener ur olika pjäser, ja,” rättar Malvolio,” och kanske filmer, jag vet inte, jag kände inte igen alla.”
Dom tittar på mej, som om jag hade svaret, men jag vet inte, jag har bara frågor:
”Men vad handlade det om?”
Jag vill verkligen veta: vad handlade det om?"

Låter det intressant? Här är resten:

FACE THE BEGINNING, Kungliga Svenska Baletskolan och Balettakademien på Dansens Hus:
"Ibland känns det som om dans kan hålla på hur länge som helst, både på gott och på ont. Det är positivt när man sitter där i salongen och myser, tiden bara går, och man är lite förtrollad, som när en kille i kvällens första koreografi har ett solo, och det känns som om han dansar under vattnet, som om han var viktlös. Man kan inte slita sej, man tänker inte på något annat, man analyserar inte, man bara känner. Det är som att ligga på rygg i gröngränset och se molnen tumla runt däruppe, man är någonstans mellan totalt närvarande och helt borta."

Låter det intressant? Här är resten: 


Just nu ser jag fram emot -

$
0
0

 - måndagen den 15/6 och Teater Tillsammans föreställning av Roland Schimmelpfennings Djurens Rike på Moment:teater.

"Sedan sex år tillbaka spelar en ensemble dagligen fabeln “I djurens rike”. Men nu ska ett nytt verk iscensättas av en ung, geniförklarad, manlig regissör. Trots att ingen gillar pjäsen undrar alla vilka som ska få vara med. Oron sprider sig."



Jag såg deras uppsättning av JAKTSCENER FRÅN NEDRE BAYERN förra sommaren, och tyckte mycket om den. 
Den 15 och 17 juni bjuder TeaterTillsammans och ABF Stockholm in till publiksamtal om dagens arbetsklimat med fokus på scenkonstnärers arbetssituation. Bland andra medverkar Handelsanställdas förbund och Marika Lagercrantz. 

Fredag 12 juni kl 19.00 (premiär) - slutsåld
Söndag 14 juni kl 19.00
Måndag 15 juni kl 19.00 (publiksamtal efter föreställning)
Tisdag 16 juni kl 19.00 
Onsdag 17 juni kl 19.00 (publiksamtal efter föreställning)
Tisdag 23 juni kl 19.00
Onsdag 24 juni kl 19.00
Torsdag 25 juni kl 19.00
Fredag 26 juni kl 19.00
Lördag 27 juni kl 19.00 (sista)

Med Hjalmar Wide | Maja Frykberg Andersson | Martin Hendrikse | Martin Skoglund | Michael Forsberg | Sabina Heitmann
Musik Andreas Huumonen | Eirik Lund | Gusten Aldenklint | Max Stark

Regi & scenografi Julia Beil Amarilla
Kostym & Mask Nils Harning
Ljus Michael Forsberg
Regiassistent Sanne Bornesten
Översättning Julia Beil Amarilla | Mariano Amarilla
Förlag Colombine Teaterförlag



Boka biljetter!

SAGOR OM KÄRLEK, Årsta Teater, Föreställning 82, 4/6 2015

$
0
0
Stockholm Operastudio (vuxenutbildning) år 1 och 2 ger "Aspects of love; scener ur DEN LISTIGA LILLA RÄVEN Regi: Eva Haglund, Musikalisk ledning: Henrik Löwenmark, I rollerna: Elin Jakobsson (Skarpöra), Ylva Gruen (Gyllenryggen), Rasmus Krogh-Andersen (Harasta), Thomas Lander (gäst, Skogvaktaren), Mikaela Thomson (Ugglan), Joanna Bjurling Willis (Hackspetten) och I Cappuleti e Montecchi”  I CAPULETI E I MONTECCHI, Regi: Eva Haglund , Musikalisk ledning: Henrik Löwenmark, I rollerna: Sara Carlsson (Romeo), Johanna Fredriksson (Giulietta), Thomas Lander (gäst, Lorenzo), BARBERAREN I SEVILLA,  Regi: Patrik Bergner, Musikalisk ledning: Bengt-Åke Lundin, I rollerna: Louisa Wallström (Rosina, 31 maj och 3 juni), Ellinor Olmarken (Rosina, 1 och 4 juni), Elias William-Olsson (Greve Almaviva), Carl Asker (Figaro), Tomas Öhman (gäst, Bartolo), Ylva Gruen (präst mm), Dessutom medverkar studerande vid Stockholm Operastudio Klassisk sång som kör i kvällens samtliga uppsättningar.


It’s a very sad case.
She’s a nut,
She’s a nut.
Mrs. Primrose is a nut.
She’s a nut?
She’s a nut?
Mrs. Primrose is a nut?
She’s a nut.
She’s a nut.
Mrs. Primrose is a nut.
Mrs. Primrose is a nut?
But-but-but-but-but-but-but…
It’s a lie,
It’s a lie,
She’s as sane as you or I.

SHE’S A NUT
ur On The Twentieth Century
Text Betty Comden och Adolph Green
Musik Cy Coleman

Jag tillbringade dagen på rygg. Liggande på  min sacko-säck, tittande på tre operor på Youtube. Nej, nu ljuger jag; jag tittade bara på två, den tredje tänkte jag att jag nog kunde hänga med i i alla fall. Romeo och Juliaär Romeo och Julia, eller hur, hur annorlunda kan det bli, bara för att dom sjunger? Jag hittade en animerad filmversion av Den Listiga Lilla Räven, och en engelsktextad version av en italiensk inspelning av Barberaren i Sevilla. Jag hade också ambitionen att göra lite sit-ups samtidigt som jag tittade, men jag har inget minna av att verkligen ha utfört några. 
Vad gäller opera, för mej i alla fall, är det viktigt att jag känner till handlingen, och gärna musiken. Jag har ännu inte varit med om att förkunskaper har på något sätt försämrat upplevelsen av en operaföreställning, men tvärtom har jag däremot varit med om gånger då jag önskar att jag känt till handlingen innan jag satte mej i salongen. Och det är väldigt sällan en opera har samma upplägg som en Agatha Christie-deckare, där hela behållningen är upplösningen, och jag tror för övrigt inte att det är vidare vanligt att man kommer för handlingen, i första hand. 

Ibland känner man till saker som man inte känner till. Som Robinson Crusoe; jag har aldrig läst boken, men jag har har en ganska klar uppfattning om vad som händer. En snubbe på en ö, eller hur? Och så hans polare Fredag, som bara dyker upp, eller nåt?
Vad jag menar är att man kan ha en aning om något, eller någon, ha hört deras namn, eller en massa referenser till ett verk, en författare eller konstnär, och på så sätt ha gjort sej en bild av något, ha värderat det, som något fint, eller provocerande, eller rent ut sagt dåligt. 
Jag hade aldrig hört talas om Leoš Janáček eller om hans verk Den Listiga Lilla Räven.  Eller kanske har jag hört hans namn förut, men eftersom jag inte har en aning om hur det uttalas så vet jag inte. Leoch? Leotj? Janaseck? Janacheck? 
I alla fall, varken historien och musiken lyckas få igång mej. Berättelsen: historien om en liten rävhona, från unge till dess hon skjuts - japp, hon skjuts, och dör, så detta är inte direkt något för småbarn - känns ganska händelselös, eller kanske dramaturgiskt ointressant är ett bättre ord. Och musiken - för mej - är sån att om du spelade den igen om en månad, eller, redan idag, så skulle jag inte kunna säga varifrån den kommer. Jag skulle kunna gissa, men jag skulle inte våga slå vad. 

Om man googlar Bellini, författaren till I Capuleti e i Montecchi, en operaversion av Romeo och Julia, kommer i första hand drinken Bellini upp, en drink som uppfanns någon gång mellan 1934 och 1948 av Giusepppi Cipriani, ägaren till Harrys Bar, i Venedig. Drinken innehåller Proscecco mousserande vin och persikopuré, och är uppkallad efter Giovanni Bellini, eftersom drinkens rosa färg påminde om färgen på en toga på ett helgon på en av hans tavlor. 
Så det finns en konstnär som heter Bellini, lär vi oss. Jag tror inte det är snubben vi letar efter. Fortsatt googling letar fram Vincenzo Bellini, operakompositör, av vars verk jag i första hand känner till Norma och La Sonnambula. Han dog 1835, 34 år gammal, men hann i alla fall med några klassiker, eller hur? Hur gammal var Mozart när han dog? 35? 

Detta är en föreställning för purister och anarkister. För såna som älskar opera, och för såna som hatar opera. Tror jag i alla fall. Jag tycker mycket om viss opera, och viss opera förstår jag inte. Jag vill inte säga att jag inte tycker om den, för jag tror att det faktiskt står till så att jag inte kan tillräckligt mycket om det för att kunna avfärda det. 

Jag var lite nervös inför att se den här föreställningen, mest för att jag såg en uppsättning av samma regissör förra året, av Händels Xerxes, som jag upplevde som helt underbart respektlös och inspirerad, och jag var rädd att jag skulle bli besviken. Även då hade han regisserat föreställningens andra del, den efter paus, och den tidigare akten var lite mer konservativt hållen, med scener ur Poppeas Kröning och Pelles och Mélisande
Så är det även denna gång. Både Den Listiga Lilla Räven och I Capuleti e i Montecchi är ganska ordinära uppspel, där det kanske mest slående är att det är kvinnor i mansroller. Jag tror det kallas byxroller. 
Och jag är glad att jag kollat igenom filmen om räven, för jag skulle haft ganska svårt att hänga med. Inte för att det är invecklat, utan för handlingen är så enkel att man tror att det måste handla om något annat. Och trots att texten sjungs på svenska är sången så ljus att det är mycket svårt att höra vad som sjungs. 
Vi får följa slutet på operan, från det att Rävinnan - är det ett ord? - Skarpöra träffar en hane, skaffar barn och blir skjuten.
I Romeo och Julia får vi följa några axplock ur deras historia fram till deras död. Det är svårt att bara komma in och riva av några dödscener, sådär. Både för dom på scenen, och för oss som publik. Sånt här behöver man liksom vaggas in i, för att riktigt kunna uppskatta det. 
Kostymt är det intressant att iaktta att om en kvinna ska spela man klär man henne i svarta kläder, motorcykeljacka och boots. Visserligen har rävhanen svans och är rävmålad i ansiktet, och har inte så tajta jeans, men annars är det i stort samma kostym. 

Jag är absolut inte superbekant med Rossini. Mest kände jag nog till honom som namn, och om hans namn poppat upp i en frågesport hade jag nog varit lite osäker på om han var kompositör eller konstnär. Jag hade gissat på kompositör, men jag hade inte vågat satsa några stora summor på det. 
Och Barberaren i Sevilla: om någon frågat mej, dagen innan, att beskriva handligen hade jag nog gissat på att det handlade om en Barberare, i Sevilla, men nu efteråt, vet jag att den inte gör det. Det handlar inte speciellt mycket  om Barberaren, och jag vet inte om just platsen, Sevilla, har så stor konsekvens? Men, som Romeo säger, vad är väl ett namn? Eller var det Julia? I alla fall, den kunde lika gärna ha hetat Flickan på Balkongen, Den Förälskade Musikläraren, Rosinas Lektion, eller Tager Ni Denna? Men originalet har en viss schwung, det medger jag. 

Handlingen är egentligen en slags mer trevlig, mindre blodig variant av Sweeney Todd. En flicka hålls instängd av sin förmyndare, som planerar att gifta sej med henne. En greve, förälskard i flickan och utklädd till student för att inte avslöja hur rik han är, tar hjälp av en barberare för att komma in i huset, vilket han gör, först utklädd till berusad soldat, senare som en vikarie för flickans musiklärare, och allt slutar lyckligt.
Jag tror inte att roliga personer per automatik söker sej till opera. Tycker man att man är en riktigt rolig filur, så tror jag att man försöker sej på en massa andra saker, som stand-up, teater eller till och med musikal, innan man väljer den klassiska sången. Precis som inom den baletten ligger det en himla massa vördnad för traditioner inbakad i konstformen, och jag tror att många av dom som söker sej dit också har en dragning åt en mer konservativ livsstil.  
Att bara ”vara rolig” är bland det farligaste som finns. Det är lite som att gå på lina, eller jobba som fasadklättrare: antingen funkar det, eller inte. Det kan funka mer eller mindre bra, men när det inte funkar, då märks det. Kommer nån in på scenen med målet att vara rolig, och ingen skrattar, då är den personen bara en fånig, fjompig, löjlig typ, en sån där som gör vad som helst för ett skratt.
Det är därför jag tycker det är helt fenomenalt vad regissören lyckas få eleverna att göra. Eller, vad eleverna gör, kanske jag menar, för det känns inte som om dom gör något dom inte är medvetna om, som att dom på något sätt blir utnyttjade till att göra, eller säga något dom inte förstår. Dom känns tvärtom mycket insatta i vad det är dom håller på med. Bartolo, förmyndaren, görs till en vidrigt äcklig, ruttet stinkande gammal gubbe med stripigt långt hår, gällivarehäng och en rulator som används till rena rama stunt-trix. Rosina, i en kort-kort rokokoklänning spelas av en en lång sylfid som skulle kunna jobba som modell, och hennes älskare, i blå barock-rock, görs av en man som i jämförelse verkar något dimunitiv, och deras kärleksscener är små mästerverk i komik. Barberaren själv, i röd väst och liten halsduk, verkar ibland nästan fångad i en slags komisk drömvärld där hans upptåg blir övertrumfade av verkligheten. 
Till och med kören, som är hämtad från Kulturamas klassiska sånglinje och klädd i shorts, är fenomenalt rolig. Jag vet inte vad regissören har gett dom för instruktioner, för undertexter, men dom vet exakt vad dom håller på med. Jag ser inte ett okoncentrerat ögonkast, inte en vag ansats, inte en privat, avslappnad sekund, men inte heller något som gränsar till överspel. Jag tror, och jag hoppas att det stämmer, att detta är bland det roligaste dom varit med om. 
Och när man börjar sjunga blir jag flera gånger överraskad, eftersom jag liksom hunnit glömma att detta är ett uppspel av en operakola, inte en redovisning av en kurs i commedia del’arte, en improvisationutbildning eller ett spex på scenskolan. 
För sånt här är svårt. När man liksom gör en avstickare från den utstakade stigen, liksom säger: ”Vi gör vår egen grej”, då förväntar man sej som publik att bli konstant bländad. Det räcker inte med att man gör något lite här och var lite annorlunda, ju bättre man lyckas, ju mer kräver vi. Det är som när någon jonglerar, det räcker inte med att knivarna brinner, efter en stund har vi tröttnat, nu vill vi se vad som händer om jonglören introducerar rakblad, glassplitter och ninjastjärnor. 
Och man lyckas. Jag är konstant fascinerad, kontinuerligt underhållen. Man bygger på och lägger till, man vrider och vänder, och som publik lyckas jag inte en enda gång ligga före och liksom tänka ut vad som ska hända. Allt är en överraskning. 
Jag tror att smilbanden - hos mej i alla fall - sitter fästa bak i nacken, för efter föreställningen har jag träningsvärk under bakhuvudet, och jag önskar att man hade gjort en trekamerainspelning av föreställningen, för jag är medveten om en himla massa underbart som knappt hann sjunka in, eftersom det hela tiden kom något nytt. Det här är något som borde sättas upp igen, att ses av fler. Jag ser detta som det första lyckade uppspelet av en workshop av något som borde kunna bli längre, bättre, större. En helaftonsföreställning. Detta, för mej, är riktigt lovande, och jag jämställer det någonstans med vad jag antar skedde när Encores! i New York satte upp en konsertversion av musikalen Chicago, tänkt att spela endast några föreställningar, och som nu - med lite ytterligare arbete - är inne på sitt artonde år och är den näst längst spelade föreställningen, efter Fantomen På Operan. 
Detta är folklig opera, något som borde visas i Vita Bergsparken, av Parkteatern. 

Tacksamt, 

Joakim Clifton Bergman

Fribiljett, tack! Hittills har scenkonsten 2015 kostat mej 3425:- 

Du vet väl att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan

- och att jag på Twitter heter https://twitter.com/EnIVeckan.

Om du gillade det här kanske du gillar:

DEN GIRIGE på Dramaten:

"Jag kände för ett drama på vers, med rim och fladdrande solfjädrar. Jag kände för svepande klänningar, uppnosiga pigor och lurade äkta män. Nån slags blandning av commedia del’arte, kasperteater och en spring-i-dörrarna-fars. Nånting mustigt och lustigt. Det är inte det här. "


ATT DÖDA ETT TIVOLI, på Boulevardteatern:

"Ibland, speciellt vid elevuppspel, brukar jag sitta och irritera mej på att skådespelarna vankar av och an, att man förflyttar sej utan mål och mening, och jag blir lite småsur att ingen pedagog har sagt till dom att istället för att ”Stå inte bara där - gör något!” så borde dom ”Gör inte bara nåt - stå där!”
Så är det väldigt sällan på Boulevardteaterns Teaterskola. Jag kan tänka mej att det har att göra att en så stor del av deras undervisning  - det verkar i alla fall så när man ser det färdiga resultatet - är grundad i mimskådespeleri. Det finns en fysisk exakthet, en säkerhet som är mycket behaglig för åskådaren, och det ger också deras föreställningar en slags skön, fantasifull gränslöshet. Mim har liksom inga begränsningar. "

Låter det intressant? Här är resten: 

ENSAMMA TILLSAMMANS, på Kulturama:

"Efteråt, när vi står utanför och väntar på vår kompis Claveria DuChopps, frågar jag Jennie Blåtå och Malvolio Morrhår:
”Vad handlade det om?”
Dom drar ett kollektivt andetag, flackar med blicken och försöker samla sina tankar: 
”Det var olika bitar ur olika musikaler och olika teatrar,” svarar Jennie Blåtå, tveksamt. 
”Scener ur olika pjäser, ja,” rättar Malvolio,” och kanske filmer, jag vet inte, jag kände inte igen alla.”
Dom tittar på mej, som om jag hade svaret, men jag vet inte, jag har bara frågor:
”Men vad handlade det om?”
Jag vill verkligen veta: vad handlade det om?"

Låter det intressant? Här är resten:


Just nu ser jag fram emot -

$
0
0
HEADER SA

BASE23 &  Stockholm Musikalartist Utbildning åk 3
presenterar
SPRING AWAKENING
A new musical

På Kulturhuset Stadsteaterns Stora Scen

Fredag & Lördag 12-13 juni kl 13.00
Regi: Hugo Hansén
Koreografi: Linda Hansson
Manus och sångtexter Steven Sater
Musik Duncan Sheik
Svensk Översättning: Ulricha Johnson
Medverkande: Samuel Fröler, Kerstin Steinbach och elever i Stockholm Musikalartist Utbildning årskurs 3.
Orkester: Blue Line
En rockmusikaladaption av Frank Wedekins betydelsefulla pjäs om de prövningar och bekymmer som kan drabba ungdomar på tröskeln till vuxenvärlden.
Spring Awakening, belönad med åtta Tony Awards; inklusive Bästa Musikal, utforskar resan från ungdom till vuxen med en skärpa och passion som är både upplyftande och oförglömlig. Denna speciella musikal är en spännande sammanslagning av moral, sexualitet och rock & roll som hänfört publik över hela världen.
OBS 15 årsgräns rekommenderas
BILJETTER 150 kr
Boka dina biljetter via Stadsteaterns hemsida  med kampanjkod
1. Gå in på www.kulturhusetstadsteatern.se
2. Klicka på “Biljetter” och sedan ”Kampanjer”
3. Skriv in kampanjkod SPRING och följ instruktionerna.

Och idag håller vi tummarna för -

$
0
0

- Teater Tillsammans, på Teater Moment, som har premiär på Roland Schimmelpfennings DJURENS RIKE
Med Hjalmar Wide | Maja Frykberg Andersson | Martin Hendrikse | Martin Skoglund | Michael Forsberg | Sabina Heitmann
Musik Andreas Huumonen | Eirik Lund | Gusten Aldenklint | Max Stark
Regi & scenografi Julia Beil Amarilla
Kostym & Mask Nils Harning
Ljus Michael Forsberg
Regiassistent Sanne Bornesten
Översättning Julia Beil Amarilla | Mariano Amarilla
Förlag Colombine Teaterförlag


- Stockholms Musikalartistutbildning, på Kulturhuset Stadsteatern, vars avgångselever har premiär på  SPRING AWAKENING
Regi: Hugo Hansén
Koreografi: Linda Hansson
Manus och sångtexter Steven Sater
Musik Duncan Sheik
Svensk Översättning: Ulricha Johnson
Medverkande: Samuel Fröler, Kerstin Steinbach och elever i Stockholm Musikalartist Utbildning årskurs 3.
Orkester: Blue Line


Just nu ser jag fram emot -

$
0
0
- kvällens föreställning av Teater Tillsammans uppsättning av Roland Schimmelpfennigs DJUREN RIKE på Teater:Moment.


VI ♡ DISNEY - TEATER NAJKIT PRESENTERAR, föreställning 83, 5/6 2015

$
0
0
På scen: Ejke Blomberg, EmmaLina Blomberg, Gry Lutteman, Daniel Brandel, Jacob Netterberg, Malva Larden, Nina Söderberg, Emilie Stridh, Emma Stolt, Föreställningsass: Emma Stolt, Linnea Kelkkanen, Katharina Solberg, Ljud/ljus/teknik: Oskar Kaarle, Jonatan Grinde, Ludvig Persson med assistenter Adam Solberg, Linnea Kelkkanen, Kostymtillverkning: Emma Stolt, Gry Lutteman, EmmaLina Blomberg och AnnaCarin Blomberg, Koreograf: EmmaLina Blomberg, Sångcoach: Daniel Brandel, Regiassistent: Ejke Blomberg, Regissör, manusförfattare, producent, konstnärlig ledare, kostymör, scenograf, rekvisitör, hår/smink/ljud/ljus-”designare” mm: AnnaCarin Blomberg

Tonight was just great, she taught us the sign for peace
Now she's made us some popcorn
We've turned out the lights and we're watching movies
I don't understand and she tries to explain
How a spaceship is riding through somebody's brain
And there's blood and guts and
She's the best one that we've ever had
She sits on her hair and she's tall as my dad
And she tie dyed my shirt and she pierced her own ear
And it's peace, man, cool, yeah, the babysitter's here

THE BABYSITTER’S HERE
Av Dar Williams


Det ligger en liten hälsokostbutik upp på Gullmarsplan, precis vid hörnet mellan torget och utgången från tunnelbanan, och inne i affären ligger en liten restaurang, med juicer och sallader och sånt. 
Jag vet inte hur jag visste att den fanns där, det är inte ett område jag brukar hänga i, men det måste ha varit någon gång i våras, inför något slags uppträdande på Kulturama, nere i Sjöstaden, som jag och min kompis Malvolio Morrhår bestämt att vi skulle träffas vid t-banan här, för att sen promenera ner tillsammans, och det måste varit då som jag noterat att den här butiken verkade intressant. 
Det är där vi ska träffas, jag och min kompis Malviolio Morrhår. Inte för ännu en konsert eller uppspel på Kulturama, för dom har stängt för sommaren. 
Nej, vi ska åka buss.
Jag är som vanligt tidig, och medan jag väntar går jag runt uppe på torget och lyssnar jag på en podcast, Stil i P1. Det handlar om Anna May Wong och om den svenska, nu glömda skådespelaren Warner Oland, mest känd för att ha spelat Charlie Chan, japp, på den tiden ansåg man det mer passande att en svensk spelade kines än att ge den äkta varan ett så betydelsefullt jobb, och trots att det är en av mina favoritprogram har jag börjat störa mej på vissa reportrars affekterade sätt att läsa. Dom tar för många andetag, tycker jag. Typ:
”Jag står här på (ANDETAG) Gullmarsplan, och väntar på min kompis (ANDETAG) Malvolio Morrhår. Solen (ANDETAG) skiner, och massor av (ANDETAG) människor trängs här på (ANDETAG) torget.”
Det börjar gränsa till lite outhärdligt att lyssna på. Jag antar att alla vill att det ska märkas att det är just dom som läser, att deras insats är lite speciell, men det blir lite jobbigt när man faktiskt inte bryr sej om vem som läser, utan bara är intresserad av vad dom läser. För det dom läser är intressant. Hur dom läser är inte det. 
Du vet hur man, när man är utomlands, vet att man är utomlands bara genom att se hur man håller efter gator och torg? Hur man blir lite snopen att man New York har så stora hål i asfalten, och hur mycket skräp det ligger på vissa gator i London? Lite så känns det här; som om man är utomlands. Det är smutigt och sjabbigt, söndrigt och slitet. Lite som Sveriges Nya Sjukvård, tänker jag. Men det är klart, nu när vi har sålt ut allt som går att sälja och inte vill höja skatten, kan vi vänta oss annat?
När Malvolio kommer sätter vi oss på Hälsokostens uteservering. Jag beställer en kaffe och en smarrig sallad, och han lyxar till det med en rödbetsjuice. 
Det är vansinnigt roligt att sitta här. Gullmarplan har blivit en ny favoritplats för mej. Att bara sitta här och se alla människor gå förbi, alla möjliga slags människor, är fruktansvärt underhållande, och det känns för en gångs skull som om vi lever i en metropol, och ingen liten smådamm med New York-komplex. 

Malvolio, som vet vad vi ska se, men inte vart vi ska åka, blir lite snopen när jag säger att vi ska ta bussen till Tyresö Centrum. Jag antar att han trodde att dom spelade någonstans här i kvarteren. Det känns lite som om han inte hade hängt på om han vetat att vi måste sitta på en buss i typ en kvart. 

Visst är det väl så att vissa dagar är alla bara fula, och andra dagar är det precis tvärtom? På bussen trängs en himla massa läckerheter, och Malvolio och jag diskuterar om det finns något i vattnet här utanför stan, eller som det helt enkelt bara är så att sommaren äntligen är här, med allt vad en solbränna och ett leende kan medföra. 

Vi är några stycken nördar, som dyker upp på sånt här. Några teaternördar, några musikalnördar, och några som kanske mer är kulturnördar. 

Kommer du ihåg sista avsnittet på första säsongen av Heroes, där alla mutanterna med superkrafter samlades på ett torg för att rädda världen? 
”Save the Chearleader - save the world” och allt det där?
Det här är precis så, fast inte alls, på något sätt. Vi är bara ett gänga nördar som samlas på ett torg, utan att någon egentligen visste att vi alla skulle komma hit, vilket kanske knappt kan defininerars som en superkraft, eller?

Först blir jag och Malvolio överfallna av Jennie Blåtå och Hennes Tjej, när vi sitter inne i centrumet och käkar glass, och sen, ute på torget framför biografen, droppar dom in, en efter en: Långskånken, Miss Austen, och till slut: Eksjö-Maja. På håll ser vi nog ut som en grupp med lite speciella behov. 

Jag var här förra året, och såg Teater Najkits Det Var En Gång - The Musical, med i stort sett samma gäng, och på samma ställe, Biograf Forellen. Till skillnad från många andra biografer som gjorts om till teatrar känns den här nästan mer som en teater än en biograf, och jag undrar lite om det finns fler såna här utmärkta lokaler utanför stan.

Föreställningen är gratis, vilket jag inte blir riktigt klok på, speciellt när det börjar och jag ser hur mycket tid och pengar som måste lagts ner på det hela. Bara kostymerna, där alla har flera byten, måste ha kostat mer än vad många grupper har råd att lägga. Och att man har sytt upp dom, har lagt ner tid på design och detaljer, är mycket imponerande. Hur lätt hade det inte varit att köpa något på myrorna, eller rotat runt lite i varandras garderober, och kommit fram med något som kanske inte varit helt bra, men kanske ganska okej. Här finns hattar och västar och lösnäsor, och jag skickar en tanke till den - om någon - bakom scenen som ska försöka hålla ordning på allt. 
Ambitionen är nästan löjligt hög för något som bara körs några gånger i en biograf en bra bit från stan. Eller kanske är det så att man planerar en fortsättning?
Jag hade väntat mej en slags konsert, där de olika Disneyfigurerna blev presenterade och kom ut och sjöng sin sång:
”Här kommer Per-Aston Kohldohlm, som ska sjunga en sång från Prinsessan och Grodan, och här kommer Albertina Mullinutt som ska föreställa Belle. Och här kommer Simba. Och vem tror ni det här är, alla barn?”
Det här är inte alls så. För det första är det inte alls sockersött. Inte alls. Om detta vore en påse lördagsgodis så vore den visserligen, rosa, eller glittrig, eller täckt med tecknade figuren, men den vore gjord av kravmärkt, återvunnet papper. Och godis inuti vore valt med omsorg och eftertanke. Ekologiskt och svanenmärkt, men om det är hemmagjort så är det i såna fall gjort av en konditor. Det här är inte nånting nyttigt som smakar som om det i första hand vore nyttigt. 
Den mycket skicklige, rolige och lite galne konferencierns försöker inte någonstans ta en enkel poäng, eller göra sej rolig över något på det där elaka, ironiska, lätta sättet. Han tar ansvar för publiken, men också för det han säger, så att ingen kan omtolkas eller snedvridas av barnen. Här skrattar man inte åt något. 

Det hela är liksom en slags revy, där olika nummer ur olika Disneyfilmer presenteras, men i ett slags underhållande virrvarr, utan en röd tråd. Ibland avbryts en sång, och sångaren skickas ut, eftersom man bestämt att man inte skulle göra just det numret. Det är mycket roligt, och många galna infall. Man håller sej till den senare filmerna, eller i alla fall, det som jag anser vara de senare filmerna, från Lejonkungen och Skönheten och Odjuret fram till Trassel och Frost

Scenografin, där en byggnadsställning täcker en stor del av scenen, och får bland annat föreställa borgen i Frost och klipporna i Lejonkungen, och möjliggör spel på två plan, är också ambitiös, med soffor och stolar och bord, men det mest imponerande är kanske all rekvisita. Baguetter och korgar och svärd och böcker. Och det var bara i öppningsnumret. 

Jag tänker inte ge mej på att gissa hur gamla skådisarna är, men dom är unga, vilket gör det ännu mer imponerade hur scensäkra dom känns. Det är inte alls som om den här föreställningen nyligen hade premiär, utan det känns som om man har turnerat runt om vi Sverige med den, i allt från arenor till höloft. 
Många av dom är duktiga sångare, men det är inte där gruppens styrka ligger. Den ligger i skådespeleriet. Det här är mer skådisar som sjunger än sångare som försöker spela teater. Man är koncentrerad på att förmedla, att berätta, att underhålla och entusiasmera, och det är väldigt uppfriskande att se någon som kanske inte nödvändigtvis tar rätt ton, men som till skillnad mot många andra är helt inställd på att få publiken att känna något. 

Efteråt funderar jag på vad den här gruppen borde göra härnäst. Eller, borde och borde, vad dom skulle kunna göra härnäst. Något egetskrivet, tänker jag, och baserar min åsikt på mellansnacket, som jag tyckte var mycket bra. Vad sägs om en slags Mamma Mia för ungdomar eller barn? Alltså: att norpa en massa redan existerande låtar och skriva ihop en föreställning om det? Eller, varför inte göra något där man inte behöver sjunga? Vad sägs om sagor på vers eller på rap? 
Det finns i alla fall en sån väldig potential i den här gruppen, både på  och bakom scenen, och det ska bli mycket intressant att se vad nästa steg blir. 

I bussen hem upptäcker Malvolio att han har glömt sin keps på teatern.
Let it go,” säger jag. 
”Men den var från Amsterdam!” gnäller han.
Let it go, let it go,” tröstar jag. ”Turn away and slam the door
”Kanske kan du ringa till teatern och se om någon har hittat den?” föreslår Jennie Blåtå.
I don't care, what they're going to say” fortsätter jag. 
Någon annan föreslår att han ska ringa Långskånken, som har stannat kvar, och Malvolio börjar leta nummer i sin telefon. 
Jag vänder mej mot fönstret, och den soliga försommaren som skenar förbi därutanför, och sjunger, tyst för mej själv:
Let the storm rage on.
The cold never bothered me anyway…”

Tacksamt, 

Joakim Clifton Bergman

Fribiljett, tack! Hittills har scenkonsten 2015 kostat mej 3425:- 

Du vet väl att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan

- och att jag på Twitter heter https://twitter.com/EnIVeckan.

Om du gillade det här kanske du gillar:

SAGOR OM KÄRLEK, med Operastudion på Årsta Teater:
Jag tror att smilbanden - hos mej i alla fall - sitter fästa bak i nacken, för jag efter föreställningen har jag träningsvärk under bakhuvudet, och jag önskar att man hade gjort en trekamerainspelning av föreställningen, för jag är medveten om en himla massa underbart som knappt hann sjunka in, eftersom det hela tiden kom något nytt. Det här är något som borde sättas upp igen, att ses av fler.


DEN GIRIGE på Dramaten:

"Jag kände för ett drama på vers, med rim och fladdrande solfjädrar. Jag kände för svepande klänningar, uppnosiga pigor och lurade äkta män. Nån slags blandning av commedia del’arte, kasperteater och en spring-i-dörrarna-fars. Nånting mustigt och lustigt. Det är inte det här. "


ATT DÖDA ETT TIVOLI, på Boulevardteatern:

"Ibland, speciellt vid elevuppspel, brukar jag sitta och irritera mej på att skådespelarna vankar av och an, att man förflyttar sej utan mål och mening, och jag blir lite småsur att ingen pedagog har sagt till dom att istället för att ”Stå inte bara där - gör något!” så borde dom ”Gör inte bara nåt - stå där!”
Så är det väldigt sällan på Boulevardteaterns Teaterskola. Jag kan tänka mej att det har att göra att en så stor del av deras undervisning  - det verkar i alla fall så när man ser det färdiga resultatet - är grundad i mimskådespeleri. Det finns en fysisk exakthet, en säkerhet som är mycket behaglig för åskådaren, och det ger också deras föreställningar en slags skön, fantasifull gränslöshet. Mim har liksom inga begränsningar. "

Låter det intressant? Här är resten: 



Idag har du chansen att inte missa -

$
0
0
- kvällens föreställning av Teater Tillsammans uppsättning av Roland Schimmelpfennigs DJUREN RIKE på Teater:Moment.

STORMEN, Boulevardteatern, föreställning 84 9/6 2015

$
0
0
Regi Lasse Nilsen, Manus William Shakespeare, Översättning och bearbetning Per Simon Edström, Regiassistent Cornelia Sjöblom, Ljud & ljus Pär Ibbing, Miminstruktör Lena Nilsen, Röstpedagog Eva Lagerheim, Bild Julia Frohn och Frida Krafft, Medverkande Henrik Andersson, Jenny Elfving, Julia Frohn, Jenny Jernberg, Henrik Johansson, Marie Eriksson, Emma Krafft, David Mörner, Joakim Sillrén, Mathilda Ekdahl, Sara Ringvall Sundkvist, Oskar Wigge, Matilda Wallin, Cattie Wernqvist.

Somewhere. 
We'll find a new way of living, 
We'll find a way of forgiving 
Somewhere . . . 

There's a place for us, 
A time and place for us. 
Hold my hand and we're halfway there. 
Hold my hand and I'll take you there 
Somehow, 
Some day, 
Somewhere! 

SOMEWHERE 
Ur  West Side Story
av Leonard Bernstein 
och Stephen Sondheim. 

Jag hade tänkt att jag skulle lägga mej i en park och googla Stormen. Solen skiner och jag har packat ner min jacka i ryggsäcken. Det är första dagen utan ytterkläder. 
Först ska jag bara till BASE 23 och hämta mina fribiljetter till Musikallinjens elevuppspel av Spring Awakening på Stadsteatern. Och när jag ändå är på den sidan av stan passar jag på att cykla ut till Myrorna i Ropsten. På vägen och under besöket och på vägen hem lyssnar jag på Broadwayproducenten Ken Davenports podcast The Producers Perspective, och på This Week On Broadway, om gårdagens Tony Awards, Theater Peoples Podcast, om Jeanine Tesori, som kvällen innan vann en Tony för sin musikal Fun Home, och slutligen på Stuff You Should Knows program om Blaise Pascal, han som fått ge sitt namn hur vi mäter gas, du vet?
På Myrorna köper jag en bok om Drottningholm, en annan om slottets teater, och en om mode. Jag står och håller i en pocketversion av Shakespeares Stormen, men inser att jag inte kommer hinna läsa den, och jag tror jag har en version hemma i bokhyllan.
När jag cyklar därifrån tänker jag att det är väldigt dags att slänga sej i en park. Vitabergsparken? Eller kanske en parkbänk längst med Söder Mälarstrand? Eller vad sägs om att sätta sej på Mariatorget? 
Det är bara det att jag är ganska ordentligt hungrig...
45 minuter senare sitter jag påParadiset, den nyöppnade ekologiska enorma butiken på Brännkyrkagatan 62-64. Jag käkar en stor sallad i restaurangen på övervåningen, och på vägen ner plockar jag på mej en hel del produkter som jag inser att jag inte kan leva utan. Jag menar, färskpressat mandelsmör, vad är godare på en banan?
Och nu är det äntligen för sent att slänga sej i en park. Jag cyklar till Boulevardteatern, låser fast min cykel, köper en kaffe och sätter mej ute i solen, bläddrar i mina nya böcker och käkar min ekologiska efterrätt, en Tony’s choklad, tills det är dags att gå in. 

Det är elevuppspel på Boulevardteatern, och man har valt att sätta upp Shakespeares Stormen. Jag tror jag har sett pjäsen en gång förut, i slutet av 90-talet, med Spegelteatern på Gripsholms Slott, men jag har inget som helst minne av föreställningen, så jag är inte säker. 


Shakespeare tros ha skrivit den 1610-1611, i en tid då européerna forfarande höll på att upptäcka resten av världen. 1610 är året då den första permanenta bosättning görs av vita, i Jamestown i Virginia, och 1611 förklarar Danmark krig mot Sverige och intar Kalmar, och Henry Hudson, hans son och sex andra sjösätts i en liten båt i Hudson Bay, efter att hans besättning begått myteri. 

Det handlar om Prospero, hertigen av Milano, som för tolv år sen, blivit avsatt av sin bror Antonio, och tillsammans med sin dotter Miranda blivit tvingad ombord på en båt som flutit iland på en öde ö, där häxan Sycoraxs son Caliban, och Ariel, en ande som Sycorax stängt in i ett träd innan hon dog, men som Prospero befriat, bor. Båda är nu hans slavar. 
Med hjälp av Ariel lyckas Prospero starta en storm så att att skepp går på grund på ön. Ombord på skeppet finns kungen av Neapel, hans son och Prosperos bror, Antonio.
För mej är det en pjäs om flykt, utvandring, invandring, båtflyktigar och kolonialism, förlåtelse, och om att gå vidare, något som kanske inte direkt berördes i kvällens uppsättning. 

I Boulevardteaterns version är allt förlagt till rymden, där ön har blivit en planet, och det förgångna har blivit en slags sci-fi-värld, som man föreställde sej framtiden på 50- och 60-talet. För det här är inte framtiden som vi tror att den ser ut, det här är framtiden som man trodde den såg ut på 50- och 60-talet, och som genom filmer som Barbarella, Forbidden Planet och många av Ed Woods filmer har skapat en stil i sej. En slags estetik, en slags kitchig, camping kultur. Laserpistoler och aluminiumfolie, kraftfällt och flygande tefat. 
Eller, jag tror i alla fall det är det regissör och scenograf har försökt återskapa. Det är lite svårt att veta. Det har en viss komisk look, men jag tycker inte jag kan läsa i något over-the-top i själva skådespeleriet. 

Science-fiction är svårt att göra övertygande på scenen. Som publik förväntar man sej att ingenting ska se ut som det gör, kostym, scenografi och varenda liten detalj måste på något sätt återskapas på ett nytt sätt, med ett någorlunda nytt utseende. En stol kan inte se ut som en stol idag ser ut, och byxor, skor och till och med frisyrer måste på något sätt förändras. 

Kostymerna är mycket ambitiösa, i en slags renässansinspirerad framtid. Det är mycket silver och glansiga tyger, mycket mantlar, ansikssminkning, ovanliga frisyrer och overaller. Man har lagt mycket tid på hår och make-up, men tyvärr är det lite svårt att se sminket utifrån salongen. Jag tror någon har ett cyklops-öga, men jag är inte säker. 

Överskottet av kvinnor i klassen, och bristen på könsriktiga roller har man löst genom att låta tre kvinnor spela ”Prospera”, låta Ariel spelas av både en man och en kvinna, och genom att låta flera andra roller helt enkelt bli kvinnliga. Det funkar bra. Jag föredrar det, på elevnivåer, framför att låta kvinnor spela män, då det ofta går åt mer kraft till att agera som än man, än att framställa rollens känslor och aktioner. 

Över lag känns agerandet säkert, det fysiska är grundat, och jag önskar att man - för skolan verkar ha en ganska genomgående mimutbilding - hade lämnat lite mer åt fantasin. Man använder sej av mycket ljudeffekter, och kanske hade det varit intressantare - speciellt eftersom det är ett elevuppspel - om man gjort dess ljud själva, och dessutom mimat vapen och annan fysisk rekvisita. Nu kanske lite väl mycket energi går åt till att spela förutsättningar i rymdåldern, och lite väl lite utrymme ges åt relationer. 

Jag brukar ofta sakna att folk blir överraskade på scenen. Alla verkar ofta så samlade, så på det klara med vad dom känner, vad dom tycker om det som händer, och vilken inställning dom har till själva skeendet. Skådisar verkar ofta - kanske är det på gå grund av tidsbrist under repetitionen, och ett sökande efter en trygghet; att veta vad man håller på med - så inställda på vad dom ska känna, vad dom ska signalera, att det är väldigt sällan man bara ser någon ta in det som händer, tänker efter, försöker samla sej, och inte ens spelar förvirrad. 
Här händer det något häftigt. Killen som spelar den manlige delen av Ariel gör något som jag inte ofta ser på scenen, och som jag aldrig förut reflekterat över. Han verkar tro på det som händer. Som ett barn, eller som någon som dragits upp på scenen och inte är medveten om att det hela bara är på låtsas. Han verkar inte medveten om att det sitter en publiks därute, och förefaller inte bry sej om att dom ska titta på just honom, han verkar nästan helt upptagen av det som händer på scenen. I alla fall är det vad jag läsare in, och det är ganska uppfriskande. 

Tacksamt, 

Joakim Clifton Bergman

Fribiljett, tack! Hittills har scenkonsten 2015 kostat mej 3425:- 

Du vet väl att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan

- och att jag på Twitter heter https://twitter.com/EnIVeckan.

Om du gillade det här kanske du gillar:

VI ♡ DISNEY med Teater Najkit på Biograf Forellen:

"Kommer du ihåg sista avsnittet på första säsongen av Heroes, där alla mutanterna med superkrafter samlades på ett torg för att rädda världen? 
”Save the Chearleader - save the world” och allt det där?
Det här är precis så, fast inte alls, på något sätt. Vi är bara ett gänga nördar som samlas på ett torg, utan att någon egentligen visste att vi alla skulle komma hit, vilket kanske knappt kan defininerars som en superkraft, eller?"

Låter det intressant? Här är resten: 

SAGOR OM KÄRLEK, med Operastudion på Årsta Teater:
Jag tror att smilbanden - hos mej i alla fall - sitter fästa bak i nacken, för jag efter föreställningen har jag träningsvärk under bakhuvudet, och jag önskar att man hade gjort en trekamerainspelning av föreställningen, för jag är medveten om en himla massa underbart som knappt hann sjunka in, eftersom det hela tiden kom något nytt. Det här är något som borde sättas upp igen, att ses av fler.


DEN GIRIGE på Dramaten:

"Jag kände för ett drama på vers, med rim och fladdrande solfjädrar. Jag kände för svepande klänningar, uppnosiga pigor och lurade äkta män. Nån slags blandning av commedia del’arte, kasperteater och en spring-i-dörrarna-fars. Nånting mustigt och lustigt. Det är inte det här. "



100.000 besökare!!!!

$
0
0
Min lilla teaterblogg gick precis över 100.000 besökare!!!!

SPRING AWAKENING, SMU på Kulturhuset Stadsteatern, föreställning 85 12/6 2015

$
0
0
Manus och sångtexter: Steven Sater, Musik Duncan Sheik,  Regi: Hugo Hansén, Koreografi: Linda Hansson, Svensk Översättning: Ulricha Johnson, Kostym Annsofi Nyberg, Kostymassistent Hanna Carlsbrand, Scenografi och Ljus Lars Östbergh, Ljud Tomas Bergström, Belysningsmästare Lena Hällström, Petter Ekström, Orkester Blue Line, Fabian BAllago, Axel Berntzon, Timothy Collins, Felix Engman, Malte Bergman Byström, Hannes Hasselberg, Medverkande: Samuel Fröler, Kerstin Steinbach och elever i Stockholm Musikalartist Utbildning årskurs 3: Henric Flodin, Elin Malmgren, Gustaf Mardelius, Anna Christersson, Nikki Lovild, Oskar Störtebecker, Jacob Mateo Oxenborg, Frida Björk, Tove Westerlind, Lovisa Åbrink, Oskar Kongshöj, Amanda Lindgren, Anna Engström, Malin Rydell, Theresia Strandberg.

I'm gonna live and live now,
Get what I want--I know how,
One roll for the whole she bang,
One throw, that bell will go clang,
Eye on the target and wham
One shot, one gun shot, and BAM
Hey, Mister Arnstein,
Here I am!
I'll march my band out,
I'll beat my drum,
And if I'm fanned out,
Your turn at bat, sir,
At least I didn't fake it.
Hat, sir, I guess I didn't make it.
Get ready for me, love,
'cause I'm a comer,
I simply gotta march,
My heart's a drummer.
Nobody, no, nobody
Is gonna rain on my parade!

DON’T RAIN ON MY PARADE
ur Funny Girl
avMERRILL, BOB/STYNE, JULE


Vissa föreställningar ser jag fram emot så mycket att det nästan går lite överstyr. Wermland Operas uppsättning av Parade såg jag fram emot i några månader, och likaså Kulturhuset Stadsteaterns uppsättning av Den Besynnerliga Händelsen Med Hunden Mitt I Natten. Ibland blir man helt överväldigad, och ibland blir man riktigt rejält besviken. Jag avskyr att vänta, så om det är möjligt så försöker jag låta bli att bestämma datum in i det längsta. Som tur var går jag så ofta och ser föreställningen att jag liksom inte hinner med att sitta hemma och längta. Men den här föreställningen låg väldigt högt på min lista. Jag hade känt till den i några månader, och nu känner jag mej som en unge på julafton, det går snart inte att vänta längre. 

Det är dags för Stockholm Musikalartist Utbildning, SMU, på BASE23, Stockholm Dance Academy, att visa upp sin första avgångsklass någonstin, i musikalen Spring Awakening, i ett slags gästspel på Kulturhuset Stadsteatern. Utbildningen är precis tre år, och detta är första klassen som går ut. Förväntningarna - i alla fall mina - är mycket höga, både på föreställningen och på klassen. Jag har sett dom här ungdomarna, under åren, i olika sammanhang, och har alltid blivit riktigt rejält överraskad över hur proffsigt vältränade dom är, och vilken allroundutbildning dom har fått. Där många musikalskolor kanske mest fokuserar på sång och skådespeleri, och andra mer på dans och sång, har man här lyckats klämma in allt vad en person kan behöva för att slå sej fram inom musikalvärlden, och jag hoppas bara att antalet musikteaterproduktioner kommer att öka i takt med att kull efter kull lämnar skolan. 

Jag och min kompis Malvolio Morrhår - som har faktiskt har vickat på skolan i musikalhistoria - har bestämt träff på Kulturhuset Stadsteatern för att se föreställningen tillsammans. Den går bara två gånger, och idag klockan tretton, på stora Scenen, är det premiär. Det verkar också vara något slags samarbete med Stadsteatern, eftersom det tillhör ovanligheterna att man har gästspel här. Till skillnad från andra uppspel så är både regissör, koreograf och resten av det kreativa teamet inte alls hämtat från skolan, vilket gör att eleverna får chansen att i tryggheten under skolans paraply få känna hur det är att arbeta ute i verklighetens snålblåst. 

Som vanligt är jag tidig, men med flit. Frukostsmoothiesen är sen länge nedsköljd med starkt kaffe, och nu är det något lunchaktigt inplanerat, innan föreställningen. Jag hade tänkt köpa en vego-burrito på Zócalo på Klarabergsgatan, mitt emot Åhlens, men när jag kommer fram Sergels torg ser jag att det är en sån där matfestival, igen, med en massa tält från olika länder, och jag irrar runt ett bra tag innan jag bestämmer mej för ett polskt tält, och en vegetarisk krokiety, en slags friterad vårrulle, rullad i brödsmulor, med en brun sås och persiilje-strö. Man får tre stycken, och man blir rejält mätt. Jag står uppe vid staketet ner mot plattan och pular i mej alla tre. Dom är enklare att äta med fingrarna, känns det som. 

För några år sen fanns det något som hette Guldmasken, och som var svenska Privatteatrars svar på Tony Awards. Man delade ut priser i en hel massa kategorier, i alla från manlig biroll i en talpjäs till kvinnlig huvudroll i en musikal, och med en massa konstnärliga och tekniska priser däremellan. Det var alltid en riktig höjdarkväll, ett tillfälle för Sveriges privatanställda teaterarbetar att träffas, networka och bara festa tillsammans. Ofta arbetar alla samtidigt, var och en på sin egen teater, så tillfällena att alla träffas är få. 
Det känns lite så, när jag står här i foajén och väntar på Malvolio, som om en liten del av Guldmasken har återuppstått. Eller som om man ovetande är gäst i teveprogrammet Här Är Ditt Liv! Det är så mycket bekanta ansikten att jag helt missar Malvolio, och han ser inte mej, och jag vet inte att han har kommit förrän min iPhone plingar till. Han väntar, uppe vid ingången till Stora Scenen.

Inne i stora salongen sprakar det av förväntan. Jag vet inte vad jag hade väntat mej, men detta överträffar alla mina förhoppningar. Här är inget svartmålat, slitet scengolv, fyllt av färglada tejpbitar, inget naket scenrum, inramat av svarta dammiga sammetstyger. 
Golvet är en grå dansmatta, och runt spelytan, som hämtade ur Flugornas Herre, sticker spetsiga träpålar upp ur golvet. Barrträd - japp, riktigt träd, antagligen återanvändna från nedlagda Gösta Berlings Saga - ruvar längs med fonden, och till höger, på något som jag tror är ett av podierna som används i Chicago - sitter bandet. På båda sidor om scenen står stolar uppställda, varifrån eleverna följer spelet när dom inte själva är med. Man har rekvisita och klädombyten under sina stolar. Och ett gammalt piano - kanske också det från Gösta Berling? - gömmer sej under träden.

Det hela började som en pjäs, Frühlings Erwachen, Spring Awakening, av den tyske dramatikern Wedekind kanske mest känd för pjäsen om Lulu, Pandoras Box, vars filmatisering 1929 gjorde Louise Brooks till en stjärna och en stilikon, med sin korta, mörka, blanka bobfrisyr.
Frank Wedekind 1864-1918, var en tyskt dramatiker var verk ofta kritiserade det småborgerliga, speciellt inställningen till sex. Han var själv en riktig libertin, som ofta besökte prostitiuerade, fick syfilis, och hade homosexuella och sadistiska tendenser. Född i en ganska välbärgad familj arbetade han både som skådespelare, sångare och författare. 
Frühlings Erwachen skrevs 1891, men hade inte premiär förrän 1906, i regi av Max Reinhardt, och den fick sin engelskspråkiga premiär i New York först 19017, där den tilläts spela en enda förställning, för speciellt inbjudna, då den bedömdes som pornografisk. Det handlar nämligen om pubertet, sex, våldtäkt, övergrepp, våld, självmord, abort och homosexualitet. Det låter lite som en lite grövre version av vad som sägs i början på musicalen Chicago, ”You are about to see a story of murder, greed, corruption, violence, exploitation, adultery, and treachery - all those things we all hold near and dear to our hearts”, eller hur?
Det är inte en historia där man i första hand tänker musikal. 
Tonsättaren Duncan Sheik och författaren Steven Slater, började arbeta på musikalen under slutet på 1990-talet, och man hade flera workshops, innan man hade premiär Off-Broadway i Maj 2006, på Broadway i December samma år och där man stängde i Januari 2009. Musikalen nominerades till elva Tony Awards, och vann åtta, bland andra Best Musical, Best Book, Best Original Score, Best Direction of A Musical och Best Choreography.  Andra nominerade musikaler det året var Curtains, Grey Gardens, A Chorus Line (Revival), Legally Blonde, Company (Revival) och Mary Poppins.
2008 hade musikalen premiär på Värmlandsoperan, och på Malmö Opera 2009. Jag missade båda. 
Det handlar om några tonåringar i en liten tysk småstad i slutet på 1800-talet, under en tid när sexualitet var något man inte pratade om. Tonårsflickan Wendla frågar sin mamma varifrån barn kommer, och Moritz har svårt att koncentrera sej i skolan på grund av sina erotiska drömmar, något som han själv tror är bevis på att han håller på att bli sinnessjuk. Melchior, hans intelligente, ateistiske klasskamrat, erbjuder sej att förklara det här med sex, men Mortiz ber honom istället skriva en uppsats. Med illustrationer. 

Hur gammal var jag var när jag lärde mej om sex. Fem? Eller gick jag i lågstadiet? Vi satt i trappan upp till Susanne Jaenssons mammas frisersalong, i alla fall, kommer jag ihåg, men jag minns inte vilka vi var. Var Annika där? Tony? Susanne borde varit där i alla fall, eftersom det var henne trappa. I mitt minne är trappan full av ungar som sitter där och viskar, och försöker pussla ihop halvlögner med rena gissningar. Och jag kommer inte ihåg om vad det var jag egentligen lärde mej, men jag tror det var snuskiga ord. Ord som viskades. Ord man inte fick säga högt, ord som var värre än svordomar. De första hemligheterna, det första man lärde sej som man inte kunde berätta för mamma. 
Nu för tiden är det svårt att tänka sej att ungar inte vet någonting, tack vare internet. Det är en av sakerna som vi diskuterar efteråt, jag och min kompis Malvolio Morrhår, när vi sitter i Teaterbaren och vädrar och ventilerar. Oskuldens död, och allt det där. Hur det nästan är omöjligt att inte veta - i teorin - hur allting fungerar, vad gäller sex. 
Där vi fick nöja oss med att viska fula ord och att mer eller mindre framgångsrikt försöka pussla ihop skärvor av information - jag trodde länge att naveln var inblandad på något sätt - eller bläddra i fuktskadade porrtidningar upphittade på övergivna platser, kan dagens ungar bara klicka sej fram. 
Det är stor skillnad mellan ungdomarna i föreställningen, och dagens tonåringar. I föreställningen blir vissa ungdomar utkastade av sina föräldrar, medan jag nu för tiden har flera vänner vars ungar i tjugoårsåldern inte uppvisar några som helst tecken på att vilja fly hemmet. Jag antar att internet ger en känsla av frihet även där. Man behöver inte - i verkligheten - vara någonstans för att kunna vara någon annanstans. 

Det är en spännande blandning av stilar. Föreställningen utspelar sej någonstans runt slutet på artonhundratalet, och man har tidsenliga kostymer, men musiken är modern rock och när man sjunger är det i handmikrofoner och ibland med mikstativ. Det ger en slags distans till det sentimentala, ett avstånd från känslan, en sån där Brechtiansk verfremdungseffekt

I pausen går jag mest omkring och säger till dom jag känner:
”Det är för bra. Det här är för bra för att bara vara ett elevuppspel…” Folk nickar och håller med. Vi kan liksom inte fatta hur lyxigt det här är. Och hur bra!
Kommande klasser kommer att ha ett litet helsike, kan jag tänka, eftersom man med den här produktionen, den första, och den här klassen, den första, har höjt ribban rejält. 
Jag har sett ganska många elevuppspel, av varierande framgång, men dom brukar ha det gemensamma att man tittar på dom lite med lite välvilliga, överseende ögon. Man kan inte bedöma elever eller amatörer på samma sätt som man bedömer proffs, och man rättar in förväntningarna på ett passande sätt. 
Men här glömmer jag gång på gång bort att det är elever på scenen. Inte bara i de stora rollerna, där man av naturliga skäl ofta får tillfälle att blomstra, utan även i den små ensemblerollerna. Jag glömmer till och med bort att jag sett flera av dom förut, har sett dom växa, utvecklas, för här, nu, har dom plötsligt tagit steget fullt ut och börjar spela teater, som värsta skådisarna. 
Det finns en slags Liza Minnelli/Judy Garland-school of musical acting, som är ganska livsfarlig, om den inte används på rätt sätt. Den är dominerad av stora rörelser, markerade gester, och dramatiska poser. 
Detta är vad folk som säger att dom inte gillar musikal ofta tror att musikal är. Och det är i många fall också vad folk som vill hålla på med musikal också tror att musikal är. Man gör som Liza. Man gör som Judy gjorde. Man tror att det är så man ska göra, så man gör så. 
Så är det inte här. Det är ingen skillnad mellan skådespeleri och sång. Man agerar, förmedlar text. Ibland talar man, ibland sjunger man. Det känns som om man är lika hemma oavsett om man gör det till musik eller inte. 
Jag hoppas verkligen att den här regissören fortsätter doppa tårna i musikalteatern, för han behövs. Dom är alldeles för få, regissörerna som ser musikaler som något mer än bara underhållning. 

Senare, framåt tidig kväll, strålar jag ihop med min kompis Patti-Li Leuk, som också sett föreställningen. Vi sitter i food courten på övervåningen i den ekologiska butiken Paradiset, på Brännkyrkagatan. Han äter en hamburgare som är så god att den är slut i ett nafs, och jag försöker hinna med genom att sluka min flatbread-pizza. Vi pratar om föreställningen, och jag märker att han, eftersom hans tallrik är tom, sitter och sneglar åt StikkiNikkis glassbåt borta i hörnet. Jag skickar dit honom. 
Medan han är och köper sin glass försöker jag formulera mina tankar om föreställningens koreografi, som jag tyckte mycket om. Jag har sett den här typen av rörelse förut. Den här slags rockiga, röjiga, moderna dansen som liksom ska verka som om den bara händer, men jag har aldrig sett den fungera på en musikalscen, förrän nu. 
När den annars har känts pålagt, koreograferad, snarare intvingad än frigjord, känns den här organiskt, som om den verkligen uppstår i stunden, ur känslan. 
En musikalartist måste kunna allt: sjunga, dansa, agera, vilket ibland resulterar i att man ibland får personer på scenen som hjälpligt klarar av allting, men inte är superbra på något, och ibland får man artister som kan agera högst kompetent, men inte sjunger nåt vidare, eller såna som kan dansa men spelar teater som om hela grejen är att lära sej texten. 
När det gäller dans tror jag att man kan misslyckas på två sätt: antingen genom att utföra rörelserna, utan att kunna fylla dom med känsla, som om dom bara vore koreografi, eller också kan man fylla den med känsla, men inte vara tillräckligt fysisk utvecklad för att kunna utföra rörelserna, för att få ihop koreografin. I det första fallet kan man tänka sej en dansare som är mer koncentrerad på själva koreografin, och inte riktigt har kontakt med känslan, i det andra fallet är det en skådis om har alla känslor, men saknar förmågan att fysisk uttrycka dom i en koreografi. 
Här, i den här klassen, i den här koreografin, är det första gången jag över lag ser dom mötas, den dansande skådisen, den kännande artisten. 
När Patti-Li kommer tillbaka, med en svämmande bägare, berättar jag om mina teorier. Han håller med. 
”Det känns,” säger han, ” som om Stockholm äntligen har fått en riktig musikalskola.”
Jag håller med. Nästan. Jag skulle nog vilja tillägga att det känns lite som om Sverige har fått en riktigt musikalskola. 

Tacksamt, 

Joakim Clifton Bergman

Fribiljett, tack Hans! Hittills har scenkonsten 2015 kostat mej 3425:- 

Du vet väl att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan

- och att jag på Twitter heter https://twitter.com/EnIVeckan.

Om du gillade det här kanske du gillar:

STORMEN, med Boulevardteaterns teaterskola: 

"Jag brukar ofta sakna att folk blir överraskade på scenen. Alla verkar ofta så samlade, så på det klara med vad dom känner, vad dom tycker om det som händer, och vilken inställning dom har till själva skeendet. Skådisar verkar ofta - kanske är det på gå grund av tidsbrist under repetitionen, och ett sökande efter en trygghet; att veta vad man håller på med - så inställda på vad dom ska känna, vad dom ska signalera, att det är väldigt sällan man bara ser någon ta in det som händer, tänker efter, försöker samla sej, och inte ens spelar förvirrad. "

Låter det intressant? Här är resten: 

VI ♡ DISNEY med Teater Najkit på Biograf Forellen:

"Kommer du ihåg sista avsnittet på första säsongen av Heroes, där alla mutanterna med superkrafter samlades på ett torg för att rädda världen? 
”Save the Chearleader - save the world” och allt det där?
Det här är precis så, fast inte alls, på något sätt. Vi är bara ett gänga nördar som samlas på ett torg, utan att någon egentligen visste att vi alla skulle komma hit, vilket kanske knappt kan defininerars som en superkraft, eller?"

Låter det intressant? Här är resten: 

SAGOR OM KÄRLEK, med Operastudion på Årsta Teater:
Jag tror att smilbanden - hos mej i alla fall - sitter fästa bak i nacken, för jag efter föreställningen har jag träningsvärk under bakhuvudet, och jag önskar att man hade gjort en trekamerainspelning av föreställningen, för jag är medveten om en himla massa underbart som knappt hann sjunka in, eftersom det hela tiden kom något nytt. Det här är något som borde sättas upp igen, att ses av fler.



Idag håller vi tummarna för -

$
0
0

Operagruppen Kamaraterna, som på Årsta Teater har Skandinavienpremiär på Kärleksförbudet, något så ovanligt som en komedi av Richard Wagner. MEDVERKANDE i KÄRLEKSFÖRBUDET:
Anton Ljungqvist
Daniel Ralphsson
Mikael Onelius
Anders Nyström
Nathalie Hernborg
Heddie Färdig
Elsa Ridderstedt
Anna-Sara Åberg
Jens Persson 
KÖR:
Petter Reingardt
Ulrik De Geer
Maja Frydén
Ingrid Rådholm
STATISTER:
Mikael Thörngren
Johan Hultman 
MUSIKALISK LEDNING:
Anna Christensson
Viewing all 1031 articles
Browse latest View live


Latest Images

<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>