Quantcast
Channel: Minst En Gång i Veckan
Viewing all 1031 articles
Browse latest View live

HEDWIG AND THE ANGRY INCH, publikrep, på Göta Lejon; föreställning 42 30/4 2016

$
0
0

Manus John Cameron Mitchell, text och musik Stephen Trask, Översättning text Pia Gradvall, Översättning sångtexter Magnus Skogsberg Tear´, Regissör Hugo Hansén (SPRING AWAKENING),  Musikaliskt ansvarig Kristofer Nergårdh, Koreografi Denise Holland Bethke, Kostymdesign Annsofi Östbergh Nyberg (CABARETLA CAGE AUX FOLLESDIPLOMATI, SPRING AWAKENINGHÖSTSONATEN)  Mask & perukdesign Erika Nicklasson, Scenografi Marcus Englesson, Ljusdesign, Per Hörding, Ljuddesign Oskar Johansson, Producent Åsa Holmgren, Exekutiv producent Kristjan Ragnar Kristjansson, med Hedwig; Ola Salo, Yitzak: Lisa Stadell,  THE ANGRY INCH: Skszp /kapellmästare & keyboardKristofer Nergårdh, Krzyzhtoff / gitarr Conny Bloom, Zbigniew / gitarr Victor Hvidfeldt, Jacek / bas Henrik ”Kisa” Nilsson, Schlatko / trummor Rebecca Meiselbach

Where am I going?
And what will I find?
What's in this grab-bag that I call my mind?
What am I doing alone on the shelf?
Ain't it a shame,
No one's to blame, but myself...
Which way is clear?
When you've lost your way year after year?
Do I keep falling in love
For just the kick of it?
Staggering through the thin and thick of it,
Hating each old and tired trick of it.
Know what I am,
I'm good and sick of it!
Where am I going?
Why do I care?

Where Am I Going 
Ur SWEET CHARITY
Musik av Cy Coleman
text av Dorothy Fields


Ibland hinner historien ikapp en, eller verkligheten liksom flippas över, som när man vänder sidorna i nåt glansigt magasin: ena sidan handlar om ätstörningar, och nästa är reklam för nåt sätt att gå ner i vikt. Man har liksom en viss slags uppfattning om hur världen ser ut, hur det gick till, hur det var, vad som var verklighet, och så händer något som liksom morphar sanningen till nåt annat.
Jag såg HEDWIG AND THE ANGRY INCH i London, men allt jag minns av den verkar förvanskat, på något sätt. Till och med tiden, det år jag såg den, verkar vridet, på något sätt: I Wikipedias verklighet, i Wikiverkligheten, spelades den 2000, men i min verklighet, var det mycket tidigare. För det känns som om jag var mycket yngre, en helt annan person.
I mitt minne såg jag den också i ett hål i väggen, nere i nån slags klubblokal, som ett övergivet disco, eller nåt, men i wikiverkligheten måste jag ha varit på Playhouse Theatre, på Nothumberland Avenue, nere vid Whitehall Gardens, inte långt från Embankements tunnelbanestation. En riktig, ordentlig teater, där man förresten för tillfället  spelar THE END OF LONGING, av och med Matthew Perry, han från vänner, du vet?
Och när jag skriver det här kommer jag plötsligt till en insikt: Teatern jag tänker på är, eller var, The Venue, 6 Leicester Place, en gammal konsertsal där Rolling Stones, The Who, Sex Pistols och The Clash brukade spela. Den heter numera Leicester Square Theatre har plats för 400 sittande, och man spelar för tillfället många olika småproduktioner. 
Men vet du vad: det är inte rätt teater. Eller, det är rätt teater, men det är fel år, och fel  föreställning. Jag tänker, när jag föreställer mej lokalen, på TABOO, Boy George-musikalen som gick här 2002. 
Teatern där jag borde ha varit, har jag inget minne av. På Wikisidan av HEDWIG AND THE ANGRY INCH säger man att man spelade här, men på teaterns wikisida nämns musikalen inte alls. Det kanske inte var så mycket att skryta med, men ändå? 
Jag minns faktiskt inte alls mycket av den föreställningen, men jag kommer ihåg att jag hade väntat mej en version av LA CAGE AUX FOLLES, eller en musikalisk version av ARNOLD, och var riktigt jävla besviken. 

Tidigare på förmiddagen hade jag packat för Londonresan, nästa dag. Nej, det är lögn. Jag hade inte packat, jag hade släpat fram saker ur garderober och lådor och lagt dom i en stor hög på varddagsrums-ryan, som om det vore till nån slags åetvinnings-insamling, färdigt att skyffla ihop och stoppa i svarta plastsäckar. Det är nämligen så att jag är vad man på engelska kallar a procrastinator. En sån som skjuter upp, som halkar in på sidospår, som gör något annat än vad han borde. Jag vet inte hur man skulle översätta det ordet. Uppskjutare? Fördröjare? Sidospårs-chauffför? 
Jag skulle åka tillsammans med min vän Patti-Li Leuk, och eftersom han är världens bästa reseledare - han bokar och betalar allt, och det enda jag behöver göra sen, är att föra över vad som alltid känns som ett alltför litet belopp till hans konto - så fanns det inget riktigt viktigt, som biljetter och bokningar och sånt, att tänka på, utan jag kunde helt koncentrera mej på vilka sladdar och adaptorer, kameror och laddare, som behövde packas ner. Och kalsonger och strumpor och sånt.
Mitt i alltihop, när jag ryckte ner min stora Ikea-ryggsäck ur skåpet ovanför garderoben i hallen, kom jag att tänka på att jag inte hade gjort något spellista för resan, så väskan blev stående, lite övergiven, framför toalettdörren, medan jag irrade fram till datorn och började knappa och drag-and-droppa.
Jag snodde snabbt ihop en lista med musik ur föreställningarna vi skulle se; SUNSET BOULEVARD, IN THE HEIGHTS och FUNNY GIRL. Konstigt nog hade jag inte Barbras version av FUNNY GIRL, utan bara en ganska kitchig, campig version som Diana Ross och the Supremes spelat in.
Vi hade inte bestämt att vi skulle se KINKY BOOTS, men vi hade sett att man sålde biljetter till den på TKTS vid Leicester Square, en slags halvaprisetkiosk som drivs av the Society of London Theatre, så vi visste att om vi ville så fanns det relativt billiga biljetter att få, och eftersom det verkade ganska troligt att vi skulle se den, la jag till den också i min spellista. 
När jag ändå satt framför datorn tog jag en tur ut på nätet, och kollade in http://www.londontheatre.co.uk, en bra överblickssida av vad som går på teatrarna i London. 
Några minuter senare satt jag, lite uppjagad och försökte facetajma Patti-Li.
”Har du sett att TOXIC AVENGER går?” frågade jag, när hans vardagsrum dök upp på skärmen. Själv var han inte i bild, men jag hörde honom störka runt i bakgrunden, och jag tror jag hörde att slags sjungande ”hall-åååå” i bakgrunden. Han röst är mörk, och lite knirkig och knarrig. Han är bakis, han var i Globen och såg Adele kvällen innan.
Det var förresten en ganska idiotisk fråga, eftersom jag var övertygad om att ifall han hade sett att TOXIC AVENGER gick i London så hade han facetajmat mej, och inte jag honom.  
”Vänta, va?” ropar han. Det skramlar, som om nån tappar en tom resväska på ett parkettgolv, och hans något slitna nuna dyker upp på min skärm, med ett frågande, lite chockat uttryck.
”Här är länken,” svarar jag, klistrar in och messar adressen.
Det är tyst medan han klickar och läser. 
För fler år sen än jag till erkänna, 2009, såg vi originaluppsättningen av TOXIC AVENGER off-Broadway, tillsammans med Rickety Split och hans kompis Milda Matilda. Vi hade inte haft några vidare höga förväntningar, och jag hade, ärligt talat, hellre sett NAKED BOYS SINGING eller ALTAR BOYS, men det visade sej att den föreställningen skulle bli en av resans höjdare, tillsammans med WICKED och NEXT TO NORMAL. Den var vansinnig rolig, och skickligt framförd, som ett trolleri-trick.
”Mennn…” säger Patti-Li, efter att ha läst klart, och drar liksom ut på ordet, ”det här borde vi väl se?”
”Abso-facking-lut!” svarar jag. 
Nu klickar vi båda runt för att försöka hitta den optimala dagen. Som om vi hade så många att välja på: Vi har en kväll som inte är uppbokad av en föreställningen, kvällen då vi lite vagt hade planerat att se KINKY BOOTS. Eller BOOK OF MORMON. Eller nåt annat. Något.
Patti-Li är precis på väg att köpa biljetter till kvällen, när jag upptäcker något:
”Stopp!”
Han slutar knappa, och tittar upp, förvånad.
”Dom kör en matiné!”
Han tar in, och liksom smakar på ordet:
”En ma-ti-né…!?”
”Japp.” Jag dubbelkollar, så att det verkligen stämmer. Jo, Maj, jag är på rätt månad, rätt dag, rätt tid.
”När?” undrar han, och jag hör hur han har börjat surfa runt på sidan: det knapprar, lite synkoperat.
”Samma dag?”
”Ah!” 
Jag hör på hans tonfall att han själv har hittat det. Han dubbelkollar så att han är på rätt månad, rätt dag, rätt tid, och säger:
”Då tar vi väl den?”
”Japp.”
Han bokar och betalar.
Så enkelt är det att resa med Patti-Li.

Några timmar senare ses vi igen, den här gången utanför Göta Lejon, där vi ska se ett första  publikrep av HEDWIG AND THE ANGRY INCH. Han är mycket piggare, och rösten är inte alls sådär bakis-bräkig.

Manuset är skrivet av författaren, skådespelaren och regissören John Cameron Mitchell, som också har skrivit manuset till filmerna Short Bus. Han spelade även huvudrollen som Hedwig vid uruppförande, och i filmen från 2001, som han också regisserade. Musikalen bygger på hans egna erfarenheter som son till en amerikanske soldat stationerad i Östtyskland, och karaktären är löst baserad på en kvinnlig tysk barnvakt han hade som tonåring, och som också extraknäckte som prostituerad.

Text och musik är av Stephen Trask, och verket är hans enda musikal, eftersom han nu mest verkar skriva eller orkestrera filmmusik. Han var musikaliskt ansvarig och medlem av husbandet på drag-punk-klubben Squeezebox i New York, stället där man började utveckla musikalen.

Konceptet är en livespelning med Hedwig och bandet Angry Inch. Vi är publiken. Under konsterten får vi också - genom sånger och mellansnack - lära oss Hedwigs bakgrund. Född som Hansel på andra sidan muren, i Östberlin. Han älskade västerländsk rock och Aristofanes tal i Platos Symposium: teorin om att vi alla människor förr bestod av en andra del, men delades av gudarna, och sen dess har sökt efter sina andra hälft. 
Hansel träffar en amerikansk soldat, och dom beslutar att gifta sej, men för att göra det måste Hansel vara kvinna, och han genomför ett misslyckat könsbyte, som lämnar honom med en slags ihopväxt vagina. Han fastnar, liksom, inte båda kön, utan inget av dom. Efter ett år hemma i USA lämnar soldaten honom för en man, samma år som muren faller. Hedwig startar ett rockband, och förälskar sej i den äldre brodern till ett barn hon vaktar, skriver en låt till honom, och de börjar samarbeta, men han blir äcklad när han inser att hon inte är en kvinna. Han blir en rockstjärna, och vid tiden för kvällens konsert håller han just på att göra en slags comeback, efter en  incident där han körde rakt in i skolbuss, hög och tillfälligtvis okoncentrerad på grund av en omgång oralsex - av Hedwig, så helt ointressrad verkade han ju inte vara. Nånstans har Hedwig också gift om sej med Yitzak, en judisk dragdrottning från Zagreb, som Hedwig tvingat ge upp sin dragkarriär. 

Det är, som kanske märks, ingen lätt historia att förmedla. Inte mycket av dramatiken händer på scenen, utan berättas i tal och sång. 
Urproduktionen som gick off-Broadway 1998, vann en Obie Award, och en Outer Critics Award, och nyuppsättningen på Broadway 2014, vann en Best Revival of a Musical Tony Awards och en Outstandind Revival of A Musical Drama Desk Award.

Musikaliskt påminner den mej om soundtracket till filmen Breaking Glass, från 1980. När jag var sexton, sjutton år och gick jag på gymnasiet i Kalmar, bodde jag i egen lägenhet för första gången, var hyra betalades av mina föräldrar, och Hazel O’Connors sånger från filmens soundtrack utgjorde bakgrundsmusiken till en stor del av mitt liv, då. I alla fall under några veckor, tror jag. Wig in a Box från Hedwig, klingar lite Will You, för mej, sådär som Victoria Embankment i London plötsligt kan påminna dej om en park nere vid Donau på östra sidan i Budapest.

Föreställningen jag såg var ett publikrep, och mycket kommer att ändras, förbättras, kortas och effektiviseras. Jag hade till exempel lite svårt att höra sångtexterna, så när jag kom hem gick jag ut på youtube för att lyssna på några av klippen produktionen lagt ut på Youtube, och upptäckte att det var lika svårt att höra texten där, så kanske det är ett medvetet val. Tyvärr berättas merparten av historien genom musik, och det är lite enerverande när man inte riktigt hänger med, men det är därför man har publikrep, för att upptäcka sånt. 
Kostymerna är glamrock: läder och fjädrar, pudelhår, höga hattar och nätstrumpor, och huvudrollen har flera kostymbyten, några kanske lite väl komplicerade och utstuderade, för ibland trasslar man in sej på scenen: mickstativ välter och klänningarnas släp trampas sönder. Men sånt sker bara en gång. 

Och den här kvällen händer det där som ofta händer första gången man möter en publik: man glömmer bort att berätta historien. Det finns så mycket annat att tänka på: nya scenerier, kostymbyten som man aldrig riktigt testa, och peruker som inte vill sitta kvar. Dessutom var det så väldigt länge sen man började repa, så länge sen allt var nytt, okänt: nu kan man allt utan och innan, man vet precis vad som hände, händer, och vad som ska hända, och man tänker inte på att det sitter en massa människor där ute i mörket som inte alls känner verket lika väl. 
Detta är en historia som berättas i två lager: dels är det här och nu, ett vanligt gig, ett sånt som bandet har gjort hundratals gånger, det som - i föreställningen alltså - publiken har kommit för att se. Det är här man som band sysslar med saker som låtordning, när en stol ska in, eller ut, om man ska stå på vänster eller höger sida, sånt som alla band sysslar med. En basist är en basist, en sång en sång, en sångare en sångare. Till detta lager hör vi också saker som inte brukar hända varje kväll: som att Hedwig öppnar en dörr i fonden och skriker åt sin gamle mer framgångrike älskare, eller får ett utbrott, eller försonas med sin make. 
Sen har man lagret som är Hedwigs historia, och som kanske ingår i själva konserten; saker som berättas kväll efter kväll, och sånt som är nya för just den föreställningen. Och jag skulle nog föredra att se det som att det som händer, händer inte varje kväll. Detta är sista kvällen med gänget, liksom. 
Vi vet inte om Hedwig berättar en viss historia för att det råkar överensstämma med tematiken i den följande sången, eller om låten är vald för att kunna berätta just den historien, och det spelar ingen roll, men det viktiga är att just den här kvällen blev sångerna mer än bara sång. 
Vad jag menar är att man glömmer bort att visa oss en tydlig skillnad på det som brukar hända, och det som händer bara ikväll. Allt blir lika viktigt, lika drastiskt förhöjt. Man måste visa vad som är unikt, var det ballar ur, var det blir farligt, var det blir musikteater, till skillnad mot en konsert.

Rollen som ex-dragdrottningen Yitzhak, Hedwigs make, brukar spelas av en kvinna, utklädd till man, för att ytterligare sudda i gränserna mellan könen. En kvinna ska föreställa en man som brukade föreställa en kvinna. Lite Victor/Vicotria, sådär. 
Här tror jag man har valt en annan väg, men jag vet inte riktigt vilken. Lisa Stadell är en väldigt vacker kvinna, men utan några direkt manliga drag, och jag tror hon hade behövt lite hjälp från maskavdelningen, om det är så att hon ska föreställa en man. I alla övriga produktioner har just den här rollen haft ansiktsbehåring, och jag kan fatta om regissör eller maskör tycker att det är lite gjort. Jag hade förstått om man hade gömt skådisens ansikte bakom en kaskad av hår, och solbrillor, á la Slash, men här har man valt att inte alls försöka förmanliga skådespelaren, om man undantar en slags bumbagsliknadne blygdkapsel, och ett ganska stelt kroppsspråk. Jag tror inte det är ett misslyckade, jag tror att det är ett medvetet val, men några vänner jag pratade med efteråt hade inte alls förstått att rollen skulle föreställa en man - vilket jag inte är säker på är fallet, i det här fallet - utan trodde att Hedwig i slutet hade blivit hetero, och det är nog absolut inte det man vill säga.
Ola Salo är mycket skicklig på det där som andra kan ha lite svårt för: Det där Mick Jagger-struttandet, Iggy Pop-poserandet, det där aggro-androgyna som Bowie gjorde så bra i musikvideon till Boys Keep Swinging. Han är hemma i det melodramatiska, i de extrema, teatrala gesterna och känslorna. Det finns en viss sadomasochistisk njutning i hans utspel. 
Kanske hade det varit intressant att se honom försöka sej på något som Amos Hart, du vet, karaktären som sjunger Mister Cellofane, i CHICAGO, men jag antar att hans publiken inte kommer för att se honom göra såna saker. 
Scenografin föreställer en rockscen, med flera staplade teveappareater på varje sida, och här har man lyckats med ett av kvällens mest impornerande grepp, i alla fall har jag inte sett det förut: man har fäst en liten kamera på en av mikrofonerna, så när Salo sjunger visas närbilder på alla teveapparater. 
Enkelt, men ganska genialt.

Tacksamt, 

Joakim Clifton Bergman

Fribiljett, tack Magnus! Hittills har scenkonsten 2016 kostat mej 1190:-

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan

 • att jag på Instagram heter https://instagram.com/jbclifton
 •  på Twitter heter https://twitter.com/EnIVeckan.
 • och på  Snapchat heter jag CliftonBergman

Dessutom vill jag tack Mrs. Parker of the Algonquin för korrekturläsning och feedback.

Om du gillade det här kanske du gillar: 

PHOENIX med WELD COMPANY & REBECKA STILLMAN:

Innan det börjar läser jag att det ska vara en självreflektiv föreställning, lite meta, sådär: den ska handla om dansgruppen själv, dess kunskap, erfarenhet, och egenskaper, vilket låter ganska intressant, men själva föreställningen blir lite av en besvikelse. Jag hade förväntat mej en slags känsla av en entitet, ett väsen, en grupp som en helhet, men jag upplevde bara något osammanhängande, som ett gäng människor som samlas och inte bildar något kollektivt, som om individen hela tiden stod utanför verket. Den kändes lite haftsig, slafsig, lojt och otajt, nästan improviserad.


TAO DANCE THEATER på Dansens Hus: 
"Du vet såna där huvudrörelser som magdansöser gör? Huvudet liksom glider från sida till sida, lite som vissa deltagare i RuPauls Dragrace gör när dom håller upp ett finger i luften, vickar det och säger ”Uh-uh, no, girl, she didn’t!” Du kan också hitta det i vissa Bollywood danser, inom hip-hopen, och jag tror också den finns  i Javanesisk tempeldans, men jag kan ha fel. "


SÅNGER TILL EN NY VÄRLD, med Kulturama Gymnasiums sistaårselever:

"Det blir en afton av många tagna steg och oåterkalleliga beslut, eftersom det är föreställningens tema: Sångerna handlar alla om stunden när något avgörs, om det så är när Columbus upptäcker America, som i On the Deck of a Spanish Sailing Ship, 1492 eller när en rik kvinna stiger ut på en avsats på 57 våningen för att fånga sin makes uppmärksamhet, som i Just One Step, eller när ett par inser att dom inte kan leva utan varandra, som i I’d Give It All To You.
Och i ärlighetens namn, borde inte det alltid varit sångens uppgift, i en musikal: att skapa en slags vändpunkt, att förändra, att se till att allt inte är precis likadant som innan sången började, för vad vore det för mening med att sjunga den?"

Låter det intressant? Här är resten:




IN THE HEIGHTS, Kings Cross Theatre, London, 1/5 2016, föreställning 43

$
0
0

Text och musik: Lin-Manuel Miranda, manus Quiara Alegría Hudes, Will Burton CDGCasting Director, Gabriella SladeCostume Designer, Gareth OwenSound Designer, Howard HudsonLighting Designer Takis, Designer Tom Deering,Musical Supervisor, Drew MconieChoreographer, Luke SheppardDirector, Phil CornwellMusical Director, Simon MarlowProduction Manager, Tristan Baker (Runaway Entertainment)Producer, Paul Taylor MillsProducer, Hilary A WilliamsProducer, Tulchin/Bartner ProductionsProducer, with Joe Aaron Reidm Christine Allado, Jocasta Almgill, Norma Atallah, David Bedella, Johnny Bishop, Josie Benson, Courtney-Mae Briggs, Vas Constanti, Michael Cortez, Kimmy Edwards, Lily Frazer, Gabriela Garcia, Reiss Hinds, Sam Mackay, Sarah Naudi, Ryan Reid, Alexzandra Sarmiento, Cleve September, Spin, Philippa Stefani. Undantag, Benny spelades inte av Joe Aaron Reid, utan av Spin, Camila spelades inte av Josie Benson, utan av Jocasta Almgill, som i vanliga fall brukade göra ensemble.Kevin spelades inte av David Bedella, utan av Vas Constanti, som i vanliga fall spelade Piragua Guy, och den rollen spelades av Michael Cortez, en swing. Daniela spelades inte av Sara Naudi, utan av Daniela, som vanligtvis spelade Carla, och den rollen spelades idag av Alexzandra Sarmiento, en swing, och föreställningens danskapten. Rollen som Jose spelades av Ryan Reid, en swing, och Nina spelades av Gabriela Garcia som vanligtvis gör ensemble.

No way, you can fight it every day
But no matter what you say
You know it
The rhythm is gonna get'cha

No clue, of what's happening to you
And before this night is throug
Ooh baby
The rhythm is gonna get'cha

O eh, o eh, o eh, oo aah
O eh, o eh, o eh, oo aah
Yah yeh goh

Rhythm is gonna get 'cha
Rhythm is gonna get 'cha
Rhythm is gonna get you
The rhythm is gonna get you tonight

Rhythm Is Gonna Get You
av Gloria Estefan.


Man tänker ju att om någon är lika bortkollrad som man själv, då måste man ju vara på rätt väg, för hur stor är chansen att två personer, var för sej, kan ha gått vilse och hamnat på samma plats? Tre personer, om man räknar mej och Patti-Li som två individer, trots att vi har samma karta.
Den något knubbige, ordentligt, men lite slafsigt klädde, svettige, mörkhårige mannen med skägg, som vi inte känner, går några steg framför oss, norrut, uppför York Way. Han hade nog irrat runt där länge, fram och tillbaka, för han kom inte tillsammans med oss nerifrån Euston Road och Kings Cross Station, vi mötte honom en bra bit efter att vi korsat bron över Regents Canal, nästan nånstans uppe under tågbron, och han är bra mycket svettigare än vi är, och lite mer panikslagen, verkar det som. Vi förstår honom. Det känns som om stan håller på att ta slut, och förorterna börjar, och det kan inte vara rätt.
Föreställningen, IN THE HEIGTS, börjar om en kvart, och vi har inte en aning om var teatern ligger. Kartan verkar inte stämma. 
Jag avskyr sånt här: att vara sen, att inte veta vart jag ska, och jag borde vara på dåligt humör, men som vanligt, när jag är i en utländsk stad, dit man måste flyga, är jag glad att bara vara vid liv. Det är inte så att jag är dystychifob, rädd för olyckor, eller basofob, rädd för att falla, eller aviofob, rädd för att flyga, jag är bara glad att jag inte är död. Hemma hinner man aldrig tänka på sånt.
Saken är den, att det är mitt fel, det här att vi är ute och snurrar i det okända. Min kompis Patti-Li Leuk, är världens bäste reseledare och resesällskap, han bokar och köper och kollar upp, och jag glider liksom bara med, och den här gången kände jag mej lite skyldig för att jag inte bidrog med något, och därför, så fort jag fått reda på vilket hotell vi skulle bo på, gick jag in på google maps och gjorde kartor med vägen från vårt hotell till alla teatrar vi skulle besöka, och så skickade jag en pdf-fil till Patti-Li, som skrev ut dom, och det var med en av dom i handen, på jakt efter Kings Cross Theatre och musikalen IN THE HEIGHTS, som vi nu irrade runt. Vilse. Antingen är det så att kartan inte stämmer, eller också är det någon som har möblerat om bland, husen, och om jag skulle slå vad skulle jag satsa mina pengar på att google maps hade strulat till det.
Till slut kan jag inte låta bli, utan går fram till mannen, som har stannat och ömsom stirrar ner i sin karta, och upp, i verkligheten, som om han hoppades att den här gången skulle han se en stor skylt med teaterns namn.
”You, also, look for the Kings Cross Theatre?” frågar jag, på den där konstiga skolengelskan med svensk ordföljd som det tar några dagar att arbeta bort. 
”Yes, yes,” flämtar han, nästan lite uppgivet, som om allt, både teatern, föreställningen, recensioner, hemsidor och foton på nätet, bara var ett påhitt för att lura pengar av turister, och han var tönten dum nog att gå på det.

Alltid när man är utomlands är det lite jobbigt, det här med att man inte kan använda sin telefon, att man måste gå till ett café eller hålla sej på sitt hotellrum, om man ska ut på internet. Och nu, sen vi båda började snapchatta hard core, jag och Patti-Li, beslöt vi oss för att försöka lösa problemet. Jag pratade med min leverantör, och han pratade med sin, och tydligen skulle man bara skicka ett sms till ett visst nummer, så fort man steg av planet, och vips var man uppkopplad, utan att behöva vara rädd för världens räkning. 
Och, så fort vi steg av planet, när vi stod och väntade på våra väskor vid bagagekarusellen, försökte vi båda fixa vår utlandsuppkoppling. Det var inte riktigt lika lätt som vi trodde, men efter några samtal hade det fixat sej. 
Men det är svårt att lära en gammal hund nya trick. Trots att vi snapchattar som galningar, facebookar och instagrammar, verkar det som om varken jag eller Patti-Li har tänkt på att söka efter teatern i kartfunktionen på telefonen. 
Men medan jag pratar med den skäggige kartmannen, tar Patti-Li upp sin telefon, och googlar lite grand.
”Det är häråt! Vi har fått för långt!” ropar han, och sätter av, tillbaka nerför gatan. 
I flera veckor, innan vi åkte, har jag varit på jakt efter en tunn, vindtät jacka som inte är svart eller neonfärgad. Du vet, en sån där man kan trycka ner i väskan, som knappt tar någon plats, men ändå inte får dej att se ut som en motionär när du tar den på dej? Nåt man kan ha på gatorna i London, som är tillräckligt varm, men ändå får dej att se någorlunda uppklädd ut, när man går på teater?
På Myrorna i Skärholmen hittade jag den plötsligt. Den bara hängde bland sportkläderna: en pepparkaksbrun tensonjacka med luva, fickor med dragkedja och brandgula detaljer. 
Det är bara det, upptäcker jag, när vi börjar hasta nerför gatan, tillbaka över bron vi nyss gick över, och börjar jogga, lite i halvpanik, att den är gjord av sånt där material som man gör våtdräkter av. Den andas inte. När vi kommer fram ser min t-shirt ut som om jag simmat över engelska kanalen, inte flugit. 

Sa jag förresten att vi är i London? Inte? 
Vi är i London. Nästan bara över dagen, känns det som. Vi ska se en himla massa föreställningar på kortast möjliga tid, och vi har försökt fylla varje lucka med ett teaterbesök. Det verkar bara som om förmiddagarna är lediga.

Linn-Manuel Miranda började skriva text och musik till  IN THE HEIGHTS 1999, när han gick andra året på College. Musikalen hade urpremiär i Connecticut 2005, off Broadway 2007, och på Broadway 2008. Den nominerades för 13 Tony Awards, och vann 4: Bästa Musikal, Bästa Musik, Bästa Koreografi, och Bästa Orkestrering. Dom vann också en grammy för bästa Musikal-album, och var nominerade för bästa Pulitzer Pris för drama. Inte illa jobbat, för en första produktion.

Vi hinner fram i tid, men bara - förstår vi efteråt - för att man har fått skjuta på föreställningen, nästan en hel kvart. Vi vet det inte då, men en himla massa personer är borta, och jag antar att man har en hel del rent scentekniska problem att lösa. Vem som tar ut vad, nu när den personen som brukar göra det spelar en av huvudrollerna. Såna saker. 
Själva biljettluckan, ligger i en liten kiosk utanför byggnaden, och i vår stress rusar vi förbi den, och blir stoppade av en man som frågar om vi har våra biljetter. Fler och fler teatrar har börjat med det här att man ska byta ut, eller hämta sina biljetter, innan föreställningen. Kanske blir det så, när folk lätt kan skriva ut sina egna, att vissa förfalskar och säljer, och detta är ett sätt att ta tag i problemet.

Det är lite svårt att får ett grepp om Kings Cross Theatre. Den verkar nybyggd, och ingången känns nästan tillfällig, med ytterväggar av spånskivor, och trapporna känns temporära, som när man sätter upp provisoriska väggar vid troattaren runt en byggarbetsplats. Den ligger i ett område som förr varit ganska nedgånget, fyllt med prostitution och kriminalitet, men tack vare öppnandet av terminalen för Eurostar, och bygget av det nya Kings Cross Station, har området fått ett uppsving, och så höga hyror att en annan teater i området har fått slå igen.

Själva foajén är stor, men har lågt i tak, som om vi vore i nån slags källare, vilket vi kanske är. Man har ännu inte börjat släppa in publiken, men det finns gott om plats. Folk står upp, lutar sej över bar-bord, eller sitter ner.
Man dricker öl, skrattar, tjattrar, som om ingenting hade hänt, vilket det givetvis inte har, för dom. Det är vi som med knapp marginal har undvikit en total katastof. Det tar några minuter att lugna ner sej, sluta stressa, bara vara här
Precis vid dörren ser jag en souvenirshop, längs ena väggen finns en det finns en stor bar, bord och stolar står utställda lite här och var i det rymliga rummet, och jag ser till och med en litet godisstånd, med plockgodis. Golvet är täck av ett slags träribbor, som ett grovt parkettgolv.
Trots att det är flera timmar sedan vi käkade, har vi inte en tanke på mat. 
Vi tog en time out när vi kom fram till London Bridge Station med tåget från Gatwick flygplats, och köpte en varsin kaffe och en slags pirog, eller pastej, kallad pasty, från West Cornwall Pasty Company, en liten kiosk inne på stationen, och så bara satte vi oss på en bänk och lät världen fortsätta utan oss. Vilket är ovanligt. Den nybyggda, fräscha stationshallen befinner sej ovan mark, och solen sken in genom stora fönster, och genom glasdörrarna vid ingången.
Under tjugo minuter, kanske en halvtimme, satt vi bara stilla, småpratande, mumsandes, klunkande, med människor stressande förbi omkring oss, och hungriga duvor kilade mellan våra ben och in under vår bänk, i jakt på smulor. Patti-Li berättar att hans föräldrar tipsat om en hög byggnad, europas högsta, The Shard, Skärvan, kallad så eftersom den såg ut som en glasskärva, och han tyckte att han hade sett en skymt av den när vi kom med tåget. Vi bestämmer, när vi har käkat klart, att vi ska gå ut på gatan och se om vi kan se skyskrapan. 
Man kan se ganska långt, men vi ser ingenting som ser ut som en glasskärva. 
”Den kanske skyms av det här huset,” säger jag, och menar byggnaden vi just kom ut ur. Det blåser lite, här ute i solen och det är inte riktigt så varmt som det såg ut att vara, när man tittade ut från stationshallen.
Patti-Li, som fortfarande inte riktigt har löst det där med sitt utlandsuppkoppling, ringer till sin mobilleverantör. Jag snappchattar lite, videofilmer lite, och tar några foton. Så känner jag plötsligt en knackning på axeln, och vänder mej om. Det är Patti-Li. Han pratar fortfarande med sin Telenor-representant, men han ler mot mej, och pekar uppåt, mot himlen. Jag tittar upp. 
Det fanns en anledning till att vi inte kunde se The Shard någonstans. Den doldes inte av byggnaden vi var inne i. Den är byggnaden vi var inne i. 

På Kings Cross Theatre släpper dom in oss i salongen. Publiken sitter på två läktare, vända mot varandra, och mellan dom löper en slags smal scen, som en catwalk, med fonder, föreställande husfasader, på varsin kortsida. På ena sidan ser i en bodega, en slags liten närbutik som säljer allt som går att sälja; lotter och läsk, godis och grönsaker, toapapper och tandkräm. För tillfället är den stängd, och man har dragit för ett sånt där metallskydd som man använder utomlands. På den motsatta fasade ser vi reklam för biluthyrning, en skönhetssalong, och en tunnelbanenedgång.
Vi har platser nästan i mitten på andra raden och sätter oss ner och pustar ut. Jag vet inte vad jag känner. Stress och irritation. Förväntan, och förhoppning om att det här ska ha varit värt allt flängande. Jag kränger av mej min nästan drypande fuktiga dykardräktsjacka och lägger den över min ryggsäck, som jag har ställt mellan fötterna. Jag snapchattar, kort, och ställer min telefon i flygplansläge.
Några platser bort ser jag vår skäggige vän, som måste ha lunkat efter oss. Jag böjer mej fram och ropar till honom:
”We made it!” 
Han tittar på mej som om han aldrig hade sett mej förut.

Knappt en timme tidigare, i vårt rum på vårt hotell, St Giles, på Bedford Avenue, nästan vid Tottenham Court Roads tunnelbanestation, vid korsningen där Charing Cross Road byter namn till Tottenham Court Road, och Oxford Street har bytt namn till det charmigalösa A 40, hade jag precis, med en stor pust, dumpat min packning framme vid det enda fönstret, slängt mej på min säng och lite lojt, mest för att veta hur länge jag kunde ligga sådär och pusta ut, och frågat Patti-Li:
”När börjar teatern? Klockan sju eller klockan åtta?”
Patti-Li är inte alls som jag, som kan sova i vilken röra som helst. Han är ordentlig, och lite som en hund, som typ behöver snurra runt några varv innan han kan lägga sej ner, och han behöver liksom organisera sej innan han kan slappna av. Konstigt nog kan han somna så fort han sätter sej i ett flygplan, medan jag sitter och lyssnar på motorns brummande, som om, ifall jag inte var vaken, allt skulle kunna gå åt helsike. 
För tillfället håller han på att packa upp, hänga in kläder i garderoben, ställa sin necessär på sin sida av badrummets tvättställ, men efter en stund, just som jag börjar sjunka ner i en slags välsignad halvslummer, hör jag hur han börjar prassla med papper, och antar att han börjat leta efter biljetterna till kvällens föreställning.

Jag var inte trött för att flyget hade gått vidare tidigt. Jag menar, jag hade inte varit tvungen att gå upp klockan fem, eller ens klockan sex. Flyget gick inte förrän klockan 11.50, så jag hade inte stigit upp förrän halv sju, och hade till och med avstått från att packa kvällen innan, och bara letat fram allt jag trodde att jag inte kunde överleva utan, vilket inte var mycket, lagt det i en hög, satt allt elektriskt på laddning, och gått och lagt mej. 
Vi hade upptäckt att flygbussarna börjat köra från Liljerian, Liljeholmens Galleria, och bestämt oss för att träffas där, och inte, som vi brukade, cykla in till centralstationen och ställa cyklarna där. 
Så här i efterhand var det kanske inte en vidare bra idé: när vi kom hem, några dagar senare, hade den sista flygbussen till den delen av stan redan gått, och vi fick byta från flygbuss till taxi vid S:t Eriksplan, bara för att hämta våra cyklar. 

Så, genom min halvslummer, hör jag Patti-Li:
”Det -” Han avbryter sej, men jag hör, på det där korta, lite vasst uttalade ordet, att det är lite skarpt läge. Jag öppnar ögonen, plötsligt helt beredd på att han ska berätta att biljetterna är felbokade, att föreställningen var igår, eller idag, den förste, men först om en månad. 
”Det börjar klockan sex,” säger han.
Jag kollar på klockan: hon är lite över fem. Några minuter över, bara, men det är mindre än en timme till det börjar. 
”Hinner vi?” undrar jag, lugnt. Det känns lite som om tiden står stilla.
”Vi hinner.”
Det utbryter en slags väl kontrollerad panik. Skor byts, saker som satts på laddning rycks ur väggen, med sladd och allt, t-shirtar rivs av, och nya flängs på, och så är vi plötsligt utanför huset. Hotellet. 
”Hitåt,” undrar jag, och börjar gå ut mot Tottenham Court Road
”Nej, hitåt,” svarar Patti-Li, och vi skyndar uppför Bedford Avenue
Min karta är inte något mästerverk, på långa vägar, den är mer tänkt som en slags översikt, men han verkar inte ha något problem att följa den. 
”Här. Hitåt. Vi ska ta höger nästa, det kommer en park på vänster sida, kom så går vi över.” Han skäller ut korta kommandon, lite sådär som jag föreställer mej att bildproducenten på nån tevesänd gala gör: Kamera två, kamera tre, panorera, närbild, tillbaka till fyran, ut, in, upp, ner!
Vi bränner förbi British Museum, vi rundar Russell Square, vi stannar lite kort för att fota, snapchatta och videofilma: Russell Hotell, St. Pancras Renaissance Hotell, och Kings Cross Station, där vi svänger in på gatan som ska leda oss helt åt helsike, och helt rätt. 

Musikalen handlar om några kvarter i Washington Heights, ett område på övre Manhattan, från 155:e gatan till Dyckman street, ovanför Harlem, nästan så långt upp man kan komma, vid George Washingtonbronöver till New Jersey, över Hudson. Där bor Usnavi, föreställningens berättare, döpt efter det första hans föräldrar såg när dom invandrade från Dominikanska Republiken: en båt med texten US Navy. Han driver en bodega tillsammans med sin kusin, Sonny, och sen hans föräldrar dog har han uppfostrats av Abuela - vilket på spanska betyder mormor eller farmor, men också beskriver en slags matriark - som invandrade från Cuba när hon var liten.  Usnavi är kär i Vanessa, som arbetar på en skönhetssalong i kvarteret, och som drömmer om att flytta ner till West Village. I närheten bor också Kevin och Camila, som driver en taxifirma, och Benny är en av deras anställda, förälskad i deras dotter Nina, som är den första i området att börja på college, och som nu kommit hem för att berätta att hon hoppat av. Och vem är det som har vunnit 96.0000 dollar på en lott, såld i Usnavis bodega?
Föreställningen utspelar sej under tre dagar runt USAs nationaldagsfirandet, den fjärde juli, och handlar om det vardagliga livet i ett nedgånget område. Stannar man och försöker förbättra det, eller drar man vidare, som deras föräldrar gjorde? Återvänder man till landet man en gång kom ifrån?
För att citera Helen Sjöholm: Hemma, var ligger det nånstans?

Det börjar i ett högt tempo, och blir bara mer intensivt. Berättandet är hypereffektivt, och stilen, både på föreställningen och musiken, skulle jag nog kalla Latin Street, med rap. Och salsa. Och merengue. 
Och jag tror att jag aldrig har känt mej så tråkigt stel och svensk. Allting svänger, pulserar, dunkar och pumpar, och jag försöker hänga med, men jag känner mej som en sån där pinsam förälder som försöker dansa med sina tonårsbarn. Det är en rytm som förtrollar, och förbryllar. 

Scenbyten, som utförs av ensemblen, är som små trolleritrick: man tittar åt ett håll, och plötsligt, på scenens andra sida, har någon kånkat in en hel hög med kartonger, och försvunnit utan att man märkt något. Det är en nästan en slags sams-and-grab mentalitet över deras byten: man rusar inte, gör det man ska, och försvinner, snabbt som blixten.
Du vet hur dansarna, i många musikaler, liksom inte ingår i själva berättelsen, utan ligger utanför, som en slags besmyckning, en utfyllnad, bara? Inte här. Dom en del av historien, som en överaktiv grekisk kör som rekryterats bland finalisterna till So You Think You Can Dance? Dom är med, tittar, ger fokus, tar ställning. Och emellanåt dansar dom så det är svårt att sitta still.

Första akten slutar precis när det är som mest spännande; strömmen har gått och hela stadsdelen ligger i mörker, folk driver runt på gatorna, plundrar och vandaliserar, och alla har förlorat kontakten med varandra; Usnavi och Vanessa letar efter varandra, Nina och Benny har grälat, och hennes föräldrar är ute och letar efter henne, Abuela har hämtat ut pengarna - det var hon som vann, vilket kanske inte var någon överraskning, eftersom hon var den enda vi nånsin såg köpa en lott - och letar efter Usnavi, för att be honom skydda pengarna. Och hans kusin och Graffiti Pete vet inte vad dom ska göra för att skydda bodegan mot inbrott. När den avslutande sången, Blackout, avslutas, känns det lite som om jag just stigit ur tidernas berg- och dalbana. 

I pausen lär vi oss att nästan ingen i föreställningen är den dom brukar vara. Vi hör det av killen som står i merchandise-ståndet.
På svenska föreställningear är det inte alls lika vanligt som utomlands, att man säljer produkter relaterade till föreställningen: t-shirtar med affischens tryck, kepsar med föreställningens namn, vattenflaskor med citat ur sångerna, eller lite mer inovativa prylar, som en pillerburka från NEXT TO NORMAL, en musikal om psykiskt ohälsa och mycket psykofarmaka. 
Förra gången vi var i London tillsammans, skaffade Patti-Li en ganska ful ovana. En hobby, egentligen. Han började samla på nyckelringar från föreställningar han har sett, och eftersom han, som jag, har en tendens att bli lite manisk, har han sen dess sett till att skicka efter nyckelringar från alla föreställningar han såg innan han började samla, och när han varit i London, Amsterdam eller Canada, har han alltid sett till att utöka sin samling. När nyckelringar finns, vill säga. De verkar mindre och mindre populära, om sanningen ska fram. Magneter verkar vara det nya, tydligen. Så den här resan, eftersom nyckelringar inte var att tänka på, började han med ett litet sidosamlande, och köpte en fyrkantig magnet, med affischen på.
T-shirtar är mer min grej. Merch-shirtar, kallar jag dom, vilket är en lek på orden merchandise, och t-shirt, och jag är nästan lika begeistrad över möjligheten att köpa dom, som över själva föreställningen. Ibland mer. Min mech-shirt från musikalen 9 TO 5, som vi såg i New York, har en stor pricktavla på bröstet, med texten Sexist, Egotistical, Lying, Hypocritical Bigot, och om sanningen ska fram var den ett bättre köp än själva biljetten. Ibland, när jag går på föreställningar där jag misstänker att man kommer att anstränga sej extra hårt för att bevisa att alla män är svin, tycker jag att det är roligt att ha den på mej. 
När jag har köpt min merch-shirt, en svart, med titeln tryckt på bröstet, känner jag att jag inte är riktigt klar. Min entusiasm över föreställningen gör att jag liksom vill ha mer, inte bara en andra akt, utan något mer rent fysiskt, att ta hem. Hade jag köpt en ryggsäck, hade jag köpt den. Men dom har ingen ryggsäck. Eller hoodie. Eller plånbok. Eller iPadfodral.
Dom har en keps. En svart keps, med röd skärm, och IN THE broderat i vitt, och HEIGHTS broderat i gult. Det är bara det att den har en riktigt hög front. Hip-hop-hög, du vet? En trucker hat, som man säger, eller en white trash hat. Jag är van att fylla ut mina kepsar, och är lite rädd att jag ska se patetisk ut, i något som sticker upp så högt ovanför min hjässa. Inte för att jag är rädd för att se ut som en lastbilschaufför eller nåt pack- och patrask, jag är rädd att man ska tycka att jag ser ut som nån som vill verkar lite yngre än jag verkligen är. Du vet, av samma anledning som du sällan ser kvinnor över 40 med Baby Spice-tofsar?

Det är en av de bästa kepsarna jag har köpt, och som alla säger: den får mej inte alls att se yngre ut, snarare tvärtom. Jag har den jämt, men jag försöker låta bli att mixa den med mina merch-shirtar. Man vill ju inte se ut som något maniskt merch-monster.
I alla fall, när jag säger till killen bakom disken att jag verkligen tycker om föreställningen, berättar han att några få roller spelas av folk som brukar spela dom, resten är tillsatta av swings och av folk ur ensemblen.
En swing, förresten, är någon som inte vanligtvis är med i föreställningen, utan hoppar in där det blir hål. Som en slags überbegåvade vikarier, liksom.
Det unga Romeo- och Juliaparet spelas båda av folk ur ensemblen, och Julias föräldrar är nya; hennes mamma är också plockad ur ensemblen, och hennes pappa brukar till vardags spela isglassförsäljaren, Piragua Guy, en roll som ikväll spelas av en swing. 
Vidare spelades rollen som ägaren av till skönhetssalongen av en skådespelerska som brukade spela en av de anställda, och hennes roll fylldes av föreställningens danskapten. 

Så av 12 roller spelas bara 5 av personer som vanligtvis brukar göra dom: Graffiti Pete, Usnavi, Abuela, Sonny och Vanessa. Och vet du vad? Det spelade ingen roll. Faktum är att jag tror att det kanske blev bättre. Scenen måste ha varit fylld av en sån total koncentration, beredskap och adrenalin, att allt på något sätt blev på riktigt. Alla visste vad dom gjorde, vad dom berättade, dom hade kanske bara inte gjort det med varandra. 

Jag har sett några riktigt fenomenastiskt bra föreställningar i mitt liv, såna där jag förbehållslöst låter mej svepas med, förföras, tjusas, där jag kan glömma bort mitt kritiska öga och öra, för de behövs inte, och bara bli ett med upplevelsen. Du vet, såna där föreställningar där du inte är medveten om att du sitter i en salong, utan du glömmer liksom bort dej själv? Där du inte sitter och irriterar dej på läsningen av en viss replik, eller undrar varför nån inte har knäppt alla knapparna i sin kofta.
Konstigt nog, för nån som inte är vidare dansintresserad, har många av de svenska produktionerna jag varit dansföreställningar. Kanske blir det så, att ju mer man tillför, som talad text, sång och musik, ju lättare är det att det fallerar, någonstans. Översättningen kan vara långt från inspirerad, eller ens kompetent, dramaturgin banal, eller för invecklad,och regin kan vara självreflekterande, eller pretentiös.
Det är väldigt få gånger jag har upplevt en föreställning som perfekt. Det brukar alltid vara något som sticker ut, som drar ifrån, som drar ner helheten. Som krossar illusionen. Funkar skådisarna, så kanske ljudet är vobbligt, är översättningen bra, så kanske regin är åt helsike. Eller scenografin. Eller så känner man att en artist liskom inte räcker till, eller har en helt annan syn på sin roll. 
Den här föreställningen, trots - eller kanske tack vare - så många inhopp, är bland det bästa jag har sett, och jag vet inte riktigt varför. Det är inte så enkelt som att ingenting var dåligt. Det var någon med just den här föreställningen, den här dagen, den var  som en helhet, en enhet, en entitet, en varelse. Det var nästan som om man hade kunnat sträcka ut handen mot scenen, och känna på den. Det var som om det stod något verkligt, den kvällen, på scenen.

Efteråt, när mörkret fallit över ett söndagssömnigt London, och vi vandrar genom Bloomsbury och Fitzrovia, förbi Brittish Museum och Russell Square, på jakt efter ett Sainsbury - för nu är vi hungriga - som har kvällsöppet, på väg hem, känns det, trots att vi bara varit i stan i mindre än åtta timmar, som om vi bott här i minst en vecka. Det är något betryggande med att gå bekanta vägar, även om du bara gått dom en gång tidigare.

Tacksamt, 

Joakim Clifton Bergman

Vanlig biljett, 408:- Hittills har scenkonsten 2016 kostat mej 1598:-

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan

 • att jag på Instagram heter https://instagram.com/jbclifton
 •  på Twitter heter https://twitter.com/EnIVeckan.
 • och på  Snapchat heter jag CliftonBergman
och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com 

Dessutom vill jag tack Mrs. Parker of the Algonquin för korrekturläsning och feedback.

Om du gillade det här kanske du gillar: 


HEDWIG AND THE ANGRY INCH, ett publikrep, på Göta Lejon:

Ibland hinner historien ikapp en, eller verkligheten liksom flippas över, som när man vänder sidorna i nåt glansigt magasin: ena sidan handlar om ätstörningar, och nästa är reklam för nåt sätt att gå ner i vikt. Man har liksom en viss slags uppfattning om hur världen ser ut, hur det gick till, hur det var, vad som var verklighet, och så händer något som liksom morphar sanningen till nåt annat.


PHOENIX med WELD COMPANY & REBECKA STILLMAN:

Innan det börjar läser jag att det ska vara en självreflektiv föreställning, lite meta, sådär: den ska handla om dansgruppen själv, dess kunskap, erfarenhet, och egenskaper, vilket låter ganska intressant, men själva föreställningen blir lite av en besvikelse. Jag hade förväntat mej en slags känsla av en entitet, ett väsen, en grupp som en helhet, men jag upplevde bara något osammanhängande, som ett gäng människor som samlas och inte bildar något kollektivt, som om individen hela tiden stod utanför verket. Den kändes lite haftsig, slafsig, lojt och otajt, nästan improviserad.


TAO DANCE THEATER på Dansens Hus: 
"Du vet såna där huvudrörelser som magdansöser gör? Huvudet liksom glider från sida till sida, lite som vissa deltagare i RuPauls Dragrace gör när dom håller upp ett finger i luften, vickar det och säger ”Uh-uh, no, girl, she didn’t!” Du kan också hitta det i vissa Bollywood danser, inom hip-hopen, och jag tror också den finns  i Javanesisk tempeldans, men jag kan ha fel. "



SUNSET BOULEVARD, London Coliseum, London, föreställning 44, 2/5 2016.

$
0
0

Creative Team Andrew Lloyd Webber Music, Don Black and Christopher Hampton Book and lyrics, Michael Reed Conductor, Lonny Price Director, Matt Cowart Associate Director, Stephen Mear Choreographer, James Noone Set Designer, Tracy Christensen Costume Designer with Glenn Close's costumes by, Anthony Powell, Mark Henderson  Lighting Designer, Mick Potter Sound Designer, David Grindrod Casting Director, med Glenn Close Norma Desmond, Michael Xavier Joe Gillis, Siobhan Dillon Betty Shaefer, Fred Johanson Max Von Mayerling, Julian Forsyth Cecil B DeMille, Mark Goldthorp Sheldrake, Fenton Gray Manfred, Haydn Oakley Artie Green. 

Poor Jenny! Bright as a penny!
Her equal would be hard to find
She could give cards and spade-ies
To many other ladies
But she would make up her mind

Jenny made her mind up at seventy-five
She would live to be the oldest woman alive
But gin and rum and destiny play funny tricks
And poor Jenny kicked the bucket at seventy-six

Jenny points a moral
With which we cannot quarrel
Makes a lot of common sense!

Jenny and her saga
Prove that you are gaga
If you don't keep sitting on the fence

Jenny and her story
Point the way to glory
To all man and womankind

Anyone with vision
Comes to this decision:
Don't make up—You shouldn't make up
You mustn't make up—Oh, never make up
Anyone with vision
Comes to this decision
Don't make up your mind!

The Story Of Jennie
Ur LADY IN THE DARK,
Musik av Kurt Weill,
Text av Ira Gershwin


”Is there any rooms or places of special interest, och things too see, in here?” frågar jag den ettriga, svartklädda damen, som verkar vara någon slags foajeansvarig, när vi väl kommit in på teatern. 
Hon tänker efter, kort:
”No. No.”
Jag blir lite besviken. Innan resan hade jag läst på lite om de olika teatrarna vi skulle besöka, och den här, London Coliseum, är inte bara den största, det var här musikalen ANNIE GET YOUR GUN hade sin brittiska premiär 1947 och tog rekordet - för sin tid - som den längsta spelade teaterproduktionen, med 1,304 föreställningar under tre år. Det var här KISS ME, KATE, GUYS AND DOLLS och DAMN YANKEES spelades, när dom kom till stan. Och teatern, som byggdes 1904, måste väl ha sett en massa intressanta produktioner innan dess. Fanns det verkligen ingen minnesplack, gamla affischer eller foton?

Men kanske är det bara vi i Sverige som visar nåt slags teaterhistoriskt intresse i våra byggnader. På svenska teatrar är det inte ovanligt att se affischer eller foton från produktioner hängande på väggarna, eller porträtt av speciellt framgångsrika skådespelare. I vissa fall ställer man till och med ut kostymer och scenografimodeller. Jag gillar sånt. Historiens vingslag, och allt det där. 

Vi är lite tidiga, med flit. Kvällen innan hade vi nästan missat att komma i tid till en förställning av IN THE HEIGHTS, för att vi inte hittade teatern, så idag tog vi inga chanser. Dessutom var vi lite sugna på att se hur den här, Londons största teater, såg ut inuti. 
Vilket, enligt den svartklädda kvinnan, inte var så mycket att se. 


I ett av hörnen i fojén står en monter där man visar upp föreställningens merchandise. Jag gillar att köpa t-shirtar, från föreställningar, och Patti-Li samlar på nyckelringar, så i brist på annat går vi dit och tar en titt. 
Det man förut alltid kunde vara säker på att dom hade, det som vi är intresserade av, t-shirtar och nyckelringar, verkar ha fått en nedgång. Magneter och muggar, verkar vara det nya. Hade folk slutat använda tröjor, och hade man slutat låsa sina dörrar? 
"Visst skulle man väl tro att en produktion som SUNSET BOULEVARD skulle ha lite mer avancerad merch?" resonerade vi, besviket.
Och hur många jäkla minnesmuggar kan en mänska samla på sej?


Vårt hotell, St. Giles, på Bedford Avenue, nästan vid Totteham Court Road, ligger precis på gränsen där tre område i vår guidebok strålar samman: Soho och Trafalgar Square, Covent Garden och Strand, och Bloomsbury och Fitzrovia. Förra gången vi var i London, för fem år sen, hade vi gjort Covent Garden och Strand, men vi var inte säkra på om vi hade gjort Soho och Trafalgar Square. Jag menar, vi hade gått där, men vi mindes inte om vi hade gått där, aktivt, med guidebook i hand. 
Men vi var hundra procent på att vi inte hade gjort Bloomsbury och Fitzrovia. Visserligen hade vi stressat förbi British Museum och Russell Square kvällen innan, på väg upp till teatern vid Kings Cross, och vi hade sett tillräckligt mycket av området för att bestämma oss för att irra runt där följande dag. 

På vårt hotell serverade inte frukost. Eller, det ingick inte i priset, i alla fall. Men det var lika bra: Kvällen innan, efter föreställningen, hade vi förköpt oss inne på ett Sainsburys nere vid Berner Street, inte långt från hotellet. 
Saken var den att vi hade inte hunnit äta innan föreställningen av IN THE HEIGHTS, och vi hade bara käkat en sen lunch bestående av kaffe och pasties, en slags pirog-pastej, som vi köpt när vi vid tretiden bytte från tåg till tunnelbanan nere vid London Bridge Station, vid skyskrapan The Shard, sex timmar tidigare. Så vi var lite låga på blodsocker, kan man säga, vilket gjorde oss omdömeslösa.
Jag älskar att köpa snacks utomlands, att gå runt inne i snabbköp och rota bland påsar och paket som inte ser ut som dom vi har hemma, för att se vad dom har för något, som vi inte har. Och är jag dessutom hungrig så är det lätt att jag tror att jag kommer att orka med än jag gör. 
Jag behöver förresten inte vara hungrig för att göra såna felkalkyleringar. 
När jag sen kom hem till vårt hotellrum och packade upp min påse på hotellrummet, var det lite som om det var julafton: de flesta varorna var en överraskning; jag hade inget minne av att jag handlat dom. 
Det var lite som om jag haft en blackout: Två påsar chips - en Salt and Malt Vinegar, och en Balsamic Vinegar, jag antar att jag var sugen på vinäger - en påse Quavers med ostsmak - en annan sorts potatischips, gjorda på potatismjöl, lite som Pringles, men formade som platta ostbågar -  en ägg- och vattenkrasse-trekantsmacka, fyra ToffeCrisp-bars - dom var extra billiga, och kom fyra i samma påsen, och så ett paket med Hobnob Snack Bars. Och ett tuggummi, Airwaves med körsbärssmak, och en slags marshmallobar som jag tog en tugga på, och gav till Patti-Li, som inte inte ens smakade den innan han ratade den. 
Till mitt försvar måste jag säga att jag inte fick i mej alltihop. Men jag kan försäkra dej att jag försökte. 


Eftersom det fanns det en vattenkokare på rummet, och både tepåsar och snabb-kaffe, så blev det en kopp java medan Patti-Li var inne i duschen, och efter att jag morgonsnapchattat och morgoninstagrammat, fiskade jag upp några Hobnobs Snack Bars ur förpackningen som låg slängd på golvet mellan våra sängar. 
Patti-Lis del av vårt rum är ordnat, välorgniserat, uppackat och undanställt. Han har hängt in saker i garderoben, lagt saker i lådor och ställt undan sin resväska.
Min del ser ut som om jag hållit på att leta efter något i min väska, men en plötslig kärnkraftsolycka har gjorde att jag blivit tvungen att bara rafsa åt mej det viktigaste och överge allt annat, och fly från hotellet, från stan, från landet.

När Patti-Li kom ut ur duschen tog han en kopp kaffe, han också, men han tackade nej till Hobnosbsen, för jag antar att han hade eget mumsmums kvar, även om jag inte vet vad han åt, när jag stod inne i duschen. Han hade ju inte direkt varit småsnål han, heller, kvällen innan, på Sainsburys. 
Det tog honom inte lång stund innan han kände igen musiken jag börjat spela på min telefon: With One Look, från SUNSET BOULEVARD.
Motvilligt släntrade jag in i badrummet. Det var inte det att jag inte vill att dagen skulle börja: jag ville att den redan skulle ha börjat. 

Sunset Boulevard handlar om en manusförfattare i Hollywood, Joe Gillis, vars tur har tagit slut. Han är arbetslös och pank, och eftersom han ligger efter med avbetalningarna hotar bilfirman att ta tillbaka hans bil. När han försöker gömma sej för dom svänger han in i garaget på en enorm, men förfallen villa på Sunset Boulevard, en gata som löper från Los Angeles, via Hollywood, Beverly Hills, Bel Air, till Brentwood. 
I huset, tillsammans med sin butler Max, bor en kvinna som han känner igen som den gamla stumfilmsstjärnan Norma Desmond, som - när hon hör att han är manusförfattare - ber honom om hjälp med att manus till en comebackfilm hon håller på att skriva. Under deras samarbete förälskar hon sej i honom, och när han efter flera månader försöker ge sej av, skjuter hon honom.

På väg hem från Sainsburys, kvällen innan, hade vi upptäckt att i samma byggnad som vårt hotell, på Tottenham Court Road, låg ett café, Pomme de Pain Sandwich Cafédet första i London från en franchise från en fransk kedja, och när vi hungrigt plirade in genom skyltfönstret  tyckte vi att det såg tillräckligt mysigt ut för att bestämma att det var här vi skulle käka vår frukost. 
Ingen av oss är vidare stor på frukost när vi är hemma, men när vi är på resande fot har vi lärt oss att det är en utmärkt starkt på dagen. Man orkar liksom med mer, och kroknar inte innan lunch. 

Eftersom jag tagit en kaffe på rummet, blev det en te på kaféet. Och en baguette vegetarien. Vi hade tagit det ganska lugnt med våra morgonbestyr, och missat värsta frukostrushen, så det fanns ganska gott om sittplatser, och vi fick en varsin fåtölj och ett fönsterbord. 
Utanför var det grått och blåsigt, och det var lite skönt att sitta här inne och smutta på teet, knapra macka, och läsa på om platserna vi ska besöka, i våra guldböcker 
 Vi har en varsin guidebok, nästan precis likadana, men eftersom dom är utgivna med tio års mellanrum, finns det små detaljer som skiljer sej. Saker som har tillkommit, och saker som inte längre anses så intressanta. Min, som är den nyare, är tryckt för elva år sen, 2005, så jag kan tänka mej att det har hänt en hel del sen dess. 
Men sånt som British Museum, Russell Square, St Pancras Station och Charles Dickens Museumkänns inte direkt som några dagsländor, och jag tror nog att dom står kvar i de nya böckerna.

Våra guideböcker innehåller små rundor, som små snitslade banor, med sevärdheter utmärkta med siffror och med kortare presentationer, och Patti-Li hade upptäckt att om vi gick ut på New Oxford Street, och fortsatte västerut, längs med Bloomsbury Way, så kunde vi hoppa på rundan vid St Georges, en kyrka som tydligen skulle vara något att se. 

Jag skulle aldrig våga tatuera mej, och jag ska förklara varför: jag är för undflyende, för ombytlig, för flyktig. Det känns ibland som om jag ibland på morgonen inte är samma person som när jag gick och la mej kvällen innan. Jag menar det inte inte är några slags multipla personligheter, ingen schizofreni, det känns bara som om jag hela tiden förändras, upptäcker nya saker, tröttnar och dras till något annat. En tatuering, för mej, är för permanent.
Till exempel, förra gången jag var i London var jag en helt annan person, med helt andra intressen. Mitt intryck av London då, och London, nu, är som om det var av två helt skilda städer, som skillnaden mellan den delen av Tallin som inte är Gamla Stan, och som bara verkar bestå av gallerior, och alla delar av Prag som jag har sett, och som alla verkar vara underbara. 
För plötsligt ser jag London, på ett helt annat sätt än sist. De gamla husen. De nya husen. De höga byggnaderna, och de smala, krångliga gränderna. Jag fotar mej fram längst gatorna, fascinerad, charmad, av mångfalden.
Jag ser St George’s randiga torn på långt håll, långt innan jag ser själva kyrkan. Någon, arkitekten, antar jag, har tyckt det passande att ställa en staty av George I däruppe, och där står han nu, som en slags Budget-nelson, och blickar ut över Covent Garden, lite betänksamt, lite längtansfullt, som om han egentligen bara ville ner. 
Det var förresten i den här kyrkan som Elizas pappa, Alfred Doolittle, gifte sej, i filmversionen av MY FAIR LADY, innan han sjunger Get Me To The Church On Time.

Det roliga med att följa en guidebok är ibland det man ser och upplever mellan de intressanta platserna boken rekommenderar. Det man plötsligt ramlar över, på väg till något annat. Kaninhålen, kan man säga.
Ingenstans, till exempel, stod det att om man letar sej in till vänster om St Georges kyrka, så  kommer man till en nästan förtrollad innergård, och där, i det högra hörnet, hittar man en liten gång som i sin tur leder vidare till en annan liten innergård, bakom kyrkan. Allt är byggd i vet sten som är pudrad av ett tunnt, nästan limegrönt lager mossa, lite som alger i vattnet på en blomvas som stått för länge i solen. Men kyrkan är inte övergiven, eller försummad: på bägge sidor i en trappa som leder till vad jag antar är en bakväg in i kyrkan, står stora svarta blomkrukor med något som jag tror kommer att växa upp och bli buskar, eller kanske träd.
Inte heller nämner våra böcker att om man går över Bloomsbury Way vid Bloomsbury Square, innan man kommer ner till Southampton Row, så stöter man på en charmig, kort liten gågata, nästan bara en gränd, som både inleds och avslutats med överbyggda romerska pelare, Sicilian Avenue
Eller som Patti-Li, som ibland kan läsa lite slarvigt, kallade den: Silicon Avenue, innan han insåg sitt misstag och började kalla den för det kanske mer rättstavade, men lika feluttalade Sikillian Avenue.

Vi hade läst att det uppe vid Russel Square skulle finnas en minnestavla på väggen till ett av husen för att visa att T. S. Elliot hade arbetat där, när förlaget Faber & Faber hade kontor i byggnaden, och eftersom Patti-Li hade ett förflutet med CATS, så gav vi oss den på att försöka hitta byggnaden. 
Det var inte svårt. Det var bara lite knepigt att avgöra vilken del av torget som var det västra hörnet, men kom igen, det är bara fyra hörn, så hur lång tid kan det ta?
Old Possum’s Book of Practical Cats, av T.S. Elliot, boken som musikalen CATS bygger på, kom 1939, och över fyrtio år senare, 1981, sexton år efter författarens död, hade Andrew Lloyd-Webbers musikal premiär. Det är den av alla hans musikaler som har de avgjort bästa texterna, följd av EVITA och JESUS CHRIST SUPERSTAR, där texterna skrevs av Tim Rice, men musikaler som kom senare håller inte alls samma standard. 

Jag är till exempel inte vidare impad av SUNSET BOULEVARDS två hitlåtar, With One Look och As If We Never Said Goodbye. Jag gillar dom, musikaliskt, men det känns som om texterna är lite sladdriga. Och jag har lite svårt för att rollen som den åldrade filmstjärnan måste sjungas i ett så högt register. Jag ser inte Norma Desmond som någon som kvittrar, som sjunger med huvudklang. Jag ser hennes som någon som basunerar, som beltar, som brölar, stöter och vrålar. Lite mer Tallulah Bankhead och lite mindre Celine Dion.
Texten till As Is We Never Said Goodbye handlar om när Norma kommer tillbaka till studion där hon brukade arbeta, och minns hur det brukade vara. Det är en slags introspektiv sjungen monolog, om längtan och minnen, och som konstigt nog ofta scenisk inte görs som ett slags funderande, utan som om Norma Desmond kommer in i en filmstudio och börjar sjunga. Jag anser att man knappt ska lägga märke till henne, Hollywood måste varit fylld av lite udda karaktärer, av föredettingar. Det borde vara  som om en sångare som haft en himla massa hits för tjugo år sen plötsligt kommer in på ett skivbolag, och ingen varken kommer ihåg eller bryr sej. Man berättar liksom två saker, hon kan inte både vara en föredetting och en stor stjärna. Hon kan inte både vara bortglömd och legendarisk. 
With One Look sjungs när Norma försöker förklara för Joe hur mycket bättre det var förr, under stumfilmen, när man inte behövde dialog eller ljud för att berätta en historia, man utryckte allt med sitt ansikte och sin kropp. Texten till sången har alltid irriterat mej. With One Look har en dubbel betydelse, den kan betyda "med en blick", men också "med ett uttryck", vilket jag tycker är mer passande, men när det sjungs blir det lite otydligt vad Norma avser, speciellt som man använder utrycket i båda betydelserna i sången. Det går givetvis att säga  med en blicki betydelsen att titta på ett särskilt sätt, men det är fortfarande uttrycket som är det viktiga, inte själva tittandet i sej. 
Jag tycker att en bättre början på sången hade varit att, istället för att sjunga: 

With one look I can break your heart
With one look I play every part,

så skulle man byta ut With One Look till Without Words:

Without words, I can break your heart
Without words, I play every part
I can make your sad heart sing
With one look you'll know all you need to know,

och i den sista textraden kommer With one look att betyda, ”med en blick på mej, när du ser på mej, förstår du.”

Hjärnan är en konstig sak. För visst brukar det väl vara så att den arbetar på egen hand? Man kommer inte ihåg ett ord, ett namn eller en fras, och så några timmar senare dyker det plötsligt upp. Eller man tänker på något och försöker inte aktivt minnas, eller associera till något, men så ping, poppar det upp en tanke som hjärnan måste ha kommit fram till på egen hand.
Efter att ha fotat och snappchattat - och i Patti-Lis fall till och med sjungit lite ur CATS, på svenska - så lämnade vi T. S. Eliot och gick bort till det mycket imponerande Russell Hotell. Det ser lite ut som om något ur Fritz Langs Metropolis, eller som en en arkitekts version av dom där spetsiga, pelarlika klippformationerna i Göreme, i Kappadokien, i Turkiet, du vet.
Och medan jag snappchattade fasaden, började jag plötsligt sjunga: 

Up, up, up past the Russell Hotel
Up, up, up, up to the Heaviside layer.

Kanske var det för att jag liksom var lite inrattad till musiken från CATS, jag vet inte hur det gick till. Först tänkte jag att det var ett skämt, att jag bytt ut orden, att man sjöng något helt annat i musikalen, men sen började jag långsamt bli övertygad om att jag kanske hade rätt. Att författaren, på andra sidan torget, skrivit om det här hotellet. Jag gick bort till Patti-Li, som stod och filmade, och sjöng för honom, och trots att jag har en tendens att glida mellan tonerna, förstod han vad jag menade, vad det var för sång jag sjöng på. Vi började googla, och kom fram till samma sak: min hjärna är fantastisk. 
Eller, Patti-Li såg det kanske inte nödvändigtvis så extremt. Han menade nog mer att han var förvånad att jag haft rätt, för en gångs skull.  

Vi gick över gatan, förbi Russell Hotell, och in på Guilford Street, en slags bakgata, en sån där som leder från något till något annat, men som kanske inte är vidare intressant i sej själv.
Charles Dickens Museum, som ligger på en sidogata, en bra bit från Russell Square, är inrymt i ett hus som ser ut som alla andra  hus. Georgianska terasshus står axel vid axel, så att deras respektive fasader bildar en enda tegelklädd fasad, och där det enda som skiljer husen är färgen på dörrarna. Vi tittade bara in, en kort stund, i presentboden, för vi har lite svårt för att liksom bara riva av ett museum, och vi hade inte tid att driva omkring i de timmar som skulle krävas. 
Området vi skulle röra oss i tog slut uppe vid Grays Inn Road, så vi svängde vänsterut, eller norrut, beroende på hur man ser det, och började gå upp mot Kings Cross Station, och St. Pancras, och på vägen hände något oförutsett igen: vi snavade över ännu ett sånt där kaninhål, och hittade en slags övergiven kyrkogård, St. Andrews Garden, på andra sidan gatan. 
Från början hade vi bara gått över för att beundra byggnadenm Trinity Court, som dolde själva trädgården, en åtta våningar hög, modernistisk byggnad från 1930-talet, som till skillnad mot alla tegelhus i området, målats kalkvit, och fönsterkarmar, balkongernas art deco-järnräcken och entréns järngrind hade målats i en blå som låg mittemellan duvblått och turkost. Det var ett sånt där hus ditman nästan väntade sej Hercule Poirot skulle komma på besök. Inte nödvändigtvis ett hus som nån dött i, men sånt vet man ju aldrig, förrän boken är slut. 
Ursprungligen hade detta varit en begravningsplats tillhörande St Andrews kyrka, som ligger ganska långt bort, i en helt annan stadsdel, men sen 1885 har detta varit en offentlig trädgård, ganska lugn, men lite läskig, eftersom man lämnat kvar många av gravstenarna, och de man plockat bort stod lutade mot en mur vid entrén. På något sätt påminde det hela mej om innergården på K. A. Almgren Sidenväveri i Stockholm, bara mycket större. Och läskigare.

Nu började klockan närma sej ett, och det var dags för lunch. I vanliga fall, när vi är hemma, försöker jag undvika att handla på kedjefik, men när man är utomlands är det ju en del av charmen, om man inte går på såna fik vi redan har i Sverige, förstås. 
En bit upp på Grays Inn Road, nästan framme vid Kings Cross, gick vi in på ett Costa Coffe. Det är den största kafékedjan i Storbritannien, med 1755 kaféer, och är världens näst största, efter Starbucks. Jag beställde en Earl Grey, och Patti-Li tog en kaffe, och så köpte vi båda varsin Toastie, en slags rostad, ostdrypande smörgås, lite som våra varma mackor, men dubbla, med ost emellan. 
Patti-Li lyxade till det med en Lemon Tart, medan jag nöjde mej med en enkel Bakewell Tart med stenhård glasyr, lite som en mazarin som stått och torkat i en vecka.
Kaféet var varken modernt eller omodernt, varken mysigt eller omsyigt, och inrett lite som om man köpt möblerna på en sån där inredningsaffär som varken verkar ha någon egen stil eller går vidare bra.  

Det är lite skönt att bara sitta still, ibland, och liksom känna att man inte är hemma, att man faktiskt är någon annanstans. Eftersom vi hela tiden filmar och fotar och läser ur våra guideböcker, så kan vi ibland nästan glömma bort att känna efter hur det känns att vara där vi är. Hur luktar det? Vad är det för stämnining? Vad skiljer den här platsen från andra platser?

Trots att SUNSET BOULEVARD var anledningen till att vi över huvudtaget åkt hit till London, så hade den hamnat ganska långt ner på vår priolista. Andra föreställningar som vi skulle gå på, såg vi plötsligt fram emot, med en helt annan förväntan. 
Jag tycker nämligen inte att det är en speciellt bra musikal. Som film är den fantastiskt, och jag håller med den ursprunglige manusförfattaren och regissören, Billy Wilder, som sa till Stephen Sondheim, när denne berättade att han ville börja skriva på en musikalversion av filmen:
”Du kan inte göra en musikal av Sunset Boulevard, det måste vara en opera. Det handlar ju om en störtad drottning.”
Det här är tredje gången jag ser en uppsättning av SUNSET BOULEVARD. Första gången jag såg den var Sverigepremiären, på Wermland Opera, på Karlstads Teater, med Maria Lundkvist, och andra gången var på Göteborgsoperan, med Gunilla Backman som Norma. 

Det fanns en tid när man kunde köpa tidningen Time Out London i Sverige, och så att säga redan på hemmaplan börja drömma om vad man ska se när man kom till storstaden. Den tiden är nu sen länge förbi. 
”Den säljs inte längre i Sverige,” meddelade man, när jag veckan innan vår Londonresa lyckades hitta vad som blivit mej rekommenderat som Sveriges bäst sorterade tidningsbutik, och som låg långt ner i gallerian Mood Stockholm
Och det kanske man förstår, att folk plötsligt slutat köpa Time Out London: det är så mycket enklare att leta på nätet. Det går snabbt, det går enkelt, det är billigt. 
Men är det inte något visst med att ha en papperstidning att bläddra i? Det känns så slutgiltigt, på något sätt, så definitivt, som hugget i sten, medan man på internet aldrig är säker på att det inte finns en bättre sida, eller om man verkligen har hamnat rätt. 
Men vad jag inte hade trott, det var att det skulle vara svårt att få tag i tidningen, när man väl var i London. I flera butiker och kiosker som jag dykt in i under dagen, har man liksom bara ryckt på axlarna, och det var inte förrän jag i den nya utbyggnaden på Kings Cross Station gick in i en WHSmith, en butikskedja som säljer tidningar, böcker, magasin, brevpapper, och sånt, och av en något sur expedit blev informerad att man inte fick filma inne i butiken och att Time Out London inte längre såldes, den gavs bort, vissa dagar, i tunnelbanan, som gratistidning. 

Dagen hade långsamt smugit förbi, och nu började eftermiddagen gå mot tidig kväll. Vi slog några lovar inne på British Library, där jag i giftshoppen köpte en orange tygbag föreställande omslaget av Penguin Books pocketutgåva av The Great Gatsby, medan Patti-Li kollade in några originalmanuskript av Beethoven, Mozart, Händel och Puccini. 
På vägen hem genom Bloomsbury gick vi också förbi British Museum, men stannade ute på gården, bland alla andra turister, lite för överväldigade för att våga oss in. 

På ett Sainsbury rakt över gatan från hotellet, köper vi på oss vad man kanske med viss god vilja skulle kunna kalla middag: trekantsmackor och chips, nedsköljda med flera koppar Earl Grey. Patti-Li köpte till och med lite plastförpackad, färdigskivad frukt, men sånt är inget för mej, när jag har semester. Jag köpte smaksatta popcorn, istället.

När vi är mätta och belåtna har vi tillräckligt med tid att bara ta det lugnt, tillräckligt med tid för att luta sej tillbaka mot kudden, och så att säga, smälta maten, i någon minut, bara, och mentalt lämna dagens irrande bakom sej, och ställa in sej på att möta en kväll fylld av simbassänger, skottlossning och ett evigt trampande upp och ner för trappor.  

Sunset Boulevard, filmen, hade premiär 1950. Den är regisserad och delvis skriven av BillY Wilder, och om allt hade gått som man först ville, så hade vi kunnat få se Marlon Brando och Mae West i huvudroller. Hade inte det varit något? Men det ryktas att Mae West inte kunde tänka sej att spela någon som var ”gammal”, och Brando ansågs vara för okänd. Man kontaktade till och med Greta Garbo, som inte var intresserad. Filmen nominerades till elva Oscars, men vann bara tre; för manus, scenografi och musik. 


Hela dagen hade solen hade lekt tittut med oss hela dagen, och när vi kommer fram till Shakespeare-fontänen på Leicester Square, har den tröttnat på leken. Det börjar regna. Inget direkt spöregn, men tillräckligt för att vi ska plocka upp våra hopfällbara paraplyer, som genast börjar rycka och slita i den tilltagande vinden. 
Anledningen till att vi gått hit är att vi inte har planerat in vilken föreställning kommande kväll, och här ligger TKTS, en kiosk som drivs av Londonteatrarna själva, och som säljer billigare biljetter till föreställningar samma dag. Vissa förställningar, de verkliga succéerna, som BOOK OF MORMON, säljs inte här, men annars kan man hitta det mesta, från långkörare som PHANTOM OF THE OPERA, THE LION KING och MAMMA MIA, till sånt som nyligen haft premiär. 
Vi ska inte köpa något idag, utan är här mest och nosar, tar en titt på vad som kan tänkas finnas i morgon, då vi planerar att gå hit, innan vi går på en matinéföreställning. BOOK OF MORMON verkar man inte sälja biljetter till, men KINKY BOOTS och THE PLAY ABOUT THE BANK ROBBERY verkar båda klart intressanta. 

Vi börjar gå nerför Charing Cross Road, men trots att det är över en timme tills föreställningen börjar, bestämbar vi oss för att gå till teatern, som bara ligger något kvarter bort. Snålblåsten och småregnet inbjuder inte direkt till sightseeing. Och vi visste ju inte då att vår förfrågan om det fanns något intressant att se i byggnaden skulle mötas at ett kort:
"No."


Vi har platser på parketten, men när vi har visat upp våra biljetter, och man har släppt in oss, är det inte dit vi går. Det här är Londons största teater, med plats för 2359 personer, och även om det tydligen inte finns så mycket att se, så tänker vi ta en titt på hur salongen ser ut, när man går så högt upp man kan, och tittar ner. 
De tjocka heltäckningsmattorna i trappor och på golv, är vinröda, och tak och väggar är målade i en matt vit färg.
Man skulle kunna vänta sej att en teater med ett namn som Coliseum skulle vara inredd med mycket romerska influenser, och dom finns där, som på många andra teatrar, i vita pelare och paneler, men det har smugit sej in något annat, något lite… Allmoge? Det är som om Carl Larsson poppat in och piffat till det, en smula. Många av gulddetaljerna i foajéernas tak och väggar ser ut att vara hämtade från en dalmålning. I den lilla yttre foajén ser det till och med ut som om en kurbitsinspirerad graffitimålare har klängt runt. 
Och givetvis, eftersom teatern byggdes 1904, ser man en massa art noveau-detaljer, som i den organiska linjen på mässingsledstången som leder ner till toaletterna i källaren, eller i sättet man har brutit upp speglarna i flera små paneler.

Jag tror inte att kvinnan nere i foajén hade sett sej om i huset. Kanska hade hon inte fått röra sej fritt, kanske hade hon inget intresse, men hon hade ingen aning, helt enkelt, när hon sa att det inte fanns några intressanta rum, på teatern. 
Det första rummet som vi kommer till, som ligger direkt utanför parketten, är kanske inte intressant, det är stiligt, och kanske mest minnesvärt för att taket är så lågt att jag undrade hur långa kvinnor på 60-talet lyckade klara av att inte fastna med hövålmen i takarmaturen. 
Men ju högre vi klättrar, ju mer imponerande blir det: på tredje planet upptäcker vi ett slags art-deco-växthus, två våningar högt, ut mot St. Martins Lane, en konstruktion som mer verkar höra hemma på Chrysler Building i New York än på en teater i London. 
Du vet såna där barocktak av koppar, kantigt rundade, formade som böljande ostkupor? Tänk dej att du tar bort koppardelen av det taket, och ersätter det med glas. Det är väldigt imponerande, och ganska maffigt, och de böljande formerna gör att det ändå upplevs som ett komplement till den gamla byggnaden, som en förhöjning, och inte ett övergrepp, som det kanske hade verkat, om man använt sej av raka, moderna linjer, med fönster i aluminiumramar.
Tyvärr var den verkliga världen därutanför fortfarande grå och regnblåsig, men det måste vara ett fantastiskt rum när himlen är blå. 
Och om man fortsätter, genom rummet, och tar trappan upp till våningen ovanför, så hittar man något ännu mysigare i byggnadens sydvästar hörn: Det är samma slags glasöverbyggda rum, men mindre, och det har nästan känslan av ett inglasat rökrum. 
Men det är vad man kan se härifrån som är det mest intressanta. Trots regndroppsvåta rutor och ett slags disigt väder har man inget problem att se National Gallery genom lövverken längs Charing Cross Road, även om man kanske inte får se byggnaden från dess finaste sida, den som är vänd ut mot Trafalgar Square. Men vi ser ryggen på Lord Nelson, några hundra meter bort, och lite närmre ser vi kyrktornet till St. Martins In the Lane. Man kan till och med se London Eye, långsamt snurrande, söderut, över hustaken.

När vi  kommer in salongen känns inte som om man är så väldigt högt upp, men det är nog mest för att de tre balkongerna ovanför parketten är formade som en slags trappa, där varje våning skjuter ut lite mer, ju längre ner man kommer
Vi går fram på den högra sidan och tittar ner i orkesterdiket. Nu känns det som om vi är lite högre upp, faktiskt. Det verkar inte som om orkestern kommer att sitta i diket, för vi ser en slags vaxdocka - som antagligen ska föreställa den drunknade Joe Gillis - hängande några decimeter över golvet, skymd för alla som inte kan titta ner, med en kätting fäst långt upp, framför prosceniet. Vi gissade att förefällningen skulle böjar med man halade upp honom, och vi fick. . 
Också här inne har man hållit sej till vinrött och vitt: Salongens stolar, de mattklädda golven, och väggarna bakom publiken, är vinröda, och tak, väggar, balkongernas framdelar och publiklogerna framme vid prosceniet, är alla vitmålade, och sen dekorerade som om inredaren vunnit på lotto, och det var rea i affären. Man har klämt in statyer, lister, medaljonger, reliefer, och däremellan har man pyntat de lediga ytorna med mönster och målningar i guldfärg. Det ger inte direkt en känsla av överdåd, utan mer ett intryck av en entusiasm för detaljer. Och en skräck för det nakna, rena. 

Medan vi har sprungit runt här uppe har salongen börjat fyllas på, och vi går ner och tar våra platser, långt där nere på parketten. 

Föreställningen är en slags konstig hybrid mellan konsert och fullskalig produktion. Och det är faktiskt mest i regin som det märks att man inte riktigt vill, kan eller vågar se detta som något som skulle kunna vara mer än en konsert.
Scenografiskt har man byggt upp en värld av genombrutna trappor, lite som lejdare, eller byggnadsställningar. Soffor och sängar rullas in, biljakten illustreras effektivt genom att man bara rusar omkring med ficklampor, en i varje hand, och Glenn Closes kläder är mycket effektiva. Hon ser ut precis som man tänker sej att Norma skull klä sej, lite som en svartvit julgran på en gayklubb.
Tyvärr gör hennes kläder att de övrigas kostymer, som är av en annan designer, ser ut som något man har hyrt på ett kostymlager. Det är inget fel, dom bara känns som hyrda kostymer. 
Jag tycker också att man går lite över styr mot slutet, vad gäller Normas kläder. I sista scenen filmen, när Norma kommer nerför trappan, är hon visserligen lite utspökat, hon har klistrat paljetter på sin axel, har glittrande stenar i sitt hår, och har svept nån slags sari över sin svarta klänning, men här, i den här föreställningen, ser hon ut lite som om någon råkat torktumla en dragshowartist tillsammans med ett fransdraperi och en säck nyårsdekorationer, och låtit det som fastnat sitta kvar. Det blir - för att underdriva - lite för mycket.

I en musikal som handlar om det oförlåtliga med kvinnligt åldrande lyckas man - i alla produktioner jag har sett, också säga precis motsatsen till det man kanske vill säga. 
Joe Gillis säger i filmen:
Theres nothing tragic about being fifty. Not unless you’re trying to be twenty five.  Och det finns en dubbelhet här, vad gäller Normas ålder och utseende. Å ena sidan ska hon inte behöva se för gammal ut, en kvinna som fyllt femtio behöver inte se ut som om hon fyllt sjuttio. Å andra sidan måste man tillåta henne att se ut som om hon åldrats, om hon ser ut som en välbevarad 35-åring blir det hela lite väl svårköpt, och då skulle man ju egenligen säga: Det är inget fel i att en kvinna är äldre, så länge hon ser ung ut. 
Både Maria Lundkvist och Gunilla Backman var på tok för unga och välbevarade för att det skulle kännas otroligt med en kärleksaffär mellan dom och en yngre man. Man undrade tvärtemot kanske lite vad det var för fel på killarna.
Gloria Swanson, den ursprungliga Norma Desmond, var 51 när filmen hade premiär, och av de skådespelerskor jag har sett, är Glenn Close, med sina 69 år, den äldsta, men inte ens hon kändes gammal nog, för mej. Jag antar att det handlar om min syn på sex. 

Glenn Close började faktiskt sin karriär på scenen, har varit med i flera musikaler, och har fått tre Tony Awards, för pjäserna THE REAL THING och DEATH AND THE MAIDEN, och för rollen som Norma Desmond i SUNSET BOULEVARD, 1995, ett år som verkade vara ganska magert, med bara en annan nominerad i samma kategori, Rebecca Luker, för rollen som Magnolia Hawks i SHOW BOAT.

Jag brukar också har svårt för när Joe Gillis spelas av en för snygg artist, eller man kanske ska säga när han spelas som om han vore snygg. Han är ingen filmstjärna, han är en halvdan författare. 
I den här produktionen är han löjligt snygg. Magrutsdeffad, lång och mörk. När i början av akt två stiger upp ur polen, endast ikväll små badbyxor, går det en gillande susning genom publiken. Det är svårt att tro att den här killen inte har ett filmkontrakt framför kameran, och en hord av kvinnor - och män - som jagar honom. 
För mej funkar det inte. Jag skulle föredra en Joe Gillis som vid första mötet inte ens framstår som attraktiv, utan nästan lite slemmig, som en vessla, och som genom sitt självförakt upptäcker det goda inom sej.

Varenda gång jag har sett en produktion av den musikalen ser jag framför mej hur den skulle kunna göras; lite som filmatiseringen av James Lapines uppsättning av sin egen och Stephen Sondheims PASSION, eller som filmen Whatever Happened to Baby Jane? Jag saknar den isolerade, klaustrofobiska känslan, och skulle vilja att Joe Gillis upplevde det som om han har kommit till ett spökhus. Som om den stora villan levde, som om han inte kände sej riktigt säker där, som om väggarna hade öron, och porträtten tittade ner på honom, men han har ingen annan stans att ta vägen. Man skulle kunna tänka sej att han hörde steg utanför sitt sovrum, om natten, och var inte säker på om det var Max, Norma, eller något annat, okänt. 
Snaran måste dras åt, långsamt, kvävande, utan att han först märker det. Och sen plötsligt, är det bara för sent. 

Jag tänker mej att Norma är en sån där person som måste få sin vilja igenom. En sån där som ofta ”Vinner slaget, men förlorar kriget”, som skulle kunna sjunga: ”And I Am Telling You” ur DREAMGIRLS: ”Du ska älskar mej, om jag så måste knäcka dej. Jag vill att du ska vara lycklig, men bara på mitt sätt, med mej.”
Eftersom man i filmen använder sej av Joe Gillis röst som en voice over, så har man väl känt att man är tvungen att göra samma sak: så skådisen ställer sej på scenen och talar rakt ut i publiken. Jag hade föredragit om man haft en inspelad röst, eftersom Joe i filmen aldrig talar till tittarna. 
För att vara en musikal där man påstår att man kunde säga allt utan ord, förlitar man sig förargligt mycket på talad dialog. Sångerna ligger liksom utanpå, som dekoration, men för att föra handlingen framåt använder man sej av tal: antingen som monolog, eller i samtal mellan varandra.
Det känns alltid, när jag ser SUNSET BOULEVARD, som om man har försökt göra den till något som den inte är, som om man tagit något man gillar, och sen försöker stöpa om det, lite som Norma gör med Joe Gillis. 
Man litar inte på att publikan ska klara av ett långsamt, koncentrerat, klaustrofobiskt berättande, utan försöker lätta upp historien genom att skicka in en massa ovidkommande personer och låta dom framföra upptemposånger för att liksom ge föreställningen fart. Sånger som Let’s Have LunchEternal Youth Is Worth a Little SufferingArtie Green’s ApartmentThe Lady’s Paying, och Every Movie’s a Circus, känns liksom insprängda, ditkilade, och musikaliskt sticker dom ut, som något hämtat från en annan sorts musikal. Och tyvärr upplever jag det som det istället medför att man inte landar i den historia som föreställningen ska berätta. 
Det är lite som om man beslutat sej för att göra en musikalversion av Den Gamle Och Havet, men inte litat på att berättelsen håller, och har skrivit till ytterligare en person, så att det bliviv ”Den Gamle,  Bikinibruden, Och Havet.”

Mot slutet av musikalen tycker jag till och med att det saknas sånger. Den musik som finns har blivit en slags soundtrack till den talade dialogen, eller en återvinning av redan använda slingor. Det sista nya melodin är Too Much In Love To Care, som sjungs av Joe och Betty Shaffer, flickvännen till en av hans bästa vän, och handlar om en förvirrad, spirande kärlek dem emellan. Som sång är den ganska fin, men det är nästan elakt att ge den till dom så här dags i föreställningen, och hoppas att dom ska kunna göra något av den: vi vet att dom inte har en chans, vi vet att det är kört, och om man på allvar hade velat att vi för stunden skulle glömma verkligheten och hoppas att det kanske skulle sluta lyckligt, då hade det behövts något mer än denna lilla trudelutt. 
Jag antar att man har försökt göra en slags Rose’s Turn, av Normas sista sång, när hon flänger omkring uppe i trappan och väver en ny sång av gamla musikaliska fraser, men hon hade behövt en riktig showstopper här, en egen Memory, eller Normas version på Don’t Cry For Me Argentina.

Det finns en liten regel, som jag tycker man ska hålla sej till, när man går på teater: Om man inte gillar föreställningen ska man hålla klaffen, och om man gillar den ska man säga det. Jag menar inte att man inte får vara kritiskt, men jag tycker att man ska vara försiktigt, tills dess man vet om ens sällskap har tyckt om föreställningen eller inte. Det är inte så roligt att vara helt uppfylld av en föreställning, och liksom vilja vara kvar där, i minnet, när ens sällskap vräker ur ej något som:
”Det är såna här föreställningar som får mej att verkligen uppskatta en kväll framför teven.”

Vi är båda ganska tysta, efteråt, jag och Patti-Li.  


Tacksamt, 

Joakim Clifton Bergman

Vanlig biljett, xx:- Hittills har scenkonsten 2016 kostat mej 1598:-

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan

 • att jag på Instagram heter https://instagram.com/jbclifton
 •  på Twitter heter https://twitter.com/EnIVeckan.
 • och på  Snapchat heter jag CliftonBergman
och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com 

Dessutom vill jag tack Mrs. Parker of the Algonquin för korrekturläsning och feedback.

Om du gillade det här kanske du gillar: 

IN THE HEIGHTS, på Kings Cross Theatre, i London:

"Det börjar i ett högt tempo, och blir bara mer intensivt. Berättandet är hypereffektivt, och stilen, både på föreställningen och musiken, skulle jag nog kalla Latin Street, med rap. Och salsa. Och merengue. 
Och jag tror att jag aldrig har känt mej så tråkigt stel och svensk. Allting svänger, pulserar, dunkar och pumpar, och jag försöker hänga med, men jag känner mej som en sån där pinsam förälder som försöker dansa med sina tonårsbarn. Det är en rytm som förtrollar, och förbryllar. "


HEDWIG AND THE ANGRY INCH, ett publikrep, på Göta Lejon:

Ibland hinner historien ikapp en, eller verkligheten liksom flippas över, som när man vänder sidorna i nåt glansigt magasin: ena sidan handlar om ätstörningar, och nästa är reklam för nåt sätt att gå ner i vikt. Man har liksom en viss slags uppfattning om hur världen ser ut, hur det gick till, hur det var, vad som var verklighet, och så händer något som liksom morphar sanningen till nåt annat.


PHOENIX med WELD COMPANY & REBECKA STILLMAN:

Innan det börjar läser jag att det ska vara en självreflektiv föreställning, lite meta, sådär: den ska handla om dansgruppen själv, dess kunskap, erfarenhet, och egenskaper, vilket låter ganska intressant, men själva föreställningen blir lite av en besvikelse. Jag hade förväntat mej en slags känsla av en entitet, ett väsen, en grupp som en helhet, men jag upplevde bara något osammanhängande, som ett gäng människor som samlas och inte bildar något kollektivt, som om individen hela tiden stod utanför verket. Den kändes lite haftsig, slafsig, lojt och otajt, nästan improviserad.




TOXIC AVENGER, Southwark Playhouse, London, föreställning 45 3/5 2016

$
0
0

Regi Benji Sperring, Musical Director Alex Beetschen, Lighting Designer Nic Farman, Casting Director Jane Deitch, Choreographer Lucie Pankhurst, med Mark Anderson Hannah Grover, Lizzii Hills, Marc Pickering, Ashley Samuels

This is a man who thinks with his heart,
His heart is not always wise.
This is a man who stumbles and falls,
But this is a man who tries.
This is a man you'll forgive and forgive
And help and protect, as long as you live.
He will not always say what you would have him say
But, now and then he'll say something wonderful.
The thoughtless things he'll do will hurt and worry you,
Then, all at once he'll do something wonderful.
He has a thousand dreams that won't come true
You know that he believes in them and that's enough for you.

Something Wonderful
Ur THE KING AND I
av Rodgers & Hammerstein II


Dagarna innan jag och min kompis Patti-Li Leuk åkte till London, hade vi två luckor i vår tidsplan som inte var fyllda, två tillfällen då vi skulle kunna se en föreställning, men inte hade bokat nån, och nu, när det började dra ihop sej, satt jag inne på http://www.londontheatre.co.uk och letade bland potentiella föreställningar. KINKY BOOTS? THE LION KING? BOOK OF MORMON? 
Det var bara av en tillfällighet som ögat råkade leta sej till hemsidans vänstra sida, och jag upptäckte att föreställningar som låg lite utanför West End hade en egen gruppering. Fringe/Other stod det, och jag klickade, nyfiket. 
Några minuter senare svarade Patti-Li Leuk på mitt hysteriska FaceTime-ringande. 
Du kan inte ana vad som går i London!” gastade jag, med samma underton som om jag meddelat att jag fått veta att dom hade en gasläcka i hans hus, och att han inte skulle tända sina adventsljusstake. 
”Va?”
”Vänta, jag skickar länken…”
En timme senare är dom bokade och betalda, biljetterna till musikalen TOXIC AVENGER.

Sommaren 2009 var jag och Patti-Li Leuk i New York, och gjorde stan. Verkligen. Vi hade under tre veckor fått låna en lägenhet av en av Patti-Lis ex, och varje dag, med guidebok i hand, gick vi runt i olika områden på Manhattan. Vi handlade inlagd gurka hos Pickle GuysLower East Side, vi fotade oss med den stora mässingstjuren Charging BullWall Street, och vi lyssnade på fiolspelande gatumusikanter i Bethesda-fontänen i Central Park
Vi såg förvånansvärt lite föreställningar, kan man tycka, så här efteråt, men efter att ha flängt runt på stan hela dan verkade det som om vi aldrig hade ork att ta tag i det där, på riktigt. 
Allt de där ändrades när våra vänner Melitta och Ricky DeSplit kom till stan. Dom var där för att se föreställningar - och i Melittas fall: även för att köpa skor - och dom svepte liksom med oss i sin tsunami av teatertittande. På några dagar, med eller utan dom, rev vi av WICKED, 9 TO 5, NEXT TO NORMAL, SHREK, BLITHE SPIRIT och THE 39 STEPS. 
Deras sista kväll i stan tänkte vi se något tillsammans, och eftersom de hade sett allt dom ville se, så nosade vi upp något som lät lite intressant, men var oss alla totalt obekant, Off-Broadway.
Föreställningens namn var TOXIC AVENGER, och hela kvällen - för mej i alla fall - var smått magisk. 

Det är därför jag idag, när vi i ett gassande men lite blåsigt London promenerar över Waterloo Bridge, har en någorlunda speciell t-shirt på mej. 

Jag tror att en persons mognande som människa går att läsa i dom kläder som finns längst in i deras garderober och byrålådor. Jag menar inte deras rena åldrande, skar som blivit omoderna, och sånt, utan deras utveckling som människor. Kläderna hänger där, inte för att man använder dom, nu, utan för att man har använt dom, eller skulle vilja använda dom. Man har blivit nån annan, helt enkelt, än den man var, eller hoppades bli: Nån som var smalare, längre, reste mer, hängde på hippa barer, eller hade ett annat sorts jobb, med andra krav. Du vet, dom där varianterna av en själv som man aldrig riktigt blev? 
Till exempel har jag nio kavajer i min garderob. Nej, nu ljuger jag; jag har åtta kavajer och en kostym i min garderob, som bara hänger där. Det är fina kläder, Boss, Cerutti, Lanvin, Armani, Paul Smith, alla inköpta second hand, och alla mer inköpta  för att själva köpet var ett kap, än för att jag verkligen var en sån som använde kavajer. Nånstans kanske det fanns en slags förhoppning att jag skulle bli nån, slank, lite förvirrad man i en sliten, stilig kavaj, men åren går, och dom bara hänger där. Jag är inte, var inte, blev inte, en sån person, helt enkelt. 
Senast jag på allvar använde en av mina kavajer var på ett bröllop för tre, fyra år sen, när mina vänner Sillys Föräldrar gifte sej. Det var en duvblå Lanvin i mocka som jag köpt på myrorna. 
Det är inte det att jag inte tycker om att vara fin, eller jo, det är det också, men det handlar nog mer om min livsstil. Jag cyklar i ur och skur, och en kavaj är helt enkelt inte praktisk att ha när flänger runt på stan. Den är för varm och för kall, på samma gång, och den passar inte under någon av mina vindtäta jackor eller regnställ. 
Allvarligt talat: dom är på väg till Myrorna, eller Stadsmissionen, det är bara det att dom är lite bökiga att släpa med sej. Och så behövs det där slutgiltiga beslutet, förstås. 
Och jag tog det, precis. Bye, bye, Balmain.
Jag har blivit en t-shirtkille, eller kanske jag alltid har varit det. Eller en t-shirts-man kanske jag ska säga. En t-shirt-gubbe? 
I alla fall: jag föredrar att vara bekväm framför att vara stilig. Och stilig, förresten, är det så många andra som gör så mycket bättre. Jag gillar t-shirtar, och jag gillar att ha t-shirtar från föreställningar jag har sett. I New York, den där sommaren, köpte jag en t-shirt från WICKED - och en keps jag tappade någonstans vid Skanstull - en från NEXT TO NORMAL, en från SHREK, en från 9 TO 5, och - jag antar att du har gissat vart det här leder - en från TOXIC AVENGER.

Det är den jag har på mej idag, för efter att jag och Patti-Li bokat biljetterna gick jag direkt in i sovrummet och packade ner min toxic-t-shirt i min ryggsäck. Jag tänkte att det skulle vara lite roligt att se en musikal i en t-shirt köpt på en annan uppsättning av samma musikal. Och tro mej, den var mer effektfull än du skulle kunna tro. 

Kvällen innan hade jag och Patti-Li varit och sett SUNSET BOULEVARD, med Glenn Close, på London Palladium, men jag hade ganska snabbt sett att dom inte sålde några t-shirtar, och Patti-Li, som samlar på nyckelringar - bland annat från föreställningar - upptäckte att såna var lika impopulära. Man kunde köpa muggar eller minnesprogram. Muggarna var vita, och runt dom hade man tryckt de tecknade skisserna av de kostymer Glenn Close hade i föreställningen. Dom var ganska snygga, så jag köpte en, och Patti-Li köpte en, och den här dagen, innan vi traskade ner till Leicester Square, eftersom hotellet hade vattenkokare på rummet, hade vi druckit en varsin kaffe i våra nya muggar. 

Anledningen till att vi stannat till vid Leicester Square, förresten, innan vi började korsa Waterloo Bridge, för att komma till andra sidan Themsen, var att kvällens föreställning ännu inte var bokad, och på Leicester Square låg TKTS, en kiosk som säljer teaterbiljetter till den dagens föreställningar, och till kraftigt reducerade priser. Problemet är förstås, att de verkligt populära föreställningarna givetvis är utsålda, och alltså inte lämnar några biljetter hit. 
Högst på vår önskelista stod BOOK OF MORMON, för även om Patti-Li hade sett den, när han var här - utan mej - för något år sen, så hade han sagt att han skulle kunna tänka sej att se den igen. 
Trots att vi var tidiga - vi hade hoppat över frukosten - var det en ganska lång kö framför kiosken. Patti-Li ställde sej i kön, medan jag sprang fram och tillbaka med rapporter om vilka föreställningar det fanns biljetter till, och så överlade vi om vilken vi skulle välja. 
Det blev KINKY BOOTS, även om ingen av oss var supertaggad. Det kändes som om det var något som man borde se, och vem vet, kanske vi skulle bli överraskade. Och allt kan faktiskt inte vara fenomenastiskt. 

Våren var här. Eller, var här, där, då. Nu antar jag att dom har sommar, för vi har vår. 
Träden hade fått små, friskt gröna blad, och om man stod i lä var det faktiskt riktigt varmt, ibland. Ute på Waterloo Bridge, fanns det visserligen ingen skugga,  men när vi stannar och för att fota London från bästa möjliga vinkel, märker man att det finns en grundkyla i luften. Solen värmer bara dit den når, och den är för svag för att mäta sej med fläkten från Themsen. 
Det är lite skönt att komma iland på andra sidan.

Om man bortser från för några dagar sen, när vi stannade till vid London Bridge Station för att byta från tåg till tunnelbana, så är detta första gången på kanske femton år sen, som jag är på den här sidan Themsen. Den andra gången i mitt liv.
Då hade jag kommit hit för att se en suverän produktion av Stephen Sondheims ASSASSINS, uppförd i vad jag minns som ett rum bakom en pub, och jag kommer ihåg det som en mycket begåvad amatöruppsättning, men jag kan ha fel. Jag har haft det förut. Dom kanske var proffs. 
Det var sen länge dags för frukost, och så fort vi kommit över Waterloo Bridge börjar vi leta efter ett café,o ch vi hittar ett på Kitchen Café,National Theatre, precis till höger om bron, där den tar land.
Vi var så sena, faktiskt, att dom slutat servera frukost. Vi satt ute i den soliga snålblåsten nere vid Themsen, käkade våra ganska dyra smörgåsar och drack kaffe. Min var en trekantsmacka med grillad kronärtskocka, basilika, hummus, spenat och grön paprika, och hade det bara varit lite varmare hade den varit värt varenda öra. Som det nu var så klämde jag i mej den ganska fort, liksom utan att riktigt smaka. Kalla vindar ger ingen direkt mersmak. 

Våra guideböcker är gamla. Min, som är mest aktuell, är tio år gammal. Och där nämner man knappt London Eye. Men sen dess har mycket hänt. Det är lite som en blandning av en Disneystore, ett nöjesfält och Times Square, här nere vid vattenkanten. Folk trängs, ungar tappar glass och gråter, förälskade håller hand och fungerar lite som en länk på en amorös skallgångskedja, för ingen släpps liksom förbi, utan man måste gå runt dom. Kärleken är något ganska egensinnigt, i alla sin känslosamhet. 
Själva pariserhjulet är ganska imponerande, men kön är det inte. Vi hade visserligen inte planerat att ta en tur, men sen vi sett hur Gröna Lund-långa köerna var, kunde vi inte förstå hur någon på semester i London kan välja att slösa bort sina dyrbara timmar genom att vänta där, i timmar, ihoptryckta som kycklingar på väg till slakt. 

Min kompis Skäggige Skalman och jag försöker alltid köpa saker till varandra, när vi är utomlands. När jag nyligen kom hem från Helsingfors fick han små rumsdoftsflaskor som luktade tall och tjära, och när han kom hem från Italien fick jag olivolja. När vi lämnat karnevelen nere vid London Eye och kommit upp på land smiter vi in på giftshoppen på  Florence Nightingale Museum, och jag köper ett rosa drinkunderlägg på vilket det står tryckt ”A little gin would be more popular”, något jag antar att Florence själv sagt, nångång. 
Hade citatet funnits som t-shirt hade jag köpt det. 

Nåt jag lärt mej sakna sen jag kom hem från London, är att det alltid, överallt, verkar vara möjligt att köpa nån slags billig macka i en Sandwich shop. På samma gata som teatern, några kvarter bort, hittar vi en sån där liten affär som inte är större än halva mitt vardagsrum, indelat i två små rum, det ena för kylskåp med läsk och själva disken, där råvaror för mackorna ligger ganska kliniskt uppradade, och det andra har ett grunt väggbord, lite bredare än en bräda, som löper längs med de korta väggarna. Man sitter på barstolar. 
Vi köper en varsin kaffe och grillade mackor. Det är vad vad dom har, vad dom säljer: kaffe, läsk och olika grillade mackor, utan krusiduller. Jag tror det var ost och campinjoner i min. 

Teatern Southwark Playhouse, som företag, förening och företeelse, har funnits sen 1993, men på den här platsen har den bara legat sen 2013, och det är en tillfällig adress: man huserar här fram till 2018, då man vänder tillbaka till sin originaladress, i det då nyrenoverade London Bridge Station. 
Vilket jag tycker är lite synd. Detta är en fin lokal. Någon uns för långt bort, kanske, men det är lite det som är charmen.
Den nuvarande lokalen är inte för teater. Jag skulle nog gissa att den ursprungligen var någon slags fabri. Kanske ett bageri, ett möblesnickeri, eller en porslinsfirma.  Nånting med både tillverkning och försäljning, eller kanske med ett stort lager, i alla fall, för de stora skyltfönsterna ut måste varit skapade för att locka in kunder. 
Man kommer in - när man passerar biljettförsäljningskuren som ligger i ett litet förmak, precis innanför dörrarna - i ett stort, öppet rum, med en rymlig bardisk i ena hörnet. Det känns lite som om man ska hålla på med keramik, kroki eller akvarellmålning i lokalen, på något vis. Det känns lite som om man är på ett alternativt café på Söder, om det finns några ickekommersiella såna kvar?
Väggarna är målade antingen i vitt eller i en slags tomatröd som drar något åt det hallonrosa. En lång, hallonrosaröd korridor med toaletter leder bort till vad jag antar är spelrummet. 

Vi upptäcker snabbt att dom varken har t-shirtar, nyckelringar eller muggar. Det är lite väntat: det är en kort spelperiod på en liten teater, så det verkar förnuftigt att inte köpa på sej en massa tjafs som dom sen inte kan bli av med. Men det hade varit kul, att ha två t-shirtar. 
Vi köper ett varsitt program, i alla fall, mer för att liksom stödja verksamheten än av ett verkligt genuint behov. 

Förresten, jag öppnar inte programmet förrän jag kommer hem, och då får jag nästan en liten hjärtatack, men på ett postitivt sätt, om det nu finns såna attacker: nästa produktion på teatern, med den korta spelperioden 13 Maj till 5 June, blir PARADE! Och Patti-Li som är utomlands under den perioden. 
Jag såg nyligen - eller, är det ett år sen, två? - en uppsättning av PARADEWermland Opera, och jag var ett litet nystan av upprörda känslor, efteråt. Hade den gått i Stockholm hade jag nog gått tillbaka, kväll efter kväll, som det var nu gick den i Karlstad, en kort period. 
Och den här incidenten har en lite pinsam epilog: när jag nästan börjat överväga att åka tillbaka, själv, ser jag att detta är reklam för en uppsättning som ska gå i Manchester, inte på den här teatern. 
Hade varit dödspinsamt om jag fått en hjärtattack och dött av en missuppfattning.

Musikalen bygger på en cultfilm med samma namn, från 1984. Den började som en våldsam och skämtsam b-film, men lyckades med tiden bygga upp ett slags följe av die-hard fans. Lite som John Waters filmer gjorde. 

Ute i baren är det övervägande män som väntar på att föreställningen ska börja. Det är en spännande blanding av musikal-bögar och film-fans, och i vissa fall utesluter förstås inte det, ena det andra. 

Man säljer temadrinkar i baren, The Toxic Avenger, Toxic Lovebug eller Cosmo Chemical Lust, två för 10 pund, och medan Patti-Li är framme i baren och köper oss en varsin, ser jag hur en person, längre bort i korridoren som leder in till salongen, står och glor på mej, som om han kände mej. Jag tittar bort. Jag tittar tillbaka. Han stirrar. Jag tittar bort, och märker hur han börjar gå mot mej. Jag önskar att Patti-Li kunde sno sej på med om där drinkarna.
”Is it…?” säger han, när han kommer fram, och pekar på min mage. 
Jag tänker att jag har aldrig sett människan i mitt liv, så det kan inte vara någon jag känner. Jag har tyvärr ett ganska anonymt utseende, så det är inte ovanligt att folk tror att dom känner mej: 90% Uncle Fester, 5% Povel Ramel, och så lite Michel Chiklis, inslängt. 
Skalliga gubbar med små näsor och runda kinder, 
”What?” säger jag, och tänker att jag borde nog ha sagt ”Pardon?”
”Is it? The t-shirt? Is it?”
Jag tittar ner på mitt bröst, och fattar: han har känt igen min t-shirt, min Toxic Avenger t-shirt från New York!
Puh! Det är så skönt när främmande människor inte visar sej inte vara psykopater.
Vi pratar lite om föreställningen, jag berättar att jag såg uruppförandet i New York, och han berättar att han är volontärbiljettrivare, och att han har sett den här uppsättningen över tio gånger. 
Så kommer Patti-Li tillbaka med drinkarna, och rivaren går tillbaka till sina biljetter. Jag är lite nöjd att mitt val av t-shirt har haft en effekt, och nu, när jag är medveten om att jag har den på mej, tycker jag ett det verkar som om folk tittar på mej lite annorlunda. 

Jag var inte vidare nervös innan föreställningen började. Eftersom jag visste att den inte kunde vara bättre än det vi såg i New York, så hoppades jag bara att den inte var riktigt, riktigt dålig. Du vet,  en sådär när regissören har fått för sej att tillföra något som föreställningen inte alls behöver, och som får dej att ifrågasätta varför man tyckte det var en god idé att välja att sätta upp den här musikalen över huvud taget. 

Det handlar om Melvin Ferd the Third, en ung geovetenskapsman i New Jersey, förälskad i stadens blinda bibliotekarie, och som upptäcker att man har börjat dumpa en massa giftigt avfall i staden. När han kontaktar den kvinnliga borgmästaren, för att få stopp på det, ser hon till att hennes hantlangare dumpar honom bland det giftiga avfallet, eftersom det är hon, som genom mutor, har tillåtit att staden blivit en soptipp. Melvin överlever, men avfallet har förvandlat honom till ett stinkande, giftgrönt muskelberg, lite som Hulken, och nu är han ute efter hämnd.
Handlingen är egentligen inte det viktiga. Precis som i ROCKY HORROR SHOW och URINETOWN, är den en slags förhöjd overklighet, en slags skeletal konstruktion på vilken man kan hänga olika sketchlikanden scener och sånger. Jag menar, det är ingenting som tar sej själv på för stort allvar, det går liksom inte att göra med sånger som Who Will Save New Jersey, Choose Me, Oprah, Bitch/Slut/Liar/ Whore och All Men Are Freaks. Och ändå lyckas den säga en del djupa sanningar. Kitchig och campig estetik kan ibland funka så: mitt i allt det plastigt overkliga upptäcker man plötsligt att man känner saker. 

TOXIC AVENGER  hade premiär Off-Broadway 2009, på New World Stages, och lades ner 2010, efter 300 föreställningar. 
Musiken är skriven av David Bryan, som spelar keyboard i Bon Jovi, och som också har skrivit musiken till musikalen MEMPHIS.
Manus är av Joe DiPietro, som också skrivit manus till musikalerna I LOVE YOU, YOU’RE PERFECT, NOW CHANGE, ALL SHOOK UP, NICE WORK IF YOU CAN GET IT och MEMPHIS. 

Vi kommer in i ett slags blackbox-rum. Publiken sitter i arenasittning, tre olika läktare omger den lilla scenen, som ligger i markhöjd. Mot den fjärde sidan har man byggt en slags vägg föreställande slitna metalltunnor, i olika storlekar, så att det påminner om ett mellanting mellan en soptipp, en återvinningscentral för giftigt avfall, och en lastkaj. Ur några av tunnorna ser det ut att ha runnit en äcklig, limegrön, kanske till och med radioaktiv, sörja. I fonden ser man en målning föreställande Manhattan, sedd från New Jersey. 
Det finns en spelplats ovanpå konstruktionen av tunnor, och man kan också skjuta isär två av de mittersta tunnorna, lite som svängdörrarna på en saloon, och göra entré, eller skjuta in ytterligare scenografi, som den lilla scenvagnen med en fåtölj och en golvlampa som får symbolisera bibliotekariens hem. 
Scengolvet består av stora cementplattor, såna man har på trottoarerna på flera ställen i New York, och mellan stenarna har man lagt ljusdioder, så att man på golvet kan göra upplysta avgränsningar för att illustrera olika spelrum. Smart, för att inte säga genialt. 
Man utnyttjar möjligheten maximalt. 

Den här produktionen påminner väldigt mycket om den vi såg på New World Stages, tack och lov. Det hade varit lite irriterande om man försökt göra något annat, bara för att göra något annat. 
Där satt man visserligen i en vanlig salongssittning, så att alla såg föreställningen ur samma vinkel, mer eller mindre, medan man här har en publik på tre sidor av scenen, vilket funkar mycket bra, förutom i scenen där två kvinnliga roller ska slåss med varandra. Det är nämligen så att de spelas av samma skådespelerska som gör upprepade entréer i de två rollernas kostymer, i samma nummer. I slutet kommer hon till och med in och har halva den ena karaktärens kostym, från topp till tå, inklusive peruk, och halva den andra personens kostym, och genom att vända sej från sida till sida kunde hon vara de olika rollerna, nästan samtidigt. Det funkar inte riktigt lika bra för oss som sitter på en vänstra läkaren, och liksom ser henne båda framifrån och bakifrån, men inte från sidan, som det är tänkt. 

Det finns vissa saker som imponerar på folk som inte är så vana vid teater, som: ”Hur kan dom lära sej alla dom där replikerna, komma ihåg hur dom ska gå på scenen, och veta när man går in och ut, det skulle jag aldrig klara, jag kommer inte ens ihåg vad jag ska handla när jag kommer fram till Konsum,” 
Andra saker, som kanske imponerar på folk som är lite mer insatta, verkar inte alls inge samma respekt. Som geniala scenlösningar eller snabba kostymbyten. Det är lite som med akrobati, eller trolleri: man måste kunna relaterat till sina egna begränsningar: jag skulle aldrig kunna göra det där. Om man inte alls kan sätta sej in i hur svårt något är att utföra, blir man heller inte imponerad. 
Det ska till exempel mycket till för att en hel publik ska inse hur in i helsike jäkla snabba vissa kostymbyten är. Jag, som räknar mej till de invigda, sitter - som jag satt i New York - flera gånger, och bara gapar, som en guldfisk:
”Hur… Hur… Hur…?”

I stort är detta en föreställning om kostymer. Jag tror faktiskt aldrig jag har sett en föreställning där vad man har på sej utgör en så vital del av själva upplevelsen. Kanske nån dragshow, nånstans. Och här menar jag inte hur dom ser ut, utan vad man föreställer. Rollerna. Och själva utnyttjandet av kostymbyten och roller, som en tillgång. 
Ensemblen består av tre män och två kvinnor. Det är allt. 
En man spelar den manliga huvudrollen, Melvin, som blir Toxie, och en kvinna spelar Sarah, den blinda bibliotekarien. Dom har det ganska enkelt, kostymt. Han har ett byte, från menlös till monster, hon har några fler, men som samma roll. 
Den andra kvinnan har det lite värre: hon spelar tre roller: Toxies mamma, en nunna, och den korrupta borgmästaren i New Jersey. Hennes byten är snabba, speciellt i ett nummer där två av hennes karaktärer grälar, men även om det är en verkligt kraftmätning, och fenomenalt utförd, går det nästan inte att jämföra med vad de två återstående männen har att göra: De spelar alla övriga roller: affärsmän från avfallshanteringsföretaget, borgmästarens hantlangare, två kvinnliga hårfrisörskor, en gammal tant, en vetenskapsman, poliser, gatusångare, en läkare, etcetera, med mera, och så vidare. Jag har säker glömt flera roller. I programbladet kallas dom bara White Dude och Black Dude, för de har så många byten, så många karaktärer att det liksom inte går att lista dom alla. Och varje roll är fullkomlig, och utstuderad, och klart separerad från alla de andra de gör. I New York tog det ett tag innan jag insåg att alla biroller görs av samma personer. Här vet jag bättre, och det ger en förhöjning, redan från början. 

Jag ler så att det värker, och skrattar så att jag får ont i nacken. Testa ett le, stort, i över en timme, och du fattar vad jag menar: det gör ont nånstans där bak där musklerna som drar i smilbanden möts. 
Jag är förtrollad, charmad, chockad, och djupt imponerad. 
Efteråt, när vi några dagar senare, på flyget hem, försöker summera upp våra teaterbesök, säger Patti-Li att av alla musikaler gillade han den här föreställningen bäst. Och då såg vi IN THE HEIGHTS, SUNSET BOULEVARD, KINKY BOOTS, och FUNNY GIRL. Jag förlorade mitt hjärta till IN THE HEIGHTS, men den här föreställningen står likdom bredvid, och pockar på, nästan på samma plats, men inte riktigt. 
Och jag vet inte, men det känns som om den här produktionen slår den vi såg i New York. Kanske inte. Jo? 

Det är svårt att säga, och fånigt att försöka.

Tacksamt, 

Joakim Clifton Bergman

Vanlig biljett, xx:- Hittills har scenkonsten 2016 kostat mej 1598:-

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan

 • att jag på Instagram heter https://instagram.com/jbclifton
 •  på Twitter heter https://twitter.com/EnIVeckan.
 • och på  Snapchat heter jag CliftonBergman
och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com 

Dessutom vill jag tack Mrs. Parker of the Algonquin för korrekturläsning och feedback.

Om du gillade det här kanske du gillar: 

 SUNSET BOULEVARD, på London Coliseum:

"...men här, i den här föreställningen, ser hon ut lite som om någon råkat torktumla en dragshowartist tillsammans med ett fransdraperi och en säck nyårsdekorationer, och låtit det som fastnat sitta kvar. Det blir - för att underdriva - lite för mycket."


IN THE HEIGHTS, på Kings Cross Theatre, i London:

"Det börjar i ett högt tempo, och blir bara mer intensivt. Berättandet är hypereffektivt, och stilen, både på föreställningen och musiken, skulle jag nog kalla Latin Street, med rap. Och salsa. Och merengue. 
Och jag tror att jag aldrig har känt mej så tråkigt stel och svensk. Allting svänger, pulserar, dunkar och pumpar, och jag försöker hänga med, men jag känner mej som en sån där pinsam förälder som försöker dansa med sina tonårsbarn. Det är en rytm som förtrollar, och förbryllar. "



HEDWIG AND THE ANGRY INCH, ett publikrep, på Göta Lejon:

Ibland hinner historien ikapp en, eller verkligheten liksom flippas över, som när man vänder sidorna i nåt glansigt magasin: ena sidan handlar om ätstörningar, och nästa är reklam för nåt sätt att gå ner i vikt. Man har liksom en viss slags uppfattning om hur världen ser ut, hur det gick till, hur det var, vad som var verklighet, och så händer något som liksom morphar sanningen till nåt annat.


KINKY BOOTS, Adelphi Theatre, London, föreställning 45, 3/5 2016

$
0
0

Book - Harvey Fierstein, Music & Lyrics - Cyndi Lauper, Director & Choreographer - Jerry Mitchell, Musical Superviser, Arranger & Orchestrator - Stephen Oremus, Scenic Design - David Rockwell, Costume Design - Gregg Barnes, Lighting Design - Kenneth Posner, Sound Design - John Shivers, Hair Design - Josh Marquette, Make-Up Design - Randy Houston Mercer, U.S. Properties Co-ordinator - Kathy Fabian, U.S. Associate Choreographer - Rusty Mowery, U.S. Associate Director - D.B. Bonds, U.K. Associate Director - Dominic Shaw, U.K. Associate Choreographer - Darren Carnall, U.K. Musical Director - Peter White, Casting Director - Jill Green CDG, Children’s Casting and Children's Administrator - ’,U.K. Props Supervisors - Chris Marcus & Jonathan Hall for Marcus Hall Props, Production Manager - Patrick Molony, UK General Management - Playful Productions, Worldwide General Management - Aaron Lustbader for Foresight Theatrical, Producer - Daryl Roth, Producer - Hal Luftig, Producer - James L. Nederlander, Producer - Terry Allen Kramer, Producer - Playful Productions, Producer - CJ E&M, Producer - Jayne Baron Sherman, Producer - Just For Laughs Theatricals, Producer - Judith Ann Abrams, Producer - Yasuhiro Kawana, Producer - Jane Bergére, Producer - Allan S. Gordon & Adam S. Gordon, Producer - Ken Davenport, Producer - Hunter Arnold, Producer - Lucy and Phil Suarez, Producer - Bryan Bantry, Producer - Ron Fierstein & Dorsey Regal, Producer - Independent Presenters Network, Producer - Jim Kierstead, Producer - Gregory Rae, Producer - BB Group, Producer - Christina Papagjika, Producer - Brian Smith, Producer - Tom & Connie Walsh, Producer - Warren Trepp, Producer - Jujamcyn Theaters, Producer - Cameron Mackintosh, Charlie Price - Killian Donnelly, Lola - Matt Henry, Lauren - Amy Lennox, Don - Jamie Baughan, Nicola - Amy Ross, George - Michael Hobbs, ENSEMBLE, Gemma Atkins, Paul Ayres, Jeremy Batt, Arun Blair-Mangat, Marcus Collins, Emma Crossley, Jordan Fox, Callum Francis, Robert Grose, Gillian Hardie, Chlöe Hart, Sophie Isaacs, Luke Jackson, Robert Jones, Adam Lake, Catherine Millsom, Sean Needham, Tim Prottey-Jones, Verity Quade, Javier Santos, Philip Town, Dominic Tribuzio, Alan Vicary, Michael Vinsen, Bleu Woodward,Young Charlie - Ben Dawson, Young Lola - Nana Agyeman-Bediako, Young Charlie - Charlie Gallacher, Young Lola - Zephan Amissah, Young Charlie - Harley Gallacher, Young Lola - James Gava, Young Charlie - Xavier Wagstaff, Young Lola - Tyrell Russell-Matthew.

The other woman finds time to manicure her nails
The other woman is perfect where her rival fails
And she's never seen with pin curls in her hair

The other woman enchantes her clothes with French perfume
The other woman keeps fresh cut flowers in each room
There are never toys that's scattered everywhere

And when her own man comes to call on her
He'll find her waiting like a lonesome queen
Cos when she's by his side
It's such a change from old routine

But the other woman will always cry herself to sleep
The other woman will never have his love to keep
And as the years go by the other woman
Will spend her life alone

The Other Woman
av Jessie Mae Robinson


När vi gick tillbaka över Waterloo Bridge, tillbaka till vår sida av stan, framhöll Patti-li en teori som han hade gått och grubblat på:
”Det verkar som om det funkar varannan gång,” sa han.
Jag hängde inte riktigt med:
”Va? Vad menar du?”
”Föreställningar? Det verkar som om dom är bra varannan gång? Först IN THE HEIGHTS, bra, sen, igår: SUNSET BOULEVARD, inte så kul, och idag: TOXIC AVENGER, bra…”
”Asbra,” korrigerade jag. Vi hade precis sett en matiné, och hade haft en entusiastisk, ganska ensidig diskussion om hur bra föreställningen var. 
”Och nu…” Patti-Li drog lite på orden, som om han ville att jag skulle säga det, så att han slapp vara den där neggiga nörden.
”KINKY BOOTS…” sa jag. 

Saken var den, att vi var inte vidare sugna. Föreställningen hade inte stått överst på vår lista, men i morse, när vi gick till TKTS på Leicester Square och kollade vilka rabatterade föreställningar det gick att få biljetter till ikväll, så - 
Ja, det blev den här. 

Jag har sett filmen, som musikalen bygger på, jag har lyssnat på skivan, och jag har sett olika klipp från Broadwayföreställningen, jag har till och med sett Billy Porters - som spelade huvudrollen som Lola på Broadways - promotion-serie Land of Lola: Backstage at "Kinky Boots" with Billy PorterBroadwayscoms Youtube-kanal.
Och jag var ändå inte vidare entusiastisk. Musiken kändes ganska pop-medioker, och jag hade fått en känsla av att man ville göra en föreställning som var hälften BILLY ELLIOT, hälften LA CAGE AUX FOLLES, eller kanske PRISCILLA - QUEEN OF THE DESERT.

Det verkar som om man äter mer, oftare, när man är utomlands. Trots att vi köpt en varsin pastie - en slags pirog - när vi gick förbi Waterloo Station, för någon knapp timme sen, var jag redan hungrig. Men förresten, vi var tvungna att käka - snart började nästa föreställning, och jag ville inte sitta där med kurrande mage. 

Pret a Mangerär en slags blandning mellan café och butik, där man själv från en kyldisk plockar vad man vill ha, baguetter, sallader, soppor, och sen tar med sej den plastinpackade maten, går till kassan och betalar. London är fyllt av deras butiker. Dom ligger nästan i varenda gathörn, faktiskt. 
Vi hittar en butik precis där bron slutar, och det kan ju inte bli lättare än så. Jag köper en kaffe, en bubbelvatten - varför betala dyra pengar för något som inte, åtminstone, är kolsyrat? - och en Avocado & Herb Salad Wrap, men när jag ska betala får jag ett litet hjärnsläpp: jag ser att nästan alla sittplatser är upptagna, och efter att ha promenerat en hel del och känner att det vore skönt att få sitta ner, säger jag att jag vill ha mina saker to go. Vilket på något sätt är motsatsen till vad jag vill. Jag antar att jag hade bilden av att vi plötsligt hittade en ledig parkbänk, mitt på Strand, eller en ledig grästäppa, nånstans, mitt i nån rondell.
Vad vi får nöja oss med, är en portuppgång, nästan rakt över gatan, en bit uppför Wellingston Street, mittemot Lyceum Theater, där LION KING går, och har gått, sen 1999. Vi mumsar, dricker, snapchattar och kollar in folk. Vi är tysta, fundersamma, lite slut, faktiskt. Säger vi nåt är det i korta, nästan grymtade fraser. 
Tiden går. Långsamt slutar det värka, i fötter och tår. Vi dricker ur det sista av vårt kaffe. Vi reser oss. 
På’t igen!

Detta är faktiskt första gången på den här resan, som vi besöker en teater som vi redan varit på, tidigare. För fem år sen såg vi LOVE NEVER DIES här, en omdömeslös fortsättning på PHANTOM OF THE OPERA. Love Never Lived, kallade vi den, efteråt. Föreställningen är mest minnesvärd för att det var med den här föreställningen som Patti-Li började samla på nyckelringar. Jag vet inte varför jag inte köpte någon t-shirt, för visste måste dom väl ha haft några?

KINKY BOOTS, i alla fall, har merchandise. Muggar, linnen, knästrumpor med ett tryck som får dom att se ut som snörstövlar, magneter, och julkulor i form av glittrande stövlar. Jag väntar med att köpa en t-shirt till pausen, men Patti-Li handlar sin obligatoriska nyckelring, och överväger till och med att köpa en hoodie: texten Be Who You Are, tryckt på ryggen, kanske är en bidragande orsak. Detta var förstås innan han sett något av föreställningen. 
I pausen är han inte alls lika sugen. 

Filmen Kinky Boots, kom 2005, och 2013 hade musikalen premiär på Al Hirschfeld Theatre, på Broadway. Den nominerades för 13 Tony Awards, och vann tre: Bästa Musikal, Bästa Musik - Cyndi Lauper blev den första kvinnan att ensam vinna i denna kategori  - och Bästa Koreografi. 
När den hade premiär i London vann den nominderades den till sju Laurence Olivier Award, och vann tre: Bästa Nya Musikal, Bästa Skådespelare I En Musikal, och Bästa Kostym

Jag tyckte inte om den. Så, nu är det sagt. Jag upplevde den som plastig, kall, glittrig som en konstgjord julgran, och lika syntetisk. På något sätt var det som att se en film framförd på scenen, och jag saknade bakgrundsmusiken som talade om för mej vad det var meningen att jag skulle känna. 

Det handlar om Charlie Price, den fjärde generationen av en fabrik som tillverkar herrskor, Price & Son. Han är mer intresserad av att flytta från Northampton till London, tillsammans med sin statusjagande flickvän. Så dör hans far, och han måste återvända hem, för att ta tag i affärerna, som han upptäcker är nära bankrutten. Hemma i London ser han en kvinna bli misshandlad och rusar fram för att hjälpa henne, och blir nedslagen. När han vaknar är bakom scenen på en nattklubb, och kvinnan visar sej vara dragshowartisten Lola. Han ser att Lolas höga skor inte är designade för att bära en mans tyngd. Så får han idé och ber Lola komma till fabriken och börja designa Kinky Boots åt honom. 

Jag vet inte hur manusförfattaren Harvey Fierstein ser på saken, men jag är inte van att drugor, dragshowartister, går omkring i drag på dagtid. Det naturliga ljuset är liksom deras fiende. På så sätt har dom mycket gemensamt med vampyrer.
Lolas första entré i fabriken är i full drag, och hon är inte där för att showa. På något sätt grumlas gränserna mellan drugor, transvestiter och transexuella, och gör ingenting för att liksom reda ut begreppen, i praktiken. Det är ganska irriterande och mycket naivt. 
Regissören och koreografen, som imponerade på mej med sin uruppsättning av LEGALLY BLONDE, får inga plus i kanten den här gången. Detta är lite teater för tonåringar. Precis som i den första musikalen, där han låter Elle omge sej med en slags grekisk kör av väninnor som är där, men bara i fantasin, så låter han Lolas back updansare kretsa omkring i tid och otid, mest för att ingjuta lite show och glamour i föreställningen. Dom har lite samma funktion som cagellerna i LA CAGE AUX FOLLES. 
Huvudrollen, Charlie, hade behövt haft längre att gå, fått en större båge, en längre utveckling. Som det är börjar han som en något kuvad, lite nördig men sympatiskt kille utan några direkt störande åsikter, och slutar som samma person, i högklackat. Och med en annan tjej. 

Jag saknar mänsklighet, värme och defekter i rollen som Lola. Hon glider liksom in som någon slags glamorös Mary Poppins, och ställer allt till rätta. Alla verkar älska henne, och jag förstår inte varför. Det är som när jag såg RENT, och Angel dog, och alla på scenen sa att han varit så underbar, och jag inte förstod vad dom menade; jag tyckte mest han hade gått omkring och varit bitchig. 

Den är ganska intressant, den här avsexualiseringen av män i damkläder. Lola verkar inte ha vare sej sexualdrift eller några amorösa ambitioner. Det känns lite som om hon har fått bli drömbilden av författarens önskemamma; starkt, rådig och celibat. Man får veta mycket om henne, men den sexuella delen förblir outforskad. 
Kanske klarar West End-turisterna endast av en man i damkläder bara om han är rolig, snygg och tragisk. 
Jag har lite problem med alla Lolas one-liners, som levereras lite förhöjda, som om dom vore visdomsord, att begrunda, i eftertänksamhet, som vore hon Plato, och inte Dorothy Parker, eller Oscar Wilde. Jag hade föredragit lite mer Auntie Mame, det är något visst med en replik som liksom kastas över axeln, i motsats till basuneras ut från en podie.

Kostymerna påminner mej lite om Spice Girls, the early years

Scenografin är ganska basic: utan några vidare stora mekaniska överraskningar, om man undantar ett löpande band - för fabrikens skor - som man dansar på. Det är lite svårt att få en rusch i en föreställning som mest utspelar sej i samma, ganska realistiskt komponerade fabrik. Den är dessutom ganska svårmanövrerad, så en del scener får liksom spelas på förscenen, framför en backrop föreställande fabrikens fasad. 

Jag är inte vidare imponerad av sångnumren. Dom ligger liksom utanför, som en rockig popsång i ett klippmotage i nån film, som är där mer för att visa att tiden går och att saker händer. Det känns inte som en enda sång uppstår ur en situation, eller mellan två personer, utan känns nästan mer som avstickare. Det är lite som om Cyndi och Harvey suttit där, hukade över manuset och resonerat: Här skulle man kunna lägga en sång. Och här. Och här. 
Man har inte strukit någon dialog i det pratiga manuset, och föreställningen verkar mer vara en pjäs, med musik. 
Jag tycker att de ställen i texten som man inte kan stryka, de möten mellan rollerna som behövs, de dramatiska vändpunkter som inte går att kringgå, det är där man ska placera en sång. 
Nu känns det mer som om man lagt sångnumren där dom gör minst skada. 

Efteråt var det vissa saker som vi inte riktigt hade fattat, missförstått, eller helt enkelt inte förstått, rent logiskt. 
Som: Hade Lola sagt att hans homofobiske far var död, eller inte? Hade han inte sagt något typ: 
”In the end, it was the fags that got him?” menande att han dött av lungcancer?
Det hade varit helt okej om Lola ljög och låtsades som att hans far var död, för att de inte längre fanns i varandras liv, och liksom var döda för varandra, men det är en lögn som liksom inte tjänar något till, eftersom vi inte förstår varför han ljuger.
Till och med vi, publiken, luras, och jag förstår inte varför: att en karaktär ljuger både för sin motspelare, och att manusförfattaren för en publik bakom ljuset genom att dramaturgiskt inte berätta att det är en lögn, måste på något sätt på en stor pay-off, och det får den inte här.
Det är lite förvirrande att i en scen få höra att pappan är död, och sen, i nästan scen, när Lola uppträder på ett ålderdomshem - hur många dragshowartister känner du som gör det? - och det visar sej att mannen i rullstolen är hans far, får vi ingen förklaring till varför Lola ljugit, och inte heller får de han ljugit för, veta sanningen. Det är bara förvirrande, och en onödig parentes. Det hade varit helt okej om vi bara fått veta att dom inte fanns i varandras liv, och sen fått se när Lola söker upp honom, men nu sitter vi där och undrar om det är vi som har missat något. 
Det är också väldigt förvirrande när Charlie får ett utbrott när Lola föreslår att dom ska använda drugor på catwalken i Milano, när skorna ska visas upp. Var inte skorna riktade till dragshowartister? Så varför protesterar Charlie?

Grekerna hade ett ord, katarsis, som betyder rening, och Aristoteles använde det i betydelsen att tragedin renar oss: berättelsen är liksom berättad, cirkeln är sluten, och man förstår, känslomässigt, att det är över, att det är slut. Det som ska sägas har blivit sagt.
När vi efteråt vandrade runt inne på ett kvällsöppet Sainsburys och rensade hyllorna i jakt på nattamat kände jag mej allt annat än renad. 

Jag är lite trött på historierna som framhåller att någon kan ändra ett helt samhälle, bara genom att våga vara sej själv. Lyckades Snövit ändra den elaka drottningens inställning genom att vara sej själv? Fick Askungen sin styvmor på andra tankar genom att bara vara sitt vanliga, charmiga jag? 
Jag säger som Kath Day-Night, i den underbara teveserien Kath & Kim

”Read your history books, Kim!”

Tacksamt, 

Joakim Clifton Bergman

TKTS biljett, 541:- Hittills har scenkonsten 2016 kostat mej 3748:-

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan

 • att jag på Instagram heter https://instagram.com/jbclifton
 •  på Twitter heter https://twitter.com/EnIVeckan.
 • och på  Snapchat heter jag CliftonBergman
och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com 

Dessutom vill jag tack Mrs. Parker of the Algonquin för korrekturläsning och feedback.

Om du gillade det här kanske du gillar: 

TOXIC AVENGER, på Southwark Playhouse, i London:

"”Du kan inte ana vad som går i London!” gastade jag, med samma underton som om jag meddelat att jag fått veta att dom hade en gasläcka i hans hus, och att han inte skulle tända sina adventsljusstake. 
”Va?”
”Vänta, jag skickar länken…”
En timme senare är dom bokade och betalda, biljetterna till musikalen TOXIC AVENGER."


 SUNSET BOULEVARD, på London Coliseum:

"...men här, i den här föreställningen, ser hon ut lite som om någon råkat torktumla en dragshowartist tillsammans med ett fransdraperi och en säck nyårsdekorationer, och låtit det som fastnat sitta kvar. Det blir - för att underdriva - lite för mycket."


IN THE HEIGHTS, på Kings Cross Theatre, i London:

"Det börjar i ett högt tempo, och blir bara mer intensivt. Berättandet är hypereffektivt, och stilen, både på föreställningen och musiken, skulle jag nog kalla Latin Street, med rap. Och salsa. Och merengue. 
Och jag tror att jag aldrig har känt mej så tråkigt stel och svensk. Allting svänger, pulserar, dunkar och pumpar, och jag försöker hänga med, men jag känner mej som en sån där pinsam förälder som försöker dansa med sina tonårsbarn. Det är en rytm som förtrollar, och förbryllar. "



FUNNY GIRL, Savoy Theatre, London, föreställning 46, 4/5 2016

$
0
0
Musik Jule Styne, Text Bob Merrill, Manus Isobel Lennart, bearbetning, Harvey Fierstein, regi Michael Mayer, Koreografi Lynne Page, Scenograf Michael Pavelka, Kostymör Matthew Wright, Ljusdesign Mark Henderson, Ljuddesign Richard Brooker, Musikalisk ledare och arrangör Alan Williams, Orkestrering Chris Walker, Musikaliskt ansvarig Theo Jamieson, Mask och peruk Campbell Young Associates, SHERIDAN SMITH: FANNY BRICE, VALDA AVIKS: MRS MEEKER, NATASHA J BARNES EMMA/ MRS NADLER/ COVER FANNY BRICE, DARIUS CAMPBELL NICK ARNSTEIN, MARILYN CUTTS MRS BRICE, MAURICE LANE MR KEENEY, BRUCE MONTAGUE FLORENZ ZIEGFELD, JOEL MONTAGUE EDDIE RYAN, GAY SOPER MRS STRAKOSH, PHILIP BERTIOLI CORNET MAN/ TENOR SOLOIST/ ENSEMBLE, EMMA CAFFREY BUBBLES/ ENSEMBLE, SANCHIA AMBER CLARKE SWING, LUCINDA COLLINS SWING, JOELLE DYSON ENSEMBLE, REBECCA FENNELLY POLLY/ ENSEMBLE, LUKE FETHERSTON JOHN/ CORNET MAN/ ENSEMBLE, MATTHEW GOODGAME DIRECTOR/ RENALDI/ PAUL/ ENSEMBLE, LEAH HARRIS ENSEMBLE, KELLY HOMEWOOD VERA/ ENSEMBLE, SAMMY KELLY MIMSEY/ ENSEMBLE, SAM MURPHY
SWING, TOM MURPHY SWING, CLARE RICKARD SWING, OLIVER TESTER SWING

Det här är litet av experiment, på kul, för dej som tycker att det vore intressant att följa hur jag arbetar när jag bloggar: jag kommer att lägga ut vad jag skriver i halvfärdiga avsnitt, och timvis - det är i alla fall min ambition - lägga ut nytt, skriva om och revidera, tills dess jag anser att det är värt att publicera, och då försvinner den här texten. Det ska blir kul att se hur det funkar:) För tillfället har jag tagit en paus och gått på gym:)


Efteråt, när vi kom hem och berättade vilka föreställningar vi hade sett, så sa folk:
”Åh, Funny Girl, jag hade jättegärna velat se den…”
En del av dom hade nog kunnat tänka sej att åka dit och se den, men för dom flesta var det nog ett rent önsketänkande, som att ha en längtan till det omöjliga: att man var längre, eller yngre, eller hade uppfunnit ångloket, eller något annat som gjort en till mångmiljardär.
Jag hade lite lust att svara: 
”Men varför gör du inte det? London ligger inte så långt bort, och det är underbart där.”
Men istället log jag, och sa:
”Du missade inte så mycket.
Min vän, Marcel Wave, som tillsammans med sin pojkvän Fred Casely faktiskt hade åkt till London för att se FUNNY GIRL, sa: 
”Åh, jag önskar att jag hade fått se en föreställning när inte huvudrollen varit sjuk så att vi missade Sheridan Smith. 
Jag log, igen, och sa: 
”Du missade inte så mycket.”

Det visade sej nämligen, att FUNNY GIRL, utan Barbra, inte är vidare funny.

FUNNY GIRL, musikalen, hade hade premiär 1964, på Winter Garden Theatre, på 1634 Broadway, fyra kvarter från Times Square, med en pulikkapacitet på 1526. Det var där MAMMA MIA! gick i tretton år, och det är där SCHOOL OF ROCK går, för tillfället.
1966 flyttade föreställningen till den något större Majestic Theatre, med plats för 1645, men redan samma år flyttade man till en ännu större teater, The Broadway Theatre, med rum för 1761 tittande, där den lades ner 1967. Inberäknat alla tre teatrarna spelades föreställningen 1348 gånger.
Barbra Streisand hoppade av 1966 för att öppna en uppsättning i Londons West End, på Price of Wales Theatre, där BOOK OF MORMON nu spelas. MAMMA MIA! brukade spelas här innan den flyttade till Novello Theatre.

Alla som var någon, på den tiden, verkar ha på något sätt ha varit inblandade i tillkomsten av FUNNY GIRL: huvudrollen var vid olika tillfällen tänkt för Mary Martin, Anne Bancroft, Eydie Gormé, och Carol Burnett, innan man landade på Barbra Streisand. Innan Garson Canin förde båten hamn hade man haft tillfälliga regissörer som Jerome Robbins och Bob Fosse, och textförfattare som kontaktats var allt från Stephen Sondheim till Dorothy Fields, men jobbet gick till Bob Merrill, som bland annat skrivit texten till ”How Much Is That Doggie In The WIndow”. ”Mambo Italiano,” och musikalen CARNIVAL. 
Kompositören, Jule Styne, var inblandad redan från början.

På Tony Awards 1964, nominerades musikalen i åtta kategorier: Bästa Musikal, Bästa Manliga Huvudroll I En Musikal, Bästa Kvinnliga Huvudroll I En Musikal, Bästa Manliga Biroll I En Musikal, Bästa Kvinnliga Biroll I En Musikal, Bästa Koreografi, Bästa Musik, och Bästa Producent - verkligen? - Av En Musikal.
Man vann ingenting. Nada.

Filmen kom 1968, och Streisand vann en Oscar. Filmen skiljer sej ganska mycket från musikalen. Det är mer Barbra, och mindre alla andra. 




Det är lite tråkigt att gå samma gator, så den morgonen, när vi lämnade vårt hotell, St. Giles, det är väldigt smart, och xxx, men när jag 

gitVi hade upptäckt, när vi den morgonen hade kommit ut från vårt hotell, St. Giles, att 
Vi hade bestämt att vi skulle göra Holborn, och Inns of Court

Savoy Theatre ligger i en bred gränd vars egentliga funktion verkar vara att led fram till Hotell Savoy, som breder ut sej, längst in, med en liten rondell framför entrén, för gästerna taxibilar och limousiner att snurra runt i. 
Entrén till teatern ligger på grändens ena sida, och det är en ganska speciellt byggnad: den är nämligen byggd neråt. Man kommer in på gatuplanet, och så går man neråt, neråt, neråt. Kanske finns det våningar över mark, för dom som sitter långt upp på balkongen, men några såna märker jag inte av. Det är i alla fall ett väldigt smart sätt att spara utrymme: en teater behöver absolut ingen solljus. Ordet källarteater får plötsligt en helt ny innerbörd. 

Vi visar upp våra biljetter, och börjar trampa neråt, neråt. Det känns som om hela byggnaden, utanför auditoriet, består av små rum sammanlänkade med korta korridorer eller smala, branta trappor.
Väggarna är målade i lejongult, en blandning mellan maskros och apelsin, en sån där nyans som många pizzerior använde när dom svampade sina väggar på 80-talet, och den komplemetterar inte direkt den blommiga, vinröda heltäckningsmattan. Lite här och var har man målat stora päronglassgröna vinddruvsklasar på väggarna, för att pigga upp, antar jag. 
Under en 


Dom har ett litet problem. Damen i fråga är kort. De är inget problem, utan används mer som en komiskt tillgång. Meningen är nämligen att Fanny Brice inte ska vara speciellt attraktiv, och Sheridan Smith är ganska söt: så för att skapa en slags motsättning mellan henne och de Ziegfield Follies-ståtliga kvinnorna har man anställt lååånga kvinnor. Vilket medfört att man måste anställa lååånga män, och för att den manlige huvudrollen, skar framstå som en riktig”karl” så måste han givetvis vara längst, men det hela medför att den kvinnliga huvudrollen, förhållande till den manliga, ser ut som en av deltagarna i teveseriendokuserien Little People, L. A., en serie om kvinnliga dvärgar i Los Angeles. 


Tacksamt, 

Joakim Clifton Bergman

Vanlig biljett, 1098:- Hittills har scenkonsten 2016 kostat mej 4846:-

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan

 • att jag på Instagram heter https://instagram.com/jbclifton
 •  på Twitter heter https://twitter.com/EnIVeckan.
 • och på  Snapchat heter jag CliftonBergman
och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com 

Dessutom vill jag tack Mrs. Parker of the Algonquin för korrekturläsning och feedback.

Om du gillade det här kanske du gillar: 


KINKY BOOTS, 3/5 2015 , på Adelphi Theatre, i London:

"Den är ganska intressant, den här avsexualiseringen av män i damkläder. Lola verkar inte ha vare sej sexualdrift eller några amorösa ambitioner. Det känns lite som om hon har fått bli drömbilden av författarens önskemamma; starkt, rådig och celibat. Man får veta mycket om henne, men den sexuella delen förblir outforskad. 
Kanske klarar West End-turisterna endast av en man i damkläder bara om han är rolig, snygg och tragisk. "

Låter det intressant? Här är resten: 


TOXIC AVENGER, på Southwark Playhouse, i London:

"”Du kan inte ana vad som går i London!” gastade jag, med samma underton som om jag meddelat att jag fått veta att dom hade en gasläcka i hans hus, och att han inte skulle tända sina adventsljusstake. 
”Va?”
”Vänta, jag skickar länken…”
En timme senare är dom bokade och betalda, biljetterna till musikalen TOXIC AVENGER."


 SUNSET BOULEVARD, på London Coliseum:

"...men här, i den här föreställningen, ser hon ut lite som om någon råkat torktumla en dragshowartist tillsammans med ett fransdraperi och en säck nyårsdekorationer, och låtit det som fastnat sitta kvar. Det blir - för att underdriva - lite för mycket."


Just nu ser jag fram emot -

$
0
0


- en publikrepetition av:


ROKOKOMASKINERIET

EN JUBILEUMSOPERA OM KÄRLEKEN TILL ETT TEATERHUS


Jubileumsopera i två akter av Jan Sandström
Libretto: Tuvalisa Rangström

På svenska, textas till engelska.
Föreställningen är ca 2 timmar och 15 minuter lång, inklusive en paus.

Dirigent • David Stern
Regi • Stina Ancker
Koreograf • Dorte Olesen
Kostym • Kajsa Larsson
Scenografi • Peter Astor Ögren
Ljus • Tobias Hallgren
Mask och peruk • Sofia Ranow

Drottningholms Slottsteater firar 250 år 2016 med en jubileumsopera för hela familjen!

Rokokomaskineriet är en födelsedagsopera. Det är en hyllning till Drottningholmsteatern. Och till teaterns hantverkare. Vi sjunger om rätten till lycka och rätten till uppror. Om att älska ett hus så mycket att det känns som om hjärtat ska brista. Och om hur odiskutabelt livsviktigt det är att vandra i en målad skog ibland. Leve teatern! Tuvalisa Rangström, librettist
Drottningholmsteaterns Vänners jubileumsgåva till Drottningholmsteatern

MEDVERKANDE

Librettisten • Matilda Paulsson
Ljussnytaren • Elisabeth Meyer
Maskinmästaren • Loa Falkman
Dekormålaren • Martin Vanberg
Fru Frisör • Kerstin Avemo
Balettmästaren • Johan Schinkler

Dansare:
Ekorren m fl • Flavio Papini
Kompositören m fl • Pontus Sundset
Madame Baptiste m fl • Henrietta Wallberg
Den lilla sömmerskan m fl • Methinee Wongtrakoon

Drottningholmsteaterns orkester



BILJETTPRISER

Bänkrad:  Pris:   Under 26 år:
(0) –1        745:-     375:-
2 – 9          895:-    450:-
10 – 20     625:-     295:-
21 – 26     395:-     225:-
27 – 31     225:-     125:-

SPELPLAN

ROKOKOMASKINERIET
Tis 7 juni kl 19.30   URPREMIÄR
Tors 9 juni kl 19.30
Lör 11 juni kl 19.00
Sön 12 juni kl 16:00
Tis 14 juni kl 19.30
Tors 16 juni kl 19.30
Lör 18 juni kl 16.00
Sön 19 juni kl 16.00
Bussbiljett till Stockholm efter föreställningen 100:-
Biljettpriser inkl moms och serviceavgifter.
Biljetterna säljs online via Ticnet och hos Ticnetombud/Ticketmasterombud.
Biljetter säljs även i Teaterboden på Drottningholm.

ESPRIT! INTRODUKTIONER I DÉJEUNERSALONGEN

I samband med föreställningarna ges en serie öppna operaintroduktioner. Introduktionerna hålls en timme före varje föreställning i Déjeunersalongen. Servering och fri entré.
9 juni kl 18.30 Herman Lindqvist om teaterns historia och magi
16 juni kl 18.30 Dirigenten David Stern om arbetet med ett nytt operaverk
Fler datum inom kort.

PASSA PÅ!

Köp visning, program, picknick, pauspaket och/eller buss till stan efter föreställningen samtidigt som du köper din föreställningsbiljett.

FÖRESTÄLLNINGSPAKET

Det vackraste sättet att komma till Drottningholm är med båt.
Båten går från Stadshuskajen i Stockholm. I samarbete med Strömma erbjuder vi ett trevligt paket:
Båt från Stockholm kl 18.00, en tvårättersmiddag ombord, föreställning (bänk 10-20) och buss tillbaka till stan efter föreställningen.

TUVALISA RANGSTRÖM I MASKINERIET

Lyssna på vår podcast Maskineriet där librettist Tuvalisa Rangström pratar om inspirationen till Rokokomaskineriet!

KOM PÅ EN VISNING AV TEATERN INNAN FÖRESTÄLLNINGEN

Innan kvällsföreställningarna startar en fördjupad visning av teaterbyggnaden.
Visningen startar kl 16.30 och är ca 45 minuter lång, på svenska eller på engelska.
Boka samtidigt som du bokar din föreställningsbiljett.

THE PLAY THAT GOES WRONG, The Duchess Theatre, London, föreställning 47, 4/5 2016

$
0
0
Det här är litet av experiment, på kul, för dej som tycker att det vore intressant att följa hur jag arbetar när jag bloggar: jag kommer att lägga ut vad jag skriver i halvfärdiga avsnitt, och timvis - det är i alla fall min ambition - lägga ut nytt, skriva om och revidera, tills dess jag anser att det är värt att publicera, och då försvinner den här texten. Det ska blir kul att se hur det funkar:)

Med Matthew Cavendish, Leonard Cook, Bryony Corrigan, Fred Gray, Harry Kershaw, 

Vi hade typ

Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

Vanlig biljett, 338:- Hittills har scenkonsten 2016 kostat mej 5184:-

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan

 • att jag på Instagram heter https://instagram.com/jbclifton
 •  på Twitter heter https://twitter.com/EnIVeckan.
 • och på  Snapchat heter jag CliftonBergman
och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com 

Dessutom vill jag tack Mrs. Parker of the Algonquin för korrekturläsning och feedback.

Om du gillade det här kanske du gillar: 

FUNNY GIRL, på Savoy Theatre i London:
Du vet såna personer som säger något skämtsamt, kanske lite elakt, bitchigt, och sen, med en gång tillägger: 
”Nej, jag bara skämtar…”
Som i:
”Din hy är lika len som en persika som klätt ut sej till russin. Nej, jag bara skämtar.”
Eller:
”Jag är så hungrig att jag skulle kunna rycka kattmaten ur munnen på en pensionär. Nej, jag bara skämtar: pensionärer äter inte kattmat. Nej, jag bara skämtar, dom äter kattmat, men jag gör det inte. Nej, jag bara skämtar: jag gör det. Nej, jag bra skämtar.”


KINKY BOOTS, 3/5 2015 , på Adelphi Theatre, i London:

"Den är ganska intressant, den här avsexualiseringen av män i damkläder. Lola verkar inte ha vare sej sexualdrift eller några amorösa ambitioner. Det känns lite som om hon har fått bli drömbilden av författarens önskemamma; starkt, rådig och celibat. Man får veta mycket om henne, men den sexuella delen förblir outforskad. 
Kanske klarar West End-turisterna endast av en man i damkläder bara om han är rolig, snygg och tragisk. "

Låter det intressant? Här är resten: 


TOXIC AVENGER, på Southwark Playhouse, i London:

"”Du kan inte ana vad som går i London!” gastade jag, med samma underton som om jag meddelat att jag fått veta att dom hade en gasläcka i hans hus, och att han inte skulle tända sina adventsljusstake. 
”Va?”
”Vänta, jag skickar länken…”
En timme senare är dom bokade och betalda, biljetterna till musikalen TOXIC AVENGER."




HEATHERS, Kulturama, föreställning 48 8/5 2016

$
0
0

Regi Patrik Bergner, Koreografi Petronella Lindén, Kapllmästare Mathias Lundqvist, Sångpedagog Helene Franzén, Ljud Tomans Andersson, Ljus Peter Larsson, Text, musik, manus Kevin Murphy & Laurence O’Keefe, Svensk översättning Johan Schildt. Med Carin Juborg, Nathalie Olsson, Linnéa Lissenko, Josephine Thunell, Johan Huumonen, Helena Skoglund, Elina Holewa Chrona, Hanna Nilsson, Lina Malmefjäll, Karoline Dons, Aksel Mørk, Emma Bjärslinde, Markus Cederborg, ur  Musikalartistutbildningen åk 1 Josefine Hummel, Daniel Bergenzaun, Sara Emet, Malin Svanlund, Frida Linell, Nathalie Hansson, Anna Moen, Nathalie Lundborg, Maja Larsson,  Isabelle Larm, Elin Forslund, Hilda Kämpe, Alexandra Lundmark, Karl Boëthius, Sandra Lindblom, Hanna Göland, Saga-Clara Paredes.

Friday night and the strip is hot
Sun's gone down and they're out to trot
Spirit's high and legs look hot
Do you wanna get down
Now don't you ask yourself who they are
Like everybody else, they wanna be a star

Bad girl
Sad girl, you're such a naughty bad girl
Beep-Beep, uh-uh
You bad girl you sad girl
Your such a dirty bad girl
Beep-Beep, uh-uh

Now you and me we're both the same
But you call yourself by different names
Now your mama won't like it when she finds out
That her girl is out at night
Bad Girls

av Donna Summer,
 Joe "Bean" Esposito 
Edward "Eddie" Hokenson 
Bruce Sudano


Det måste ha varit 1989, jag vet det, för MISS SAIGON hade precis haft premiär, och jag var där. Inte på premiären, dummer, men inte långt efteråt. Jag vet inte hur det kom sej att vi fick tag i biljetter, jag har svårt att tänka mej att den inte sålde så bra, men det var i alla fall det vad han sa, mannen som sålde biljetterna till oss, utanför, på gatan. Eller också blandar jag ihop honom med mannen som sålde oss våra biljetter till LES MISERABLES, men det var samma resa, så det var samma år. 
Nej, jag tror det var såhär: vi lyckade köpa billigare biljetter i nån sån där kiosk - TKTS? - och antog, eftersom det fanns biljetter, att dom inte sålde så bra. 
Och jag var inte vidare imponerad av MISS SAIGON, kommer jag ihåg. Visserligen hade vi fått biljetter ganska långt fram på parketten, men jag minns att jag tyckte att salongen på Theatre Royal, Drury Lane kändes mer som en enorm samlingslokal, som ett rum där riksdagen skulle mötas, än en teater. Och jag satt under hela första akten och funderade varifrån dom hade snott handligen, för jag kände igen den. Det här var ett plagiat!! Så i pausen slog det mej: Miss Saigon - Madame Butterly. Det är inte en rip-off - det är en homage.

Mannen som sålde oss våra biljetter tilll LES MISERABLES lurade oss, förresten.  Jag tänkte jag var så smart som dubbelkontrollerade var vi satt, och jämförde priser och så, och biljetterna var inte dyrare än andra biljetter på parketten, så det verkade som om vi hade en väldig tur. Det var bara det att när vi visade upp våra biljetter för biljettrivaren, så stämde det inte alls: våra biljetter var inte på parkett, dom var högt, högt upp, på nån av balkongerna. På något sätt måste han ha bytt ut våra biljetter, eller också hade han en förfalskad karta över teaterns platser. 
Och jag var inte bara missnöjd med våra platser: jag hade förväntat mej att - eftersom jag hade tittat på bilderna på kassettbandet, och eftersom jag läst att det var Royal Shakespeare Company som var inblandat - att föreställningen skulle påminna om den fenomenala filmade uppsättningen av NICHOLAS NICKLEBY, och så upptäckte jag att man på scenen uppförde sej lika teatralt och konstlat som i vilken glassig musikal som helst. 
Jag var seriösare på den tiden, eller ville i alla fall verka som om jag var det. 

I alla fall; på den tiden levde vi på att sälja bröd i tunnelbanan, jag och mitt resesällskap Runda Gunda. Hon jobbade vi Odenplan, och jag jobbade vid Rådmansgatan. Eller hade jag ännu inte flyttat från Tekniska Högskolan? 
Det var ett bra jobb, på halvtid, eftermiddagar till tidig kväll, och vi hade sparat i några månader för att få råd med den här resan, och vår ekonomi tillät inte att vi gick på fler föreställningar, och jag tror nog att vi var mer än nöjda. Nån kväll gick vi på gayklubben Heaven, nära Trafalgar Square, och hade ett helsike att hitta bussen hem, kommer jag ihåg.
Vi bodde hos kompisar: halva veckan hos en kompis, Astor Manjana, vars lägenhetskamrater inte uppskattade vårt ockuperande av deras vardagsrum, och halva veckan lånade vi en lägenhet i Brixton, av Rafiki Raphs och Emellerton Timjan, som var hemma i Sverige och hälsade på.
Det var så vi hamnade på Heathers, filmen, med Wynona Ryder. Vi bara gick förbi, en kväll, på väg hem till lägenheten vi lånade, såg affischen, och gick in. Vi hade båda sett Beetlejuice, filmen som Wynona slog igenom med, älskat den - jag hade till och med köpt kassetten med Harry Belafonte-musiken från filmen - och här var plötsligt en ny film som vi inte hade hört talas om. 
Jag tror inte riktigt vi visste vad för slags film det var vi såg på. Länge trodde vi nog att det var en vanlig high-school-film - tills någon plötsligt trillade genom ett glasbord och dog. 
Det var nytt. 

Filmen Heathers, hade premiär 1988, och har sen dess blivit något av en kultfilm. Den skrevs av Daniel Waters, som också skrev manus - tillsammans med Sam Hamm - till Batman Returns,  och filmen regisserades av Michal Lehmann, som bland annat regisserat en av mina favvoteveserier: The Comback.  
Musikalen HEATHERS, började som en reading 2010, och samma år höll man en konsert på Joe’s pub i New York. 2013 spelades den under en kort period I Los Angeles, innan den öppnade, på New World Stages, Off-Broadway, 2014. 
I Maj 2016 hade den Sverigepremiär - kanske Skandinavienpremiär? Europapremiär? - på Kulturama, en kulturskola med bland annat en yrkesförberedande musikalutbildning.

Våren är här. Nej, våren är nästan över: sommaren är nästan här. Det är varken vår eller sommar, det är lite mittemellan, det är kallt, det är varmt, det är soligt, det regnar och det stormar och det blåser, och jag gillar den här tiden, för det innerbär att alla skolar med någon form av scenisk utbildning har avslutningsföreställningar. Jag flänger runt som ett cyklande jehu, och försöker se allt. Och Kulturamas slutproduktion är ett måste, och har varit så i ganska många år. 
Man gör det nämligen inte lätt för sej: ofta - alltid - sätter man upp en relativt nyskriven musikaln som aldrig tidigare har spelats i Sverige. Och i flera fall är det till och med europapremiär. 

Manuset är av Kevin Murphy, och text och musik är av Laurence O’Keefe, som också skrivit text och musik till BAT BOY: THE MUSICAL, och LEGALLY BLONDE.

Det handlar om 17-åriga Veronica som går på en Highschool där tre tjejer, som heter alla Heather, styr skolan med skräck. En ny kille flyttar in, och när hon säger till honom att någon måste stoppa alla mobbarna, tar han henne på orden. 

Scenografin är ganska enkel, och måste vara det. Eftersom föreställningen bygger på en film så utspelar det sej på en massa olika platser, med många korta spelscener, där det helt enkelt inte finns tid för komplicerade scenbyten. 
Man har byggt upp en slags meterhög ramp som går längst scenen, med en trappa i mitten. 
Eftersom det är en skola har man använt sej av förstaårseleverna, och det är härligt - om än lite rörigt - att se så många människor på scenen.
Kostymerna, som allitd i en kulturamaproduktion, är ambitiösa, genomarbetade och känns utvalda, i motsats till ihoprafsade. Kanske ingenting är specialuppsytt, men jag har svårt att tänka mej att man kan hitta tartan-mönstrade kläder på H&M just nu. 

För att alla ska få någorlunda lika mycket att bita i - antar jag - har man delat upp huvudrollen i två: Veronica som, efter att har räddat alla på skolan från att sprängas i luften, ser tillbaka på den hon var, den andra Veronica, och jag tror att det är ett grepp som hade kunnat funka, om det inte vore så att just i den här musikalen har vi levande lik på scenen: Efter att Ledar-Heather och två av skolans manliga mobbare har mördats, så kommer dom tillbaka, i Veronicas fantasi, och kommenterar hennes handlingar. 
Så nu vi har plötsligt fyra personer på scenen som inte finns, men på två olika plan: en som ser tillbaka på alltihop, och tre som bara finns i huvudrollens fantasi. Det blir ett plan för mycket, för mej.  

Man har också delat upp avgångseleverna i två lag: De två Veronikorna alternerar, och de tre Heathers turas om med tre andra Heaters, och den manliga huvudrollen är ibland en av mobbarna.  Visserligen ger det alla mer att göra, men det medför också att ingen ”äger” sin roll. Man delar den, och har liksom gemensam vårdnad, vilket medför att den inte kan utvecklas på samma sätt som om man hade ensamt ansvar. 
Och det är inte så att de är lediga varannan föreställning: de spelar bara en annan, ofta mindre, eller större, roll. Och när man dessutom spelar mot någon som också just spelat en annan roll så kan det vara lite svårt att få det att flyta. Man får liksom bara hälften så många föresällningar att ”sätta” det. 
Den enda som verkar ha samma roll alla föreställningar, är kille som spelar en av mobbarna, Kurt Kelly, en elev som går första året på den två-åriga utbildningen, men som levererar som om han just hade gått ut en tre-årig utbildning i avancerad scenkonst. Det är lite svårt att inte titta, att inte imponeras. 
Men han är inte helt ensam: många är riktigt, riktigt bra. 

Det är en väldigt svår musikal, och ganska… Vinglig, och vacklande. Jag har sett några videoupptagningar från andra produktioner, på Youtube, och det känns inte som om någon riktigt har hittat rätt infallsvinkel. Också här blir det lite skevt, och det är svårt att säga varför. För mej är det nog mer en fråga om ett sätt att se. 

Filmen är en satir, en ironi, och såna är svåra att överföra till scenen. Den kräver ett visst förhållningssätt, en viss förfalskad ärlighet, inte nödvändigtvis förenlig med musikalteater. 
Jag såg en gång ett klipp ur en filmad porrfilmsmusikal. Ja, såna finns faktiskt, men dom är inte många. Och ingen har varit vidare framgångsrik, för det är en ganska omöjligt uppgift: Porr och musikal rör sej i två helt skilda världar. Den ena - musikalen - rör sej i en slag förhöjd, romantiserad verklighet, där folk sjunger och dansar, och vi förväntas nånstans tro att aktörerna hittar på allt, i stunden: handlingen, rimmen, och stegen. Men det är reglerna: om du ska se en musikal måste du liksom köpa det. Folk börjar sjunga, plötsligt hörs det musik, och om man inte passar sej börjar dom dansa. 
Porr rör sej på ett helt annat plan. Ett lägre, mer basalt plan, bland drifter, begär och brunst. 

Det är samma sak med musikal och ironi: det är lite olja och vatten; man ska både vara innerlig och ärlig, och samtidigt stå utanför och distanserat kommentera. Och musikalartister, speciellt unga, har ofta en förkärlek till det lyriska. Vilket är bra. Det krävs mod att ge sej in i det ärliga, seriösa. Att vara äkta, att inte bara ”verka”.
Men här hade man behövt gå längre, för det känns det som om man försöker stå med en fot i båda världar, den empatiska och den dystopiska. 
Och jag inser att det är en väldigt svår spelstil: jag såg, nån gång i slutet av 80-talet, eller i början av 90-talet, på Teaterhuset Luntan, en uppsättning av William Shakespeares splatter-drama TITUS ANDRONICUS. Man hade valt att spela den som en komedi, men gjorde inte sin tolkningen helt tydlig från början, vilket var bra: långsamt, när det bara blev värre och värre, fick man plötsligt lust att fnissa, man började förtvivlat frusta, för att man på scenen helt enkelt gick över gränsen. Man vågade vara vidriga. När Lavinia, som våldtagits, fått tungan avskuren - för att hon inte skulle kunna skvallra - och händerna avhuggna - för att hon inte skulle kunna peka och skriva upp förövarnas namn -  försöker äta en bit limpa med sina lindande stumpar till händer, och gång på gång tappar den, då brast det för oss.

Jag önskar att man även här hade vågat dra det hela lika långt, att man verkligen vågat överdriva karaktärerna, och inte be om ursäkt eller förmildra. Veronica sjunger, i första sången Beautiful

Welcome to my school,
This ain't no high school:
This is the Thunderdome.

Och jag skulle gärna ha velat se det: en skola där alla är skräckslagna, där det gäller att trampa för att inte bli nedtrampad. På riktigt. Bara då, tror jag, kan det blir riktigt roligt när Hannibal Lecter i kortkort, faller ner, död.
Här är det är lite som om karaktärerna i LES MISERABLES försökt sätta upp ROCKY HORROR PICTURE SHOW, eller som om någon från skolans ledning kommit in, sett ett genomdrag och sagt: 
”Nej, det här blir alldeles för hårt, för kallt, för kyligt, vi måste få in lite värme, lite optimism, lite tro på människan. Det här är Musikal, inte Metropolis!”

Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

Vanlig biljett, 120:- Hittills har scenkonsten 2016 kostat mej 5304:-

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan

 • att jag på Instagram heter https://instagram.com/jbclifton
 •  på Twitter heter https://twitter.com/EnIVeckan.
 • och på  Snapchat heter jag CliftonBergman
och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com 

Dessutom vill jag tack Mrs. Parker of the Algonquin för korrekturläsning och feedback.

Om du gillade det här kanske du gillar: 


THE PLAY THAT GOES WRONG, på The Duchess Theatre i London:

Utanför Duchess Theatre, där THE PLAY THAT GOES WRONG går, har någon tänkt till. Folk som inte alls är på väg till föreställningen stannar till, läser, börjar skratta. Man har till exempel, satt upp en affisch med Tom Cruise, och under den står det:

”TOM CRUISE,” och så med mindre stil: ”Will not be appearing at this performance.”



FUNNY GIRL, på Savoy Theatre i London:
Du vet såna personer som säger något skämtsamt, kanske lite elakt, bitchigt, och sen, med en gång tillägger: 
”Nej, jag bara skämtar…”
Som i:
”Din hy är lika len som en persika som klätt ut sej till russin. Nej, jag bara skämtar.”
Eller:
”Jag är så hungrig att jag skulle kunna rycka kattmaten ur munnen på en pensionär. Nej, jag bara skämtar: pensionärer äter inte kattmat. Nej, jag bara skämtar, dom äter kattmat, men jag gör det inte. Nej, jag bara skämtar: jag gör det. Nej, jag bra skämtar.”


KINKY BOOTS, 3/5 2015 , på Adelphi Theatre, i London:

"Den är ganska intressant, den här avsexualiseringen av män i damkläder. Lola verkar inte ha vare sej sexualdrift eller några amorösa ambitioner. Det känns lite som om hon har fått bli drömbilden av författarens önskemamma; starkt, rådig och celibat. Man får veta mycket om henne, men den sexuella delen förblir outforskad. 
Kanske klarar West End-turisterna endast av en man i damkläder bara om han är rolig, snygg och tragisk. "

Låter det intressant? Här är resten: 


I LODJURETS TIMMA, Dramaten, föreställning 49 10/5 2016

$
0
0

Av Per Olov Enquist, Regi Johannes Holmen Dahl, Scenografi och kostym Magdalena Åberg, Ljus Torben Lendorph, med Micael Jonsson, Nina Fex, Ingela Olsson. 

Lord knows I'm not a fool girl
I really shouldn't care
Lord knows I'm not a school girl
In the flury of her first affair

Will it ever cloy
This odd diversity of misery and joy
I'm feeling quite insane and young again
And all because I'm mad about the boy

So if I could employ
A little magic that will finally destroy
This dream that pains me and enchains me
But I can't because I'm mad... 
I'm mad about the boy

Mad About the Boy
ur WORDS AND MUSIC
text och musik Noel Coward

Hela stan var avstängd. För den där jävla eurovisionsschlagerfestivalen, antar jag, tänkte jag. Det var som att försöka fly ut ur Paris innan tyskarna kom, med den skillnaden att här var det ingen som försöka komma undan, vi försökte bara komma fram. 
Så, jag har sagt det: I’m not a fan. Never was. När ABBA vann, i Brighton, hade jag redan somnat. Visserligen var jag inte så gammal, 9 eller 10 år, men om intresset hade funnits hade jag säkert kunnat hålla mej vaken. Nu fick Xantippa Kohlrooth, en klasskompis som sov över, väcka mej och berätta att Sverige vunnit. Jag antar att jag grymtade nåt, och somnade om.

I alla fall: vid rondellen utanför Operan var allt helt avstängt, som om dom fått in ett bombhot, eller nåt. Jag fick stiga av cykeln, och leda den under avspärrningstejpen, och sen stiga på igen, när jag kom fram till Kungsträdgården. Det var därför jag var sen, till Dramaten, och publikrepet av I LODJURETS TIMMA.

Pjäsen är svensk version av Peter Shaffers EQUUS, skulle man kunna säga: en ung, störd man har gjort något hemskt med ett djur, och vi ska få veta varför. Är det förresten, inte dags att någon sätter upp EQUUS igen?
Den är för övrigt en av mina favoritpjäser. Senast jag såg den var i en uppsättning på Teater Giljotin, för två år sen, men det här är tredje, eller fjärde gången, tror jag. 

Det är fint väder, men lite kallt. Pjäsen går på Dramatens lilla scen, som ligger i en separat byggnad, bakom det stora teaterhuset, och här, på den lilla bakgatan, når inte solen ner.  Den var ursprungligen en biograf, Sibyllan, och kallads fortfarande så 1988, på denna pjäs hade världspremiär där.
Och utanför entrén, i samtal med en annan, äldre, gråhårig man, står dramatikern själv: P. O. Enquist. Jag såg honom lika tydligt som du ser de här bokstäverna. Han hade något rutigt på sej, var länge än man skulle kunna tro, och lite kutryggig. Jag försökte ta en selfie, med honom i bakgrunden, man min telefon var för seg, och han hann försvinna in. 

Det gjorde inte så mycket att jag var sen till teatern, förresten, för min kompis Ticket Master, som hade biljetterna, var senare. Han hade missat ett tåg, tydligen. Jag är full av beundran för dom som har sån tilltro på SL att dom siktar in sej på en specifik tid när de tänker ta tunnelbanan. Jag bara går ner och ställer mej och väntar. 

Scengolvet är blankt, nästan som en spegel. Scenen är tom, sånär som på en stol, en sån där i hårdplast, med rostfria ben. Senare kommer andra stolar att bäras in, och ljusrårna i taket kommer att sänkas ner, men det spelar ingen roll.  

Det handlar om kvinna som en dag slutade vara präst, och slutade tro, och hon berättar för oss, publiken, hur det gick till: hon kom till en sluten anstalt som svar på ett rop på hjälp från en väninnna som forskar på universitet, och vars experiment har totalhavererat: man hade gett en ung man, intagen på psykvården, en katt att ta hand om, för att undersöka vad som skulle hända. 
Den ung manen, som vårdas för att ha dödat ett medelålders par som flyttat in i hans döde morfars stuga, har försökt döda en annan intern, har kvävt katten han hade ansvar för, och har försökt döda sej själv. 

Det här är ett publikrep, kanske ett av de första, och som vanligt håller regissören ett litet tal till publiken, om att dom inte är klara, att saker kan hända, bla, bla bla. Det är lite roligt med alla dom här manliga, norska regissörerna som plötsligt domderar på Dramaten. Eller kanske är dom inte fler än dom brukar vara?

Under föreställningen sitter och jag och funderar på om regissören är ett fan av våldsfilmer. Av såna där - jag kallar dom ”grabbiga” - filmer där orealistiskt manliga män slåss, skjuter och säger saker som om dom vore Humphrey Bogart eller James Bond. Saker som:
”Det kommer ett tillfälle i var mans liv när han måste kunna se sej i spegeln och säga: jag gjorde det rätta. Glöm aldrig Gallipoli!”
Nej, förresten, det är för vältaligt. Vi tar om:
”Man måste göra vad man måste göra, shut the fuck up, motherfucker!!!
Jag har sett att han är ung, och det förklara en hel del. 
Anledningen till att jag tänker så är att jag tycker att rollen som pojken ibland liksom har demoniserats. Blivit lite av en pastisch. Nej, det låter för hårt, jag menar att han har blivit lite av en filmpsykopat. Istället för att verkar normal, och att vi upptäcker att han lever i en egen värld, verkar man ha tänkt att det krävs att han är lite ”egen” så att vi förstår att han inte är att leka med. 
Det är lite onödigt, tycker jag: vi vet redan, eftersom prästen berättar det i sin öppningsmonolog, vad han har gjort. Han behöver inte visa att han är farlig. Det vore mer chockerande om vi nästan lurades tro att han inte kunde ha gjort det han gjorde, han verkar ju så vanlig, som vem som helst.
Jag har också lite problem med kvinnan från universitet: Det känns som om man inte försvarar henne tillräckligt. Det kvittar vad man tycker om vad hon har gjort, i ett bra drama måste alla på något sätt få visa sin syn på saken, här är det som om hon medvetet får rollen som bad guy: istället för att ges tillfälle att förklara sin sida, att vuxet få försöka påverka, görs hon här gnällig, tjatig, det är som om det är hennes uppgift att driva prästen över på pojkens sida. Hon spelar de andras förutsättningar. Jag tycker att det hade varit mer effektivt om hon hade försökt påverka prästen, inte alienera henne. 
Jag har också en känsla - från tidigare produktioner - att man har strukit i texten. Fick man inte veta mer om pojkens mamma, i ursprungstexten? Och relationen mellan de två kvinnorna, brukar det inte finnas mer att hämta där?

Det här är som sagt ett publikrep, och man är ännu inte framme. Mötet mellan prästen och pojken har ännu inte riktigt kommit till. Man vet vad som borde hände, dem emellan, men det händer inte riktigt, än. Men det kommer. 

Jag tycker om den här pjäsen, för varje gång jag ser den, eller läser den, så lyckas den förtrolla mej, dra in mej, omvända mej. Man börjar liksom på en sida, i en verklighet, och när det är över står man på andra sidan, i en annan verklighet. Jag antar att det handlar om att inte vara så rigid, så låst, så fast i sina uppfattningar, att våga se något annat, våga tänka om.


Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

Fribiljett, tack Ticket Master.  Hittills har scenkonsten 2016 kostat mej 5304:-

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan

 • att jag på Instagram heter https://instagram.com/jbclifton
 •  på Twitter heter https://twitter.com/EnIVeckan.
 • och på  Snapchat heter jag CliftonBergman
och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com 

Dessutom vill jag tack Mrs. Parker of the Algonquin för korrekturläsning och feedback.

Om du gillade det här kanske du gillar: 


HEATHERS, på Kulturama: 

Och jag skulle gärna ha velat se det: en skola där alla är skräckslagna, där det gäller att trampa för att inte bli nedtrampad. På riktigt. Bara då, tror jag, kan det blir riktigt roligt när Hannibal Lecter i kortkort, faller ner, död.


THE PLAY THAT GOES WRONG, på The Duchess Theatre i London:

Utanför Duchess Theatre, där THE PLAY THAT GOES WRONG går, har någon tänkt till. Folk som inte alls är på väg till föreställningen stannar till, läser, börjar skratta. Man har till exempel, satt upp en affisch med Tom Cruise, och under den står det:

”TOM CRUISE,” och så med mindre stil: ”Will not be appearing at this performance.”



FUNNY GIRL, på Savoy Theatre i London:
Du vet såna personer som säger något skämtsamt, kanske lite elakt, bitchigt, och sen, med en gång tillägger: 
”Nej, jag bara skämtar…”
Som i:
”Din hy är lika len som en persika som klätt ut sej till russin. Nej, jag bara skämtar.”
Eller:
”Jag är så hungrig att jag skulle kunna rycka kattmaten ur munnen på en pensionär. Nej, jag bara skämtar: pensionärer äter inte kattmat. Nej, jag bara skämtar, dom äter kattmat, men jag gör det inte. Nej, jag bara skämtar: jag gör det. Nej, jag bra skämtar.”


FIVE DEGREES, med Twisted Feet, Urban Connection, Dansens Hus, föreställning 50 13/5 2016

$
0
0

Koreografi/regi och idé Twisted Feet Dance Company, Manus Christofer Bocker & Twisted Feet Dance Company, Ljusdesigner Carl Johan (Lalle) Perdsjö (Lalle light and show), Kostymdesigner Majli Af Ekenstam, Scenograf Torulf Wetterrot, Digital scenograf Johnny Karhinen/Henrik Hörlin, Rekvisita/dekor Charlie Kollbrunner/Nina Kollbrunner, Video/Animation visuals: Tony Hultén, Marcel Gomes & Daniel Hägglund, Musik Edit: Denny Hulten & Zerjon Abebe, Konstnärliga ledare/koreografer Denny Hultén (projektledare), Nina Kollbrunner, Zerjon Abebe, Tony Hultén från Twisted Feet DC, Dansare/Koreografi:  Mona Namer, Marco Wihlborg, Johnny Nguyen, Marcel Gomes, Denny Hultén, Jack Wang (swinger, Dansare:, Denny Hulte, Marco Wihlbor, Johnny Nguye, Marcel Gome, Pawel Pablo Krup, Mia Hellber, Emelie Meuller, Mpululu Ntuve, Marie Poppin, Phu Nguye, Röstsättning A.I - Denny Hultén, Flickan - Nabila Semed, Musi, Ecsloure-Flako – Honey drip, Edit – Laundry, Morten Granau – The way Life should be, Denny Hulten – sun burning you like bacon on a hot pan, Afrikan roots – Trouble (House), Denny Hulten – Wind (Austin Wintory-Journey inspired), Nathan Lanier – Torn, Denny Hulten – Water, Sabri Emini – Castlevania- Bloody tears [remix], Color-of-water – Dogstar Travelodge, Jared emerson-Johnson – Galatarium Finale

I see trees of green, 
red roses too. 
I see them bloom, 
for me and you. 
And I think to myself,
what a wonderful world. 

I see skies of blue, 
And clouds of white. 
The bright blessed day, 
The dark sacred night. 
And I think to myself, 
What a wonderful world. 

The colors of the rainbow, 
So pretty in the sky. 
Are also on the faces, 
Of people going by, 
I see friends shaking hands. 
Saying, "How do you do?" 
They're really saying, 
"I love you". 
What A Wonderful World 
av GEORGE DAVID WEISS, 
GEORGE DOUGLAS, 
BOB THIELE

Så hände det: jag missade en förställning som jag tackat ja till. Jag dök inte upp helt enkelt. Slarvigt, och jag har ingen ursäkt, förutom den att almanackan i min dator och den i min iPhone inte hade synkat, så när jag tittade i den ena verkade det som om jag hade en ledig kväll, och en blick i den andra - samma lediga kväll - visade att jag minsann borde ha varit någonstans, för länge sen. 
Som tur var, berättade man, när jag bad om ursäkt, hade dom inte haft några problem att bli av med biljetterna. 

Jag är medveten om att min världsbild inte är representativ för hur verkligheten ser ut. Ta till exempel det här med hip-hop. Vad jag förstår är det övervägande män som håller på med street-dance, men för mej är det tvärt om. Jag stöter bara på hip-hop under en vecka i maj, under streetdancefestivalen Urban Connection, och där är kvinnorna överrepresenterade, så för mej är det något unga arga kvinnor håller på med, inte unga arga män. Och nej, jag vet att inte alla som håller på med Hip-hop är arga, men igen: min verklighet ser lite annorlunda ut: alla jag ser verkar vara arga, aggressiva och antagonistiska. 
Att vara lite arg hör liksom ungdomen till, och ibland känner jag mej väldigt gammal, och förbehåller mej rätten att stå lite utanför. 

Det fanns två föreställningar som verkligen intresserade mej på årets festival, SPEZIALISTERNA, med Complete Dance Crew, och 5 DEGREES, med Twisted Feet
Och tyvärr, när SPEZIALISTERNA framfördes, då var jag någon helt annanstans.

Jag måste erkänna att jag är så illa orienterad i dansvärlden att jag ofta har svårt att skilja på vad som är gruppens namn, och vad som är titeln. Och det där ”med” som man skjuter in gör det ju inte tydligare: Five Degrees med Twisted Feet, kan ju betyda både och: antingen är det Five Degrees som framför TWISTED FEET, eller också är det FIVE DEGREES som framförs av Twisted Feet

Jag gillar såna här dramaturgiskt ambitiösa dansföreställningar, där det finns en berättelse, inte bara i benen, på scenen, utan på papper, i ord, någonstans. 
Givetvis gör det allting mycket komplicerat, på ett logisk plan. Där man i en lite mer löst hållen föreställning, där man så att säga går mer på känslan, till exempel i något som kanske skulle kunna kallas AUTUMN, DYING, kan kreatören liksom känna in vilka steg han eller hon tycka ska komma: 
”Gör ett knäböj på fyran, en någolunda flygande holländare - fem, sex - så en demi-tasse, följd av en trippel mollbergs blandning - sju, ått…”
I såna fall är dansen, stegen, känslan, det enda verkligt viktiga. Koreografen kan känna in vad som borde komma, en salzburgare följd av ett kreolskt hopsa-steg, och så en liggande, rullande rotisseri, kanske. 
En mer filmiskt berättade dansföreställning, som något som skulle kunna heta CATHARINA ROTHWEILERS TOTALT OLIDLIGA VECKA PÅ LANZAROTE, är mycket mer krävande, rent dramaturgiskt. Här ska man inte bara dansa, man ska berätta något, som måste förstås. Och det finns helt andra krav på logik:
”Det känns jättekonstigt att dom som dansar koltabletterna ska hjula här, ska dom inte vara rädda för mej, jag kommer ju för att äta upp dom?”
”Nja, det är ju också deras uppgift, och det vet dom, men du har rätt, man kanske ska lägga in lite skräck i uttrycket när dom gör sina lumumba-lunges.” 
”Hur kommer Catharina in på hotellrummet, om glassförsäljaren har stulit allt hon har, förutom baddräkten hon har på sej?”
”Vi tar det sen, vi måste utnyttja studion nu när vi har den?”
”Är det här innan eller efter det hon trampar på kaktusen, för hon skulle nog inte göra flygande grand-manier om hon har en bandagerad fot.”
”Vi tar det sen.”
”Känner heroinsmugglaren igen henne från bussen, och det är därför han väljer ut just henne, eller är det bara en tillfällighet att han stoppar knarket i just hennes resväska?”
”Vi tar det sen!”

Här har man valt det senare alternativet, med allt vad det innebär. Man har hjärtat på rätta stället, och man vill berätta något som är betydelsefullt, angeläget, livsviktigt, men man gör det på ett lite klumpigt, omständigt sätt. Trots att jag verkligen vill framhålla en manusdriven dansföreställning, så är det också manuset som är problemet. Det är lite som om det var skrivet av en tonåring, uppfödd i en dataspelsvärld, där logiken inte är helt hållet logisk. 

Det handlar om jordens undergång, kan man säga. En vanlig kille av idag får besök av en förtrollad rubriks-kub, från framtiden. Kommer du ihåg första stjärnornas krig, när Luke Skywalker hittar ett hemligt meddelande i en robot, ett hologram av prinssan Leia, till Obi-Wan Kenobi? Det är lite så. Ganska mycket så, faktiskt. Precis så, faktisk, nästan. 
Det är också lite som en dansant domedagsvariant av Charles Dickens A CHRISTMAS CAROL, historien där Scrooge får besöka av tre spöken, som alla representerar olika julaftnar: dåtid, nutid, och framtid: Kuben kommer med ett meddelande från framtiden: det är kört. Människans framfart, växthusgaserna har gjort att jordens medeltemperatur har ökat fem grader, och det är allt som behövs. Totalt kaos. Götterdämmerung. Civilisationen, som vi känner den, finns inte mer. Det finns ingen mat, inget vatten, folk driver runt.
Redan i den första scenen, i en ganska snar framtid, verkar det redan vara för sent, vilket gör att syniska jag sitter och undrar: om han kommer från framtiden, om detta kommer att hända, då finns det väl inget vi kan göra, förutom att börja bunkra? 
När man sen fortsätter hoppa, in i framtiden, sitter jag och undrar: vad lever dessa människor av, om alla insekter har tagit slut, vattnet stigit, solen har försvunnit bakom moln, och allt har blivit öken, eller ligger under vatten? 
Jag vet att det är en fantasi, men när man går ut så hårt från början, så blir alla kommande scener, och dom är ganska många, liksom lite redundanta. 
För att hinna med alla scen- och kostymbyten, skickar man in Rubriks-kub-mannen, och trots att han är väldigt underhållande, på ett clownen-manne-, Linus på Linjen-sätt, så blir det lite långt. Han behövs tyvärr inte, rent berättartekniskt. Det blir lite kaka på kaka när kuben berättar något, och så tillbringar vi nästa scen med att se det, i en slags framtida vision. Och man tappar fart.

Själva dansscenarna är fantastiska, vad gäller koreografi, dans, kostymer, mask, ljus, projektioner, och scenografi. Och det ser tyvärr ganska coolt ut, på ett sånt där Mad Max Beyond Thunderome-sätt. Det är lite för häftigt för att hållas fram som ett varnande exempel. Det är som om man hade använt sej av en rökande Marilyn Manson i en informationsfilm om cancerprevention, och låtit honom blossande suga på en cigg och säga , ”Don’t smoke. Tobacco kills,” men eftersom han ser så cool ut får han okontrollerad celldelning att verka vara något åtråvärt. 


Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

Fribiljett, tack Dansens Hus  Hittills har scenkonsten 2016 kostat mej 5304:-

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan

 • att jag på Instagram heter https://instagram.com/jbclifton
 •  på Twitter heter https://twitter.com/EnIVeckan.
 • och på  Snapchat heter jag CliftonBergman
och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com 

Dessutom vill jag tack Mrs. Parker of the Algonquin för korrekturläsning och feedback.

Om du gillade det här kanske du gillar: 

I LODJURETS TIMMA, ett genrep, på Dramaten: 

Hela stan var avstängd. För den där jävla eurovisionsschlagerfestivalen, antar jag, tänkte jag. Det var som att försöka fly ut ur Paris innan tyskarna kom, med den skillnaden att här var det ingen som försöka komma undan, vi försökte bara komma fram. 

Så, jag har sagt det: I’m not a fan. Never was. När ABBA vann, i Brighton, hade jag redan somnat. Visserligen var jag inte så gammal, 9 eller 10 år, men om intresset hade funnits hade jag säkert kunnat hålla mej vaken. Nu fick Xantippa Kohlrooth, en klasskompis som sov över, väcka mej och berätta att Sverige vunnit. Jag antar att jag grymtade nåt, och somnade om.


HEATHERS, på Kulturama: 

Och jag skulle gärna ha velat se det: en skola där alla är skräckslagna, där det gäller att trampa för att inte bli nedtrampad. På riktigt. Bara då, tror jag, kan det blir riktigt roligt när Hannibal Lecter i kortkort, faller ner, död.


THE PLAY THAT GOES WRONG, på The Duchess Theatre i London:

Utanför Duchess Theatre, där THE PLAY THAT GOES WRONG går, har någon tänkt till. Folk som inte alls är på väg till föreställningen stannar till, läser, börjar skratta. Man har till exempel, satt upp en affisch med Tom Cruise, och under den står det:

”TOM CRUISE,” och så med mindre stil: ”Will not be appearing at this performance.”



A COMEDY STORY, med Stockholms Musikalartist Utbildning, på Teater Playhouse, Föreställning 51, 14/5 2016

$
0
0



Regi  och koreografi av Hans Marklund och Roine Söderlundh, Ljud Timmie Malmberg, Ljusdesign Mikael Kratt, Ljusoperatör: Hanna Eweman, Kostym Eva Johnson, Instudering: Maria BenHajji, Kerstin Ryhed, Stefan Marling, Jo Rideout, med Emilia Hallstenson, Pelle Holmström, Clara Nyström, Sigrid Thomas Lyri, Amanda Larsén, Therese Frimanson, Therese Persson, Elin Lindqvist, Alfred Olsson, Jakob Agerlo, Evelina Lind, Maja Nilsson Rune, Anna Saintout, Nathalie Neuman, Izabella Tancredi, Jessica Larsen.



Glitter and be gay,
That's the part I play;
Here I am in Paris, France,
Forced to bend my soul
To a sordid role,
Victimized by bitter, bitter circumstance.
Alas for me! Had I remained
Beside my lady mother,
My virtue had remained unstained
Until my maiden hand was gained
By some Grand Duke or other.
Ah, 'twas not to be;
Harsh necessity
Brought me to this gilded cage.
Born to higher things,
Here I droop my wings,
Ah! Singing of a sorrow nothing can assuage.
And yet of course I rather like to revel,
Ha ha!
I have no strong objection to champagne,
Ha ha!
My wardrobe is expensive as the devil,
Ha ha!
Perhaps it is ignoble to complain...
Enough, enough
Of being basely tearful!
I'll show my noble stuff
By being bright and cheerful!
Ha ha ha ha ha! Ha!


Glitter And Be Gay,
ur CANDIDE, 
musik Leonard Bernstein,
text Richard Wilbur


Innan föreställningen träffades vi på Systrarna Voltaire, jag och min kompis Malvolio Morrhår. Jag hade precis kommit hem från några korta men teaterspäckade dagar i London, och medan jag stuvade i mej min sallad och tryckte på med hummusdrypande brödbitar, så jag malde på om IN THE HEIGHTS, SUNSET BOULEVARD, TOXIC AVENGER, KINKY BOOTS,FUNNY GIRL och THE PLAY THAT GOES WRONG. Eller, jag hann inte så långt, knappt hade jag sagt en mening om någon av produktionerna, så irrade vi på något sätt in på ett sidospår: restauranger, gator, andra produktioner, andra artister. 
Vi babblade också om HEATHERS, på Kulturama, ett elevuppspel med musikalutbildningens avgångslass som vi båda sett, men var för sej. Det är kul att jämföra intryck, diskutera, rosa och risa. Det är inte lika kul som att se en föreställning, men det ger dej något att göra medan du väntar på att nästa ska börja. 

 Base23 är en relativt ny, men redan starkt etablerad dansskola, med kurser i allt från barndans och balett till stepp och street. Dom har också fleråriga linjer i balett, dans, musikal och street. Men det som är mest intressant, för mej, är deras treårig musikpartist-utbildning
Varje år, sent på våren, ger de som går i andra klass ett uppspel, en slags revy eller cabaret, något jag försöker att aldrig missa, på samma sätt som jag försöker att inte missa Kulturamas årliga musikal, Operastudions och Kamraternas operor i Årsta teater, och TeaterTillsammans årliga gästspel på Moment:teater i Gubbängen. Och allt det här sker typ samma vecka, känns det som. 

Förra året spelade dom på Maximteatern, i år är dom på Teater Playhouse, en relativt ny teater på Drottninggatan. Det är fri sittning, så jag bufflar mej fram till andra bänkraden, i mitten, och lämnar Malvolio långt bakom mej. Han hittar mej tids nog. Det är en talang jag har, förresten, det här att smita förbi, knappa in, ta mej fram och slinka emellan, utan att knuffas. Vissa kan sjunga: jag tar mej fram i ett folkhav som en ninja, smidig och ljudlös. 

Det här var första gången den här produktionen mötte en publik, och det var lite vingligt, här och var. Det var aldrig dåligt, aldrig undermåligt, det var bara det att ibland kunde man ana vart man siktade, men att man  ännu inte var där. Man satsade lite för mycket, ibland, och ibland satsade man inte tillräckligt. Vissa skämt gick hem, och andra kommer att funka lite bättre nästa gång, när man tänkt till, och testat en annat sätt att tackla det. Sång och dans, som är det primära, var - som alltid på den här skolan - gediget, tryggt och begåvat. Man märker också hur vissa tar steget fram, tar plats, syns, medan andra liksom drar sej tillbaka, mer trygga i ensemblen än i ett solo. Och det är så deras framtid kommer att se ut: vissa kommer att spela Askungen, Prinsen, eller den elaka fén, medan andra kommer att vara gäster på balen. Som man säger: alla kan inte vara Drottningen, någon måste niga när jag går förbi. 

Föreställningen är uppdelad i två delar: och den första delen är ett större parti ur en musikal, WEST SIDE STORY. Det är svårt att bara riva av en sån här musikal. Visst, man kan sjunga sångerna, och dansa danserna, men själva handlingen, den mellan rivaliserande gäng på Manhattan, är lite svårare att bara hoppa in i. Man skummar liksom lite på ytan av alla känslor, och det är med flit: detta är bara andra årskursen, och det är meningen att dom ska få känna lite, smaka lite, på hur det är att jobba med en helaftonsmusikal. Nästa år kommer det att finnas ett krav på att ha ett verkligt möte när man sjunger en kärlekssång, att inte teaterhata, utan verkligen verka hata, när man stöter på någon ur det rivaliserade gänget. 
Men i år ska man bara testa, lite. 

Andra delen, efter en kortare, sittande paus, är en slags revy, med nummer som kan stå för sej själva. Vissa sånger är direktöversatta musikalnummer, andra har fått andra texter, så att det handlar om livet på skolan, om lärarna, eller hur det är att dansa balett, till exempel. Det har ibland lite av ett skolspex över sej, där man nog måste känna lärarna, eleverna, eller gå på skolan, för att helt och hållet fatta grejen. 
Det roliga med den är delen av föreställningen, är att den är regisserad och koreograferad av två überproffs, Hans Marklund och Roine Söderlundh, och det är väl vad man kallar att börja på toppen. Vill man jobba med kreddigare personer får man ge sej av utomlands.

Det är en trygg föreställning, för dom här eleverna vet vad dom håller på med, och det roliga är, att det som dom har svårast för, det är att bara vara sej själva. Speciellt när det gäller någon liten prata, en sån där som ligger inkilad mellan två nummer, antingen för att folk bakom scenen ska hinna byta om, scenografidelar ska hinna skjutas på plats, eller för att det som kommer kräver en liten inledande förklaring, en introduktion. 
Det känns ofta som om man inte riktigt förstår vad som krävs, och vilka chanser som bjuds: Antingen stressar man igenom sin prata, utan att riktigt lyssna på vad man själv säger, omedveten om eller hur det landar i publiken, lite som om man bara repade text, eller också blir man någon slags opersonlig teveprogramspresentatör, som nån som är där för att läsa upp vilka som fått det här årets nobelpris. Man förstår inte vad man är där för att kommunicera, helt enkelt. 
”Lugn,” tänker jag, som om jag kunde överföra min tankar, mentalt. ”Ta tid på dej. Vänd dej till dom som sitter allra längst bak, och så vänta på ekot från publiken. Du känner när din text har landat, och då kan du gå vidare. Och vi vill lära känna dej, så var ingen annan, och om du blir nån annan, bli någon som är fascinerande. Att bara vara korrekt är inte intressant.”
Detta är dom inte ensamma om; på de flesta skolor där man undervisar i dans och sång, är det så, man är tränad i att göra rätt, att inte göra fel, att inte sticka ut. 

Det kanske är det att jag är en gammal snuskgubbe, men jag trodde i flera nummer att poängen skulle vara att killen var bög: I Två Killar, ur CABARET, försöker två killar och en tjej ha en trekant, och jag trodde det skulle sluta med att killarna får ihop det och lämnar tjejen utanför, eftersom det så att säga är hennes sång, men här blir istället en kille utanför, eftersom de andra två är mer intresserade av varandra.
I Galen i Dej, ur TOP HAT, säger en tjej säger till en annan att hon kan förföra vilken kille som helst, i klassen, och sen följer ett nummer där hon gör sitt bästa. Jag vet inte varför hon inte lyckas, men det var inte av den anledningen jag först antog. 

Man bjuder även på Belle, ur SKÖNHETEN OCH ODjURET, Min Bästa Vän, ur LITTLE ME, Det är slit och släp, ur ANNIE, där vi får se att balett minsann inte är så lätt som det ska verka. I Sexton, i Närapå Sjutton, ur SOUND OF MUSIC,visar man att sextonåringar av idag är lite mer brådmogna. 
Så följer Fabulous Baby, ur SISTER ACT, Jag Har En Dröm, ur TRASSEL, och Cell Block Tango, ur CHICAGO.

Kvällens höjdpunkt, för mej, var The Boy From, översatt till Min Man Från av Hans Marklund, och här ännu ett nummer där jag trodde att poängen skulle vara att mannen var gay. Men; nej. Ursprungligen är numret en parodi på The Girl fom Ipanema, och kommer numret från en Off-Broadway revy, THE MAD SHOW, med musik av Mary Rogers, och text av Esteban Ria Nido, en pseudonym för Stephen Sondheim. 
Den komiska sången handlar om en kvinna som är hemligt förälskad i en man som alla - utom hon - förstår är homosexuell. Jag är inte riktigt säker, med jag hade en känsla att man i översättningen har tonat ned gaytemat så kraftigt att jag är osäker på om det var meningen att han skulle vara gay, vilket var lite synd. 
Det är som om man var så rädd att någon skulle uppfatta det som att alla killar som håller på med musikal är bögar, att man strukit alla såna anspelningar, liksom strukit homosexuella män från scenen, helt och hållet. Det är lite som att vara så rädd för att bli kallad rasist att man inte har med några svarta personer på scenen. 
Jag överdriver, förstås, men lite synd är det. 

Numret är en slags mash-up, skulle man nästan kunna säga, eftersom man har infört lite av Sondheims You Could Drive A Person Crazy från COMPANY, ett nummer där tre kvinnor, som alla har dejtat samma man, förklarar att något är ordentligt fel på honom. Här är dom fyra kvinnor. Men något är fortfarande fel på killen.
Och han, rollen, verkar faktiskt vara en sån där kille som är vansinnigt bra på att bara vara vacker, och inte speciellt begåvad på något annat. Han ser sådär Andres Wilson-bra ut. Han kommer gående längst bak på scenen, och det ser ut som om han har fullt sjå att bara göra det han gör: att sätta en fot framför den andra, och ta sej över scenen.
När jag ser en riktigt rolig rollprestation, något riktigt knäppt, då brukar jag försöka lista ut vad personen i fråga har för undertext, vad det är för tankar och resonemang som får fram just det här, galna resultatet. Och i det här fallet tänker jag att tankarna nog går såhär:
”Höger fot. Vänster fot. Höger fot. Vänster fot.”
Det måste ha varit ganska jobbigt för de tre kvinnorna som sjunger, för jag tror inte jag är ensam i att säga att jag knappt gav dom en blick, för ögat drogs till något vansinnigt vackert som stannade på vänster sida, tog fram en plastflaska, och började hälla vatten över sej. Han snodde liksom allt fokus, trots att han knappast kunde göra mindre än det han gjorde. 
Jag väntade på att han skulle börjar sjunga Philias sång Lovely, ur Stephen Sondheims A FUNNY THING HAPPENED ON THE WAY TO THE FORUM:

I'm lovely,
All I am is lovely,
Lovely is the one thing I can do.
Winsome,
Radiant as in some,
Dream come true.

Oh,
Isn't it a shame?
I can neither sew,
Nor cook, Nor read or write my name.

But I'm happy
Merely being lovely,
For it's one thing I can give to you.
Men den kom aldrig. Och i ärlighetens namn: den behövdes inte. Vi hade förstått.

Man avslutar med En Musikal, ur SOMETHING ROTTEN, ett nummer som i original handlar om hur en brittisk släkting till Nostradamus förutspår att nästa stor grej inom scenkonsten kommer att bli något som kommer att kallas Musikal
Och jag har inga invändningar. 

Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

Fribiljett, tack Hans och BASE23. Hittills har scenkonsten 2016 kostat mej 5304:-

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan

 • att jag på Instagram heter https://instagram.com/jbclifton
 •  på Twitter heter https://twitter.com/EnIVeckan.
 • och på  Snapchat heter jag CliftonBergman
och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com 

Dessutom vill jag tack Mrs. Parker of the Algonquin för korrekturläsning och feedback.

Om du gillade det här kanske du gillar: 

FIVE DEGREES, med Twisted Feet: 

Vad jag förstår är det övervägande män som håller på med street-dance, men för mej är det tvärt om. Jag stöter bara på hip-hop under en vecka i maj, under streetdancefestivalen Urban Connection, och där är kvinnorna överrepresenterade, så för mej är det något unga arga kvinnor håller på med, inte unga arga män.


I LODJURETS TIMMA, ett genrep, på Dramaten: 

Hela stan var avstängd. För den där jävla eurovisionsschlagerfestivalen, antar jag, tänkte jag. Det var som att försöka fly ut ur Paris innan tyskarna kom, med den skillnaden att här var det ingen som försöka komma undan, vi försökte bara komma fram. 

Så, jag har sagt det: I’m not a fan. Never was. När ABBA vann, i Brighton, hade jag redan somnat. Visserligen var jag inte så gammal, 9 eller 10 år, men om intresset hade funnits hade jag säkert kunnat hålla mej vaken. Nu fick Xantippa Kohlrooth, en klasskompis som sov över, väcka mej och berätta att Sverige vunnit. Jag antar att jag grymtade nåt, och somnade om.


HEATHERS, på Kulturama: 

Och jag skulle gärna ha velat se det: en skola där alla är skräckslagna, där det gäller att trampa för att inte bli nedtrampad. På riktigt. Bara då, tror jag, kan det blir riktigt roligt när Hannibal Lecter i kortkort, faller ner, död.



Just nu ser jag fram emot -

$
0
0

A Chorus Line

Med Stockholm Musikalartist Utbildning årskurs 3


Hörsalen 


A Chorus Line hade premiär på Broadway 1975 och nominerades till otroliga 12 Tony Awards, och vann 9. 
Det är en berättelse om den verklighet som eleverna snart ska ut i, livet som frilansande musikalartister. Det är en ständigt aktuell historia som bygger på sanna berättelser från dansare på Broadway. Stora sång och dansnummer blandas med gripande berättelser om artisternas liv. 
Missa inte chansen att se de blivande musikalstjärnorna i årskurs 3 - SMU i denna fina musikalklassiker.
Plats: Hörsalen
10 juni 16.00
11 juni 12.00 & 16.00
Med Stockholm Musikalartist Utbildning årskurs 3
Av James Kirkwood & Nicholas Dante
Regi: Dan Turdén
Koreografi: Vera PradaAnna StåhlRoine Söderlundh
Sånginstudering: Kerstin Ryhed

I UR OCH DUR, med MILDA MAKTER, Scalateatern, föreställning 52 16/5 2016.

$
0
0

Medverkande: Monica Christoffersson, Liza Sandberg, Peppe Bergström och Bill Sundberg, Musikbakgrunder: Kenneth Wellvik, Kostym: Thomas Malmros                     Manus, ide', musik-klippning, kostymidé, steg och regi: Kent Olsson.

Try to remember when life was so tender
That no one wept except the willow
Try to remember when life was so tender
That dreams were kept beside your pillow
Try to remember when life was so tender
When love was an ember about to billow
Try to remember and if you remember
Then follow
Follow

Try To Remember
av HARVEY SCHMIDT, TOM JONES


Jag är uppfödd ovanför ett bageri. Verkligen. Mamma jobbade på morfars bageri, och de första sex, sju åren av mitt liv visste jag inte att människor kunde vakna utan doften av nygräddat bröd, och jag visste inte heller att bröd kunde serveras annat än nybakat, direkt ur ugnen. Det fanns också alltid plockgodis att tillgå, och kakor, och läsk, och bakelser. Blev vi sugna, på kvällen, tog mamma bara nycklarna, smet ner, och var tillbaka innan jag hunnit somna. Jag tror inte jag har en enda tand, längre bak i munnen, som inte har en lagning.
Men man väljer sej vid allt, och vad jag älskade, det var att gå bort till andra, och bli bjuden på hembakat. Kakor som smakade lite annorlunda, bullar som var fyllda med nå’t nytt. Hemgjord saft. 
Det är lite det jag tänker på, när jag efter föreställningen försöker förklara för min kompis Malvolio Morrhår, vad jag tycket om föreställningen: något onyttig, gott, hembakat och välsmakande. 
Nåt mumsigt, helt enkelt.

Jag låg efter med mitt rapporterande. Ordentligt. Jag hade varit hemma från London i över en vecka, men jag höll fortfarande på att skriva om föreställningar jag såg innan jag åkte dit. Jag låg tio föreställningar efter. Stressad? Inte. Jodå, mycket. Men en dag i taget, som man säger. Nu gällde det mest att inte gå och seså mycket nytt, utan hålla sej hemma om kvällarna, och skriva. 
Jag hade precis avslutat rapporten HEDVIG AND THE ANGRY INCH, och börjat skriva på IN THE HEIGHTS, som jag såg i London, och nu var jag på väg in till centrum för att möt min kompis Malvolio Morrhår, och för att köpa en present till min andra kompis Patti-Li Leuk, som skulle fylla år om fyra dagar, den 20:e Maj. 
Jag hade planerat att ge honom en heldag: först lunchbuffé på den vegetariska restaurangen Växtcafe på Polhemsgatan 21, på Kungsholmen, sen ett besök på Abba: The Museum på Djurgården - han är ett fan av allt melodifestivalrelaterat, och Abba i synnerhet - och hade jag tänkt att kvällen skulle avslutas på gayvänliga Bitter Pills, vid Hornstull, på Söder. 
Men jag behövde en present, nånting inpackat, att räcka över och säga: grattis, och jag hade tänkt att en spiralizer, en sån där liten mackapär som förvandlar zuccini, morötter och rättika till spaghettiliknande, kalorifattiga snören, skulle passa bra. 
Jag hittade en på Cervera på Regeringsgatan. Egentligen hade jag tänkte köpa en på järnhandeln John Wall, som jag visste låg i en källarlokal i samma byggnad, men den hade slagit igen, och istället hade den ekologiska snabbköpskedjan Paradisetöppnat en butik där. Och jag klagar inte: för mej får dom gärna öppna nåt i varje gathörn.

Utanför Scalateatern har man byggt upp ett slags lusthus: En stor fågelburslikande järnkonstruktion fylld med små cafébord står på det lilla torget som bildas där Wallingatan och Västmannagatan möts, lite i vinkel. Jag antar att det är något som används av teaterrestaurangen, men idag, på matinén, har man ännu inte öppnat uteserveringen. 
Solen skiner, och sommaren är nästan här. Det är en sån där besvärlig period, när man inte riktigt vet hur man ska klä sej: det kan räcka med en t-shirt när man cyklar in till stan, men på vägen hem kan man behöva handskar och mössa. Eller regnställ.

Jag var här förra året, när Milda Makter gästspelade med en annan förställning, MINNENAS RESA, och då, som nu, utgjordes publiken som mest av pensionärer och bögar. I vissa fall var man till och med både och. Och för det mest är det dom jag känner: dom som står med en fot i vardera lägret.

Scalateatern fick en nystart för några år sen, när Grotesco drog in och köpte stället, men konstigt nog har jag bara varit här och sett gästspel, aldrig gruppens egna produktion, som gått här, för utsålda hus, i flera säsonger. 
Det går knappt att komma ihåg hur det såg ut här innan: jag tycker mej minnas en foajén som inte var mycket mer än en korridor ner till salongen: nu är här en hel restaurang, och en slag underground-club-bar i källaren. Man har till och med fått bygga till en balkong, inne i salongen, för att kunna svälja all publik som vill komma hit. 

Eftermiddagens artister, Milda Makter, är en showgrupp som specialiserat sej på medleyn för dom som minns hur det brukade vara när popsånger hade svensk text, när stjärnorna hette Siwan, Towa, och Warnerbring, och man lyssnade på Frukostklubben och Svensktoppen, och tittade på Estrad, på teven.

Jag känner ett visst motstånd från Malvolio, när showen börjar, och jag förstår honom. Man undrar, vad är det här? Vänta, vad är det här? Vad gör dom? Är det på riktigt, eller är det en parodi? Var är substansen, vad är de man vill säga? Är det häftigt, eller töntigt?
Så, långsamt, märker jag hur han slappnar av med resten av publiken, ger upp, ger efter, ger sej hän. 
Det finns något nästan förbjudet över det hela. Det är både en hyllning och en drift. Man är lite rädd i början, rädd att skratta åt, tills man inser att man skrattar med. Det här är inga nördiga nötter som lider av nån slags schlagerpsykos, dom vet precis vad dom håller på med. 
Du vet dom där dansnumrena som Ginger Rogers och Fred Astaire gjorde: hon var ofta lite sur i början, av nån anledning, men han gav sej inte, och så slutade det ofta med ett leende, och en kyss? 
Precis så är det här. Vi kan inte hjälpa det, vi blir charmade, förförda, vi kan inte värja oss. Det här är nostalgi på hög nivå, och jag sitter och längtar tillbaka till en tid jag inte ens kan minnas, för jag var inte där. Jag kommer ihåg sånger som jag inte ens visste att jag kände till. 
Personligen älskar jag såna här överkoreograferade shower, där det känns som om varenda taktslag har någon slags rörelse, pose, eller attityd, och där man ibland är så tydlig i sitt gestikulerande, att det nästan gränsar till teckenspråk. Det är kitsch, det är camp, i formen är det nästan en slags dragshow, men med mer begåvade människor, som kan sjunga själva. Och dansa. Och skämta. 
Konceptet bygger på kortare snuttar av olika sånger, sammanhållna i ett tema: ”Frukostklubben”, ”Svensktoppen”, ”Låtar som överraskande nog blivit folkkära hits”, eller sånger av en välkänd person: Lasse Dahlquist, Edvard Persson eller Ernst Rolf. Man hinner också ofta ut och byta kläder, och trots det höga tempot känns föreställningen trygg, exakt, och tillåter artisterna att glänsa. 

Scalateatern har ett litet problem, med sittplatserna, i sin salong: man har ställt alla solar rakt framför varandra, så att man sitter precis rakt bakom personen framför och inte lite omlott, som man brukar, vilket gör att alla sitter och försöker titta fram över axeln på personen framför.
Efter paus gick vi upp och satte oss på den nybyggda balkongen, och trots att vi kom lit längre bort, kändes det som om vi kom närmre scenen. 

Efteråt, när vi travar hemåt, känner vi båda att detta är en show som behövs i Stockholm. Men var? 
”En gayklubb?” föreslår jag. Men vi enas båda över att vi är så dåligt orienterade i stans subkulturer att vi inte ens vet om det finns ett homohak där det är möjligt att man skulle kunna ha en sittande publik.
Vi går vidare, funderar på platser, lokaler, scener, och försöker samtidigt reda ut alla medleyn, och hur många dom var.  Fem? Sex? Sju?

På senare tid har jag börjat känna en slags matroniserande hand som hålls över oss i stockholmspubliken, lite nedlåtande, lite som en förmyndarmamma som avgör vad det är för slags kultur som borde vara, ska vara, intressant för oss. Det handlar liksom inte längre om vad vi vill se, utan vad vi borde se.
Det känns ibland, när jag ser vissa föreställningar, som om man inte är vidare intresserad av att påverka mej, ge mej nya tankar, saker att fundera på, sätt att se, man vill inte nå mej, man vill säga åt mej vad jag ska tänka, tycka, och vad det är för fel på mej. 
”Parkteatern!” ropar jag, för jag fick plötsligt en insikt. Det här vore perfekt för en kväll i Vitabergsparken. En afton fylld med musik och skratt och nostalig. En picknick-korg, och en halv flaska vin. En smulig, sönderbruten baguette. Potatissallad och pasta pesto. Solen som börjar gå ner, och svalorna högt där uppe, med löfte om ännu en molnfri morgondag. En filt att sitta på, och en att lägga över benen, mest för att det är mysigt. Och så över alltihop, ekande genom parken, som Ronjas vårtjut:

Ålder och så'nt spelar rakt ingen roll,
vi har ej satt några gränser.
ty gammal och ung det blir plus minus noll,
och "uppåt" och "framåt" det är vår paroll.

Gå upp och pröva dina vingar,
och känn hur underbart det är.
Där ovan molnen du dej svingar,
fröjdas åt att vingarna bär.
Se på fåglarna som sväva i det blå,
det är deras kurs vi gå.
Så gå opp och pröva dina vingar,
och snart är hela jorden din.


Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

Fribiljett, tack Kent och Milda Makter. Hittills har scenkonsten 2016 kostat mej 5304:-

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan

 • att jag på Instagram heter https://instagram.com/jbclifton
 •  på Twitter heter https://twitter.com/EnIVeckan.
 • och på  Snapchat heter jag CliftonBergman
och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com 

Dessutom vill jag tack Mrs. Parker of the Algonquin för korrekturläsning och feedback.

Om du gillade det här kanske du gillar: 

A COMEDY STORY, med SMU, Stockholms Musikalartist Utbildning, på Teater Playhouse:

Det är fri sittning, så jag bufflar mej fram till andra bänkraden, i mitten, och lämnar Malvolio långt bakom mej. Han hittar mej tids nog. Det är en talang jag har, förresten, det här att smita förbi, knappa in, ta mej fram och slinka emellan, utan att knuffas. Vissa kan sjunga: jag tar mej fram i ett folkhav som en ninja, smidig och ljudlös. 

Låter det intressant? Här är resten: 

FIVE DEGREES, med Twisted Feet: 

Vad jag förstår är det övervägande män som håller på med street-dance, men för mej är det tvärt om. Jag stöter bara på hip-hop under en vecka i maj, under streetdancefestivalen Urban Connection, och där är kvinnorna överrepresenterade, så för mej är det något unga arga kvinnor håller på med, inte unga arga män.


I LODJURETS TIMMA, ett genrep, på Dramaten: 

Hela stan var avstängd. För den där jävla eurovisionsschlagerfestivalen, antar jag, tänkte jag. Det var som att försöka fly ut ur Paris innan tyskarna kom, med den skillnaden att här var det ingen som försöka komma undan, vi försökte bara komma fram. 

Så, jag har sagt det: I’m not a fan. Never was. När ABBA vann, i Brighton, hade jag redan somnat. Visserligen var jag inte så gammal, 9 eller 10 år, men om intresset hade funnits hade jag säkert kunnat hålla mej vaken. Nu fick Xantippa Kohlrooth, en klasskompis som sov över, väcka mej och berätta att Sverige vunnit. Jag antar att jag grymtade nåt, och somnade om.

Idag ser jag fram emot -

$
0
0
- att se den nyskrivna musikalen KALLOCAIN, med Den Nya Generationen, på Reflexen i Kärrtorp.

Från deras Facebook-sida: 

DEN STORA GEMENSKAPEN STÅR NÄRA SIN FULLBORDAN

Leo Kall, kemist i Världsstaten, har uppfunnit sanningsserumet kallocain. Med sitt nya medel hoppas han att alla kvarvarande hinder för statens medsoldater att till fullo uppgå i den stora gemenskapen ska försvinna. Men Leos ambitioner blir störda av både hans chef, Edo Rissen, och hans fru Linda. Ett maktspel uppstår, där Leo, Linda, Rissen och polischefen Vay Karrek alla är inblandade, och Leo slits mellan sin underliggande privatsentimentalitet och den fullständiga lojalitet till staten han eftersträvar. Var finns egentligen gemenskapen han söker?

Den Nya Generationen är tillbaka! I sommar sätter vi upp Karin Boyes Kallocain på Teater Reflex. Med egenkomponerad musik som framförs live och tonsatta dikter berättas historien om en allt mer tvivlande kemist.

Speldatum:
16, 17 och 18 juni klockan 18.00

Priser:
Mellan 40 och 220 kronor beroende på betalningsförmåga

Plats:
Teater Reflex i Kärrtorp
T-bana Kärrtorp
Lokalen är tillgänglig med rullstol


MEDVERKANDE

Leo Kall - Samuel Linderström
Linda Kall - Hanna Lönnqvist
Ossu Kall - Elis Kiibus
Maryl Kall - Elvira Sirotkin
Edo Rissen - Li Brundell
Vay Karrek - Maria Friberg

Ensemble:
Anna Saintout
Edvin Bergenfalk
Eiralin Brook
Elisabeth Swartling
Emma Aarflot
Helli Henrietta Anto
Jonathan Frendel
Julia Lönnqvist
Kalle Ljungqvist
Katarina Wahlgren
Linda Kiibus
Love Almquist
Maria Bodin
Tina Li

Musiker:
Althorn - Edvin Bergenfalk
Tvärflöjt - Linda Kiibus
Saxofon - Björn Sahlin, Anna Saintout
Klarinett - Julia Lönnqvist
Piano - Katarina Wahlgren, Edvin Bergenfalk
Fiol - Tina Li, Tommy Lundgren
Kontrabas - Jonathan Frendel
Elbas - Nils Lövgren
Trummor - Love Almquist

Regi:
Love Almquist och Eiralin Brook

Musik av Edvin Bergenfalk, Samuel Linderström, Mio Tholerus och Katarina Wahlgren

Produktion/konstnärlig ledning:
Maria Bodin, Eiralin Brook, Samuel Linderström, Love Almquist och Edvin Bergenfalk

Idag ser jag fram emot -

$
0
0
Giacomo Puccinis HÄXORNA, med Kamraterna, på Årsta Teater. 


Tidigare produktioner av Kamraterna: Richard Wagners KÄRLEKSFÖRBUDET, Beethovens enda opera FIDELIO, och Francis Poulencs BRÖSTEN PÅ TIRESIAS

Från deras Hemsida: 


"I den svarta skogen finns en legend som kallas legenden om Vilierna och denna sprider skräck i alla trolösa älskare. Om en ung flicka dör av kärlek, samlas varje natt i skogen häxorna för att dansa, och de väntar på förrädaren. Om de sedan möter honom, skrattar de och dansar med honom tills han faller död ned."
/Ferdinando Fontana
HÄXORNA. (Le Villi) är Giacomo Puccinis allra första opera. Sommaren 2016 sätter Kamraterna upp den utifrån en feministisk läsning, inspirerad av det under romantiken rådande intresset för naturens mörka sida och ockultism. 
I HÄXORNA utforskar Kamraterna synen på kopplingen mellan kvinnan, naturen och ondskan i förhållande till frigörelse och uppror. Vi rör oss i gränslandet mellan det brutala, blodtörstiga och hämndlysta och den feministiska utopin där ett annat system, styrt av mjuka värden, gemenskap och solidaritet, råder. 
I HÄXORNA ställs, inspirerat av den romantiska tidsålderns dualistiska livssyn, det vackra mot det groteska, gott mot ont, konventioner mot anarki. Världsordningen vänds uppochner och väcker frågor kring kring tro, etik och moral i förhållande till uppror. 
För regin står Aurelia Le Huche och för musikalisk ledning Anna Christensson.
Verket innehåller även nyskrivna textpartier av dramatikern Isabel Cruz Liljegren.
Vi sjunger på svenska i översättning av Birgitta Prejborn.


Produktion

Musik - Giacomo Puccini
Libretto - Ferdinando Fontana
Regi - Aurelia Le Huche
Musikalisk ledning och arr - Anna Christensson
Översättning - Birgitta Prejborn i samarbete med Anna Christensson
Dramatiker - Isabel Cruz Liljegren
Scenografi - Erika Sjödin
Kostym - Marie Moberg och Maria Peterson
Mask - Angelica Ekeberg
Ljusdesign - William Wenner och Lina Benneth
Projektioner - Tanya Byrne
Tekniker - Joel Olby Dannerup
Koregrafassistent - Nelly Zagora
Föreställningsbilder - José Figueroa
Ekonomi - Erik Ljungqvist
Nyhetsbrev - Monica Almqvist-Lovén
Producent och verksamhetsledare - Teresia Pettersson
Konstnärlig ledare - Dan Turdén


Medverkande

Heddie Färdig - Anna
Daniel Ralphsson -Roberto
Karolina Blixt - Carolina
Hanna Edh - Myrtha


Bybor / Vilier

Maria Hartman - Sopran
Birgitta Larsson - Sopran
Gloria Kisekka Ndawula - Alt
Ingrid Rådholm - Alt
William Davis Lind - Tenor
Peter Nyqvist - Tenor
Fredrik Essunger - Bas
Andreas Olsson - Bas
Elinor Tollerz Bratteby - Rörelse
Jenny Jernberg - Rörelse


Orkester

Ylva Larsdotter - Violin
Maria Winiarski - Viola
Zéphyrin Rey-Bellet - Cello
Per Björkling - Kontrabas
Madeleine Johansson - Flöjt
Andreas Lundmark - Valthorn 

HÄXORNA spelas som en enaktare. Nytt för i år är Kamraternas livescen, då gamla och nya Kamrater framför korta musikprogram i olika genrer, som en extra bonus-akt.
Så stanna gärna kvar efter paus och lyssna på våra underbara Kamrater! 

18 juni: Premiär på HÄXORNA

Ingen livescen denna kväll!

20 juni: Varietépop 

Beatrice Aurore and the make believe mimers:
Maria Hartman
Beatrice Lindholm
Jenny Felldin

21 juni: Strauss Ophelia-lieder

Birgitta Larsson, sopran

23 juni: Rangströms Kung Eriks visor

Linus Flogell, baryton

27 juni: Fransk lyxmusik 

Ur Debussys Bilitis för flöjt och piano samt duetten ur Pärlfiskarna
Madeleine Johansson flöjt
William Davis-Lind tenor
Fredrik Essunger baryton

29 juni: Taube

Andreas Olsson sjunger Taube

1 juli: Musikalhits 

Gloria Kisekka-Ndawula
Elinor Tollerz Bratteby

3 juli: Schuberts Forellkvintett

Ylva Larsdotter violin
Maria Winiarski
Zéphyrin Rey-Bellet cello
Per Björkling kontrabas
Anna Christensson piano

4 juli: Zarah Leander

Ingrid Rådholm sjunger Zarah Leander-låtar

6 juli: Erik Satie 150 år 

Anna Christensson piano
Dan Turdén textläsning

8 juli: Svenska romanser Brahms horntrio

Peter Nyqvist, tenor
Ylva Larsdotter violin
Andreas Lundmark valthorn
Anna Christensson piano

9 juli: Duo TÖ spelar Weills cellosonat (1920)

Torun Sæter Stavseng cello
Anna Christensson piano 

Idag ser jag fram emot -

$
0
0
 - TeaterTillsammans uppsättning av Werner Schwabs FOLKMORD, ELLER MIN LEVER ÄR MENINGSLÖS, på Moment:Teater



Från deras hemsida: 

Kort om pjäsen
Folkmord eller Min lever är meningslös skärskådar livet i hyreshuset i Graz, där tre olika samhällsklasser finns representerade. Längst ner bor underklassen, i mitten medelklassen och högst upp överklassen. Vi intresserar oss för de intriger som uppstår när klasser kolliderar och människor inte kommunicerar. Schwab ägnar sig åt civilisationskritik. Han svingar vilt mot allt: religionen, familjen som fundament och beteendenormer. Med en upphöjd text präglad av absurdism och svart humor vill vi utforska detta. Föreställningen öppnar upp för diskussioner kring klasskillnader och utanförskap. 

TAMERLANO, med Stockholm Operastudio, på Årsta Teater, föreställning 53, 25/5 2015

$
0
0
Musik: G.F. Händel, Libretto: Nicola Francesco Haym, Bearbetning: Thomas Lander, Musikaliskt ansvarig: Mikael Nellborn, Regi: Thomas Lander, I rollerna: Tamerlano - Grainne Lönnqvist, Bajazet - David Bergman, Asteria - Vilde Riis Myhrvold(21/5 och 24/5)/Maria Kinnman (22/5 och 25/5), Andronico - Tora Kumlander, Irene - Emma Björkegren (gäst)

What is this feeling, so sudden and new?
I felt the moment I laid eyes on you.
My pulse is rushing.
My head is reeling
My face is flushing.
What is this feeling? Fervid as a flame, does it have a name? Yes... Yes
Loathing! Unadulterated loathing!
For your face,
Your voice,
Your clothing!
Let's just say- I loathe it all!
Every little trait how ever small,
Makes my very flesh begin to crawl
With simple utter loathing!
There's a strange exhilaration.
In such total detestation. It's so pure, so strong! ( so strong)
Though I do admit, it came on fast,
Still I do believe that it can last.
And I will be loathing, loathing you my whole life long.

What Is This Feeling
ur WICKED
av Stephen Schwartz


Innan jag går på en opera brukar jag alltid försöka läsa på lite om tonsättaren och verket. Jag har märkt att det underlättar, bidrar till en större förståelse och ett ökat intresse. 
Men när jag den här gången satte mej på cykeln och började trampa mot Årsta teater, insåg jag att jag inte hade en aning om vad jag skulle se. Verkligen: ingen aning: det kunde vara TROLLFLÖJTEN och LA BOHEME, eller två helt obekanta operor, som - kanske - VERTIGO, ALPHÖJDENS OKRÖNTA DROTTNING eller COLUMBUS, TITTA DÄR! av den totalt påhittade tonsättaren Ansgar Clarinette, från den berömda träblåsfamiljen, mest känd för den berömda arian Quechi terra stencho horrifico? (Vad är det för land som luktar?)
Jag hade haft för mycket att göra, helt enkelt, för att tänka några timmar framåt. Hela dagen hade jag suttit och skrivit på en rapport om en konsertversion av SUNSET BOULEVARD som jag nyligen hade sett under en kort teaterresa till London, och jag hade hoppats att kunna lägga ut den på bloggen innan jag cyklade iväg för att se kvällens föreställning, men när det var en dryg timme kvar tills det började var det bara att inse: jag skulle helt enkelt inte hinna. 

Jag hade till exempel ingen aning om att 1724, året då TAMERLANO hade premiär, var man mitt uppe i barocken, och fint folk gick runt i vitpudrade, men fortfarande ganska ”naturliga” peruker, klänningarna börjar bli vida, Fredrik I försöker regera i Sverige, man läser Jonathan Swift, Daniel Defoe, och Voltaire, och de andra stora kompositörerna är Vivaldi och Bach. En förvästligad version av det turkiska är på modet inom konst och musik. 
Ganska ofta skriver Händel två eller tre operor om året, och det här året har han redan haft premiär på en, JULIUS CEASAR. Född tysk har han bott bott i London sen 1712, men blir inte brittisk medborgare förrän 1727. 
Han är 39 år gammal, och han har redan skrivit 16 operor. Allt som allt, innan han dör 1759, 74 år gammal, kommer han att ha skrivit 49 stycken. Nästan alla titlar är namnet på huvudpersonen, så det är tur att man på den här tiden hade en dragning åt det exotiska, så att handlingen utspelade sej långt borta och helst i en annan tid, för annars hade vi kunnat ha en hel massa operor av Händel som hette GEORGE, JOHN eller CHRISTOPHER.

Trots att jag har sett några Händelföreställningar, FÖR ER SOM ÄLSKAR HÄNDEL, med Eric Ericsons Kammarkör och Drottningholms Barockensemble, i konserthusets Grünewaldssal,  ANTI - THE REVOLUTION WILL BE FEMINIZED, på Folkoperan, och Stockholm Operastudios version av XERXES, känns det som om jag inte alls känner till honom. Han har liksom inga ”hits” på det där sättet som Mozart och Beethoven och Bizet har. Jag kan liksom inte nynna något av honom. Det är inte det att jag inte tycker om honom, jag gillar honom. Hans musik får mej att tänka på fontäner och fyrverkerier, det lite overkliga, konstlade, förhöjda. 

Innan föreställningen stod jag ute på gården och plöjde igenom programbladet, försökte bena ut handlingen, vem som var vad och vem som gjorde vad med vem. 
Jag lyckades ganska bra, faktiskt. Eftersom detta är en skolredovisning, bjuder man på en kortad, förenklad version, och det är förvånansvärt lätt att följa med i svängarna. Man har byggt upp några olika plattformar på scenen, hängt lite dekorativt tyg som fonder, och sångarna är klädda i svart, men med lite tyger virade här och var på sin kropp för att visa att detta utspelade sej i något som skulle kunna vara Turkiet. 

Det handlar om Tamerlano, tartarernas kejsare, som precis har besegrat Bajazet, en turkiskt sultan, och som nu vill ha dennes välsignelse att gifta sej med hans dotter, Asteria, och ber en grekisk prins att hjälpa honom. Om det lyckas kommer prinsen som tack att få Greklands tron, få gifta sej med Irene - vi kommer till henne - och Bajazet blir frisläppt. 
Nu, utan att titta: försök återberätta något av ovanstående, eller nämn namnet på två av karaktärerna. Lite omöjligt, va?
Det är bara det att prinsen och Asteria är kära, och Tomerlano egentligen är förlovad med Irene - jag sa ju att vi skulle komma tillbaka till henne - prinsessa av Trebizond, det som idag är turkiska Anatolia och södra Krimhalvön. Hon - Irene - beslutar sej att låtsas var sitt eget sändebud, för att försöka ta reda på vad som står på. 
Japp, det är den sortens opera: rörigt som fasiken, och ganska uppstyltat. 

Detta, denna opera, var förresten första gången som man skrev en substantiell roll, Bajazet, för en tenor. Nu för tiden är det ganska svårt att tänka sej en operavärld utan tenorer, men faktum är att dom inte alls var vidare populära under den här tiden. Man använde sej helst av kastratsångare, män som fått sina testiklar avlägsnade innan dom nådde puberteten, vilket gjorde att dom växte upp och fick en vuxen mans lungkapacitet, men en pojkes alt- eller sopranröst. Dom fick också ovanligt långa fingrar och tår, breda höfter och blev väldigt långa.  
Jag som alltid föreställt mej filmens Farinelli har nu en helt annan bild av Kastratsångare: en spolformad Nosferatu.

Ibland, på vissa föreställningar, ser det ut som om skådespelaren har en bild av hur rollen borde göras, hur den borde se ut, utifrån, och försöker hitta ett uttryck, ett utseende, en utspel, istället för att blicka inåt och känna efter om man hittar några likheter, någonting gemensamt. 
Det är som om rollens känslor eller verklighet är helt främmande, obekant, långt borta, och man försöker efterlikna något, utan att egentligen förstå det. Man har liksom ingen empati, eller förståelse för personen man ska spela. En analys kanske, ja, men rollen hålls på avstånd. Det ska vara tydligt att man spelar teater.
Här blir det lite så, i vissa fall. Som om man har en bild av hur det borde se ut, hur det ska göras, på vad sätt det som händer borde hända, och det gör att man i vissa fall agerar lite i en bubbla, var för sej. 
Jag antar att detta beror på en stor kärlek till Musiken, och inte en lika stor kärlek till Dramatiken.
Hatar man, så hatar man, man hatar inget specifikt, man försöker bara känna hat, och se ut som om man hatar. Man hämtar inte hatet ur någonting, ett minne eller ett yttre verklighet - som jävlar vad Evelina kan vara jobbig! - utan man försöker bara pumpa upp sej till att hata, som om man skulle kunna hoppa höjdhopp, laddad av hat. Det är nästan omöjligt att utföra, och jag imponeras av den enorma viljestyrkan, koncentrationen och målmedvetenheten som man lyckas hitta.


Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

Fribiljett, tack Patrik. Hittills har scenkonsten 2016 kostat mej 5304:-

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan

 • att jag på Instagram heter https://instagram.com/jbclifton
 •  på Twitter heter https://twitter.com/EnIVeckan.
 • och på  Snapchat heter jag CliftonBergman
och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com 

Dessutom vill jag tack Mrs. Parker of the Algonquin för korrekturläsning och feedback.

Om du gillade det här kanske du gillar: 

I UR OCH DUR, med Milda Makter, ett gästspel på Scalateatern:

Du vet dom där dansnumrena som Ginger Rogers och Fred Astaire gjorde: hon var ofta lite sur i början, av nån anledning, men han gav sej inte, och så slutade det ofta med ett leende, och en kyss? 
Precis så är det här. Vi kan inte hjälpa det, vi blir charmade, förförda, vi kan inte värja oss. Det här är nostalgi på hög nivå, och jag sitter och längtar tillbaka till en tid jag inte ens kan minnas, för jag var inte där. Jag kommer ihåg sånger som jag inte ens visste att jag kände till. 

Låter det intressant? Här är resten: 

A COMEDY STORY, med SMU, Stockholms Musikalartist Utbildning, på Teater Playhouse:

Det är fri sittning, så jag bufflar mej fram till andra bänkraden, i mitten, och lämnar Malvolio långt bakom mej. Han hittar mej tids nog. Det är en talang jag har, förresten, det här att smita förbi, knappa in, ta mej fram och slinka emellan, utan att knuffas. Vissa kan sjunga: jag tar mej fram i ett folkhav som en ninja, smidig och ljudlös. 

Låter det intressant? Här är resten: 

FIVE DEGREES, med Twisted Feet: 

Vad jag förstår är det övervägande män som håller på med street-dance, men för mej är det tvärt om. Jag stöter bara på hip-hop under en vecka i maj, under streetdancefestivalen Urban Connection, och där är kvinnorna överrepresenterade, så för mej är det något unga arga kvinnor håller på med, inte unga arga män.



CARMEN, med Stockholm Operastudio, på Årsta Teaterföreställning 54, 25/5 2016

$
0
0

Musik: Georges Bizet, Libretto: Ludovic Halévy och Henri Meilhac, Svensk översättning: Axel Strindberg, Musikaliskt ansvarig: Bengt-Åke Lundin, Regi: Patrik Bergner, I rollerna: Carmen - Maria Sveinungsen 21 och 24 maj/Louisa Wallström 22 och 25 maj, Don José - Calle Asker, Frasquita - Angelica Gliesmann, Mercedes - Clara Jonsson, Remendado - Jacob Ingvarsson, Dancaïro - Frans Evaldsson

Listen to me, honey dear
Something's wrong with you I fear
It's getting harder to please you
Harder and harder each year
I don't want to make you blue
But you need a talking to
Like a lot of people I know
Here's what's wrong with you

After you get what you want, you don't want it
If I gave you the moon, you'd grow tired of it soon

You're like a baby
You want what you want when you want it
But after you are presented
With what you want, you're discontented

You're always wishing and wanting for something
When you get what you want
You don't want what you get

After You Get What You Want, You Don’t Want It
av Irving Berlin



Jag undrar ibland om Patrik Bergner är Operastudions enfant terrible, du vet, en sån där regissör där det inför varje premiär tisslas och tasslas om att han den här gången har gått för långt, eller om han är en lugn och sansad person som bara lyckas vräka ur sej häpnadsväckande saker? Jag har sett honom testa olika genres, som musikaler och pjäser, men det är hans operabearbetningar som verkligen har imponerat. Dom är lite galna, utan att var pretentiösa. Där andra regissörer ibland känns som om dom liksom har kidnappat de gamla mästarna, och använder deras verk för egen vinning, titta vad jag gör med Verdi!, så känns det som om han är uppriktigt intresserad av verket, men ser det hela på sitt eget, ganska unika, sätt. 

Jag är på Årsta teater, på Stockholm Operastudios elevuppspel, man har precis framfört Händels TAMERLANO, och det är paus. Härnäst kommer CARMEN, och jag är lite nyfiken på vad man har gjort med henne. Den? Föreställningen. 

CARMEN började som en novella, en slags kortroman, 1845, och skrevs av en fransk dramatiker, historiker, arkeolog och novellförfattare, Prosper Mérimée. Verket består av fyra delar, där den sista delen mest handlar om Romani-folket, ett ämne som författaren ansåg sej veta en hel del om, eftersom han läst några böcker om ämnet.
Mérimée dog 1870, så han fick aldrig se operaversionen, av Bizet, som kom 1875, och som bara hämtade handlingen ur den tredje delen av hans historia.

Operan berättar om Don José, en soldat i Sevilla, Spanien, som blir kär i Carmen, en romsk cigarettfabriksarbeterska, en farlig, frigjord knivbärande kvinna som lockar honom över på den dåliga sidan, han begår tjänstefel, blir desertör, smugglare, och när hon sen överger honom för en annan man, matadoren Escamillo, dödar han henne. 

Det handlar om kvinnan som främmande, farlig och frigjord. Kvinnan som tar vad hon vill ha, och som därför måste tyglas, eller dödas. Hon är så långt ifrån dåtidens korsetterade, kristna, kyska kvinnan man kan komma. 

Jag har sett två uppsättningar av operan: en CARMEN för ungefär ett år sen, på Stadsoperan i Prag, och i våras, CARMEN MOVES, på Folkoperan, en lite annorlunda, inte helt lyckad version, regisserad av koreografen Örjan Andersson. 

Där det politiskt korrekta möter konsten blir det ibland ett slags haveri. Carmen brukade vara vad som brukade kallas för zigenerska, men nu har hon blivit en rom. Hon brukade vara en egensinnig, självständig och passionerad yrkesarbetande kvinna med stark vilja och sexualitet. Men jag tycker inte hon är det längre. Kanske är jag ensam om det, men när man skriver en ”romsk kvinna” så ser jag framför mej en kvinna som sitter utanför Konsum och tigger, bor under Skanstullsbron eller i en bil på parkeringsplatsen utanför mitt hus, någon som inte förstår språket, som står utanför samhället, som bara är här på besök. Namnbytet i sej - om man tar en titt genom en feministisk lupp - har tagit en aktiv, integrerad kvinna och gjort henne passiv. Ett offer. Någon att ömka.
Det är kanske dags att göra något åt det?

När vi kommer in i salongen har man gjort det där dom gör i schack, ibland. Rockad. Eller, något ditåt, i alla fall: man har flyttat upp publiken på scenen. Våra stolar står i en ring, och i mitten ligger Carmen. Över henne, med ett ben på varje sida om hennes kropp, står Don José, mördaren. 
Vad vi ser är minnet, tillbakablicken, Det är en ganska genial infallsvinkel. Vi bjuds liksom på slutet innan vi ser början, och det blir på något sätt intressantare att följa skeendet när vi hur det kommer att gå. 
Utanför cirkeln, bakom oss, framträder vålnaden av Carmen. Det är hon som sjunger. Carmen, i handlingen, är tyst, stum. Det uppenbara valet hade kanske varit att låta Carmen som bara tittar på bli den stumma, och det blir väldigt laddat att låta kvinnan i cirkeln vara tyst, fångad mitt i handlingen.
Och det blir lite spännande vad gäller orsak och verkan, hönan och ägget: Hatar hon honom för att han dödar henne, eller dödar han henne för att hon hatar honom?
Jag kommer att tänka på vad Willy Russel skriver om Tragedin i EDUCATING RITA, en pjäs som förresten borde upp på vilken scen som helst, ögonaböj: 

RITA (moving towards the door) Well, I better get back. I’ve left a customer with a perm lotion. If I don’t get a move on there’ll be another tragedy. 
FRANK No. There won’t be a tragedy. 
RITA There will, y’ know. I know this woman; she’s dead fussy. If her perm doesn’t come out right there’ll be blood an’ guts everywhere. 
FRANK Which might be quite tragic— (He throws her the apple from his desk which she catches) —but it won’t be a tragedy. 
RITA What? 
FRANK Well—erm—look; the tragedy of ,the drama has nothing to do with the sort of tragic event you’re talking about. Macbeth is flawed by his ambition—yes?
RITA (going and sitting iu the chair by the desk) Yeh. Go on. (She starts to eat the apple) 
FRANK Erm—it’s that flaw which forces him to take the inevitable steps towards his own doom. You see? 
RITA offers him the can of soft drink. He takes it and looks at it 
FRANK (putting the can down on the desk) No thanks. Whereas, Rita, a woman’s hair being reduced to an inch of stubble, or—or the sort of thing you read in the paper that’s reported as being tragic, ‘Man Killed By Falling Tree’, is not a tragedy. 
RITA It is for the poor sod under the tree. 
FRANK Yes, it’s tragic, absolutely tragic. But it’s not a tragedy in the way that Macbeth is a tragedy. Tragedy in dramatic terms is inevitable, pre-ordained. 

Aktörer och aktriser imponerar: Dom verkar veta vad dom gör, vad dom berättar, och hur dom berättar det. Det är som om dom tillsammans har en hemlighet, och jag vill väldigt gärna veta vad det är. 
Kostymerna är enkla, ihopplockade, oviktiga. Scenografin är mer en stämning, en atmosfär, än en massa möbler.
Jag vet inte vad det är som gör att man ibland nästan med en gång kan märka att en produktion är något,  i motsats till en produktion som försöker vara något. Det är som ett ackord, några fingrar på ett piano: man bara hör, märker om det är stämmer, eller inte. 
Det här är något. 

Tyvärr, tycker jag, har man i den här uppsättningen gått en runda för långt, och blandat in tiggande romer. Jag förstår varför man gör det, eller tror i alla fall att jag förstår: man vill ta ställning och visa att man är medvetna om att ämnet är laddat, men Carmen, för mej, handlar egentligen inte om romer, det handlar om den borgerliga rädslan för den fria kvinnan, sexuellt och socialt. Romerna används bara som uttryck för det som står utanför det civilicerade samhället, det amoraliska, exotiska, regellösa. Det säger kanske något om dåtidens syn på romerna, men den säger inga sanningar om romer. 
Kanske skulle man kunna säga att Carmen är queer, om man är hänfallen åt det sättet att resonera, eftersom kvinnan på den här tiden så att säga inte fanns. Hon tillhörde mannen, hade ingen rösträtt och ansågs vara en del av honom, och hon var ingenting utan en man.  

Det som är mest synd med den här produktionen är att det hela bara får bli en idé, en skiss. Detta är något som behöver göra i sin helhet, i full skala, för att se om det håller. 

Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

Fribiljett, tack Patrik. Hittills har scenkonsten 2016 kostat mej 5304:-

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan

 • att jag på Instagram heter https://instagram.com/jbclifton
 •  på Twitter heter https://twitter.com/EnIVeckan.
 • och på  Snapchat heter jag CliftonBergman
och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com 

Dessutom vill jag tack Mrs. Parker of the Algonquin för korrekturläsning och feedback.

Om du gillade det här kanske du gillar: 


TAMERLANO, med Stockholm Operastudio, på Årsta Teater:

Men när jag den här gången satte mej på cykeln och började trampa mot Årsta teater, insåg jag att jag inte hade en aning om vad jag skulle se. Verkligen: ingen aning: det kunde var TROLLFLÖJTEN och LA BOHEME, eller två helt obekanta operor, som - kanske - VERTIGO, ALPHÖJDENS OKRÖNTA DROTTNING eller COLUMBUS, TITTA DÄR! av den totalt påhittade tonsättaren Ansgar Clarinette, från den berömda träblåsfamiljen, mest känd för den berömda arian Quechi terra stencho horrifico? (Vad är det för land som luktar?)


I UR OCH DUR, med Milda Makter, ett gästspel på Scalateatern:

Du vet dom där dansnumrena som Ginger Rogers och Fred Astaire gjorde: hon var ofta lite sur i början, av nån anledning, men han gav sej inte, och så slutade det ofta med ett leende, och en kyss? 
Precis så är det här. Vi kan inte hjälpa det, vi blir charmade, förförda, vi kan inte värja oss. Det här är nostalgi på hög nivå, och jag sitter och längtar tillbaka till en tid jag inte ens kan minnas, för jag var inte där. Jag kommer ihåg sånger som jag inte ens visste att jag kände till. 

Låter det intressant? Här är resten: 

A COMEDY STORY, med SMU, Stockholms Musikalartist Utbildning, på Teater Playhouse:

Det är fri sittning, så jag bufflar mej fram till andra bänkraden, i mitten, och lämnar Malvolio långt bakom mej. Han hittar mej tids nog. Det är en talang jag har, förresten, det här att smita förbi, knappa in, ta mej fram och slinka emellan, utan att knuffas. Vissa kan sjunga: jag tar mej fram i ett folkhav som en ninja, smidig och ljudlös. 

Låter det intressant? Här är resten: 


GUYS med Balettakademien, på Dansens Hus, föreställning 55, 27/5 2016

$
0
0


Koreografer Christoffer Arouni, Mari Carrasco, Charlotta Öfverholm, Tine Aspaas, Roger Lybeck, Dansare, Marthe Aagesen, Tove Ahl, Jeannine Castro Inostroza, Maria Edner, Berit Froysland, Fanny Götlind, Klara Hagman, Hanna Johansson, Annie Lohikangas, Gjertrud Olaussen, Natalie Petrov, Maria Påhl , Camilla Rosin, Mali Saether, Elin Stenbäck, Nathalie Sundgren, Olivia Sundin, Nora Ullert, Ljusdesign Palle Palmé, Ansvarig Jan Åström.

Come and meet those dancing feet,
On the avenue I'm taking you to,
Forty-Second Street.
Hear the beat of dancing feet,
It's the song I love the melody of,
Forty-Second Street.

Little "nifties" from the Fifties,
Innocent and sweet;
Sexy ladies from the Eighties,
Who are indiscreet.

They're side by side, they're glorified
Where the underworld can meet the elite,
Forty-Second Street.

42nd Street
Från 42ND STREET
Musik Harry Warren 
Text  Al Dubin.

Du vet hur det är när blodsockret är lågt? När man borde ha ätit för länge sen, och nu är det nästan som om det är för sent? Jag har för det mesta en massa energi, och får jag ingen mat så blir jag inte trött, jag blir lättirriterad och mjäkig. Jag kan liksom inte ta ett steg tillbaka och resonera, säga till mej själv: ”Det här kanske inte är vad du vill ha, men det är lika bra att du slår till, för det blir kanske inte bättre någon annanstans. Bättre en bollkalle i kanalen än tusen fåglar i skogen, och allt det där. ” Jag bara vandrar vidare, i ett slags lättretligt ambivalens. Ingenting passar, för jag vet inte vad jag vill ha. 
En gång, för länge sen, gick jag ut från Teaterhuset Luntan, på jakt efter något att käka, men kunde inte bestämma mej för vad jag var sugen på innan jag vandrat hela vägen hem till Magnus Ladulåsgatan, på Söder. Jag kunde helt enkelt inte bestämma mej för vad jag ville ha, och gick jag in i en butik, och det var kö, så gick jag ut igen. Jag visste inte vad jag ville ha, men jag ville ha det nu.
Precis så var det för mej den här dagen: jag cyklade in till Dansen Hus i god tid, för att jag tänkte jag skulle äta inne i stan. Nej, förresten, det var inte i god tid; när jag hade hämtat ut biljetterna var det 45 minuter tills föreställningen skulle börja. Jag gick till det lilla kaféet som ligger en trappa upp, men ingenting föll mej på läppen, och småsakerna - som hälsobars - kändes onödigt dyra. Något kvarter därifrån, längre upp på gatan, ligger den mexikanska restaurangen La Neta, men dom hade kö ut på gatan. Stikki Nikki, glassbutiken, hade bara tre personer i kön, men när jag väntat i någon minut kände jag att glass kanske inte var precis vad jag behövde, eller var sugen på. Jag vandrade uppför Drottninggatan, mot Odenplan, och så vände jag, och började gå ner, mot Plattan. Vad jag tror att jag var ute efter, egentligen, var en sån där trekantsmacka med ägg, majonäs och vattenkrasse, såna där man kan köpa i London, men som är stört omöjliga att hitta i Stockholm. Hade blodsockret varit lite högre hade jag nog kunnat resonera mej fram till det, men nu visste jag liksom bara vad jag inte ville ha, inte vad jag var sugen på. Jag gick till och med så långt- bokstavligen och bildligt - att jag kom fram till Blueberry, på Kungsgatan, som precis hade stängt. Till slut hittade jag ner i en hälsokostbutik under vad som en gång var PUB, och köpte en flapjack, och en påse Panda hälsokostlaktrits. Middag? Jo, jag tackar!

Balettakademien i Stockholm bildades 1957, av Lia Schubert, en österrikisk-svensk koreograf och pedagog, en judinna född 1926, som för att undgå förföljelse först flydde Österrike, sedan Frankrike, innan hon kom till Sverige 1950. 1961 sätter hon upp den första jazzbaletten på Blancheteatern, som låg på Västra Trädgårdsgatan, mittemot NK, där Sverigehuset idag ligger. Byggnaden revs 1965, för att bredda Hamngatan.  

Det börjar väldigt spännande, med bara ben. Inte nakna ben, utan bara, endast ben. En ridå är neddragen - eller uppdragen - till knähöjd, och bakom den, under den, ser man en massa ben och fötter som dansar. 
Jag tänker på ett klipp jag sett på Youtube, ur 42ND STREET: en massa steppande fötter bakom en till knäna höjd ridå. Jag tänker också på scenversionen av SHREK, som jag såg när jag och min kompis Patti-Li Leuk var i New York sommaren 2009: Sutton Foster hade ett stäppnummer med en massa möss, och man hade löst det så att hon stod och dansade framför en till vaderna uppdragen ridån, och bakom den, med skor som såg ut som råttor, stod dansarna. 
Lite senare i Balettakademiens föreställning får vi också se en annan del av kroppen: man firar ner en ridå med ett horisontellt hål så att bara ryggarna syns. Föreställningen kallas för GUYS, killar, och jag antar att detta är ett humoristiskt sätt att visa delar av kroppen som i stort ser likadana ut på båda kön. Detta är nämligen en dansklass utan killar.
Tyvärr, tycker jag, är detta också den mest intressanta delen av föreställningen. Trots att jag har sett greppet förut, upplever jag det som humoristiskt, lite nytt. Det är inte det att jag inte tycker om de andra delarna, det är bara det att jag upplever dom som för lika, för homogena. Ingenting står ut, i mitt minne. Jag minns något om is, och om att inte kunna simma. 
I programbladet står det att man ska ge studenterna färdigheter i vad som krävs inom musikal/nöjesbranschen och inom dans som fristående konstform. Jag ser en hel del av den fristående konstformen, men inte så mycket show. Jag saknar humor, och ett berättande. Inte i alla nummer, men i något. Allt  känns väldigt expansivt, man springer, hoppar, lyfter, flänger, jag hade velat ha något som var återhållsamt, litet, exakt och enkelt. 
Man hade också en väldigt störande publik. En skolbuss av varierande tonåringar hade hittat dit, och dom satt långt bak i salongen och kommenterade högt, vilket gjorde att jag liksom tappade koncentrationen, föll ur, och hela tiden var medveten om att jag satt i en teater och försökte ge mej hän, utan att lyckas. Kanske var dom intresserade av dans, men bara om dom själva dansade. Det blev också ganska uppenbart att dom föredrog koreografier där dom gillade musiken, och de nummer man inte förstod pubertetsskrattade man sej igenom. 

I en klass utan killar blir jag imponerad av hur starka, nästan atletiska, vissa tjejer är. De lyfter sina mindre klasskompisar utan problem, och jag funderar på om dom var så starka redan när dom började skolan, eller om dom, eftersom nöden inte har  någon lag, har tränat upp sej, för om någon ska lyftas måste det ju också finnas någon som lyfter. 
Jag hade nog tyckt att det hade varit mer passande att kalla kvälen: ”GUYS - WHO NEEDS THEM?”


Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

Fribiljett, tack Dansens Hus och Balettakademien. Hittills har scenkonsten 2016 kostat mej 5304:-

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan

 • att jag på Instagram heter https://instagram.com/jbclifton
 •  på Twitter heter https://twitter.com/EnIVeckan.
 • och på  Snapchat heter jag CliftonBergman
och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com 

Dessutom vill jag tack Mrs. Parker of the Algonquin för korrekturläsning och feedback.

Om du gillade det här kanske du gillar: 

TAMERLANO, med Stockholm Operastudio, på Årsta Teater:

Men när jag den här gången satte mej på cykeln och började trampa mot Årsta teater, insåg jag att jag inte hade en aning om vad jag skulle se. Verkligen: ingen aning: det kunde var TROLLFLÖJTEN och LA BOHEME, eller två helt obekanta operor, som - kanske - VERTIGO, ALPHÖJDENS OKRÖNTA DROTTNING eller COLUMBUS, TITTA DÄR! av den totalt påhittade tonsättaren Ansgar Clarinette, från den berömda träblåsfamiljen, mest känd för den berömda arian Quechi terra stencho horrifico? (Vad är det för land som luktar?)


I UR OCH DUR, med Milda Makter, ett gästspel på Scalateatern:

Du vet dom där dansnumrena som Ginger Rogers och Fred Astaire gjorde: hon var ofta lite sur i början, av nån anledning, men han gav sej inte, och så slutade det ofta med ett leende, och en kyss? 
Precis så är det här. Vi kan inte hjälpa det, vi blir charmade, förförda, vi kan inte värja oss. Det här är nostalgi på hög nivå, och jag sitter och längtar tillbaka till en tid jag inte ens kan minnas, för jag var inte där. Jag kommer ihåg sånger som jag inte ens visste att jag kände till. 

Låter det intressant? Här är resten: 


CARMEN, med Stockholm Operastudio, på Årsta Teater: 

"Där andra regissörer ibland känns som om dom liksom har kidnappat de gamla mästarna, och använder deras verk för egen vinning, titta vad jag gör med Verdi!, så känns det som om han är uppriktigt intresserad av verket, men ser det hela på sitt eget, ganska unika, sätt." 

Låter det intressant? Här är resten: 



Viewing all 1031 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>