Quantcast
Channel: Minst En Gång i Veckan
Viewing all 1031 articles
Browse latest View live

Rabatterade biljetter till IN THE HEIGHTS I LONDON!

$
0
0

Jag såg IN THE HEIGHTS i London i våras, och fullständigt älskade föreställningen, och tycker att den är fullständigt obligatorisk om man ska åka till London. Och att åka till London minst en gång om året, det är obligatoriskt. Nu har dom tagit kontakt med mej för att berätta att dom stänger i Januari, men att dom erbjuder rabatterade biljetter till föreställningen, om du följer den här länken:

http://www.cheaptheatretickets.com/in-the-heights/

Och du, gör något underbart för dej själv, och boka redan idag. Det kan vara det bästa du nånsin ser.
Jag är hur sugen som helst på att åka dit och se den, igen:)

https://www.intheheightslondon.com

Plötsligt Händer Det!

$
0
0

Ända sen jag någon gång i slutet av 80-talet återläste Tove Janssons novell, Filifjonkan Som Trodde På Katastrofer, har jag bara väntat på att någon ska dramatiser den. Och nu har det hänt! Det kanske har hänt förut, eller hänt för ett tag sen, och händer igen, men detta är första gången jag hör talas om det. 

Det finns många fördelar med att leva i ett så avlångt land som Sverige, speciellt om man tänker växternas zonkarta, eller att det nästan kan vara sommar någonstans, och vinter, långt, långt upp. Men det finns nackdelar med att landet är just så avlångt. Hade det varit fyrkantigt hade det inte alls varit så långt till vissa ställen, tror jag. 
Och Skåne, och Malmö, ligger lite väl långt för att man ska kunna ta sej dit på en dag, och hem igen. Jag menar, om man är en självupptagen, bekväm stockholmare som jag. 

Men det händer så mycket bra nere i Malmö att jag nog snart bokar hotell eller nattråg eller något. 


Av Tove Jansson, har premiär FREDAG 14 OKTOBER KL 10 på Unga Teaterns scen Studion, Hipp, 5 vån på Malmö Stadsteater.

Från deras hemsida: 

FILIFJONKAN

TOVE JANSSON

FILIFJONKAN SOM TRODDE PÅ KATASTROFER
”Sommarvinden var varm och mild, men hur skulle den kunna trösta en Filifjonka som gripits av panik?” 
Filifjonkor är en släktkär art. De förvaltar arvegods över generationer. Så gör också den fina Fru Filifjonk. Hon fejar, putsar och oroar sig för den katastrof som när som helst kan komma. För det vet hon ju, att en dag kommer katastrofen. En vacker sommardag bjuder Fru Filifjonk den fina Fru Gafsa på te. Porslinet är väl utvalt, kakorna utsökta och Fru Gafsa på gott humör, men Filifjonkans tankar kretsar bara kring katastrofen.
Samma natt sveper faktiskt den stora katastrofen in. Den sliter sönder Filifjonkans hus och kastar omkull alla hennes vackra prydnadssaker. Och det märkliga är, att när den väl kommer, är Filifjonkan inte rädd alls...
Filifjonkan är en av alla snillrika figurer i författaren Tove Janssons berättelser om Mumintrollen, som fascinerat vuxna och barn genom årtionden.


I rollerna:

FILIFJONKAN – Mari Götesdotter
GAFSAN – Sanna Persson Halapi

Dramatisering: Lucia Cajchanova
Regi: Ada Berger
Rum och kostym: Karin Ragnarsson
Ljus: Daniel Andersson
Musik: Stefan Johansson
Mask: Siv Nyholm


Längd: ca 40 min

Filifjonkan som trodde på katastrofer är en samproduktion med Unga Dramaten. Producerad i samarbete med Colombine Teaterförlag, Agency North Ltd och Moomin Characters Ltd.

bild: Emmalisa Pauly

Klarar du en överböjd spagat, att bli uppkastad i luften eller att jonglera med 10 käglor?

$
0
0
Cirkus Cirkör förlänger på Dansens Hus. 

Från deras hemsida: 


Klarar du en överböjd spagat, att bli uppkastad i luften eller att jonglera med 10 käglor? 

Det gör Cirkus Cirkör. Nu har vi förlängt spelperioden för deras fascinerande och berörande föreställning Limits. Det betyder att du kan se den hela 44 gånger (!) från december och ända in i februari. Just nu befinner sig cirkusartisterna på slutsåld turné runt om i Sverige och i utlandet där de möts av rungande applåder. Inte vill du väl missa det?

Spelas 1 december till 5 februari. 

"Limits är enastående cirkuspoesi på ett akut tema: migration. Artisterna fångar människans kraft, utsatthet och överlevnadsinstinkt med cirkuskonstens risker som metafor" /SVD

Biljetter, smakprov och mer hittar du här.


Övriga trevligheter på Dansens Hus under hösten:

DANSA HIT, GÅ HEM! HÖSTEN PÅ DANSENS HUS: 

8 september–16 oktober
Fredrik Benke Rydman
Nötknäpparen

10 oktober
Förhandsvisning av dokumentären Mr Gaga

18 okt
Black Women’s Bodies & the White Gaze - föreläsning med Victoria Kawesa

18 & 20 oktober
Bintou Dembélé
S/T/R/A/T/E/S

21 oktober
Mette Ingvartsen
7 pleasures

28 & 29 oktober
Streetstar Dance School Challenge

4 & 5 november
Les Ballets C de la B
Badke

4 november
Dabkeklubb i foajén

8, 9 & 10 november
Björn Säfsten
Language fools

13, 14 & 17 november
Gagaklass med Batsheva Dance Company

15, 16 & 17 november
Batsheva Dance Company
Three

23, 24 & 25 november
Cullbergbaletten
Protagonist

1 december–5 februari
Cirkus Cirkör
Limits
 

THE PHANTOM OF THE OPERA, Cirkus, föreställning 73 11/9 2016.

$
0
0

Music: Andrew Lloyd Webber, Lyrics: Charles Hart, Additional Lyrics: Richard Stilgoe, Book: Richard Stilgoe & Andrew Lloyd Webber, Based on the Novel “Le Fantôme de l’Opéra”  by Gaston Leroux, Production Design: Maria Björnson, Lightning Design: Andrew Bridge, Sound Design: Mick Potter, Orchestration: David Cullen & Andrew Lloyd Webber, Musical Staging & Choreography: Gillian Lynne, Director: Harold Prince, Associate Director: Arthur Masella, Musical Supervisor: Kristen Blodgette, Associate Choreographer: Patricia Merrin, Assistant Director: Rainer Fried, Associate Lighting Designer: Michael Odam, Sound Designer: Mick Potter, Associate Set Designer: Jonathan Allen, Associate Costume Designer: Sam Fleming, Svensk översättning: Lars Sjöberg, MED: Peter Jöback, Emmi Christensson, Anton Zetterholm, Rolf Lydahl, Sindre Postholm, Karolina Andersson, Sanna Martin, Glenn Kjellberg, Tehilla Blad, Daniel Engman, David Inghamn, Martin Kagemark, Fredrik de Jounge, Daniel Svenson, John Martin Bengtsson, Glenn Edell, Samuel Jarrick, Micaela Sjöstedt, Miriam Ryen, Lisa Thor, Roma Loukes, Elsa Ridderstedt, Karin Funk, Duncan Anderson, Trevor Schoonraad, Kamilla Tell Aronsen, Amelia Jackson, Jessica Hill, Suzy Halstead, Victoria Paine, Julie Nunès, Catherine Leppingwell, Rasmus Mononen, Joel Zerpe, Hanna Ulvan, Kinga Szabadvary.

Close your eyes
Have no fear
The monster's gone
He's on the run and your daddy's here

Beautiful, beautiful, beautiful
Beautiful boy
Beautiful, beautiful, beautiful
Beautiful boy

Before you go to sleep
Say a little prayer
Every day in every way, it's getting better and better

Beautiful Boy
av John Lennon

Jag satt på allvar och funderade på vad man skulle göra med scenografin när den här föreställningen lades ner. Och vad jag i såna fall skulle försöka få med mej hem, om det nu visade sej att allt hamnade i containers, på väg till tippen. 
Det såg ut som om den där förgyllda skulpturen av lyckliga, halvnakna damer som smektes av muskulösa, maskbärande herrar, som hängde högst upp i mitten av prosceniet, precis skulle kunna passa in i mitt vardagsrum. Om jag slängde ut antingen bokhyllorna eller teak-sideboardet. Det var lite svårt att avgöra storleken, såhär långt ifrån. Men frågan var om jag ens skulle kunna få in kolossen genom ytterdörren. Eller, vafaan: en av dom där ljusstakarna som kommer inglidande skulle passa hur bra som helst i mitt sovrum. Tror jag. 
Jag kanske måste slänga ut en garderob, men det vore det värt.

När vi kommer knallande uppför Hazeliusbacken, från Djurgårdsvägen, stannar vi till, jag och mina kompis Patti-Li Leuk och Skäggige Skalman, lite snopna, liksom. Ja, just det, dom har byggt om här. Sceningången och gamla biljettkassan har försvunnit, och det hela ser nu lite ut som ingången till ett stort biografkomplex. Cinema Cirkus, liksom. Tyvärr, visar det sej senare, är det fortfarande lika trångt precis utanför salongen. När jag skulle på toaletten i pausen var det lite som att hoppa i en flegmatisk flod av folk och det var bara att följa med den sega strömmen. 
Men inne i salongen är det annorlunda, men på ett annat sätt. Här är det istället som om man har tagit ett underbart steg bakåt i tiden, till något som aldrig varit, i alla fall inte här, och kanske aldrig någonstans. 
Det är ma-gni-fikt. Det är som om man har julpyntat salongen med enorma dekorationer köpta på Hallwylska museet. Och med salongen menar jag nog mest prosceniet, men eftersom vi sitter vända dit är det som om hela salongen var del av förvandlingen.
Bakom oss, tyvärr, satt en rejält berusad man och hans lika berusade damsällskap. Jag slutade räkna hur många gånger jag vände mej om för att ssh:a honom, men det var över tiotalet. De var båda så fulla att det verkade som om dom inte riktigt var säkra på var dom var. 
Vad som gör det hela lite otäckt är att detta var ett publikrep: alltså, vi var alla inbjudna, vilket måste betyda att herr och fru Alcoho-Liszt bakom oss kände någon i produktionen, eller i alla fall kände någon som kände någon. Dom hade inte köpt sin biljett och tänkt: 
”Nu sveper vi en varsin vinare och går in och förstör föreställningen för alla andra, vi har rätt att göra det, vi har betalat för oss.”

Detta är faktiskt första gången jag ser den här musikalen. Jag vet: jag hade sex eller sju år på mej när den gick på Oscarsteatern under 90-talet, men det verkar som om jag aldrig hade vägarna förbi. Eller ekonomin. Jag gjorde lite andra prioriteringar på den tiden, verkar det som. Jag säger inte mer, men det försigick en himla massa nattbuss på den tiden. 
Men när jag och min kompis Patti-Li Leuk var i London Januari 2011, såg jag uppföljaren: LOVE NEVER DIES. Love Never Was, kallade vi den, lite elakt, men det var faktiskt en riktig kalkon till föreställning. En av den mest omdömeslöst proffesionellt producerade och regisserade föreställningarna jag någonsin sett: Fantomen hade flytt till nöjesfältet på Coney Island, där han har startat den nya attraktionen Phantasma, där den stora stjärnan är Meg, som tillsammans med sin mamma, Madame Giry, hjälpte Fantomen att fly från Paris, tio år tidigare. Han bjuder in Christine, som nu slutat sjunga och är gift med en alkoholiserad Raol, mamma till den unge Gustave, vars egentlige far visar sej vara… Fantomen. Behöver jag fortsätta? Trodde inte det. 
Vi hade bättre tur med PRISCILLA - QUEEN OF THE DESERT, BILLY ELLOT och den fantastiska pjäsen END OF THE RAINBOW

Jag var länge rädd att uppföljaren skulle kasta skuggor över originalet, men när föreställningen kommer igång har jag inte en tanke på Love Never Was. Det är som om det var en helt annan musikal, utan någon som helst relation till det vi nu såg. 

Allt började som en följetong i tidningen Galouise från hösten 1909 till våren 1910, av fransmannen Gaston Leroux, Le Fantôme de l’Opéra, och handlar om Christine, en ung svensk operasångerska, som triumferar i en avskedsgala för de gamla förvaltarna på Parisoperan. I publiken sitter hennes barndomsvän, Raol, som förälskar sej i henne, och i kulisserna gömmer sej också Fantomen, ett slags missfoster som har flyttat in i källaren på operan. Han kidnappar Christine i hopp om att hon ska förälska sej i honom. Det är lite Skönheten och Odjuret, men med ett mycket olyckligare slut, för Odjuret i alla fall. 

Detta är faktiskt den tredje musikalen som bygger direkt på Gaston Leroux’s bok. 1976 skrev Ken Hill manus och text till sin version av musikalen, och i den första versionen av sin musikal använde han sej av musik specialskriven av Ian Armit, för att i en senare använda sej av musik av Gounod, Offenbach, Verdi, Weber, Mozart, Donizetti, and Boito. Det var när dom såg en produktion av den här musikalen som Andrew Lloyd Webber och Cameron Mackintosh fick idén att göra sin version. 
1991 kom så ännu en musikalisering, PHANTOM, av Maury Yeston, mest känd för sin Tonyvinnande musikal NINE. Redan 1983 hade han börjat klinka på sin version, men Webber hann före, så Yeston fick vänta. Manuset blev till och med omarbetat till en mini-serie - utan musik - innan den fick sin premiär på scenen. 

Webbers musikal följer boken ganska nära, med det stora undantaget att Fantomen är mycket mer musikintresserad. Han spelar, komponerar och till och med undervisar. I boken var han mer en slags demonisk husockupant med starka åsikter om hur teaterhuset skulle drivas. 

Operan, där det hela utspelar sej, är en verklig byggnad i Paris, Palais Garnier, och den upptar ett helt kvart vid torget Place de l’Opéra, dit också bland andra Avenue de l'Opéra leder. 
Att man har uppkallat både torget och avenyn efter operan är ingen efterkonstruktion, eller namnbyte. Alla tre byggdes nästan samtidigt, när George-Eugène Haussmann, under Andra Kejsardömet, Napoleon III:s diktatur, rev ett gammalt Paris, och byggde upp ett nytt. Den stad vi känner idag, med breda boulevarder, avenyer, parker och torg, byggdes mellan 1853 och 1870, och i vissa fall ända fram till 1927. Innan dess hade man haft en medeltida stadsplan, mörk, ohälsosam och trångbodd. Den största gatan i området till exempel, hade varit fem meter bred. 27 000 av stadens 66 000 byggnader revs.
Man kan kanske likna det hela vid rivningen av Klarakvarteren i Stockholm under 50-, 60- och 70-talet. Men där dom åstadkom en av världens vackraste städer, fick vi Åhlens, Segels Torg och Gallerian.

Palais Garnier stod färdigt 1875, bara sex år innan hela historien med Fantomen börjar. Det är alltså ingen gammal, nedsliten, sekeltyngd lokal det hela utspelar sej i, inget hundraårigt spökhus, utan ett nytt, fräscht, modernt och imponerande teaterhus, lite som om det idag skulle komma ett spöke till Kulturhuset, eller Playhouse Teater. Salongen har plats för 1,979 besökare, och scenen är den största i Europa, med plats för 450 artister. När man började gräva för att gjuta byggnadens grund, trängde grundvattnet upp, vilket resulterade i att man fick bygga dubbla fundament, för att skydda byggnaden, och man skapade en enorm bassäng för att att ha en vattenreserv för att bekämpa en eventuell brand, och för att underlätta trycket från vattnet utanför, så den där sjön under operan som Fantom ror runt på, den finns verkligen. 
Om det är något folk känner till om musikalen, så är det att kristallkronan rasar. Operans verkliga kristallkrona väger sju ton, och även om den inte har rasat, så gick en av motvikterna sönder, 1896, och föll ner genom taket och dödade en person i publiken. Det enorma rummet ovanför salongen, dit man hissade upp kronan när den skulle rengöras, har nu omvandlats till tre repetitionsrum, Salle Nureïev och Salle Balanchine på det nedre planet, och överst Salle Petipa. Nu för tiden sänker man kronan när den ska putsas. 

Händelsen, i stort, utspelar sej i 1881, samma år som det verkliga operahuset fick elektriskt ljus. Béla Bartok, Cecil B. Demille, Guccio Gucci, Pablo Picasso, P. G. Woodhouse och Anna Pavlova föddes det året, och ingen av vikt verkar ha dött, om man undantar den mördade tsaren Alexander III, som sprängdes i luften, Fyodor Dostoyevsky, Modest Mussorgsky och Billy the Kid. Det är också samma år som Rumänien blir ett kungadöme, i Berlin börjar världens första elektriska spårvagn rulla, och i Godalming i England blir den första stad vars gatuljus lyser elektriskt. El verkar vara det nya, och jag tror att man satte lika mycket tilltro till den som vi idag sätter till internet och det digitala. Inget var omöjligt, allt kunde genomföras med elektricitet, det var bara en fråga om hur.

Detta var en tidsperiod som kallas La Belle Époque, the Gilded Age eller den Victorianska Eran. Allt var nytt, och ekonomin blomstrade. Järnvägar och atlantångare gjorde världen mindre, och tron på tekniken var den nya religionen. Det som förut varit något oförklarligt, okänt, kunde nu belysas och förklaras, vilket bäddade för böcker som Robert Louis Stevensons Skattkammarön, Dr. Jekyll och Mr. Hyde, och Arthur Conan Doyles Sherlock Holmes. Vetenskapen var den nya mysticismen.
Inom modet var det sammet som gällde. Och korsetter, förstås. Alla ville ha en s-formad siluett. Turnyren, som i slutet på 1860-talet utvecklats ur krinolinen, och som under några år varit omodern, kom tillbaka, och rumporna var nu större än någonsin. Klänningarnas kjolar var draperade, veckade, den ena över den andra, och överdelen satt tajt, tajt, och aftonklänningen var djupt urringad. Håret var uppsatt, vilket lämnade nacken naken, och även om man ofta bar långa handskar var överarmarna oftast bara. Man var klädd, men naken. 
Kommer du ihåg den där ganska klassiska bilden av den svartklädde Fantomen stående bakom en vitklädd Christine, hon lutar sej tillbaka mot honom, och han har en armen över hennes hals, och det ser ut som om han ska bita eller slicka hennes långa, nakna nacke. Det är så jag tänker på den här perioden, som erotisk, sensuell, med fjäderlätt beröring och flämtande andetag. Frasande tyger, klirret av kristall, doften av 4711, puderdammigt len hud, eller sidenslät och svettig. 

PHANTOM OF THE OPERA hade premiär på Her Majesty’s Theatre i London den 27:e September 1986, alltså för över trettio år sen, och har sen dess, på samma teater, spelats över 10,000 gånger. Den ligger tvåa i längst spelade föreställningar på Londons West End, efter LES MIZ. Visst känns det väl som om LES MIZ kom senare, eller är det bara jag?

I New York hade den premiär på Majestic Theatre 1988, och är den längst spelade musikalen i Broadways historia. Den nominerades till tio Tony Awards, och vann 7; för Bästa Musikal, Bästa Manliga Huvudroll, Bästa Kvinnliga Biroll, Bästa Musikalregi, Bäste Scenografi, Bästa Kostym, och Bästa Ljussättning. 

Och det är just Scenografi, Kostym, och Ljus som, för mej, är dom verkliga stjärnorna. Det är inget jag säger för att vara nedlåtande, eller rolig: Jag var, helt klart, totalt imponerad. Jag skulle vilja se den igen, bara för att se hur hela teatermaskineriet fungerade. Vilka draperier var verkliga, och vilka vara bara målade kulisser?

Den här typen av föreställningar, som ser likadan ut i alla uppsättningar, oavsett när, eller var dom sätts upp, kallas ibland för McDonals-Musikaler, eller Musiclones, och förr hade jag ganska mycket emot dom, men det var innan jag insåg hur få personer vi i Sverige har - på alla områden - som skulle kunna göra något bättre, eller lika bra, som dom stora elefanterna på West End och Broadway. 
Och efter att ha sett en massa ganska sunkiga, billiga, slaftsigt och slarvigt uppsatta musikaler, kan jag uppskatta produktioner med den här typen av kvalitetsgarantier. Tänk hur många versioner av den här musikalen vi redan hade fått genomlida, om det hade varit okej för vem som helst att sätta upp den. Jag, i alla fall, är inte vidare intresserad av att se Fantomen komma inrullade i en kundvagn, dyka upp ur ett badkar eller försvinna in i ett kylskåp. 
Men: det viktigaste av allt: jag vet inte om den här musikalen håller för så mycket  laborerande. Kanske, om en jävligt begåvad regissör sätter upp ett slags minimalistiskt kammarspel, en slags variant av Sondeheims/Lapines PASSION, då kanske det skulle kunna bli intressant.
Men att försöka att göra något lika bra, på samma sätt, utan att göra något som är precis likadant, som inte är lika påkostat och överflödande, är dömt att misslyckas. 

Den känns gammaldags, och den ska kännas gammaldag. Det är det som är hela grejen. Man ska inte ens känna att detta är något som kom till i slutet på 80-talet, man ska uppleva det som om den kom till, som om allt hände, i slutet av förr-förra seklet. Man ska inte heller börja gräva djupare och leta efter någon slags logik. Om man frågar hur det kommer sej att Christine inte undrar över vem hennes okände sånglärare är, eller varför hon inte göra något när Raol får lassot runt halsen, och står där, på tå, i tio miuter, eller hur det kommer sej att madame Giry känner till så mycket om Fantomen, då måste svaret bli ett kort, och slutgiltigt: därför att.

Det finns saker som inte riktigt funkar, men dom kan heller inte funka, som dom gjorde, när verket kom till. Ingen, tror jag, som går på musikalen, är omedveten om att någon gång under föreställningens gång så kommer den stora ljuskronan att rasa, så när det händer blir man inte direkt överraskad. Speciellt som vi redan en gång har fått se den hissas upp. Själv var jag nästan lite underväldigad. Min mamma, som såg musikalen på Oscars, pratar fortfarande om hur rädd hon blev. Kristallkroneraset och ljusen som kom upp ur golvet på PHANTOM OF THE OPERA  och rågåkern som växte upp genom scengolvet på KRISTINA FRÅN DUVEMÅLA är fortfarande hennes största teaterupplevelser.
 Och musiken är idag så välbekant att jag nästan inte hör den. Jag kan varje strof, varje textrad, så musikaliskt var det en slags konstig déjà vu. Jag var nämligen en av dom där som skaffade dubbelkassetten när den kom, och lät den gå non-stop, i några år.
Om det är något man kunde ta sej en titt på, så är det scenerierna, hur folk rör sej på scenen. Man står väldigt ofta rakt upp och ner och sjunger, eller står helt still och lyssnar till någon annans sång, lite som man förr gjorde på operascenerna. Kanske är det för att Cirkus har en väldigt stor scen, och man kanske inte skulle uppleva det hela fullt så statiskt på en mindre, men borde det inte vara tvärtom, att man här blir tvungen att flänga omkring, eftersom avstånden är större? Kanske har man blivit tvungen att dra ner på travandet, eftersom det är för långt till allt? I alla fall har jag ofta en känsla av att scenografin rör sej mer än skådespelarna. 
Är det något jag saknar, på det här genrepet, är det sensualitet, och erotisk laddning, och jag tror inte det är en brist hos aktörerna, det är regi. Man tar för mycket i varandra. Det känns som om Raol och Christine kastar sej i varandras armar så fort dom återses och deras oladdade kroppskontakt förtar på något sätt en slags scenisk intimitet. Det är som om det inte finns plats för blickar, osäkerhet och trängtan. 
Jag tycker mej också sakna en viss tvekan hos Fantomen, vid det första mötet med Christine. Nu är det lite som om han vet att det är kört, hon kommer aldrig att älska honom, och bestämmer sej för att skrämma henne istället. 

Vad som verkligen berörde mej, var scenen i andra akten, mellan Christine och den demaskerade, deformerade Fantomen. Jag förstår hans hat, hans längtan, hans hysteri, hans skam, och han, som för mej ser ut lite som en av de flygande aporna i WICKED, får plötsligt en klar och tydlig relation till kvinnan han håller fången. Hon blir på något sätt mamman han aldrig har haft. Deras relation blir som mellan Toby och Mrs. Lovett i SWEENEY TODD. 
Men om man tar bort kärlek, erotik och passion, sånt som ändå upphör och dör med tiden, så tycker jag att det är väldigt intressant att följa den perifera historien, den om Madame Giry, balettlärarinnan, monsieur Firmin och monsieur André, teatercheferna, ja, till och med prima donnan Carlotta, som trots terroriserande Fantomer, fallande kristallkronor, dödade tenorer och försvunna sopraner ändå försöker göra det enda viktiga här i världen : att fortsätta göra scenkonst.


Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

Gratis, tack Bosse och Vicky! Hittills har scenkonsten 2016 kostat mej 5304:-

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan
 - att jag på Instagram heter https://www.instagram.com/joakim_clifton_bergman
- på Twitter heter https://twitter.com/EnIVeckan.
- och på  Snapchat heter jag CliftonBergman
- och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com 


Dessutom vill jag tack Mrs. Parker of the Algonquin för korrekturläsning och feedback.

Om du gillade det här kanske du gillar: 


BULLETS OVER BROADWAY på Göta Lejon:

När jag hörde att Göta Lejon skulle sätta upp musikalen BULLETS OVER BROADWAY, tänkte jag: 
”Va? Det kommer aldrig att funka!”
När jag sen hörde att den skulle regisseras av Emma Bucht, tänkte jag, igen: 
”Va? Det kommer aldrig att funka!”
Och när jag hörde att Johan Rheborg skulle spela den steppande gangstern, mumlade jag, för mej själv:
”Han? Steppa? Det kommer aldrig att funka!”
Men det var när jag hörde att Helen Sjöholm skulle spela Diane Wiests roll, som teaterdivan Helen Sinclair, som jag sa, högt och tydligt:
”Jag älskar mänskan, men det här, det kommer aldrig att funka!”
Sen såg jag föreställningen, och ändrade mej.


SÄLLSKAPSRESAN, på Chinateatern:

"Jag minns inte mycket av Sällskapsresan, filmen från 1980, alltså, och halvvägs in i den här föreställningen insåg jag att jag hade blandat ihop den med filmen Repmånad, och att jag förväxlat Sven Melander med Loffe Carlsson. Gubbar med mustasch, liksom. Och har inte båda varit programledare? Eller blandar jag ihop dom med nån tredje nu? 
I alla fall: Allt jag kom ihåg var ”Jag kan flyga, jag är inte rädd” och ”Pass, pesetas, p-piller och -” 
Jag har glömt vad det sista p-et stod för, och jag vägrar googla."

MAMMA MIA! - THE PARTY, på Tyrol:

"Det finns tre anledningar att gå och se den här föreställningen: Skådisarna, Maten och Scenografin. Nej, vänta, fyra: Skådisarna, Maten, Scenografin och Musiken, förstås. SMSM, för att vara lite ABBA-aktig."




MARATONDANSEN, Stadsteatern, föreställning 74, 25/9 2016.

$
0
0

Efter en roman av Horace McCoy, Regi, koreografi & scenografi, Kenneth Kvarnström, Kostym Camilla Thulin, Ljus Patrik Bogårdh, Ljud Philippe Bokmaar & Petter Samuelsson, Mask Susanne von Platen, Dramaturg Lucas Svensson, Biträdande regissör, Mia Winge, Medverkande Mina Azarian, Ulf Eklund, Kajsa Ernst, Katarina Ewerlöf, Françoise Fournier, Robert Fux, Anders Johannisson, Jan Mybrand, Odile Nunes, Gunilla Röör, Per Sandberg, Eva Stenson, Philip Zandén


I won't dance, don't ask me
I won't dance, don't ask me
I won't dance, Madame, with you
My heart won't let my feet do things that you do
You know what? You're lovely
And so what? I'm lovely
But, oh, what you do to me
I'm like an ocean wave that's bumped on the shore
I feel so absolutely stumped on the floor
When you dance, you're charming and you're gentle
Especially when we do the Continental
But this feeling isn't purely mental
For, heaven rest us, we're not asbestos
And that's why I won't dance, why should I?
I won't dance, how could I?

I Won’t Dance
ur ROBERTA
av Dorothy Fields, 
Jerome Kern, 
Jimmy Mc Hugh, 
Oscar Hammerstein II, 
Otto Harbach

När jag var liten hade jag sönder min klasskompis Myrmumsarmarkus’ skärp. Eller, liten och liten, jag gick nog i femman, och vi lekta nåt, hästar, kanske, och jag höll fast i hans läderskärp, och det gick av. Lädret, i skärpet, gick av. Han blev inte arg, vad jag minns, och vi fortsatte leka, men jag misstänker att jag i fortsättningen istället fick vara hästen, eller vad det nu var vi egentligen lekte. 
Senare samma dag, eller kanske dagen efter, kom mamma upp på mitt rum och berättade att Myrmumsarmarkus’ pappa var nere i farstun, och ville ha betalt för ett nytt skärp. 
”Ge honom inga pengar, det var ett gammalt jävla skärp, och det var inte mitt fel, inte bara mitt fel; om han inte hade hade dragit åt sitt håll så hade skärpet aldrig gått av.”
Det var inte det att jag kände att mamma anklagade mej för något bus, som gjorde att jag opponerade mej, det var orättvisan i det hela: vi hade varit två som lekt, två som dragit, och om någon skulle betala något, så skulle det vi betala hälften, och Myrmumsarmarkus hälften. Jag skulle aldrig fått för mej att gå hem till min mamma och sagt att Myrmumsarmarkus hade förstört mitt skärp, om det varit tvärtom.
Mamma sa att hon förstod, men gick ändå ner och betalade för skärpet. Det var enklare så, sa hon.
Jag kokade, som bara en femteklassare kan koka, åt hur orättvist allt kunde varat allmänhet, och hur idiotiska vissa personers pappor kunde vara, i synnerhet
Men nu, i medelålderns kranka blekhet, så tycker jag att mamma gjorde precis rätt. 

Kvinnan i kassan på Kulturhuset gjorde också precis rätt: hon tog min aggro, omvandlade den och förvandlade mej till en mycket nöjd kund.

Allt var dom där jävla biljettautomaternas fel. Det verkar som om jag nio gånger av tio inte kan få dom at funka. Nej, säg, åtta gånger av tio. Fem av fem? Ganska ofta i alla fall, kan jag inte få dom att funka. 
I alla fall: jag hade sett att det fanns gott om - mer än gott om, ett överflöd - av platser till söndagens föreställning av MARATONDANSEN, och det var när jag försökte köpa en sistaminutenbiljett i automaten som det sket sej:
Transaktionen avbröts, eller något sådant, stod det på skärmen, så fort jag stoppat in mitt betalkort och slagit in min kod. Inte en gång, utan flera. Hade jag varit rökare hade jag tagit en paus, gått ut och tänt en cigg, och lugnat ner mej, men nu fanns det inte annat att göra än att argt stolpa upp till kassan, och försöka att inte förlora humöret.
Och här är vad jag menar med att kassakvinnan gjorde precis rätt: Det hade varit väldigt lätt att ta mitt aggressiva, desperata, irriterade humör och bara spegla det: att anta en snipig attityd och klart och tydligt visa att hon bara var där för att sälja biljetter, inte lyssna på mitt gnällande, och att hon inte var ansvarig för biljettautomaten. 
Men hon agerade precis som hon gått en kurs i krishantering: hon lyssnade på mitt klagande, tog in, höll med, beklagade, och sålde mej en biljett. 
Jag gick därifrån en mycket nöjd man, och hoppades att jag inte delat med mej av mitt dåliga humör. 

Horace McCoy är känd för sin bok Kiss Tomorrow Goodbye, som kom 1948, och filmatiseringen sägs vara den första film-noir-produktionen, men framför allt skrev han They Shoot Horses, Don’t They? 
Boken kom 1935, precis när USA - och många andra länder - var på väg att hämta sej från den stora depressionen. Han var född 1897, i Tennessee, och innan han dog, 1955, hade han prövat en himla massa jobb: han hade varit soldat i flygvapnet under första världskriget, och fick Croix de Guerre av Franska staten, för sina insatser bakom fiendelinjen som flygbombare och fotograf. Han jobbade som sportjournalist och radioreporter, och som amatörskådespelare sökte han sej till Hollywood, där han övergick till att författa böcker och filmmanus, efter att först ha testat på att jobba som biltvättare, salladsplockare, och utkastare på Santa Monicapiren. 
Det var på det sistnämnda jobbet som han fick idén till boken för vilken han kanske är mest känd; en bok om ett dansmaraton, något som var mycket populärt under depressionen: innan reality teve var den här typen av underhållning ett slags mellanting mellan dikt och verklighet. Reglerna var enkla: man skulle dansa så länge man orkade, och det par som höll ut längst, vann. Tävlingarna kunde pågå i veckor. Deltagarna fick bara lämna dansgolvet av hygieniska eller medicinska skäl, eller för att byta kläder. I den stora arbetlöshetens USA var detta ett sätt att vinna prispengar, men också ett sätt att mätta sej, eftersom de tävlande oftast blev bjudna på mat. 

1969 blev det film av boken om killen som skjuter en förkrossad kvinna efter en avbrutan maratontävling, för att, som han säger, man skjuter ju hästar som är obrukbara. Jane Fonda spelade den kvinnliga huvudrollen, och filmen nominerades för nio Oscars, men vann bara en, för bäste manliga biroll. 

Jag antar att du inte vet vem June Havoc är? Hon är en kvinna som föddes för nästan hundra år sen, men som dog för sex år sen, vid 97 års ålder, efter ett långt liv på scenen, på film, och på teve. Jag har Junes båda memoarer, Early Havoc och More Havoc. Hennes syster var den mycket mer kända stripteaseartisten, programledaren och författaren Gypsy Rose Lee, och hennes memoarer, Gypsy, ligger till grund för muskalen GYPSY, med musik av Jule Styne, text av Stephen Sondheim, och manus av Athur Laurents. Japp, June Havoc är den irriterande yngre systern i föreställningen, Baby June, hon som rymmer med en av danskillarna, och börjar försörja sej som maratondansare. 
Det är nämligen June Havoc som var först med att skriva en pjäs om det här ämnet, Marathon ’33, baserat på hennes första memoarer, och Horace McCoys bok. Pjäsen hade premiär 1936 och fick fyra Tony-nomineringar. 

Den här versionen, på Kulturhuset Stadsteaterns stora scen handlar om ett gäng skådisar som, istället för att tävla om pengar, tävlar om en fast anställning på Kulturhuset Stadsteatern. Inte genom att tävla i teater, eller på något sätt visa upp sina dramatiska kunskaper, utan genom att tävla i dans.

Ursprungligen var det meningen att Malena Erdman skulle vara med i produktionen, men enligt deras hemsida kommer hon inte att medverka, på grund av familjeskäl. Jag undrar om det hade sett annorlunda ut om hon fortfarande varit med. Jag menar, givetvis hade det sett annorlunda ut, men jag undrar om det fundamental varit annorlunda, som i: ett helt annat sätt att berätta historien?

Jag kan vara väldigt krass, och säger ofta vad jag tycker, utan att tänka på att tiga i många fall, är guld. Till exempel tror jag inte att jag skulle överleva många dagar i någon kapacitet på den administrerande sidan på Kulturhuset Stadsteatern, för jag hade, om jag hade hört talas om premisserna för den här föreställningen, ofrånkomligen utbrustit:
”Låter inte det som en väldigt dum idé?”

Och visst hade det varit roligt om jag blivit överbevisad: att det hade varit en väldigt bra idé?

Scenen, vad jag förstår, föreställer Kulturhuset Stadsteaterns stora scen, och fyra stora väggar med - tror jag i alla fall - LED-skärmar, vrids runt på golvet, för att variera scenbilden. Och det är i många fall en väldigt snygg scenbild. 
Kostymt hade man kanske väntat sej att aktörerna skulle ha en massa plagg hämtade på teaterns lager, men de verkar alla var nyligen uppsydda, och är lite lagom snygga och opersonliga, som om dom sytts upp för att passa vem som helst, och jag sitter så pass långt fram att jag kan njuta av de fina detaljerna. En väst, som Gunilla Röör har när hon knäcker extra som konferencier, är gjort av ett rött paljetttyg av en typ som jag aldrig tidigare har sett. 

I korta monologer, eller i dialog med varandra eller publiken, presenterar aktörerna sej, inte som sej själva, utan någon i nästan samma situation, men en fiktiv sådan. Det är lite svårt att köpa att en skådis på Stadsteatern föreställer en skådis på stadsteatern, men inte sej själv, utan någon annan. 
Det är också lite skevt att låta konferenciern, spelad av Robert Fux, ingå i själva maratondansandet. Han står liksom med en fot i varje läger, och den verkliga antagonisten, Stadsteatern själv, blir på så sätt orepresenterad. 
Och varför ska man tävla i just dans? Jag menar, bara i dans, i motsats till även i cirkuskonster, sång, striptease och jonglering. Var det bara för att man inte riktigt visste vad man skulle göra av Kenneth Kvarnström den här säsongen?
Det låter kanske som en bra idé, att en koreograf regisserar en pjäs om en danstävling, och det är kanske mest i manuset som det - för mej - brister. 
Och konstigt nog är själv dansen det minst intressanta. De blir, på något sätt, longörer, varken bra eller dåliga, bara långa. Skådespelarna rör sej bra, men det blir en slags logikvurpa om det hela ska vara en maratondans, och så är det samtidigt koreograferad. 
Ärligt talat, hur många fasta dansarkontrakt finns det i Sverige? Hade det inte varit intressantare att ta en titt på den problematiken, om man nu är inne på dansarnas område och klampar?
Faktiskt, när jag nu i efterhand tänker efter, så tycker jag nog att det hade kunnat bli en mycket intressantare förställning: att låta en drös dansare delta, i jakt på fast kontrakt, under devisen att om man slutar dansar så älskar man inte dansen tillräckligt. Konferenciern hade kunnat gå runt och låtit dom presentera sej, både i ord och dans, och låtit dom göra utföra saker som: 
”Berätta om din dag!”
(DANSAREN BERÄTTAR OM SIN DAG.)
KONFERENCIERN: Nu; dansa din dag! Dansa din barndom, ditt äktenskap, din sjukdom!

Jag förstår, eller tror att jag förstår, att man försöker göra ett kritiskt inlägg i hur de flesta skådespelares arbetssituation ser ut. Nästan inga har fasta tjänster, och de flesta går arbetslösa längre perioder. Men det ligger något respektlöst i att likna dom med maratondansare, tycker jag. Eller, kanske är det ovärdigt jag menar. Barnsligt, är ett annat ord som passar. Att påstå att man kan tävla i fasta kontrakt, att folk kan komma in från gatan, utan något som helst intresse för teater, eller utbildning, tävla i dans och potentiellt få ett fast kontrakt, säger inte det något om hur lite talang, fallenhet och erfarenhet man själva tycker det krävs? I och med att man är med och tävlar, så ställer man ju upp på reglerna? 
Kanske är det tänkt som ett inlägg i hur folk som ställer upp i dokusåpor och tevetävlingar plötsligt finner sej katapultade upp på tiljorna, men eftersom detta är en berättelse vinklad ur deras synpunkt, så är det ju svårt att kritisera, om man säger att alla gör såhär?
Det hade varit intressant att få se någon slags motreaktion från de fast anställda på teatern. För mej känns det lite som om den konstnärliga ledningen slår sej för bröstet och skränar: titta på oss, vi är självkritiska!!!

Varför inte ta situationen på allvar, i såna fall, om man nu vill vara kritisk? Nu blir det mer så att problematiken bumerangar, och slår tillbaka mot dom som ställer upp i ett så ovärdigt sammanhang.

Detta blir ointressant ganska snabbt, och vore olidligt, om det inte vore för skådespelarna själva. Den mesta tiden sitter jag faktiskt och funderar på skådisarna, och på charm. Eller, kanske inte charm, men på det där som man kallar it. Det. En slags utstrålning, kan tänkas, som gör att mina ögon dras till dom. Är det bara ansiktsmuskler som drar ihop sej på unika sätt, en timbre i rösten, en slags benstomme som gör att ansiktets plan fångar ljuset på ett särskilt sätt, eller finns det något djupare? Varför tittar jag på en person, och inte en annan. Varför är någons sätt att berätta en historia mer intressant än en annans?
Jag tycker dom är beundransvärda. Salongen är mer än halvtom, och ändå tycker jag mej inte märka någon som helst förbittring från scenen. 
Och istället för att beklaga bristen på fasta kontrakt sitter jag och funderar på de fast anställdas arbetssituation. Måste dom tacka ja till allt dravel som föreslås? Var det någon som vågade tacka nej till att vara med i det här? Och fick det i såna fall några konsekvenser, som när skådespelare förr i världen, under Hollywoods studiosystem, blev avstängda om dom vägrade ta vissa roller?
Var det någon som absolut ville vara med, och någon som kanske inte alls ville, och så hamnade de båda ändå här? Ville alla, eller har viljan ingenting med saken att göra? Hur ser skådespelarnas arbetssituation, och möjligheten att påverka den, egentligen ut?
På något sätt kan jag nog tycka att det finns värre saker att kritisera än bristen på fasta kontrakt?

Förresten, historien om Myrmumsarmarkus har en liten epilog. Inte många dagar efter att mamma betalat för skärpet, kom hans pappa och knackade på hos oss igen, den här gången medsläpande några tavlor som han målat. Han var något av en konstnär, hade uppfattat min mamma som välvilligt inställd, och försökte nu kränga något av sina alster. Mamma tackade vänligt men bestämt nej.
Som hon sa till mej, efter att hon stängt ytterdörren, och var säker på att han var utom höravstånd: 
”Man ska vara vänlig, men inte hur vänlig som helst.”

Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

Sista minutenbiljett: 250:- Hittills har scenkonsten 2016 kostat mej 5554:-

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan
 - att jag på Instagram heter https://www.instagram.com/joakim_clifton_bergman
- på Twitter heter https://twitter.com/EnIVeckan.
- och på  Snapchat heter jag CliftonBergman
- och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com 


Dessutom vill jag tack Mrs. Parker of the Algonquin för korrekturläsning och feedback.

Om du gillade det här kanske du gillar: 


THE PHANTOM OF THE OPERA, på Cirkus:

"Jag satt på allvar och funderade på vad man skulle göra med scenografin när den här föreställningen lades ner. Och vad jag i såna fall skulle försöka få med mej hem, om det nu visade sej att allt hamnade i containers, på väg till tippen. 

Det såg ut som om den där förgyllda skulpturen av lyckliga, halvnakna damer som smektes av muskulösa, maskbärande herrar, som hängde högst upp i mitten av prosceniet, precis skulle kunna passa in i mitt vardagsrum. Om jag slängde ut antingen bokhyllorna eller teak-sideboardet."


BULLETS OVER BROADWAY på Göta Lejon:

När jag hörde att Göta Lejon skulle sätta upp musikalen BULLETS OVER BROADWAY, tänkte jag: 
”Va? Det kommer aldrig att funka!”
När jag sen hörde att den skulle regisseras av Emma Bucht, tänkte jag, igen: 
”Va? Det kommer aldrig att funka!”
Och när jag hörde att Johan Rheborg skulle spela den steppande gangstern, mumlade jag, för mej själv:
”Han? Steppa? Det kommer aldrig att funka!”
Men det var när jag hörde att Helen Sjöholm skulle spela Diane Wiests roll, som teaterdivan Helen Sinclair, som jag sa, högt och tydligt:
”Jag älskar mänskan, men det här, det kommer aldrig att funka!”
Sen såg jag föreställningen, och ändrade mej.


SÄLLSKAPSRESAN, på Chinateatern:

"Jag minns inte mycket av Sällskapsresan, filmen från 1980, alltså, och halvvägs in i den här föreställningen insåg jag att jag hade blandat ihop den med filmen Repmånad, och att jag förväxlat Sven Melander med Loffe Carlsson. Gubbar med mustasch, liksom. Och har inte båda varit programledare? Eller blandar jag ihop dom med nån tredje nu? 
I alla fall: Allt jag kom ihåg var ”Jag kan flyga, jag är inte rädd” och ”Pass, pesetas, p-piller och -” 
Jag har glömt vad det sista p-et stod för, och jag vägrar googla."




Hösten på Turteatern

$
0
0
Du behöver inte oroa dig. Världen kommer att gå under. Du har inte upptäckt det än, men katastrofen är redan här.

Vi vet och ändå inte, då vi står och väljer den ekologiska mjölken i butiken och går med vår sopsortering. Vad skulle hända med oss om vi förstod på riktigt? Katastrofen rör sig i glappet mellan fakta och insikt om hur våra liv och identiteter kommer påverkas av den stora omställningen. Genom att vrida och leka med våra mardrömmar och förhoppningar sätts postapokalypsen i kontrast till dagens vansinne.
För vem är det här egentligen en katastrof?
Biljetterna släppta! Varmt välkommen till en tillväxtvidrig föreställning av Teater Lacrimosa och Turteatern

SPELAS
Fre 14 okt kl 19
Sön 16 okt kl 17
Ons 19 okt kl 19
Tors 20 okt kl 19
Fre 21 okt kl 19
Lör 22 okt kl 17
Ons 26 okt kl 19
Tors 27 okt kl 19
Fre 28 okt kl 19
Lör 29 okt kl 17
Mån 31 okt kl 14
Mån 31 okt kl 19


Pris: 200 kr (ord.) 100 kr (stud./pensionär/arb.sökande)
knapp1
Text och regi: Liv Elf Karlén Medverkande: Anita Nyman Scenografi: Mats Sahlström Musik och ljud: Otto MildeProjektledare: Teresia Pettersson Teknisk chef: Snöret Lindén Tekniker: Robert Wiberg Marknadsföring: Therese Jonasson
Produceras i samarbete mellan Teater Lacrimosa och Turteatern.
Med stöd av Konstnärsnämnden, Kulturrådet, Stockholms stad, Kronprinsessan Margaretas minnesfond och ABF Stockholm.
Suck And Destroy, Search Another Dimension, Scary Animals Dying… Shake it Collaborations Tove Sahlin i samarbete med de internationella artisterna Winnie Ho, Joy Mariama Smith och Hana van der Kolk, dissekerar sorg i en kollektiv ritual.
S.A.D. är en inbjudan att mötas i det omöjliga och ens inte titta efter en lösning på problemet. Sorg som ett alldeles för stort ämne. Vi drar, skjuter, förskjuter och förundras, bärandes på alldeles för stora föremål och tunga arv. Vi tittar in under skinnet på ledsna pojkband från 90-talet, bakom trista feministiska aktioner från 60 och 70-talen och gräver efter alla de sexiga förfäderna, som vi så länge försökt ignorera.
SPELAS
Tis 6 sept kl 19
Ons 7 sept kl 19
Tors 8 sept kl 19
Fre 9 sept kl 19
Lör 10 sept kl 19


Pris: 100 kr (ord/stud)
knapp1

Av Shake it Collaborations/Tove Sahlin i samarbete med Winnie Ho, Joy Mariama Smith och Hana van der Kolk ProduktionShake it Collaborations och Nordberg Movement
Med stöd av Kulturrådet och Stockholms Stad.
"Rena rama skolexemplet på seriös teaterkonst med innehåll, öppenhet och genomtänkt estetik."
Margareta Sörenson, Expressen

"Häpnadsväckande yster genreblandning av Cosmonova-upplevelser av resor i tid och rum....Texten en språngbräda för fantasieggande visuell och underhållande teaterlek!" Karin Helander, SvD

"Teatermagi" Jenny Aschenbrenner, SR Kulturnytt 


Mitt i Juratidens mest storslagna och spirande tid möts de vilsegångna dinosaurierna Stigge och Rappe i skuggan av jätteormbunkarna och blir blixtförälskade. Men den ena är växtätare den andra köttätare…Dinosauria utspelar sig under ett dygn, strax innan regnperioden. Skvättar av vatten regnar på publiken och flockar av dinosaurier flyger förbi. Scenografin består av ett större tält där projektioner på tältets alla sidor skapar en helhetsupplevelse av den förhistoriska regnskogen.
TURNÉ
Bokningsbar:
 13 feb - 31 mars (v. 7-11) 2017
Spelas: Sörmland: 30 aug - 21 sept, Hallunda Folkets Hus: 22-24 sept, Stora Teatern Göteborg: 29 sept.
Ålder: Åk 1-3 (6-9 år)
Publikantal: 50 barn + 4-6 lärare / föreställning
Medverkande: 2 skådespelare, 1 turnétekniker
Speltid: 50 min
Lokalkrav: 9x9 mTakhöjd: 3,5 m El: 1 st 3-fas 16A uttag, mörkläggning önskvärd

Mer information och boka:
biljett@turteatern.se, 08-6598900


Text och regi: Nils Poletti Medverkande: Johan Hafezi, Katarina Krogh Engelsen Scenografi och projektion: Albin WerleMask och kostym: Hanna Rönnbäck Producent: Therese Jonasson Tekniker: Jonas Dillner 

KONTAKT:
Turteatern
Lågskärsvägen 13
Johanneshov 12155
Sweden

Add us to your address book

T-bana Kärrtorp
info@turteatern.se, 08-6598900
info@kulturbiljetter.se, 08 - 50254080

unsubscribe from this list    update subscription preferences
Email Marketing Powered by MailChimp

Helan och Halvan på Teater Giljotin

$
0
0

HELAN & HALVAN

Another Nice Mess 
 Gunilla Röör & Karina Holla
KRITIKER OCH PUBLIKSUCCÉ!!!

Helan och Halvan intar Teater Giljotin. Det är stjärnduon Karina Holla och Gunilla Röör som intar scenen och bjuder på både humor och allvar i en härlig mix. Ett ”måste se” för alla kulturintresserade!

RECENSIONER


”Helan & Halvan” i den här kvinnoversionen blir en vacker, vemodig och våldsamt underhållande skildring av vänskapens väsen och konsten att överleva. Holla och Röör använder teatern som frizon för lek och allvar, och gör livet till en fest med denna sceniska pärla.
"Komikerpar som är ljuvligt att skåda. Amelie Björck får inte nog av Helan och Halvan på Teater Giljotin"
"...det som att stå vid teaterns big bang."

AFTONBLADET Amelie Björck
http://www.aftonbladet.se/kultur/teater/article23693146.ab

"Oumbärlig i dessa tider!""Varför är ”Another Nice Mess” så gripande? Som något viktigt vi glömt men ändå minns? Mötet med dessa två känns helt nödvändigt och oumbärligt. Så i dessa besynnerliga tider ordinerar jag alla att utsätta sig för ”två björnar som dansar på en het platta”.

Kulturnytt Maria Edström
http://t.sr.se/2e6hlD3


OM FÖRESTÄLLNINGEN:


”Vi är två björnar som dansar på en het platta. Vi försöker skaka av oss de mörka tankarna. Vi vill tillföra ljus i de mörka tiderna. Vi är rädda att bli osynliga och bortglömda…”
Så börjar föreställningen där vi möter två livs luffare i gestalt av Karina Hollas och Gunilla Röörs egna tolkningar av Helan och Halvan… 
Vi får följa dem då de flyr leda och vardaglighet till stunder av fest och fyrverkeri. Två Beckettska figurer som trotsar livsledan genom att genomleva den. Vissa textfragment förekommer från Helan och Halvans filmer och några rader ut Becketts i Väntan på Godot.
I mellanrummet mellan Karina Hollas och Gunilla Röörs olika speltekniker uppstår en säregen vänskap – kanske inte helt olik luffarnas egna. 
* * *
Gunilla Röör är en av Sveriges mest väletablerade skådespelare. Hon har medverkat i över 40 filmer, 13 TV-Serier och synts på alla de stora scenerna runt om i Sverige. Vi känner igen henne från Freud flyttar hemifrånLorry,Skärgårdsdoktorn och Beck. Till hösten är hon aktuell med bådeMaratondansen på Kulturhuset Stadsteatern och Another Nice Mess på Teater Giljotin.
Karina Holla är en av Hollands mest väletablerade scenkonstnärer och hennes gränsöverskridande scenspråk har hyllats världen över. Hon agerar med hela sitt register och räds varken fulhet eller skönhet. Som den Holländska pressen skrev: ”Hennes speciella och egna skådespelarstil och rörelsemönster skapar en väldigt intensiv teater som går rakt in och berör i själen.” Teater Giljotin har tillsammans med Compagnie Karina Holla producerat succéerna, San Clamente (2001)Entré Blesse (2008) och Främmande Kropp (2015). 
* * *
Another Nice Mess
Premiär 10 oktober kl 19.00
Spelperiod okt-nov
www.teatergiljotin.se
Biljettpris: 250 sek
Studerande, arbetssökande & pensionär: 200 sek
(Föreställningen är ca 1 timme och 15 minuter lång.)
KÖP BILJETTER

CONCEALED PARTY - PERFORMANCE
av Tana Maneva

Spelas 28, 29 & 30 oktober!
Köp din biljett
RECENSIONER
"En resa till själens skuggvärld. Jens Wallén förförs av Tana Manevas kraftfulla energi." Stockholmsfria.se

"Det är befriande, jag blir alldeles harmonisk av att dyka ner i den här undre världen. Scenkonst som talar direkt ur kärnan, gräver i kärnan och bjuder in till ett inre kaos." TeaterStockholm.se 

"Tana gör ett starkt uppträdande i konstformen Butoh (...) mycket sevärd." ++++ Påscen.se
"Concealed Party är feel-bad-kultur av bästa märke" Aftonbladet
 
”Everything we see hides another thing,
we always want to see what is hidden by what we see.”

Rene Magritte
 
Concealed Party dyker ner i det undermedvetna, en process, som börjar från en nollpunkt, intuitiv, abstrakt och ickerationell. Från kaos skapas ordning. Concealed Party öppnar en dörr mellan två världar, den verkliga fysiska och den inre, ofattbara drömvärlden. Tana Manevas tolkning av den japanska dansformen Butoh fascinerar. Allt kan hända, människan och alltings ljus och mörker stiger fram för oss på scenen.  

Butoh är en svårdefinierad konstform, närmast ett slag av performancedans. Butoh skapades i Japan efter andra världskriget inspirerad av bl.a. amerikansk och europeisk underground- och avantgardekultur med inriktning på absurd, ibland närmast grotesk och provokativ kroppslighet. Ofta inriktad på tabu-ämnen, extrema miljöer, och traditionellt utförd med vit eller grå kroppsmålning med långsamma hyperkontrollerade rörelser. Butoh skapades av Tatsumi Hijikata (1928-1986) med support av författaren, poeten och regissören Yukio Mishima (1925-1979). 

Artisten och konstnären Tana Maneva utbildade sig inom Butho på Subbody Butoh School i Dharamshala under den japanske Butohmästaren Rizome Lee 2010. Hon har sedan dess utvecklat ett eget scenspråk, en hybrid mellan Butho, performance och teater, ofta med inriktning på människans ego och persona kontra den inre skuggvärlden. Tillsammans med kompositören Rikard Borggård har hon producerat flertalet föreställningar både i Sverige och utomlands.

Spelas fredag 28, lördag 29 kl 19.00. söndag 30 kl 16.00.

Pris 180 sek
Studerande, arbetssökande & pensionär 100 sek
Trailer av Palle Lindqvist
 
 
KÖP BILJETTER
Copyright © * 2016 * *Teater Giljotin * All rights reserved.


Our mailing address is:
teatergiljotin@gmail.com

Filifjollan som fick som han ville.

$
0
0

Hurra! För några veckor sen gnällde jag över att jag inte kunde åka ner till Malmö Stadsteater och se Lucia Cajchanovas dramatiseringen av Tove Janssons underbara novell FILIFJONKAN SOM TRODDE PÅ KATASTROFER, i regi av Ada Berger, och idag, när jag och scannar internet efter någonting intressant - det är en ganska mager och ointressant höst, n'est-cafe? Eller har jag bara inte hittat russinen i den tråkigt torra kakan? - så ser jag att man på Dramaten till våren gör ett samarbete med teatern vid Lommabukten, och den 13:e Januari 2017 kommer deras produktion att ha premiär på teatern vid Nybroviken!!! Ingen information om vilken scen eller vem som står på den, men jag antar att det blir på en av de mindre ytorna.
Undrar vilka skådisar som kommer att spela? Får man önska sej? Stina Ekbland och Marie Göransson, givetvis.
Man kan väl få drömma?

Från Dramatens hemsida:

OM UPPSÄTTNINGEN
Längd: 40 minuter
Ålder: Rekommenderas från 9 år

”Sommarvinden var varm och mild, men hur skulle den kunna trösta en Filifjonka som gripits av panik?”

Filifjonkor är en släktkär art. De förvaltar arvegods över generationer. Så gör också den fina Fru Filifjonk. Hon fejar, putsar och oroar sig för den katastrof som när som helst kan komma. För det vet hon ju, att en dag kommer katastrofen. En vacker sommardag bjuder Fru Filifjonk den fina Fru Gafsa på te. Porslinet är väl utvalt, kakorna utsökta och Fru Gafsa på gott humör, men Filifjonkans tankar kretsar bara kring katastrofen. Samma natt sveper faktiskt den stora katastrofen in. Den sliter sönder Filifjonkans hus och kastar omkull alla hennes vackra prydnadssaker. Och det märkliga är, att när den väl kommer, är Filifjonkan inte rädd alls... Filifjonkan är en av alla snillrika figurer i författaren Tove Janssons berättelser om Mumintrollen, som fascinerat vuxna och barn genom årtionden.

Filifjonkan som trodde på katastrofer är en samproduktion med Malmö Stadsteater. Producerad i samarbete med Columbine Teaterförlag, Agency North Ltd och Moomin Characters Ltd.


Vad händer på Kungliga Operan?

$
0
0
KUNGLIGA BALETTEN visar sin BREDD
under en
 LADDAD kväll!
DISTINKTION
Premiär 21 oktober 
Distinktion är en danskväll som spänner från stram tåspets till brutalt nutida dans. Två klart olika verk, signerade två av dansvärldens mest kända koreografer, hyllar tillsammans danskonsten från varsitt håll. Premiär 21 oktober!
August Bournonville var balettchef på Kungliga Baletten i Köpenhamn i början av 1800-talet, men under ett par år var han även verksam vid Kungliga Operan. Ponte Molle är en av hans äkta vaudeville-baletter, ett tydligt utmejslat dansporträtt av unga konstnärer i Rom under 1800-talet. Utifrån hans 150 år gamla anteckningar har verket rekonstruerats av Frank Andersen och Dinna Bjørn.

Ett distinkt kliv in i samtiden tas med dubbelt aktuella koreografen Sharon Eyal och hennes supermoderna verk Bill. Sensuellt, coolt och dramatiskt! Eyal har ett förflutet i Batsheva Dance Company och driver idag ett eget välrenommerat danskompani med hela världen som bas. Sharon Eyal återkommer med ett nytt verk för Kungliga Baletten i vår!
Bill hade premiär på Operan 2014 och möttes av lysande recensioner.

”…skruvad men samtidigt livsbejakande dans. Jag gillar det.” Kulturnytt, Sveriges Radio

”…ett bevis för att dans är den ultimata scenkonsten.” Dagens Nyheter

Se film om föreställningen»
Läs mer om föreställningen»

Premiärsamtal
Fredagen den 21 oktober kl 18.00 hålls ett premiärsamtal i Guldfoajén. Hör teamet bakom Distinktion berätta om föreställningen. Fri entré.

Föreläsning om RÖRELSEGLÄDJE och DANSIDEAL

I samarbete med Stockholms universitet ger vi en föreläsning om rörelseglädje och dansideal. Den 25 oktober kl 18 hör du teatervetaren Lena Hammergren beskriva några samtida estetiska dansideal som utgör en bakgrund till de dansverk som programmet Distinktioninnehåller. Idealen omfattar idéer om rekonstruktion av både klassiska baletter och 1900-talets avantgarde, samt en vilja att fokusera på rörelseglädje istället för berättande innehåll. Resultatet: dansad virtuositet på helt olika sätt! Föreläsningen hålls i Guldfoajén och det är fri entré.
MORGONDAGENS OPERA
Short Stories: OperaX3 är ett nytt projekt som Operan inlett för att få fram nya verk. Först ut att testa varsin operaidé är tonsättarna Roger Assar Johansson, Tebogo Monnakgotla och Johan Ullén. De har alla fått samma förutsättningar, samma orkester och samma tidsram, men annars fritt spelrum att välja ämne. Resultatet har blivit tre korta operor som bygger på verkliga händelser och verkliga personer, men fritt omdiktade till operascenen. Urpremiären den 19 oktoberär utsåld, och efter det ges föreställningen endast två gånger till.

På vår hemsida kan du läsa mer om de tre verken och köpa biljetter»

JANE
Tonsättare Roger Assar Johansson
Text Naima Chahboun

JEAN-JOSEPH
Tonsättare Tebogo Monnakgotla
Text Jean-Joseph Rabearivelo & Claude Kayat

ZUCCO
Tonsättare Johan Ullén Text B M Koltès i översättning av Göran O Eriksson Bearbetning Katarina Aronsson & Johan Ullén

Publikintroduktion
Vid publikintroduktionen den 19 oktober kl 18:15 i Rotundan medverkar Johan Ullén, Tebogo Monnakgotla, Claude Kayat, Roger Assar Johansson, Naima Chaboun och Katarina Aronsson.
PoeterX3
22 oktober kl 14.15 ges i Rotundan en introduktion inför Short Stories i samarbete med Dramaten.

Magnus Florin, Dramatens chefdramaturg, introducerar Jean-Joseph Rabearivelo och Bernard -Marie Koltès. Naima Chahboun läser egna dikter och samtalar med Operans dramaturg, Katarina Aronsson.

Sofia Pekkari från Dramatens ensemble medverkar dessutom. Fri entré.

Erbjudande
ROMANSAFTON med KARL-MAGNUS FREDRIKSSON

Den 3 november 2016 framför hovsångaren Karl-Magnus Fredriksson och pianisten Magnus Svensson en romansafton på Stora Scenen. Dessutom medverkar en stråkkvartett med musiker ur Kungliga Hovkapellet. Det blir en konsert som spänner allt ifrån operaarior till visor och romanser.

För dig som läsare av vårt nyhetsbrev ger vi dig ett EXKLUSIVT erbjudande:
Hör konserten för endast 200 kr (ord. pris 450 kr). Erbjudandet gäller endast parkettplatser som köps på nätet.

Köp dina rabatterade biljetter här»
Läs mer om konserten här»
KALENDARIUM

Fredag 14 okt
11:45 Lunchkonsert Guldfoajén, Fåtal platser
19:00 Nixon in China

Lördag 15 okt
13:00 Guidad visning, Utsålt
13:00 Guided tour in English
15:00 Barberaren i Sevilla

Måndag 17 okt
11:45 Lunchkonsert, Guldfoajén
19:00 Barberaren i Sevilla

Tisdag 18 okt
19:00 Nixon in China

Onsdag 19 okt
19:00 Barberaren i Sevilla
19:00 Short Stories: OPERAX3, Rotundan - Premiär! Utsålt

Torsdag 20 okt
11:45 Lunchkonsert, Guldfoajén
19:00 Nixon in China

Fredag 21 okt
11:45 Lunchkonsert
12:00 Lunchpoesi på Dramaten, Lejonkulans foajé.
17:00 Short Stories: OPERAX3, Rotundan
18:00 Premiärsamtal Distinktion, Guldfoajén
19:00 Distinktion - Premiär!

Lördag 22 okt
13:00 Guidad visning
13:00 Guided tour in English
14:15 PoeterX3 - Introduktion inför Short Stories, Rotundan - Fri entré
15:00 Short Stories: OPERAX3, Rotundan - Fåtal platser
15:00 Distinktion

Måndag 24 okt
19:00 Nixon in China

Tisdag 25 okt
11:45 Lunchkonsert, Guldfoajén
18:00 Öppen föreläsning inför Distinktion, Guldfoajén - Fri entré
19:00 Distinktion

Onsdag 26 okt
11:45 Lunchkonsert, Guldfoajén
19:00 Distinktion

Torsdag 27 okt
11:45 Lunchkonsert, Guldfoajén

PASSION, Spira, Smålands Musik och Teater, Jönköping, föreställning 75, 2/10 2016

$
0
0
ÖVERSÄTTARE ULRICHA JOHNSON, DIRIGENT JOHAN SIBERG, 2:A DIRIGENT JOSEF RHEDI, REGISSÖR VICTORIA BRATTSTRÖM, KOREOGRAF GUNILLA OLSSON, SCENOGRAFI OCH KOSTYMDESIGN KARIN DAHLSTRÖ, LJUSDESIGN ANNA WEMMERT, LJUDDESIGN WINCENT HÖGBERG, SÅNGCOACH MONICA EINARSON SKÅDESPELARE ANNICA EDSTAM, MARI LERBERG FOSSUM, KALLE MALMBERG, PETTER ANDERSSON, MATHIAS LITHNER, JOHAN WIKSTRÖM, ALEXANDER LYCKE, SAMI YOUSRI, HANI ARRABI, ALEXSANDER BRANDT, JOHANNA WAHLSTRÖM, MARTIN AHLBERG, CHRISTOFFER HAMBERG, FRIDA HEDENBER, MUSIKER EVA LJUNGBERG, ADRIAN ROACH, MARIA BOLTON, CHARLOTTA SAVANDER, PALOMA PINTO VILORIA, LOU PAQUIN, JOHAN INNAB TIGER, PER WILHELMSSON, MARTIN ISAKSSON, MAGNUS JONSSON, KLAS-HENRIK DJÄRF, YNGVE NORDSTRÖM, MATS OLSSON, KERSTIN JANSSON, JACOB DE VERDIER, GUNNELA NILSSON, STAFFAN SCHEIN, MARIE STIGMER, KATARINA BERGENDAHL HÖGSTA, IGOR VIKTOROVITCH, HÅKAN MOLANDER, MARI SÖDERHJELM, ANDERS GERHARDSSON


What is love?
Baby, don't hurt me
Don't hurt me no more
Baby, don't hurt me
Don't hurt me no more
What is love?
Yeah, yeah
I don't know why you're not there
I give you my love, but you don't care
So what is right?
And what is wrong?
Gimme a sign
What is love?
Baby, don't hurt me
Don't hurt me no more

What Is Love?
av Dee Dee Halligan och Junior Torello

Vet ni egentligen hur långt det är dit? SMS:ade min kompis Skäggige Skalman som svar på mitt meddelande ifall han ville följa med. 
”Han undrar om vi vet hur långt det är till Jönköping,” sa jag till Patti-Li Leuk, som satt uppkopplad via Facetime. ”Tycker han att det är för långt dit, tror du?”
”Ja, det kan han nog tycka,” svarade Patti-Li, som tillfälligt försvunnit ur bild. Han höll på att laga något lunchigt, och det smattrade från stekpannan i bakgrunden. ”Det är ganska långt.”
”Längre än till Öland?”
”Nej.”
Det är längre till Öland, SMS:ade jag tillbaka, och indikerade med detta våra Ölandsresor som vi gör en gång om året. 
Patti-Li dök upp igen, med en tallrik som han satte ner utom synhåll. Glufs, glufs, glufs
Men ni ska tillbaka också, svarade Skäggige Skalman.
”Han säger att vi ska tillbaka också,” upprepade jag, lite som dom där personerna på rymdskepp som bara läser vad som står på skärmen, och lämnar de verkliga besluten till de mer kompetenta. 
”Vi fixar det,” betryggade Patti-Li, med munnen full av någonting stekt.
Vi fixar det, SMS:ade jag.
Lycka till, svarade han.
Det var så det kom sej att Skäggige Skalman inte såg Stephen Sondheims musikal PASSION. 

Det började som en bok, Fosca, av Iginio Ugo Tarchetti, en italiensk författare och poet, som varit tvungen att sluta vid armén på grund av dålig hälsa. Han föddes 1839, och dog 1869, utfattig, i tuberkulos, 29 år gammal. 
Tarchetti tillhörde Scapigliatura-rörelsen,  en italiensk konstriktning som skulle kunna översättas till den ovårdade rörelsen, eller den rufsiga rörelsen - en slags bohemer - och den uppstod under Risorgimento, Italiens enande från många småstater till ett enda kungadöme, under kung Victor Emmanuel II av Sardinen. Det hela höll från 1861 fram till 1946, då man hade en folkomröstning och blev en republik. 

Visst är det väl så att det är ute i landet det händer? Eller är det bara så det verkar? Alltid, tycker jag, när man sätter upp något intressant så är det någon annanstans än här, i Stockholm. Jag vet att jag överdriver, men det känns så. Wermland Opera sätter upp EN GENTLEMANS HANDBOK I KÄRLEK OCH MORD och PARADE, och på Stockholm Stadsteater kör man WEST SIDE STORY och CABARET. Visst, man sätter upp saker som NEXT TO NORMAL, SWEENEY TODD och A LITTLE NIGHT MUSIC, men du fattar vad jag menar? KINKY BOOTS och TOP HAT, på Malmö Opera, CRAZY FOR YOU på Göteborgsoperan. HAIR på Kulturhuset Stadsteatern.
Jag tror att en del av mej också är barnsligt missunnsam: varför ska dom få göra intressanta saker när vi, huvudstaden, måste knapra oss igenom stapelvarorna?
Och ärligt talat, det är bara när dom gör intressanta saker långt långt, borta, på exotiska platser som Norrland eller Skåne, som jag blir avundsjuk. När man sätter upp musikaler på andra ställen, som i Norrköping, Jönköping och Karlstad, sätter jag mej glatt i en lånad bli och låter mej bli körd land och rike runt. 

1981 blev Tarchettis bok till film, Passione d’Amore, Passion of Love, i regi av italienaren Ettore Scola, som dog i Januari i år, 84 år gammal. Filmen vann en Nastro d’Argento, en slags italiensk Oscar, för bästa manus.
Stephen Sondheim såg Scolas film 1983, och fick en slags uppenbarelse:
”I slutet av filmen, så bubblade de oskrivna låtarna i mitt huvud, och jag var säker på två saker: För det första ville jag göra den till en musikal, problemet var att den inte kunde bli en musikal, inte ens i min icke-traditionella stil, eftersom karaktärerna var så uppförstorade. För det andra ville jag att James Lapine skulle skriva den; Han var romantisk, hade han en känsla för olika århundraden och olika kulturer, och han var entusiastiskt attraherad av det bisarra.”
Från början var det tänkt att PASSION skulle ingå i en afton av två enaktare, där den andra skulle bygga på William Finns Muscle, en musikal om kroppsbyggaren Sam Fussells memoarer. 
En annan slags passion, kan man tänka.

Alltid, när vi ska ut och resa, jag och Patti-Li, och vi reser ganska mycket, så laddar jag ner en hel drös pdf-filer från wikipedia, om vart vi ska, om verket vi ska se, och annat, och för över dom till min padda. Tanken är att jag ska sitta och läsa högt för Patti-Li, så att han inte somnar vid ratten, eller känner att han har det tråkigt. Tyvärr, måste jag säga, är det väldigt sällan jag känner att jag har läst allt som jag har laddat ner. Kanske börjar jag läsa något avsnitt här och var, men så ser vi något flimra förbi ute i verkligheten, och så måste vi prata om det, eller så kommer vi att tänka på något, och så måste vi prata om det. Det är väldigt sällan tyst, och det händer aldrig att jag tänker: varför laddade jag inte ner mer filer från Wikipedia? 
Vad som kan hända, och som händer ofta, är att jag tänker: varför läste jag inte igenom de här filerna innan vi satta oss i bilen, eller innan vi kom fram till staden vi skulle, eller teatern vi skulle till, eller innan verket vi skulle se hade börjat, då hade jag liksom haft en start, istället för att i bilen dit, eller när vi väl är framme, ställa mej och läsa. 

Som när vi kommer fram till Linköping, för ett kort lunchstopp, och lite turistande. Jag har laddat ner en pdf-sida om både stan och domkyrkan, men vem har tid att börjar läsa nu? 
Vi ger oss drygt en och en halv timme i stan, och tiden delas mellan att irra omkring inne i domkyrkan och se hur solen skiner in genom de olikfärgade glasfönstren, och mellan att knapra ett varsit wrap på Hälso Freak, en mycket grön  - både bildligt och bokstavligt - restaurang.

PASSION hade premiär på Broadway den nionde Maj 1994, efter 52 förhandsvisningar, på Plymouth Theatre, numera, sen 2005: Gerald Schoenfeld Theatre, där Stephen Karams tonyvinnande pjäs THE HUMANS nu spelar. 
Det var här som Neil Simon regerade som kung över Broadway under slutet på 60-talet, med sina pjäser THE ODD COUPLE, THE STAR-SPANGLED GIRL, PLAZA SUITE och THE GINGERBREAD LADY. Sen dess har man haft en hel del musikalfloppar, som Frank Wildhorns BONNIE AND CLYDE, Jason Robert Browns THE BRIDGES OF MADISON COUNTY och Duncan Sheiks AMERICAN PSYCHO. 
Ursprungligen hade man erbjudit Patti Lupone rollen som Fosca, men hon valde att istället göra Sunset Boulevard i London, med allt vad det nu skulle innebära…

Föreställningen nominerades till 10 Tony Awards, och vann fyra; Bästa Musikal, Bästa Manus, Bästa Musik, och Bästa Kvinnliga Huvudroll till Donna Murphy, som på så sätt fick nöja sej med det som Patti inte ville ha. 
Man fick god kritik, men en utebliven publik, och föreställningen lades ner redan den sjunde Januari 1995, efter endast 10 månader och 280 föreställningar, vilket gör att den håller rekordet för minst antal föreställningar av en tonyvinnare av Bästa Musikal. 
Produktionen på Spira innebär skandinavienpremiär för musikalen. 

Jönköping, visar det sej, ligger vid Vättern, i ett nästan Schweiziskt område. I alla fall känns det lite som att komma till en sjö i alperna, när man på bilvägen liksom försiktigt glider upp bredvid vattnet, och gör sällskap in till stan. Detta är förstås extra exotiskt om solen är på väg att gå ner, som nu.  

Det är första gången jag är på Kulturhuset Spira, och jag är helt klart imponerad. Man kommer in i en enorm, inglasad foajé, flera våningar hög, lite som biljettkasseplanet på Kulturhuset, men där man i Stockholm har utsikt över plattan och Åhlens, har man här utsikt över Munksjön, och bortom den: Siluetten av Jönköping. Byggnaden stod klart 2011, och har fått sitt namn, inte av ordet spira, som i slottsspira, eller spirande som i växande eller groende, utan för att byggnadens fasad går i en slags spiral runt fasaden, men jag antar att Spiralen lät för mycket som en galleria, eller ett preventivmedel. 
I foajén finns en genial utställning som man absolut inte får missa. En Kör av Gamla Skor. Elever från Jönköpings kommuns skolor har tagit en massa gamla skor och skapat ansikten där skons öppning är munnen på en sångare. Jag kommer aldrig att se på skor - och körsångare - på samma sätt igen.

Jag vet inte om salongen alltid är ljussatt som om man vore i en djungel, där solljuset liksom filtrerades ner genom blad och grenar, eller om det är för att kontrastera till den torra, sandiga scenen. Det är mysigt, i alla fall, och känns fräscht. Det är inte en väldigt stor salong, vad gäller parketten, även om den är större än många andra stadsteatrar ute i landet, och man har tre stora balkonger. 

Det hela börjar i Italien 1863. I Nordamerika pågår inbördeskriget, och i Borta Med Vindenär detta året då Rhett Butler bjuder 150 dollar för att få dansa med den svartklädda änkan Scarlett. I Sverige inviger man Berns Salonger och Skandinaviska Banken, kvinnor får börja arbeta inom post och telegrafi, och Alfred Nobel uppfinner dynamiten.
 I Italien håller man på med Risorgimento, och i Milano, en stad som bara fyra år tidigare frigjort sej från Österrike, får Giorgio, en militärkapten som har ett hemligt förhållande med den olyckligt gifta, vackra, Clara, ett brev om att han har förflyttats till en lantlig militär utpost. Där träffar han sin överstes kusin, Fosca, en sjuklig, neurotisk och oattraktiv kvinna. Fosca förälskar sej i honom. Han, med tiden, kommer att avsky henne. 
Det intressant är hur det kommer sej att han sen börjar älska henne. 

Det är en vacker uppsättning. Meterhöga staplar av sandsäckar omringar spelrummet, där ett svart piano står inklämt vid fonden.  Scenbreda fransridåer glider över scenen, som draperier av regn. Golvet är ljust, sandfärgat, torrt. 
Kostymerna är vackre, enkla, opatinerade. Kanske är man något övertydligt när det gäller färgen på damernas klänningar. Clara går från passionsröd till grått, och Fosca reser det andra hållet. Kanske hade det varit intressant om Clara vore lite mer uppklädd, utstyrd, eftersom hennes roll mest består av att hon kommer in som ett slags levande brev, och det vore intressant att se hur hon förde med sej något av den den sofistikerade storstaden, men hennes kostym representerar det utrymme hon fått i historien; den kommer lite i andra hand. 

Det svåra med PASSION är, tycker jag, att den funkar som ett teoretiskt experiment - vad händer om någon älskar någon så mycket att den älskade börjar älska tillbaka? - men i praktiken är det svårt att få det att kännas övertygande. Varför börjar Gorgio älska Clara? Vad finns där att älska?

Redan vid uruppförandet hade man problem med Foscas roll: Eller, problem: publiken hatade henne. Man skrattade när hon fick sina anfall, och någon till och med skrek Die, Fosca, die! under en föreställning. 
1996 gjorde man en filmatisering av föreställningen, som senare kom på en DVD, som jag köpte. Och jag kände lite samma sak: Dö, Fosca, dö! När Giorgio slutligen ger efter, känns det som om han ger upp, som om han går över till den andra sidan, låter vampyren bita honom, som om han liksom inte orkar kämpa emot längre. 
Som om Michael Douglas i Fatal Attraction plötsligt skulle falla för den kaninkokande Glenn Close. 

När jag var liten gick det en brittisk serie på teven i åtta säsonger och 91 avsnitt: Onedinlinjen, om en sur gubbe som gifte sej med en oattraktiv kvinna han inte älskade, för att komma åt hennes pappas pengar, och rederi. När hon sen dog, i slutet av första säsongen, insåg han att han älskade henne, inte för att hon var vacker, utan för att hon var god. Den typen av kärlek förstår jag, den har jag upplevt själv, när Någon plötsligt blir Den Ende.
Men här, som i originalet, har man medvetet valt att inte med tiden göra Fosca mer älskvärd. Vi förstår hennes historia, och känner medlidande, men inte mer än så. Vi hittar inget hos henne att älska, och förstår inte vad som händer när Giorgio plötsligt gör det. 
Det känns lite som om man har varit tvunget att gå på toaletten mitt i föreställningen, och när man kommer tillbaka har  man missat den där scenen eller sången, där allt vänder. Vändpunkten med stort V. Plötsligt har allt bara förändrats, och jag förstår inte varför, eller hur: Georgio älskar plötsligt den avskydda Fosca. Och det intressanta är inte att han gör det, utan varför, och varken här, eller i den filmade broadwayversionen, får jag ett svar. Han bara gör det. 
Och det blir lite som om man vill säga: alla kvinnor förtjänar att bli älskade av mannen dom älskar, och sen har man ingen riktig plan på hur det ska gå till. Giorgio liksom tvingas, av berättelsen, att älska Fosca. Han skaälska henne, det är det det handlar om, alltså måste skådespelaren hitta en lösning, för i manuset finns inget.
Kanske är det för att förutsättningen är felformulerad. Ofta brukar såna här teaterpremisser ha ett frågetecken efter sej, som i: kan man älska någon så mycket att den älskade börjar älska tillbaka? Här har man liksom redan svarat ja, och nu måste regissör och skådespelare bevisa tesen.

Denna Fosca är mindre jobbig, mindre ful, mindre motbjudande. Det är lite oförståeligt att männen i lägret inte fått upp ögonen för henne. Det motbjudande ligger mest i att hon är jobbig, att hon är på, att hon är för mycket. 
Jag sitter och funderar på om hon är en annan sorts Fosca, om hon verkligen älskar Giorgio, eller om hon har gett sej på att hon ska ha honom. Jag hade en bekant, Calle Ballique, som hade några något psykopatiska drag, och som hela tiden gick över gränser, för att sen be om ursäkt, krälande i stoftet, som en hund. Man förlåt honom, gång på gång, tills man insåg att det var det han gick igång på, att vinna tillbaka ens förtroende, att bli förlåten, och det var något oförlåtligt. 
Den här Fosca känns lite så. Lite mer beräknande, lite mer frisk, inte alls fullt så neurotisk. 
Kommer du ihåg Den Franske Löjtnantens Kvinna, Meryl Streepfilmen, inte boken, om kvinnan som hittar på ett skamfyllt förflutet, och medvetet ställer sej utanför samhället? Är detta denna Fosca?

I regin upplever jag det som om man snarare försökt dölja, pacificera, än röra upp och gröta runt. Det blir lite trevligt, ibland. Som om, ifall man hade spelat VEM ÄR RÄDD FÖR VIRGINIA WOOLF?, ingen hade druckit fullt så mycket, varit fullt så utlämnande, fullt så elak, svurit fullt så mycket, utan man hade varit mera sams.

Öppningsscenen, mellan Giorgio och Clara, den gifta kvinnan, ska utspela sej efter ett passionerat tumlande i sänghalmen, men känns inte alls erotiskt, utan mer som scenerier. Koreografi. Detta är inte en man och en kvinna som kommer ner från Mount Orgasmus. Man tar på varandra som två skådespelare som gett varandra tillstånd till fysiskt kontakt:
”Jag kommer att lägga min hand här, här och här, är det okej?”
”Det är okej.”
Det hade nästan varit mer talande om dom inte tagit på varandra alls, men om känslan varit där. 
Jag menar inte att starta några rykten, men jag sitter faktiskt och fundera på om aktörerna privat, i hemlighet, var ett par, och försökte dölja detta på scenen, genom att agera ”säkert”.
Vissa gånger känns det också som om man inte handlar organsikt, och det kan ha att göra med att man är stressad av musiken, att vissa saker måste sägas på vissa ställen, för att följa partituret, jag vet inte, men två tillfällen som kändes ’regisserade’ var till exempel i denna första scen när  Giorgio säger till Clara att hon inte ska se så ledsen ut: men det vore omöjligt för honom att se, eftersom hon står med sin rygg mot honom. 
Innan dess har hon märkt på honom att något är fel, och frågat honom vad det är, och hon är - känslomässigt - i och med frågan - redan medveten om svaret. Det hade varit mer effektivt, aktören hade haft mer att spela, om hon först, när hon ställt frågan, varit positiv, som om det gällde något vardagligt, som att han glömt sin promenadkäpp, eller tappat bort sin bok, för då hade hon - när hon fått veta att han ska förflyttas - haft mer att spela på. 
Det känns också forcerat i andra akten, när Fosca får veta att Giorgio ska förflyttas: hon har knappt tid att ta in informationen innan hon - inför alla, och på så sätt avslöjas sitt kärlek - kastar sej om hans hals. Som publik hade man velat vara med på den lilla resan. Nu är det lite som:
”På två taktslag därefter kastar du dej om hans hals.”
I andra akten händer också något som gjorde mej konfunderad, eftersom jag inte förstod om det var en översikt, eller ett medvetet val: 
I Shakespeares dramer, och hos dom gamla grekerna, kommer folk ofta in och berättar vad som har hänt, istället för att iscensätta stora händelser. Detta är kanske inte ett väldigt dramatiskt sätt att berätta, då den verkliga dramatiken handlar om hur berättaren upplever det hela. Men i vissa verk finns det bakgrundsfakta som måste berättas, och speciellt inom musikteater kan såna mellanspel bli ganska långa. I en film, till exempel, skulle man lösa det men någon slags flashback. 
Så har man till exempel löst mrs. Lovetts berättelse i SWEENEY TODD, där avslöjar vad om hände med hans fru: man låter aktörer komma in och illustrera händelsförloppet, så att vi liksom ser hur Sweeney föreställer sej det hela. 
I den filmade versionen av musikalen PASSION har man använt sej av samma grepp när Foscars kusin, överste Ricci, ska berätta Foscas bakgrundshistoria om hur mannen hon gifte sej med som ung bedrog henne, spenderade hennes pengar och sen lämnade henne, och detta är anledningen till att hon här sjuk: man låter andra soldater agera maken, och hennes far, och kvinnor som tidigare agerat pigor och hemhjälp får föreställa Foscas makes älskarinna, och hennes mor.
I den scenen sjunger kvinnorna bland annat: 

ÄLSKARINNAN: 
As long as you're a man/You’re what the world will make of you.

ÄLSKARINNAN OCH FOSCAS MAMMA: 
Whereas if you're a woman/ You’re only what it sees.

ÖVERSTEN, FOSCAS FAR OCH FOSCAS MAKE, GREVE LUDOVIC: 
A woman is a flower whose purpose is to please.

ALLA:
Beauty is power, longing a disease..

Här, i Jönköping, går man en annan väg: I flasbackscenen har man också valt att inte illustrera förloppet, eller låta skådespelare agera rollerna, man låter bara sångare sjunga partierna, rakt upp och ner. Lite tråkigt, kanske, men det är ett konstnärligt val. 
Och av någon anledning har man valt bort de kvinnliga tjänarna, som roller, kanske för att understryka hur männen i lägret - trots att det saknas någon som helst kvinnlig fägring - ändå inte ser Fosca som ett amoröst eller sexuellt objekt. Men eftersom det behövs kvinnliga röster i körpartier så har man valt att låta dessa sångare bära manskläder. Man ser klart och tydligt att de är kvinnor - man har inte satt på dem mustascher och försökt göra dragkings av dom - men dom ska föreställa män. 
Men det blir lite knepigit, för mej, när kvinnor, i manskläder, sjunger: 

As long as you're a man/You’re what the world will make of you.
Whereas if you're a woman/ You’re only what it sees.

Är det ett grepp eller ett misstag, en blunder, en miss? Om det är ett medvetet val vet  jag inte vad dom vill säga, och om det är ett fadäs så säger det en hel del. 

Det är kaxigt, och beundransvärt, att sätta upp detta verk, och jag är redan nyfiken på vad man ska göra härnäst. Jag skulle älska om man fortsatte på Sondheim-temat, med dom lite mer lättillgängliga A LITTLE NIGHT MUSIC, INTO THE WOODS eller COMPANY, eller om man svängde in på William Finn och gjorde A NEW BRAIN, eller FALSETTOS? Man kanske till och med skulle ta sej en titt på hans MUSCLE, den där musikalen som skulle vara den andra delen av PASSION, från början
Eller, vad sägs om ORDINARY DAYS, av Adam Gwon, du vet, den med I’ll Be There?
Jag skulle sätta mej i en bil och låta mej bli körd till Jönköping, för vilken som helst av dom. 

Min smak är ganska grov: Socker, salt och ketchup, liksom, medan min kompis Patti-Li Leuk är mer av en finsmakare, mer muskot, dill och fänkålsfrön. Denna liknelse gäller förstås inte mat, utan musik. Han hör på ett helt annat sätt än vad jag gör.  
Men till och med jag blir förförd av Jönköpings sinfonietta. Det går liksom inte att värja sej. Jag lyfts upp, skakas om, som en tecknad Pocahontas, flängande i The Colors of the Wind. Även om jag intellektuellt ibland inte är förförd, är jag ofta känslomässigt omskakad, undermedvetet.

Skådespelarna lämnar heller inget övrigt att önska, och jag önskar att man hade vridit mer ur dom. Kalle Malmberg är en sån där aktör, jag antar att det är en ny generation, som vågar låta sej utsättas, känna, lämna ut. Som inte garderar och värjer sej. Som inte förefaller att vara beredd på vad det är han ska spela, utan som känns lika överraskad som vi, publiken. 
Jag sitter faktiskt lite stockholmssnobbigt och undrar vad en man som han gör i Jönköping, om han liksom kastar bort sin karriär ute i provinsen, tills jag inser: 
Det är ute i landet det händer.


Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

Vanlig biljett 375:- Hittills har scenkonsten 2016 kostat mej 5929:-

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan
 - att jag på Instagram heter https://www.instagram.com/joakim_clifton_bergman
- på Twitter heter https://twitter.com/EnIVeckan.
- och på  Snapchat heter jag CliftonBergman
- och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com 


Dessutom vill jag tack Mrs. Parker of the Algonquin för korrekturläsning och feedback.

Om du gillade det här kanske du gillar: 


MARATONDANSEN på Kulturhuset Stadsteatern: 

"Och här är vad jag menar med att kassakvinnan gjorde precis rätt: Det hade varit väldigt lätt att ta mitt aggressiva, desperata, irriterade humör och bara spegla det: att anta en snipig attityd och klart och tydligt visa att hon bara var där för att sälja biljetter, inte lyssna på mitt gnällande, och att hon inte var ansvarig för biljettautomaten. 
Men hon agerade precis som hon gått en kurs i krishantering: hon lyssnade på mitt klagande, tog in, höll med, beklagade, och sålde mej en biljett."


THE PHANTOM OF THE OPERA, på Cirkus:

"Jag satt på allvar och funderade på vad man skulle göra med scenografin när den här föreställningen lades ner. Och vad jag i såna fall skulle försöka få med mej hem, om det nu visade sej att allt hamnade i containers, på väg till tippen. 

Det såg ut som om den där förgyllda skulpturen av lyckliga, halvnakna damer som smektes av muskulösa, maskbärande herrar, som hängde högst upp i mitten av prosceniet, precis skulle kunna passa in i mitt vardagsrum. Om jag slängde ut antingen bokhyllorna eller teak-sideboardet."


BULLETS OVER BROADWAY på Göta Lejon:

När jag hörde att Göta Lejon skulle sätta upp musikalen BULLETS OVER BROADWAY, tänkte jag: 
”Va? Det kommer aldrig att funka!”
När jag sen hörde att den skulle regisseras av Emma Bucht, tänkte jag, igen: 
”Va? Det kommer aldrig att funka!”
Och när jag hörde att Johan Rheborg skulle spela den steppande gangstern, mumlade jag, för mej själv:
”Han? Steppa? Det kommer aldrig att funka!”
Men det var när jag hörde att Helen Sjöholm skulle spela Diane Wiests roll, som teaterdivan Helen Sinclair, som jag sa, högt och tydligt:
”Jag älskar mänskan, men det här, det kommer aldrig att funka!”
Sen såg jag föreställningen, och ändrade mej.




KOM UT, på Moment:teater, föreställning 76, 4/10 2016.

$
0
0

Av och med Oskar Sternulf, Regi: Conny Hoberg, Inspirerad av Anders Öhrmans bok "Komma Ut”

Loving you is not a choice,
It's who I am.

Loving you is not a choice
And not much reason to rejoice,
But it gives me purpose
Gives me voice to say to the world:
This is why I live
You are why I live.

Loving you is why I do
The things I do
Loving you is not in my control.
But loving you, I have a goal
For what's left of my life...

I would live,
And I would die for you.

Loving You, 
ur PASSION
Text och musik: Stephen Sondheim. 

Det är inte varje dag man hamnar på en ny teater. Eller, i en ny salong, i alla fall. Inte ny som i sprillans ny, utan ny, för mej. Visserligen händer det, ibland, att jag hamnar någonstans där jag inte tidigare varit, men det händer mer och mer sällan, ju mer jag går på ställen där jag aldrig tidigare varit.  
Visste du att man har tre scener på Moment:teater? Jag kände till två: den stora, och så den pyttelilla, i skrubben under trappan, men jag hade ingen aning om att det fanns en till. 
Det är en gråtråkig höstkväll i Gubbängen. Eftersom sommarvärmen dröjer kvar, är löven ännu gröna, så det plöstliga mörkret gör att man upplever det som om klockan är mer än den verkligen är. Jag har cyklat från Midsommarkransen, lyssnande på en podcast jag nyligen upptäckt: Living the Dream, With Rory O'Malley, du vet han från BOOK OF MORMONS, han som sjöng sången Turn it Off, som handlar om att stänga av sin jobbiga känslor, som till exempel homosexualitet, han som gör kungen i HAMILTON på Broadway, nu? Han som var den denivit-vita,  klorinbleka sångaren i den "färglösa" versionen i Cadillac Car ur filmversionen av DREAMGIRLS?

Jag beställer en kaffe och en macka - deras mackor är att rekommendera, jag tror dom häller lite olivolja på dom - och slår mej ner vid mina bekanta, Jennie Blåtå och hennes flickvän som oberoende av mej också har hittat hit. 
Vi ska se en föreställning med gaytema, vilket klart och tydligt går att avläsa på den publika demografin. 

Jag hade en bekant, Ragnvald Ysterbuske, som bara gick på film eller teater som hade gaytema. Han kunde sträcka sej så långt att han gick om han visste att det bjöds på manlig nakenhet. Vilket i mitten av 90-talet betydde att han ganska ofta satt hemma. Eller, nej, jag ljuger, Ragnvald var typen som stod och hängde i en gaybar, någonstans i Stan, alla dar i veckan. 
Det är nog lite så här också tror jag. Moment:teater har fått en ny, mycket tillfällig, publik, tack vare föreställningens tema, och - misstänker jag - tack vare att huvudrollsinnehavaren är en synnerligen fotogenisk ung man, av den typen vissa andra män har våta, dag- eller önskedrömmar om. Som Dorothy Parker skrev i sin novell Dusk before Fireworks
”Han var verkligen en mycket stilig ung man, som gjord för att ofredas.”

Jennie Blåtå, hennes flickvän och jag pratar så mycket att jag knappt hinner få i mej min smörgås, ännu mindre dricka ur mitt kaffe, innan det är dags att gå in. 
Jag antar att det är till den stora salongen vi ska, och när jag kollar runt i foajén tänker jag att det kommer nog att bli lite tomt, vi är inte så många här; bara ett gäng mer eller mindre medelålders bögar, två eller flera flator, och några andra, lite osorterade personer. 
Men det visar sej att vi visserligen ska in i stora salongen, men vi ska vidare, upp till vad jag tror kanske varit projektorrummet, eller balkongen, för visst brukade väl det här vara en biograf, en gång i tiden? 
Ett stort vitt rum, avlångt, med en vanlig dörr i fonden. Lite som en blackbox, men mycket ljusare. 

Detta är en monolog som bygger på Anders Öhrmans bok ”Komma ut.” Dramatiserad av aktören själv. Eller agerad av dramaturgen, skulle man också kunna säga. 
Jag har inte läst Öhrmans bok, men vad jag förstår är det en slags intervjubok: han har frågat folk hur det gick till när dom kom ut. 

Föreställningen, tror jag, är i första hand är riktad till skolungdomar, och som sådan kanske det är bra att den innehåller så få konflikter. Huvudpersonen kommer ut för sin syster, bror och far och kompis, och stöter inte på problem, förutom hos sin mamma och sin religiösa moster, och kanske är det bra, att elever ser att andra personer inte upplever homosexualitet som ett problem, men för en annan publik blir det lite enformigt och något ointressant. Kanske har alla historier i förlagan ett lyckligt slut, kanske har dramatikern bara valt ut de lyckliga, men - jag kan säga det, för jag är en - för att vara ett gay-verk innehåller den väldigt lite dra-a-ma!!! 
Första delen av föreställningen går liksom åt till att beta av ut-kommandet för person efter person, och från att i början varit rädd för hur konfliktspäckat, pretentiöst och tragiskt varje möte skulle bli, sitter jag efter en stund och välkomnar tanken på en homofob, för berättelsen behöver något. Drama bygger liksom på konflikter

I mitt minne av den delen av pjäsen ser det ut lite såhär:
”Syrran, jag är bög.”
””Det visste jag redan.”
”Brorsan, jag är bög.”
”Jag älskar dej ändå!”
”Pappa, jag är bög.”
”Jag står bakom dej till hundra procent. Du är min son, och kommer alltid att vara det.”

Kanske hade man kunnat klämma in konflikten i huvudpersonens inre, och låtit honom brottas med sin egen rädsla, eller kanske välja lite andra historier, där personerna på något sätt har en konflikt, eller något att övervinna. Kanske hade man kunnat använda sej av en sekundär historia, att det hela utspelade sej under jul, eller ett födelsedagsfirande, eller något som gör historien större, mer laddat, mer angelägen. 

Pjäsen är lugnt, nästan långsamt berättad. Man har valt en spelstil där berättaren, som spelar alla personerna, först gestaltar personen, sen börjar spela, och sist talar. Och det blir lite segt, efter en stund. bJag tror man har mycket att vinna på att speeda upp förloppet, det räcker med att göra en grov skiss av personen en första gång, sen hänger vi med, tror jag. 
I praktiken ser det ut såhär: säg att man ska föreställa en brevbärare. Okej, han har en väska, som hänger över vänstra axeln, ner på högra sidan, men som han också håller under botten på, med höger hand, vilket gör att han krummar lite. 
HUVUDPERSONEN: (Framåtlutade, som om han pratar med en kortare person:) Hej, brevbärare, jag är bög!
HUVUDPERSON: (Vänder på sej, så att han nu är vänd åt andra hållet, krummar, greppar ”väskremmen” över bröstet med vänster hand, fattar under ”väskan” med den högra, knäar, lite, tittar mot den plats där HUVUDPERSONEN förväntas stå, tittar upp, lite, eftersom han är kortare, gör en grimas, som om han har svårt att höra:) 
SOM BREVBÄRAREN: Va?
HUVUDPERSON: (Vänder på sej, så att nu är vänd åt andra hållet, sträcker på sej, och lutar sej framåt, som om man pratar med en kortare person:) Jag är bög!
HUVUDPERSON: (Vänder på sej, så att han nu är vänd åt andra hållet, krummar, greppar ”väskremmen” över bröstet med vänster hand, fattar under ”väskan” med den högra, knäar, lite, tittar mot den plats där HUVUDPERSONEN förväntas stå, tittar upp, lite, eftersom han är kortare:) 
SOM BREVBÄRAREN: Jaha, vad är det för konstigt med det då; jag har snaskat kotte sen eldkvarn brann!


Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

Fribiljett, tack Daniel! Hittills har scenkonsten 2016 kostat mej 5929:-

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan
 - att jag på Instagram heter https://www.instagram.com/joakim_clifton_bergman
- på Twitter heter https://twitter.com/EnIVeckan.
- och på  Snapchat heter jag CliftonBergman
- och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com 


Dessutom vill jag tack Mrs. Parker of the Algonquin för korrekturläsning och feedback.

Om du gillade det här kanske du gillar: 


PASSION, på Spira på Smålands Musik och Teater i Jönköping:

"Vet ni egentligen hur långt det är dit? SMS:ade min kompis Skäggige Skalman som svar på mitt meddelande ifall han ville följa med. 
”Han undrar om vi vet hur långt det är till Jönköping,” sa jag till Patti-Li Leuk, som satt uppkopplad via Facetime. ”Tycker han att det är för långt dit, tror du?”
”Ja, det kan han nog tycka,” svarade Patti-Li, som tillfälligt försvunnit ur bild. Han höll på att laga något lunchigt, och det smattrade från stekpannan i bakgrunden. ”Det är ganska långt.”
”Längre än till Öland?”
”Nej.”
Det är längre till Öland, SMS:ade jag tillbaka, och indikerade med detta våra Ölandsresor som vi gör en gång om året. 
Patti-Li dök upp igen, med en tallrik som han satte ner utom synhåll. Glufs, glufs, glufs
Men ni ska tillbaka också, svarade Skäggige Skalman.
”Han säger att vi ska tillbaka också,” upprepade jag, lite som dom där personerna på rymdskepp som bara läser vad som står på skärmen, och lämnar de verkliga besluten till de mer kompetenta. 
”Vi fixar det,” betryggade Patti-Li, med munnen full av någonting stekt.
Vi fixar det, SMS:ade jag.
Lycka till, svarade han.
Det var så det kom sej att Skäggige Skalman inte såg Stephen Sondheims musikal PASSION. "

MARATONDANSEN på Kulturhuset Stadsteatern: 

"Och här är vad jag menar med att kassakvinnan gjorde precis rätt: Det hade varit väldigt lätt att ta mitt aggressiva, desperata, irriterade humör och bara spegla det: att anta en snipig attityd och klart och tydligt visa att hon bara var där för att sälja biljetter, inte lyssna på mitt gnällande, och att hon inte var ansvarig för biljettautomaten. 
Men hon agerade precis som hon gått en kurs i krishantering: hon lyssnade på mitt klagande, tog in, höll med, beklagade, och sålde mej en biljett."


THE PHANTOM OF THE OPERA, på Cirkus:

"Jag satt på allvar och funderade på vad man skulle göra med scenografin när den här föreställningen lades ner. Och vad jag i såna fall skulle försöka få med mej hem, om det nu visade sej att allt hamnade i containers, på väg till tippen. 

Det såg ut som om den där förgyllda skulpturen av lyckliga, halvnakna damer som smektes av muskulösa, maskbärande herrar, som hängde högst upp i mitten av prosceniet, precis skulle kunna passa in i mitt vardagsrum. Om jag slängde ut antingen bokhyllorna eller teak-sideboardet."



Passion på tio-i-topp-inläggslistan

$
0
0

Hej hopp, så kröp mitt stycke om Smålands Musik och Teaters uppsättning av Stephen Sondheims och James Lapines PASSION på Kulturhuset Spira upp på min tio-i-topp-lista över mest lästa inlägg. 
  Det är alltid lika roligt när det händer, för varje gång någon tar sej in, blir det svårare och svårare, eftersom det kräver fler och fler läsare för att toppa de inlägg som redan ligger där. 

I skrivande stund återstår det bara tre tillfällen att se PASSIONSpira i Jönköping: 26:e och 29:e Oktober, och 5:e November.


ALCAZAR: DISCO DEFENDERS, Hamburger Börs, föreställning 77, 5/10 2016

$
0
0

Lina Hedlund, Andreas Lundstedt och Tess Merkel, Dansare Felicia Maurice, Jennifer Wallin,Zain Odelstål (danskapten) och Patrik Riber, ORKESTER, Kapellmästare och gitarr Andy Pfeiler, Trummor Mårgan Höglund, Bas Thobias Gabrielson, Keyboard Jonas Öijvall och Pelle Arhio, Slagverk Fernando Fuentes, Saxofon Peter Zimny, Trumpet Petter Lindgård Kör Anna-Lena BjörklundKreativt team: Edward af Sillén – Regi, Lotta Furebäck – Regiass, David Granditsky och Mikael Kratt – Scenografi, Christopher Bergström – Koreografi
Zain Odelstål – Koreografi Not a sinner/Nor a Saint, Fredrik Benke Rydman – Koreografi Carwash, Margaretha Julle – Kostymdesign, Robin Svensson – Musikaliskt ansvarig, Andy Pfeiler – Kapellmästare, Conny Bäckström – Mask/peruk, Mikael Kratt – Ljusdesign, Daniel Granditsky – Ljuddesign, Robert Lund – Video/LED, Mikael Gordon Solfors och Leif Henriksson - Producenter Föreställningen produceras av 2E Live och Blixten & Co.

You can't stop an avalanche
As it races down the hill
You can try to stop the seasons, girl
But ya know you never will
And you can try to stop my dancin' feet

But I just cannot stand still
Cause the world keeps spinnin'
Round and round
And my heart's keeping time
To the speed of sound
I was lost til' I heard the drums
Then I found my way

Cause you can't stop the beat

Ever since this old world began
A woman found out if she shook it
She could shake up a man
And so I'm gonna shake and shimmy it
The best that I can today

'Cause you cant stop
The motion of the ocean
Or the sun in the sky
You can wonder if you wanna
But I never ask why

And if you try to hold me down
I'm gonna spit in your eye and say
That you cant stop the beat!


You Cant Stop the Beat 
ur HAIRSPRAY
Musik: Marc Shaiman
Text: Scott Wittman & Marc Shaiman


Jag trodde inte jag tyckte om konserter, tills jag insåg att det beror på vilken slags musik som spelas, och vilken slags text som sjungs. Om Liza sjunger, går det bra, och Barbra, och Gunilla Backman och Albin och Fredrik och Kulturama, Corner of the Sky, och klassiskt på Operan, och -
Okej, jag antar att jag gillar konserter mycket mer än jag trodde. Men ordet ”konsert” ger mej en bild av att man ska stå upp, med en öl i handen, och liksom digga musiken. Det är inte jag. Det har aldrig varit jag. Jag kan digga, men då gör jag det helst sittande. För mej själv. I stillhet. 
I min vilda ungdom besökte jag både Roskildefestivalen och en Rolling Stoneskonsert på franska Rivieran, men festivalen tillbringade jag i de olika mat-tälten, och på konserten satt jag och somnade. Det var varmt, och jag kunde förresten ingen av låtarna. Att det låg som en dimma av marijuanarök över läktaren kan också ha gjort sitt till. 

Det mest upphetsande som hänt, tidigare den här dagen, var att jag hade planterat om min största avocadoplanta. Skratta inte: det var ett verkligt dilemma. Eftersom jag inte hade planterat om den på tre, fyra år, hade rötterna liksom inte fått utrymme att sprida ut sej och liksom skapa ett rotverk som kunde stötta plantan, och eftersom växten är så hög att den nu nuddar taket började den omedelbart luta. Det kvittade hur jag än stöttade upp den: nog hittade den en vinkel där den kunde imitera en hängpil. I skrivande stund har jag snott en lina runt den och knutit fast den i handtaget till min franska balkong. Det är ingen god, permanent lösning, jag vet, men jag hade inte tid till något annat: jag skulle på disco-show!!!
Eller, jag skulle först hem till min kompis Patti-Li Leuk, på en GT, och sen skulle vi, och några andra från jobbet gå på Hamburger Börs och se Alcazar.

I somras tog Patti-Li en vända i Asien, rev av några huvudstäder och en hel del länder. Jag, som inte tycker om fuktig värme eller ris - även om jag älskar nudlar - och vars uppfattning av en nöjesresa innebär New York eller London, eller mer urbana destinationer, stannade lugnt hemma och följde hans flackande på snapchat. Det var lite svårt att hänga med var han var, för allt såg lite likadant ut, oavsett om han var i Vietnam, Thailand, Laos eller Kambodja, och eftersom hans dagar nästan slutade när min började, var det lite svårt att få någon uppfattning om när han var, om du förstår vad jag menar? 

Så vi tänkte vi skulle lösa mysteriet med när, var, hur, och varför, genom att jag kom hem till honom och tittade på vad han filmat under sin resa, och på tre eller fyra timmer kommer vi så långt som en och en halv dag: hans resa till Hanoi, och halva första dagen. Det finns nämligen så mycket att prata om, så vi måste hela tiden pausa filmen, och prata om det vi sett, eller vad vi kommit att tänka på när visett det vi sett, eller ganska ofta bara för att babbla om något totalt relaterat. Dessutom finns det en hel del film. 
Vi dricker tonic, blandad med gin från en box Patti-Li  fått från en vän som besökt Tyskland, och vi märker knappt hur fort tiden går: helt plötsligt är det väldigt mycket dags att sno sej, och vi hoppar på våra cyklar, och börja trampa in mot city, i rask takt. 

Alcazar bildades 1998, efter att Andreas Lundstedt fått ett erbjudande av Alexander Bard, och han kontaktade två vänner, och efter några internationella hitar och lite omstruktureringar i gruppen - bland annat var den i dansbandet barbados-berömde Magnus Carlsson medlem under fem år, från 2002 till 2007 - består gruppen nu av tre personer: Andreas Lundstedt, Tess Merkel och Lina Hedlund. 
Gruppen har tagit flera årslånga avbrott och gjort annat, var för sej. Dom har släppt fyra album, 25 singlar, varit med melodifestivalen fem gånger och haft en listetta i Brasilien. 

När vi kommer fram till Hamburger Börs, parkerar våra cyklar utanför och hänger in våra yttekläder garderoben, verkar det vara ganska lugnt. Vi checkar av våra namn vid pulpeten, får en slags biljett, och går bort till den gamla baren, gamla baren, till höger om entren.
Hamburger Börs, har man bestämt, fyllde tvåhundra år, 2012, men det beror på hur man ser det. Sex olika källare runt om i stan har kallats för Hamburger Börs, sedan 1730, men till den nuvarande lokalen kom man först 1811. Dessutom revs stället helt och hållet i den stora klaramassakern 1970, och en helt ny byggnad, med viss interiör sparad från den oscarianska salongen, uppfördes 1975. 
Det är i resterna av den nu rivna originalbyggnaden, nu kallad Oscarianska Baren, som vi nu står och tar en öl, i lugn och ro, innan showen, lite undrande var våra vänner är. Detta är ett genrep, och vi är lite förvånade över att det inte är fler personer inbjudna. Det borde vara smockfullt, och här borde finnas folk vi känner, med det är ganska… luftigt, här i baren. 
Det är för att alla andra har redan gått och satt sej, visar det sej, när det är dags för showen att börja. Inne i stora salongen har folk trängts och väntat, och våra vänner har suttit och väntat. Inte på oss, förstås, utan på showen. Vi hinner knappt sätta oss, hinner knappt vinka till Lady Lake och hennes kompis Baron Blek af Nosen, innan det sätter igång. Nånstans i den orgietäta publiken döljer sej också vår kompis Knubbe, med tjejkompis, och Robin Columbus, med pojkvän. 

Ibland har jag sett krogshower, där en för uppgiften uppenbart illa utrustad artist fått det ganska vanskliga uppdraget att framföra små monologer, eller prator, kanske ska säga i det här sammanhanget, ofta instruerad - för regisserad är ofta ett för starkt ord - av en lika illa utrustad regissör - läs koreograf, eller visionär, om man vill vara snäll.
 I de fallen har textens tematik ofta inte kommit från artisten själv, från hans eller hennes liv, eller den offentliga personan, utan har letas fram ur någon skrivbordslåda, snotts på nätet, ”inspirerats” av något från Youtube, eller knåpats ihop utan tanke på vem som ska framföra den, och sen liksom ålagts sångaren, att ”tolka” efter bästa förmåga. 
Ämnen som Mitt Liv Som Småbarnspappa, Tankar Från En Nygift Kvinna, eller Är Mannen Den Nya Kvinna - Och Borde Jag Vara Rädd? flimrar förbi i mitt minne, tillsammans med bilden av en obekväm popsångare som med en ursäktande attityd försöker minnas en text där han eller hon inte riktigt förstår vad det är som är det roliga, och som prickar in de komiska poängerna lite som när jag kastar ringar i femkanten på Gröna Lund - genom ren tur.  

I den här föreställningen tar man inga såna chanser, och håller snacket till ett minimum, och var och en får en egen liten pratstund med publiken, men inte mer. Och visserligen tror jag säkert att just det här gänget skulle klara fler muntliga uppgifter, men vi har kommit för musiken, för dansen, för showen.

Vad som imponerar, först och främst, är hur hårt dom sliter, och hur snygga dom är. Ingen av dom är under trettiofem år, och eftersom den höggravida Lina Hedlund för tillfället ersatts av körsångerskan Anna-Lena Björklund, så ligger faktiskt medelåldern på de två återstående medlemmarna till och med en bit över 40 år. Men det märks inte, och det syns inte. Och kanske syns det inte av samma anledning som det inte märks: dom sliter som djur däruppe, och givetvis måste en sån workout betala sej, i obetalbara kroppar. 
Och det är nästan en nödvändighet, för kläderna framhäver mer än vad dom döljer, och i stort är det som om artisterna stått på scen i baddräkter eller såna där spandexlångkalsonger snubbarna på mitt gym använder. Det är mycket löshår och lycra, och det är kul, kitchigt och tight, lite som kostymerna i Roger Vadims framtidsfilm från 1968, Barbarella. Jag menar scenkostymerna, inte killarna på mitt Friskis och Svettis.
Förresten, en bit in i showen kom den höggravida Lina Hedlund upp på scenen för att liksom säga hej och sjunga lite, för att sen gå hem och föda barn. Proffsigt.
Där andra artister av en viss ålder, kanske skulle ta det lite lugnare, och lämna över de värsta danspartierna till de yngre mer perifera artisterna, d.v.s. dansarna, är det här tvärtom: de tre solisterna är nästan som ett slags workoutinstruktörer, där för att leda, inte för att lämna över det svettiga slitandet till de yngre förmågorna. 
Och lägg till det att dom under detta koreografiska sprinterlopp sjunger, och sjunger bra, och så har du en förklaring till varför du sitter där du sitter, och dom står där dom står. Det krävs stamina. 
Detta är heller inte artister som plötsligt slagit igenom som tonåringar, genom något teveprogram, utan dom har gått den långa vägen: från backupdansare och körsångare till en välförtjänt plats längst fram. Trägen vinner. 

Jag har för det mesta inga problem med att stå still. När andra vickar och vaggar och diggar och dansar händer det ofta att jag, på min höjd, halvlamt klappar händer, lite tillfälligt. Men här är det svårt att värja sej. Gruppen river av hit efter hit, sina egna och andras, och hela min discodansande ungdom, fylld av nätter förslösade på Patricia, Hus1 och Paradise dundrar liksom förbi, i ett slags musikaliskt retrospekt, följt av min medelålder, där jag liksom hade en mer iaktagande biroll.
Man till och med discofierar sånger som Highway to Hell, Du Gamla Du Fria och Känns Ingen Sorg För Mej Göteborg. 
Jag tänker inte börja räkna upp alla låtarna man framför, men här är en liten treklöver av låtar vars titel börjar på Don’t:

Don’t you Want Me Baby, 
Don’t Leave Me This Way, 
Don’t Stop ’Til You Get Enough.

Koreografiskt påminner det mej - känslomässigt - om ett slags step up-pass jag gick på, nån gång på 90-talet, där man började ganska basic, steg upp, steg ner, men sen la till en handklapp, en snurr, började om, utökade med en synkoperad klapp, en annan snurr, tog allt från början, lade till en kick, ett hopp, en vänding, tills det inte fanns en enda takt som inte hade en koreografisk uppgift. Det är underbart att se dans som verkar vara lika rolig att utföra som den är att avnjuta.
Mot slutet får vi till och med ställa oss upp, och gruppen ger oss några enklare moves att genomföra. 

Och här hade varit ett ypperligt tillfälle att plocka bort våra stolar, istället för att senare, nästan handgripligen rycka undan dom under oss. 
Golvet framför scenen, där vi sitter, ska, efter showen, förvandlas till dansgolv, vilket medför att man redan under extranumret beordrar oss att resa på oss, så att dom kan börja stapla stolarna, men man gör det på ett så aggressivt sätt att stämningen helt kommer av sej, och jag tror först att någon fått en discorelaterad stroke, och att man försöker bereda väg för en bår, så klumpigt, hektiskt och påstridigt betedde sej personalen när dom rycker bort stolar för att vi ska kunna dansa, omedvetna om att dom just punkterar den stämning som fått oss att vilja ta en svängom. 
Sista delen av showen, blir därför ganska grusad, och det känns lite som om man blivit utslängd och avstängd, och den goda discostämningen dör snabbt, och från att ha varit en deltagare, blir jag återigen en iakttagare. 

Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

Fribiljett, tack Edward! Hittills har scenkonsten 2016 kostat mej 5929:-

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan
 - att jag på Instagram heter https://www.instagram.com/joakim_clifton_bergman
- på Twitter heter https://twitter.com/EnIVeckan.
- och på  Snapchat heter jag CliftonBergman
- och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com 


Dessutom vill jag tack Mrs. Parker of the Algonquin för korrekturläsning och feedback.

Om du gillade det här kanske du gillar: 


KOM UT, på Moment:teater:

"Moment:teater har fått en ny, mycket tillfällig, publik, tack vare föreställningens tema, och - misstänker jag - tack vare att huvudrollsinnehavaren är en synnerligen fotogenisk ung man, av den typen andra män har, våta, dag- eller önskedrömmar om. Som Dorothy Parke skrev i sin novell Dusk before Fireworks
”Han var verkligen en mycket stilig ung man, som gjord för att ofredas.”"


PASSION, på Spira på Smålands Musik och Teater i Jönköping:

"Vet ni egentligen hur långt det är dit? SMS:ade min kompis Skäggige Skalman som svar på mitt meddelande ifall han ville följa med. 
”Han undrar om vi vet hur långt det är till Jönköping,” sa jag till Patti-Li Leuk, som satt uppkopplad via Facetime. ”Tycker han att det är för långt dit, tror du?”
”Ja, det kan han nog tycka,” svarade Patti-Li, som tillfälligt försvunnit ur bild. Han höll på att laga något lunchigt, och det smattrade från stekpannan i bakgrunden. ”Det är ganska långt.”
”Längre än till Öland?”
”Nej.”
Det är längre till Öland, SMS:ade jag tillbaka, och indikerade med detta våra Ölandsresor som vi gör en gång om året. 
Patti-Li dök upp igen, med en tallrik som han satte ner utom synhåll. Glufs, glufs, glufs
Men ni ska tillbaka också, svarade Skäggige Skalman.
”Han säger att vi ska tillbaka också,” upprepade jag, lite som dom där personerna på rymdskepp som bara läser vad som står på skärmen, och lämnar de verkliga besluten till de mer kompetenta. 
”Vi fixar det,” betryggade Patti-Li, med munnen full av någonting stekt.
Vi fixar det, SMS:ade jag.
Lycka till, svarade han.
Det var så det kom sej att Skäggige Skalman inte såg Stephen Sondheims musikal PASSION. "

MARATONDANSEN på Kulturhuset Stadsteatern: 

"Och här är vad jag menar med att kassakvinnan gjorde precis rätt: Det hade varit väldigt lätt att ta mitt aggressiva, desperata, irriterade humör och bara spegla det: att anta en snipig attityd och klart och tydligt visa att hon bara var där för att sälja biljetter, inte lyssna på mitt gnällande, och att hon inte var ansvarig för biljettautomaten. 
Men hon agerade precis som hon gått en kurs i krishantering: hon lyssnade på mitt klagande, tog in, höll med, beklagade, och sålde mej en biljett."


Något suddiga.

16 BLIVANDE MUSIKALARTISTER, 16 SOLOSÅNGER AV STEPHEN SONDHEIM, Masterclass med SMU, på Base 23, föreställning 77 6/10 2016,

$
0
0

Kursledare Niklas Riesbeck, Pianist Adam Dahlström, översättningar: Erik Fägerborn, Ulricha Johnson, Calle Norlén och Niklas Riesbeck.

Don't talk of stars, burning above
If you're in love, show me
Tell me not dreams, filled with desire
If you're on fire, show me
Never do I ever want to hear another word
There isn't one, I haven't heard
Here we are together in what ought to be a dream
Say one more word and I'll scream
Sing me no song, read me no rhyme
Don't waste my time, show me
Please don't implore, beg on the seats
Don't make all the speech, show me

Show Me
ur MY FAIR LADY, 
Textförfattare: Alan Jay Lerner
Kompositör: Frederick Loewe


Jag var sen. Jag brukar inte vara sen, men den här morgonen hade min hjärna gjort någon slags loop, eller nåt, och det var som om jag vägrat se verkligheten i vitögat. Jag hade stigit upp i god tid, men sen hade jag betett mej lite som om jag hade all tid i världen, och det hade jag inte. I lugn och ro, i badrummet, stod jag och borstade tänderna, när jag började räkna efter hur lång tid det var kvar innan jag skulle behöva dra, och kom fram till svaret: för tio minuter sen. 
I spegeln såg jag en man som gjorde en sån där skriande grimas som Munch tyckte om att måla, och så dängde jag ner eltandborsten i sitt ställ, sprayade mej med lite för mycket Hermès, och drog.

Stephen Sondheim föddes 1930, den 22 Mars, vilket gör honom till 86 år, i år, men det gör honom också till en Vädur, om man nu tror på astrologi. 
Vädurar är födda ledare, modiga, självständiga, envisa och energiska, och dom trivs inte med inaktivitet. 
Av ett kosmiskt sammanträffande är Englands främste musikalkompositör, Andrew Lloyd Webber, han med PHANTOM OF THE OPERA och CATS, du vet, också född den 22 Mars, men tio år senare, 1940. 
Ytterligare 24 år och några dagar senare, såg jag världens ljus. Japp, jag är en vädur, moi-même. Vi är underbara. Knäböj, ni som vill, för ni vet att ni vill, eller i alla fall; borde. 

Jag har alltid tyckt att det känns som om Sondheim och Webber är födda i varandras land: att Sondheim, som är amerikan, borde vara född England, för han känns liksom lite tweed och underfundighet, lite Oxford, lite Cambridge, en liten stuga i gråsten med halmtak, i nån by på landet, och ändligt många koppar te,och Webber känns liksom väldigt amerikansk: Disneyworld, plast och neonskyltar, glitter,  något infantilt och lätt vulgärt?

Svettig och flämtande, och lätt panikslagen, som om jag just kommit undan klorna på en citylevande brunbjörn, med bara någon minut till godo, trippar jag in och sätter mej bland alla andra, i bara strumplästen. Man måste ta av sej skorna när man är i såna här lokaler, och ställa upp dom på hyllor uppe vid ytterdörren. Det ger en känsla av dagis, eller lekskola, som om vi snart ska leka ringlekar, eller lära oss knyta skosnören, och är inte alldeles oangenäm. 

Detta är SMU, Stockholm Musikalartist Utbildning, skolan som har gett särskrivning ett ansikte, för visst borde den väl heta Stockholms Musikalartist-utbildning? Men vi är inte här för en lektion i svensk grammatik, vi är här för en masterclass i Sondheim. 

Vi befinner oss i ett vanligt klassrum. Eller Dansrum, kanske man ska säga, eftersom man nog mest dansar här. Nej, sal, säger man nog. Eller studio? Du vet: ett sånt där stort rum med speglar och räcken runt väggarna, ett piano i ett hörn, och bilder på folk som dansar på väggarna? 
Idag är speglarna dolda av fördragna, vindröda tyger, och en lång rad svarta stolar står uppställda framför. Vi, publiken, sitter på kuddar, på bänkar, lite som stola föräldrar. 

En masterclass är när någon som kan något delar med sej av det den kan till några som inte riktigt kan lika mycket som den som kan, kan. 
MASTER CLASS är också en pjäs av Terrence McNally, som handlar om en fiktiv masterclass som operadivan Maria Callas håller på Juliard Schoo i New York. Den hade premiär på John Golden Theatre, för mej mest känd för det var här man satte upp P.S. YOUR CAT IS DEAD, 1975, CRIMES OF THE HEART, 1981, FALSETTOS - som i dagarna åter sätts upp i New York - 1992, och AVENUE Q, 2003. Jag såg en uppsättning på Dramaten, 1997, där Margaretha Krook inte var vidare övertygande som sångerska. 

Niklas Riesbeck kan Sondheim, på ett betryggande sätt. Där många andra har något slags glittrande showbiz-aromatisk, romantisk inställning till musikaler, har han en slags off-broadwaybitter syn på det hela. Hans ingång till musikaler känns inte rosa och rosig, fluffig och sagosöt. Han är mer en musikaliserad version av VEM ÄR RÄDD FÖR VIRGINIA WOOLF? eller nåt av Tennesee Williams senare verk, uppblandad med några delar kitsch och camp, sånt som är så dåligt att det blir bra. 

Vi bjuds på mezemeny av Sondheimsånger, från hans tidiga försök fram tills hans senaste framgångar,  från A FUNNY THING HAPPENED ON THE WAY TO THE FORUM fram till PASSION.

Eleverna går fram, en efter en, för att framföra sitt nummer på en tom scen. Ibland har dom någon annan där, för att kunna jobba lite mer fokuserat, ibland har dom ett bord och en stol, men det är det nakna, avskalade, man eftersträvar. 
Innan varje nummer berättar dom lite om sin sång, om sin roll, om handlingen i den specifika musikalen, och det är ett ganska skönt sätt för oss att bekanta oss med dom, och för dom att liksom lugna ner sej. 
Det är en lektion, en slags workshop, en redovisning av var dom nu är i sitt arbete, inget showcase där man liksom ska marknadsföra sin talang.
Jag hade kanske önskat att man hade jobbat lite mer med sångerna, där och då, framför oss, men det är en rent egoistisk önskan, bara för att få ett hum om hur själva arbetet går till, inte för att jag tycker att det behövs mer arbete. 
Vad händer till exempel om man sjunger Rödluvans sång, I Know Things Now, från INTO THE WOODS, som om det verkligen hade varit ett övergrepp? Vad händer om man sjunger Finishing The Hat, ur SUNDAY IN THE PARK WITH GEORGE, som om man vet att detta är den sista tavlan man målar? Givetvis finns det ingen anledning att göra såna tolkningar, eftersom det inte är sångens funktion i verket, men nån gång vore det roligt att se ett sånt arbete.  

Och som alltid när jag ser en grupp begåvade musikalungdomar framföra något, tänker jag: om bara hälften av alla dessa själva också gick och såg musikaler, när dom har chansen, amatöruppsättningar eller proffsproduktioner, då skulle mängden musikaler öka, tillsammans med deras egna chanser att få jobb. För det finns ett litet problem: vi har för många begåvade personer, men för få människor som vill se dom.

Givetvis är eleverna för unga och för oerfarna för sångerna, men det är det som är meningen. Dom ska få en känsla för musikdramatik. Det handlar inte om att sjunga rent, sjunga vackert, nästan inte alls, faktiskt, för det kan dom redan, utan här handlar det om att tolka, om att förmedla. Om att framföra en tonsatt monolog, kan man säga.

Att börja lyssna på Sondheim är lite som att ramla mer i Alice i Underlandets kaninhål. Man faller, och man faller djupt. Om man har börjat gilla musikaler tack vare SINGING IN THE RAIN,  SKÖNHETEN OCH ODJURET eller HIGHSCHOOL THE MUSICAL, och har halkat in på Sondheim via Send In the Clowns ur A LITTLE NIGHT MUSIC, eller I Feel Pretty ur WEST SIDE STORY, så är det här något helt annat. 

Jag är fruktansvärt bra på engelska. Det är inte bara skryt, jag har en verklig talang. Eller, fallenhet kanske man ska säga. Övning. Träning. Erfarenhet. Jag vet inte hur det kommer sej, för visst var det väl bara så att man plötsligt en dag bara förstod engelska? Visst, man lärde sej saker i skolan, grunderna, men ord som computer och space lärde jag mej genom att läsa textremsan på teveprogrammet Månbas Alpha, Space 1999, en science fiction-serie om en rymdstation på månen, och vad som händer när månen, på grund av en atomexplosion, slungas ut i rymden. 
1976, när serien kom till Sverige, var jag tolv år, och jag brukade leka i mitt rum att min avstängda teve var en datorskärm, och att reseskrivmaskinen jag fått i julklapp några år tidigare, var tangentbordet. Om man la en bit kartong över typarmarna så gjorde dom ett underbart smattrande, nästan elektrikt ljud när man skrev. 
Men det är nog mest tack vara Agatha Christie som jag är så svengelsk. På mitt bibliotek hade dom inte alla hennes böcker översatta till svenska, men på den engelska avdelningen hade dom några ytterligare verk, så det vara bara att börja traggla sej igenom dom, en efter en.

För att vara lätt maniskt intresserad av musikaler - och betoningen ska ligga på manisk snarare än på intresserad, så lyssnar jag inte mycket eller ofta på musik. Det är för ansträngande, för tidskrävande, på nåt sätt. Jag lyssnar nämligen inte så mycket på musiken, som på texten. Det går helt enkelt inte, för mej, att slölyssna på något, speciellt inte något som jag inte kan utantill. 
Det är ofta, nästan alltid, texten som berör mej, inte musiken. Sånger som Yard Sale av Tom Andersen, Someone To Fall Back On, av Jason Robert Brown, eller Spencer Days Last Train To New Jersey. Mina idoler är därför inte Beatles, Beyonce eller Bowie, utan Scott Alan, Andrew Lippa och Adam Gwon. 
Och Sondheim.

Problemet med översatta Sondheimsånger, och jag vet att det är mitt problem, inte översättarnas, är att eftersom jag har lyssnat ganska mycket på honom, så finns det ingen översättning som duger. Alla versioner blir liksom bara en tolkning, ett försök, en variant av originalet. Och sångerna måste givetvis översättas, om produktioner ska kunna sättas upp. Men hela tiden, när en sång framförs med en svensk översättning, är det som om en liten audiofil med originaltexten spelas upp, inne i mitt huvud, och det är nästan så att det är den som hörs starkare, än vad man sjunger ute i verkligheten. 

Varje år, tidig sommar, framför den avgående klassen från den avgående klassen på SMU en musikal. I somras var det A CHORUS LINE, året innan var det SPRING AWAKENING, och innan dess var framförde man delar ur GÖSTA BERLINGS SAGA. Varje år har föreställningarna blivit bättre och bättre, till den grad att det är något jag ser fram emot hela våren, inte bara på grund av kvalitén, utan också för det alltid lika överraskande valet av musikal. 
Jag tänker inte försöka mej ge på att önska något, eller gissa, men jag sågar bara: 1934 hade man på Broadway premiär på en pjäs av George S. Kaufman och Moss Hart, kallad MERRILY WE ROLL ALONG. Den handlade om en framgångsrik men livstrött dramatiker, och i nio scener får vi följa han liv baklänges, hur han förskjuter alla sina vänner för att skriva banala men framgångsrika komedier, tills vi slutar där han började, som nyutexaminerad från college, med ett underbart och lovande liv framför sej. 
1981 hade en musikalversion med manus av George Furth, som också skrivit manus till COMPANY, också den med text och musik av Sondheim och i regi av Hal Prince, premiär på Broadway Musikalen rollbesattes - ganska kontroversiellt - med tonåringar, och floppade rejält. 
Men det behöver ju inte betyda att den inte är värd att ta sej en titt på?

Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

Fribiljett, tack Niklas! Hittills har scenkonsten 2016 kostat mej 5929:-

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan
 - att jag på Instagram heter https://www.instagram.com/joakim_clifton_bergman
- på Twitter heter https://twitter.com/EnIVeckan.
- och på  Snapchat heter jag CliftonBergman
- och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com 


Dessutom vill jag tack Mrs. Parker of the Algonquin för korrekturläsning och feedback.

Om du gillade det här kanske du gillar: 


ALCAZAR: DISCO DEFENDERS på Hamburger Börs:

Okej, jag antar att jag gillar konserter mycket mer än jag trodde. Men ordet ”konsert” ger mej en bild av att man ska stå upp, med en öl i handen, och liksom digga musiken. Det är inte jag. Det har aldrig varit jag. Jag kan digga, men då gör jag det helst sittande. För mej själv. I stillhet.


KOM UT, på Moment:teater:

"Moment:teater har fått en ny, mycket tillfällig, publik, tack vare föreställningens tema, och - misstänker jag - tack vare att huvudrollsinnehavaren är en synnerligen fotogenisk ung man, av den typen andra män har, våta, dag- eller önskedrömmar om. Som Dorothy Parke skrev i sin novell Dusk before Fireworks
”Han var verkligen en mycket stilig ung man, som gjord för att ofredas.”"


PASSION, på Spira på Smålands Musik och Teater i Jönköping:

"Vet ni egentligen hur långt det är dit? SMS:ade min kompis Skäggige Skalman som svar på mitt meddelande ifall han ville följa med. 
”Han undrar om vi vet hur långt det är till Jönköping,” sa jag till Patti-Li Leuk, som satt uppkopplad via Facetime. ”Tycker han att det är för långt dit, tror du?”
”Ja, det kan han nog tycka,” svarade Patti-Li, som tillfälligt försvunnit ur bild. Han höll på att laga något lunchigt, och det smattrade från stekpannan i bakgrunden. ”Det är ganska långt.”
”Längre än till Öland?”
”Nej.”
Det är längre till Öland, SMS:ade jag tillbaka, och indikerade med detta våra Ölandsresor som vi gör en gång om året. 
Patti-Li dök upp igen, med en tallrik som han satte ner utom synhåll. Glufs, glufs, glufs
Men ni ska tillbaka också, svarade Skäggige Skalman.
”Han säger att vi ska tillbaka också,” upprepade jag, lite som dom där personerna på rymdskepp som bara läser vad som står på skärmen, och lämnar de verkliga besluten till de mer kompetenta. 
”Vi fixar det,” betryggade Patti-Li, med munnen full av någonting stekt.
Vi fixar det, SMS:ade jag.
Lycka till, svarade han.
Det var så det kom sej att Skäggige Skalman inte såg Stephen Sondheims musikal PASSION. "


ANNAS HÖRNA, Kulturhuset Stadsteatern, föreställning 78, 18/10 2016

$
0
0

Med Anna Takanen, gäster: Birgitta Ulfsson och Ivar Wiklander

I've interviewed, Leslie Howard
I've interviewed, Noel Coward
I've interviewed the great Stravinsky
But my greatest achievement is the interview I had
With the star who worked for Minsky

I met her at the Yankee Clipper
And she didn't unzip one zipper
I said, “Miss Lee, you are such an artist
Tell me, why you never miss?”
What do you think of? Why you worried, and she said
"While I work my thoughts go something like this"

Zip, Walter Lippmann wasn't brilliant today
Zip, will Saroyan ever write a great play?
Zip, I was reading Schopenhauer last night
Zip and I think that Schopenhauer was right

Zip 
ur PAL JOEY
Musik Richard Rodgers
text Lorenz Hart


Jag var på ett glittrande glatt humör. Varför? London, baby, London!
Tidigare på dagen hade jag facetajmat min kompis Patti-Li Leuk för att prata om en resa till Åland, eller nåt. Vi jobbar ganska mycket, båda två, och en resa nånstans vore behövligt, det var bara det att tiden inte verkade finnas. Inga längre luckor i kalendern, liksom. En Londonresa krävde - för att det skulle vara någon idé - att vi reste tidigt en söndag och kom hem sent på onsdag kväll. 
En resa till Helsingfors, kanske? En sån tripp skulle inte alls ta lika lång tid i anspråk, man är borta två nätter och tillbringar en hel dag i Helsinki, och man kommer liksom bort. Men inte heller den tiden verkade finnas. 
”Åland?” föreslog jag, när Patti-Lis nuna dök upp på skärmen. En sån resa innebär bara en bortanatt, men två dagar till sjöss. 
”Kanske det ja,” svarade han, och så började vi leta efter några passande dagar.  Och tro det eller ej, men plötsligt hade vi hittat en liten Londonlucka, och jag gav mej ut på nätet för att exkavera intressanta föreställningar medan han bokade resa och rum. Har man tur, eller är skicklig, så kan man faktiskt pricka in sju föreställningar på fyra dagar. 
Söndagen är redan fullbokad, av PETER PAN GOES WRONG, av teamet bakom THE PLAY THAT GOES WRONG, som vi såg i somras, och en välgörenhetsföreställning av musikalen DISASTER, av Seth Rudetsky och Jack Plotnick, på Charing Cross Theatre, till förmån för Make A Difference Trust, som bekämpar HIV och AIDS.
Resten av dagarna är oplanerade, eftersom DREAMGIRLS har börjat köra förhandsvisningar, och dom platserna kan man inte boka, utan man får snällt gå dit när man kommer till stan, och det innebär att allt annat måste hållas öppet.
RAGTIME går på Charing Cross Theatre, SIDE SHOW går på Southwark Playhouse, och THE LAST FIVE YEARS går på St James Theatre, så det är nog inte troligt att vi går sysslolösa.  

I alla fall: det var därför jag flinade lite frånvarande, när jag gled in och satte mej i en av stolsraderna, för att få höra lite samtal om teater, för jag var inte riktigt där, för mej var det redan November, och jag stod på Leicester Square, framför TKTS, och valde bland allt som är underbart. 

ANNAS HÖRNA är en månatlig samtalsserie där chefen för stadsteatern, Anna Takanen, intervjuar olika teaterpersonligheter i foajé 3, det där lite omöjliga rummet som aldrig tycks få någon fast funktion, utan mer verkar som ett spatiöst förmak till de föreställningar som körs inne på Hörsalen. Ett enormt kapprum, liksom

Jag är inte ung, men jag tillhörde det piggare skiktet, i det här klustret av gråa hår. Det var också en överväldigande majoritet av kvinnor, vilket det nästan alltid är, på såna här tillställningar. Män, om det kommer några, kommer ofta ensamma, eller med en fru, sällan några stycken tillsammans. Kvinnor, däremot, brukar sällan vara själva. 

Dagens gäster är Birgitta Ulfsson och Ivar Wiklander, ett par som spelar ett par i A.R. Gurneys pulizernominerade pjäs KÄRLEKSBREV, men som också är ett par också i verkligheten. Och i skrivande stund inser jag precis att jag kommer att missa KÄRLEKSBREV, pjäsen dom spelar på Kulturhuset, och jag missar den av ren lathet. Jag har haft massor av tillfällen att se den, ärligt talat, men har bara skjutit upp det, tills nu, när det är för sent. Merde, som fransmännen säger. Men har jag tur, och lite bättre planering, kan jag pricka in Birgitta Ulfsson i TOVE JANSSON - DEN AVSLÖJANDE TRÖSTAREN på Dramaten.

Birgitta Ulfsson, för mej, kommer alltid att vara Mumintrollets mamma. Jag är så gammal att jag faktiskt kommer ihåg när den ursprungliga teveserien, och den påföljande adventskalendern, och jag trodde länge att det finlandssvenska, det vara bara något man pratade i Mumindalen. Jag var ett ganska ointelligent barn, tydligen.

Den här intervjuserien är ett ganska intressant initiativ: intervjuaren och de två intervjuade sitter på ett slags plattform, varpå det ligger en rund, röd matta, står tre fåtöljer i svart läder och krom, och ett bord med de vanliga vattenglasen. Man har också ställt dit några röda kuber, och en vad med blommor, bara för att pigga upp.
Man pratar om aktörernas liv och karriär, och det är väldigt intressant att höra några som oftast inte själva kommer till tals - skådespelare gestaltar ju oftast andra personer än sej själv, med ord skrivna av någon annan - berätta om sej, och sitt, och sina. Det här är något som borde göras med alla skådespelare på Stadsteatern, för det är skönt att ha en lite mer personlig bild av dom. 

Jag följer flera amerikanske teaterrelaterade podcast, som The Ensemblist, Theater People Podcast, Broadway Radio, Little Known Facts With Ilana Levine, Behind the Curtain och Broadway Stories, och jag är lite förvånad över att vi inte har några teaterpoddar i Sverige, såna som är gjorde av teaterfolk för teaterfolk. Inga som jag känner till, i alla fall. Men dessa samtal vore kanske något, att börja med?

Det hela är faktiskt mer ett samtal än en intervju, eftersom teaterchefen känner att hon också har en del att säga, och frågorna hon ställer är ofta såna som är aktuella och intressanta för för henne själv, rent subjektivt. Till exempel, i egenskap av teaterchef, frågar hon hur de andra två, som bägge varit teaterchefer, hur dom tyckte det var att vara teaterchefer. 
Och eftersom teaterchefen är kvinna, frågar hon Birgitta Ulfsson hur hon tyckte det var att vara kvinnlig teaterchef. 
Och eftersom teaterchefen är kvinna och chef för Stockholms Stadsteater, så frågar hon om Viveca Bandler, som var kvinna, och en legendariskt chef för Stockholms Stadsteater mellan 1969 till 1980.
Hennes intervjustil är lite som min egen nog skulle vara, om jag satt där uppe: man ställer en fråga, och sen försöker man i något slags nervöst försök att förklara sin fråga ge exempel på de tänkbara svar man tror eller hoppas ska komma, typ:
”Hur var det att sitta där ute i torpet, på landet, kände du dej ensam och utanför, bortkopplad från staden och det spännande, vibrerande kulturlivet, eller var det skönt att bara få komma bort, ta lugnt, liksom reflektera inåt, och bara vara, utan krav på prestation, eller hur upplevde du det?”
Kanske är jag inte lika intresserad av hur det är att vara teaterchef, utan hade nog föredragit historier från förr, eftersom teater är en konst för stunden, är minnet av den allt vi har kvar. 

Eftersom den här intervjun skulle vara i en timme och en kvart, från 17:30 till 18:45, hade jag tänkt att jag efteråt skulle gå till Klaracenen och se Oscar Wildes DORIAN GRAYS PORTRÄTT, som började klockan 19:00, och när klockan började närma sej kvart i, började jag bli lite nervös. Visst, jag hade sett att det fanns gott om platser i salongen, och jag hade räknat med en sistaminutenbiljett, men man hade börjat ta frågor från publiken, och som så ofta i såna fall, kommer folk inte direkt med frågor, utan mera med påståenden, eller vittnesmål, och såna kan ta lite tid, och är ofta ganska ointressanta:
”Jag såg dej på en sommarteater 1971, i Byerums kloster, det var någon slags Shakespeare, tror jag, och du hade nån slags mössa på dej, som du tappade, hela tiden, och det var nog inte meningen, tror jag, för det verkade inte så, men vi skrattade och skrattade, och till slut fick du ta av dej den, och lägga ifrån dej den, och det… det var en upplevelse, minsann…”
Och sen är det upp till den intervjuade att försöka säga något intressant, som uppföljning. 
Visserligen kommer här en hel del intressanta frågor, som skillnaden mellan finska och svenska skådespelare, men jag har lite svårt att engagera mej.
Försiktigt, för att inte vara oförskämd, eller störande, börjar jag kränga på mej min jacka. Jag letar reda på plånboken, så att det ligger på rätt ställe, i rätt ficka, och är lätt att ta fram vid biljettautomaten, några våningar ner.
Publikmikrofonen lämnas över till någon annan, men jag har lite svårt att intresserad mej. Det verkar vara lättare att ta sej ut åt höger, än åt vänster, tänker jag, om jag måste gå innan det är över. 
Så frågar man om det är någon annan som har någon fråga, och jag lyfter upp min ryggsäck, beredd att fly, men ingen fråga kommer. Det är över. Det delas ut blommor och vi applåderar, vi reser oss, och jag tar två fantastiskt gracila hopp över väskor, kryckor och annan bråte i bänkraden, och några minuter senare sitter jag i en helt annan slags salong, och får en helt annan upplevelse. 


Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

Gratis. Hittills har scenkonsten 2016 kostat mej 5929:-

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan
 - att jag på Instagram heter https://www.instagram.com/joakim_clifton_bergman
- på Twitter heter https://twitter.com/EnIVeckan.
- och på  Snapchat heter jag CliftonBergman
- och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com 


Dessutom vill jag tack Mrs. Parker of the Algonquin för korrekturläsning och feedback.

Om du gillade det här kanske du gillar: 


16 BLIVANDE MUSIKALARTISTER, 16 SOLOSÅNGER AV STEPHEN SONDHEIM, en Masterclass med SMU, på Base 23.

 I lugn och ro, i badrummet, stod jag och borstade tänderna, när jag började räkna efter hur lång tid det var kvar innan jag skulle behöva dra, och kom fram till svaret: för tio minuter sen. 
I spegeln såg jag en man som gjorde en sån där skriande grimas som Munch tyckte om att måla, och så dängde jag ner eltandborsten i sitt ställ, sprayade mej med lite för mycket Hermès, och drog.

Låter det intressant? Här är resten: 




DORIAN GRAY, Kulturhuset Stadsteatern, föreställning 79 18/10 2016

$
0
0
Av Oscar Wilde, Manus Lucas Svensson, Regi Emil Graffman, Scenografi och kostym Julia Przedmojska, Ljus Linus Fellbom, Mask Maria Lindstedt, Ljud Michael Breschi, Kompositör Fredrik Möller, med Emil Ljungestig, Richard Turpin, Rikard Wolff, Claes-Göran Lans. 

Here is the kind of beauty
That drives a man m-m-m-mad
This here fancy frillery
Just hides big artillery
This here's the beauty that drives a man mad

When you wish upon a star
Sometimes angels can go too far
With the beauty
That drives a man

M-M-M-Mad
M-M-M-Mad
M-M-M-Mad!!

The Beauty That Drives A Man Mad
ur SUGAR
Musik: Jule Styne
Text: Bob Merrill



Så fort jag slagit mej ner på min plats, lite stressad och echaufferad, som fransmännen säger, började jag titta mej omkring. Det här kändes inte rätt. Jag hade förväntat mej en massa medelålders bögar, men det här kändes mer som ett genrep på Dramaten, där medelåldern så att säga ligger något högre än medelåldern. Hade man bussat hit en pensionärförening? 
Ute i foajén, innan föreställningen, hade jag sett flera Dorian Gray-lika män, vandrande runt, men nu, härinne, syntes dom inte till, och det var nästan som om dom hyrts in för att mingla runt, därute, men inte följa med in. 

Första gången man kunde läsa Dorian Gray, var faktikst inte som en bok, utan i det amerikanska Lippincott’s Monthly Magazine.Året innan hade en redaktör på tidningen, J. M. Stoddart, ätit middag med bland annat Oscar Wilde och Sir Arthur Conan Doyle, och beställt ett verk av var författare. Doyle var ganska snabb med att producera sitt verk, den andra boken om Sherlock Holmes, The Sign of the Four, men Wilde tog lite mer tid på sej. Han hade ännu inte skrivit någon av sina pjäser, utan mer ägnat sej åt journalistik, noveller, essäer, bland annat The Soul of Man Under Socialism, där han framhöll en värld där allt var mekaniserat, och alla levde som fria konstnärer, ett verk som faktiskt tjänat som inspiration för ryska revolutionärer. 
1890, när magasinet kom ut, var man mitt uppe i den andra industriella revolutionen, man hade en ekonomisk högkonjuktur och byggde moderna städer, skyskrapor och järnvägar, och den sorgfria, hoppfulla perioden kom senare att kallas the Gilded Age, eller Belle Epoque
De tio åren som följde kallas ibland för the Mauve Decade, det lila, eller malvafärgade årtiondet, eftersom William Henry Perkins, en ung, engelsk kemist, av misstag uppfann ett enkelt sätt att färg textiler i den färgen. 
I USA talar man om The Gay Nineties, men i England kallas dom The Naughty Nineties, eftersom perioden var fylld av Aubrey Beardsleys dekadenta konst, Oscars Wildes ekivoka pjäser och hans rättegång, societetsskandaler och suffragettrörelsens början. 
I England närmade man sej den sista delen av den Viktorianska eran, en period som dominerats av sexuell återhållsamhet, låg tolerans för brott, och hårda regler i det sociala livet. 
Wilde hade hitintills mest varit känd som kändis, som dandy, berömd för sin kvickhet, sina flamboyanta kläder, och sprakande konversation. Han var en talesman för den nya rörelsen esteticismen, som ansåg att konst inte skulle ha ett socialt eller politiskt djup, utan skulle fokusera på att vara vacker. Konst för konstens skull, inte för sanningens. Naturen skulle imitera konsten, inte tvärtom. Musik var till för att skapa stämning. 
Trots att redaktören för magasinet - utan Wildes medgivande - hade gjort avsevärda strykningar i manuset, eftersom han ansåg den för oanständig och utmanande, kritserades verket kraftigt för att vara anstötligt, omoraliskt, och när den senare gavs ut i bokform, hade Wilde själv skrivit om flera passager, och strukit flera hänsyftningar till homosexualitet, och sånt som bar homosexuella undertoner. 

Scenen föreställer ett rum, en kub, vriden så att ett hörn pekar ut mot publiken, och med två väggar mot fonden, i vinkel, täckta med ett slags träpaneler som nästan påminner om uppförstorad versaillesparkett. Olika delar kan sen skjutas ut, öppnas, vridas, för att bilda dörrar, bord, eller annat, på ett mycket intressant sätt. Det är vackert, och väldigt effektivt. 
Det är bara synd att man inte riktigt kan se vad det är som händer. 

När jag började springa på dansföreställningar kunde det hända att jag kunde irritera mej på ljuset. Jag gillar att se människors ansikten, och när ljuset var satt så att man inte såg dom tydligt - kroppen är ju det primära inom dansen - så satt jag ändå där och plirade in i skumrasket tills jag fick huvudvärk. Min syn är helt okej, men i dunkel belysning har jag lite problem med skärpan, så jag köpte ett par glasögon, bara för att ha på Dansens Hus, men eftersom dom alltid ligger i min rygga plockar jag upp dom lite här och var, där jag tycker att det behövs, eller om det finns något jag verkligen vill titta närmre på. 
Dom hjälpte inte här. 
Det här var inte en iscensättning, det var en ljussättning.

Varje yrkesgrupp som bidrar till en föreställning, har givetvis ett specialintresse av just sitt gebit, men scenkonst är en kollektiv konstform, och jag anser att alla borde underordna sej själva berättandet, och att det är upp till regissören att se till att var och en framträder, men inte dominerar. 
Under föreställningen satt jag lite och lekte med tanken på vad som hände när regissören - som i min fantasi var mycket ung, oerfaren och lättimponerad - upptäckte att ljussättaren hade kapat hela föreställningen. För jag hoppas verkligen att det fanns ett tillfälle då han, regissören, upptäckte det. Om allt skedde med hans goda vilja så är det nästan värre än om han upptäckte att han helt enkelt blivit kuppad.
Ambitionen var, tror jag, var att berätta ett goth-drama på ett så goth-dramatiskt sätt som möjligt, och på så sätt slog man liksom undan benen på sej själv. Det fanns inga motsättningar, sceniskt eller dramatiskt. Jag hade föredragit om man hade börjat ljust och bekymmerslöst, för att sen, långsamt, kvävas av mörker och skuggor, dekadens och ogenomträngligt dunkel. 
Originalet börjar en vacker sommardag. Det gör inte vi. Vi kommer in i ett dammigt, fönsterlöst, mörkt och murket rum. Det är kört redan från början. Man har ingenstans att sträva, eller utvecklas. 
Det tog inte många minuter innan jag lutade mej tillbaka, och liksom gav upp. Jag har ännu inte, sen jag började bloggen, gått mitt i en föreställning, men här var det nära. Livet är nästan för kort, ibland, för att genomlida det man väljer att genomlida. 

Men om man bortser från detta, om man tänker att man arbetat med ett annat ljus, hade det kunnat göra detta till en höjdarkväll? Nja. Det fanns något blasé, nästan uttråkat, över regin. Jag är inte säker, men jag tror man har lånat några Wildeska bon-mot, från andra ställen i hans verksamhet, och tyvärr levereras dom som dom var bitchigheter, skrivna av Neil Simon, det vill säga, naturalistiskt, och levererade med en ganska blasé undertext, som om de något slitna bevingade orden till och med tråkar ut talaren själv. Wildes witticismer behöver lite hjälp med att få vind under vingarna, för att lyfta. De funkar bäst om aktören själv tycker att det han säger är någorlunda underhållande. 

Dorian Gray, en våldsamt vacker ung man, sitter modell för konstnären Basil, samtidigt som han lyssnar på Lord Henry, som berättar att Skönhetär det enda man bör sträva efter. När hans tavlan är klart - ett mästerverk - önskar Dorian att porträttet skulle åldras istället för han själv. Sagt och gjort, tiden går, och Dorian är lika vacker som nånsin, medan hans porträtt, undangömt, visar alla spår av tiden tand.
I sej är det en ganska odramatisk förutsättning. Åtråvärd, javisst, och lite överraskande, men var ligger motsättningen?
Så Wilde införde förutsättningen, tvärt emot sina egen övertygelse, kan man tycka, att en människa som lever bara för skönhet, blir ful och vidrig inombords. För att Dorian Gray ska bli intressant, måste han bli ett monster. Premissen är liksom lite skev, lite sned och lite vinglig, tycker jag. Kan man verkligen se på utseendet, om en person är vidrig?

Berättelsen, som i litterär form har nio stora roller, har strukits ner till fyra: de tre ovannämnda, plus en butler, vilket gör att det blir en väldigt massa pratande, för att berätta om allt det som händer, utan att vi får se det hända. Jag anser, att när man ändå var igång och strök, så kunde man gått lite längre och skrivit ihop rollen som Basil och Lord Henry, för jag ser ingen motsättning dem emellan. Båda skapar. Den ene gör ett underbart porträtt, den andre leker Dr. Frankenstein, och man skulle nog kunna effektivisera det hela, för att göra processen kort. 

Man har många, väldigt vackra unga män anställda på Stadsteatern, så valet att ge rollen till Emil Ljungestig är lite överraskande. Jag påstår inte att han inte är attraktiv, men när man rollbesätter honom som en ung man vars enda talang är skönhet, känns det som om man försöker säga något annat, men jag förstår inte vad. Dorian Gray, för mej, påminner om Greta Garbo, och vilken den lesbiska författaren Merces de Acosta sa, typ: ”Hon var så vacker att jag glömde att hon bara var en bondflicka från Sverige.” Kanske hade det varit mer spännande om man rollbesatt en kvinna, istället, klädd som man, för den kräver något enigmatiskt. 
Här är Dorian redan från början en elak ung, självupptagen man, kanske mer anmärkningsvärd för sin avsaknad av charm än för sin tilldragande personlighet och attraktiva yttre, nästan mer än pojke än en yngling. När han sen börjar begå alla vidrigheter är det inte alls överraskande, det känns som om han varit kapabel till det, med eller utan porträtt. 

Det är också svårt att sätta det hela i ett tidsperspektiv. Är det nu, eller då, och spelar det nån roll? Ja, är det , i ett viktorianskt England, där homosexuella handlingar bestraffades med fängelse, så borde det finnas en helt annat spänning i den förbjudna attraktionen, och är det nu, så skulle det nästan mer överraskande att Dorian förälskar sej i en kvinna, än att männen springer efter honom. 
Andra personers sexualitet är ganska ointressant, så länge den inte är en hemlighet, och här är jag inte på det klara var kängan klämmer. Jag förutsätter att alla ska spela homosexuella män, för stilen känns bekant, men det gör också att en stor del av spänningen försvinner. 
Kanske, kan man argumentera, har sexualiteten inget med denna uppsättning att göra, att det handlar om skönhet och moraliskt förfall.

Oscar Wilde själv sa att de tre männen var versioner av honom själv: Konstnären Basil är den han tror han är, Lord Henry är den världen tror han är, och Dorian Gray är den han skulle vilja vara.

Vi får aldrig se det omtalade porträtter, förrän alldeles i slutet, då det visar sej vara en målning som inte liknar mannen som spelar Dorian, utan av mannen som spelar konstnären, Richard Wolf. Och här slår det lite slint i mitt huvud. Lord Henry-delen av mej fnissar lite åt att man skulle kunna säga att dom säger att det mest motbjudande som finns är Richard Wolf. Basil-delen av mej antar att man vill säga att ett porträtt alltid säger lika mycket om konstnären som om objektet, och Dorian Gray-delen av mej önskar att allt hade varit helt underbart.

Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

Sistaminuetbiljett: 189:- Hittills har scenkonsten 2016 kostat mej 6118:-

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan
 - att jag på Instagram heter https://www.instagram.com/joakim_clifton_bergman
- på Twitter heter https://twitter.com/EnIVeckan.
- och på  Snapchat heter jag CliftonBergman
- och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com 


Dessutom vill jag tack Mrs. Parker of the Algonquin för korrekturläsning och feedback.

Om du gillade det här kanske du gillar: 

ANNAS HÖRNA, på Kulturhuset Stadsteatern: 

Det hela är faktiskt mer ett samtal än en intervju, eftersom teaterchefen känner att hon också har en del att säga, och frågorna hon ställer är ofta såna som är aktuella och intressanta för för henne själv, rent subjektivt. Till exempel, i egenskap av teaterchef, frågar hon hur de andra två, som bägge varit teaterchefer, hur dom tyckte det var att vara teaterchefer. 

16 BLIVANDE MUSIKALARTISTER, 16 SOLOSÅNGER AV STEPHEN SONDHEIM, en Masterclass med SMU, på Base 23.

 I lugn och ro, i badrummet, stod jag och borstade tänderna, när jag började räkna efter hur lång tid det var kvar innan jag skulle behöva dra, och kom fram till svaret: för tio minuter sen. 
I spegeln såg jag en man som gjorde en sån där skriande grimas som Munch tyckte om att måla, och så dängde jag ner eltandborsten i sitt ställ, sprayade mej med lite för mycket Hermès, och drog.

Låter det intressant? Här är resten: 


ALCAZAR: DISCO DEFENDERS på Hamburger Börs:

Okej, jag antar att jag gillar konserter mycket mer än jag trodde. Men ordet ”konsert” ger mej en bild av att man ska stå upp, med en öl i handen, och liksom digga musiken. Det är inte jag. Det har aldrig varit jag. Jag kan digga, men då gör jag det helst sittande. För mej själv. I stillhet.



PRESIDENTERNA, På Dramaten, föreställning 80, 18/10 2016

$
0
0
Fotograf Sören Vilks

Av Werner Schwab, Översättning Linda Östergaard, Regi Staffan Valdemar Holm, Scenografi och kostym Bente Lykke Møller, Sångtexter till svenska Irena Kraus, Ljus Egil B. H. Hansen, Peruk och mask Sofia Ranow Boix Vives, med Lena Endre, Stina Ekblad och Ingela Olsson.

There's gotta be something better than this,
There's gotta be something better to do.
And when I find me something better to do,
I'm gonna get up, I'm gonna get out
I'm gonna get up, get out and do it!
There's gotta be some respectable trade,
There's gotta be something easy to learn.
And if I find me something I halfwit can learn,
I'm gonna get up, I'm gonna get out
I'm gonna get up, get out and learn it!
All these jokers, how I hate them
With their groping, grabbing, clutching, clinching,
Strangling, handling, bumbling, pinching
There's gotta be some life cleaner than this,
There's gotta be some good reason to live.
And when I find me some kind of life I can live,
I'm gonna get up, I'm gonna get out,
I'm gonna get up, get out and live it!

There’s Gotta Be Something Better Than This,
Ur SWEET CHARITY,
Text Dorothy Fields
Musik Cy Coleman


Några dagar tidigare hade jag och min kompis Skäggige Skalman varit på Ikea, för att kolla in deras nya cyklar - ja, cyklar! - när jag plötsligt såg några multikolorerade tyger som hängde på en vägg, på någon avdelning, när vi gick förbi.
Man hade blandat randiga partier med prickiga, monokroma mönster med svagt köttrosa, turkos som går mer åt ärtgrönt, brandgult som drog lite åt brunt, och så gällt knallgula fält. Det påminde om ett foto på en påse Liquorice Allsorts, om Andy Warhol fått tag i det. Jag har sett stilen lite överallt, under flera år, men nu kändes det som om den hade börjat dyka upp oftare: färgerna och mönstren verkade vara populära på TGR och på Lagerhaus, men inte hos mej.
”Vad skulle du kalla den där stilen?” sa jag till Skäggige Skalman, och pekade 
Han tittade på tyget, i nån sekund.
”Dagis,” svarade han. 

Det var det jag tänkte på, när jag satt i salongen på det första publikrepet av Werner Schwabs PRESIDENTERNA. Pjäsen hade ännu inte börjat, men ljuset var tänt, och jag kunde se scenografin, klart och tydligt. 
”Dagis,” tänkte jag. Men den här gången gillade jag det.
Scenrummet föreställde en korridor i ett slags minimalistiskt sjukhus, eller ett hem hos någon med definitiv smak och som förhoppningsvis ännu inte riktigt flyttat in. Väggar och golv är svagt, urblekt skära, femtiotalsrosa, du vet, när den drar lite åt beige. Scenen är grund, och till höger ersätts fonden av en glasvägg, med ramar i svart metall, genom vilken vi kan se ett lika naket men grönt rum, i samma nyans som en pilgroda, eller en giftig, trädslingrande orm. Ett bord i transparant ofärgad plexiglas, som ett slags skrivbord, är den enda möbeln. Ute i förrummet står några plexiglasstolar, en teve med genomskinlig exteriör, så att vi ser maskineriet därinne, och en vit pälsmössa. 

Jag trodde faktiskt att jag var mer bekant med dramatikern, Werner Schwab, än jag var. När jag började leta på min blogg visade det sej att jag bara sett en annan föreställning av honom: FOLKMORD - ELLER MIN LEVER ÄR MENINGSLÖS, ett gästspel av Teater Tillsammans på Moment:Teater i Gubbängen. Han var en österrikare som söp ihjäl sej, 34 år gammal. Han var bara verksam som dramatiker i fyra år, men lyckades ändå klämma ur sej 16 pjäser. 
Jag verkar ha blandat ihop honom med någon annan tysk eller österrikare. Vad hette han som skrev den där - 
Det var visst Roland Schimmelpfennig jag tänkte på.

I alla fall, Die Präsidentinnen, PRESIDENTSKORNA, var hans första pjäs, 1990, och den blev hans genombrott. 
Jag tror jag vet varför Dramaten har valt att kalla sin uppsättning PRESIDENTERNA, i motsats till PRESIDENTSKORNA, vilket har varit brukligt i tidigare uppsättningar, men jag vet inte om jag är helt överens. Jag är kluven, kan man säga. Kanske är det bara så enkelt att det ligger tankar om jämlikhet bakom? 
Kanske är det för att jag skriver, och uttrycker mej i text, som jag tycker att ord ska säga så mycket som möjligt, vara så detaljbärande som möjligt. Jag använder inte ordet hen, till exempel, för att uttrycka någon som kan vara man eller kvinna, jag använder det om någon som definierar sej som varken man eller kvinna. En skådespelare, för mej, är en manlig skådespelare, och om jag vill beskriva en kvinnlig skådespelare försöker jag att använda ordet skådespelerska istället. För mej är det ett ge makt och värde åt yrket och uttrycket, istället för att sätta något slags femininiserande ord som kvinnlig framför yrket, som om det vore någon slags avart, eller ovanlighet. Helst skulle jag vilja att det fanns så specifika ord som - och nu hittar jag på - Röhåmedålderska - beskriver en rödhårig, medelålders kvinna. Eller römmelska, som ordet säkert kommer att förvanskas till, om det bli populärt. 
Det finns egentligen inget ord för en kvinnlig president på svenska. Man säger inte presidenterska eller presidentarinna. Man säger kvinnlig president. På tyska däremot, säger man präsidentin, när man menar en kvinnlig president. 
Werner Schwab använde sej av neologism, som kommer från grekiskans neos, ny, och logos, lära, och används för att beteckna ett nytt ord, eller ett gammal ord som användes i ett nytt sammanhang, eller med en ny betydelse, så i hans värld skulle man mycket väl kunna säga presidenterska, eller röhåmedålderska. 

Nånstans har jag läst om någon som uttalade sej om en manlig eller kvinnlig skådespelare i en film eller på scen: ”Det var som att se min egen mamma, full,” eller nåt sånt. Det var menat som nedsättande, som om det var pinsamt och obehagligt. Här skulle jag vilja säga samma sak, det är bara det att varken Ingela Olsson, Lena Endre eller Stina Ekblad är min mamma, och jag fullständigt älskade dom!
Ibland är det som om omständigheter och slumpen, eller själva livet, målar in personer i fack, speciellt artister och skådespelare. Dom gör något bra, och med en gång vill man se eller höra mer av samma sak, men ingen nytt, inget annat. Det är livsfarligt när man börjar låta andra definiera sej, för det är så lätt att man tror att dom har rätt. Om någon säger ”Det där är så typiskt du,” eller ”Det där som du gjorde nu, tyckte jag om,” så talar det egentligen bara om hur dom ser dej, eller vad dom tycker om det du har gjort, inte hur du verkligen är, eller värdet av det du gör, men det är väldigt svårt att inte lyssna. Speciellt om en existens beror på vad andra tycker om det man gör, och är. 
Jag hade aldrig läst det här manuset och automatiskt tänkt: detta vore något för Lena, Stina och Ingela. Jo, kanske Ingela, förresten. Men Stina och Lena har med tiden fått något eteriskt över sej, dom har blivit mer tragedienner, lättare att associera med grekiska dramer, O’Neill, Tennessee Williams eller Lady Macbeth, än med gapflabb. Men skrattar gör jag, så att jag frustar, passande förfärad och lite småchockad. Det är en galen, livsförlängande föreställning, full av infall och LED-lamp-lysande skådespeleri. Om dom älskar sitt yrke - vilket jag hoppas dom gör - måste detta vara det ypperliga tillfället att sparra med någon i samma viktklass. Det finns så många små underbara blickar, tonfall och tillvaratagna ögonblick att jag knappt vet vart jag ska titta, och på vem.
Man gör dom knasigaste grejer, som bröstboxning och rumpkvävning, men det underbara är att allt verkar komma ur en slags sanning: som om man kunde be dessa skådespelerskor, i dessa roller, att göra vad som helst, när som helst, dom behöver bara lite tid att tänka ut den känslomässigt sanningsenliga vägen dit.
Föreställningen jag såg var ett första publikrep, och mycket kan ha hänt sen dess, men det kändes ibland som om regissören lagt in några egna ganska överflödiga grepp, kanske bara för att hävda sej och känna att han också tillfört något, utan att dessa små utsvävningar i det sceniska berättandet egentligen behövdes. Det är samma sak med scenografens avföringsfontän: kul, men ganska onödig, om ordvitsen förlåts.  
Under en teaterhöst som känns lite medioker och mjäkig, utan några direkta måste-se-föreställningar, dimper den här uppsättningen ner som en liten för tidig julklapp. 
Om det finns en föreställning du måste se, den här säsongen, så är det den här.

Hur kommer det sej, förresten, att kvinnor på scenen ofta kommer som en trio? TRE LÅNGA KVINNOR, TRE SYSTRAR, CRIMES OF THE HEART, och AUGUST: OSAGE COUNTY, till exempel? Häxorna i Macbeth, och feerna i Disneys Askungen? Är dom systrar är dom ofta tre, medan om män är bröder, är dom ofta två.  

Det handlar i alla fall om tre kvinnor, ganska långt ner på livets stege. Dom är kanske städerskor, kassörskor eller hembiträden. Deras kläder, vita kortärmade klänningar som slutar nedanför låret, vita knästrumpor och bekväma vita skor fick mej att tänka på sjukvårdsbiträden. Och scenrummet skulle kunna vara personalens fikarum på ett ålderdomshem, eller ett rum hos någon dom har fått betalt att städa hos. Det spelar ingen roll. Naturalismär inte på tapeten, så att säga. 
Perukerna är underbara, i en slags galen, vardaglig realism, och förtjänar ett speciellt omnämnande.
Det händer egentligen inte så mycket, vad gäller handling. Man pratar, och undan för undan får vi veta lite om var och en: Stina Ekblad, i en slags invikt, locktångad, honungfärgad Mireille Mathieu-frisyr spelar en religiös kvinna som har en vuxen, singel son som vägrar producera barnbarn. Lena Endre, i en nästan afrolockig frisyr, som nog bäst skulle beskrivas som en kort, medelblond Grizabella,  spelar en ganska sexuellt frigjord kvinna som älskar sin hund, och hon påminner kraftigt om Meryl Streep, i nån av hennes lite mer snoriga roller. Och Ingela Olssons roll, i generös och volumiös hockeyfrilla, har den talangen att hon är suverän på att fixa stopp på toaletten: hon behöver inte ens använda handskar skryter hon: hon bara stoppar ner armen i urin- och avföringsvattnet och känner sej för tills hon löser problemet. 
Och nånstans här, när Ingela Olssons rolls begåvning kom på tal, upplevde jag det där som fransmännen kallar déjà vu. Jag visste plötsligt att jag hört den här texten förut, eller i alla fall upplösningen. Var? Jag har fortfarande ingen aning. Min kompis Skäggige Skalman, som jag delar en massa minnen från en sorglös amatörteaterexistens i slutet på 80-talet och början på 90-talet, har inget minne av någon sån uppsättning. 1995 gjorde Grupp 98 en version den på den nu nerlagda Teater Plaza, i regi av Torstan Flinck, med My Holmsten, Katarina Werner och Charlotta Larsson. Det kan ha varit den. Det kan också bara vara så att jag har råkat läsa slutet på pjäsen, eller sett när någon väninna använde den som scenskoleprov.
Men jag minns den: det fantastiska slutet, där en av dom krossar de andras drömmar, inte för att hon nödvändigtvis vill, utan för att hon måste, för att hon kan.
Slutet påminner mej på något vis om George och Marthas uppgörelse i VEM ÄR RÄDD FÖR VIRGINIA WOOLF? Det har det där underbart, skrämmande, vackra reningen.


Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

Gratis, tack Ticket Master! Hittills har scenkonsten 2016 kostat mej 6118:-

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan
 - att jag på Instagram heter https://www.instagram.com/joakim_clifton_bergman
- på Twitter heter https://twitter.com/EnIVeckan.
- och på  Snapchat heter jag CliftonBergman
- och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com 


Dessutom vill jag tack Mrs. Parker of the Algonquin för korrekturläsning och feedback.

Om du gillade det här kanske du gillar: 

DORIAN GRAY på Kulturhuset Stadsteatern:

Min syn är helt okej, men i dunkel belysning har jag lite problem med skärpan, så jag köpte ett par glasögon, bara för att ha på Dansens Hus, men eftersom dom alltid ligger i min rygga plockar jag upp dom lite här och var, där jag tycker att det behövs, eller om det finns något jag verkligen vill titta närmre på. 
Dom hjälpte inte här. 

Det här var inte en iscensättning, det var en ljussättning.



ANNAS HÖRNA, på Kulturhuset Stadsteatern: 

Det hela är faktiskt mer ett samtal än en intervju, eftersom teaterchefen känner att hon också har en del att säga, och frågorna hon ställer är ofta såna som är aktuella och intressanta för för henne själv, rent subjektivt. Till exempel, i egenskap av teaterchef, frågar hon hur de andra två, som bägge varit teaterchefer, hur dom tyckte det var att vara teaterchefer. 

16 BLIVANDE MUSIKALARTISTER, 16 SOLOSÅNGER AV STEPHEN SONDHEIM, en Masterclass med SMU, på Base 23.

 I lugn och ro, i badrummet, stod jag och borstade tänderna, när jag började räkna efter hur lång tid det var kvar innan jag skulle behöva dra, och kom fram till svaret: för tio minuter sen. 
I spegeln såg jag en man som gjorde en sån där skriande grimas som Munch tyckte om att måla, och så dängde jag ner eltandborsten i sitt ställ, sprayade mej med lite för mycket Hermès, och drog.

Låter det intressant? Här är resten: 



Över 200.000 besökare!!!

$
0
0
Oj, bloggen gick precis över 200.000 besökare. Det tackar jag dej för!

IVANOV, Dramaten, föreställning 81, 25/10 2016

$
0
0

Av Anton Tjechov, Översättning Staffan Skott, Regi Alexander Mørk-Eidem, Scenografi och kostym Erlend Birkeland, Ljus Ellen Ruge, Peruk och mask Linda Hyllengren, Musik Goran Kajfeš, med Shanti Roney, Nina Zanjani, Bengt CW Carlsson, Hamadi Khemiri, Gunnel Fred, Johan Ulveson, Ida Engvoll, Adam Pålsson, Nina Fex, Hulda Lind Jóhannsdóttir, Inga-Lill Andersson, Michael Jonsson

When the winds are blowing.
That's the time to smile.
Learn how to laugh.
Learn how to love.
Learn how to live.
That's my style.
When the rent is owing,
What's the use of tears!
I'd rather laugh,
I'd rather love.
I'd rather live
In arrears.
Some fellows sweat
To get to be millionaires,
Some have a sport
They're devotees of,
Some like to be the champs
At saving postage stomps.
Me, I like to live.
Me, I like to laugh,
Me, I like to love.

Love, Laugh, Live, 
Ur FOLLIES
Av Stephen Sondheim

Tjechov, för mej, var någon som tittade på människorna i sin omgivning, och log lite, åt oss. Det finns en slags människokärlek, en humanism utan en kall moral, och en humor. 
Jag hittar nästan ingenting av det i den här uppsättningen.

Under det här genrepet satt jag och funderade hur det kommer sej att jag älskade, fullständigt älskade, regissörens uppsättning av PARAPLYERNA I CHERBOURG, när jag nästan aldrig tycker om något annat han gör. Kan det vara för att man inte hade några repliker, förutom den sjungna dialogen?
Hade jag tyckt bättre om det här, om alla hade varit tysta, eller pratar nåt nonsensspråk? Det kan väl inte bara vara dålig dialog?

IVANOV hade premiär 1887, när Tjechov var 27 år. Han hade då haft tuberkulos i minst tre år, hostat blod, men vägrat erkänna för sin familj; sina två äldre bröder och sina föräldrar, som han hade det ekonomiska ansvaret för, att han var sjuk. 
Han skrev Ivanov på fjorton dagar, och var ganska överraskad att den var en sån fullträff. Det blev hans genombrott som dramatiker, men som författare hade han redan brutit igenom, sen flera år, efter att ha skrivit noveller och kåserier för olika tidningar. Det skulle dröja åtta år, till 1895, innan han skrev en ny pjäs, MÅSEN. 
Ytterligare nio år senare, 1904, var han död, 44 år gammal. 

Det handlar om Ivanov, en skuldsatt man med en egendom, och en fru som är döende och som övergav sin judiska tro för att gifta sej med honom, vilket gjorde att hennes rika föräldrar gjorde henna arvslös. Hans rika grannar, som han är skyldiga pengar, har en ung dotter som är förälskad i Ivanov. 
För att vara Tjechov är det en ganska enkel pjäs. Jag saknar den där spindelväven av relationer som kom med hans senare verk. 

Regissören har som vanligt skrivit om, och låter det hela utspela sej på ett skogsjordbruk i Sverige, i nutid. Jag vet inte varför. Det tillför ingenting till Tjechov, vilket det kunde ha gjort, men med bearbetningen ser man till att kringgå varje svårighet man stöter på, istället för att ta tag i den. Man undviker alla förvirrande ryska namn, alla situationer och relationer som kräver lite mer av publik och regissör, och jag sitter och tänker på Showbusiness, kontra Scenkonst. Jag menar det här amerikanska sättet att arbeta med en uppsättning: att genom månadslånga förhandsvisningar arbeta fram en föreställning utifrån publikens respons: att så fort det börjar vridas och vändas i bänkraderna, så ser man till att det händer något intressantare på scenen. Här känns det som om man har haft samma ambition, men ingen provpublik. Det blir lite teater för tonåringar. Det yttre blir bara något ytligt: jag saknar ett inre.

Det finns ett uttryck, Tjechovs Gevär, som kommer av han skrev: ”Ta bort som inte har någon relevans till historien. Om du säger i första kapitlet att det hänger ett gevär på väggen, då måste det avfyras i det andra eller tredje kapitlet. Om det inte ska avlossas borde det inte hänga där.”
Det var nog inte bara jag som insåg vad som skulle hända, när man kom in med spikpistolen i första scenen. 

Mitt stora problem är att jag inte tycker om någon. Jag bryr mej inte om hur det går. Tjechov, för mej, brukar vara lite som när man är på en fest med vänner och familj, med människor man känner väl, och tycker om, och man kommer tillbaka in i salongen efter ett toalettbesök, eller bara finner sej plötsligt sitta tyst, och något ensam, i ett hörn, med en konjakskupa, i ett rum fyllt av folk, och man liksom ser allt utifrån. Alla relationer, ambitioner, drömmar, planer, förhoppningar. 
Här är det istället som om man blivit lite tvångsinbjuden på en fest man inte ville gå på, bland människor man inte har något gemensamt med, där varje dialog blir en ointressant monolog, eller självdör, och man undrar hur länge man behöver stanna innan man artigt kan tacka för sej. Det finns inga hemligheter, inget inre resonemang, ingen självrannsakning, eller plötsliga upptäckter.
Humaniteten och humorn saknas.

Det finns många antisemitiska repliker, men jag skulle inte kalla det en antisemitisk pjäs, eftersom Ivanovs fru, judinnan som övergivit sin tro, inte får någon slags Shylock- eller Faginframställning. Tvärt om, egentligen tycker jag: man uppvisar ett farligt allmänt accepterat beteende, i en tid av ryska pogromer. 
När man nu sätter pjäsen i nutid blir det lite klumpigt, och osofistikerat. Rasismen blir naiv, infantil, och behandlas mer som ett uttryck för någon klumpig, dum, och ouppfostrad än för en verkligt farlig tendens. Tyvärr, tror jag, är fientligt beteende idag mer outtalat, mer utagerat i det tysta. Man vet vad den allmänna uppfattningen är, även om man inte håller med. 
Jag har vänner - bekanta, egentligen - som inte kan se förbi sånt på scenen. Dom hör ett rasistiskt invektiv, något sexistiskt eller homofobiskt, och vips har dom vänt sej emot uppsättningen, utan att egentligen se hur man behandlar ämnet. Dom blir lite som tanter som inte tycker om när man svär på scenen, som inte hör vad som sägs, för alla svordomar. För att kunna sätta upp en föreställning som är för jämställdhet, så måste man våga visa den andra sidan, man måste ha någon som är emot jämlikhet, en homofob, en rasist, en sexist. Drama är konflikt, och om man stryker allt som kan upplevas som provocerande, då får vi något ganska ointressant på scenen. 
Kanske hade det varit mer intressant, i alla fall mer tänkvärt, om kvinnan som övergivit sin tro varit muslim?
Och jag sitter och väntar på en scen som aldrig kommer, och det irriterar mej. När man nedlåtande kallar henne för judinna tror jag, hoppas jag, att hon någon gång kommer att försvara sej, få scenisk upprättelse, stå upp för sej själv, och säga att det är just det som är problemet: hon är inte judinna längre. Hon har övergivit sin tro, sin släkt, sin familj, gått över till andra sidan, av kärlek, och lämnat allt. Hon har ingenting. Inte ens hälsan.
Det kommer aldrig. Hon bara mjäkar på, i nån slags offerkofta, blir sjukare, mer tragiskt, och dör.

När det gäller dotterns roll, den unga kvinnan som är kär i Ivanov, så sitter jag och funderar på vem hon påminner om. Inte påminner om till utseende, inte kvinnan som spelar rollen, utan som tolkning, som attityd, som roll. Jag har sett något annat, här, på Dramaten, ganska nyligen. Det är slags ny, lite skev omtolkning av ingenyn, den unga, naiva, oskyldiga kvinnorollen, du vet, Ofelia, Måsen-Nina, Miss Saigon-Kim, West Side Story-Maria,  vars enda funktion egentligen, är att älska, beundra, underställa sej en mer erfaren man. 
Jag förstår att man kanske har tröttnat på henne, och känner att man, inte minst för att vara lite mer politisk korrekt, borde göra något åt saken. Så man tolkar om henne. Ger henne skinn på näsan, hår under armarna, ring i näsan, svarta kläder, läder, byxor, allt för att försöka förstärka hennes något plötsligt påtvingade, ytligt sett feministiska personlighet. Man ger henne en My Fair Lady-Eliza-lik personlighetsöverhalning för att liksom fräta bort det förskräckligt feminina, det underdåniga, det ’flickaktiga’: 
”Sitt med benen isär, ta plats, tala högt, le inte, bete dej inte som om du ville vara till lags, som om du brydde dej om vad andra tyckte om dej. Avbryt. Säg emot. Hävda dej.”
”Jag tror hen kan det!”
”Nu ser hon i alla fall ut, låter och rör sej som en annan slags kvinna,” verkar man tycka. ”Mer kan vi inte göra.”
Men eftersom rollen är skriven som den är skriven, blir hon istället en slags våt dröm för gubbsjuka, medelålders män: en kaxig, till synes självständig, stark, ung, attraktiv kvinna som ändåär helt besatt av den äldre, erfarne mannen. 
Man vinner liksom ingenting, feministiskt, på omtolkningen. Hon måste göra det hon måste göra, älska, beundra, underställa sej en man, för det står inskrivet i handlingen, i själva berättelsen, i rollens önskelista.
Det blir på något sätt pseudofeministiskt: att låta en till synes stark kvinna göra det hon ändå gör blir kontraproduktivt. Hon blir liksom ingen bra förebild, utan förstärker istället fördomarna, genom att visa att även den här typen av kvinna bara har ett mål, en ambition: att få en man.
Förresten, jag har kommit på vilken den andra uppsättningen var: det var den unga kvinnan i Tobias Theorells uppsättning Arthur Schnitzlers DE STORA VIDDERNA.

Med detta sagt, vill jag från fåtöljen i ett hörn, höja min konjakskupa för Gunnel Fred, i rollen som det ekonomiskt neurotiska grannfrun, Ivanonvs borgenär. Det är som om hon har kommit in från fel fest, eller; från rätt fest. Mitt i detta Arnold Weskerparty där man inte bjuder på mycket mer än hönssoppa och korngryn, glider hon in som någonting som som får mej att skjuta upp avfärden i några minuter. Hade jag kunnat hade jag följt henne från rum till rum, bara för att se vad hon gör, vad hon säger, vilket rum hon ska gå till och vem hon ska prata med, och om vad.
Du vet hur operasångare ibland verkar resa från land till land och liksom hoppa in i en redan färdig uppsättning av någonting som dom inte har repat. Dom kan liksom rollen, och alla sångerna, och behöver bara någon kostym och lite information om när de ska gå till höger, och vilken stol dom ska sätta sej på. Det känns lite som om Gunnel Fred - och för den delen även Johan Ulveson, i rollen som hennes man - har blivit inringda från en teater någon annanstans, från en uppsättning jag hellre hade velat se.

Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

Gratis, tack Ticket Master! Hittills har scenkonsten 2016 kostat mej 6118:-

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan
 - att jag på Instagram heter https://www.instagram.com/joakim_clifton_bergman
- på Twitter heter https://twitter.com/EnIVeckan.
- och på  Snapchat heter jag CliftonBergman
- och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com 


Dessutom vill jag tack Mrs. Parker of the Algonquin för korrekturläsning och feedback.

Om du gillade det här kanske du gillar: 


PRESIDENTERNA, på Dramaten:

Men skrattar gör jag, så att jag frustar, passande förfärad och lite småchockad. Det är en galen, livsförlängande föreställning, full av infall och LED-lamp-lysande skådespeleri. Om dom älskar sitt yrke - vilket jag hoppas dom gör - måste detta vara det ypperliga tillfället att sparra med någon i samma viktklass. Det finns så många små underbara blickar, tonfall och tillvaratagna ögonblick att jag knappt vet vart jag ska titta, och på vem.


DORIAN GRAY på Kulturhuset Stadsteatern:

Min syn är helt okej, men i dunkel belysning har jag lite problem med skärpan, så jag köpte ett par glasögon, bara för att ha på Dansens Hus, men eftersom dom alltid ligger i min rygga plockar jag upp dom lite här och var, där jag tycker att det behövs, eller om det finns något jag verkligen vill titta närmre på. 
Dom hjälpte inte här. 

Det här var inte en iscensättning, det var en ljussättning.



ANNAS HÖRNA, på Kulturhuset Stadsteatern: 

Det hela är faktiskt mer ett samtal än en intervju, eftersom teaterchefen känner att hon också har en del att säga, och frågorna hon ställer är ofta såna som är aktuella och intressanta för för henne själv, rent subjektivt. Till exempel, i egenskap av teaterchef, frågar hon hur de andra två, som bägge varit teaterchefer, hur dom tyckte det var att vara teaterchefer. 



DANSREDOVISNING UR HAIRSPRAY OCH FAME, PÅ SMU, föreställning 82, 25/10 2016

$
0
0

Musikinstudering Kerstin Ryhed, Koreografi Camilo Bresky.

Om du kände dej lite hösthängig för några veckor sen, då skulle du följt med mej och min kompis Ricky DeSplit när vi gick och tittade på en redovisning på SMU, Stockholms Musikalartist Utbildning, när två årskullar redovisade en varsin kort koreografi, med musik ur musikalerna FAME och HARSPRAY.

Givetvis hjälper det om man först går på Sturekatten och lunchar, men det är inte nödvändigt. 

Med tiden ser man mindre och mindre av vissa vänner, och ibland känns det som om dom nästan är på väg att bara bli bekanta. Givetvis kan det vara skönt, i en del fall, men ibland måste man slåss för saken. Vilket jag och min kompis Ricky DeSlit gör. Vi försöker verkligen få till sociala stunder, med teater eller te och teve, men det är svårt. Eftersom vi är gamla arbetskamrater är vi vana att liksom bara ses, och nu, när det är länge sen vi jobbade ihop, upptäcker vi att det ibland har gått ett halvt år utan att vi har setts. 
På senare tid har vi gjort några uppriktiga försök, alltid grusade av att någon av oss varit upptagen - i hans fall, ofta bortrest, i mitt fall, på nån pjäs, nånstans - så när han hörde av sej och frågade om jag ville följa med på en dansuppvisning på SMU, så fanns det all anledning att säga ja. Och när han därtill föreslog att vi skulle luncha på Konditiori Sturekatten, i god tid innan, då passade det som handsken, för jag hade precis varit och sett ett genrep av IVANOV, på Dramaten, något kvarter därifrån, och jag behövde definitivt piggas upp. 

Jag har varit på SMU många gånger förut, men aldrig här, i den här salen, i den här lokalen. Detta är en helt annan byggnad, på samma gatan, men en bit ifrån själva skolan. 

FAME - THE MUSICAL, som man framför ett nummer ur, har jag sett tre gånger. Först, 2004, när den gick på Oscarsteatern, med en fenomenal Jessica Heribertsson som den kraftiga flickan som bara vill dansa, sen 2012, på Örebro Länsteater, när man kallade den för FAME - VISUKALEN, och den framfördes av hörande, hörselskadade och döva, och så i januari 2013, på Maxim, med Viktor Rydbergs gymnasium
HARSPRAY den andra musikalen man visar ett nummer ur, har jag bara sett en gång, på Chinateatern, med bland annat koreografen till dagens dans, Camilo Bresky, och Jessica Heribertsson i en roll som en något rundare flicka som bara vill dansa.

Man börjar med ett nummer ur FAME, framfört av vad jag tror är andraårsklassen, som har gått all in, vad gäller kostym och frisyr, med neonfärger, hårsnoddar och benvärmare. Koreografin är fullsmockad av danspastischer från 80-talets version av jazzdans. 
Jag sitter och tänker att jag en gång tyckte att dom där stegen, rörelserna, var det häftigaste man kunde göra. När filmen kom var jag 16 år och på besök hos en kompis i Malmö, och när vi kom ut från biografen gick det inte att hindra mej från att försöka göra splithop längs hela Hjulhamnsgatan, för jag tror det var där biografen låg. Jag var Leroy, tänkte jag, och var konstigt upphetsad av hans korta, tajta satängshorts. 
Två elever sitter i rullstol. Dom brukar inte sitta där till vardags, och dom gör det inte för numret, som karaktärer, eller för att synliggöra rullstolsburna, utan dom har skadat sej, har vi fått veta, innan, båda två, men det verkade inte vara några bestånde men. Inga livslånga lyten, vad jag förstår. 
Men det konstiga är, att jag gör, eller känner, eller beter mej konstigt, gentemot dom, tycker jag, efteråt. 
För länge sen, under en kort period, jobbade jag som personlig assistent till olika personer med funktionsnedsättningar. Alla satt i rullstol. Och genom dom träffade jag andra i rullstol, vissa som suttit där sen födseln, andra som hamnat där med tiden. Jag har alltid lärt mej, sen jag var liten, att man inte ska stirra, och det kanske är rätt i många fall, men det innebär också att det blir lite som att man inte alls ser personen som sitter i rullstolen, eller den som på annat sätt är lite avvikande, för det blir som om den inte alls var där. 
Jag frågade några rullstolsburna personer hur dom skulle vilja bli bemötta, och fick - givetvis - breda svar. En del ville att man skulle se dom, medan andra inte ville att man skulle glo. Det är en balansakt, och det beror säkert på humör och dagsform, hur blickarna uppfattas. 
Mitt beslut blev att jag ser den rullstolsburne i ögonen, med ett sånt där nästan-leende som man använder när man åker hiss med en främling. Och om dom har någon som kör deras rullstol så möter jag den personens blick, för jag minns hur osynlig man var som person assistent.  
Jag tänker nämligen att det är bättre att personen i rullstol tycker att jag är en flinande fåne, än att dom känner att dom är osynliga. 
Här, i danssalen, blir det på något sätt lite kortslutning i mitt huvud: alla i numret har en output, en slags in-your-face-attityd, en riktning rakt ut i publiken, och vi svarar med leenden och peppande skratt. Dom ser oss i ögonen, och vi ler tillbaka, uppskattande och uppmuntrande. 
Tills jag möter blickarna på nån av de två tjejerna i rullstol. Då känns det plötsligt som om min välmening på något sätt skulle kunna uppfattas som något nästan nedlåtande, som om jag liksom kommunicerade: ”Jösses, vad du är duktig, trots att du sitter i rullstol.”
Som om att personen satt i rullstol var den verkliga prestationen, inte vad den gjorde. Och detta trots att jag visste att detta är en person som inte vanligtvis brukar sitta i rullstol. 

Avgångsklassen, som är mej mer bekant, kör You Can’t Stop The Music, ur HAIRSPRAY, och jag har lite problem med att bara koncentrera mej på koreografin, eftersom jag sitter och försöker komma ihåg vad var och en sjöng, när jag nån månad tidigare såg dom i en masterclass om Sondheim, men dom föser på med en sån energi att jag efteråt minns det som om man hade strob-ljus, trots att jag vet att man bara hade vanliga lysrör i taket.

Efteråt åker vi hem till mej, jag och Ricky DeSplit, han slänger sej i min Klippan-soffa, och jag sjunker ner i nån av sackosäckarna, och så dricker vi te, äter kakor och kollar in musikalbootlegs på Youtube.
I skrivande stund - en måndag - har vi insett att vi kommer att ses kommande torsdag, då vara respektive arbetsplatser har en gemensam fest. 

Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

Gratis. Hittills har scenkonsten 2016 kostat mej 6118:-

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan
 - att jag på Instagram heter https://www.instagram.com/joakim_clifton_bergman
- på Twitter heter https://twitter.com/EnIVeckan.
- och på  Snapchat heter jag CliftonBergman
- och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com 


Dessutom vill jag tack Mrs. Parker of the Algonquin för korrekturläsning och feedback.

Om du gillade det här kanske du gillar: 

IVANOV, på Dramaten: 

Med detta sagt, vill jag från fåtöljen i ett hörn, höja min konjakskupa för Gunnel Fred, i rollen som det ekonomiskt neurotiska grannfrun, Ivanonvs borgenär. Det är som om hon har kommit in från fel fest, eller; från rätt fest. Mitt i detta Arnold Weskerparty där man inte bjuder på mycket mer än hönssoppa och korngryn, glider hon in som någonting som som får mej att skjuta upp avfärden i några minuter. Hade jag kunnat hade jag följt henne från rum till rum, bara för att se vad hon gör, vad hon säger, vilket rum hon ska gå till och vem hon ska prata med, och om vad.



PRESIDENTERNA, på Dramaten:

Men skrattar gör jag, så att jag frustar, passande förfärad och lite småchockad. Det är en galen, livsförlängande föreställning, full av infall och LED-lamp-lysande skådespeleri. Om dom älskar sitt yrke - vilket jag hoppas dom gör - måste detta vara det ypperliga tillfället att sparra med någon i samma viktklass. Det finns så många små underbara blickar, tonfall och tillvaratagna ögonblick att jag knappt vet vart jag ska titta, och på vem.


DORIAN GRAY på Kulturhuset Stadsteatern:

Min syn är helt okej, men i dunkel belysning har jag lite problem med skärpan, så jag köpte ett par glasögon, bara för att ha på Dansens Hus, men eftersom dom alltid ligger i min rygga plockar jag upp dom lite här och var, där jag tycker att det behövs, eller om det finns något jag verkligen vill titta närmre på. 
Dom hjälpte inte här. 

Det här var inte en iscensättning, det var en ljussättning.



SparaSpara
Viewing all 1031 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>