Quantcast
Channel: Minst En Gång i Veckan
Viewing all 1031 articles
Browse latest View live

HAIR, genrep, föreställning 83, 2/11 2016

$
0
0

av James Rado och Gerome Ragni med musik av Galt MacDermot. Koreograf - Josefine Rosman, Koreograf ASS / scenograf - Maja stopp , Bandet under ledning av Johan Mörk , Ljud - Leo , Ljus - Markus Forselius, Kostym/ mask/ Robin Karlsson, Med Kornelia Romot, Maria Dahlin, Bella Junior, Helena Sundman, Matilda Mattsvåg, Anna Björklund, Ida Tobiasson, Aurora Byrbäck, Samuel Linderström, Adrian Fickler, Johan Charles Sömnes, Martin Urech, Markus Cederberg, Viktor Persson, André Gatu, Beatrice Nordensson, Fredrik Sellberg. 

Kids, I don't know what's wrong with these kids today
Kids, who can understand anything they say?
Kids, they are disobedient, disrespectful oafs
Noisy, crazy, sloppy, lazy, loafers
And while we're on the subject

Kids, you can talk and talk till your face is blue
Kids, but they still do just what they want to do
Why can't they be like we were, perfect in every way?
What's the matter with kids today?
Kids
Ur BYE, BYE BIRDIE,
Musik: Charles Strauss, 
text: Lee Adams


Sen några år tillbaka finns det ett slags gränsland, inom musikalteatergenren i Stockholm. Man kan inte riktigt kalla dom proffsuppsättningar, men det är inte heller amatörteater, speciellt inte vad gäller flera av de medverkande, som många gånger är välutbildade och har år av yrkeserfarenhet. 
Det är en liten subkultur av musikalartister som drar runt från uppsättning till uppsättning, någon, eller några, om året, och det är alltid lika spännande att se vad  man sätter upp, för vissa av dom, som gruppen Musikal Med Poff, lyckas ofta leta reda på några riktigt obskyra verk. Under åren har dom satt upp Rodgers och Hammerstins ASKUNGEN, PRINSESSAN PÅ ÄRTEN, och WEDDING SINGER, och dom har i dagarna premiär på HONK!, en version av Den Fula Ankungen, en brittisk musikal från 1993, som kom till West End 1999, och vann en Olivier Award för bästa musikal. 
Regissören till kvällens föreställning har tidigare bland annat satt upp URINETOWN och RENT.

Jag var inte vidare begeistrad när jag fick veta att man skulle sätta upp HAIR. Jag har sett den. Detta, tror jag, är tredje gången. 1999 såg jag en uppsättning av Parkteatern, i Vitabergsparken, och det är bara fem år sen Kulturhuset Stadsteatern satte upp sin version. Båda var regisserade av Ronny Danielsson, koreograferade av Roger Lybeck, med scenografi av Lars Östbergh.
Men jag förstår att man inte väljer musikaler för att blidka mej, utan man sätter upp dom bara av den anledningen att man vill göra dom. Det är lite som Hamlet, alla vill göra sin version. Eller musikalen RENT. Alla vill göra sin version.

HAIR hade premiär off-Broadway 1967, och på Broadway, 1968 på Biltmore Theatre, numera Samuel J. Friedman Theatre, en liten teater där man mest spelar pjäser. Det var här MY SISTER EILEEN hade urpremiär, och Neil Simons BAREFOOT IN THE PARK, och THE EFFEKT OF GAMMA RAYS ON MAN-IN-THE-MOON MARIGOLDS. 1977 hade man en revival av HAIR, på sammat teater, och så, 2009, ännu en, men denna gång på Al Hirschfeld Theatre. 

Vi är ganska många som har samlats på Boulevardteatern, för det här genrept. Man spelar nio föreställningar, och alla, utom en, är utsålda. Vilket är tur, för alla musikalnördar som jag känner, och som brukar se den här typen av musikaluppsättningar, är här, så om biljettförsäljningen berodde på oss, så hade man dragit en nitlott. 

”Sitt långt fram ni kan, för det blir naket,” ropar regissören, när vi går in och sätter oss. Jag och min kompis Patti-Li Leuk sätter oss någonstans i mitten. Jag har lite problem med nakenhet på scenen. Det är inte det att jag är pryd, det är mer på grund av att för mej är det liksom inte längre teater. Allt annat, smink, mask, kroppshållning, kostym, tillhör liksom rollen, men den nakna kroppen blir liksom privat. Det är inte Hamlets petterniklas som dinglar där, det är skådisens, det är inte fröken Julies bröst, ovanligt stora, eller förvånande små, som blottas, det är skådespelerskans. 
HAIR har nämligen en historia av nakenhet, sen den första uppsättningen, där man klädde av sej i första aktens final. Jag antar, för att visa att vi alla är lika, eller kanske, för att visa att vi alla är lite olika. 

Det står en skyltdocka långt fram på scenen. Hon är utklädd till frihetsgudinnan, inlindad i ett tyg, och med en sån där piggigt diadem, men istället för fackla håller hon upp en röd dildo. Tror jag. Det är lite svårt att se, i skumrasket. 
På golvet har man rullat ut konstgräs, och det lyxigt välfyllda bandet sitter uppe vid den vita fondväggen. 

Det handlar om ett gäng ungdomar i en park. Det pågår ett krig, och unga män blir inkallade.

Detta är en öppen repetition, och ibland kan det hända att man är så glad att äntligen möta en publik, att man liksom tar i lite för mycket, och från vissa håll blir det lite väl maniskt, lite väl energiskt, som om man är rädd att inte synas, något som är förståeligt och lätt hänt, eftersom detta är en ganska fritt hållen berättelse, där varje roll inte har många ramar, begränslingar, eller tydliga mål. 

På något sätt påminner denna musikal om CATS. Den har många roller, inga direkta antagonister på scenen, och en samling musikalpärlor uppträdda på en nästan minimal röd tråd. Men till skillnad från Webbers musikal, som bara har en slagdänga, har HAIR hit efter hit efter hit. 

Det är ingen lätt berättelse, och ärligt talat är det tur att det finns en filmversion med klar dramaturgi, som man kan luta sej emot, när det blir förvirrande. I alla fall är det alltid den jag undermedvetet refererar till, när jag, ganska ofta, inte förstår varifrån en sång kommer, eller vad det är som har hänt, eller händer, på scenen. 

Jag hade kanske önskat att man hade en mer hårt hållen läsning, vad gäller själva iscensättningen. Ställningstagandet mot rasism, sexism, homofobi och krig finns inskrivet i manus, så man måste komma med något mer. Att bara älska allt och alla (utom patriarkatet, makten, militären, och den äldre generationen) räcker inte. Att framhålla att alla är goda (utom dom som onda) räcker inte heller. Det är väldigt lätt att bli en slags allmänälskande, tidslös hippie-pastisch. 
Och visst borde det väl finnas en hel del man borde kunna säga, för och emot, om vår samtid?

Vad gäller nakenheten så blir det ett halvhjärtat försök: man hämtar lite från scenversionen av musikalen THE FULL MONTY: man tar av sej allt, men i motljus, så att ingen behöver se någonting. Och för säkerhet skulle väntar man ryggen mot publiken, så att istället för att säga att ”nakenhet är naturligt!”, eller ”Pubishår är provocerande!”, blir intrycket att det är något att smussla med, att skämmas för. 

Och man har ett grepp, som jag inte alls förstår. Några produktioner tillbaka satte man upp RENT, och regissören spelade dragdrottningen Angel, och en bit in i den här föreställningen kommer han in, som Angel, och framför Old Fashion Melody-biten i numret ELECTIC BLUES, klädd i samma tomtedräkt, men nu tillsammans med en make, och de ska båda föreställa turister, fascinerade av hippiesarna i Central Park. Och jag förstår ingenting. Jag tycker mej inte minnas att Angel dök upp i förra produktionen, URINETOWN, så det verkar inte vara en återkommande grej, lite som Hitchcock figurerade i sina egna filmer, och jag förstår inte varför Angel, som var en typisk streetsmart New York-bo, plötsligt dyker upp som turist, i en tid - om man ska vara verket troget - då han knappt var född, eller - om detta är nutid - i en tid då det är 20 år sen han dog. 
De äldre rollerna har spelats av två äldre skådisar, och jag förstår inte varför dom inte får framföra numret?

En bra bit in i föreställningen sitter jag ganska kall. Varje nummer är ganska skickligt iscensatta - vissa riktigt innovativa och imponerande, och många suveränta framförda - men dom blir liksom bara nummer. Nån går upp och gör sin grej, och ordningen och varför just den personen sjunger just den sången just här, och för vem, är oklar. 
Det känns som om man inte gjort grundjobbet: relationerna, undertexterna, karaktärernas utveckling, vändpunkter och riktning verkar oarbetade. Vem?, var?, vart?, varför?, och allt det där. Lite som om, ifall man tog bort sångerna, skulle man ha ett gäng ungdomar i hippiekläder som inte riktigt visste vad dom höll på med. 

Så sätter sej någon ner på en parkbänk och sjunger Frank Mills, och det hela börjar landa. Långsamt smyger sej ett djup, en känsla, ett slags poesi, in över föreställningen. Artisterna, och artisteriet, tar över, och det känns plötsligt som om dom börjar berätta något, för varandra, och för oss. 

Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

Gratis, tack Robin. Hittills har scenkonsten 2016 kostat mej 6118:-

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan
 - att jag på Instagram heter https://www.instagram.com/joakim_clifton_bergman
- på Twitter heter https://twitter.com/EnIVeckan.
- och på  Snapchat heter jag CliftonBergman
- och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com 


Dessutom vill jag tack Mrs. Parker of the Algonquin för korrekturläsning och feedback.

Om du gillade det här kanske du gillar: 


DANSREDOVISNING UR HAIRSPRAY OCH FAME, PÅ SMU

"Om du kände dej lite hösthängig för några veckor sen, då skulle du följt med mej och min kompis Ricky DeSplit när vi gick och tittade på en redovisning på SMU, Stockholms Musikalartist Utbildning, när två årskullar redovisade en varsin kort koreografi, med musik ur musikalerna FAME och HARSPRAY.

Givetvis hjälper det om man först går på Sturekatten och lunchar, men det är inte nödvändigt. "


IVANOV, på Dramaten: 

Med detta sagt, vill jag från fåtöljen i ett hörn, höja min konjakskupa för Gunnel Fred, i rollen som det ekonomiskt neurotiska grannfrun, Ivanonvs borgenär. Det är som om hon har kommit in från fel fest, eller; från rätt fest. Mitt i detta Arnold Weskerparty där man inte bjuder på mycket mer än hönssoppa och korngryn, glider hon in som någonting som som får mej att skjuta upp avfärden i några minuter. Hade jag kunnat hade jag följt henne från rum till rum, bara för att se vad hon gör, vad hon säger, vilket rum hon ska gå till och vem hon ska prata med, och om vad.



PRESIDENTERNA, på Dramaten:

Men skrattar gör jag, så att jag frustar, passande förfärad och lite småchockad. Det är en galen, livsförlängande föreställning, full av infall och LED-lamp-lysande skådespeleri. Om dom älskar sitt yrke - vilket jag hoppas dom gör - måste detta vara det ypperliga tillfället att sparra med någon i samma viktklass. Det finns så många små underbara blickar, tonfall och tillvaratagna ögonblick att jag knappt vet vart jag ska titta, och på vem.



SparaSparaSparaSparaSparaSpara

Just nu ser jag fram emot -

$
0
0

- söndag, och musikalen HONK på Farsta Teater/ Kulturhuset Fanfaren, med den ideella musikalförening POFF!

Biljetter:
www.tickster.com

Se historien om "Den Fula Ankungen" som du aldrig sett den förr! Svängiga låtar, färgsprakande nummer, knäppa karaktärer och en liten ankunge som mest av allt önskar att han inte var så annorlunda.

Musikalen spelas på Farsta Teater/ Kulturhuset Fanfaren:
23 November Kl 18.30 
26 November kl 15.00
27 November kl 15.00
3 December kl 15.00
4 December kl 15.00

MACBETH, Maxim, föreställning 84, 9/11 2016

$
0
0

Av William Shakespeare, Medverkande: Mikael Persbrandt, Marie Richardson, Ellen Jelinek, Johannes Bah Kuhnke, Charlotta Jonsson, Jens Hultén, Konstnärligt Team: Regi: Stefan Larsson, Scenografi: Rufus Didwiszus, Ljusdesign: Torben Lendorph, Kostymdesigner: Ann Bonander Looft, Maskör: Nathalie Pujol, Dramaturg: Marc Matthiesen, Produktionsteam: Scenchef: Simon Bellini, Tekniker: Alexandra Wanngård, Tekniker: Brian Morris, Föreställningsmaskör: Cais-Marie Björnlod, Ljustekniker: Kim Pons, Ljuddesigner: Jan Lundkvist, Ljudtekniker: Hasse Anderson, Sufflör: Ingrid Wallin Enos, Ekonomi: Eva Gambel, Foajé och biljettchef: Rickard Åberg, Produktionsledare: Myrna Samuelsson – Groundfloor Production, Projektledare: Erik Gullberg – Groundfloor Production, Projektledare: Viktoria Ersmark, Projektledare: Sofie Tallberg, Affischfoto & baksida på program: Mattias Edwall, Föreställningsfoto: Sören Vilks, Grafisk form/AD: Wickholm formavdelning, Teaterchef/Producent: Agneta Villman

I've been around the world
Had my pick of any girl
You'd think I'd be happy
But I'm not
Ev'rybody knows my name
But it's just a crazy game
Oh, it's lonely at the top

Listen to the band, they're playing just for me
Listen to the people paying just for me
All the applause-all the parades
And all the money I have made
Oh, it's lonely at the top

Lonely at the Top
Av Randy Newman


”Vill du följa med och se Macbeth?” frågade min kollega Majorka Estate en dag, på jobbet. Det var aldrig snack om var, eller vilken Macbeth, den här säsongen var det bara en som gällde, och han stod på scenen på Maxim. Av alla föreställningar, den här hösten, är detta den som flest frågat mej om jag har sett, när jag skulle se den, och varför jag inte hade sett den än.
Jag var på väg någonstans, för att göra något, och hon var på väg åt andra hållet, för att göra något lika viktigt, så allt jag hann svara var:
”Okej…”

Jag försöker att alltid cykla, överallt, men när den här dagen kom var det stört omöjligt: stans gator såg ut som om någon sprängt Duxiana dunkuddsfabrik: allt var täckt av några decimeter kompakt nysnö, omöjlig att ta sej fram igenom. 
Det blev tunnelbanan till Östermalmstorg. Vi hade bestämt middagsträff på Elverkets restaurang, och när jag pulsade Linnegatan fram, var det som om hela världen blivit ljudisolerad, ljus och luddig. Snön fortsatte fall, och drivor drösade från taken ner på trottoarerna, och det kändes säkrast att gå ute på de någorlunda biltimma, hala gatorna. 
Jag var lite luddig, själv. Tidigare på dagen hade jag skrivit klart blogginlägget om PRESIDENTERNA, och sedan hade jag suttit uppkoplad och läst på om en speciell gata, historiskt, geografisk, socioekonomiskt och rent estetiskt. Jag och min kompis Patti-Li Leuk skulle nämligen åka till London, snarligen, för att riva av en och annan föreställning, och för att roa oss på den lilla ombokade tid vid hade bestämde vi att vi skulle få en varsin dag att så att säga guida den andra på en av Londons gator. Han skulle guida på Shaftesbury Avenue, och jag vet numera en hel del om Charing Cross Road, tillräckligt för att veta att det finns en hel del jag inte har en aning om. 

Sen jag blev vegetarian för en sådär 25 år sen, äter jag väldigt sällan på restaurang. Jag åt inte speciellt ofta på restaurang innan heller, men då var det mer en ekonomisk fråga: jag var student, och som sån la jag hellre pengarna på pizza och alkohol än på så vuxna upplevelser som ett gott mål mat, vid dukat bord.
När jag slutade äta kött upptäckte jag plötsligt att det blev både besvärligt och lite onödigt att äta ute. Besvärligt, för att det ofta blev problem om man som plantmumsare kom in på ett ställe och valde bort kött, fisk och fågel, och onödigt för att det ofta var omotiverat dyrt, om man jämförde med vad de andra blev serverade, för nästan samma krona. Jag antar att glutenallergiker och laktosintoleranta helt enkelt höll sej hemma på den tiden. 
Mycket har hänt sen dess, även om jag väldigt sällan går ut och äter på kvällstid. Det kanske fortfarande är en ekonomisk fråga, för den vegetariska urvalet har ökat nästan överallt. 
Brasseri Elverket märks det knappt att jag är vegetarian, för jag smälter så obemärkt in: jag tar en Pumpasoppa, en svamp-rotfruktslasagne, friterad ostronskivling & parmesan-ruccolasallad, och till efterrätt: en rostad pistagebrûlée. Ingen som såg mej sitta där och mumsa skulle tro att där satt en gubbe med restriktiv diet.  

I Maximteaterns foajé är det trångt med folk, men man dröjer med att ringa. Slutligen blir vi informerade att en av skådespelarna sitter fast i snöovädret, och väntas först om en halvtimme. Man erbjuder gratis program, och vi tar varsitt, går in och sätter oss och bläddrar. Vi har båda läst på, lite löst, om pjäsen, och tillsammans försöker vi reda ut handligen:

Macbeth tros ha blivit uppförd för första gången 1606, då the Kings Men, med Richard Burbage i titelrollen, framförde pjäsen på Hampton Court Palace, inför kung James I och Christian IV av Danmark. Det är samma år som Ben Johnsons VOLPONE har premiär, och samma år som det engelska parlamentet klubbar igenom An Act To Restrain the Abuses of Players, vilket medförde ökad censur, kanske mest vad gäller svordomar på scenen. Det är också året då KING LEAR har premiär, Rembrant föds, och Guy Fawkes försöker spränga Parlamentet. 
Det är också tio år innan Shakespeare dör. 

I salongen viskar Majorka att hon precis såg Persbrandt skynda nerför gången och försvinna in bakom scenen, så det borde börja när som helt. 
Och det gör det.

Det handlar om Macbeth, en medeltida skotsk general, som tillsammans med en annan general, Banquo, är på väg hem från ett slag där dom besegrat de allierade Norge och Irland, när de möter tre häxor, som förutspår att Macbeth ska bli thane - en skotsk, kunglig titel - av Glamis, sen thane av Cawdor, och sen, slutligen, kung. Banquo får veta att han bara ska bli far till en kung, innan häxorna drar.
Kort därefter utses Macbeth till thane av Glamis, och dom förstår att häxorna talat sanning, och när kungen lite senare gästar honom, övertygar Lady Macbeth sin man om att han ska döda honom. När man sen dagen efter upptäcker den döde  kungen, flyr hans söner, av rädsla att också dom ska mördas, vilket får dom att se misstänkta ut, och Macbeth tar makten. På nåt sätt - och jag kan ha fel - verkar det som om han hoppar över ett led i häxornas profetia: skulle han inte bli thane of Cawdor först?
I alla fall, Macbeth lär sej, som så många höjdhoppare, att det är lättare att ta sej upp, än att hålla sej kvar. 

På Maxims rör man sej i ett tidlöst ingenmansland, ett sånt där som är ganska populärt inom teatern. Det är inte nutid, men heller inte dåtid, och antagligen igen framtid. Det är ingen verklig värld, och det är ganska skönt. Vi kommer nog snart att få se en Trumpliknande Macbeth, eller en Macbeth som representant för järnrörspartiet, antar jag, för övertydlighet verkar vara på modet.
Man är klädd i kilt och klänning. Kostymerna är svarta eller mörkt grå, förutom några vita skjortor och drottningens vita skärp. Det är snyggt, och ganska sexigt. 
Själva scenen ser ut som något man kunde förvänta sej att få se på Elverket, eller Orionteatern, det är som om man var inne i en gammal, fuktig och kall industrilokal. Här finns ingen värme, eller mjuka möbler. Bord, stolar, stegar, hinkar och fondvägg är precis som man skulle kunna förvänta sej att hitta i en gammal nedlagd fabrik. Om man bortser från blodet som rinner längs väggarna.
Alla roller, förutom kung och drottning, framförs av den övriga ensemblen, och även jag, som har sett den här pjäsen några gånger, har ibland lite svårt att till en början veta vem som är vem, just nu. 
Själva morden, de vi får se, framförs så att mördaren håller en svamp indränkt med något blodliknande över offrats hjässa, och kramar, så att det droppar ner över skulten. Tyvärr blir effekten lite sjabblig, ibland: blodet rinner inte - som tänk - ner  över ansiktet, utan försvinner bakåt, in i håret. 
Och det är egentligen inte själva mordet, blodet, som är det sceniskt intressanta, tycker jag. Sånt hör mer hemma på film, där man kan ta i, och låta det skvätta i slowmotion. På scenen är det dramatiska själva sveket, mördarens övergrepp, som är det intressanta. Vi vet att offret ska dö, det är hur dom väljer att hantera sin död som är intressant. Och vad mördaren känner, innan, under och efter. 

Vad jag förstår är Michael Persbrandt något av en actionhjälte, så steget till Macbeth, i publikens fantasi, är inte vidare långt. Tyvärr hade jag nog, om man ska gå på den linjen, föredragit en mer kulturpopulär kung; ett slashermonster, en rabiat massmördare, en fradgande slaktare, som något evinnerligt elakt ur en blockbusterfilm. 
Men det är heller inte ett djupt psykologiskt porträtt av en krackelerande människa man visar upp. Det är en distanserad bild, av nån därborta, som gör något, och jag förstår inte riktigt varför. Och det är lite svårt att höra, speciellt när han höjer rösten, och tar i, konstigt nog. 
Vad jag saknar är en omskakad kung, en skärrad, omtumlad Macbeth, en person som jag förstår, som jag kan avläsa. Jag - och många med mej - kan själva handlingen, så det intressanta blir hur man väljer att berätta den. 
Här är han redan där, i slutet, när pjäsen börjar. Det finns ingen större personlighetsförändring, och det är inte alls svårt att tänka sej honom redan i första scenen ta fram en motorsåg och - à la Patrick Bateman i American Psycho - börjar lustmörda alla inom sågklingans räckhåll. 
Jag satt länge och hoppades att man här skulle låta kungen döda drottningen, av rädsla för av vad hon skulle kunna avslöja, men jag antar att det är något jag har att se fram emot. 
Det känns lite som pjäsens läsning är en parallell med pjäsens handling: Skådespelaren vet, precis som rollen vet, hur det ska gå, vad som ska hända, så vad tjänar det till att tveka, överväga, tvivla, vackla och vela?
Tyvärr är jag mer intresserad av föreställningar där sitter och tänker: det här kommer aldrig att gå. Hur ska man få den här haren till herre att börja attackera allt och alla? Vägen dit är liksom vad som är intressant. 
Jag vill förstå, inte bara se på. 





Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

Gratis, tack Majorka! Hittills har scenkonsten 2016 kostat mej 6118:-

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan
 - att jag på Instagram heter https://www.instagram.com/joakim_clifton_bergman
- på Twitter heter https://twitter.com/EnIVeckan.
- och på  Snapchat heter jag CliftonBergman
- och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com 


Dessutom vill jag tack Mrs. Parker of the Algonquin för korrekturläsning och feedback.

Om du gillade det här kanske du gillar: 

HAIR, ett gästspel på Boulevardteatern: 
”Sitt långt fram ni kan, för det blir naket,” ropar regissören, när vi går in och sätter oss. Jag och min kompis Patti-Li Leuk sätter oss någonstans i mitten. Jag har lite problem med nakenhet på scenen. Det är inte det att jag är pryd, det är mer på grund av att för mej är det liksom inte längre teater. Allt annat, smink, mask, kroppshållning, kostym, tillhör liksom rollen, men den nakna kroppen blir liksom privat. Det är inte Hamlets petterniklas som dinglar där, det är skådisens, det är inte fröken Julies bröst, ovanligt stora, eller förvånande små, som blottas, det är skådespelerskans. "


DANSREDOVISNING UR HAIRSPRAY OCH FAME, PÅ SMU

"Om du kände dej lite hösthängig för några veckor sen, då skulle du följt med mej och min kompis Ricky DeSplit när vi gick och tittade på en redovisning på SMU, Stockholms Musikalartist Utbildning, när två årskullar redovisade en varsin kort koreografi, med musik ur musikalerna FAME och HARSPRAY.

Givetvis hjälper det om man först går på Sturekatten och lunchar, men det är inte nödvändigt. "


IVANOV, på Dramaten: 

Med detta sagt, vill jag från fåtöljen i ett hörn, höja min konjakskupa för Gunnel Fred, i rollen som det ekonomiskt neurotiska grannfrun, Ivanonvs borgenär. Det är som om hon har kommit in från fel fest, eller; från rätt fest. Mitt i detta Arnold Weskerparty där man inte bjuder på mycket mer än hönssoppa och korngryn, glider hon in som någonting som som får mej att skjuta upp avfärden i några minuter. Hade jag kunnat hade jag följt henne från rum till rum, bara för att se vad hon gör, vad hon säger, vilket rum hon ska gå till och vem hon ska prata med, och om vad.




IMPROVISATIONER PÅ SLOTTET, Dramaten, föreställning 85, 15/11 2016

$
0
0

Simple is affairs that touch the heart
Simple are the ways of love
Simple as the touch of another's hands
Simple enough for anyone to understand, but you
Simple are the ways we come apart
Simple as a babe is new
Simple as a tree and as simple as a cloud
Its as simple as the simplest things have always been
Simple as the sun and the moon and the stars in the sky
Simple are the ways we say goodbye

Simple
ur NINE
av Yeston Maury

Idé, manus, urval och regi: Andreas T OlssonMedverkande: Magdalena Ribbing, Sven Melander, Maria Kulle, Per Svensson, Eric Stern, Sanna Sundqvist och Andreas T Olsson Vid pianot: Göran Martling

Jag behöver alltid något att se fram emot. Jag klänger mellan framtida projekt lite som Tarzan gör med lianer, eller som - vad jag förstår - vissa långdistanslöpare gör: man har en himla massa delmål, till nästa kurva, nästa kvarter, nästa hus, nästa steg. I mitt fall är delmålen själva målet, för den slutliga mållinjen är inget jag längtar till. 
I skrivande stund finns det tre föreställningar jag ser fram emot: FILIFJONKAN SOM TRODDE PÅ KATASTROFER på Dramaten, FUN HOME på Stadsteatern, och THE BOOK OF MORMON, på Chinateatern. Det finns inte så mycket mer, tycker jag. Inte verkligen se fram emot. Visst, det finns saker som jag känner att jag borde se, som HEDDA GABLER och RANNSAKNINGEN, men jag känner inget sug
Det känns som om teatern plötsligt har blivit präktig, som om konsten har blivit kidnappad av det politiskt korrekta, och jag är lite rädd vad motreaktionerna ska bli. 
När jag sitter i en salong bryr jag mej inte om pjäsen jag ser är nyskriven eller ett dammigt drama, om det är en man eller kvinna som har skrivit den, vilken sexualitet regissören har, eller varifrån personerna på scenen kommer. Jag bryr mej bara om ifall det jag ser är bra
Många gånger, på senare år, har det känts som om jag sitter och ser en orkester, där alla tänkbara minoriteter, kön, sexualiteter, politiska läggningar - förutom dom man inte få nämna - finns representerade, bara för att inse att ingen av dom kan spela något vidare, och absolut inte tillsammans. Teater ska stå ut, ifrågasätta, provocera. Men framför allt är det en konstform.

Och med detta sagt, ska jag med en gång emotsäga mej själv, fast kanske inte riktigt: med konst menar jag ett kunnande, en utbildning, ett vetande, inte finkultur. Det behöver inte vara atonala arior, en tavla som ingen fattar, eller dikter som vunnit nåt pris, det kan lika gärna vara en underfundig limerick.  För, är det inte konstigt att vi på teve och film kan få se program som är ämnade som ren underhållning; deckare, komedier, romantik, chickflicks och dickflicks, men på scenen skulle samma skådisar eller regissörer aldrig drömma om att medverka i något så enkelt, så banalt? Att bara underhålla, på scenen, har liksom blivit något fult. 

Jag skulle vilja leva i en värld där Andreas T. Olsson var teaterdirektör. Jag gillar det han gör, och jag gillar hans palett, hans goût, som fransmännen skulle säga. Eller vad sägs om att han lyckas klämma in texter av Jerome K. Jerome, Dorothy Parker, Oscar Wilde, George Feydeau och Tjechov i samma produktion, förutom såna av bland andra Åke Cato, Peter Dalle, Staffan Bjerstedt och Andreas T. Olsson själv?

Min kompis Majorka Estate och jag har lyckats pricka in den sista -? - föreställningen av IMPROVISATIONER PÅ SLOTTET, och jag var på Sickan Carlssonhumör, det vill säga; jag var glittrande glad. Inte bara för biljetterna: tidigare på dagen hade jag på Stadsmissionen vid Mariatorget lyckats hitta en grodgrön adidasjacka med muppen Kermit applikerad på bröstet, och texten ”It’s not easy beeing green” på ryggen, vilket jag tyckte var väldigt passande, som vegetarian. Den kostade mej endast hundra kronor, och när jag sen gick ut på ebay - som man gör - såg jag att den fanns till salu för 176 pund. Och just idag är ett pund värt elvar kronor, vilket gör att det blir… (Du kan lita på att jag inte räknar ut det här i huvudet:) 2045 kronor. 
Inte för att skryta, men hur exklusiv är din adidasjacka? Och för att vara rättfärdig: detta var vad säljaren ville ha, inte vad någon var beredd att betala. Det fanns många likadana, mycket billigare. 
Jag hade också köpt en telefonlur - en sån där vanlig som man hade till sin hemtelefoner förr i tiden - som gick att koppla till min mobil. Den är mer rolig än praktiskt, kanske, men köpet piggade upp. 

Fast det är något visst med champagne när det gäller att höja humöret, eller hur? 
Innan föreställningen blev jag nämligen bjuden på middag, av Majorka, på Frippes, en dramatenrestaurang på Nybrogatan, precis bredvid lilla scenen. Jag fyller inte år eller nånting sånt, hon bara gör det. Är inte det väldigt vuxet? Jag är själv sådär självupptagen och gemen att jag inte ens tänker tanken att köpa något att dricka till någon annan om jag är ute på lokal och går till baren. Det är fortfarande något som andra gör, dom vuxna, framgångsrika, dom som har ett rejält jobb, som är färdigstöpta och klara, och fullt funktionella.
Vi dricker varsitt glas skumpa, jag tar en rejält mumsig falafel, och hon kaloriar till det med hamburgare och pommes. Vi babblar om ditten och datt, om jobbet och Ikea, om släktingar, julaftnar och nyår, och jag tar till och med upp min telefonlur och låtsas ta ett samtal, för det är precis så rolig jag är.  
Men plötsligt är det bara dags att gå runt hörnet och in till stora salongen. 
I foajén, när man kommer uppför trapporna, över den stora fondmålningen - prins Eugen? - förbi skulpturerna av Comedia och Tragedia - eller vad dom nu kallas - så har man hängt upp svartvita porträtt av alla skådespelare på teatern, och under dom ligger stora affischer med vissa utvalda skådisar, som man får ta med sej hem. Samma bilder som sitter uppsatta högt upp på annonsstolparna, lite var i stan. Jag rullar ihop en Stina Ekblad och stoppar i ryggan, och sticker sen en ihoprullad Adam Pålsson i Stina, och lyckas sen under hela kvällen undvika att förblinda omkringvarande, även om det är nära ögat flera gånger. 

Det blir en slags cabaret, eller revy, lite bortkommen på den något stora scenen, men mycket trivsam. Detta är inte föreställning där asgarven avlöser varandra, utan man sitter istället och fånflinar, mest hela tiden. Det är mysigt, underfundigt, och begåvat. Stämningen är lite som en slags stödgala, för något eller någon, där gästande artister avlöser varandra, gör sin grej, och försvinner ut. 
Det är kanske fel att peta russinen ur en så smakfull kaka, men jag vill nog framhålla ”Brev Till Effektiviteten,” av Andreas T. Olsson, ”Facebooksoaré” av Staffan Bjerstedt, och ”Bara en publikvärd” av Maria T. Olsson. 
Och när ska vi nånsin får se ”THE IMPORTANCE OF BEING ERNEST” på scenen? Här visar man upp scenen mellan Lady Bracknell och Ernest Worthing, du vet, den med ”En handväska?” liksom ett smakprov, en slags audition, eller ett förslag, och jag sitter liksom och drömbesätter rollerna. Vad sägs om Emma Brommé som Gwendolyn, och Maia Bergqvist Hansson som Cecily? Eller tvärtom?
Marie Göranzon som Lady Bracknell? Eller vore det mer intressant med Gunnel Fred? Maria Kulle? Irene Lind? Bejarano Danilo som Algernon, eller Khemiri Hamadi? För det finns väl inte snack om att Stina Ekblad måste spela miss Prism mot Johan Ulvessons pastor Chasuble? Och givetvis A.T. O. i titelrollen.
Nu vet du lite vad jag sysslar med när det ser ut som om jag bara sitter och tänker. 

Scenografin är lite utställda möbler, och ett piano, som om vi befann oss i en slags salong, och kostymerna är lite vad de olika numren kräver, teatrala, men utan att ta över.  
Man leker med tanken att man ska framföra Molières pjäs, men inser att den är för passé och innehåller så mycket man måste känna till om det som var, för att fullständigt förstå, och istället snor ihop något, i all enkelhet, och hast. 
Men jag förstår vad dom menar: det fanns en tid när jag tyckte - och nota bene att jag var väldigt ung - att man skulle stryka allt i dom gamla klassiska teatertexterna som folk inte förstod. Det var innan någon äldre och smartare än jag - och dom var inte svåra att hitta, på den tiden, eller nuförtiden, även om det börjar bli ont om såna som är äldre - förklarade för mej att om man hela tiden sänker ribban för att alla i publiken ska hänga med, då får man hela tiden fortsätta att sänka den. Man behöver kanske inte nödvändigtvis vända sej till eventuella genier i salongen, men om man utgår från att publiken är lite mer insatt och allmänbildad än den verkligen är, kan man hoppas att man fortsätter intressera. Som publik ska man kanske inte nödvändigtvis bli undervisad, men det är fundamentalt att man lär sej något. 
Till exempel hade jag ingen riktig aning om vem Åka Cato var. Jag menar, jag hade hört hans namn, och hade en vag uppfattning om att han hade något med underhållning att göra, men när jag efter föreställningen gick hem och googlade honom - japp, sån är jag - lärde jag mej att han precis hade avlidit, 82 år gammal, bara veckan innan. Han var den andre Werner, tillsammans med den förste, mer kände Werner, Sven Melander, i sketchkockarna Werner och Werner. Han har skrivit nio böcker, två filmmanus - Gräsänklingar och Smugglarkungen - och nio pjäser. Och en massa sketcher. Och en blogg, som du hittar HÄR.
Är det inte dags att göra ett retrospektiv? En liten revy, kanske? Vad sägs om titeln CATOTROLIGT ROLIGT? Eller är det mer något för soppteatern?
Och när vi ändå är inne på ämnet, så vill jag ber om ursäkt till Sven Melander. Inte för något jag sagt, eller gjort, utan för vad jag har tänkt. Jag ansåg honom inte fin, väldigt länge. Han var, fördömde jag, pruttig och putslustig, och jag tror, såhär i efterhand, att det har att göra med att dom som brukade citera honom, var just pruttiga och putslustiga. Och att jag hade en väldigt snobbig självbild. För jag tror att jag har förändrat mej bra mycket mer än vad han har. 
För han är fantastiskt skicklig, med små medel. I stället för att spela över känns det nästan som om han spelar under. Det vore väldigt intressant att se honom i någonting Tjechovskt, kanske OM TOBAKENS SKADLIGHET?
Den övriga ensemblen behöver jag inte be om ursäkt till, för jag har länge vetat att dom är vansinnigt roliga. 

Jag tror att vad jag vill säga är att det här känns påläst, insatt, och respektfullt, och vad jag tar med mej från den här föreställningen är vikten av att titta bakåt. Se på det som var, på det som kom innan det som är. Jag förstår att många kan uppfatta Oscar Wilde som mossig, eller Dorothy Parker som bitter och bedagad, men det finns en anledning till att man fortfarande letar fram deras texter, och kommer att fortsätta göra det, när många kontemporära, seriösa författare är helt bortglömda. 
Och jag avslutar med: att vara underhållande är motsatsen till att vara tråkig.

Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

Gratis, tack Majorka och Andreas! Hittills har scenkonsten 2016 kostat mej 6118:-

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan
 - att jag på Instagram heter https://www.instagram.com/joakim_clifton_bergman
- på Twitter heter https://twitter.com/EnIVeckan.
- och på  Snapchat heter jag CliftonBergman
- och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com 


Dessutom vill jag tack Mrs. Parker of the Algonquin för korrekturläsning och feedback.

Om du gillade det här kanske du gillar: 

MACBETH på Maxim: 

"På Maxims rör man sej i ett tidlöst ingenmansland, ett sånt där som är ganska populärt inom teatern. Det är inte nutid, men heller inte dåtid, och antagligen igen framtid. Det är ingen verklig värld, och det är ganska skönt. Vi kommer nog snart att få se en Trumpliknande Macbeth, eller en Macbeth som representant för järnrörspartiet, antar jag, för övertydlighet verkar vara på modet."


HAIR, ett gästspel på Boulevardteatern: 
”Sitt långt fram ni kan, för det blir naket,” ropar regissören, när vi går in och sätter oss. Jag och min kompis Patti-Li Leuk sätter oss någonstans i mitten. Jag har lite problem med nakenhet på scenen. Det är inte det att jag är pryd, det är mer på grund av att för mej är det liksom inte längre teater. Allt annat, smink, mask, kroppshållning, kostym, tillhör liksom rollen, men den nakna kroppen blir liksom privat. Det är inte Hamlets petterniklas som dinglar där, det är skådisens, det är inte fröken Julies bröst, ovanligt stora, eller förvånande små, som blottas, det är skådespelerskans. "


DANSREDOVISNING UR HAIRSPRAY OCH FAME, PÅ SMU

"Om du kände dej lite hösthängig för några veckor sen, då skulle du följt med mej och min kompis Ricky DeSplit när vi gick och tittade på en redovisning på SMU, Stockholms Musikalartist Utbildning, när två årskullar redovisade en varsin kort koreografi, med musik ur musikalerna FAME och HARSPRAY.

Givetvis hjälper det om man först går på Sturekatten och lunchar, men det är inte nödvändigt. "


PETER PAN GOES WRONG, 86 Apollo Theatre, Shaftsbury Avenue, London

$
0
0

AV HENRY LEWIS, JONATHAN SAYER & HENRY SHIELDS, Regi: ADAM MEGGIDO, Scenografi SIMON SCULLION, Ljusdesign MATT HASKINS, Kostymdesign ROBERTO SURACE, Ljud ELLA WAHLSTROM, kompositör RICHARD BAKER, kompositör ROB FALCONER, Med ADELINE WABY, BAILEY PATRICK, BRYONY CORRIGAN, DANIEL PITOUT, HARRY KERSHAW, LAURENCE PEARS, MATT CAVENDISH, OLIVER SENTON, SUSAN HARRISON, SYDNEY SMITH, TOM COX, KATHERINE CARLTON.

And all I ask is that you leave me my imagination
So I can pretend I'm flying away
I'm flying away
And this is where I'll stay
Right here in Never Neverland
I'll be flying, I'll be dying
For love and appreciation
Where mermaids would sing
And fairies would ring
Right down here in Never Neverland
And it's second to the left and straight on 'til morning or is it
second to the right and straight on 'til morning?
In Never Neverland

Never Neverland
av Scott Alan


Jag vet inte inte riktigt hur det började, eller hur det gick till: Ena dagen fanns det inga direkta planer på att åka till London, bara en ständig och oföränderlig önskan, och nästa dag var hotellrum, resa och flera föreställningar bokade och betalda. Jag och min kompis Patti-Li Leuk hade nämligen lyckats hitta en gemensam lucka i vårt späckade höstschema, och när vi slår våra huvuden ihop är eftertänksamhet inte en dominerande faktor. 
Frågor som "Borde vi?", "Kan vi?", "Ska vi?" besvaras alltid, eller oftast, med ett rungande ja!
Så under vår trenättersresa till London lyckas vi klämma in sex föreställningar, och vi hade kunnat se fler, men det verkar inte som om man spelar några matinéer på måndagar. Latmaskar.

Om sanningen ska fram är det Patti-Li som gör hela jobbet: hittar resor, bokar hotell och köper biljetter. Jag fullständigt avskyr den delen, att boka och betala, och om det vore upp till mitt praktiska handlande skulle vi aldrig komma iväg någonstans.
Min funktion är mer som en slags mental hejarklack, nån som eggar på, piggar upp och googlar fram intressanta saker att se.  Jag tycker det känns betvingande att åka tunnelbana, för det är hela den där jobbiga proceduren med att köpa biljetter, innan. 
Detta är vår tredje londonresa tillsammans. Första gången vi åkte, 2011, försökte vi göra det så billigt vi bara kunde, Ryan Air, Skavsta till Stansted, sistaminutenteaterbiljetter på Leicester Square, hela den biten.
Den typen av resor är för dom som är rika på tid, om inte på pengar, såna som inte har så mycket att se tillbaka på, men massor att se fram emot, inte såna som har majoriteten av livet bakom sej.
Jag menar, hur ofta åker man till London? Två, tre gånger om året? Är det då inte dumt att slösa bort tiden med att leta föreställningar? Dessutom är det så skönt att veta vart man ska, och när. 

Då, 2011, hade vi hyrt ett rum i en lägenhet på Nassau Street, uppe vid Fitzrovia. Eller, egentligen hade vi hyrt ett rum i en lägenhet i Chinatown, men när vi klev av flyget plingade det till i Patti-Lis nyinköpa iPhone och det visade sej att vår bokade lägenhet hade blivit vatteskadad. Eller hur? Jag hade också svårt att tro det, men vi var bara glada att ha tak över huvudet, och rummet låg inte så långt bort, om man hade tid att promenera. På fyra nätter klämde vi in fyra föreställningar: PRISCILLA, QUEEN OF THE DESERT, LOVE NEVER DIES, END OF THE RAINBOW och BILLY ELLIOT. Första dagen kom vi fram så sent att vi inte hann se några föreställningar, och sista dagen åkte vi så tidigt att vi missade alla matinéer. Vi var, vad man skulle kunna säga i sån här sammanhang, rena reseamatörer.

Den här gången lyxade vi till det: SAS från Arlanda till Heathrow, centralt hotellrum och alla föreställningar betalda. Man lever knappt bara en gång, eller hur?

Planet gick 07:55. Det innebar att jag var tvungen att gå upp klockan 04:00, för att hinna cykla in och möta Patti-Li vid centralen 05:30, för att ta flygbussen 05:45. Nyvaken? Yrvaken? Nej, snarare dyngsur och småsur, för givetvis skulle det regna, och inte lite, utan som om brandlarmet gått, och sprinklersystemet satt igång. Som tur var hade jag min regnponcho från Ikea, vilket gjorde att jag kom fram ganska torr, om än fantastiskt fuktig och kondensklibbig.

Efter säkerhetskontroll och passvisning på Arlanda, springer jag på en vän från förr, från nästan trettio år sen, och det visar sej att han och hans sällskap ska med samma flyg, men dom ska se en förhandsvisning av musikalen DREAMGIRLS, på Savoy Theatre, där vi såg FUNNY GIRL i våras. Vi hade tänkt att vi kanske skulle se den, men det var innan vi lyckades fylla varenda existerande lucka. Dessutom räknar vi kallt med att den fortfarande går till våren, då vi antagligen kommer tillbaka. 
Jag frågar vad mer dom ska se, och dom säger något om London Eye och Fortnum & Mason.
”Nej, vad ska ni se mer för föreställningar?” förtydligar jag. 
Dom tittar frågande på varandra, och på mej:
”Vi ska se Dreamgirls?”
”Ja?”
Dom nickar. 
En hemsk tanke gå upp för mej:
”Ska ni bara se Dreamgirls?”
”Ja?”
Jag försöker förstå:
”Åker ni hem i morgon? Är ni bara här över dagen, för att se Dreamgirls?”
”Nej, vi ska stanna en vecka?”
Jag ler för att visa att jag förstår, trots att jag är totalt förvirrad. Vem gör så? Vem nöjer sej med en föreställning, när man kan boka in en minst varje kväll? Dom sa att dom skulle stanna en vecka, det är minst sju föreställningar, fler om dom petar in ett gäng matinéer, och jag menar, dom behöver ju inte avstå något, dom kan ju gå ut efter föreställningen, och äta eller dricka eller vad man nu skulle göra om man inte satt i en teatersalong. 
Vi tar ett litet generat farväl, som om en plötslig odör sakta kommit smygande, och båda sällskap är övertygade om att det är dom andra som lagt av en tyst brakare, men alla är för artiga för att tillstå att det stinker.

Flyget är inte mer än halvfullt, eller halvtomt, hur man nu väljer att se det. Halvtomt, antar jag, om man är ett flygbolag, halvfullt, om man är en passagerare som tycker det är skönt att kunna breda ut sej. Dreamgirlsbögarna ligger lite lit de parade i varsin egen stolsrad, och Patti-Li lägger sej  några rader bakom dom, och han är också snart borta för världen. 
Jag kan aldrig sova på flyg. Det är inte det att jag är direkt flygrädd, men varje förändring i motorns ljud - jag antar att man inte säger växlar om flygplan - väcker mej. Jag roade mej istället med min att läsa på min iPad

Vi landar, utan buller och bång, och lyckas på något sätt ta oss genom den snitslade banan och ut i friheten. Från Heathrows terminal 5 tar vi tunnelbanans Piccadilly Line in till Leicester Square, där vi byter till Northern Line, och stiger av vid nästa station, Tottenham Court Road, och sen är vi nästan framme på vårt hotell, St. Giles, den där stora byggnaden som ser lite ut som ett dragspel i betong, vid Bedford Avenue, två kvarter bort.

Givetvis kan man inte checka in såhär tidigt, men det går bra att lämna sina väskor, trippa runt hörnet ut på Tottenham Court Road, och in på Pomme de Pain, för något lunchigt. Eller heter det brunch om man inte har käkat frukost sen nån gång mitt i natten? Jag köper en kopp kaffe och en varm, frasig baguette, fylld med grillade grönsaker. Förra gången vi var här, för ett halvår sen, käkade vi frukost, och satt i varsin fåtölj vid fönstret. Nu är det lunch, och vi får bara vara glada som får sitta över huvud taget. Vårt bord är näst intill kassan, vilket betyder att det är så långt ifrån fönstret man kan komma, utan att hamna i köket, eller inne på toan, men trots det har jag inget problem att se den stora dubbeldeckaren som stannar på andra sidan gatan, framför Muji. Den är blå, och tonar från ljusblå längst ner vid gatan, till lapis lazuli uppe vid taket. WHAT A TRIUMPH står det mellan de främre och bakre däcken. WHAT A SHOW!  utlovas det nedanför fönstret där chauffören sitter, ett foto av en välklädd glad kille med rutiga byxor, pullover och en banjo hoppar högt uppe på andra våningen, och längst med bussen står det: THE NEW FLASH BANG WALLOP! MUSICAL HALF A SIXPENCE. 
Vi ler, för vi har biljetter kommande tisdag.

Det är över två timmar tills vi får checka in, men att sitta här och ta det lugnt är inte varför vi kom hit, så trots att vi försöker softa och sörpla kaffet, har vi snart tuggat i oss mackorna och sköljt ner dom. Det är dags att ge sej ut på stan. Men inte för långt bort. Vi går över Tottenham Court Road, och irrar runt lite där Mortimer Street byter namn till Goodge Street. Vid hörnet till Goodge Place hittar vi Oxfambutiken vi var inne i för fem, snart sex år sen, Patti-Li köper en läderjacka och jag hittar en bok, Queen Bees, av Sian Evans, en särdeles slarvigt skriven och högst förvirrande bok om några societetsvärdinnor i mellankrigstidens England. 

På vägen tillbaka tittar vi in på Sainsburys, som ligger bara rakt över gatan från hotellet, och köper något att mumsa på, när vi kommer hem, senare på kvällen. En del bokar in afternoon tea på the Ritz; vi leker amatörbulimiker och godsmissbrukare på hotellrummet.
Rummet vi får är exakt likadant som det vi bodde i för några månader sen. Det vill säga, det är på annan våning, i en annan del av hotellet, men inget är spegelvänt eller så, och jag tror att om någon bundit för våra ögon när vi gick in hade vi knappast haft något problem att packa upp i mörkret. 
Saker rycks upp ur väskor, hälls ut på golvet, ställs in i badrum, hängs in i garderober och kopplas upp till elnätet för att laddas. T-shirtar ömsas, och nya kommer på, skor byts, och väskor packas om, för att bli lättare. Vi ställer varandra frågor som:
”Var det kallt? Verkade det kallt? Klarar man sej utan tröja, eller ska man stoppa den i väskan? Ska du ta med dina handskar? Din mössa? Är du klar? Ska vi gå? Vänta, jag måste kissa...”
Det har tagit en kvart, kanske en halvtimme, och vi är redan ute på gatan igen, svingande videokarmeror och telefoner. 
Plötsligt alerta, plötsligt verkligen här.

Vår vänskap, min och Patti-Lis, cementerades en sommar i New York, och mycket tack vare en guidebok jag fått av min kompis Judjohn. När han fick höra att vi skulle resa, stack han till mej en ganska tung, nyköpt bok från första klass reseguider, och när vi kom New York, första eftermiddagen vi var där, för att inte ge efter för jetlagen, bestämde vi oss för att ta en tur genom Central Park, guidade av boken. Och det här att ha en plan, ett mål, gjorde av vi hamnade på ställen vi annars aldrig hade besökt. Det fantastiska med guideböcker är kanske inte att se det man ska se, utan vad man upplever på väg dit man är på väg. Under några veckor rev vi av område för område, från Lower Manhattan till Upper West Side. På kvällarna kändes det ibland som om mina fötter tyckte att det inte fanns en gata i stan vi inte traskat.
Sen dess har vi guidbokat oss igenom Budapest, London, Amsterdam, valda delar av Turkiet, och Prag.
I London är det lite knepigare. Dels därför att vi redan gått i alla områden som guideboken nämner, men också för att staden är så smockfull av historiskt och geografiskt intressanta saker att det är omöjligt att författa heltäckande guideböcker. Nästan i vartenda kvarter står något intressant, och fler gånger än inte, så står byggnaden inte ens nämnd i boken. 
Så vi bestämde oss för att göra vår egen guidebok, förra gången vi var där. Idén fick vi när vi gick längst New Oxford Street och såg flera imponerande byggnader, men vår guidbok låtsades som om dom inte fanns. Och, kan man tycka, även om det bara råkar vara ett hotell, så borde det kanske omnämnas, om det ser speciellt ut, så man slipper undra?
Vi bestämde att jag skulle guida på Charing Chross Road, och att Patti-Li skulle ta hand om Shaftesbury Avenue, eftersom det var stora gator, och dom låg i områden vi var säkra på att röra oss i. Jag hade tillbringat de senaste veckorna med att sammanställa en någorlunda omfattande och lättfattande pdf-fil över en gata som inte är specillt gammal. Men det är otroligt vad man hittar när man börjar söka. Förvånansvärt mycket handlade om massmördare, verkade det som.
Nu, när vi skyndar nerför Charing Cross Road, är det lite som om jag plötsligt stigit ner i sagovärld, en fiktiv verklighet som jag egentligen bara kände till som en slags alternativ verklighet:
Där, till vänster, ligger Denmark Street, Londons Tin Pan Alley, uppkallad efter Drottning Annes danska prins, den enda gata som på båda sidor har radhusfasader från 1600-talet. Där, till höger, på Manette Street, uppkallad efter en karaktär ur Dickens A Tale ot Two Cities, låg en gång världens största bokhandel, Foyles. Där, på andra sidan gatan, ligger Phoenix Theatre, där Noel Cowards urpremiär av PRIVATE LIVES fick inviga teatern. Här ligger Palace Theatre, där Pavlova hade sitt första engelska uppträdande, och där LES MISERABLES spelades under 19 år.
Men när vi svänger in på Shaftesbury Avenueär jag tillbaka i verkligheten igen, och har ingen aning om någonting. 

Apollo Theatre invigdes 1901, bara fyra år innan pjäsen PETER PAN, som ligger till grund för kvällens föreställning, hade premiär,  och den var en av fyra teatrar i rad att byggas på den nydragna gatan Shaftesbury Avenue. Teatern är inte stor, och har plats för endast 775 personer, i fyra plan. Det verkar nästan som om den är lite otursförföljd, för den enda gången, på senare tid, som den har haft en hit, THE CURIOUS INCIDENT OF THE DOG IN THE NIHGT-TIME, då rasar taket in. 
Det var 2013, under en föreställning, som 10 kvadratmeter av salongens tak föll in, drog med sej en ljusrigg och en bit av en balkong, och skadade 88, varav 7 allvarligt. 
Och givetvis, det första jag gör när jag kommer in i salongen, är att titta upp, i taket. Det visar en lila natthimmel, i en skog eller park, sedd som om du låg på rygg på marken, och tittar upp på månen, mellan de lövlösa blodkärlsliknande träden, målad på vad jag tror är en enorm pressening. Jag antar, för att vi ska känna oss trygga, men det är lite som att titta upp i natten nerifrån en grav, kan man tycka.

Förra Londonresan hade den stora hiten varit musikalen IN THE HEIGHTS, på Kings Cross Theatre, med komedin THE PLAY THAT GOES WRONG av Mischief Theatre, på stark andraplats, och vi hade egentligen planerat att se deras THE COMEDY ABOUT A BANK ROBBERY, men vår vän Caruso Quijote stipulerade att den absolut roligaste av de tre föreställningarna var PETER PAN GOES WRONG:
”När vridscenen började snurra kissade jag nästan ner mej,” upprepade han, vid flera tillfällen. Och vi, som också nästan blivit kalla i kalsongerna på THE PLAY THAT GOES WRONG, gjorde en mental rondat och ändrade våra planer. 
Det handlar om en teatergrupp, det fiktiva Cornley Polytechnic Drama Society som sätter upp J. M Barries PETER PAN. Och allt går, förstås, fel: Mannen som spelar hunden Nanna, fastnar i hundluckan i dörren och måste sågas loss, Peter Pan själv blir flera gånger hängande upp och neri sina vajrar, och rycker ner ett och annat fönster, en passant, och våningsängen i barnkammaren kollapsar. Och jag råder dej, liksom på THE PLAY THAT GOES WRONG, att komma tidigt, för bland det roligaste händer i salongen, innan allt börjar. Scentekniker försöker få ljus i scenens lampetter genom amatörelektrikeringripande, man drar långa, tjocka kablar över parkettens publik , och skådespelaren som spelar Peter Pan springer runt och signerar program, antingen man vill det eller inte. 
Och visst är det roligt när scenen börjar snurra, snabbare och snabbare, och skådisarna springer runt, runt, från genom barnkammare, sjörövarskepp och skogen i Never Neverland, men det känns lite… konstruerat. Där humorn i THE PLAY THAT GOES WRONG kändes oundviklig, lika ödesbestämt som ett grekiskt drama, känns den här tvingad, otrolig, forcerad. Det är som om någon vridit ett reglade lite för mycket åt något håll. Det är roligt, charmigt och skickligt men överspelet, från vissa, blir tröttsamt i längden. 
I den andra föreställningen kändes det som om man till varje pris försökte genomföra pjäsen, berätta berättelsen, och alla komiska situationer som uppstod var bara hinder som behövde övervinnas, men här känns det som om glömmer bort narrativet, och landar, liksom vilar, i de skämtsamma stunderna. Man försöker inte dölja när det går fel, utan visar istället upp det, och det gör att spänningen, konflikten mellan det som borde vara och det som faktiskt är, uteblir. 
Jag sitter och funderar på om man varit bundna av originalmanuset, och för att få tillstånd att sätta upp föreställningen har varit tvungna att hålla sej någorlunda till berättelsen, för annars vore det önskvärt att låta själva historien få kapsejsa ännu mera, in i det rent absurda berättandet. Man har också skapat en kärlekstriangel mellan skådespelarna som spelar Wendy, Peter Pan och John Darlin/Krokodilen, och jag hade önskat att man berättat den i lite mildare tongångar, för nu framförs den med samma energi som själva sagoberättandet. 
Men detta till trots skrattar jag högt och länge, om än något välvilligt, speciellt åt de hastiga, hafsiga snabbyten för skådespelerskan som spelar Mamma Darling, Tingeling och hembiträdet Liza, den uppblåste berättaren som skjutis in och ut, på en någorlunda fungerande stol, och förstås, den fantastiska publikkontakten, och många aktörers avsevärda charm. 
När det är över köper jag en minnesmugg. Jag hade föredragit en t-shirt, men dom säljer inga såna. Patti-Li, som samlar på nyckelringar, blir också besviken, men nöjer sej, också han, med en mugg. Jag har pennor i min. Sist jag var hos honom fick jag kaffe i hans.

När vi kommer ut från teatern har mörkret fallit. Klockan är 17:00, och vi har varit i London i sju timmar. Vi är lite besvikna, men hoppfulla. Nästa föreställning, DISASTER, börjar om två och en halv timme.

Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

735:-  Hittills har scenkonsten 2016 kostat mej 6853:-

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan
 - att jag på Instagram heter https://www.instagram.com/joakim_clifton_bergman
- på Twitter heter https://twitter.com/EnIVeckan.
- och på  Snapchat heter jag CliftonBergman
- och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com 


Dessutom vill jag tack Mrs. Parker of the Algonquin för korrekturläsning och feedback.

Om du gillade det här kanske du gillar: 

 IMPROVISATIONER PÅ SLOTTET på Dramaten: När jag sitter i en salong bryr jag mej inte om pjäsen jag ser är nyskriven eller ett dammigt drama, om det är en man eller kvinna som har skrivit den, vilken sexualitet regissören har, eller varifrån personerna på scenen kommer. Jag bryr mej bara om ifall det jag ser är bra


MACBETH på Maxim: 

"På Maxims rör man sej i ett tidlöst ingenmansland, ett sånt där som är ganska populärt inom teatern. Det är inte nutid, men heller inte dåtid, och antagligen igen framtid. Det är ingen verklig värld, och det är ganska skönt. Vi kommer nog snart att få se en Trumpliknande Macbeth, eller en Macbeth som representant för järnrörspartiet, antar jag, för övertydlighet verkar vara på modet."


HAIR, ett gästspel på Boulevardteatern: 
”Sitt långt fram ni kan, för det blir naket,” ropar regissören, när vi går in och sätter oss. Jag och min kompis Patti-Li Leuk sätter oss någonstans i mitten. Jag har lite problem med nakenhet på scenen. Det är inte det att jag är pryd, det är mer på grund av att för mej är det liksom inte längre teater. Allt annat, smink, mask, kroppshållning, kostym, tillhör liksom rollen, men den nakna kroppen blir liksom privat. Det är inte Hamlets petterniklas som dinglar där, det är skådisens, det är inte fröken Julies bröst, ovanligt stora, eller förvånande små, som blottas, det är skådespelerskans. "



SparaSpara

DISASTER, Charing Cross Theater, föreställning 87, 20/11 2016.

$
0
0

Skapad av Seth Rudetsky och Drew Geraci, skriven av Seth Rudetsky och Jack Plotnick, Regi Jack Plotnick, Music director James Taylor, Ljusdesign Rachel Sapley, ljuddesign Nico Menghiini, kostym Estera Parker & William Ivey Long, mask och frisyr Abby Naylor, med Alice Feran, Bredley Riches, Jennifer Simard, Jodie Jacobs, Mark Anderson, Oliver Tompsett, Drew GEraci, Paul Grunert, Ruthie Stephens, Sally Ann Triplett, Sandra Mervin, Seth Rudetsky, Simon Lipkin, Anthony Starr, Hayley Jones, Katie Warsop, Rachel Grundy, Sam Lathwood, Will Luckett, Alice Nilsen, Chris Hewitt, Daniel Maybury, Gabrielle Jones, Natasha Leaver, Wilson Kiiru. 

Give me a lifetime of promises and a world of dreams
Speak a language of love like you know what it means
And it can't be wrong
Take my heart and make it strong baby
You're simply the best, better than all the rest
Better than anyone, anyone I've ever met
I'm stuck on your heart, and hang on every word you say
Tear us apart, baby I would rather be dead
In your heart I see the star of every night and every day
In your eyes I get lost, I get washed away

Simply the Best
av Mike Chapman och Holly Knight

Det är eftermiddag i London. Novembersolen, som inte har tittat fram på hela dagen, har slutligen givit upp och dragit västerut. Det är mörkt ute på Shaftesbury Avenue. Neonljus och billyktor sticker lite angenämt i ögonen, och på trottaren är det folktrångt. Det känns som om alla fyra teatrar som trängs här, gavel vid gavel, har släppt ut sin publik samtidigt. 
”Vi måste tillbaka till hotellet,” säger min kompis Patti-Li Leuk. Vi har precis kommit ut från Apollo Theatre, där vi har sett PETER PAN GOES WRONG, en inte helt angenäm upplevelse. Absolut inte dålig, bara inte så bra som vi hade förväntat oss. Och ibland är besviken det värsta man kan bli. 
”Eller: jag måste tillbaka till hotellet,” fortsätter han. 
Jag hinner övervägen om det kan vara någon magrelaterat. Han har varken astma eller diabetes, så det kan inte vara någon medicin som blivit kvarglömd i hotellrummets badrum. Mår han illa? Är han magsjuk?
”Jag har glömt biljetterna.”
Det här är inte likt honom. Han är en väldigt organiserad person, älskar att ha saker utskrivna och insorterade i mappar. Men jag antar att även solen har sina dåliga dagar. Och det är ingen panik. Vi har två och en halv timme på oss innan vi behöver vara där vi måste vara: på Charing Cross Theatre, nere vid the Strand, bakom Charing Cross Station

Jag vet inte vad man kallar det, men jag har ett ganska bra geografiskt minne. Inte så att jag har absolut gehör när det gäller kartor och sånt, utan jag minns bara var i ett rum - eller på en gata eller torg - jag var när något jag minns hände. Jag menar att om jag minns något så minns jag ofta var jag var, rent fysiskt. Där andra kanske säger: ”jag minns inte var vi var, men du hade blå byxor på dej och vi pratade om hur post-impressionismen har påverkat Astrid Lindgren,” skulle jag istället säga: ”Vi stod utanför NK, nere vid hörnet vid Regeringsgatan, vända mot Gallerian, det var eftermiddag, soligt, du var arg för något som hade med din bror eller kusin eller nåt att göra, och jag käkade en glass, eller nåt, och vi skulle till hötorget för du skulle köpa något till en fest, eller nåt, och vi pratade om böcker, tror jag.”
Denna relativa begåvning är intimt sammanlänkad med en annan superkraft jag har: jag kallar det att platser ekar. Ganska ofta har jag sagt till Patti-Li, när vi kommer någonstans: ”Detta påminner om den där gatan i Prag, där vi inte kunde komma över, för att trafiken var så stark, du vet, nere vid floden?” Eller: Det här är precis som det där hörnet vid affären i Amsterdam, där vi gick in och köpte den där konstiga läsken, där jag nästan köpte den där roliga cykelkorgen, du minns?”
Och ganska ofta minns han vad jag menar. 
I alla fall: några gånger händer det att det blir kortslutning, när jag är trött eller koncentrerad på något annat. Det hände en gång i New York, vad jag minns, efter en lång dag, då jag inte har en aning om varifrån vi tog bussen som tog oss hem till lägenheten, och det hände nu, på väg tillbaka till hotellet, i London. 
Jag menar, jag minns hur vi gick: uppför Greek Street istället för längs med Charing Cross Road, men efteråt, när jag kollar på kartan för att försöka reda ut hur vi kunde ha fått vilse bakom den nya tunnelbanestationen, inser jag att vi måste ha gått förbi Soho Square Gardens, och det har jag inget minne av, alls. Jag menar, några dagar senare, när vi kommer till torget från ett annat håll, är det med känslan att jag aldrig har varit här förut, blandad med en vag aning om att jag kände igen tudorstuga i mitten av trädgården, men inte själva platsen.
Vi tar till vänster, in på Sutton Row, och så, eftersom det inte går att göra annat än fortsättat till vänster, gör vi så, tills vi kommer till Falconberg Court, där det tar slut. En återvändsgränd. En sån där - ifall det här var en film - som vi skulle bli rånade och knivskurna i. 
Som det är nu är det enda som händer, att Patti-Li ser en råtta, innan vi vänder och går tillbaka, lite raskt, lite spattigt. 
London är underbar på det sättet. Man kan gå på en stor, upplyst, modern aveny, och så svänger man in på en mindre gata, och sen en mindre, och sen, när man tror att man måste ha gått runt kvarteret, så inser man att man har hamnat någon helt annan stans. Våra hjärnor har någon slags uppfattning att alla gator är raka, och att den fysiska, urbana verkligheten är utstakat i något slags rutnät, men så ser inte London ut. Allt är lite vridet, vinklat, som planlösningen på lustiga huset. Man tror man är på väg rakt fram, bara för att inse att man gått i en cirkel, och är tillbaka där man började.

Vi kommer tillbaka till vårt hotell, St. Giles på Bedford Avenue, en liten bit upp från där korsningen där Charing Cross blir Tottenham Court Road
”Vi borde äta något,” säger jag. Jag har nästan en fobi för att gå på teater med lågt blodsocker. Det har hänt någon gång, och jag hade väldigt svårt att hänga med i handlingen. 
”Ja,” svarar han, och plockar på sej våra teaterbiljetter, ”men ska vi gå ner till teatern först, så vi vet var den ligger, och sen käka något där?”
Wise words, som anglofilerna säger. Det är alltid bra att hitta dit man ska innan man gör en avstickare på vägen dit, speciellt om det finns en deadline, som i det här fallet är om drygt två timmar. 

Teatern ska ligga bakom Charing Cross Station, i något som på bilderna jag sett på internet ser ut som nån slags tegelklädd valvlik tunnel, som en vinkällare, men när vi kommer in på stationen hittar vi bara en massa perronger när vi försöker ta oss bakåt. 
”Var vi här förra gången?” frågar jag plötsligt Patti-Li, för jag tycker att jag känner igen mej. Det är den där eko-grejjen, igen. 
”Va?” undrar han, som varit upptagen med att leta efter någon slags utgång som vätter bort från the Strand.
”Köpte du biljetter här, förra gången? Jag har något slags minne av att du stod där, vid den där informationsluckan, och pratade med någon om hur vi skulle åka, eller nåt?”
Patti-Li funderar:
”Varför skulle jag ha köpt biljetter här?”
”Jag vet inte, jag minns att vi kom in där,” jag pekar bort mot den mest västliga entrén, vid Upper Crust, ”du stod där och pratade, och jag gick hit bort,” jag visar på en Pasty Shop vid det sydvästliga hörnet. ”Jag minns att jag var ganska oengagerad av vad det var du skulle fråga om, som om du skulle resa någonstans dit jag inte skulle följa med, men så kan det väl inte ha varit?”
”Nej, det låter konstigt…”
Jag släpper tanken, som en ettrig hund som har tröttnat på en leksak, och vi går ut från stationen, och försöker leta oss bakåt, runt fasaden, utifrån. Direkt till vänster, runt det västra hörnet, är det ganska kört, för stationen sitter ihop med byggnaden bredvid, men vi har bättre tur på den andra siden. Mycket bättre tur. 
Villiers Street, som löper längst med Charing Cross Stations östliga sida, är helt oväntat en förtrollad liten gata. En slags inbyggd gångbro leder från stationshuset över den smala gatan och till huset på andra sidan, du vet, som suckarnas bro i Venedig, eller den mellan Dramaten, och byggnaden bakom, där lilla scenen ligger, på Almlöfsgatan?  I luften bakom bron, eftersom det snart är jul, har man längst med gatan hängt ett böljande nät av lampor, som en lysande undersida av en lång, krumbuktande, flygande matta. Gatan leder ner till en tunnelbanestation, Embankment, är fylld av resenärer på väg till och från någonstans, och den är kantad av små, mysiga matställen. Bingo!
Vi är rejält hungriga nu, och efter att vi har lokaliserat teatern, vandrar vi upp och ner för gatan i jakt på något att tugga på. Det är inte svårt att hitta ett ställe; det är svårt att välja ett ställe av alla man hittar: Cravings, EAT, Wrap it up!, Fratelli La Buffala, Simit Sarayi, Starbucks, PRET A MANGER, L’Ulvio, Herman Ze German, Lupita…
Till slut väljer vi Five Guys, en röd-vit amerikansk hamburgerkedja som startade 1986 och är döpt efter de fem bröder som äger företaget. Där ställen som McDonalds och Burger King är förvirrande i sitt utbud - exakt vad kan man köpa att äta och dricka? - så är man här nästan pinsamt tydliga: Burgers, Dogs, Sandwiches, Fries, Drinks, Milkshakes. Och du kan välja hur många toppings du vill: från mayo till grillad svamp och jalapeno-peppers. Jag köper en Cheese Veggie Sandwich och en regular fries, friterade i jordnötsolja. Patti-Li tar en hamburgare med pommes, och vi tuggar under tystnad. Det är mycket att smälta, inte bara det vi får i magen, utan dagen som varit, och som komma skall. 

Föreställningen vi ska se, DISASTER, är en välgörenhetsföreställning till förmån för Theater MAD, Make A Difference Trust, en organisation som bekämpar HIV och AIDS genom olika sceniska uppträdanden, lite som Broadway Cares, i New York. 
Musikalen började redan 1992, när Seth Rudetsky och Drew Gerachi jobbade ihop och började leka med tanken på en jukeboxmusikal påminnande om alla 70-talets katastrofilmer, Skyskrapan Brinner, Jordbävningen, S.O.S. Poseidon, och Airport, men med handlingen förlagd till New York Citys blackout, 1977, och med musik hämtade från den eran. Projektet fick vila i nästan 20 år, tills 2011, då Seth Rudetsky blev tillfrågad att sätta upp en välgörenhetsföreställning för organisationen Only Make Believe, och på tre månade lyckas han och Jack Plotnick skriva ett första manus, där man övergav blackout-idén, och istället gjorde ett hopkok av alla katastoffilmer. Föreställningen fick positivi feedback, så man testade en Off-Off-Broadwayversion, och så en Off-Broadwayversion, och så, i Mars 2016 hade man premiär på Broadway, i the Nedelander Theatre, på 41:a gatan, samma teater, fast under det dåvarande namnet Billy Rose Theatre, där WHO'S AFRAID OF VIRGINIA WOOLF hade urpremiär, och där RENT spelade 5,123 föreställningar, under tolv år, från 1996 till 2008.
Tyvärr blev föreställningen ingen hit, och många ansåg nog att den hade passat bättre Off-Broadway, och den lades ner redan i Maj, efter bara tre månaders spelande.

Mycket mätta och härligt hoppfulla kommer vi till teatern, och möts av glada volontärer, som säljer lotter, affischer och program. Publiken är nästan uteslutande mer eller mindre medelålders män of a certain persuation
Själva foajén är så gott som ett stort trapphus. Vi misstänker först att toaletterna ligger en trappa ner, och att själv salongen ligger in genom dörren till höger, men när vi går dit inser vi att det bara är en slags bar, eller restaurang, men när vi testar trapporna kommer vi bara ner till de förväntade toaletterna. Men folk börjar trängas här, så vi antar att någon av de andra dörrarna härnere måste leda dit vi ska. Unga herrar och damer kommer skyndande nerför trapporna och försvinner in genom en dörr som jag misstänker leder till logerna. 
Jag ser Jack Plotnick. Hans namn är kanske inte hushållskänt, men han är världsberömd för mej. Jag fullständigt älskar filmen Girls Will Be Girls, från 2003, en underbart respektlös komedi om tre kvinnor, spelade av män, som försöker ta sej fram i Hollywood. Han spelar Evie Harris, en alkoholiserad föredetting. Han är också regissör och delförfattare till kvällens föreställning. 
Ibland önskar jag att jag var mer som min kompis Geraldino Bidé. Han går utan skam fram till kändisar och frågar om han får ta ett foto med dom. Hans facebook är fullt av bilder på leende, bekanta ansikten av varierande stjärnstatus. Om jag inte misstar mej är Agnetha Fältskog hans förnämsta trofé. 
Jag funderar på om jag ska gå fram till Jack Plotnick och säga att jag gillar hans film. Eller, hans roll i filmen. Eller: filmen han var med i. Han ser lite övergiven och välvillig ut, som en blyg butiksperson som inte vill tränga sej på, men är öppen för förfrågningar. Hans ögon söker inviterande bland alla obekanta ansikten, som för att visa att han inte alls är farlig, tvärtom, han är nästan lite rädd.
Våra blickar möts. 
Jag tittar bort.

Charing Cross Theatre, som företeelse, inte som lokal, grundades redan1936 och hette då New Player Theatre, men låg inte här, utan på flera olika ställen i West End, innan den kom hit, till en gammal music hall, 2005. 2011 fick den ny ledning i  broadwayproducenterna  Steven M. Levy och Sean Sweeny, och man bytte namn till det mer platsspecifika Charing Cross Theatre. 2016 tillträdde Thom Southerland som konstnärlig ledare, och man meddelade att man skulle börja producera stora musikaler, som TITANIC, RAGTIME och den kommande DEATH TAKES A HOLIDAY.

Så släpps vi in. Discomusik dunkar, och en stor filmduk, med föreställningens logga, hänger mitt på scenen. Man kan ana en orkester där bakom. Det är en relativt liten teater, med endast 265 sittplatser, men trots det känns det stort. Den är avlång, med scenen på en av kortsidorna, och bredden på salongen är omkring 12 stolar. Väggarna är konserthusblå, och stolar och mattor är teaterröda. Trots att salongen är relativt smal har man ändå klämt in långa grunda balkonger framme vid scenen.
Den här föreställningen är faktisk anledningen till att vi åker hit just nu, just de här dagarna. När vi lite hastigt började planera den här resan, gick jag ut på https://www.londontheatre.co.uk och började snoka runt. När jag upptäckte DISASTER bland musikalerna tänker jag att det här kan väl inte stämma? Ska den upp, här, nu, utan att man har hört något om den? Så ser jag att det är en välgörenhetsföreställning, som bara går två gånger, samma dag, och det avgör saken med vilken vecka vi väljer.
Ungdomar i 70-talskläder agerar lite som gogo-dansare ute i bänkraderna, och dansar, lite bortkommet, med varandra. Sånger som Frantiques Strut Your Funky Stuff följs av  Le Freak och I  Want Your Love, med Chic. Så spelar man Boney M och Rasputin, och dansarna kommer upp på scenen, lite försiktigt, sökande, som ungdomar på skoldans. Långsamt infinner sej en slag säkerhet, och fler kommer upp. Man börjar leda upp personer ur publiken, och när man spelar Van McCoys The Hustle, är scenen förvandlad till ett ganska trångt dansgolv. 

Så börjar det. Seth Rudetsky, en av föreställnignens författare, kommer upp på scenen. Han spelade rollen som en katastrofexpert i Broadwayuppsättningen, och han kommer att göra det även ikväll. Det är inte första gången vi ser honom. När vi var i New York tittade vi in på Don’t Tell Mama, en cabaret och pianobar där han ibland intervjuar intressanta personligheter. När vi var där intervjuade han regissören Jerry Zaks, den ursprunglige Kenickie i GREASE, och regissören till SISTER ACT, men för oss berättade han mest om sin pågående uppsättning av 101 DALMATIONS MUSICAL, en föreställnings som turnerade i USA, och sedan verkar ha dött. Jag minns att han talade om att människorna i produktionen skulle gå på styltor, för att skilja sej från hundarna.
Seth Rudestky berättar lite om föreställningen vi ska se. Han är en mycket underhållande man, lite galen, med en humor som bygger på infall, parenteser och bisatser, och han säger att idag var den första dagen där alla medverkade stod tillsammans på samma scen, och han är väldigt imponerad av dom, alla. 
Jag tänker på något jag läste om Ingmar Bergman. Tydligen var det så att när han var i England och regisserade något - HEDDE GABLER? - så blev han stressad av hur snabba de brittiska skådespelarna var. Han bad om något, och fick han det, men en gång. Inget letande, tvekande, sökande, bara pang!: ”Var det det här du vill ha?” 

Det är en underbart fånig historia, en slag homage till sjuttiotalets katastroffilmer. Det handlar om Barracuda, ett flytande casino, utanför New York, givetvis undermåligt konstruerat, och byggd på en förkastningslinje, vilket kommer att orsaka jordbävningar, flodvågor, och översvämningar, speciellt som vibrationerna från diskoteket verkar agiterande på förskjutningarna i litosfären. Man får också uppleva hajattacker, råttanfall, explosioner, och bränder.
Vi möter Tony, den oärlige ägaren till det nybyggda disco-casinot. Han har fuskat med bygget och säkerhetsåtgärder, för att spara pengar. Han har ihop den med Jackie, en barsångerska på Barracuda som hoppas att han ska fria till henne. Hon är mamma till tvillingarna Ben och Lisa. Vi träffar den snokande journalisten Marianne som är där för att någon tipsat henne om allt inte står rätt till. Väl där ser hon en gammal pojkvän, som nu jobbar som servitör. Ett äldre par kommer dit för att fira, och en utblottad sångerska är där för att förhoppningsvis vinna på casinot. 

Broadwayuppsättningen av DISASTER fick en tony-nominering, och den gick till Jennifer Simard som spelade sister Mary Downy, en spelmissbrukande nunna. Hon vann igen Tony, men hon har glädjande nog kommit hit till London för att upprepa sin roll.  Var hon värd en tonynominering? Definitivt. 
Föreställningens gimmick är att den tar discolåtar från 70-talet och använder fraser eller några rader som passar in, eller som kan fungera som en komisk kommentar till handlingen. Ett typexempel är när nunnan försöker motstå lusten att spela på den enarmade banditen sjungandes Never Can Say Goodbye, innan hon nästan handgripligen våldtar maskinen. Eller som när mannen vars fru blivit styckad av en fallande kristallkrona, kaster olika delar av hennes kropp ner i havet, till tonerna av Three Times A Lady: ”You’re once, (Plums) twice, (Plums) three times (Plums) a lady…”
Eller som när Shirley, den äldre kvinna som är döende i en sjukdom som, när slutet närmar sej kommer att yttra sej i okontrollerade blinkningar och verbala profaniteter, blinkande och svärande steppar fram morsesignaler till tonerna av A Fifth of Beethoven, innan hon dör. 

Några dagar senare, när vi sitter på planet hem till Sverige, ber jag Patti-Li att ranka alla föreställningarna vi har sett. Han behöver knappt tänka efter, innan han sätter DISASTER, på första plats. Och jag håller med. Det var som en särdeles lyckad nyårsafton, utan post-party depression.
Det är otroligt att tänka sej att detta är en föreställning utan någon vidare scenografi, där de medverkande visserligen hade repat var för sej, men samlats för första gången 24 timmar innan premiär. Alla är fenomenastiska, och en snabb titt i programmet jag köpte i pausen - tillsammans med en affisch, dom hade varken muggar eller t-shirts - visar att det här är riktigt tunga artister. Det är som om vi skulle skummat av toppskiktet på varje musikaluppsättning i Sverige, och ställt dom på samma scen, för en kväll. Inte en entré är tveksam, eller sen, och inte en sångtext är felaktig eller otydlig. Man sätter varje poäng. Det är som om detta vore musikalmotstycket till en guldvinnande gymnastikuppvisningen i Olympiska Spelen.
Vid läsningen av  recensionerna från uruppsättningen noterade jag att Seth Rudetsky var den av skådisarna som fått övervägande negativ kritik, och det stämmer även här. Han är inte en skådis, och det märks. Han är som en standuppare som råkat landa en komisk roll, utan att egentligen ha verktygen att kunna ta på sej nån annan roll än den han vanligtvis spelar, den som sej själv. Han tar inte in dom andra, är inte där, i handlingen, utan ligger hela tiden lite före, och det ser ut som om han bara väntar på att få säga sin nästa replik., och jag tror att han hade varit mer framgångsrik om han fått improvisera fram sin dialog. 

Den som imponerar mest, bland dessa sceniska fenomen, är den yngste skådespelaren, Bradley Riches, i den dubbla rollen som tvillingarna Ben och Lisa. Skiftandet från en roll till en annan innebär att påsättande av en keps med tillhörande flätor, när han är Lisa, och ett avtagande därav, när han är Ben. Och ofta känns det som om detta utförs under en piruett, och personlighetförändringarna är så genomgående att jag sitter och funderar på om det är en flicka som så framgångsrikt spelar en pojke, eller en pojke som så framgångsrikt spelar en flicka, för jag märker inget tramsande, som man skulle kunna vänta sej när en så ung person spelare ett annat kön. Båda syskonen är lika finslipade, avrundade och trovärdiga, och rent dramatiskt lyckas han sätta varje poäng, och ofta klämma ut lite extra ur sina repliker. 

När vi kommer ut från teatern, uppfylld, upplyfta och uppspelta, får jag ännu en sån där eko-upplevelse:
”Det är påminner om-” jag stannar så tvärt att Patti-Li går rakt in i mej:
”Uff!”
Jag vänder mej om:
”Var du nånsin på Heaven?”
”Heaven? Nej, vad var det?”
”Det var en bögklubb, kanske är det fortfarande, här i London, som låg precis såhär, i en sån här valvgång, inte alls långt härifrån, tror jag, faktum är - ” 
Jag tystnar. Min hjärna gör en slags flip. , i början på 90-talet, smälter samman med nu, i ett nästan filmisk intrycksmontage. Jag - då, jag - nu, och där, här!
Och just då ser jag skylten, ovanför en stängd port rakt över valvet. HEAVEN, står det. Precis som det måste ha gjort då, på den tiden, för 25 år sen, när vi var här, jag och Gunda, panka och partysugna, jag stinkande av Acqua di Giò fullständigt stöpt i  tajta 501:or, flanellskjorta över en för liten vit t-shirt, och en svart bomberjacka, och jag hade precis gått över från nätta cowboystövlar till klumpiga kängor. Gunda hade just upptäckt prickar, och bestämt att göra dom till sitt signum, och hon hade dom på allt, till och med kängorna:
”Vi var här, jag och Gunda, det var kö här utanför, vi stod här…”
Jag pekar på den stenlagda marken för att visa var vi stod, var vi ställde oss i den långa kön. 
Hjärnan och minnet är konstiga, outgrundliga saker. Jag vet inte varför jag inte kände igen mej när vi gick här innan föreställningen, men kanske har musikalens discodängor och bögtätheten orsakat vissa associationer. 
Vi går ut till Villiers street, korsar the Strand, och uppför St. Martins Lane, till Monmouth Street, Seven Dials, New Oxford Street, hem till hotellet, och jag berättar om min och Gundas resa till London, om vår kompis Astor Manjana som nyligen flyttat till London, och som vi bodde hos tills det visade sej att han inte fick ha vänner på rummet. Om lägenheten vi lånade av två andra vänner, Emellerson Timjan och Rafiki Raphs, om besöket på polisstationen, om bartendern jag träffade…
Jag berättar som om det hela vore något jag var rädd att glömma, istället för något jag precis kommit ihåg. 

Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

735:-  Hittills har scenkonsten 2016 kostat mej 6853:-

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan
 - att jag på Instagram heter https://www.instagram.com/joakim_clifton_bergman
- på Twitter heter https://twitter.com/EnIVeckan.
- och på  Snapchat heter jag CliftonBergman
- och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com 


Dessutom vill jag tack Mrs. Parker of the Algonquin för korrekturläsning och feedback.

Om du gillade det här kanske du gillar: 

PETER PAN GOES WRONG, på Apollo Theater,  i London:

Jag vet inte inte riktigt hur det började, eller hur det gick till: Ena dagen fanns det inga direkta planer på att åka till London, bara en ständig och oföränderlig önskan, och nästa dag var hotellrum, resa och flera föreställningar bokade och betalda. Jag och min kompis Patti-Li Leuk hade nämligen lyckats hitta en gemensam lucka i vårt späckade höstschema, och när vi slår våra huvuden ihop är eftertänksamhet inte en dominerande faktor. 
Frågor som "Borde vi?", "Kan vi?", "Ska vi?" besvaras alltid, eller oftast, med ett rungande ja!

Så under vår trenättersresa till London lyckas vi klämma in sex föreställningar, och vi hade kunnat se fler, men det verkar inte som om man spelar några matinéer på måndagar. Latmaskar.


 IMPROVISATIONER PÅ SLOTTET på Dramaten: När jag sitter i en salong bryr jag mej inte om pjäsen jag ser är nyskriven eller ett dammigt drama, om det är en man eller kvinna som har skrivit den, vilken sexualitet regissören har, eller varifrån personerna på scenen kommer. Jag bryr mej bara om ifall det jag ser är bra


MACBETH på Maxim: 

"På Maxims rör man sej i ett tidlöst ingenmansland, ett sånt där som är ganska populärt inom teatern. Det är inte nutid, men heller inte dåtid, och antagligen igen framtid. Det är ingen verklig värld, och det är ganska skönt. Vi kommer nog snart att få se en Trumpliknande Macbeth, eller en Macbeth som representant för järnrörspartiet, antar jag, för övertydlighet verkar vara på modet."



SIDE SHOW, Southwark Playhouse, London, föreställning 88, 21/11 2016

$
0
0

Manus och text av Bill Russell, musik av Henry Krieger, regi Hannah Chissick, Musical Supervisor and New Orchestrations Simon Hale, Musical Director Jo Cichonska, Choreographer Matthew Cole, Designer takis, Lighting Designer Howard Hudson, Sound Designer Dan Samson, Casting Will Burton CDG, Med Lala Barlow, Louise Dearman, Dominic Hodson, Christopher Howell, Jay Marsh, Oliver Marshall, David Muscat, Haydn Oakley, Laura Pitt-Pulford, Nuwan Hugh Perera, Agnes Pure, Nuno Queimado, Kirstie Skivington, Genevieve Taylor.

I had a love, but love left me lonely
I had a love, but now I have only
misery, agony, helplessness hopelessness heartache and woe... woah woah woah

You can see by my tears, the tears I've lost count of,
You can see by my tears the ungodly amount of
misery, agony, helplessness hopelessness heartache and woe... woah woah woah woah!

I see no future for us, which means I see no relief,
from the suffering, sorrow, despair, despondence, torment, and grief

It's hard, oh so hard, to be an adolescent
the braces, the zits, and now this incessant,
misery, agony, helplessness hopelessness heartache and woe... woah woah woah woah

Misery, Agony, Helplessness, Hopelessness, Heartache and Woe
Ur CRY BABY 
Musik
Adam Schlesinger
Text
David Javerbaum

Det känns lite pinsamt. Runt omkring oss irrar turister, bilar flänger förbi, försäljare ropar, och ett jesus-freak mässar något om evigt liv. Rakt över gatan arbetar man med renoveringen av Centre Point, man hackar och hugger, hamrar och slamrar.
Någon meter bort står Patti-li, med videokameran siktad mot mej. Jag kollar min papper, drar ett andetag och sätter igång:
”Vi står här vid något som kallas St. Giles Cirkus. Bakom oss fortsätter Tottenham Court Road norrut, österut har vi New Oxford Street, västerut löper Oxford Street, och söderut börjar gatan som den här guidade turen ska handla om: Charing Cross Road. Vi befinner oss i Westminster, nuförtiden en del av London, men från början en helt egen stad. Vi befinner oss också i West End, i Soho och i Theatreland…”
Det började som en väldigt rolig idé, det här att vi var för sej skulle göra en mycket ingående guidning av en egen gata i London, men jag hade ingen aning om att den skulle var så tidsslukande. Sen vi bokade resan har nästan all min fritid gått åt till att söka upp intressanta saker online, att lägg till i min guiderunda. Jag har lärt mej massor, och det känns väldigt speciellt att känna en gata, och en del av London, så väl.

Glömde jag säga att vi var i London, förresten? Dagen innan, eller morgonen innan, hade vi flugit från Stockholm, Arlanda till Heathrow, London, sett två föreställningar, PETER PAN GOES WRONG och DISASTER, men hittills, den här dagen, har vi bara hunnit käka frukost. Fast det finns ingen anledning till stress: idag ska vi bara se en enda, ynka föreställning. Måndagar är ingen höjdardag vad gäller matinéer, verkar det som.
På vårt hotell, St. Giles, vid Bedford Avenue i Fitzrovia, ingår inte frukost, och det är helt okej. Det är så mycket roligare att tvingas att gå ut och äta, istället för att käka en hotellfrukost, och sen, ofelaktigt, gå tillbaka till rummet och såsa, innan man slutligen hittar ut på stan, nångång vid lunch. Och vårt rum har en vattenkokare, och snabbkaffe och tepåsar står framställda, så medan Patti-Li duschar brukar jag packa dagens väska och hälla i mej en kopp kaffe. Eller te, för vi är ju i alla fall i England. 

Trots detta kom vi igång sent, så frukosten blev mer en brunch, än en frukost. Eller, nästan en lunch, skulle man kunna säga. VQ Bloomsbury, stället där vi käkar, ligger i samma byggnad som hotellet, men med ingång från en annan gata, Great Russell Street, med det finns en bakre väg, genom hotellet, till restaurangen, och som hotellgäst har man rabatt. Dom har också öppet dygnet runt, och man kan få frukost när som helst, se det finns ingen anledning at stressa.  
Förra gången vi var i London, i våras, bodde vi på samma hotell, och käkade frukost här, en gång. Den gången beställde jag en Veggie Breakfast, med stekta ägg, engelsk muffin, spenat, hash browns, grillad tomat, stekt svamp och vita bönor i tomatsås. Nu nöjer jag mej med en kaffe och en fallafellburgare. Patti-Li tar en Club Sandwich och kaffe.  

Det är en väldigt speciellt känsla att guida i ett område du känner väl, men bara i teorin. Det är lite som om jag stigit in i en tavla, eller en film, eller nåt. Allt ligger där det ska ligga, och ser ut som det ska göra, det är bara det att allt plötsligt är i 3D, och finns liksom på riktigt. 
Det regnar, och vi vandrar under varsitt paraply. Det är inte direkt kallt, men jag fryser om fingrarna som håller mina hophäftade, utskrivna A4-sidor. Långsamt, med små avstickare in på sidogator, arbetar vi oss nerför Charing Cross Road. Jag berättar om mordbranden på Denmark Street, om bokhandeln Foyels, som lade Hitlers Mein Kampf på sitt tak istället för sandsäckar, under andra världskriget, och jag visar gatuskylten till Little Compton Street som man bara kan se om man går ut och ställer sej på en refug och kikar ner genom ett gatugaller.
När vi kommer ner till Cambride Circus, vid korsningen av Charing Cross Road och Shaftsbury Avenue, nere vid Palace Theatre, byter vi: och jag lämnar över ordet till Patti-Li.
Eftersom vi befinner oss i krysset där våra respektive gator möts, måste vi bege oss österut, för att komma till början av Shaftesbury Avenue. Eftersom vi inte vill gå på gatan två gånger, smiter vi in på en gata som verkar gå parallellt: Vi tar Phoenix Street, Vid Phoenix Theatre, rundar Phoenix Garden och fortsätter uppför New Compton Street
Mitt lokalsinne är inte vidare välutvecklat, men överallt annars, förutom i London, verkar jag ha en uppfattning om vart jag är på väg, söder eller norr, du vet, men när vi plötsligt - efter lite irrande - kommer fram New Oxford Street några kvarter från vårt hotell, där vi började, slår det slint i mitt universum. Har vi gått uppåt? Jag trodde vi gick åt höger, österut? Och visst borde det ta längre tid att ta sej hit?
Det visar sej att Charing Cross Road och Shaftesbury Avenue inte ligger i rät vinkel, som ett 90° hörn i en fyrkant, utan bildar tillsammans med New Oxford Street en slags triangel. Londons gatunät är lite som en gångarna i en gruva, man klarar sej inte länge utan en karta.
Patti-Li berättar om Shaftesbury Theatre, om Odeon Theatre, om något mord inne på Dean Street, och när vi närmar oss utkanten på Chinatown lotsar han in oss på The Theatre Cafe. Inte en minut för tidigt. Klockan är snart fyra. Vi har för länge sen bränt av brunchen.
The Theatre Café låter kanske lite mysigare än det verkligen är. För det är ett ganska ordinärt cafe, vars koncept är West Endshower. Väggarna är fyllda av affischer, många av dom signerade, och man har till och med fått tag på rekvisita, från vissa föreställningar, som en mask från PHANTOM OF THE OPERA, och man kan köpa en Starlight Espresso, en My Fair Latte eller en Charlie and the hot Chocolate, och få dom serverade i en pappersmugg med teateraffischtryck. Våra muggar gjorde reklam för THE BODYGUARD, en föreställning som vi inte var vidare intresserade av. Man säljer även teaterbiljetter och jag gick därifrån med ett ganska plastigt intryck, som om stället var en slags pressbyrå med teatertema, eller en sån där biljettkiosk runt Leicester Square där man också sålde kaffe. 
Det har blivit mörkt, när vi kommer ut, och efter att Patti-Li har berättat om Queens Theatre, Gielgud Theatre, Apollo Theatre - där vi kvällen innan såg PETER PAN GOES WRONG - och Lyric Theatre, fyra teatrar som ligger i ett litet kluster på samma sida av Shaftesbury Avenue, letar vi oss ner till Piccadilly Circus, och den guidade turen är över. 
Vi är nu på jakt efter mat, och vi tar Coventry Street till Leicester Square, men ställena häromkring är antingen snabbmat av typen hamburgerhak, eller ganska dyra restauranger. Vi irrar ut på Charing Cross Road, och in på the Strand, och arbetar oss långsamt i riktning mot Waterloo Bridge.
Teatern vi ska till ligger på andra sidan Themsen, i ett område som kallas Southwark. Namnet kommer från det gammalengelska sūth och weorc som betyder southern defensive work, eller sydligt försvarsverk, och syftar till att här låg ett fort, söder om London Bridge. Eftersom man befann sej utanför staden, levde man efter andra regler, och området var länge känt som ett nöjesnäste: The Rose, en teater där både Shakespeare och Marlowe jobbade, öppnade här 1587. 1599 öppnade Shakespeares egen The Globe, och 1997, 355 år efter att originalbyggnaden revs av puritanerna, byggde man upp en kopia, vid Millenium Bridge, vid Tate Modern. Vid Waterloo Station ligger också teatern Old Vic, grundad 1818.
Kvällen innan hade vi också sett DISASTER, på Charing Cross Theater, i the Arches, vid Villiers Street, en gata med massor av små mysiga matställen, och det kändes bara naturligt att återvända dit, när vi nu inte hittade något matställe någon annanstans, och det i alla fall låg åt det håll vi skulle. 

Daisy och Violet Hilton, systrarna vars liv kvällens föreställning, musikalen SIDESHOW, handlar om, var två verkliga personer, födda i Brighton, 1908, vars mor var en ogift barservitris. De satt ihop vid varsin skinka och höft, och deras bäckenben var hopvuxna. 
Jag tror inte man får säga siamesiska tvillingar längre. Någon pk-person har säkert bestämt att det är förolämpande mot Thailand, eftersom landet inte längre heter Siam, eller mot den här typen av tvillingar, genom att insinuera att dom alla kommer från samma land. Jag undrar om landet eller människorna känner sej mest förolämpade för associationen? Eller också är jag helt ute och cyklar, och ingen tar illa vid sej.
Mary Hilton, ägarinnan till baren där mamman jobbade, såg en kommersiellt möjlighet i flickorna, och så gott som köpte dom från mamman, började visa upp dom, och tränade dom i sång och dans genom fysisk disciplin. Dom turnerade reda som treåringar, och besökte Tyskland och Australien, innan dom hamnade i USA. När deras ”ägarinnna" dog, ärvdes dom av hennes dotter och hennes make, som misshandlade dom och tränade dom i att spela jazzmusik. Slutligen stämmer dom sina managers, och blir fria. Efter att vaudeville förlorat sin populäritet började dom turnera i burlesken, och dom var även med i filmen Freaks
Den ena av systrarna inledde ett förhållande med en musiker, men nekades äktenskapslicens i 21 stater. Några år senare lyckades hon gifta sej med den homosexuelle skådespelaren James Moore, för publicitet, och äktenskapet varade tio år, på papper. Fem år senare gifte sej den andra systern med en annan homosexuell man, dansaren Buddy Sawyer. Det äktenskapet varade i tio dagar. Deras sista framträdande var i Charlotte, Norht Carolina, 1961, där deras turneledare övergav dom, och dom stannade kvar och började jobba i en mataffär. Dom dog av Hongkongflunsan. En undersökning visade att den ena systern dog först, den andra två eller tre dagar senare.

Vi hamnar på Herman Ze German, en brittisk restaurangkedja som specialicerat sej på tyska korvar, och som finns på tre ställen i London. Det är inget stort ställe, några bänkar vid fönstret, och några bord längs ena långväggen.
Jag köper en Veggie Wurst med sauerkraut och currysauce, och pommes. Det är bara det att jag inte tittar så noga, när jag beställer min pommes, utan beställer Cheesy Pommes, som visar sej vara ett enormt berg av pommes täckt av smält ost och currysås, ett helt mål i sej, eller något en familj borde dela på. Jag tuggar och sväljer och knaprar och kladdar, men det är helt omöjligt att få i sej alltihop, och Patti-Li vägrar hjälpa till, eftersom han har nog med sitt: Två Currykorvar, pommes, och deras egen cola. 

Ytterdörren går inte igen av sej själv, och jag som sitter närmast får gång på gång gå upp och stänga. Till slut vägrar jag, och då reser sej en av kvinnorna vid ett bord lite längre in, och går fram och stänger. Hon ler mot mej, och säger något när hon går tillbaka, men jag uppfattar inte vad, och ler bara fånigt, tillbaka. Jag hoppas hon inte frågade vad klockan var, eller sa att min gylf var öppen, eller nåt sånt. 

1989 kom det en musikal om systrarna Hiton, TWENTY FINGERS, TWENTY TOES, med manus av Michael Dansicker och Bob Nigro, och musik och text av Michael Dansicker. Den gjorde avstamp i systrarnas liv, men försvann sen in i en fiktion där man lyckades separera dom. Den har, mej veteligen, inte satts upp sen dess.
Omkring åtta år senare, 16 Oktober 1997, hade ännu en musikal om systrarna, SIDESHOW, premiär på Richard Rogers Theatre, teatern som sett uruppföranden av bland andra GUYS AND DOLLS, DAMN YANKEES, HOW TO SUCCEED IN BUSINESS WITHOUT REALLY TRYING, NINE och båda versionerna av CHICAGO, den inte så lyckade urversionen, och den avsevärt mer framgångsrika nyuppsättningen. Det är för övrigt där HAMILTON idag spelar för fulla hus. 
En Sideshow, förresten, är en extra, sekundär produktion till en cirkus eller ett tivoli, mer en utställning än en föreställning.
Denna version, som var mer var mer framgångsrik, nominerades till fyra Tony Awards, Bästa Musikal, Bästa Manus för Bill Russell, Bästa Musik för textförfattaren Bill Russell och tonsättaren Henry Krieger, och Bästa Kvinnliga Huvudroll, en delad plats för Alice Ripley och Emily Skinner, men ingen av de nominerade van något. Av de ovannämnda är det bara Alice Ripley som har en tonystatyett, men inte för den här musikalen, utan för sin roll i NEXT TO NORMAL. Henry Krieger var visserligen nominerad för musiken till DREAMGIRLS, 1982, men den statyn gick istället till NINE, och han verkar inte vara en vidare produktiv man. Manus- och textförfattaren Bill Russell har inte någon musikal som kan mäta sej med DREAMGIRLS, i bagaget, hans för övrigt mest kända verk är nog ELEGIES FOR ANGELS, PUNKS AND RAGING QUEENS, som kom 1990.
Trots att SIDE SHOW fick mycket bra kritik var den ingen direkt kommersiell framgång, utan lades ner Januari, följande år, efter endast 31 förhandsvisningar och 91 föreställningar. 
När några år senare sattes upp på musikalen, hade man gjort avsevärda förändringar i föreställningen, speciellt vad gäller musiken, men inte heller den blev någon succé.

De två musikaliska hitsångerna i föreställningen är Who Will Love Me As I Am? och I Will Never Leave You, och den senare är en sång jag inte alls förstår. Den verkar nästan lite smaklös, eller ofrivilligt komiskt. En sång där två ihopvuxna personer bedyrar att dom aldrig ska lämna varandra? Det finns, för mej, en omedveten humor, eller ironi i det hela:
På åttiotalet fanns ett gayställe på Kungsholmen i Stockholm, Make Up, och där härjade under några år en dragshowgrupp som hette Die Stuttgart Gruppe, och en av deras shower var en bad-tasteföreställning där killar föreställande två sammanvuxna systrar mimade till Britt Dambergs Nancy, Nancy från Melodifestivalen 1960:

 Vi är tillsammans vareviga dag
Nancy och jag, här i vår stad…


När vi kommit över Waterloo Bridge föreslår Patti-Li att vi ska försöka hitta till teatern utan att kolla på någon karta. Det borde inte vara omöjligt, eftersom vi varit här förut, tycker vi, och börjar vandra uppför Waterloo Road. Vi går förbi Waterloo Station, förbi Old Vic, men när vi liksom lämnar citykärnan bakom oss och kommer fram till en rondell tar Patti-Li fram sin iPhone och kollar vilken av vägarna vi ska ta. Vi har inte all tid i världen. 

Southwark Playhouse skapades 1993, av Juliet Alderdice och Tom Wilson. Dom såg ett behov för högkvalitativ teater som kunde vårda och utveckla nystartade grupper och individer över lag, men även en teater med stark lokal anknytning. Ursprungligen låg teatern på Southwark Bridge Road, innan den flyttade in i ett av valven under Waterloo Station, en lokal som dom man var tvungen att lämna 2013, på grund av ombyggnad. Den nya temporära platsen, i en fabrikslokal kommer man att lämna 2018, då man flyttar tillbaka till en ny, fin lokal på Waterloo Station.

Vi har knappt hunnit in i lokalen innan jag hör mitt namn ropas ut, högt och ljudligt. Min kompis Lalala, en svenska som bott i London i snart 20 år, står där, triumferande och leende, som om hon inte alls var förvånad att över att jag plötsligt dyker upp. Jag tror att jag var mer överraskad att hitta henne, än hon var över att stöta på mej, här, på en liten teater i en förort i hennes hemstad. Vi hinner knappt prata någonting innan det är dags att gå in. Hon presenterar mej för två manliga vänner, men mötet blir lite hafsigt och slafsig, jag lärde mej aldrig deras namn, och kommer bara ihåg dom som en lång med glasögon och kanske skägg, och en kort med små händer och ansiktsfjun. Men absolut trevliga. 

Det här är den Brittiska premiären för musikalen, och det är första gången jag ser den. Jag vet att man gjorde en svensk uppsättning på Falkenbergs Stadsteater 2010, följd av en Sverigeturné, men den missade jag, tyvärr. 
Själva musikalen, materialet, är inte vidare intressant, tycker jag. Sångtexterna, över lag, är mediokra, med irriterande rim. I sången Come Look At the Freaks rimmar man med rader som Come Gape at the Geeks, och jag tycker nog att ordet Geek mer för tankarna till en slags nörd än något unikt som hör hemma i en freakshow. När man lite senare sjunger:
They'll haunt you for weeks
Come explore why they fascinate you
Exasperate you
And flush your cheeks.

Cheeks? Weeks? Det känns lite som om man hittat en bra titel, och sen desperat sökt efter ovidkommande ord som rimmar. 

Men vad den här produktionen har åstadkommit med materialet är imponerande. Det är inte långt till West End, rent geografiskt, men rent publik- och prestigemässigt kunde teatern lika väl ha legat i en helt annan stad. Hit hittar få teaterturister, bara de mest inbitna musikalälskarna, och så förstås lokalpatrioterna. Men kanske det är det som ger en viss frihet att skapa. Man sätter inte upp några mångmiljonproduktioner, men vad man har här är kredibilitet. Och personerna kunde du lika gärna se på nån av scenerna på andra sidan bron: Lousie Dearman som spelar den mer extroverte Daisy, innehar världsrekordet att vara den enda som har spelat på både Glinda och Elpheba i WICKED. 
Teatern ligger i en slags fabrikslokal, utan proscenium eller fasta bänkrader, vilket gör att man kan förändra teaterrummet hur man vill. Förra gången vi var här hade man också läktare på tre sidor om scenen, och en slags fond på den fjärde sidan, och även här har man samma upplägg. 
Scenen täcks att ett slag ofernissat, grånat plankgolv, som höskullen i en lada, men brädorna är lagda i enkla, stora formationer, som ett enkelt parkettgolv, och i fonden har man byggt upp ett slags genombrutna avsatser, med två trappor på varje sida om en slags entré. Allt är dekorerat med tivolilampor, i rundlar, bågar eller på vertikala stänger som fungerar som räcken i de ledstångslösa trapporna.

Musikalen täcker deras liv från att dom blir upptäckta av en talangscout när dom jobbar på en sideshow, frigör sej från Sir, mannen som ”äger” dom, börjar arbeta sej upp inom vaudeville, tills dess dom blir lovade ett filmkontrakt.
Huvudkonflikten ligger i att Daisy, den av tvillingarna som vill bli stjärna, är förälskad i deras manager, Terry, en man som besvarar hennes känslor, men som vill att man kirurgiskt ska separera systrarna, eftersom han vill ha en ”vanlig” fru, men samtidigt erbjuds dom ett filmkontrakt, men bara om dom fortsätter att vara hopväxta. Violet, i sin tur, vill bara vara som alla andra och för publicitet, och för att normalisera sitt liv, planerar hon att gifta sej med Buddy, en av dansarna i deras show, en homosexuell man, också han på jakt efter ett "normalt” liv. När dom inser att dom inte klarar det, erbjuder sej Daisy att göra det, med Terry... 

Produktionen imponerar mer än verket, det vill säga vad dom har gjort är bättre än själva musikalen. Särdeles imponerad var jag av lösningen att ensemblen plockade upp stavarna som bildade lysande räcken i trappan och använde dom som käppar. Genialt i sin enkelhet. 
Historien berättas av de artisterna på sideshowen, dels som en slags grekisk kör, dels i en del småroller, men de större rollerna, systrarna, Sir, Terry och Buddy, dubbleras inte, vilket är lite synd, för det hade rundat av berättandet. 

Detta är ingen produktion man blir rik på, dels för att salongen är ganska liten, dels för att man spelar under en kort period, utan anledning till att man gör det är kanske förhoppningen om en förflyttning, för att visa upp vad man kan, som ett slags showcase för alla inblandade, från skådisar till skapare, och för att man vill göra det. Scenografin och scenlösningarna imponerar stort, liksom personerna på scenen. Kostymerna, som i många fall är uppsydda, är underfundiga och ambitiösa, även om jag vissa fall skulle önska att de var lite mer paginerade  och de gånger dom känns lite hemsydda kan det mycket väl vara för att det är för att visa att systrarnas kläder var specialsydda. Det är egentligen bara vissa peruker som känns lite plastiga. 

Vad jag tycker är mest intressant är en av bihistorierna, den om Jake, en svart man som spelar kannibalkungen i Sideshowen, och som också ser sej som flickornas beskyddare. När Violet är på väg att gifta sej med den homosexuelle Buddy, erkänner Jake att han har älskat henne i hemlighet under flera år. Violet erkänner chockat att hon aldrig har sett honom i det ljuset, vilket jag tolkar som att hon, som nog inte trott att hon skulle kunna bli gift, aldrig ens tänkt tanken på att hon skulle kunna gifta sej med en svart man. Denna rasism, trots att den är beklagansvärd, gör henne på något sätt mer mänsklig.
Ibland finns det allmängiltiga i det specifika, det vill säga att ju snävare, ju mer inzoomad en historia är, ju lättare kan det ibland vara att hitta universella paralleller: En flicka som trillar ner i ett kaninhål, en dansk prins som inte kan bestämma sej, eller en sopsorterande robot på en övergivet planet, är alla berättelser där det går att hitta något att relatera till. I historien om två systrar som sitter ihop borde det också gå att hitta något som rör alla, men jag tycker inte att man varit vidare framgångsrik. Det verkar som om de ursprungliga skaparna har haft en ganska naiv inställning till materialet. För mej är infallsvinkeln fel, på något sätt. Man berättar utifrån vad vi anser är normalt, istället för att försöka förstå deras världsbild. Det skulle  också kunna finnas ett slags hat till den andre systern: ”Om det inte vore för henne hade jag varit som vem som helst.” Något som i det här fallet nästan borde gränsa till självhat.
Vad som är unikt och intressant i deras berättelse är att dom aldrig varit ensamma; att dom alltid har haft varandra. Det är tanken på ensamheten dom borde dras till, men inte rädslan att vara ensamma, för det borde vara ett helt främmande koncept för dom. 


Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

735:-  Hittills har scenkonsten 2016 kostat mej 6853:-

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan
 - att jag på Instagram heter https://www.instagram.com/joakim_clifton_bergman
- på Twitter heter https://twitter.com/EnIVeckan.
- och på  Snapchat heter jag CliftonBergman
- och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com 


Dessutom vill jag tack Mrs. Parker of the Algonquin för korrekturläsning och feedback.

Om du gillade det här kanske du gillar: 


DISASTER, på Charing Cross Theater i London: 

Några dagar senare, när vi sitter på planet hem till Sverige, ber jag Patti-Li att ranka alla föreställningarna vi har sett. Han behöver knappt tänka efter, innan han sätter DISASTER, på första plats. Och jag håller med. Det var som en särdeles lyckad nyårsafton, utan post-party depression.


PETER PAN GOES WRONG, på Apollo Theater,  i London:

Jag vet inte inte riktigt hur det började, eller hur det gick till: Ena dagen fanns det inga direkta planer på att åka till London, bara en ständig och oföränderlig önskan, och nästa dag var hotellrum, resa och flera föreställningar bokade och betalda. Jag och min kompis Patti-Li Leuk hade nämligen lyckats hitta en gemensam lucka i vårt späckade höstschema, och när vi slår våra huvuden ihop är eftertänksamhet inte en dominerande faktor. 
Frågor som "Borde vi?", "Kan vi?", "Ska vi?" besvaras alltid, eller oftast, med ett rungande ja!

Så under vår trenättersresa till London lyckas vi klämma in sex föreställningar, och vi hade kunnat se fler, men det verkar inte som om man spelar några matinéer på måndagar. Latmaskar.


 IMPROVISATIONER PÅ SLOTTET på Dramaten: När jag sitter i en salong bryr jag mej inte om pjäsen jag ser är nyskriven eller ett dammigt drama, om det är en man eller kvinna som har skrivit den, vilken sexualitet regissören har, eller varifrån personerna på scenen kommer. Jag bryr mej bara om ifall det jag ser är bra



THE MOUSETRAP, St. Martins Theatre, London, föreställning 89 22/11 2016.

$
0
0

Av Agatha Christie, regi Hugh Ross, med Karen Archer, Simon Haines, JamieHutchins, Christopher Knott, Hannah Lee, Simon Roberts, Tom Rooke, Kirsten Hazel Smith. 

If these old walls,
If these old walls could speak
Of things that they remember well,
Stories and faces dearly held,
A couple in love
Livin' week to week,
Rooms full of laughter,
If these walls could speak.
If these old halls,
Hallowed halls could talk,
These would have a tale to tell
Of sun goin' down and dinner bell,
And children playing at hide and seek
From floor to rafter,
If these halls could speak.
They would tell you that I'm sorry
For bein' cold and blind and weak.
They would tell you that it's only
That I have a stubborn streak,
If these walls could speak.

If These Walls Could Speak
av Amy Grant

Vi är i London, på ett trenätters, sexföreställningars kortbesök. Dagen innan hade vi guidat varandra på varsin gata: jag hade haft ansvar för att kolla upp Charing Cross Road, och min kompis Patti-Li Leuk hade haft hand om Shaftesbury Avenue, och det hade varit under hans guidning som vi hade hittat stället där vi hade bestämt att vi skulle käka frukost, följande dag.
 Det vill säga; idag. 

Hotellet vi bor på, St. Giles, på Bedford Avenue, i Fitzrovia, nästan längst ner vid Tottenham Court Road, serverar inte frukost. Eller, det ingår liksom inte, vilket är helt okej med oss, för det får oss ut på stan mycket tidigare, i jakt på frukost. Och då underlättar det om man redan i förväg vet vart man ska

Det var precis i början av hans runda, nästan längst upp vid New Oxford Street, när man precis har gått förbi Shaftesbury Theatre och korsat den svårkorsade High Holborn, som vi dagen innan hade stött på Franx Continental Cafe, bara en liten bit ifrån där Neal Street och Monmouth Street rinner upp i Shaftesbury Avenue
Min frukost: man har plockat bort allt kött och lagt till stekt svamp.
Det är inte mycket mer än ett hål i väggen, en avlång lokal med en disk längs den högra väggen, vid entrén, och ett fåtal bord på någorlunda obehörigt avstånd från varandra. Vi sätter oss längst in, och jag beställer en Veggie Brekkie, och Patti-Li tar köttalternativet, med bacon, korv hashbrowns, bönor och bröd, men byter ut det stekta ägget mot en extra tomat. 

Förra gången vi var här i London, i våras, var vi helt upptagna av att Snapchatta, men sen dess har Instagram lanserat Instagram Stories, och det har liksom tagit över, eftersom det är så mycket mer lättillgängligt. Precis som på Snapchat försvinner historien man lägger upp efter 24 timmar, men jag har kommit på ett knep: om man först filmar tio sekunder med telefonens egen kamera, och sen lägger upp den filmen på Instagram Stories, så har man kvar filmen på telefonen. Man måste bara komma ihåg att slänga filmsnuttar man inte kommer att vilja spara, något jag är väldigt dålig på. 

Teatern vi ska på, St. Martins, ligger inte långt härifrån, bara en bit nedanför Seven Dials, på West Street, så vi vill inte göra en för stor runda, bort från området, men eftersom vi dagen innan gjort Shaftesbury Avenue, bestämmer vi oss efter frukosten för att göra en irrare, och börjar vandra in på Neal Street, en av gatorna som omger Seven Dials.
Det är inte ofta vi gör en irrare, det vill säga, bara vandrar, utan något specifikt mål, eller plan. Visst, vi kan göra små avstickare, om vi ser något intressant på väg till något annat, men det här, att bara spankulera, är något vi gör väldigt sällan. 

Det är ingen tillfällighet att Seven Dials ser ut som det gör. På 1690-talet designade Tomas Neal en plan där man kunde maximera den del av tomternas fasad som vätte mot gatan genom att göra kvarteren trekantiga, eftersom det var på bredden, och inte på djupet, man tog ut hyra, och ett fyrkantigt kvarter skulle ha en himla massa innergård. Det är antagligen därför så många andra, enklare tomter är smala, men djupa. 
Jag förevigar min Rocky Road Cupcake från Lola's på Neal Street.
Hela det här området är översått med små, mysiga butiker, med fasader som ser ut som om man just spelat in Charles Dickens En Julsaga, och ännu inte hunnit demolera kulisserna. Här ligger tebutiker, smyckesbutiker, små skoaffärer och caféer, och vi köper en varsin minicupcake från Lola’s Cupcakes, en butik som inte är mer än en slags kiosk, och där man inte kan gå in, utan handlar över disk. Jag testar en Rocky Road, och Patti-Li provar en Oreo. Ibland är socker och fett precis vad man behöver.

Första gången jag hörde talas om Seven Dials - ett område som kallas så eftersom sju gator möts här, som visarna på en klocka - var genom en Agatha Christiebok, The Seven Dials Mystery, en av hennes tidiga, mindre intressanta historier, när hon liksom flörtade lite med spionhistorier och thrillers, innan hennes mord blev mysiga. Men det brydde jag mej inte om då: jag slukade allt Agatha. Det är faktiskt tack vare henne som jag är så fenomenastiskt bra på engelska: Jag antar att jag började läsa hennes deckare när jag gick i högre mellanstadiet, eller i högstadiet, och när jag länsat skolbiblioteket gick jag lös på ortens bibliotek, och när jag läst mej igenom det gick jag till bokhandeln, och det var där jag upptäckte att man kunde få tag i böcker av henne som inte var översatta. Och ärligt talat: dom är väldigt lättlästa. Det mesta är dialog. 

Jag, som tänker gator i nord-sydlig, eller öst-västlig riktning, uppfattar det som att gatan vi går på, Neal Street, går söderut, när den i verkligheten går lite mittemellan. Säger man sydösterut? Den går liksom inte rakt neråt, men inte heller rakt högerut, om man tittar ner på en karta, utan går liksom parallellt med den lilla visaren om klockan är halv fem. 
Följaktligen, när gatan tar slut, vid Long Acre och vi går till vänster, så tror jag att vi får österut, när vi i verkligheten går snett uppåt. Det hela är mycket förvirrande, på ett fascinerande sätt. 

Det går inte att skriva en bra guidebok över London. Det finns för många byggnader och ställen som intresserar, och om man tog med allt skulle den bli för tung att bära med sej, och bara övervikten när man flög skulle göra det hela ekonomiskt oförsvarbart. Kanske om det fanns en enorm pdf-fil att bära med sej på en iPad?
Följaktligen stöter vi hela tiden på imponerade, intressanta byggnader som inte omnämns i vår guidebok. 
Som Freemasons Hall, på Great Queen Street. Vi ser den på långt håll, en hög, vit byggnad som liknar något romarna kunde ha lämnat efter sej när dom drog från landet, på 400-talet. Eller, det ser nästan ut som om man huggit ut den ur en vit sandstensklippa, som om samma gubbar som hyvlade ut fasaderna i Petra tog en sväng förbi London, och hackade lite. Givetvis, när man kommer närmre, ser man att den är byggd i Art Deco-stil, vilket inte gör den mindre imponerande. Men i vår guidebok omnämns den inte alls. 
Det är en kyrka, av något slag, tror vi, men blir lite förvirrade över tidsinskrifterna över vad vi tror är ingången. 1717 och 1967? Kan det ena vara när dom började bygga, och det andra när dom var klara? Nej. Nog för att man hört om hantverkare som tar tid på sej, men det här är väl ändå över gränsen?
Vi vet inte var vi är. 
Givetvis kunde vi ha googlat, men vi var för cupcakehöga för att tanken skulle slå oss. Och vad googlar man på om man inte vet vad något heter? Det är inte förrän efteråt, när vi kommit hem och jag gått ut på google maps som jag lär mej vad byggnaden heter, och vad den är. 
Imponerade, förundrade, men med fler frågor än svar vänder vi tillbaka, och upptäcker att vi på vägen dit korsat Drury Lane, vilket ger Patti-Li en liten härdsmälta, rent geografiskt. 
”Hur-, men-, var-” mumlar han och ser sej omkring, totalförvirrad. ”Jag trodde Drury Lane låg därborta,” han pekar lite vagt åt något håll, ”inte här…” 
Vi svänger in på den förvirrande gatan, går förbi New London Theatre, där vi för några år sen tittade in för att undersöka om det fanns några biljetter kvar till kvällens föreställning av WAR HORSE, och kände oss lite förnedrade när vi bara fick ett elakt skratt tillbaka. Eller, i alla fall kändes det så. Vi tittar in på Oxfam, utan att köpa något, och eftersom det börjar bli dags att dra sej mot teatern. 

Agatha Christie Memorial. Och Patti-Li. 
Vid det lilla torget som bildas när Cranbourn Street möter Newport Street, på en plats som kalls St. Martins Cross, står Agatha Christie Memorial. Det är en två och halv meter fyrkant i tjock brons, formad som en stor, stående bok, genombrutan av en stor cirkel, i vilken man format en bild av författaren i profil, som en slags camébrosch. Jag vet inte varför det står just här, förutom att det bara är något kvarter till St. Martins Theatre, där hennes pjäs som vi snart ska se, THE MOUSTRAP, som överlägset innehar rekordet av att vara den förställning som spelats längst. 

Vi lunchar på ett Pret-a-Manger som låg, trodde jag, och har trott fram till skrivande stund, precis nu, när jag kollade fakta, på Charing Cross Road. Detta till trots att jag utger mej för att vara en någorlunda expert på just den gatan, efter dagar av idogt studerande, och borde har känt igen att vi inte var där jag trodde vi var. 
Lunch.
Det är den där förvirrande stadsplanen igen: enligt min uppfattning lämnar vi Agatha Christie Memorial och tar Cranbourn Street sydväst, ut till Charing Cross Road, när vi i realiteten måste ha tagit Upper St. Martins Lane, rakt norrut, förbi teatern vi skulle till, St. Martins Theatre, och sen vikt in på West Street, och gått nordväst, ut till Shaftesbury Avenue, inte långt från Palace Theatre.
Jag köper en ägg-trekantsmacka, en kaffe, och så lyxar jag till det med en Victoria Sponge Cake, en liten rund, sockerkaksliknande bulle, som delats och limmats ihop med smörkräm och jordgubbssylt. 

THE MOUSETRAP började som en kort radiopjäs 1947, kallad Three Blind Mice, efter den kända barnramsan från 1609:

Three blind mice. Three blind mice.
See how they run. See how they run.
They all ran after the farmer's wife,
Who cut off their tails with a carving knife,
Did you ever see such a sight in your life,


As three blind mice


 Den bygger på en verklig händelse, där en pojke, Dennis O’Neill, dog efter att ha vanvårdats av sina fosterföräldrar på en bondgård på landet, under andra världskriget.  
Föreställningens manus bygger på en novell, som i sin tur bygger på den ursprungliga radiopjäsen, men Agatha Christie ville inte att novellen skulle publiceras så länge föreställningen fortfarande gick. Den har inte utgivits i Storbritannien, men kom 1950 ut i USA under samlingen Three Blind Mice and Other Stories.
Pjäsen var tvungen att få ett annat namn, eftersom det redan fanns en pjäs med namnet THREE BLIND MICE. Den nya titeln, Råttfällan, föreslagen av författarens svåger, kommer från HAMLET, och är den titel Hamlet hittar på till den pjäs som gycklargruppen  ska spelas upp. 
Föreställningen hade sin världspremiär på Theatre Royal i Nottingham, 1952, innan den samma år, efter en kortare turné den 25:e November, kom till Ambassadors Theatre, på West Street, nära Cambridge Circus, en av de minsta West Endteatrarna, med en publikkapacitet på 444 sittande. Man planerar att sälja teatern till Delfont Mackintosh Theatres, som ha meddelat att dom kommer att döpa om den efter Stephen Sondheim när köpet gått igenom. 
Den 23:e Mars 1974 flyttade föreställningen, och två dagar senare, den 25:e Mars, öppnade man i den något större men mycket närbelägna St. Martins Theatre, som öppnade 1916 och har plats för 550 sittande, en flytt på endast 35 meter. Eftersom föreställningen bara gjorde ett uppehåll på två dagar för flytten, anses det att man inte har brutit spelperioden, och föreställningen har rekordet som den världens längst spelade pjäs, med över 25,000 föreställningar. Dramatikern själv trodde att pjäsen skulle gå i max åtta månader. 
Originalpolisen spelades av Richard Attenborough, som bland annat regisserade den ganska taffliga filmversionen av A CHORUS LINE, liksom Gandhi och Oh, What a Lovely War, en film som är väl värd att se för det korta nummer som Maggie Smith är med i. 
1965 och 1999 bytte man scenografi, men klockan som står på hyllan ovanför öppna spisen är kvar sen originaluppsättningen. 

Föreställningen vi går på har nummer 26.688, står det att läsa på en slags mekaniskt föreställningsräknare som hänger på väggen i foajén, tillsammans med många andra certifikat och utmärkelser. 

Som vanligt, på de flesta äldre teatrar i London, finns det ont om plats överallt utom i själva auditoriet. Foajén är inte mindre än många andra, här i stan, ungefär lika stor som en väldigt liten restaurang, eller ett normalt vardagsrum, och då har man ändå lyckats klämma in en biljettbås, och en liten hytt för försäljaren som säljer minnesmuggar, t-shirts och nyckelringar, handdukar och magneter. 

Det finns en liten bar i rummet ovanför foajén, och jag hoppas dom är mer populära i pausen, för när vi tittade förbi strax innan föreställningen, var den lika folktom som sista kapitlet i Agatha Christies Och Så Var Det Bara En, om man låtsas att bartendern är mördaren. 
Vi har plats på parketten, the stalls, och kommer dit genom några vindlande, smala trappor vars väggar också dom är fyllda av fotografier och memorabili från historiska tillfällen i pjäsens över 60-åriga historia.

Det är en mysig salong, helt olik någon teater jag tidigare har varit i. Den här går visserligen i rött, vilket inte är ovanligt, tvärtom, men istället för en inredning i vitt och guld, med änglar, gudar och utsirade gipsfigurer, eller en helt avskalad blackbox, har man här en inredning i mörkt, mahognyfärgat trä, med pelare och balustrader, och intrycket blir mer av en någorlunda modern kyrka, eller en hörsal på ett framgångsrikt universitet. Eller som en stor chippendalesoffa med knapptuftat läderklädsel. Om jag skulle ge den en könstillhörighet skulle jag nog säga att det är en mycket manlig inredning. Men då kanske man får bortse från färgen och mönstret på tapeter och heltäckningsmatta: vinrött med stora guldprickar. Längst bak, genom två breda dörröppningar, finns en liten bar, väl värd ett besök:  om inte annat än för utställningen av historiska råttfällor.

Publiken är en eklektisk samling: dom är inte övervägande teaterturister, och det känns som om många inte har kommit så mycket för att dom brukar gå och se föreställningar hemma eller här, utan för att detta, att se den föreställning som är med i Guiness rekordbok, är något man måste ha gjort när man är i London. Den, och London Eye, antar jag.

Det handlar om ett någorlunda ungt par, Mollie och Giles, som har köpt en herrgård för att öppna ett slags hotell. Det är vinter, och det snöar, och de första gästerna som kommit hit inser snabbt att dom inte kommer kunna ta sej därifrån. Vägarna har snöat igen, och telefonen har slutat fungera. Så dyker en skidande polis upp, och han berättar att det mycket väl kan finnas en mördare bland dom: en kvinna som just släppts ut från fängelset där hon suttit av sitt staff för att ha dödat ett fosterbarn genom vanvård har hittats mördad i sin lägenhet, och i en anteckningsbok funnen på brottsplatsen stod adressen till herrgården, tillsammans med en rad ur en känd barnramsa Three Blind Mice, och på en lapp som satt fastnålad på offret stod det ”Detta är den första”.
Precis innan paus begås mord nummer två. 

Scenografin är enkel på så sätt att den är konstant, det hela utspelar sej i ett av de större panelklädda rummen i herrgården, ett sånt som har fler dörrar och fönster per kvadratmeter än verkliga väggar. Det är fullt av gamla målningar, tunga draperier hänger framför fönstren, och fåtöljer och soffor i blommig klädsel står utställda på slitna mattor. 
Kostymerna är förvånansvärt moderna, eller tidlöst engelskt, kanske man ska säga. Herrarna har kostym, kavaj, västar, slipovrar och slipsar, kvinnorna klänningar och koftor och i ett fall till och med byxor. 

Man byter ut skådespelare varje år, någon gång i November, och det är kanske därför uppsättningen känns överraskande fräsch, eftersom jag antar att vi ser den efter att en ny trupp aktörer repats in. Om inte, det vill säga om de skådisar vi ser har spelat den åtta gånger i veckan i snart ett år, är det imponerande hur dom lyckas hålla liv i både föreställningen och sina roller.

När det är över stiger den person som begått morden fram och ber oss att inte avslöja vem det var som gjorde’t, så om du vill veta vem mördaren var får du själv åka dit och kolla, för jag har lovat att inget säga. 

Jag försöker att alltid köpa något från föreställningar vi ser, i första hand en t-shirt, men den här resan har jag haft otur: ingenstans har dom sålt några. På PETER PAN GOES WRONG köpte jag en mugg, på DISASTER ett program och en affisch, och på SIDESHOW fick jag nöja mej med bara ett program. Men här har jag tur och köper en marinblå t-shirt med en tecknad bild av den insnöade herrgården. Patti-Li köper en handduk och en magnet.
När vi kommer ut har det hunnit bli mörkt, och nästa kull av åskådare har börjat samlas. Jag, som har läst manuset, och redan visste vem mördaren var, tyckte att det var en förvånansvärt underhållande föreställning, medan Patti-Li inte alls var lika begeistrad. Han hade önskat lite mer rörelse i rummet, säger han, lite mer action, och det kan man ju förstå att vissa vill ha, om man går på en deckarhistoria. Jag, å andra sidan, gillade att folk inte bara förflyttade sej för att skapa rörelse, utan tyckte att de ganska låsta positionerna och bristen på rörelse hjälpte till att skapa en stämning av spänning och skräck.

Snart är det dags för den föreställning vi har högst förväntningar på: Cameron Mackintosh uppsättning av HALF A SIXPENCE. Jag är säker på att dom har både t-shirtar, kepsar, nyckelringar och väskor.

Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

677:-  Hittills har scenkonsten 2016 kostat mej 7530:-

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan
 - att jag på Instagram heter https://www.instagram.com/joakim_clifton_bergman
- på Twitter heter https://twitter.com/EnIVeckan.
- och på  Snapchat heter jag CliftonBergman
- och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com 


Dessutom vill jag tack Mrs. Parker of the Algonquin för korrekturläsning och feedback.

Om du gillade det här kanske du gillar: 


SIDE SHOW, på Southwark Playhouse, i London:

"Men vad den här produktionen har åstadkommit med materialet är imponerande. Det är inte långt till West End, rent geografiskt, men rent publik- och prestigemässigt kunde teatern lika väl ha legat i en helt annan stad. Hit hittar få teaterturister, bara de mest inbitna musikalälskarna, och så förstås lokalpatrioterna. Men kanske det är det som ger en viss frihet att skapa."


DISASTER, på Charing Cross Theater i London: 

Några dagar senare, när vi sitter på planet hem till Sverige, ber jag Patti-Li att ranka alla föreställningarna vi har sett. Han behöver knappt tänka efter, innan han sätter DISASTER, på första plats. Och jag håller med. Det var som en särdeles lyckad nyårsafton, utan post-party depression.


PETER PAN GOES WRONG, på Apollo Theater,  i London:

Jag vet inte inte riktigt hur det började, eller hur det gick till: Ena dagen fanns det inga direkta planer på att åka till London, bara en ständig och oföränderlig önskan, och nästa dag var hotellrum, resa och flera föreställningar bokade och betalda. Jag och min kompis Patti-Li Leuk hade nämligen lyckats hitta en gemensam lucka i vårt späckade höstschema, och när vi slår våra huvuden ihop är eftertänksamhet inte en dominerande faktor. 
Frågor som "Borde vi?", "Kan vi?", "Ska vi?" besvaras alltid, eller oftast, med ett rungande ja!

Så under vår trenättersresa till London lyckas vi klämma in sex föreställningar, och vi hade kunnat se fler, men det verkar inte som om man spelar några matinéer på måndagar. Latmaskar.




Playhouse Teater

$
0
0
BILJETTERNA SLÄPPTA TILL INSTANT PLAYHOUSE 2017!
Fem dramatiker, fem regissörer och Sveriges hetaste skådespelare med ett gemensamt uppdrag: att inom loppet av 24 arbetstimmar skriva, repetera in och ha premiär på fem helt nya pjäser!

Förra årets Instant Playhouse var en stor succé! Vi drog in 185.000 kr till Röda Korset och medverkade gjorde bl a Johan Rheborg, Bengt Ohlsson, Helena af Sandeberg, Olle Sarri och Sofia Ledarp. Vi kan redan nu utlova ett fantastiskt startfält även 2017! Den här gången kommer alla intäkter gå till Läkare utan gränser, och vi har satt som mål att samla in 300.000 kr!

Startskottet går 3:e februari kl 08.30 - då lottas dramatikerna ihop med skådespelarna i TV4's morgonsoffa - sen väntar 24 timmars intensivt arbete! Premiär 4:e februari kl 19! Biljettintäkterna går oavkortat till Läkare utan gränser.

Biljetterna kommer ta slut i rödaste rappet så vänta inte utan säkra din plats redan nu!

Varmt välkommen!

HALF A SIXPENCE, Noel Coward Theatre, London, 22/11 2016, föreställning 90.

$
0
0

Manus: Julian Fellowes, Text och Musik: George Stiles and Anthony Drewe, Producent och medskapare: Cameron Mackintosh, medförfattare av ursprungsmanus och ursprunglig musik och text: David Heneker MBE, Medförfattare av ursprungsmusikal: Beverley Cross, Regi: Rachel Kavanaugh Koreografi: Andrew Wright, Scenografi: Paul Brown, Ljusdesign:Paule Constable, Ljuddesign: Mick Potter, med Charlie Stemp, Ian Bartholomew, Devon-Elise Johnson, Emma Williams, Vivien Parry, Jane How, Gerard Carey, David Birch, Kimberly Blake, David Burrows, Nick Butcher, John Conroy, Matthew Dale, Jaye Juliette Elster, Tim Hodges, Alex Hope, Bethany Huckle, Samantha Hull, Rebecca Jayne Davies, Jennifer Louise Jones, Philip Marriott, Harry Morrison, Sam O’Rourke, Callum Train, Lauren Varnham, Annie Wensak

Look at her, a prisoner of the gutter,
Condemned by every syllable she utters
By right she should be taken out and hung,
For the cold-blooded murder of the English tongue.

Why Can’t the English 
ur MY FAIR LADY
Text: Alan Jay Lerner
Musik: Frederick Loewe

Det är eftermiddag, nästan kväll, när vi spankulerar nerför de upplysta gatorna i Covent Garden. Det är inte kallt, men lite kyligt, och den fuktiga luften piggar upp. Det är relativt bilfritt; bilisterna föredrar nog den större, parallella Charing Cross Road, som brusar bara något kvarter bort. 
En del av oss verkar lite osäker på vem som egentligen
var mördaren; andra verkar mest glada att det är över. 
Vi precis har sett THE MOUSETRAP på St. Martins Theatre, och vi ska snart in i en ny salong, lite längre ner på gatan, för att se ännu en föreställning, den här gången musikalen HALF A SIXPENCE.
Vid St. Martin’s Cross byter gatan vi går på både namn och karaktär. Den har hetat Upper St. Martins Lane, och har gett intrycket av att vara en slags bakgata, där man upplevde att fasaderna man gick förbi var baksidorna av hus som var mer intressanta från andra sidan. 
Nu heter den plötsligt bara St. Martins Lane, och den är kantad av mysiga butiksfasader som alla innehåller ställen  man kan äta på: Pizza Express, Pret A Manger, Steak & Co, Murakami, McDonalds, och den lite flådiga restaurangen Browns
Vi är lite hungriga, men vi har gott om tid: det är nästan två timmar till det är dags. 
Förra gången vi var här i London, i våras, hade vi ett helsike att hitta Kings Cross Theatre, där vi skulle se musikalen IN THE HEIGHTS. Vi kom nästan försent. Eller, vi kom försent, men på grund av sjukdom var man tvungen att kalla in en ersättare för en av rollerna, och därför fick man dröja lite. 
Så, även om vi vet var teatern vi ska till ligger, så tänker vi att det i alla fall är bäst att dubbelkolla att byggnaden står kvar, och sen hålla oss i närheten. 

Okej, den ligger kvar. Man har precis haft en matinéföreställning, och publiken som just släppts ut dröjer kvar, osäkra på vart dom nu ska ta vägen. 
Teatern, som är ganska liten, och som max kan klämma in 874 personer, hette ursprungligen New Theatre, öppnade 1903 och var byggd av skådespelaren och teaterdirektören Sir Charles Wyndham, vars andra teater, den något mindre Wyndham Theatre, byggd 1899, ligger precis bakom, rygg-i-rygg, med entré mot Charing Cross Road.
1973 bytte den namn till Albery Theatre, efter Sir Bronson Albery, som förvaltat teatern i flera år, men 2005 köptes den av Delfont-Mackingtosh Ltd, som gav den det mer flärdfulla namnet Noël Coward Theatre, när man efter en stor upprustning öppnade med AVENUE Q, 2006. 
Anledningen till att man valde just det namnet var att Coward för första gången uppträdde i en egenförfattad pjäs I’LL LEAVE IT TO YOU, här, 1920. 
Det var förresten här som Laurence Olivier, John Gielgud, Peggy Ashcroft spelade ROMEO AND JULIET, och 1960 hade Lionel Barts musikal OLIVER! premiär här, och spelade 2,618 föreställningar.

Nästan rakt över gatan från teatern ligger en EAT!-restaurang, en snabbmatskedja som funnits i över 20 år, och som har över 100 restauranger i Storbrittanien, och dom har en ganska intressant meny: här finns inte hamburgare eller pizza, tacos, korv eller sushi, utan man har istället matiga soppor, grytor, raguer, dahl, miso, laksa och pho, eller olika pajer som serveras med sås och potatismos. Rejäla saker, med andra ord. 
Det är alltid ganska knepigt att lite på vad personen i kassan rekommenderar. Ganska ofta försöker dom kränga vad dom har gott om, eller vad som är enkelt och går snabbt att ställa fram, men ibland föreslår dom verkligen vad som är rekommendabelt. Jag var egentligen sugen på en Caulifower and Kale Cheese Pie, men tänkte att jag skulle vara öppen för förslag, så när jag blev rekommenderad en Spiced Roast Vegetable & Freekah, en slags hot pot, kändes det liksom obekvämt att säga nej. 
Jag fick min lilla runda pappersburk fylld med en grönsaksgryta, inte olikt något jag kunde, och brukar göra, själv, och såg avundsjukt på när Patti-Li beställde en Steak, Mushroom & Red Whine Pie.
Någorlunda missnöjd med min mat.
 När dom dunkar på en hel hög ångande, gyllengult potatismos och slungar över tjock sås, då övervägen jag att slänga min pappersburk och gå och ställa mej längst bak i kön igen, men min snålhet, och en plötsligt konflikträdsla, hindrar mej. 

HALF A SIXPENCE började med H.G. Wells, en författare som nu för tiden är  mest känd för sina science-fictionböcker; Tidsmaskinen, Doktor Moreaus Ö, Den Osynlige Mannen och Världarnas Krig, allihop författade under 1890-talet. Han var en socialist, en pacifist, en diabetiker och var även nominerad till nobelpriset fyra gånger. 

1905 kom hans Kipps: The Story of a Simpel Soul, en berättelse om Arthur Kipps, en föräldralös oäkting som växer upp hos sin moster och morbror i en liten by i Kent, i sydöstra England. Som tonåring förälskar han sej i en kamrats syster, och hon ger honom ena halvan av ett sexpencemynt som ett minne, när han i en annan stad får jobb som försäljare i en tygaffär. Där förälskar han sej i en annan kvinna, som lär ut träsmide på en kvällskurs. En dag blir han påkörd av en skådespelare och dramatiker, vilket leder till en rejäl krogrunda, vilket i sin tur gör att han försvor sej, och får sparken. Men det visar sej att hans farfar har dött och han har ärvt 26,000 pund, så han friar till kvinnan med kvällskursen, vars bror erbjuder sej att förvalta hans förmögenhet. 
Försöken att ta sej fram och upp inom societeten gör honom mycket olycklig, och när han möter kvinnan som gett honom sexpencemyntet, som nu jobbar som jungfru, bestämmer han sej för att gifta sej med henne. Då visar det sej att hans tidigare tilltänkte svåger har spekulerat bort hans pengar, men eftersom han investerat några tusen i dramatikerns pjäs, som visar sej vara en hit, blir han återigen förmögen. 
Ja, det är en ganska idiotisk historia. 

1963 blev den idiotiska historien musikal, med text och musik av David Heneker, en kompositör och textförfattare som bland annat också skrivit texten till musikalen IRMA LA DOUCE, och text och musik till CHARLIE GIRL, tillsammans med Monty Norman, mest känd för att ha skrivit James Bonds signaturmelodi. 
Musikalen skrevs för Tommy Steele, en rock and roll-sångare som ansågs vara Englands svar på Elvis Presley, och eftersom han var skicklig på banjo skrev man in att det första huvudrollen gjorde när han blev rik, var att köpa en banjo. Rollen som flickan med sexpencemyntet var den första huvudrollen för  Marti Webb, som senare skulle blir den första att göra Andres Lloyd Webbers TELL ME ON A SUNDAY, 1980.
Man spelade 678 föreställningar på Cambridge Theatre i Seven Dials, där MATILDA THE MUSICAL går sen 2011, innan man öppnade på Broadway 1965, på Broadhurst Theatre, där man spelade 511 föreställningar med en någorlunda ung John Cleese i rollen som den förskingrande brodern. 
I musikalen har man gjort en stor förändring: I boken är det flickan som ger slanten till pojken, men nu är det han som ger den till henne. 
1967 kom en filmversion, också den med Steele, men Marti Webb fick nöja sej med att bara dubba Julia Foster som spelade den kvinnliga huvudrollen.  Detta blev förresten den sista filmen av George Sidney, regissören till bland andra filmmusikalerna  Annie Get Your Gun, Show Boat, Kiss Me Kate, Pal Joey och Bye, Bye Birdy

1962 öppnade The Chichester Festival Theatre i Chichester, en stad i Västra Sussex, i södra England, en bit nedanför London. Teaterns första artistiska ledare var Laurence Olivier, och det var här som den första National Theater Company startade, 1963, och det var här, 53 år senare, i Juli 2016, som en ny version av musikalen HALF A SIXPENCE, hade premiär. 
Eftersom producenten Cameron Mackintroshs scenbearbetning  av filmversionen av MARY POPPINS hade blivit en rungande succé, hade han kontaktat samma kreativa team igen. Manusförfattaren, Julian Felloges  är kanske mest känd för att ha skrivit teveserien Downton Abbey, men han ligger också bakom scenmanuset till Andrew Llloyd Webbers SCHOOL OF ROCK, som hade premiär på Brodway 2015. 
Kompositören George Stiles och textförfattaren Anthony Drewe, har arbetat ihop i över 30 år, och har skrivit elva musikaler, där den kanske mest bekanta är MARY POPPINS, men de har även skrivit HONK! , en bearbetning av H.C. Andersens Den Fula Ankungen, en musikal som nylingen satts upp av Teater Poff, på Farsta Teater i Stockholm.
De är långtifrån mina favoritmusikalskapare, och de tiotalet nya sångerna de bidragit med håller inte samma standard som originalets rejält mer trallvänliga hits, som Half A Sixpence, If The Rains Got To Fall, och Flash Band Wollop.

Hur långsamt man än äter kan man inte sitta på en snabbmatstrestaurang i över två timmar, och vi, som är snabba glufsare, är klara efter bara en halvtimme. Maten - grytan, pajen och moset - har lagt sej tung i magen, och vi bestämmer oss för en liten promenad i området. 
Vi går in på den mysiga St. Martins Court, en smal liten gränd, inte mycket bredare än en brandgata, som löper ut mot Charing Cross Road, och är smockfull av små mysiga, lite dyrare restauranger och flådiga designbutiker, alla ganska ointressanta för oss. 
Leicester Square har man öppnat julmarknad. Man har slagit upp ett plank runt hela torget, och först har vi lite svårt att hitta in, och när vi väl kommit till entrén är vi osäkra på om man ska behöva betala för att gå in. Men det är gratis. Man säljer godis och julkulor, handgjorda saker och rena rama souvenirer, och det är inget problem att få tiden att går. Patti-Li överväger att köpa en slags snurrande metall-mobil, att hänga i taket, en precis likadan som den han inte köpte förrförra våren, när vi var i Prag, men resonerar så att dom den nu har kommit till England är det bara en tidsfråga innan de kommer till Sverige. 

Teatern är inredd i något som påminner om Louis XIV och empir. Paletten är övervägande solkigt vit, beige och ljusgrå, med lite guld och köttrosa i horisontella stråk.  Trots att man rustade upp teatern för bra åtta år sen, tycker jag den redan känns sliten och liksom dammig, som en övergiven, fuktskadad herrgård. Smala, enkla kransar och girlanger i guld klättrar runt det välvda innertaket, och på väggarna på nedre balkong och parkett hänger vita medaljongporträtt mot en ärggrön bakgrund, som förstorade kamébroscher. 
Stolarna på parketten är puderrosa prickig plysch, och trots att dom antagligen är helt tidskorrekta, får färgen, mönstret och de rundade ryggarna mej att tänka på något som var nytt på åttiotalet. 

Vi sitter oförskämt bra
Vi sitter oförskämt bra, nästan i mitten på parkett, inte för långt fram, inte för långt bak, kanske något åt höger, men ganska rejält perfekt. När vi hade bestämt datum för vår Londonresa började vi köpa biljetter till olika intressanta föreställningar, och den här hade ännu inte haft sin första provpublik, så jag antar det var därför vi kunde få biljetter till en föreställning bara fem dagar efter premiären, för sen dess har recensenterna försökt hitta nya superlativ, för att kunna berömma föreställningen.

Vi har inte suttit länge, innan jag får en ganska rejäl puff i ryggen, bakifrån. 
”Sorry,” säger den äldre kvinnan, bakom mej, när jag vänder mej om, ”I was just trying to read your back…” 
Det fanns en tid när jag tyckte man skulle klä upp sej när man gick på teater; en fin kavaj, en snygg klänning, borsta igenom rufset, spray lite doft, du vet. Göra det hela till en lite förhöjd upplevelse, nånting extra. Det var förstås innan jag började gå på teater minst en gång i veckan. 
En del av mej tycker fortfarande om att folk klär upp sej. Bara jag slipper. Jag fullständigt avskyr att göra det. Jag känner mej utklädd, liksom. Obekväm.
Det var därför jag kom till teatern i en grön kermit-träningsjacka. Jag hade hittat den på Stadsmissionen vid Mariatorget i Stockholm några veckor tidigare, och den hade snabbt blivit en favorit. Det var inte det att jag kände mej fin: jag kände mej bekväm. Och färgen piggade upp. 
Det var ingen skitjacka, vilken som helst förresten, det var en adicolor, en slags klorofyllgrön limited edition-jacka från Adidas, med en Kemit broderad på bröstet.
En snabb sökning på Ebay visade mej att man kan köpa en likadan för uppemot 2,000 kronor. 
Jackan må bara dyr, men jag skulle nog inte kalla mej uppklädd, direkt.  
Jag lutar mej framåt, så och kvinnan böjer sej fram och läser högt på min rygg: It’s not easy being green, står det, i maskinbroderade bokstäver.
”No, it isn’t, no it isn’t!” skrattar hon, bakom mej.

Vi hade kanske för höga förväntningar, för vi var båda ganska besvikna på föreställningen. Visst, scenografin, kostymer och scenlösningar imponerade, och koreografi och dans var suverän, men regin och själva berättelsen var som från en ytligt, onaturlig hollywoodmusikal, en sån som folk menar när dom säger att dom inte gillar musikaler. Sångerna bidrar väldigt sällan till själva historien, och skulle kunna strykas utan att det påverka handlingen, eller stå på egna ben som nummer i en revy. De är inte heller framåtsträvande i sitt berättande, Pick Out A Simple Tune handlar om att spela banjo, If the Rain’s Got to Fall handlar om önskan att det inte ska regna just här, just nu, Flash, Bang, Wallop berättar om vikten av bröllopsfoton och Look Alive handlar om att arbeta i en tygaffär. 

De flesta karaktärer framstår faktiskt som tecknade. Det är ganska vanligt att småroller, eller biroller, är ganska grällt målade, och ofta inte är direkt trovärdiga, men det är ovanligt att en huvudroll är så irriterande grovt tillyxad. I manuset finns inskriven en slags vilja att utvecklas, att studera, men i realiteten har han stannat av. 

Foto av Manuel Harlan
I början får vi se huvudrollen som pojke, när han ger halva slanten till en flicka han är kär i, men när vi ser honom i nästa scen, sju år senare, verkar det som om han helt har stannat i utvecklingen, eller som om han är lite bakom flötet. Det är som om han bara fått regianvisningarna: 
"Var glad, positiv, naiv och lite dum. Dummare. Ännu dummare. Och var rejält energisk. Mycket mer rejält energisk."
Detta är den första, stor rollen för huvudrollsinnehavaren, som just slutat skolan och som påminner om en lycklig, dansant Sigourney Weaver. Han spelade rollen även i Chichesterversionen, men det var tal om att han skulle bli ersatt av en annan man, som senare backade ur. Jag kan inte låta bli att fundera på hur det skulle kunna ha blivit, kanske inte med en annan person, men med en annan personregi. 

Foto: Manuel Harlan
Kanske hade man också behövt göra en rockad eller rondat i manuset, och inte börjat berätta historien från huvudrollens barndom, utan låtit oss komma in mitt i handlingen, och få undra lite vad det är vi har missat, varifrån huvudrollen kommer, och vad som har hänt honom. Det finns en fin scen där huvudrollen, nu som rik och förlovad med kvinnan med kvällskursen, kommer till ett högborgerligt hem och träffar flickan med slanten, som nu jobbar som hembiträde. Ett bra ställe att börja. 

Men jag tyckte mycket om att kvinnan som han först skulle gifta sej med, inte splelas som en borskämd bitch, typ Nellie i Lilla Huset På Prärien, eller Baronessan i SOUND OF MUSIC. För mej är hon den enda verkliga personen på scenen, en levande människa, fast i en plastig musikalvärld.

I England har man en syn på klasstillhörighet som vi inte har i Sverige. Precis som i musikalen ME AND MY GIRL eller  MY FAIR LADY, verkar man vilja säga att man är liksom lyckligast i den klass där man hör hemma, där man har vuxit upp. Visst, du kan ta dej upp, men du kommer aldrig att bli lycklig någon annanstans.
Musikalen hade premiär i mitten av 60-talet, en tid av krig, revolutioner, kärnvapenhot, mord på politiska ledare, och jag tror att musikalens framgång berodde mycket på att när man inte orkar blicka framåt, inte vågar tro på framtiden, så börjar man titta bakåt, mot en tid då man uppfattade att landet, livet och folket var lyckligare. 
Den edwardianska eran, tiden då föreställningen utspelar sej, var en relativt kort period, från 1901 till 1910, efter drottning Victorias 60 år långa sorgtyngda styre, innan skotten i Sarajevo och första världskriget för alltid skulle förändra allt. 

Och kanske väljer man att sätta upp den nu och hoppas att folk ska komma av samma anledning: när Brexit, eu-haveri, främlingsfientlighet, pk-fascism, rasism, homofobism,  misogynism, religiös fanatism och terrorism breder ut sej, kan det vara skönt att titta lite bakåt, mot en tid när man tror att alla var lyckliga, även om allt givetvis är relativt. Skillnaden är kanske att på den tiden trodde man på framtiden, medan för oss ser det för tillfället ganska mörkt ut. 



Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

1066:-  Hittills har scenkonsten 2016 kostat mej 8596:-

Du vet väl -
- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan
 - att jag på Instagram heter https://www.instagram.com/joakim_clifton_bergman
- på Twitter heter https://twitter.com/EnIVeckan.
- och på  Snapchat heter jag CliftonBergman
- och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com 


Dessutom vill jag tack Mrs. Parker of the Algonquin för korrekturläsning och feedback.

Om du gillade det här kanske du gillar: 


THE MOUSETRAP, St Martins Theatre, i London: 

Det började som en kort radiopjäs 1947, kallad Three Blind Mice, efter den kända barnramsan från 1609:


Three blind mice. Three blind mice.
See how they run. See how they run.
They all ran after the farmer's wife,
Who cut off their tails with a carving knife,
Did you ever see such a sight in your life,
As three blind mice

 Den bygger på en verklig händelse, där en pojke, Dennis O’Neill, dog efter att ha vanvårdats av sina fosterföräldrar på en bondgård på landet, under andra världskriget." 


SIDE SHOW, på Southwark Playhouse, i London:

"Men vad den här produktionen har åstadkommit med materialet är imponerande. Det är inte långt till West End, rent geografiskt, men rent publik- och prestigemässigt kunde teatern lika väl ha legat i en helt annan stad. Hit hittar få teaterturister, bara de mest inbitna musikalälskarna, och så förstås lokalpatrioterna. Men kanske det är det som ger en viss frihet att skapa."


DISASTER, på Charing Cross Theater i London: 

Några dagar senare, när vi sitter på planet hem till Sverige, ber jag Patti-Li att ranka alla föreställningarna vi har sett. Han behöver knappt tänka efter, innan han sätter DISASTER, på första plats. Och jag håller med. Det var som en särdeles lyckad nyårsafton, utan post-party depression.



RAGTIME, Charing Cross Theatre, London, föreställning 91, 23/11 2016

$
0
0

Regi: THOM SOUTHERLAND, Orkestrering och Musikaliskt ansvarig: MARK ASPINALL Koreografi: EWAN JONES, Scenografi: TOM ROGERS AND TOOTS BUTCHER, Ljusdesign: HOWARD HUDSON, Ljuddesign: ANDREW JOHNSON, Kostymdesign: JONATHAN LIPMAN, Musikaliskt ansvarig: Jordan Li-Smith, Rollbesättare och producent: DANIELLE TARENTO, Producent: STEVEN M. LEVY, Producent: SEAN SWEENEY, Producent: VAUGHAN WILLIAMS, Med: Anita Louise Combe, Earl Carpenter, Jonathan Stewart, Anthony Cable, Ako Mithcell, Jennifer Saayeng, Gary Tushaw, Joanna Hickman, Valeria Cutko, Christopher Dickins, Tom Giles, Simon Anthony, Nolan Frederick, Seyi Omooba, Kate Robson-Stuart, James Mack, Lemuel Knights, Bernatdett Bangura, Sufia Manya, Martine Ludenbach, Jess Ryan, Alana Hinge, Riya Vyas, Ethan Quinn, Samuel Peterson.

Any time my little world is blue
I just have to look at you
And every thing seems to be
Some kind of wonderful
I know I can't express
This feeling of tenderness
There's so much I wanna say
But the right words just don't come my way

Some Kind Of Wonderful
av Carole King & Gerry Goffin.


”Has it started?”
Den unga biljettriverskan ser på oss, förvånad, och så verkar hon fatta:
”Oh, are you here for the show?”
Vi nickar, båda två, upp och ner, ivrigt.

Vi kommer aldrig för sent. Faktum är att jag ofta är pinsamt tidig, och Patti-Li, som gillar att ha koll, brukar också vara ute i god tid. Men den här gången har vi goofat: Trots att vi visste att föreställningen började 14:30, så hade vi på något sätt lyckats förtränga det, och istället ställt in oss på att det skulle starta 15:00. 
Och det fåniga är att vi faktiskt var här, bra mycket tidigare än 14:30; vi satt och käkade Bahn-mi, en slags underbar vietnamesisk baguett, på en liten restaurang, mittemot teatern.


Det är vår sista dag i London. Vi ska bara riva av en liten föreställning, innan vi sätter oss på tunnelbanan, åker ut till Heathrow och tar sista flyget hem. 
Vi har redan checkat ut från vårt hotell, St. Giles, uppe vid Bedford Avenue, nära St. Giles Circus, men vi har lämnat vår packing kvar i väskförvaringen och ska tillbaka dit och hämta dom när föreställningen är över. Vi har köpt en hudkräm åt vår vän Skäggige Skalman på Boots, och har käkat frukost på en Pret A MangerMortimer Street i Fitzrovia. Egentligen hade vi tänka käkat någon annanstans, var som helst, bara inte på en kedjerestaurang vi redan testat, men vi irrade runt för länge med tomma magar, och när blodsockret började sjunka började det bli omöjligt att välja, så vi tog det säkra före det osäkra, och gick in. 
Om jag inte var så snål och lat och benägen att lägga på mej, skulle jag käka frukost på lokal varje dag. Det är underbart att bara strosa in, slå mej ner, och bara få allt serverat. Jag beställer en stor kaffe, en äggfralla och en en slags ost- och tomatcroissant. Det låter som en rejäl frukost, jag vet, men vi kanske skulle kunna kalla det brunch, klockan är ju trots allt en bra bit över tio?
För att roa oss, mellan föreställningar, hade vi den här resan bestämt att vi skulle guida varandra på varsin londongata, och eftersom jag ännu inte var klar med min gata, Charing Cross Road, tar vi oss så småningom ner till  Cambridge Circus, där jag börjar babbla. 
Jag berättar om Palace Theatre, om London Hipprome, om Leicester Square tunnelbanestation, Wyndhams Theatre, vi irrar runt i St. Martins court, ett slags gränder bakom och runt teatern, och inne på Cecil Court berättar jag om Mozart och om Mrs. Calloway, kärringen som drev konjaksbar och bordell och som brände ner halva gatan för att få ut försäkringspengarna. 

Det ligger många teatrar på Charing Cross Road; Phonenix Theatre, Palace Theatre, Wyndham’s Theatre och Garrick Theatre, men Charing Cross Theatre, där vi ska se dagens matiné, är konstigt nog inte en av dom. Den ligger inte ens vid platsen Charing Cross, dit Charing Cross Road, också det lite oväntat, inte ens går. 
Gatan jag guidar på tar slut vid National Portrait Gallery, vid St. Martins Place, och man måste gå förbi Tafalgar Square för att komma till Charing Cross, som egentligen bara är en stor refug med en staty, omgiven av en massa trafik.
Báhn mì-macka på Báhn mì-restaurang.
Charing Cross Theatre ligger flera kvarter bort, lite undanskymt, lite hemligt, i ett tegelklätt valv bakom Charing Cross Station, men vi har inga problem att hitta dit, för vi var där två kvällar tidigare, för en välgörenhetsföreställning av musikalen DISASTER, till förmån för Make A Difference - MAD - trust, som stöder HIV/AIDS-projekt i Storbritannien och andra länder.
Anledningen till att vi kommer hit så tidigt är att vi den kvällen såg att det låg en Bahn Mi-restaurangn mittemot teatern. 
Vi gick in, beställde och satte oss och såg att folk började anlända, men vi tänkte att dom kanske skulle käka på teaterns restaurang, eller ta ett glas i baren, så vi bestämde oss för att ta en liten runda, istället.

”Oh, I’m sorry, it’s already started,” säger hon nu, kvinnan som var den enda som mötte oss vid dörren till den tomma teaterfoajén, när vi strosade in, i god - trodde vi - tid. De få människor vi för en stund sen hade sett här utanför, och som vi trodde var tidiga, måste egentligen ha varit såna som var lite sena.

Vissa teatrar släpper inte in någon efter att föreställningen börjat, men det här är gudskelov inte en sån. Vi får instruktioner att vänta, för om bara någon minut kommer det att komma ut några genom dörren, och då kan vi passa på att smita in. 
”Don’t bother looking for your places, just go up to the left, there are plenty of seats…”

Musikstilen Ragtimeär en slags musikalisk legering av marchmusiken, populariserad av John Philip Sousa, och polyrytmik med afrikanska rötter, och den var populär mellan 1895 och 1918, då jazzen tog över. Ragtime sägs ha påverkat såna klassiska tonsättare som Erik Satie, Claude Debussy och Igor Stravinsky.

Så tystnar musiken därinne i salongen, dörren öppnas och ett gäng personer i kostymer och med instrument i händerna ser på oss, lite förvånade, innan dom skyndar vidare, och kvicka som krypskyttar skyndar vi in i auditoriet och fram till att par lediga stolar, nånstans mitt i salongen. Eftersom vi har varit här förut så är salongen är inte okänd för oss. 
Inte heller scenen, visar det sej, för vi känner igen golvet av obehandlade plankor, och väggarna som är täckta av horisontellt liggande brädor, som väggarna på ett enkelt skjul. Längs fonden, och  bakre delen av vänster och höger vägg, löper en slags balkonger, eller lejdare, och - visar det sej - de två delarna på sidorna går att vrida in så att de möts, som för att till exempel bilda fören på ett skepp. Den enda övriga scenografi är två pianon, som kan rullas runt och användas på många sätt, och får föreställa många olika saker, som till exempel en bilen som blir demolerad i en rasistisk attack. 

På scenen står en mycket slank kvinna i vit klänning dekorerad med rosa tygrosor och spelar cello och sjunger ”Whee, Whee…” som när man gungar ett någon i en slänggunga.
I hennes blonda, uppsatta hår sitter två tygblommor, vid varje tinnig, som stora, spretiga astrar, och det ger henne ett lite vansinnigt, fjolligt utseende.
Hon och två korister verkar framföra nån slags musikalisk rättegång:

EVELYN NESBIT:
Your honor,
I was once the lady friend of Stanford White.

KÖR:
He's the famous architect!

EVELYN NESBIT:
Yes, that's right.
He put me on a velvet swing,
And made me wear... well... hardly anything!
Ruined at the age of fifteen,
Your honor!
Then I went a married Mr. Harry Thaw...

EVELYN NESBIT OCH KÖR:
Eccentric millionaire.

KÖR:
Oh! Oh!

EVELYN NESBIT
Harry's a jealous man.

KÖR:
Bang! Bang!

EVELYN NESBIT
That was the end of Stan.

Evelyn Nesbit och hennes cello.
Det visar sej att sångerskan föreställer en person som verkligen levt, Evelyn Nesbit, en it-girl från början på seklet, vars make sköt hennes älskare, men det visste jag inte då. Min enda kontakt med musikalen, och i förlängningen boken - som jag nu köpt men inte läst - och filmen - som jag ännu inte sett, men är väldigt nyfiken på - var genom min CD-skiva Forbidden Broadway Cleans Up Its Act! 
Forbidden Broadway är ett samlingsnamn för flera off-broadwayrevyer parodierande föreställningar på Broadway, skapade, skrivna och regisserade av Gerard Alessandrini, för vilka han vunnit en Tony Honors for Excellence in the Theatre, en Obie Award, fyra Drama Desk Awards, en Outer Critics Circle Award, två Lucille Lortel Awards och ett Drama League Award for Lifetime Achievement in Musical Theatre. Revyn hade premiär 1982, på Palssons Supper Club, där den spelade 2,332 föreställningar. Sen dess har man gjort 21 olika versioner, gett ut 13 skivor, och spelat 9,000 föreställningar, under 25 år.
Av döma av låt nummer 14, det nästan tio minuter långa Ragtime Segmet, handlar musikalen om en kvinna som hittar ett svart spädbarn i sin trädgård, tar hand om barnet och barnets mamma, medan barnets pappan spelar ragtime på pianot på nedre våningen, men eftersom sången är en parodi väver man in saker som Tony Awards och kritikern Ben Brantley, så när den svarta kvinnan ska be USA:s president om hjälp, och blir skjuten, vet jag inte om det tillhör musikalen eller bara parodin. 

Musikalen började 1975, som boken Ragtime, skriven av E. L. Doctorow, en författare berömd för sina verk inom historisk fiktion, en genre som blandar faktiska och fiktiva personer och händelser. Han var en storrökare och dog av lungcancer 84 år gammal, 2015, och skrev tolv böcker, tre volymer av noveller och en pjäs,  men han är mest känd för den här boken. 

Boken handlar om tre familjer, där allas liv på något sätt flätas ihop i en historisk kontext; en vit, förmögen familj, en judisk, fattig invandrande far och dotter från Lettland, och en svart ogift kvinna, hennes barn, och barnet far, en svart ragtimepianist. De påhittade karaktärer träffar verkliga, historiska personer, som Evelyn Nesbit, Harry Houdini, Henry Ford, J. P Morgan och Emma Goldman, och verkliga händelser följs av påhittade.

1981 kom en filmatisering, regisserad av Milos Forman, och blev nominerad till åtta Oscars. 

Musikalen hade världspremiär på Ford Centre of the Performing Arts i Toronto, Kanada, 1996, och 1997 öppnade man  i Los Angeles, där den gick i ett helt år, innan man flyttade till Broadway 1998. Man nominerades till tretton Tony Awards, men hade tyvärr premiär samma år som THE LION KING, som visserligen bara nominerades i 11 kategorier, men lyckades ta hem priset för bästa musikal.
Ragtime vann i fyra kategorier, för bästa manus, bästa text och musik, bästa orkestrering och bästa kvinnliga biroll gick till Audra McDonald, som har rekord i att både vara den aktris som vunnit flest Tony Awards, 6 stycken, och i att vara den ende person som har vunnit i alla fyra kategorier: Kvinnlig huvudroll och biroll i respektive pjäs och musikal.

Manuset var skrivet av Terrence McNally, som också bland annat ligger bakom manus till musikalerna KISS OF THE SPIDER WOMAN, THE RINK, THE FULL MONTY och CATCH ME IF YOU CANT, liksom pjäserna FRANKIE AND JOHNNY IN THE CLAIR DE LUNE, THE LISBON TRAVIAT, MASTER CLASS, och även min stora favorit, THE RITZ, i vars filmatisering Rita Moreno är bland det roligaste jag någonsin har sett. 
Text av Lynn Ahrens och musik skrevs av Stephen Flaherty, ett kreativt par som ligger bakom LUCKY STIFF, ONCE ON THIS ISLAND, MY FAVORITE YEAR, SEUSSICAL och ROCKY THE MUSICAL. 

Det är en tung musikal att sätta upp, rent ekonomiskt, med många roller och en stor ensembel och orkester. Man har haft ytterligare en uppsättning på Broadway, 2009, men den var inte framgångsrik. 2016 satte man upp en slags konsertversion på Ellis Island, en ö utanför New York där många immigranter hamnade innan de släpptes in i landet, och det talas om att sätta upp fullständigt produktion. 

Fattiga immigranter på skeppets undre däck.
Man skulle kunna beskriva musikalen som en slags amerikansk LES MISERABLES, med en handling som är om möjligt ännu mer invecklad. Det är nästan omöjligt att försöka berätta handlingen, för fakta och fiktion flätas samman, och omkring 21 olika livtrådar vävs ihop. Sånt som har hänt blandas med sånt som aldrig hände, men som skulle kunnat hända.

Gary Tushaw som Tateh, den judiska immigranten.
Det handlar om kärlek, hat, våld, rasism, främlingsfientlighet, men ingenting är svart eller vitt. Alla gör lite fel, och lite rätt. Det känns vuxet. Till exempel; den svarta, ganska framgångsrike, svarte mannen Coalhouse Walker Jr, stoppas av rasister som förbjuder honom att köra på vägen, som dom säger är privat. Han vägrar vända, och säger till sin fästmö - jag tror att dom är på väg att gifta sej - att hon ska stig ur bilen och återvända hem, utan en tanke på att hennes säkerhet. När sen bilen saboteras skjuter han upp deras bröllop för att istället gå till domstolen och försöka sätta dit de skyldiga, och under tiden går hans giftassugna flickvän på ett politiskt möte där hon hoppas kunna förmå presidentkandidaten att hjälpa henne, men hon blir istället misstagen för att vara ute för att skjuta honom, och blir ihjälslagen av säkerhetsmän, vilket gör att Coalhouse går över till den andra sidan: börjar bränna ner brandstationer och förstöra fabriker.
 Jag säger inte att han har fel i sitt agerande, eller, jo, det gör jag nog: det finns smartare sätt att hantera sånt här. 

Kostymerna känns utvalda och sparsmakade. Ingenstans upprepas ett klädval, ett snitt eller mönster, och allt är så detaljerat och precist att det känns som om man gjort ett inbrott på ett museum och skövlat skyltdockorna på avdelningen för historiska kostymer. Färgskalan går från skelettvitt till sotigt svart, med ett brunstigt spektrum, och lite köttrosa trasor inslängda. 
Sarah, Jennifer Saaeng 
Man har inte några uttalade musiker, ingen ren orkester, utan man kånkar runt instrument och spelar i de scener man inte deltar i, eller i vissa fall gör man både och. Jag antar att vissa personers styrka måste ligga i att hantera ett instrument, inte i att sjunga, och absolut inte i att agera, men det är omöjligt att avgöra vem som i första hand är vad; musiker eller skådis, för dom flesta verkar kunna allt.
Så har den här produktionen också nominerats till rekordraserande 11 Off West End-nomineringar, så kallde Offies, bland annat för regi, kostym, scenografi och koreografi, förutom manlig och kvinnlig huvudroll, och manlig och kvinnlig biroll.

Objectophilia kallas det när man förälskar sej i föremål, som Eiffeltornet, Frihetsgudinnan eller, vad-vet-jag: ett kylskåp. Jag har ingen aning om vad man kallar det när man faller för en föreställning, men jag föll, pladask. Lika hårt som jag för några år sen föll för Wermland Operas uppsättning av PARADE

Ibland är det här bloggandet av föreställningar ett rejält lidande, speciellt om det man sett inte varit vidare utmanande eller minnesvärt, men ibland är det ett rent nöje att försöka minnas:
Mother, Anita Louise Combre, med
Coalhouses och Sarahs son.
Du vet hur du dagen efter en särdeles rungande fest ligger i sängen och pinsamma minnen liksom bara sköljer över dej? Saker du knappt kommit ihåg att du sagt eller gjort bubblar plötsligt upp till ytan och får dej att gny av ångest?  
Just så är det skriva om den här föreställningen, men precis tvärt om.  
Ibland, mycket sällan, när jag går på en musikal, glömmer jag bort att dom sjunger, för dom agerar sångerna? Ibland, förresten, händer det i en pjäs att dom agerar så bra att det känns som om dom sjunger. 
Så är det hela tiden, här. Nästan alla är på scenen hela tiden, och alla, över lag, inte bara i de stora rollern, är nästan löjligt begåvade, och det känns liksom inte som om man tittar på en musikal, om du förstår vad jag menar. 

Eftersom vi kom in precis efter att huvudkaraktärerna presenteras tar det en stund att sätta sej in i handlingen, vem är vem, vem är vad, var är man och vad vill man, men det bidrog nästan till en starkare upplevelse, man hamnar liksom mitt i handlingen, och det faktum att vi missat några minuter i början ger föreställningen, när jag ser tillbaka på den, en nästan mytisk, och samtidigt nostalgisk kvalitet. Jag kan liksom fantisera ihop början själv. Det är lite som en arkeolog som hittar en staty som saknar en arm, ett ben, ett huvud eller en hand. Det som saknas blir nästan vackrare än det som finns. Jag minns den här föreställningen som jag antar att man minns ett sorgligt, vackert ögonblick, som ett sånt där sista farväl som man vet varar för evigt.


Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

Vanlig biljett, 453:-  Hittills har scenkonsten 2016 kostat mej 9049:-

Du vet väl -
- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan
 - att jag på Instagram heter https://www.instagram.com/joakim_clifton_bergman
- på Twitter heter https://twitter.com/EnIVeckan.
- och på  Snapchat heter jag CliftonBergman
- och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com 


Dessutom vill jag tack Mrs. Parker of the Algonquin för korrekturläsning och feedback.

Om du gillade det här kanske du gillar: 


HALF A SIXPENCE på Noel Coward Theatre, i London: 

"Vi sitter oförskämt bra, nästan i mitten på parkett, inte för långt fram, inte för långt bak, kanske något åt höger, men vi har inte suttit länge, innan jag får en ganska rejäl puff i ryggen, bakifrån. 

”Sorry,” säger den äldre kvinnan, bakom mej, när jag vänder mej om, ”I was just trying to read your back…” 


THE MOUSETRAP, St Martins Theatre, i London: 

Det började som en kort radiopjäs 1947, kallad Three Blind Mice, efter den kända barnramsan från 1609:


Three blind mice. Three blind mice.
See how they run. See how they run.
They all ran after the farmer's wife,
Who cut off their tails with a carving knife,
Did you ever see such a sight in your life,
As three blind mice

 Den bygger på en verklig händelse, där en pojke, Dennis O’Neill, dog efter att ha vanvårdats av sina fosterföräldrar på en bondgård på landet, under andra världskriget." 


SIDE SHOW, på Southwark Playhouse, i London:

"Men vad den här produktionen har åstadkommit med materialet är imponerande. Det är inte långt till West End, rent geografiskt, men rent publik- och prestigemässigt kunde teatern lika väl ha legat i en helt annan stad. Hit hittar få teaterturister, bara de mest inbitna musikalälskarna, och så förstås lokalpatrioterna. Men kanske det är det som ger en viss frihet att skapa."








SparaSpara

Just nu ser jag fram emot -

$
0
0
Genrepet av NATTVANDRINGAR I DEN UNDRE VÄRLDEN, på Kilen i Kulturhuset Stadsteatern.





"Någonting har hänt med Euyrdike. Hon verkar inte trivas på sitt jobb som systemutvecklare på företaget Digital Flux. Det är någonting som känns fel i livet, men det är svårt att sätta fingret på vad det är. En resa genom underjorden kanske kan få henne på andra tankar?"

Ensembleverket samarbetar med Drömmarnas Hus i Malmö och ungas röster 
från Rosengård utgör en del av den här berättelsen. Röster:
Fortunata Kolompar, Leonardo Secic, Adrian Secic, Ebba Backlund, Gabriella Jädert, Tala Radwan, Ali Hussein, Zahed Yossefi, Annie DeFay Hallworth och Josef Abbas. 
Verksamhetsledare Drömmarnas Hus: Liza Fry.

AV/REGI/SÅNGTEXTER JACOB HIRDWALL
MUSIK FREDRIK SÖDERBERG 
KOREOGRAFI JOHANNA LINDH
SCENOGRAFI CAROLINE ROMARE och PETER STOCKHAUS
VIDEOSCENOGRAFI TOM WALDTON
LJUS PETER STOCKHAUS
KOSTYM CAROLINE ROMARE
REGIASSISTENT PATRICIA OLMOS POLANCO
KOMMUNIKATÖR MARGARETA HALLQVIST
GRAFISK FORMGIVARE OLA CARLSON
FOTO KAROLINA HENKE
PRODUCENT BIRGITTA RÖNNHEDH

PÅ SCEN:
ANDREAS LILJEHOLM, CAMILLA LARSSON, ANNAKARIN HIRDWALL, 
LINDA LÖNNERFELDT, MALIN GÜETTLER och NIKLAS JARNEHEIM.


Hemsida HÄR
Biljetter och mer Kulturhusets information HÄR

Föreställningsdatum:

14/1 PREMIÄR 18.00
17/1 FST 19.00
19/1 FST 19.00
20/1 FST 19.00
21/1 FST 18.00
29/1 FST 16.00
2/2 FST 19.00
4/2 FST 18.00
6/2 FST 19.00
9/2 FST 19.00
10/2 FST 18.00


HONK, Fanfaren Kultur, Farsta, föreställning 92, 27/11 2016.

$
0
0
Jag håller nu på och skriver om HONK! med Poff! på Fanfaren i Farsta, och under tiden lägger jag upp lite länkar:


Idag ser jag fram emot -

$
0
0
- ett publikrep av FIGAROS BRÖLLOP av P.A.C. de Beaumarchais, Regi Tobias Theorell, Scenografi Herbert Barz Murauer, Ljus Torben Lendorph, Kostym Maria Gyllenhoff, Koreograf Anna Ståhl, Musik Janne Tavares och W. A. Mozart, Sångtexter Janne Tavares, Musiker Janne Tavares och Göran Martling, Peruk och mask Lena Strandmark och Anne-Charlotte Reinhold, Med Andreas Rothlin Svensson, Tova Magnusson, Grevinnan Almaviva, Eric Stern, Bahar Pars, Tanja Lorentzon, Pontus Gustafsson, Rakel Benér Gajdusek, Andreas T Olsson. 


Från Dramatens hemsida: 
 "Den galna dagen är mer galen än någonsin! En musikalisk och lekfull uppsättning i kabarékostym som blandar disco och Mozart, erotik och politik, allvar och fars.
Figaro och Susanna ska gifta sig. Båda är tjänstefolk till en greve som lider av åldersnoja och sviktande framgångar hos det motsatta könet och därför försöker använda alla möjliga maktmedel för att få till det med Susanna. Något som Figaro, Susanna och grevens hustru tänker förhindra. Att husan Marcellina älskar Figaro i hemlighet och att grevens unge page Cherubino är galet attraherad av alla kvinnor gör inte bröllopsbestyren enklare... Innan dagen är över har alla roller och relationer vänts upp och ned.
Denna pjäs, förlaga till Mozarts älskade opera med samma namn, blev en stor succé efter premiären 1778 – och ett subtilt startskott till den franska revolutionen genom sitt fräcka förkastande av adelns privilegier. På Dramaten spelades den för första gången redan 1799.
När regissören Tobias Theorell, senast Dramatenaktuell med De stora vidderna, tar sig an denna klassiker skapar han en vild blandning mellan olika stilar som förstärker verkets ytterligheter snarare än att försöka tona ner dem. En utgångspunkt som anknyter till pjäsens ursprungliga titel: Den galna dagen, eller Figaros bröllop. Publiken guidas genom handlingen av Andreas T OIsson som vill förklara så att allt blir precis rätt för publiken och samtidigt se till att alla håller tiden.
Musik blir det givetvis också. Uppsättningen är fylld av nyskriven disco, pop och punk av Janne Tavares som blandas med personliga tolkningar av Mozarts operaörhängen."

Biljetter och speldatum hittar du HÄR.

Jag vill passa på att rekommendera -

$
0
0

- en av mina absoluta favoritpodcaster: Behind the Curtain: Broadways Living Legend.

Det är en podcast med program två gånger i veckan: i ett av programmen intervjuar dom en person som är eller har varit verksam på Broadway, i det andra presenterar dom varsin favoritsak, det kan vara en skiva, en person, ett Youtubeklipp   och så vidare.   

Behind the Curtain: Broadways Living Legends är en podcast vars ambitions är att  bevara minnen, visdom och anekdoter från några av Broadways största artister. Från skådespelare till regissörer, designers till producenter, podcaster ger lyssnare den sällsynta chansen att höra Broadways mest intima berättelser från legender som var där när det hände. 

Podcastens värdar är regissören Robert W. Schneider och skådespelaren Kevin David Thomas
Det produceras med hjälp av Daniel J. Gutierrez.



Just nu ser jag fram emot -

$
0
0


- musikalen BOOK OF MORMON, som har premiär på Chinateatern den 29/1 2017. 

Från deras hemsidaThe Book of Mormon är mirakelmusikalen från South Park skaparna och kompositören bakom Disneysuccén Frost. Överöst med priser och hyllad som en frälsare av den komiska musikalgenren är den Broadways största succé under 2000-talet. Genom sin kärleksfulla historia som mästerligt kryddats med knivskarp komik har den attraherat såväl unga som äldre teaterbesökare och fått dem att både tappa hakan och garva käkarna ur led.


Biljetter hittar du HÄR.


SparaSpara

STJÄRNKLART, Stockholm Waterfront, föreställning 93, 7/12 2016.

$
0
0

Kostym Stefan Wåhlberg, Med Ola Salo, Jill Johnson, Henrik Schyffert, Molly Sandén och Martin Stenmarck.

What good is sitting, alone in your room?
Come hear the music play!
Life is a cabaret, old chum!
Come to the cabaret!
Put down the knitting, the book and the broom
It's time for a holiday
Life is a cabaret, old chum!
Come to the cabaret!
Come taste the wine
Come hear the band
Come blow your horn
Start celebrating
Right this way your table's waiting.
What good's permitting some prophet of doom?
To wipe every smile away
Life is a cabaret, old chum!
So come to the cabaret!


Cabaret
ur CABARET
av Kander & Ebb

Det är väldigt skönt, ibland, att bara sätta sej ner och se en show. Att liksom slippa ta ställning till en handling, hur väl den berättas, och hur man förhåller sej till vad det är den berättar. Att liksom bara luta sej tillbaka och säga: Underhåll mej!
Och har man tur så sitter man efter en stund inte alls lutad tillbaka, utan framåt, för man vill komma så nära scenen som möjligt.

Jag var lite småirriterad, för jag hade precis varit och tagit en step-up-klass på Friskis och Svettis, och det verkar som om det finns en - för mej, som är lite koreografiskt handikappad - irriterande trend att föra in mer och mer dans, och dra ner på själva handlingen som är anledningen till att jag är där: själva uppstigandet på en låda. Det snurras, det tas mambo-steg och cha-cha-steg omkring lådan, men sällan, och nästan bara i förbifarten, i brist på andra idéer, verkar det som, kliver vi upp på den. Givetvis är det inte så hos alla ledare, på alla step-klasser, så det gäller att hitta vad som passar var och en, men det är själva sökandet som kan vara lite deprimerande. Jag har också en irriterade vana att glömma namnen på de olika ledarna, så att jag inte minns vilken klass jag gillade, och vilken som bara gjorde mej på dåligt humör. 
Dessutom regnade det.

Stjärnklart är en show som dyker upp varje jul, och gör en julbordsturné, runt om i landet. När man säger julbord, så kanske det låter som något litet, intimt, som en trubadur som surrar i bakgrunden när man får sin välkomstglögg och en barbershopogrupp som river av några julhits till kaffet och konfekten. Det här är inte en sån show. Det är här är showernas motsvarighet till melodifestivalen. Det här är stort. Det här är några Börsen-shower på turné.
Varje år har man nya stjärnor som gästar, och det här året hade man Martin Stenmarck, Ola Salo, Jill Johnson, Henrik Schyffert, och Molly Sandén. Ganska generöst, eller hur? Jag menar, Salo, Johnson och Stenmarck skulle väl kunna sälja ut några arenor på egen hand?

Det är alltid lite knepigt att ta sej hit till Stockholm Waterfront, när man cyklar, tycker jag. På något sätt hamnar jag alltid på Kungsgatan, istället för på Klarabergsviadukten, och måste sen irra runt ett bra tag innan jag hittar dit jag ska. Förra gången jag var här, i somras, när jag såg familjeföreställningen BAMSE OCH VÄRLDENS STARKASTE MAN, kom jag från andra hållet, på något sätt, över nån av broarna från Kungsholmen, men den här gången lyckades jag trassla in mej med bland flygbussarnas vid World Trade Center, innan jag hamnade rätt.

Länge kunde privatpersoner inte komma och titta, utan man vände sej uteslutande till företag. Tyvärr kanske den här inställningen - att inte vara offentlig - har dröjt sej kvar vad gäller marknadsföringen, för tidigare på dagen, innan den förödande stepklassen, när jag hade försökt kolla upp vilka - förutom stjärnorna - som stod på scenen, och vilka som ingick i det kreativa teamet, hittade jag ingen information. Det var som om ingen hade ljussatt, koreograferat, regisserat, gjort kostymerna, körat, lirat instrument och bakgrundsdansat. 

Jag och min kompis Mackie Vazá har platser på balkongen, en bit upp, nästan i mitten. Lokalen är enorm, så man känner av att man sitter en bit ifrån scenen, men det gör inte så mycket, för det här är stor show, med stora uttryck, och hög volym. Det är bara om man, som jag, verkligen vill se vad det är för skor som Jill Johnson har på sej, eller vill se dansarna i vitögat, som man borde sätta sej närmre.
Halvvägs igenom showen gör man en lite längre paus, så att dom på parketten ska kunna avsluta sitt julbord, och jag och Mackie smyger ner till några lediga platser, nästan längst fram på balkongen. 

Scenen är byggd i två nivåer; med två trappar som löper och genom orkestern, med en slags mindre scen däruppe. Man har fyra dansare, två män och två kvinnor, och en körkvinna, och ingen av de fem behöver känna sej outnyttjad. Det känns lite som om de enda gånger dom inte är på scenen, det är när dom är ute i kulissen och byter kläder. 

Jag har ingen teve, och läser inga skvallertidningar, så jag har väldigt dålig koll på popsverige. På Sverige över lag, kanska man ska säga, men populärkulturen, som teveserier och underhållningsprogram, har liksom gått mej förbi. Jag känner till Jill Johnson, eftersom jag såg hennes show på Börsen. Och Ola Salo eftersom han varit med i några musikaler, men Molly Sandén är mej lite obekant. Jag tänker inte googla för att se om hon har varit med i Melodifestivalen, jag utgår från det, men jag tror att jag kanske blandar ihop henne med någon som heter Amy Diamond? 
Man kanske kan tycka att Henrik Schyffert är lite fel i det här sammanhanget, i en grupp av idel sångare, men han fungerar som en slags konferencier, kör lite intervjuer, stand-up, och till och med river av en egen version av en Back Street Boys-låten Everybody, komplett med koreografi, och sång. Det låter inte väldigt bra, och han rör sej lite som om tyngdlagen vore hans fiende, och det är underbart att se någon bjuda så mycket på sej själv. 

Vad som mest imponerar, musikaliskt, är att dom inte bara framför låtarna som vi är vana att höra dom. Jag älskar en bra cover, men inte en sån där som Robbie Willams skiva Swing When You’re Winning, när man liksom bara apar efter vad någon annan har gjort, och det imponerande är hur likt originalet man lyckas komma, utan att har gjort något helt eget av låten, som Annie Lennox gör på sin skiva Medusa, eller en av mina favoriter: K. D. Langs Drag

Flera gånger kommer Jill Johnson in på scenen, och efter en stund kommer Jill Johnson in på scenen, och jag inser att den första Jill Johnson inte var Jill Johnson, utan Molly Sandén, för Jill Johnson är liksom ”Jill Johnson” medan Molly Sandén är en Jill Johnson som liksom inte skulle kunna kicka omkull en pall. Hon har inte samma output, på nåt vis. Förutom rösten. Den är där. Om Jill Johnson är mer hämtade från musikalen RENT, är Molly mer en voiceoveraktris för en Disneyfilm. Absolut inget fel med det, men hon är mer en sångerska än en scenperson.

Kostymerna i första delen, går uteslutande i vitt och svart, men ett princemedleyt, kostymt, innebär en övergång till lila, som en liten pekning mot hans Purple Rain
Det måste vara ganska härligt att få ekipera Ola Salo, för den grabben kan bära upp kläder. Det verkar nästan som om man skulle kunna klä honom i vad som helst, och han skulle gå in på scenen och bara äga den. Många av hans kläder skulle få andra att se utklädda ut; han verkar bara uppklädd. 
Men kostymerna över lag är inte vad man skulle kalla dämpade. Det är fjädrar, fransar, paljetter och plymer, glitter och glans, precis som det ska vara. Det här är inte minimalism, det är maximalism av den där sorten som önskar att jag bara kunde frysa skeendet för att hinna ta in allt på scenen.

Det finns ett ganska slitet skämt som lyder: Det är konstiga tider vi lever i; nu dör folk som aldrig har dött förut. Men visst känns det som om 2016 var året då en hel drös av dom där man trodde var odödliga, försvann? Författarna Harper Lee, Edward Albee, Richard Adams, och Umberto Eco, fotografen Bill Cunningham, kläddesignern Sonia Rykiel, skådespelarna Gene Wilder, Zsa-Zsa Gabor, Carrie Fisher och hennes mamma Debbie Reynolds. Och den kanske lite mer obskyra, men världsberömda för mej: Lady Chablis, från boken och filmen Midnight in the Garden of Good and Evil. Till och med Fidel Castro och Muhammed Ali, men dom var kanske lite mer väntade.
Musikaliskt var det nämligen rena katastrofen: David Bowie, George Michael och Prince, under samma år. Vilka giganter finns kvar?

Timing är allt, och visst är det lite synd att Toots Thielman och Leonard Cohen dog just i år, och alltså blir rejält överskuggade av de mer kommersiellt framgångsrika grabbarna, annars kanske vi hade fått se en hyllning till dom på scenen, ikväll, men istället blir det Prince och Bowie som uppmärksammas. George Michael dog den 25:e December, och var alltså forfarande vid liv. 
Jag kan inte låta bli att fundera på hur Martin Stenmarck skulle framfört Too Funky

Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

Fribiljett, tack Stefan!  Hittills har scenkonsten 2016 kostat mej 9049:-

Du vet väl -
- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan
 - att jag på Instagram heter https://www.instagram.com/joakim_clifton_bergman
- på Twitter heter https://twitter.com/EnIVeckan.
- och på  Snapchat heter jag CliftonBergman
- och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com 


Dessutom vill jag tack Mrs. Parker of the Algonquin för korrekturläsning och feedback.

Om du gillade det här kanske du gillar: 


HONK! med Poff! på Fanfaren i Farsta: 

Ordet amatör kommer från franskans amateur, som i sin tur är hämtad från det latinska amator, en som älskar, och betecknar någon som håller på med något av kärlek, inte för pengar. Så egentligen är det inget nedsättande med uttrycket; i själva definitionen finns inget som tyder på att man också måste vara dålig på det man håller på med. En amatörskådis är bara någon som älskar teater så mycket att betalningen inte är det primära.
 Är det inte också intressant att det också på något sätt betyder att ”riktiga” skådisar inte älskar det dom håller på med?


RAGTIME, på Charing Cross Theatre, i London: Anthony Drewe, och musiken av 

”Has it started?”
Den unga biljettriverskan ser på oss, förvånad, och så verkar hon fatta:
”Oh, are you here for the show?”
Vi nickar, båda två, upp och ner, ivrigt.

Vi kommer aldrig för sent. Faktum är att jag ofta är pinsamt tidig, och Patti-Li, som gillar att ha koll, brukar också vara ute i god tid. Men den här gången har vi goofat: Trots att vi visste att föreställningen började 14:30, så hade vi på något sätt lyckats förtränga det, och istället ställt in oss på att det skulle starta 15:00. 


HALF A SIXPENCE på Noel Coward Theatre, i London: 

"Vi sitter oförskämt bra, nästan i mitten på parkett, inte för långt fram, inte för långt bak, kanske något åt höger, men vi har inte suttit länge, innan jag får en ganska rejäl puff i ryggen, bakifrån. 

”Sorry,” säger den äldre kvinnan, bakom mej, när jag vänder mej om, ”I was just trying to read your back…” 




EN MAN SOM HETER OVE, Rival, föreställning 94, 13/12 2016.

$
0
0

This is a man who thinks with his heart,
His heart is not always wise.
This is a man who stumbles and falls,
But this is a man who tries.
This is a man you'll forgive and forgive
And help and protect, as long as you live.
He will not always say what you would have him say
But, now and then he'll say something wonderful.
The thoughtless things he'll do will hurt and worry you,
Then, all at once he'll do something wonderful.

Something Wunderful 
Ur THE KING AND I
av Rodgers och Hammerstein

Är det bara jag, eller har Rival blivit en väldigt kreddig scen? 
”Den har alltid varit det,” kanske du säger, ”från det att dom öppnade och körde KVARTERET SKATAN, RAINMAN och Sissela Kyles DINA DAGAR ÄR RÄKNADE. Den är en sån där scen dit de hippa Stockholmarna går, om dom går någonstans överhuvudtaget. 
”Okej…” säger jag, för det verkar som om du vet vad du snackar om.

Tidigare på dagen har jag suttit och skrivit om PETER PAN GOES WRONG, som jag någorlunda nyligen hade sett i London. Jag hade också försökt läsa på lite om kvällens föreställning, men jag vet inte om det är en trend, eller bara ett irriterande sammanträffande, men jag tycker produktionsbolag har blivit ganska slarviga med att kreditera kreatörer. Någon vecka innan hade jag varit och sett STJÄRNKLART, och ingenstans på nätet hade jag hittat namn på vem om som koreograferat, regisserat, gjort kostym, scenografi och så vidare. Och det är samma sak med den här föreställningen: Det är inget problem att på Blixtens hemsida hitta bild och namn på den som är redovisningsansvarig, eller receptionist, eller grafisk formgivare, men att hitta information om vem som har ljussatt och designat ljudbilden är helt omöjligt.

Det regnade, och det tog lång tid att skriva om min londonresa. På fejsbook peppras det med länkar om folk som hade åsikter om Åhlens val av Lucia: en liten, mörkhyad kille. Jag kan ibland bli fascinerad över att folk orkar bry sej,  men jag kan bli mer förundrad över att medierna ger utrymme åt idiotiska åsikter, bara för att skapa stormar. 
En halvtimme senare är jag klar med mitt svar: jag har gaffat fast några liljeholmens runt mitt huvud, tänt på dom, och filmat mej när jag rivit av en ganska respektös version av Luciasången. Alltid irriterar det väl någon, men förhoppningsvis piggar det upp desto fler. Jag lägger ut filmen på fejjan och insta. 
Det går en halvtimme, kanske, och jag står i hallen, i regnkläder, på väg att cykla till Rival, då det ringer på min mobil. Nån på nån tidning har sett min film på instagram, och vill lägga ut den. Jag är lite förbehållsam, för jag är rädd att filmen ska användas som ännu en klabbe i åhlensluciabrasan, men har man sagt A får man man skeden i vacker hand och ro honom i land, så jag skickar över den. 
Jag sätter mej på cykeln och trampar in till stan, fullt beredd att medialt bli utnyttjad, missförstådd och hatad och avskydd av alla.


För två år sen, 2015, på julafton, precis när jag och mina föräldrar stod ute i fastun och tackade för oss, på väg hem, frågade min kusin, Meta Summer, om jag ville följa med på bio på annandag  och sen En Man Som Heter Ove. Det är kanske inget konstigt med det, om det inte vore så att vi firade jul nere på Öland, och det finns inga biografer där. Inte på södra Öland, i alla fall, och det var där vi var. Det fanns en aula i Mörbylånga, visste jag, för julen innan hade jag sett Hundraåringen Som Hoppade Ut Genom Ett Fönster Och Försvann, där. Men ingen riktigt biograf.
”Det finns en biograf i Torngård,” börjar Meta förklara.
”Ja,” avbryter min mamma, och jag hör på hennes ton att detta är något speciellt, ”den ligger egentligen i  Gräsgård, och dom gör avbrott mitt i filmen - ”
”- för att sälja korv,” skrattar min kusins sambo. ”Och den ligger i Degerhamn, kan man säga.”
Sånt kan man väl inte säga nej till? 

Uppe i Stockholm, på varje elskåp och lyktstolte, på varje buss, taxi och anslagstavla, hade man precis börjat göra reklam för Rheborgs monologversion, så när vi några dagar senare sätter oss i en bil och kör rakt ut i den mörka, snölösa ölandsnatten, har jag liksom inte klart för mej att Rheborg inte är med i filmen. Jag har inte läst boken, som kom 2012, för jag läser sällan svenska böcker, så jag har ingen aning om vad den handlar om. Nån som är sur, ser det ut som, på affischen, och jag antar att han heter Ove. 
Det visade sej vara en mycket fin film, och en lika bra biograf.

När jag nu äntligen ser scenversionen, saknar jag ingenting från filmen. Kanske är det så att jag fortfarande minns scener, och liksom omedvetet spelar upp dom i mitt minne, men jag tror inte det. Det känns som om jag är här och nu. 

Det handlar om Ove, en man som ännu inte uppnått pensionsåldern, men som fått gå från sitt jobb. Ingenting har blivit som han trodde att han hade rätt att förvänta sej. Hans liv och hans land har förändrats, och han känner inte igen sej. Han är, antar jag, vad vissa skulle kalla en vit, privilegierad man. Det är bara det att ingen talat om det för honom. Hans fru har dött, han har inga vännner, och han bestämmer sej för att ta livet av sej. Då ringer det på dörren. Livet, på gott och ont, har kommit på besök. 

Scenografin är enkel, men effektiv: i fonden en plankvägg som går att belysa bakifrån, så att ljus sipprar in mellan springorna. Några bänkar. Mer behövs inte. Kostymen likaså: en blåblek skjorta, en stickad väst med knäppning, ett par gubbjeans. 
Och en ensam man på scenen. 

Jag älskar monologer. Detta är dessutom en ypperligt utförd och iscensatt monolog, så jag sitter i på salongen, längst upp, längst bak,  och myser som en kliad katt. Framför mej sitter ett gäng ungdomar med invandrarbakgrund. När Ove nere på scenen börjar härma Parvaneh, en nyinflyttad granne som pratar svenska med brytning, tittar jag nervöst för att se hur dom reagerar. Dom skrattar, och armbågar varandra i sidan. Tydligen har ingen talat om för dom att den politiskt korrekta reaktionen borde vara att bli förnärmad. 

Om jag har några åsikter så är det att det går lite fort i början, nästan forcerat, men jag antar att man måste sno sej på att fånga publiken. Jag önskar också att man någonstans skulle få se Ove eller monologisten när han inte vet vad han känner, eller vad han ska tycka. En man som blir utsatt, perlex, bara någon gång. 
Men det här är bölande bra, sådär rörande att man får små harklingsklumpar längst bak i halsen. Man förälskar sej i Ove utan att han - både skådespelaren och rollen - verkar be om det. Det finns liksom inget poppispockande publikfrieri, tvärtom, gubben är hur sur som helst, och avig, mest hela tiden. Men långsamt, på något sätt, blir han en hjälte. En förebild. En person som försöker göra det rätta. Som inte fegar. 

Och jag skulle inte kalla mej en hjälte, men min luciafilm användes inte till att orsaka en folkstorm. Den dog en stilla död i mediaflödet, som vid det här laget var lite trötta på luciakriget. Hans Luciakrona kan vara landets fyndigaste stod det över ett foto av mej på deras hemsida. Videons röda playknapp har hamnat mitt i mitt ansikte och gör att jag ser ut som en clown, eller Rudolf med röda mulen. 
Jag har i skrivande stund inte emottagit ett enda dödshot.




Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

Fribiljett, tack Git!  Hittills har scenkonsten 2016 kostat mej 9049:-

Du vet väl -
- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan
 - att jag på Instagram heter https://www.instagram.com/joakim_clifton_bergman
- på Twitter heter https://twitter.com/EnIVeckan.
- och på  Snapchat heter jag CliftonBergman
- och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com 


Dessutom vill jag tack Mrs. Parker of the Algonquin för korrekturläsning och feedback.

Om du gillade det här kanske du gillar: 


STJÄRNKLART, på Stockholm Waterfront:

Stjärnklart är en show som dyker upp varje jul, och gör en julbordsturné, runt om i landet. När man säger julbord, så kanske det låter som något litet, intimt, som en trubadur som surrar i bakgrunden när man får sin välkomstglögg och en barbershopogrupp som river av några julhits till kaffet och konfekten. Det här är inte en sån show. Det är här är showernas motsvarighet till melodifestivalen. Det här är stort. Det här är några Börsen-shower på turné.


HONK! med Poff! på Fanfaren i Farsta: 

Ordet amatör kommer från franskans amateur, som i sin tur är hämtad från det latinska amator, en som älskar, och betecknar någon som håller på med något av kärlek, inte för pengar. Så egentligen är det inget nedsättande med uttrycket; i själva definitionen finns inget som tyder på att man också måste vara dålig på det man håller på med. En amatörskådis är bara någon som älskar teater så mycket att betalningen inte är det primära.
 Är det inte också intressant att det också på något sätt betyder att ”riktiga” skådisar inte älskar det dom håller på med?


RAGTIME, på Charing Cross Theatre, i London: Anthony Drewe, och musiken av 

”Has it started?”
Den unga biljettriverskan ser på oss, förvånad, och så verkar hon fatta:
”Oh, are you here for the show?”
Vi nickar, båda två, upp och ner, ivrigt.

Vi kommer aldrig för sent. Faktum är att jag ofta är pinsamt tidig, och Patti-Li, som gillar att ha koll, brukar också vara ute i god tid. Men den här gången har vi goofat: Trots att vi visste att föreställningen började 14:30, så hade vi på något sätt lyckats förtränga det, och istället ställt in oss på att det skulle starta 15:00. 



DONNA JUANITA, Kulturhuset Stadsteatern, föreställning 95, 21/12 2016.

$
0
0
Foto: Carl Bengtsson/Skarp Agent och Matilda Rahm

Sångtexter Hans Alfredson & Tage Danielsson, Av och regi Johanna Garpe, Av Erik Norberg, Scenografi Lars Östbergh, Kostym Kersti Vitali Rudolfsson, Ljus Erik Berglund, Ljud Kristian Oscarsson & Petter Samuelsson, Mask Katrin Wahlberg, Koreograf Roger Lybeck, Kapellmästare Carl Bagge, Musik av bl a Franz Schubert, Gunnar Svensson, Hoagy Carmichael, Stylist lanseringsbild Ursula Wångander, MED: Gina Dirawi, Claire Wikholm, Matilda Ragnerstam, Robin Keller, Kristofer Kamiyasu, Kajsa Reingardt, Ole Forsberg, Fredrik Lycke, Kalle Westerdahl, Ann-Sofie Rase, Sven Ahlström, Maja Rung, Stran Cetin, Kristofer Kamiyasu, Albin Flinkas, Musiker Carl Bagge, Per Ekdahl, Per "Texas" Johansson, Nils Janson, Joe Williamson

Why can't a woman be more like a man?
Men are so honest, so thoroughly square;
Eternally noble, historically fair;
Who, when you win, will always give your back a pat.
Why can't a woman be like that?
Why does ev'ryone do what the others do?
Can't a woman learn to use her head?
Why do they do ev'rything their mothers do?
Why don't they grow up- well, like their father instead?
Why can't a woman take after a man?
Men are so pleasant, so easy to please;
Wherever you're with them, you're always at ease

A Hymn to Him
ur MY FAIR LADY,
musik: Fredrick Loewe
text: Alan Jay Lerner

Ibland har man tur: innan föreställningen hade jag försökt köpa en sistaminutenbiljett från automaten i Kulturhusets biljetthall. Det fanns en plats nästan längst fram, i mitten, men när jag försökte välja den blev det hela tiden fel på automaten, och jag fick börja om. Automaten och jag är inte vänner, sen gammalt, jag vet inte vad jag gör för fel, och efter femte försöket gav jag upp, och tog en nummerlapp.
När det blev min tur var platsen redan såld, till någon annan. Och det är vad jag menar med tur: skådisar gör oftast ett väldigt bra jobb, och det är oftast inte deras fel om föreställningen är ointressant, så jag försöker ofta se intresserad ut, för deras skull.
I det här fallet hade det varit omöjligt. 
Jag satt utom synhåll och suckade, irriterat, uppe på första balkong, tillsammans med en massa pensionärer - detta är en föreställning som verkar attrahera den äldre demografin - ackompanjerad av illa viskade utrop som ”Jag hör inte vad hon säger!”, ”Förstår du vad hon säger?”och ”Vad sa hon?”
Man har valt att låta Gina Dirawi prata en mycket bred dialekt, trots att ingen annan i hennes familj gör det. 

Jag hade kommit dit, kanske inte förväntansfull, men på gott humör, för jag hade tidigare skrivit klart mitt blogginlägg om SIDE SHOW, i London, och hade även lyckats handla årets sista julklappar. Eftersom vi närmar oss slutet på Januari kan jag berätta vad det blev: Jag cyklade till Gudrun Sjödéns outlet i Årsta, gick lös bland vintage-ställningarna, och cyklade hem nån timme senare, några tusen fattigare, men med mammas, mosters och kusinens julklappar fixade. Några trisslotter löste problemet med resten av familjen. 

Det tog inte lång tid in i föreställningen innan jag började tänka: det här skulle kunna ha blivit riktigt bra. Med en annan regissör, kanske, nej, säkert, och definitivt med ett annat manus. Skådisarna - många av dom - är klara favoriter, kostym, scenografi, mask och peruk är bra, och koreografi och iscensättning wobblar mellan bra och mycket bra. 
Tänk, vad innovativt det hade varit om man hade rekonstruerat någon av Hasse och Tages gamla revyer, som GULA HUND, LÅDAN, GLASET I ÖRAT eller 88-öresrevyn, istället för att antagligen tro att man kan göra något bättre. Eller i alla fall intressantare?
Hasse och Tages revy SPADER MADAME floppade rejält när den sattes upp på Oscarsteatern 1969. Den kallade sej själv ett överklassnöje, och använde sej uteslutande av Shubert-musik. Kanske är vi redo för den nu? Vi har Robin Keller, Fredrik Lycke, Kalle Westerdahl och Sven Ahlström som kan täcka upp för Hasse Alfredsson, Tage Daniellson, Gösta Ekman och Martin Ljung, och Kajsa Reingart, Ann-Sofi Rase och Maja Rung som kan ta över från Monica Zetterlund, Birgitta Andersson och Grynet Molvig.
Eller varför inte göra en best of-föreställning? 
I alla fall är det musiken, och många gånger sången, som är den stora behållningen. 

En jukebox-musikal är en musikal som återanvänder redan inspelad musik i ett nytt sammanhang, och som sådan brukar musiken vara det viktiga, och själva handlingen brukar vara ett slags mer eller mindre begåvat dramatiserade övergånger mellan sångerna, men när jag tänker tillbaka på den här föreställningen, och läser låtlistan, är det handlingen jag kommer ihåg, och har svårt att ens minnas hur många av sångerna var iscensatta, så lite verkar dom ha fört handlingen framåt. Man verkar bara riva av dom, och var i föreställningen man sjunger dom, och varför, verkar inte vara förankrat i handlingen. Jag minns att Kajsa Reingart sjöng O Vad En Liten Gumma Kan Gno, och att Kalle Westerdahl och Ann-Sofi Rase rev av Hon Och Jag, men vem sjöng Grym och Vidrig, Är Jag För Banal, och Pigornas Kurt? 
Och det mest talande kanske är att man inte sjunger Donna Juanita, sången om Don Juans syster, som försökte göra samma erotiskt erövringar som sin bror, men som bemöttes på ett helt annat sätt. 

Det handlar om Anita, en ung flicka från Kramfors, som efter middagen blir ombedd av sin mamma att hjälpa till att duka av. När hon frågar varför hennes bror inte behöver hjälpa till, får hon till svar att mamman minsann inte tänker låta en man hantera hennes porslin, eller nåt sånt. Detta, obegripligt nog, får Anita att slita in brevbäraren i en skrubb, ha sex med honom, och sen fotografera honom. Jag vet inte riktigt vad det är hon fotograferar, om hon bara tar ett kort på pillesnoppen, à la Cynthia Plaster Caster, en groupie som gjorde avgjutningar av rockmusikers organ, eller om hon på något sätt lyckas fotografer hela akten. Det kontroversiellt intressanta är kanske att män som gillar att skicka dickpics får veta att det verkligen verkar finnas kvinnor som uppskattar en bånge på bild.
Så ger sej Anita - nu med det mer hippa, något sökta namnet Donna Juanita - ut i världen, för att fucka och fota. Hennes bror, som till skillnad från sångens Don Juan, verkar vara något av en eunuck, följer med för att hjälpa henne dokumentera framfarten. 
Vad som känns lite ojämlikt, är att alla män, istället för att säga tack och adjö, efter akten, verkar kära ner sej i Juanita. Det är som om man inte riktigt kan förmå sej att berätta en historia där man och kvinna bara har suverän sex, och sen aldrig ses. Det blir liksom inte ett ömsesidigt, samtyckande sex, där man båda bara utnyttjar varandras kroppar, utan man har av någon anledning valt att männen förälskar sej i henne, och börjar jaga henne land och rike runt, så att dom genom en högmoralisk läsning fortfarande är henne trogen. Jag anar ett slags tvivelaktigt, dolt budskap där kvinnans egentliga mål är att bli uppvaktad, jagad, beundrad, fortfarande, till syvende och sist, ett objekt; den som jagas, inte den som jagar. 

I en parallellhandling får vi följa den äldre Donna Juanita, nu med hemtjänsthjälp, några vilka hon verkar ha sex med - dom är män, så det är inte övergrepp eller maktmissbruk, även om motsatt situation hade varit omöjlig att visa upp på en politisk korrekt scen  - för givetvis måste man visa att en äldre kvinna är sexuellt attraktiv för mycket yngre män, även om ordet gerontofil aldrig nämns. 
En man som kallar sej Don Juan verkar ha stulit hennes livs historia och skrivit en bok, och Donna Juanita, med en hemtjänstkvinna som sin Sancho Panza, ska försöka avslöja, med sina foton som bevis. 
Det är ganska uppenbart att varken författare eller regissör har arbetat inom hemtjänsten, för man ger en fullständigt inkompetent bild av hur mycket tid var brukare får tilldelad, och vilka pensionärer som anses ha rätt till hemtjänst. Givetvis får man ta sej konstnärliga friheter, men många i publiken - de flesta har inte långt dit - kommer att bli väldigt besvikna om detta är vad dom förväntar sej av vårdsverige. 

På något sätt, lyckas man säga precis motsatsen till det jag förväntat mej. Jag hade trott att jag skulle få se en slag pretto-feministisk föreställning som antingen bara beklagade att kvinnor inte kunde leva loppan på samma sätt som män, eller kanske en mer intressant läsning där man kom fram till att det kunde dom visst, om dom bara slutade snacka skit om andra kvinnor som gjorde det. 
I ett Sverige som börjat gå från frigjort och jämlikt, och där antifeministiska kulturer ökar, beter hon sej precis som ett typexempel på vad patriarkerna tror att kvinnor skulle göra utan övervakning: Det finns inget stolt, maktfullt eller ens en erotiskt njutning över denna Donna Juanita. Hon är i det närmsta nästan förståndshandikappad och borde kanske ha en ledsagare med sej om hon går ut, precis som vissa fäder förespråkar. Att hon inte är så smart hade inte gjort så mycket, om det hade verkat som om hon hade fått någon slags sexuell stimulans av alla män hon ligger med, men nu verkar hon bara syssla med något slags hämnd-knullande, för att hennes mamma bett henne hjälpa till med disken. Jag förstår inte vad hon får ut, om hon inte njuter av det, och vad man i såna fall vill säga.

När jag åker hem funderar jag på vad Albin Flinkas och Fredrik Meyer hade kunnat åstadkomma om dom fått tillgång till denna scen, en dramaturg och motsvarande budget. 


Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

Sista minutenbiljett, 175:-!  Hittills har scenkonsten 2016 kostat mej 9224:-

Du vet väl -
- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan
 - att jag på Instagram heter https://www.instagram.com/joakim_clifton_bergman
- på Twitter heter https://twitter.com/EnIVeckan.
- och på  Snapchat heter jag CliftonBergman
- och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com 


Dessutom vill jag tack Mrs. Parker of the Algonquin för korrekturläsning och feedback.

Om du gillade det här kanske du gillar: 

EN MAN SOM HETER OVE, på Rival: 

"Är det bara jag, eller har Rival blivit en väldigt kreddig scen? 
”Den har alltid varit det,” kanske du säger, ”från det att dom öppnade och körde KVARTERET SKATAN, RAINMAN och Sissela Kyles DINA DAGAR ÄR RÄKNADE. Den är en sån där scen dit de hippa Stockholmarna går, om dom går någonstans överhuvudtaget. 
”Okej…” säger jag, för det verkar som om du vet vad du snackar om."


STJÄRNKLART, på Stockholm Waterfront:

Stjärnklart är en show som dyker upp varje jul, och gör en julbordsturné, runt om i landet. När man säger julbord, så kanske det låter som något litet, intimt, som en trubadur som surrar i bakgrunden när man får sin välkomstglögg och en barbershopogrupp som river av några julhits till kaffet och konfekten. Det här är inte en sån show. Det är här är showernas motsvarighet till melodifestivalen. Det här är stort. Det här är några Börsen-shower på turné.


HONK! med Poff! på Fanfaren i Farsta: 

Ordet amatör kommer från franskans amateur, som i sin tur är hämtad från det latinska amator, en som älskar, och betecknar någon som håller på med något av kärlek, inte för pengar. Så egentligen är det inget nedsättande med uttrycket; i själva definitionen finns inget som tyder på att man också måste vara dålig på det man håller på med. En amatörskådis är bara någon som älskar teater så mycket att betalningen inte är det primära.
 Är det inte också intressant att det också på något sätt betyder att ”riktiga” skådisar inte älskar det dom håller på med?



GRUPPEN KÖPER SIG FRI, Kulturhuset Stadsteatern, föreställning 96, 31/12 2016.

$
0
0
Foto: Parinazz Iranmanesh

Idé Aida Paridad, Idé, manus, koreografi & regi Gruppen, Scenografi Sven Haraldsson, Kostymidé Gruppen, Kostym Daniela Krestelica, Ljus Åsa Holtz, Ljud Pia Do, Kompositör Emil Roijer, Koreograf Niki Tsappos och Tarika Wahlberg, Affisch Parinazz Iranmanesh, Syntolk Felicia Kronlöf, med Medverkande: Elin Söderquist, Bianca Kronlöf, Nina Haber, Teckenspråksgestaltare: Mina Lilja Zwedberg

Money makes the world go around
The world go around
The world go around
Money makes the world go around
It makes the world go 'round.

A mark, a yen, a buck, or a pound
A buck or a pound
A buck or a pound
Is all that makes the world go around,
That clinking clanking sound
Can make the world go ’round.

Money
Ur CABARET,
Musik John Kander, 
Text Fred Ebb.

När en teatergrupp, eller en förställning, ger sej själv epitetet feministisk, drar jag ofta öronen åt mej. Inte för att jag har något emot jämlikhet, det är bara det att ordet i sej har blivit lite nött och utnyttjat. Exploaterat. Jag vet ingen föreställning eller teatergrupp som skulle säga att den inte är feministisk. Det är lite som när vissa livsmedelsproducenter för några år sen skröt med att dom hade naturliga råvaror. Man kan liksom klämma in vad som helst under den rubriken. Bly, cyanid och kvicksilver är väl också naturliga råvaror?
Om en föreställning säger att den är antirasistisk, eller antihomofobisk, så finns det alltid någon som kan ha åsikter om hur flatorna framställs, eller hur puertoricanerana porträtteras, som kan känna sej förolämpad, angripen eller utpekad, som kan ställa sej, upp, protestera, skapa facebook-grupper, protestsidor och ge teatern dåligt betyg.
Men det verkar inte funka så med feminism: ordet i sej har blivit en slags garant för att vad som sägs är rätt och riktigt, och ingen kan liksom komma och säga att den inte är vad den påstår sej vara. 
Borde det inte skrivas en pjäs som heter Kejsarinnans Nya Kläder?
På samma sätt kan man inte ifrågasätta eller kritisera något som säger sej vara feministiskt. En tavla, som annars skulle fått hård kritisk, får nog både en andra och en tredje chans om man läser att den heter Ett Feministiskt Mästerverk, speciellt om konstnären är en kvinna. Det kvittar om den verkligen är bra, den är bra, på grund av vad den påstår sej vara. Tycker man inte att en feministisk cabaret är rolig, då har man inte fattar grejen, förklarar man att man tycker att texterna i en feministisk musikal är undermåliga, rent av dåliga, då är det på gränsen att man mansplainar, och säger man att en feministisk pjäs är inkompetent regisserad eller dramatiserad, då står man på andra sidan, och kan se fram emot ett mobb-angrepp.
Jag förstår att man utnyttjar ordet, för det är liksom ett frikort, i sej: i förlängningen betyder det att om man inte går på en föreställning som påstår sej vara feministisk, då är man en manschauvinist, eller ett offer för patriarkatets förtryck. 
Det konstnärliga värdet, kvaliteten, är liksom sekundär, nästan marginell.

Men det finns, gudskelov, feministiska föreställningar och formationer som är fenomenala.

Ofta händer det bara på Dansens Hus, det här att jag sitter och upplever att jag ser något helt nytt, något jag inte kunde fantisera ihop själv, eller föreställa mej. På teater händer det väldigt sällan, eller nästan aldrig. Den fysiska formen är på något sätt fastställd; man går omkring och pratar, ibland sjunger man, eller dansar, det kan vara urspännande, utmanande eller urdåligt, men formen är någorlunda densamma, hela tiden. 

Det är nyårsafton på Kulturhuset Stadsteatern, och i Lilla Scenens salong är det ganska folktomt. Det verkar vara fler lediga platser än personer, och jag, som har fått en biljett på andra bänkraden, har hela längan för mej själv. 
Det sitter bara två personer på raden framför mej, en man och en kvinna, och kvinnan håller på och skriver något på vad som ser ut som baksidan på ett kuvert, eller ett vikt A4:a:
”Ni är fantastiska (hjärta)
Hade köpt en chamgneflaska 
om det varit öppet på systemet”

Är det inte öppet på systemet? tänker jag. Visst har dom väl öppet på nyårsafton? 
Jag tror inte hon har tänkt igenom sin nödlögn.

Ja, det är nyårsafton, och vi som är här har valt att fira den på teatern, inte med en glassig operett, eller någon slags nyårskonsert, utan med en feministisk pjäs om kapitalismen. Jag är på gränsen till självgod, men också lite förbehållsam: det kan hända att det hela kommer att vara lite undervisande, lite nedlåtande, lite patroniserande. Högerkritiska föreställningar - som jag förutsätter att detta är - kan vara väldigt elitistiska, konstigt nog. 

På det vita scengolvet ligger fyra kvinnor, med hjässorna mot salongen. Tre är vitklädda, en är svartklädd. Alla verkar ha håret i någon slags flätat frisyr, med olika varianter för alla. Inga kostymer är identiska, inga val upprepar sej, förutom tre par vita gympaskor. Någon har en vit overall, någon annan, vita shorts, skjorta och pullover, ytterligare någon annan har en kort kjol, vita stumpbyxor, och en kortärmad vit skjorta över en långärmad vit skjorta. Den svartklädda kvinnan har tröja och vida byxor. 
På allas kläder, står ordet Gruppen tryckt, någonstans, som om dom var sponsrade av sej själva, eller hade köpt skrytkläder från klädföretaget Gruppen
Vid fonden står en gigantisk spegel, lutad lätt framåt, så att vi i publiken ser de liggande som om dom står upp, liksom ovanifrån. Vid sidan om scenen, som bokstöd, står ljusriggar.
Den svartklädda kvinnan visar sej vara teckentolk, vilket inte betyder att hon står vid sidan om och liksom återger vad som sägs. Hon är integrerad i många av scenerna, och står ofta ställd centralt.

Så börjar dom, och det är bara att hålla i sej, för nu bär det av. 
Det handlar om kapitalismen, sedd ur alla tänkbara vinklar, med över trettio texter hämtade från alla möjliga håll, från Selma Lagerlöfs Herr Arnes Penningar, George Bernhard Shaws Den intelligenta kvinnans vägvisare till socialism och kapitalism, till Nietches Så Talade Zarathustra, Shakespeares Köpmannen i Venedig och artiklar hämtade från DN, Etc och SVD.
Det är humoristiskt, friskt, och - antar jag - feministiskt. Det går väldigt, väldigt fort. I början av föreställningar brukar man på något sätt förklara premisserna, och här försöker jag vara lite kritiskt, avvaktande och ifrågasättande, men det finns helt enklet tid: fakta levereras med fiberoptisk hastighet, man hinner inte tugga, smaka, det är bara att svälja. 

Jag vet inte hur jag skulle beskriva den här genren. Jag skulle kunna säga att det är en slags fysisk iscensättning av text, om det inte hade fått det att låta tråkigt, vilket detta absolut inte är.  Det är nästan motsatsen till tråkigt, det är nästan som om det vore riktad mot en publiken med koncentrationssvårigheter, som lätt tröttnar, och som behöver konstant stimulans.
Det är lite Molière, tänker jag. Politiskt, snabbt, humoristiskt och rytmiskt. Jag, som är ganska koreografiskt handikappad - ni skulle se mej på en stepklass på friskis; jag är det där skalliga knubbot som står längst bak och ser förvirrad ut - förstår inte hur dom gör det: det måste vara som att klappa sej på huvudet och gnida sej på magen, samtidigt som man reciterar ORESTIEN. 
Säg till exempel att dom skulle iscensätta början på det här blogginlägget:

När en teatergrupp, eller en förställning ger sej själv epitetet feministisk, drar jag ofta öronen åt mej.

Skulle det kunna se ut såhär: 

Fyra kvinnor, CHANSON, HEKABE, BANDIT och TECKENTOLKEN står mitt på scenen.

CHANSON: När en teatergrupp (Visar på BANDIT.)

BANDIT: Hej, jag är en teatergrupp -

HEKABE:- eller en föreställning (Visar på BANDIT.)

BANDIT: Hej, jag föreställer en föreställning -

CHANSON:ger sej själv epitetet feministisk (Knyter näven, flexar armen, tar sej på biceps à la Rosie the Riveter)

BANDIT: Hej, jag är en feministisk (Knyter näven, flexar armen, tar sej på biceps à la Rosie the Riveter) föreställning - 

HEKABE:(Rättar:) eller en teatergrupp -

BANDIT: - eller en feministisk (Knyter näven, flexar armen, tar sej på biceps à la Rosie the Riveter) teatergrupp - 

CHANSON:- så (Tar sej på öronen) -

HEKABE:(Till CHANSON:) Vad gör du?

CHANSON:Jag drar öronen åt mej.

ALLA: (Drar öronen åt sej.)

1995 hade Tom Stoppards ARKADIEN premiär på Stockholms Stadsteater. Det är en komedi om ordning och ordning, om då och nu, om osäkerhet och sånt man vet med säkerhet. Jag såg den sju gånger. Både för att jag var helt fascinerat, men också för att det var mycket jag inte fattade. 

Den här föreställningen är likadan: jag är helt fast, men märker också mina begränsningar vad gäller min hjärna och mitt allmänvetande. Förhoppningsvis har något tagit sej in undermedvetet, utan mitt aktiva lyssnande, för jag är helt förtrollad av rörelserna, spelglädjen och energin, men inte så uppmärksam på vad det är dom berättar. 

Gruppen, som är baserad i Göteborg, har tidigare satt upp GRUPPEN GÖR FREDRA!, GRUPPEN GER SKULD OCH SKAM!, GRUPPEN GOES ONDA KVINNOR!, och GRUPPEN OCH HERRARNA.
2015 gästade dom Kulturhuset Stadsteatern med GRUPPEN KARTLÄGGER DEN SCENISKT TEATERN, och jag önskar så att jag hade sett den. 

Och det är skönt att få avsluta teateråret med en riktig höjdare.

Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

Vanlig biljett, 220:-!  Hittills har scenkonsten 2016 kostat mej 9444:-

Du vet väl -
- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan
 - att jag på Instagram heter https://www.instagram.com/joakim_clifton_bergman
- på Twitter heter https://twitter.com/EnIVeckan.
- och på  Snapchat heter jag CliftonBergman
- och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com 


Dessutom vill jag tack Mrs. Parker of the Algonquin för korrekturläsning och feedback.

Om du gillade det här kanske du gillar: 


DONNA JUANITA på Kulturhuset Stadsteatern: 

Det tog inte lång tid in i föreställningen innan jag började tänka: det här skulle kunna ha blivit riktigt bra. Med en annan regissör, kanske, nej, säkert, och definitivt med ett annat manus. 


EN MAN SOM HETER OVE, på Rival: 

"Är det bara jag, eller har Rival blivit en väldigt kreddig scen? 
”Den har alltid varit det,” kanske du säger, ”från det att dom öppnade och körde KVARTERET SKATAN, RAINMAN och Sissela Kyles DINA DAGAR ÄR RÄKNADE. Den är en sån där scen dit de hippa Stockholmarna går, om dom går någonstans överhuvudtaget. 
”Okej…” säger jag, för det verkar som om du vet vad du snackar om."


STJÄRNKLART, på Stockholm Waterfront:

Stjärnklart är en show som dyker upp varje jul, och gör en julbordsturné, runt om i landet. När man säger julbord, så kanske det låter som något litet, intimt, som en trubadur som surrar i bakgrunden när man får sin välkomstglögg och en barbershopogrupp som river av några julhits till kaffet och konfekten. Det här är inte en sån show. Det är här är showernas motsvarighet till melodifestivalen. Det här är stort. Det här är några Börsen-shower på turné.



SparaSpara
Viewing all 1031 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>