Quantcast
Channel: Minst En Gång i Veckan
Viewing all 1031 articles
Browse latest View live

Idag ser jag fram emot -

$
0
0
- ett genrep av Tjakovskis TÖRNROSA på Kungliga Operan.

Från deras hemsida: 


BALETTSAGAN Törnrosa TILLBAKA på Kungliga Operan


Prinsessan Aurora ska döpas och de sex feer som är hennes gudmödrar firar med magiska gåvor. Den onda fen Carabosse har inte blivit bjuden. Som hämnd lägger hon en förbannelse över barnet. När prinsessan fyller 16 år ska hon sticka sig på en slända och dö. Men den Lila fen har ännu inte gett sin gåva och lyckas mildra förbannelsen. Prinsessan kommer inte att dö, utan sova i hundra år och endast kunna väckas av kyssen från en prins…
Törnrosa är en av de största klassiska baletterna! Pjotr Tjajkovskijs magiska musik framförs av Kungliga Hovkapellet. I koreografen Márcia Haydées version av Törnrosa har den onda fen Carabosse fått ett nytt djup. Ett psykologiskt porträtt av ondska – men ingen är alltigenom ond… Törnrosa hade premiär på Kungliga Operan 2012 och är äntligen tillbaka!




Lyssna på Operans Podcast om föreställningen.

Lyssna på musik ur föreställningen.

- och THE GREATEST CABARET COMEDY på Maxim med BASE23 och Stockholm Musikalartist Utbildning. 

Från deras Facebook-sida


THE GREATEST CABARET COMEDY!

på MAXIMTEATERN
8e maj 19.30
Biljettpris: 250kr

Medverkande:
Stockholm Musikalartist Utbildning årskurs 2, med inslag av årskurs 1.

AKT 1 - CABARET
Willkommen, Bienvenue, Welcome!
SMU årskurs 2 visar upp delar av en workshop med material ur den klassiska musikalen Cabaret, som arbetats fram under vårterminen med ledning av Stefan Marling tillsammans med Maria Benhajji och lärarkåren.

AKT 2 MUSICAL COMEDY
Roine Söderlundh och Hans Marklund, SMUs konstnärliga ledare har båda en otrolig erfarenhet av arbete med musikaler som koreografer och regissörer på Sveriges största scener (Billy Elliot, Chicago, Singing In The Rain, West Side Story, Grease och Guys and Dolls är bara några av de musikaler som de jobbat med) och har nu åter kommit till skolan för att koreografera och regissera föreställningens andra akt, med fokus på musikalkomedi. 
Eleverna i årskurs 2 har blivit tilldelade musikalnummer som de sedan fått instudera och repetera med bägge koreografer, med syfte att utmana dem i musikalens tre delar; sång, dans och skådespeleri.

Denna föreställning gästas även av SMU årskurs 1, som framför två ensemble-nummer koreograferade av Hans Marklund.

När: 8e maj kl.19.30
Var: Maximteatern

Boka din biljett via mejl:
smu@base23.se 

Biljetter hämtas ut på Base23 (Jungfrugatan 23) i Cafét från och med 16e April.
Du betalar när du hämtar ur biljetterna.

ÖPPETTIDER
Måndag 14.30-19.30
Tisdag 14.00-18.30
Onsdag 14.30-19.00
Torsdag 14.15-19.00
Fredag 14.30-17.30
Lördag 09.45-15-45
Söndag 09.45-15.00

Vi ses på Maximteatern den 8e maj!

THE LAST FIVE YEARS, TeaterStudio Lederman, föreställning 13, 17/4 2018

$
0
0

Text och Musik: Jason Rober Brown, Svensk text: Linnea Sjunnesson och Fredrik Fischer, Regi och bearbetning: Robin Karlsson, Scenografi: Maja Stopp/Evenemangsbyrån, Ljud: Leo Mengarelli, Fiol - Lina Samuelsson, Cello 1 - Viktoria Hillerud, Cello 2 - Hillevi Rasmusson Klingberg, Piano - Tobias Johansson, assisterande kapellmästare, Bas - Johan Mörk, kapellmästare, Gitarr - Christopher Lindén, Med  Cilla Silvia, Emil Nyström

Jag lyssnar väldigt sällan på musikalmusik. Eller: jag lyssnar väldigt sällan på musik. Förr kunde jag ha sånger bubblande i bakgrunden, men nu för tiden blir skvalet störande. Lyssnar jag, så gör jag det aktivt, liggande på en saccosäck på golvet, eller cyklande genom stan. Men för det mesta lyssnar jag på podcasts istället, program som My Dad Wrote A Porno, Stil i P1, Behind the Curtain, eller Theatre People Podcast.
Jag trodde inte jag kände till mycket om den här musikalen, men när jag började lyssna visade det sej att flera av låtarna var bekanta, även om jag inte kunde säga var jag hade hört dom. Club Corner, antar jag, och konserterar på Kulturama. Sångerna är populära bland musikalstudenter, eftersom rollerna är unga, och sångerna kan framföras fristående från föreställningen.

På Youtube hittar jag till och med hela filmen, från 2014, och det underlättar, för trots att historien är enkel, berättas den på ett ganska invecklat sätt. Både filmen och musikalen utger sej för att handla om en femårsperiod, uppgången och fallet i ett förhållande, men jag får en känsla av att merparten av handlingen utspelar sej under några tumultfyllda månader, kanske till och med några veckor. Det är svårt att tänka att berättelsen är jämt fördelad över 60 månader. Nyförälskelsens rosa skimmer känns mer som flashbacks, och intrycket är mer av ett dödsdömt förhållande fyllt av gräl och groll.


Man skulle kunna anta att efter några år av bloggande, så borde jag besökt alla Stockholms scener, men det verkar som om jag aldrig når dit: hela tiden dyker det upp nya ställen, nya rum och lokaler. 
Teaterstudio Lederman ligger i en källarlokal i Vasastan, och när jag säger källarlokal tänker du trångt och omysigt, eller hur? Men för det första är det långt ifrån trångt: man har ett café, en stor foajé och själva spelrummet är rejält rymligt, och för det andra… Hur ska jag beskriva det? Det är lite som en bar från la belle epoque långsamt sjunkit genom jorden. Vinröda, sammetsklädda fåtöljer och soffor trängs med svarta bistro-stolar på mörkröda, orientaliska mattor. I ena hörnet står en panelklädd bardisk i mörkt trä, i taket hungerlampor med vinröda tygskärmar, och i panelverket längs med ena långväggen sitter stora, grumliga speglar inmonterade i förgyllda, utsirade ramar. Det är Berlin och Wien och Budapest, innan allt gick åt helsike. Det enda man saknar är cigarr- och cigarettröken.
Själva spelrummet påminner om Londons Southwark Playhouse, ett stort rum med ganska lågt tak och grandänger på tre sidor om scenen. Jag får en plats på andra bänkraden i mittengradängen. Publiken, som mestadels är ung, och övervägande kvinnor, verkar komma från kulturskolor. Stämningen i salongen är uppsluppen, på gränsen till manisk. När föreställningen börjar verkar några tro att dom kommit till en konsert, för dom hojtar och hejar mitt i numren, som för att verkligen visa att de uppskattar sången. Jag misstänker att några av dom kanske bara vill höras. Störande är det i alla fall, även om jag håller med om att det låter väldigt bra, både från scenen, men framförallt från orkestern, ledd av Johan Mörk, en garant för hög kvalitet vad gäller musiken.

Scenografin är enkel men effektiv: några möbler och flyttkartonger, och två tv-skärmar, ställda på högkant, på var sida om entrén i fonden, varpå man kan visa allt från utsikten från en lägenhet i New York till närbilder på en iPhone-skärm. 
Kostymerna är nutida vardagskläder: jeans, gympadojjor, t-shirt, hoodies och läderjackor, som hämtade ur aktörernas egna garderober, kanske lite mer Stockholm och Sverige, än USA och New York, men det stör inte.

Det handlar om det femåriga förhållandet mellan Jamie, en framgångsrik författare i New York, och Cathy, en skådespelerska som det inte går lika bra för, men det intressanta ligger inte i historien i sej, utan hur den berättas: hans historia berättas i sånger liggande i kronologisk ordning, medan hennes berättas baklänges, från att han gör slut med henne tillbaka till när de först träffades.


Musikalen hade premiär Off-Broadway 2002, samma år som man i vissa länder för första gången införde Euro, och Peggy Lee, Astrid Lindgren och porrstjärnan Linda Lovelace dör, filmerna The Lord of the Rings: The Two Towers och Harry Potter and the Chamber of Secrets har premiär, och Chicago vinner en oscar för bästa film. 
Vi sade farväl till teveserier som Dharma och Greg, Ally McBeal och Spin City, och det är också året då Michael Jackson dinglar sin son Blanket över balkongräcket på ett hotell i Berlin, och Britney Spears utses till det årets mäktigaste kändis.
I Londons West End hade musikalen WE WILL ROCK YOU premiär, och CATS blir den längst spelade musikalen, men läggs ner senare samma år. På Broadways Tony Awards vann THOROGHLY MODERN MILLIE över MAMMA MIA! och ELAINE STRITCH AT LIBERTY vann som i Special Theatrical Event

THE LAST FIVE YEARS är något så omöjligt som en musikal om en relation - utan nästan några relationer. De två rollerna har knappt någon scentid tillsammans, eller gemensamma sånger, och befinner sej ofta ensamma på scenen. Den enda gången dom möts - för ett kort ögonblick - är under ett frieri.

För mej är musikalen i sej mer ett modigt experiment än ett verkligt lyckat verk. Delarna är liksom bättre än helheten. Trots att jag nu är ganska bekant med musikalen har jag svårt att samla något helhetsintryck. Där jag i andra föreställningar kan redogöra för handlingen och karaktärernas motivation, har jag här problem att bena ut det hela. När hände vad? Varför gjorde man som man gjorde? Vad var orsak och vad var verkan?
För att försöka reda ut den här härvan gjorde jag två nya spellistor på min telefon: en med alla sånger i korrekt kronologisk ordning, och en totalt bakvänd, där de byter förutsättningar: Cathys historia berättas från början till slut, och Jamies börjar i slutet och arbetar sej framåt.
Den kronologiskt riktiga ordningen förlorar inte mycket av vad som är intressant med originalet. Kanske blir det bara lite för enkelt, nu när man bara följer historien ur ett perspektiv. Det blir liksom bara en banal historia bland tusentals andra. 
Cathys själv tjänar på att hennes historia berättas i korrekt kronologi. Hennes sång I Can Do Better Than That, till exempel, där hon ber Jamie flytta in hos henne och berättar hur det kom sej att hon hamnade i New York, får en helt annan tyngd när den berättas i början, innan vi känner henne. 
I vanliga fall är detta låt nummer 12, och hennes sista solosång, och som sån kommer den lite sent: vi känner henne redan, vi vet hur det hela kommer att gå, vi ser redan mållinjen och väntar på finalen. Sången har inte en chans. Den är för enkel, för poppig för något så här sent i föreställningen: Hon berättar att hon inte vill ha en man och barn och hus i förorten, hon vill ha något bättre, och ber Jamie flytta in, och lovar att han inte ska behöva ändra sej. Kanske, hade man, för att vrida om kniven, behövt en helt annan sång här, en sång där hon öppnar upp, för första gången är verkligen sårbar, vågar lite på honom, räkna med honom, och börjar tänka på dom två som ett par. 
Effekten av nästkommande sång, när vi förstår att han varit otrogen, skulle bli mycket starkare då. 

Omvänd kronologi har mer framgång i filmade medium: Eternal Sunshine of the Spotless Mind och Seinfeld-avsnittet The Betrayalär exempel på att det inte alltid behöver bli förvirrande. Det sistnämnda har förresten hämtat sin inspiration från Pinterpjäsen SVEK, och har till och med en karaktär, Pinter, uppkallad efter dramatikern. Dragdrottningen Monet X Changes fenomenala version av Billie Holidays hit Strange Fruit, skriven av Abel Meeropol, börjar med att en svart person ligger skjuten på en storstadsgata, och så hoppar handlingen bakåt, så vi förstår vad som har hänt.


I musikalvärlden finns mindre lyckade försök: Sondheimfloppen MERRILY WE ROLL ALONG bygger på pjäsen med samma namn av George S. Kaufman och Moss Hart, och berättar i bakvänd ordning om en man som förlorat sina ungdomliga ideal i jakt på framgång. Den gick spelade 52 förhandsvisningar och 16 vanliga föreställningar.

En bättre version av detta tidshoppande kommer från en av mina favoritdramatiker, Alan Ayckbourn, som 1992 skrev TIME OF MY LIFE, en pjäs som utspelar sej på samma plats - en restaurang - och handlar om tre par - en far och en mor, deras vuxna söner och sönernas kvinnliga partners - men trots att alla par är på samma plats - en restaurang -  befinner de sej i olika tidsaspekter: Alla samlas för att fira mammans 59:e födelsedag, och när de yngre paren avviker sitter de äldre kvar vid bordet och pratar, under två timmar. Den ena sonens berättelse visar framtida besök på samma restaurang under två år, och den andra sonens historia går bakåt under två månader, och berättar om förflutna besök på samma restaurang från att han träffar sin flickvän fram till kvällen då hon presenteras för hans föräldrar. 
Det är en mycket intressant pjäs och det är lite av ett mysterium att den inte sätts upp oftare.

De flesta sångerna är en slags musikaliska monologer, och det hade varit intressant att se att se dom framförda inte fullt så utåtriktade, utan att istället ha visat skådespelarnas inre tankar och resonemang. Nu snuddar det istället vid det konsertanta, flera gånger, och jag tycker det blir en slags värdeskillnad om man riktar sej inåt eller utåt: Om till exempel Jamie sjunger om att han har en känsla av att allt händer för fort, så är det skillnad om han har kommit fram till hur han känner och berättar det för en publik, eller om han, ensam för sej själv, upptäcker att allt händer för fort. Jag föredrar det senare alternativet, då det både är mer naket och avskalat, men också ärligare. Berättar man något för någon har man liksom redan filtrerat sina känslor, och berättandet har en anledning, en orsak, ett skäl, ett mål och ett syfte.

Vad gäller översättningen är det ibland lite wobbligt: I Jamies första sång, Shiksa Goddess, förstår vi att Jamie är jude, och att han är attraherad av Cathy för att hon inte är det. Shiksaär jiddisch och beskriver en kvinna som inte är judinna. Han räknar upp en massa saker som inte skulle spela någon roll, som att hon hade en piercad tunga, rakat huvud, varit en före detta man eller suttit i fängelse, så länge hon inte var judinna. 
Här har man strukit epitet shiksa, och låter honom istället sjunga Gudinna, vilket gjorde att jag inte alls förstod sången eller anledningen till att han sjöng den. Om man tar bort vikten av att hon inte är judinna, vad handlar sången då om? 

Ett annat ställe där dom tappar mej är sången Climbing Uphill, en sång där Cathy sjunger om hur problematiskt hon har det i sin skådespelarkarriär. På ett ställe frågar hon sej varför hon anstränger sej för att imponera på juryn, eftersom det var de här personerna som gav Linda Blair en roll i en musikal, vilket motsvarar när man i vissa svenska kretsar gnäller över att melodifestivalsångare och idoldeltagare tar musikaljobb. I filmversionen använder man Russell Crowe och syftar på hans inte direkt Oscarsnominerade prestation i Les Miserables
I den svenska versionen använder man sej av Helen Sjöholm, vilket gör att jag inte fattar någonting, eftersom detta är något som verkligen borde imponera på Cathy. Om hon nu - som amerikanska - över huvud taget vet vem Helen Sjöholm är. 

När jag pratade med vänner om musikalen, både såna som sett den här uppsättningen, och såna som bara hade sett filmen, eller nån annan produktion, hände något intressant: Ingen var direkt för någon, men man var definitivt emot någon: ungefär hälften avskydde Jamie på grund av det faktum att han hade varit otrogen, och de andra avskydde vad de kallade för ”Gnälliga, klagande Cathy”.
Jag upplever det som att man i den här föreställningen har försökt ”runda av” karaktärerna, och göra dom både mer sympatiska. Cathy är charmig, kraftfull och verkar aldrig riktigt slagen av vare sej den fallerande karriären eller det krackelerande äktenskapet, och det känns som om det bara är en tidsfråga innan hon hittar ett kreativt utlopp för sin energi. Jamie, å andra sidan, förblir mjuk, vek, och verkar mer fokuserad på deras relation än hon. När jag går från föreställningen är det med en känsla att hon har lämnat honom, inte tvärtom.

I den andra låten i föreställningen, när Jamie har kommit och besökt henne i Ohio på en teater där hon jobbar över sommaren, men berättar att han inte kan stanna och se hennes föreställning, trots att det är hennes födelsedag, sjunger Cathy:

I swear to God I'll never understand
How you can stand there straight and tall
And see I'm crying
And not do anything at all

Det får mej att tänka på tårar, på RuPauls Drag Race och på DNInstagram:
Jag följer Dagens NyheterInstagram, och i deras stories lägger de ofta upp foton på sina krönikörer, med citat från vad dom har skrivit. Ofta försöker man provocera, för att locka läsare, med högst subjektiva påstående som ”Vi kommer aldrig att nå jämlikhet så länge män inte finner äldre kvinnor attraktiva”, eller ”Kvinnor som bär högklackat accepterar kvinnoförtryck.”
Där läste jag ett inlägg om det fasansfulla faktum att män inte gråter lika ofta som kvinnor. Tydligen var det en katastrof och ett bevis på hur känslomässigt frånkopplade och iskalla vi var, som om gråten och tårarna i sej vore något eftersträvansvärt. 
Men i ett avsnitt av RuPauls Drag Race grälar två av de tävlande: en svart och en vit man, då den vite mannen, frustrerad, börjar gråta. DN-krönikören skulle ha jublat, om det inte vore så att detta antagligen inte är den typ av män hon tänkte på. 
I alla fall säger den svarte mannen till den vita att sluta gråta, för han vet precis hur detta kommer att uppfattas av tevetittarna: en svart man har fått en vit man att gråta: det är synd om den vita mannen, den svarte mannen är elak. 
Det är precis så Cathy resonerar: hon gråter, så Jamie måste ha fel. Han är en skitstövel som inte tar henne i sina armar, tröstar henne och säger att allt kommer att bli bra. 

Och kanske hade krönikören rätt: om vi alla började gråta så fort vi inte får som vi vill, så fort det inte går som vi vill, eller vi mår som vi vill, så kanske det skulle bli en mer jämlik värld.



Länkar: 

Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan

 - att jag på Instagram heter https://www.instagram.com/joakim_clifton_bergman


  • och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com

ANGELS IN AMERICA, Del 2: PERESTROJKA, på Elverket: 

”Varför går du och ser del två om du inte tyckte om del ett?” frågade min kompis L. Woods. 
”Därför att jag känner att jag borde,” svarade jag, men ångrade mej: ”Nej, inte bara därför, utan för att jag vill. Jag är intresserad av att veta hur dom har arbetat med del två, och att inte se den vore som att gå i pausen av en pjäs. Jag vill ha hela upplevelsen.”
”Hm,” fnös han. Det var en ljus, snabb fnysning, näsan som en nysning: ”Jag tycker det låter ganska idiotiskt.”


BUDSKAPET TILL MARIA, på Dramaten:

Men det är dräkterna som är de verkliga stjärnorna: detta är kostymer, inte kläder; snitten är enkla, som hos Vermeers tjänstekvinnor, men med en mönstermångfald som om Klimt hade målat med vattenfärg. Detaljerna är diskreta, men många; inget är enbart utilitärt, endast funktionellt, detta är medeltida bondekläder som skapade ur romantikens syn på medeltiden, och många av dom borde ställas ut. 


FRANKENSTEIN, med Teater Barbara, på Teater Playhouse:
En intressant biprodukt av allt det här teaterbloggandet, är allt fascinerande jag träffar på i mina förvirrade efterforskningar. Saker jag inte kände till, saker som jag inte hade en aning om, saker som låter bekanta, men som jag helt glömt bort. Som författaren till boken Frankenstein; or, The Modern Prometheus.  Du vet alla fåniga teveserier som görs? Någon borde göra ett riktigt rejält kostymdrama om Mary Wollstonecraft Shelley. 




Just nu ser jag fram emot -

$
0
0
- torsdag, och avgångsklassen på Stockholms Musikalartistutbildnings produktion av musikalenBAD GIRLS -THE MUSICAL.

BAD GIRLS - THE MUSICAL baseras på den populära brittiska TV-serien med samma namn. Den utspelar sig i ett fängelse för kvinnor. En ytterst aktuell historia där allvar blandas med humor och show.
Manus:
MAUREEN CHADWICK & ANN MCMANUS
Text & musik: KATH GOTTS
Original regisserad av Maggie Norris
Orkesterarrangemang av Martin Koch

Medverkande:
Stockholm Musikalartist Utbildning årskurs 3
Nils Bergstrand, Nils Axelsson, Stefan Marling
7 manna orkester under ledning av Adam Dahlström

Regi av Helena Sandström Cruz
Svensk översättning av Johan Schildt
Koreografi av Linda Hansson
Sånginstudering ansvarig Kerstin Ryhed

Följ repetitionerna på Instagram: @smu3BADGIRLS

BILJETTER: 300 kr
Biljetter säljes en timme innan föreställning på Maximteatern.
Du kan också boka biljetter genom att maila smu@base23.se. Skriv “Biljetter Bad Girls” i ämnesraden. Skriv ditt namn, antal biljetter och önskat föreställningsdatum i mailet.


One's Company - a Documentary

Borde inte någon sätta upp -

$
0
0
 - Paul Zindels pjäs från 1967: AND MISS REARDON DRINKS A LITTLE.

COMPANY, på Kulturama, föreställning 14, 2/5 2018

$
0
0

Med och Bella Persson, Hedda Karlsson-Pyk, Sara Kilagård, Emese Farsang Bengtsberg, Julia Holmgård Åkerberg, Julia Kollberg, Joel Lättman, Stefanie Cardozo Chungara, Elin Andersson, David Larsson och Bella Persson, Hedda Karlsson-Pyk, Sara Kilagård, Emese Farsang Bengtsberg, Julia Holmgård Åkerberg, Julia Kollberg, Joel Lättman, Stefanie Cardozo Chungara och David Larsson. Saknas på bilden gör Elin Andersson.

”Vill någon hänga med på 
Company i kväll på 
Kulturama 18.30?” 

Det dök plötsligt upp ett meddelande från min kompis Jennie Blåtå på Facebook messenger. Jag hade egentligen tänk gå några dagar senare, men nu fick jag liksom tummen ur: Detta är min favoritperiod vad gäller teater, på hela året: när alla skolor har sina avslutningsföreställningar.

När COMPANY hade urpremiär 1970, fick den 14 Tony-nomineringar, vilket var rekord, och detta berodde kanske på att Broadwaymusikalen befann sej i en riktig svacka. Den klassiska musikalen kändes gammaldags, och man visste inte hur, och med vad, man skulle gå vidare. HAIR hade haft premiär 1967, och skakat om hela genren, och 1969 kom OH, CALCUTTA, en slags revy om sex, med mycket nakenhet. Det här var en tid när musikaluppsättningar inte var lika framgångsrika som pjäser. Neil Simon, inte Stephen Sondheim var bäst på Broadway. 
Trots att COMPANY,  som det året tävlade med några musikaler som inte direkt kan räknas som klassiker, THE ME NOBODY KNOWS och THE ROTHSCHILDS, vann man dock bara sex statyetter: Bästa Musikal, Bästa Manus, Bästa Musik, Bästa Sångtexter, Bästa Regi och Bästa Scenografi. 
Det var femte året i rad som Michael Bennett var nominerad för Bästa Koreografi, utan att vinna, men följande år hände det äntligen: han vann för koreografin för FOLLIES, för vilken han också fick dela regipriset med Hal Prince. Sen följde A CHORUS LINE, DREAMGIRLS och BALLROOM. Och CHESS, nästan. 

COMPANY är en väldigt pratig musikal, och jag menar inte det som något negativt, men vanligtvis brukar dialogen hållas till ett minimum, och om något av vikt ska sägas så brukar det sjungas. Här finns hela scener med dialog, och man skulle också kunna ta bort alla sång och musik och ändå få en fullt begriplig föreställning.
Detta beror på att musikalen har sitt ursprung som en pjäs, skriven av Furth, en filmskådespelare vars analytiker hade föreslagit pjäsförfattande som ett slags terapi. Han skrev 11 korta scener som alla handlade om relationen mellan par. Musikalen har ovanligt många stora kvinnliga biroller, och det beror antagligen på att i ursprungspjäsen var alla kvinnor tänkta att spelas av samma kvinna, Kim Stanley, en sån där skådespelerska som kanske inte var världsberömd, men som högaktades av alla inom det egna skrået. 
Från början hette musikalen THREES, Treor, eftersom varje scen handlade om tre personer.

Musikalklasser har alltid en överrepresentation av kvinnor, och det händer ofta att kvinnliga elever måste spela manliga roller. Ibland skiftar man bara könet och låter en kvinna spela polis eller domare, butler, eller vad det nu kan vara, och det funkar ganska bra, så länge rollen är ganska asexuell. Några gånger har jag sett ett slag könsbyte, där den manliga rollen förbyts till en lesbisk kvinna, vilket inte har känts vidare lyckat, mest för att det känns som om ett sånt ingrepp borde få mer fokus, tillåtas bli intressantare, ta mer plats. Relationen i det heterosexuella kärleksparet är i många musikaler ganska ointressant, och brukar i det flesta fall handla endast om fysisk attraktion - hon är snygg och hann är så snygg, så visst borde dom få ihop den - men om man i WEST SIDE STORY byter ut Tony mot en Tonie, så tycker jag man måste göra en grundligare revidering av läsningen, för det finns plötsligt en ny, ganska laddad anledning för the Sharks att hata henne. Eller också inte.
Ibland ska den kvinnliga eleven föreställa en biologisk man, och då brukar det bli lite rangligt, rent konstnärligt. Hon får liksom koncentrera sej på att i första hand spela man, istället för att bara agera. Det är tillräckligt svårt att spela judge Turpin i SWEENEY TODD, utan det extra lagret att behöva spela honom som det motsatta könet. 
Eftersom jag kände till den här musikalen - utan att egentligen ha sett en liveversion - visste jag att den innehöll flera äkta män, och jag fruktade en kväll fylld av lösmustascher, manspreading och eget gren-greppande. 

Det handlar om Company, sällskap, och därför också om ensamhet. Bobby, en singel i New York ska fylla 35, och alla vänner lever i parförhållande, och dom önskar alla att han gjorde detsamma. De önskar det både för hans skull, men även för sin egen skull: en person som lever lycklig som singel är både ett hot och en abnormitet. Det är som när religösa personer möter en ateist: man kan köpa att man väljer en annan religion, men att inte välja någon är obegripligt. De vill inte, kan inte, får inte tro att han är lycklig utan en kvinna vid sin sida. Och dom är övertygade om att bara han hittar henne så kommer han att inse hur ensam, olycklig och misslyckad han varit utan en kvinna i sitt liv. Och, nej; han är inte bög. 
I början av föreställningen samlas de i hans lägenhet för att överraska honom på hans födelsedag, men snart splittras handlingen upp i fristående korta scener, som alla, utan krav på någon speciell kronologi - eftersom ingenting egentligen händer -  handlar om honom och hans vänner, under paraplytemat ”Sällskap”.

Alltid när jag ser den här musikalen undrar jag vad det är som är så underbart med huvudrollen, Robert. Alla sjunger att dom älskar honom, men jag vet inte vad det är dom egentligen tycker så mycket om. Det är inte det att han är otrevlig eller vidrig på något sätt, han känns bara lite opersonlig. Karaktärslös. Han saknar en mening, ett mål. Han känns mer som en observatör än en deltagare, lite som Christopher Isherwood beskriver sej själv i början av Goodbye To Berlin: "I am a camera with its shutter open, quite passive, recording, not thinking."
Det är som om man vill säga: för att bli någon måste han vara en make, en pojkvän, en partner. Även om jag inte håller med tycker jag det är intressant, för detta resonerande är något som oftast tillskrivs kvinnor. 

Scenrummet föreställer en New York-lägenhet, med sovrum, vardagsrum, balkong, badrum och kök, men det är inte platsspecifik: det är inte bara huvudpersonens hem, rummen tillhör alla: samtidigt som ett par sitter i soffan, ligger ett annat par i sängen, eller lagar mat i köket. Det ger en bild av storstadsliv, som en genomskärning av en skyskrapa, där alla lägenheter i stort sett ser likadana ut, och där folks liv och levnadsytor överlappar. Flera gånger möbleras också rummet om av ensemblen, och scenbytena är - tack och lov - snabba och effektiva, eftersom dom är genomtänkta och välrepeterade.

Scenen är fylld av folk, för man använder sej av nästa års avgångsklass, som är mycket större, och för att man ska kunna urskilja och skilja på paren, så har de fått kostymer i samma färg: de är gula, röda, gröna, blå eller vinröda, men de är inte monokroma, som om kläderna doppats i ett färgbad, eller som om alla plagg sytts upp av samma tyg; det finns nyanser, avbrott, skiftningar och varierande materialval. Det är snyggt och alla på scenen känns kostymerade istället för påklädda.

Ofta, speciellt i elevuppsättningar, kan det kännas som om koreografin är insprängd för att studenterna ska få dansa, och rörelserna i sej har ingenting gemensamt med det övriga sceniska berättandet, man bara slänger in några välrepeterade danser som inte berättar någonting, egentligen. Shish-ka-boom-ba, Box Step, Eagle Slide, Jump Charleston, ShimmySteg. Steg. Steg.
Här är det inte så: Den koreografi som förekommer känns inte som avbrott, eller något inom parentes, utan som en naturlig följd av det sceniska berättandet. 

Det högsta berömmet jag kan ge en föreställning, är att den är smakfullt regisserad. Vad jag menar med det är att regissörens konstnärliga val är smakfullt gjorda. Eftersom jag anser att regissören är ytterst ansvarig, så gäller detta även andra underordnade yrkesområden, som scenografi, kostym, koreografi, och så vidare; då jag anser att allt detta måste godkännas av regissören. 
Det kanske inte låter så viktigt, men smak gör all skillnad i världen. Den hindrar vissa från att inte skicka in en skådis i kundvagn, trä papperspåsar över sångarnas huvud, eller skicka in Eliza i ett rosa sängöverkast.

COMPANY är mycket smakfullt regisserad. Den är så smakfullt regisserad att den är en ren njutning.

Patrik Bergner har länge varit något av en favoritregissör, men jag misstänker att han också är en mycket bra teaterpedagog och personinstruktör, för jag har aldrig, i någon av hans uppsättningar, sett en person som inte verkar veta precis vad den ska göra, och hur det ska göras. Ingen elev känns utlämnad eller övergiven.
I en klass där det bara finns två manliga elever har man gjort ett mycket smart val: istället för att låt en av killarna spela huvudrollen Bobby, och den andre får spela en av de manliga birollerna, så får båda spela Bobby, och kvinnorna i klassen spelar både de kvinnliga och manliga birollerna. Detta gör att könsfördelningen framstår mer som ett konstnärligt val än något de blivit tvungna att göra. Hade en av männen spelat en av birollsmännen hade det blivit lite wobbligt där de andra männen spelas av kvinnor.

Det här är ett elevuppspel, så givetvis brister det lite här och var, för det finns roller som är svåra, och svårtillsatta, även i mer professionella sammanhang, och i det här fallet speciellt vad gäller ålder: nästan alla är för unga för det dom spelar, men det är inte viktigt, för man lyckas trots detta upprätthålla en mycket hög konstnärlig standard. 
Och roligt nog är det det som jag trodde skulle vara en belastning som blir en av de största behållningarna: kvinnorna som spelar män. Det är inte det att dom gör ett helt okej, adekvat jobb: dom briljerar. Jag vet inte vad dom har fått för regi eller för nycklar, men deras prestation känns inte sökt eller ansträngd, den känns naturlig. Om jag vore en väldigt ung flata, ointresserad av hår och högklackat, och såg den här föreställningen, så skulle jag tänka att det var musikalartist jag ville bli. 

Det är ganska vanligt att man efter en sång i en musikal får applåder, men det har aldrig hänt, vad jag minns, att någon får en applåd efter en monolog. Här händer det: kvinnan som spelar den något naiva flygvärdinnan April berättar sin historia om en katt och en fjärilskokong, och när hon slutar går det helt inte att låta bli att klappa.  
Ibland kan uppspelspublik var lite väl entusiastiska, men inte i det här fallet. Jag menar: dom är entusiastiska, men det finns all anledning till det.

Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

InstagramFölj mej på Instagram

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan

 - att jag på Instagram heter https://www.instagram.com/joakim_clifton_bergman


  • och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com


THE LAST FIVE YEARS på Teaterstuio Lederman: 

För att försöka reda ut den här härvan gjorde jag två nya spellistor på min telefon: en med alla sånger i korrekt kronologisk ordning, och en totalt bakvänd, där de byter förutsättningar: Cathys historia berättas från början till slut, och Jamies börjar i slutet och arbetar sej framåt.


ANGELS IN AMERICA, Del 2: PERESTROJKA, på Elverket: 

”Varför går du och ser del två om du inte tyckte om del ett?” frågade min kompis L. Woods. 
”Därför att jag känner att jag borde,” svarade jag, men ångrade mej: ”Nej, inte bara därför, utan för att jag vill. Jag är intresserad av att veta hur dom har arbetat med del två, och att inte se den vore som att gå i pausen av en pjäs. Jag vill ha hela upplevelsen.”
”Hm,” fnös han. Det var en ljus, snabb fnysning, näsan som en nysning: ”Jag tycker det låter ganska idiotiskt.”


BUDSKAPET TILL MARIA, på Dramaten:

Men det är dräkterna som är de verkliga stjärnorna: detta är kostymer, inte kläder; snitten är enkla, som hos Vermeers tjänstekvinnor, men med en mönstermångfald som om Klimt hade målat med vattenfärg. Detaljerna är diskreta, men många; inget är enbart utilitärt, endast funktionellt, detta är medeltida bondekläder som skapade ur romantikens syn på medeltiden, och många av dom borde ställas ut. 




STÖTTA KAMRATERNA!

$
0
0


Från deras hemsida: 

Hjälp oss betala av våra sms-lån!
Med operorna The Fox av Igor Stravinsky och The Seven Deadly Sins av Kurt Weill och Bertolt Brecht mixar Sveriges kaxigaste operakompani ihop en dekadent cocktail av opera och djuriska drifter. Med humor, värme och mycket starkt magstöd bjuder Kamraterna på en kalldusch av mänsklig natur, heliga dygder, nattsvarta synder och ömmande hjärtan.
Det blir sång! Det blir dans! Det blir kanske lite naket.
Allt detta är otroligt roligt men dessvärre är båda verken förfärligt svåra och dyra att få tillstånd för att spela. Kombinationen av höga rättighetskostnader och det att vi vill att så många som möjligt oavsett ekonomisk förmåga ska ha möjlighet att se den här föreställningen (vi har därför sänkt ordinarie priset) gör att vi söker finansiera årets föreställning med hjälp av er.
Den som vill och kan får otroligt gärna stötta oss via CROWDCULTURE.SE.
Du klickar på länken, registrerar dig blixtsnabbt och donerar sedan det du tycker vi är värda.
Nedan ser du vilka summor du kan skänka, och vad du får om du stöttar oss.
Vill du både donera pengar, få present och en biljett på köpet så skaffar du en DYGDEPLATS! Det kan nästan inte bli bättre än så?!
Biljetterna gäller under spelperioden 20 juni – 9 juli 2018.
Det går också bra att swisha valfri summa till nummer: 123 019 64 51
Vi hoppas du vill hjälpa oss ro i hamn detta projekt och göra det lättare även för dem med tunnare plånbok att gå på opera. Stort tack!
  • 100 SEK – Kamraternas vän
    – evig tacksamhet
  • 200 SEK – Kamraternas vän
    – evig tacksamhet
  • 300 SEK – Kamraternas vän
    – evig tacksamhet
  • 500 SEK – Kamraternas vän
    – evig tacksamhet och en hemlig present
  • 650 SEK – Dygdeplats
    – biljett till valfri föreställning inkl. snacks och hemlig present
  • 1 000 SEK – Dygdeplats Deluxe
    – biljett till valfri föreställning inkl. snacks, drink och hemlig present
  • 3 000 SEK – Dygdeplats Operalyx
    – biljett till valfri föreställning, snacks, drink, hemlig present samt en operalektion*under ledning av regissör Dan Turdén!
  • 5 000 SEK – Dygdeplats Extra Allt
    – biljett till valfri föreställning för dig och en vän inkl, snacks, drink, hemlig present, en operalektion* och presentkort på vincaféet Tyge & Sessil
*Operalektionen infaller på specifika datum och hålls tillsammans med de andra som donerat samma summa.
TACK!
/Kamraterna

MACKEN - TV-SERIEN PÅ SCEN, Cirkus föreställning 15, 3/5 2018

$
0
0

Med  Knut Agnred, Anders Eriksson, Claes Eriksson, Per Fritzell, Jan Rippe, Lasse Beischer / Thomas Hedengran, Charlott Strandberg. Medverkar gör också: Den Ofattbara Orkestern XL under ledning av Anders Ekdahl.

”Jaa… man har ju Macken att tacka för sin karriär,” suckade Bubbar-Gunnar, lite ödmjukt skrytiga, när vi innan föreställningen stod ute i vad jag fortfarande - trots att det har gått några år - kallar Den Nya Foajén.
”Vilken karriär?” undrade jag. 
Vår kompis Mallorca Estate började skratta, men jag menade det inte som en spydighet, utan bokstavligt: han sysslar med så mycket, så jag ville veta vad, av allt han gör, som Macken var ansvarig för. 
Bubbar-Gunnar berättar om småskolan, om roliga timmen, om en inspelning av en sång från Macken på ett kassettband som inte fungerade, så att han var tvungen att sjunga själv, istället för att mima, så jag antar att han inte menar att de är skyldiga till att han idag sysslar med scenteknik, stuntslagsmål eller rekvisita.

Jag, som är äldre än Bubbar-Gunnar, kommer ihåg när Macken kom, även om jag har ett ganska diffust minne av serien, och inte tror att jag såg alla avsnitt. 1986 var jag i 20-års åldern, och det fanns viktigare saker att göra än att sitta klistrad framför teven: det fanns en hel värld att erövra. Men på den här tiden fanns det bara två tevekanaler i Sverige, och alla talade om och citerade Macken. Det gick inte att komma undan.

Jag hade intrycket att serien gick i flera säsonger, men man gjorde bara sex avsnitt, och en film, som kom 1990. Det är nästan otroligt, med tanke på den påvekan man har haft. Som med så mycket annat som har letat sej in i det kollektiva medvetandet har man nästan glömt att det var här det började, sångerna om synthen, eller om husvagnen, och uttrycket Ring mej sen.

Precis innan föreställningen börjar kommer Claes Eriksson - i privat kostym - in på scenen och förklarar för oss att en av skådespelarna tyvärr är sjuk, och berättar att dom har diskuterat om de ska ställa in, eller försöka köra ändå, och försöka täcka upp där det går, eftersom de vet att stor del av publiken har kommit till Stockholm i buss, specifikt för att se den här föreställningen. De har beslutat sej för att köra, men ger ändå publiken möjlighet att gå ut ur salongen och boka om sina biljetter, om de så önskar. 
Vi väntar. Inte en enda människa reser sej. Det här är något man inte vill missa.  

Det handlar om Roy och Roger, som har en mack ihop. Kunder kommer och besöker dom för  korta sketchlika scener, eller sånger, och den övergripande handlingen innefattar en beigeklädd man som vill lämna in sin blåa 240, ägaren till en vit turbo som försöker hämta ut sin bil som verkar ha kommit bort, och vägverkets planer på att riva macken och bygga en motorväg.


Scenografin föreställer bilmekardelen av en mack, den där skuggiga, smetiga, kletiga och smutsiga världen jag minns från besök som barn, befolkad av farbröder i smutsiga overaller, med skitiga fingrar och trassel i händerna. Två rum, affärsdelen och kontoret, skjuts in på på scenen, kontoret från sidan, och butiken kommer upp ur golvet. Allt är underbart, realistiskt detaljerat, som för en film, eller som när man på vissa museum kan besöka rum som har inretts för att visa hur man hade det förr. 


Också kostymerna känns realistiska, men utvalda, och karaktärerna är stylade, från topp till tå, från en ganska så speciell sko till en huvudbonad som det aningen finns tusentals av, eller bara den här, enda, hemstickade varianten. 

I en tid när det allt berättas fortare och fortare, när vi som publik är rappa på att snappa och vill gå vidare, är det ibland nästan provocerande att man vågar ta så gott om tid på sej, men det är det som är poängen. Man använder sej av de små medlen, av det truliga, lite bortkomna, tveksamma, eftertänksamma och lätt generade. Det ska sävlas, tas paus, väntas och dröja, för dom vet precis vad dom gör.

Jag har sett Galenskaparna och After Shave förut, på Lisebergsteatern i Göteborg, då de firade 30 år på scenen med sin föreställning 30-ÅRSFESTEN, men jag hade liksom glömt all den kärlek som kommer från publiken. Det här är mångas ungdom, en bild av en lyckligare tid, en tid innan vi alla blev rädda för att göra fel, säga fel, tycka fel. Folk runt omkring mej sjunger med, viskar repliker, upprepar punch-lines, och ibland ligger de till och med före. Vissna särskilt populära biroller behöver bara komma in på scenen för att mötas av dundrande applåder. Personerna som hoppar in för den sjuke medlemmen, möts av stöd och uppskattning, och själv beundrar jag det fantastiska modet att bara våga slänga sej ut och lita på att vi tar emot. 

Det underbara med Galenskaparna och After Shave, är att aldrig någonsin är deras humor elak. Där många komiska konstellationer som kom efter dom började göra sej roliga på andras bekostnad, och tryggt gömde sej bakom ett slag ironiserande, lämnar dom aldrig ut någon. De, och vi, skrattar inte åt någon, man pekar inte finger. När vi skrattar gör vi det med kärlek, som åt en granne som är lite tosig, en kollega som har vissa särliga karaktärsdrag, eller den där tanten eller farbrorn på ICA som inte gör riktigt som alla andra. Folk som vi inte nödvändigtvis har valt att umgås med, men som vi inte heller väljer bort. 



Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman




Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan

 - att jag på Instagram heter https://www.instagram.com/joakim_clifton_bergman


  • och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com


COMPANY på Kulturama: 

"Patrik Bergner har länge varit en favoritregissör, men jag misstänker att han också är en mycket bra teaterpedagog och personinstruktör, för jag har aldrig, i någon av hans uppsättningar, sett en person som inte verkar veta precis vad den ska göra, och hur det ska göras. Ingen elev känns utlämnad eller övergiven."


THE LAST FIVE YEARS på Teaterstudio Lederman: 

För att försöka reda ut den här härvan gjorde jag två nya spellistor på min telefon: en med alla sånger i korrekt kronologisk ordning, och en totalt bakvänd, där de byter förutsättningar: Cathys historia berättas från början till slut, och Jamies börjar i slutet och arbetar sej framåt.


ANGELS IN AMERICA, Del 2: PERESTROJKA, på Elverket: 

”Varför går du och ser del två om du inte tyckte om del ett?” frågade min kompis L. Woods. 
”Därför att jag känner att jag borde,” svarade jag, men ångrade mej: ”Nej, inte bara därför, utan för att jag vill. Jag är intresserad av att veta hur dom har arbetat med del två, och att inte se den vore som att gå i pausen av en pjäs. Jag vill ha hela upplevelsen.”
”Hm,” fnös han. Det var en ljus, snabb fnysning, näsan som en nysning: ”Jag tycker det låter ganska idiotiskt.”




Idag ser jag fram emot -

$
0
0

- fredag, och Stockholmspremiären av S:t Eriks avgångsklass' uppsättning av Brian Yorkeys och Tom Kitts musikal IF/THEN.


Från deras hemsida: 

Vi befinner oss i New York, staden som aldrig sover. Musikalen berättar historien om en 38-årig kvinna, Elizabeth, som flyttar tillbaka till New York City för en ny start. Hon träffar sina vänner Kate, en förskolelärare, och Lucas, en bostadsaktivist, i Madison Square Park. Kate föreslår att Elizabeth börjar använda namnet "Liz" och träffa "den stora kärleken". Lucas föreslår att hon går tillbaka till hennes studentsmeknamn, "Beth" och börja göra karriär i staden. Elizabeth väljer i parken om hon ska stanna med Kate eller följa med Lucas."Liz" stannar i parken med Kate, medan "Beth" lämnar med Lucas, och resten av musikalen visar två vägar som Elisabeths liv kunde ta.




Regi - Mia Malby
Producent, Musik och instuderingsansvarig - Jonas Åman
Instudering - Katarina Markendahl
Koreografi/Handledning - Kicki Holmqvist
Kapellmästare - Johan Mörk
Ljustekniker - Peter Stockhaus
Ljudtekniker - Leo Mengarelli

Kolla in deras imponerande hemsida HÄR, designad av Wix.com


Idag tänker jag gå och se en öppen repetition av ROSENKAVALJEREN -

$
0
0
- och detta förbereder jag genom att se John Schlesinger version av operan, från Covent Garden: 

Jag vill passa på att varmt rekommendera ROSENKAVALJEREN, på Kungliga Operan.

$
0
0

Jag såg ett genrep av Christof Loys uppsättning av Richard Strauss ROSENKAVALJEREN igår, och hade förväntat mej något ganska... kompetent, men blev både berörd, road och rejält imponerad. 

Jag fick en ny idol i regissören Christof Loy: 



Gör dej själv en tjänst och köp biljetter, för det här är något som borde vara obligatoriskt.


Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan

 - att jag på Instagram heter https://www.instagram.com/joakim_clifton_bergman


InstagramFollow me on Instagram
  • och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com

TÖRNROSA med Kungliga Baletten, på Kungliga Operan, Genrep 8/5 2018

$
0
0

KOREOGRAFI Márcia Haydée efter Marius Petipa, MUSIK Pjotr Tjajkovskij, AURORA Haruka Sassa/Minji Nam/Mayumi Yamaguchi/Nathalie Nordquist, PRINS DÉSIRÉ/Daniel Norgren-Jensen/Dmitry Zagrebin/Hiroaki Ishida/Karl-Erik Wigle Andersson, CARABOSSE/Jérôme Marchand/Arsen Mehrabyan/Dawid Kupinski, LILA FEN/Nadja Sellrup/Luiza Lopes/Desislava Stoeva, DIRIGENT Philip Ellis, Kungliga Baletten, Elever från Kungliga Svenska Balettskolan, Kungliga Hovkapellet

I en intervju jag lyssnade på för några veckor sen, tillfrågades en musikalartist hur hon fick balans mellan sitt privata liv och sin karriär, och hon svarade att hon inte riktigt förstod frågan. 
”Tröttnar du aldrig på alltihop, audition, sånglektioner, dansklasser, och bara önskar att du fick vara hemma och göra ingenting, utan krav?” förtydligade en av intervjuarna.
Svaret var snabbt och självklart:
”Men det här är ju vad jag vill göra? Om jag inte ville göra det så gjorde jag ju något annat. Vill du hellre gå och fika, umgås med din pojkvän eller sitta på balkongen och dricka vin, så gör det. Jag föredrar det här.”

Jag gillar den inställningen. Jag går igång på någon slags disciplin, en medveten livsstil, men inte som tvång, utan för att det är just det man vill göra. Helst av allt. Att bestämma sej för att göra något, och sen göra det. Om man sen lyckas är en annan sak, men jag gillar att ambitionen finns. 
Det här året hade jag planerat att jag varje månad skulle läsa på om en klassisk kompositör, en målare och en musikalkompositör. I Maj skulle jag ha studerat Brahms, Matisse och Oscar Hammerstein II, och jag har inte läst ett ord. Jag hade också tänkt att jag skulle läsa en bok i minst en timme om dagen - det går sådär, jag har trasslat in mej i Cecil Beatons mastodontmemoarer och en biografi över Virgina Woolf - och se en daglig dokumentär. Dagliga sit-ups och armhävningar är inte vidare vanliga, och trots att jag har gjort ett slags städschema för varje dag i veckan så håller dammråttorna långsamt på att ta över. 
Något har jag lyckats med är min matlagning: jag gav mej själv en prenumeration på veganmagasinet Vego i julklapp, och försöker laga mej igenom  varje nummer. Varje recept ger fyra portioner, och för tillfället har jag frysen full av färdiga matlådor. 

Jag högaktar dom som lever för sin konst. Nej, förresten, jag högaktar dom som lever för något, vad som helst. Högaktar är kanske ett konstigt ordval, men det verkar inte finna något mer passande. Jag respekterar dom rejält, är vad jag menar. Dom där som kan försvara sitt livsval och allt de får försaka med:
”Det här är vad jag helst av allt gör.”
Musiker, sångare, och - förstås - dansare.

G3 -
utan honom vore vi inte mycket
Kungliga baletten skapades av Gustav III redan 1773, och är en av de äldsta i världen. Men om man hade förväntat sej ett gammalt, trött, traditionstyngt kompani, då har man fel. Det vore lite som att förvänta sej att Olympiska Spelen inte hela tiden skulle få nya rekord. Man upprätthåller, men man utvecklas också. Jag anser att det borde vara en nationellt uppmärksammad tilldragelse varje gång dom ställer sej på scenen. 

Jag sitter i Kungliga Operans stora salong, nästan längst fram, i mitten. Det är runt lunch, och eftersom det är generalrepetition av en balett, och inte en opera, så är det inte riktigt lika många i publiken. Vilket är skönt. Visst, det fylls på bra, men den där näst intill hysteriska stämningen som ibland uppstår innan en operarepetition, infinner sej inte. 
Nere i diket värmer musikerna upp sej själva och sina instrument. Det är trevligt att se dom i sina privata, personliga kläder. Om och om igen övar de på partier som måste bemästras. De blåser, knäpper, stryker och slår. Bakom ridån, kan jag tänka mej, gör dansarna detsamma; dom böjer, sträcker, snurrar, hoppar, vrider och vänder.  

Ivan Vsevolozhsky.
Säg det fem gånger
.
Eller, det räcker med en gång.
Försök.
1889 hade chefen för Kejserliga Teatern, Ivan Vsevolozhsky, gett den kejserliga balettmästaren Marius Petipa i uppdrag att skapa en helaftonsbalett baserad på sagan Törnrosa, och han hade även lyckats att få den mycket berömda kompositören Pjotr Tjajkovskij att skriva musiken. Själv bidrog han också med manuset, eftersom han hade erfarenhet både som pjäsförfattare, essäist och kostymör. 

TÖRNROSA var Tjajkovskijs 66:e verk, och det skrevs tretton år efter hans första balett, SVANSJÖN, och tre år innan hans tredje och sista: NÖTKNÄPPAREN. Anledningen till att det är ett sånt glapp mellan hans första balett och TÖRNROSA, var att SVANSJÖN hade varit något av en flopp, när den hade premiär.

Det handlar om Prinsessan Törnrosa, eller Aurora, som hon egentligen heter. Till hennes dop har hennes föräldrar bjudit in en massa feér, men glömt att bjuda in den elaka fen - helt förståeligt, tycker jag - och som straff för att inte har blivit inbjuden förbannas Aurora att på sin 16:e födelsedag sticka sej på en slända och dö. En annan fe, den lila, lyckas få förbannelsen mildrad till att hon bara ska sova i hundra år.

Jag hade ingen aning om att det fanns en del två på sagan om Törnrosa, eller att det fanns flera varianter, alla lite otäckare än bröderna Grimms och Disneys version: i många av dom blir hon våldtagen medan hon sover, och när hon vaknar upp är hon mamma, och i några versioner försöker hennes svärmor äta upp hennes barn. 

Den här versionen av Törnrosa är koreograferad av Márcia Haydée efter Marius Petipa urkoreografi, och även om jag inte känner till vad för slags ändringar som gjorts, så antar jag att mycket gäller den onda fén, Carabosse. Han känns mycket modern, som något från en nutida koreografi som förvirrat sej in i det förgångna. 

Kostymhistoriskt är det faktiskt intressantare att titta på de roller som inte dansar, eftersom deras kläder inte har samma krav på att man ska kunna röra sej i dom. Kostymerna, som jag tror hör hemma nånstansi mitten av 1700-talet, är vansinnigt stiliga och detaljerade, och alla borde - när de inte används - ställas ut, så att vi alla fick chansen att ta oss en titt på nära håll.
Speciellt roligt är det att se att man har noterat att trots att kungariket sover så har modet inte förblivit oförändrat, även om vi bara ser det flyktigt, i prinsens jaktsällskap. När man sen firar bröllopet, och festar, så gör man det verkligen i vintage: kläderna är hundra år gamla.

Rent dramaturgisk hade jag förväntat mej att mer krut skulle läggas vid prinsens försök att ta sej in i slottet, jag hade visioner av dansande klängväxter och förtrollade varelser, men jag antar att det var något jag fått från Disneyversionen, för här mer eller mindre travar han bara in, kysser henne, hon vaknar, och så blir det fest! Lite av en besvikelse är det i alla fall, men det är inte Kungliga Balettens fel; det är något som ligger invävt i manus.
Samma sak gäller det ändlösa dansandet på bröllopet. Gäst efter gäst tar sej en svängom, och alla är ganska fantastiska, men det blir i alla fall något av en longör, kanske mest för att danserna är iscensatta som uppvisningar som inte har något direkt med handlingen att göra. Jag tror att detta var något som var ganska vanligt vid den här tiden: om jag inte tar fel är det en massa festande och uppvisningsdansande på maskeradbalen i SVANSJÖN också. Men man kan knappast komma för att titta på en dansföreställning, och sen klaga på att det dansas för mycket.
Enrico som Den Blå Fågeln
Gästerna i sej är i alla fall intressanta: Katten i mästerstövlar, Askungen, Rödluvan och Vargen, Snövit och dvärgarna, och Den Blå Fågeln, en saga som jag aldrig hört talas om, men som här får mycket stort utrymme, kanske för att rollen skapades för samme person som dansade den onda fen, Enrico Cecchetti, en man som på den tiden ansågs vara den bäste då levande dansören, vilket kanske inte säger så mycket, eftersom manliga dansare på den här tiden i stort sett hade delegerats till att lyfta och balansera kvinnorna när de snurrade.
Jag tycker att Kungliga Baletten skulle jag sätta ihop en föreställningen om honom, för han verkar riktigt rejält intressant.

Trots att den här versionen av baletten hade premiär på Kungliga Operan redan 2012, och det här alltså är en nypremiär, så känns det som om varje plagg vore nysytt, varje kuliss nymålad, och som om var peruk precis lyfts av stocken, nytamburerad.
Jag blir nästan lite yr av alla intryck, och flera gånger skulle jag vilja ropa ”frys!”, och sen gå upp på scenen och ta mej en närmare blick. Ibland vill jag vill och med ropa ”Spola tillbaka bandet!” för jag vill se något fantastisk igen. Och igen.
Musiken är så vacker att det skulle räcka med att man bara spelade den, som en konsert, men när man sen fyller scenen med vackra människor som gör vackra saker i vackra kläder, i vackra rum, då ligger vi på gränsen till vad jag kan stå ut med utan att det ska börjar ryka ur mina öron.

Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan

 - att jag på Instagram heter https://www.instagram.com/joakim_clifton_bergman


  • och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com

Om du gillade det här kanske du gillar: 

MACKEN - TV-SERIEN PÅ SCEN på Cirkus:

Jag har sett Galenskaparna och After Shave förut, på Lisebergsteatern i Göteborg, då de firade 30 år på scenen med sin föreställning 30-ÅRSFESTEN, men jag hade liksom glömt all den kärlek som kommer från publiken. Det här är mångas ungdom, en bild av en lyckligare tid, en tid innan vi alla blev rädda för att göra fel, säga fel, tycka fel. 


COMPANY på Kulturama: 

"Patrik Bergner har länge varit en favoritregissör, men jag misstänker att han också är en mycket bra teaterpedagog och personinstruktör, för jag har aldrig, i någon av hans uppsättningar, sett en person som inte verkar veta precis vad den ska göra, och hur det ska göras. Ingen elev känns utlämnad eller övergiven."


THE LAST FIVE YEARS på Teaterstudio Lederman: 

För att försöka reda ut den här härvan gjorde jag två nya spellistor på min telefon: en med alla sånger i korrekt kronologisk ordning, och en totalt bakvänd, där de byter förutsättningar: Cathys historia berättas från början till slut, och Jamies börjar i slutet och arbetar sej framåt.



Jag vill passa på och rekommendera -

$
0
0

- musikalen IF/THEN, med avgångsklassen på Sankt Eriks. Det är en suveränt intressant musikal, mycket kompetent framförd, speciellt om man tar hänsyn till att detta är gymnasie-elever. Något jag för det mesta helt glömde bort.

De spelar en sista föreställning i morgon, lördagen den 26:e, klockan 15:00. 

Här är en länk till deras HEMSIDA.

THE GREATEST CABARET COMEDY, Stockholm Musikalartist Utbildning på Maximteatern, föreställning 17, 8/5 2018

$
0
0

Regi, Stefan Marling, Hans Marklund, Roine Söderlundh, Koreografier: Hans Marklund, Roine Söderlundh, Sånginstudering: Maria BenHajii, Kerstin Ryhed, Ceca Wadstein, Pelle Arhio, Anna Eiding, Karolin Funke, Ljuddesign: Timmie Malmberg, Ljusdesign Mikeal Kratt, Kostym: Eva Johnson, Stefan Wåhlberg, Scenografifixare m.m: Dan Johansson, Piano (Cabaret): Kerstin Ryhed. Med Klass 1 och 2 på Stockholm Musikalartist Utbildning.


Varje år sätter avgångsklassen på Stockholms Musikalartist Utbildning upp en stor musikal, men även andraårseleverna - och i detta fall även förstaårseleverna - får testa på hur det är att möta en publik, för varje år får de göra en egen, lite mindre, föreställning. Det här är fjärde året man sätter upp en produktion. Tidigare har klasserna satt upp ALL ABOUT BASE, A COMEDY STORY, och COMEDY ACTS.

Första delen brukar vara en minimusikal, en slags workshopsredovisning av ett större verk, och andra delen - som jag ofta föredrar - är musikalnummer, ibland plockade ur sitt sammanhang och framförda som shownummer. Betoningen i den här delen ligger på show och komik. 

Som en liten blänkare för vad som komma skall, nästkommande vår, låter man den stora förstaårsklassen öppna föreställningen, med He Lives In You, ur THE LION KING. Man har varierande kläder: byxor, kjolar, t-shirts, skjortor, klänningar, men eftersom de alla är vitklädda, blir de en homogen massa, där ingen står ut, men alla syns. Koreografin är enkel, och meddelandet är positivt, hoppfullt, glädjefyllt. 
Sen blir det lite konstigt. 

Årets miniproduktion är CABARET, en musikal skriven av John Kander och Fredd Ebb, och den bygger på John Van Drutens pjäs från 1951, I Am A Camera, som i sin tur var baserad på Christopher Isherwoods bok från 1939, Goodbye To Berlin, och i stort handlar det om nazisternas uppgång i ett utarmat, bankrutt Berlin, sett genom ögonen på en besökande amerikansk författare. 
När musikalen hade premiär, 1966, nominerades den till elva Tony Awards, och vann åtta, bland annat Bästa Musikal, Bästa Text och Musik, Bästa Regi, Bästa Koreografi, Bästa Kostym, och Bästa Scenografi. 
Det är intressant att notera att Bob Fosse, som vann en regi-oscars för filmen som kom 1972, inte var iblandad i den ursprungliga scenmusikalen, men att det ofta är hans koreografi och sexiga iscensättning man försöker efterlikna. 

Jag hade förväntat mej en massa beltande, Fosse-dans, pansexualitet och stay-ups. Och en och annan kubb-hatt. Sånger som Cabaret och Two Ladies verkade självskrivna. 
Istället har man valt… Ja, jag är inte säker på vad man har valt, men jag tror att man försöker gå på djupet, och framföra ett budskap. 
Om det enda man ville säga med en produktion gick att sammanfatta i en mening, som till exempel Var snäll mot hundar, dom har känslor! så hade det förstås varit mycket enklare att bara säga det, och spara sina pengar och sin tid. Men om man nu trots allt vill iscensätta sin paroll, måste man, för att det ska bli sceniskt intressant, och för att påverka och beröra en publik, utveckla, ifrågasätta, vrida och vända på budskapet: Har hundar verkligen känslor? Hur vet vi att dom har känslor? Hur bevisar vi att hundar har känslor? Ska man vara snäll mot hundar bara för att dom har känslor? Vad innebär det att vara snäll? Hur är man snäll? Förtjänar alla hundar att bli snällt behandlade, även fula hundar, eller hundar som bits? Om vi inte är snälla mot såna som har känslor, vad säger det om oss?
Och jag antar att det är det dom försökte göra på scenen. Vrida på buskapet. Försöka nå fram genom att ta en annan väg. Men provocera är inte samma sak som påverka. Att uppröra betyder inte att man berör. Här visar man upp en antisemitisk dystopi, men sedd från ”segrarnas” sida.  
Om man är bekant med musikalen kan man skönja en slags historia, och känna igen vissa roller, vissa linjer, riktningar och viljor, men det är ganska svårt att hänga med i någon slags dramatisk kontinuerlig kronologi.
Vad man fatalt misslyckas med, vilket är ganska allvarligt, är budskapet. Man tar i så mycket att dom missar målet, och misstänker att en antisemit som förirrat sej in på Maxim inte hade hittat något att anmärka på: man driver med judar och sen avslutar man med en hyllningssång till nazismen. 
Vi andra tror att vi vet vad man försöker säga, man det är oroade otydligt.

Gudskelov tar det sej rejält i andra akten. Förstaårsklassen kommer tillbaka och bjuder på en hippiehög i Rythm of Life, ur SWEET CHARITY, och jag gör mitt bästa för att rycka upp mej och göra en omstart.

Ett gott råd som ingen någonsin tar, är: Om du är bäst i din musikalklass ska du söka dej vidare, för du kommer inte att lära dej lika mycket som dom som är sämre. I den här klassen finns det många anledningar att stanna kvar, för här går ingen trygg. Nivån är så underbart hög att nästan ingen står ut, varken på det ena eller andra hållet. Jag har sett klasser där det funnits en viss resignation, där vissa verkar resonera: Det är ingen idé: jag kommer aldrig att sjunga lika bra som Closette, dansa lika bra som Tetris, eller se lika bra ut som Mora, och där såna som Closette, eller Tetris eller Mora slutar utvecklas, för dom slutar jobba; varför ska dom slita när dom i alla fall är bäst?
Här är det istället lite som i musikalen CHICAGO, när Welma och Roxie ömsom kommer in i nummer och försöker toppa varandra. En slags hälsosam konkurrens.

Förutom uppenbar talang, energi och ungdomlig spelglädje, finns det ytterliga två klart lysande anledningar att gå och se dess slutspel, och det är de två regissörerna och koreograferna Hans Marklund och Roine Sönderlundh, två kreatörer som är det bästa vi har inom  svensk scenshow. Att få möjlighet att jobba med dessa scengiganter såpass tidigt i sin karriär mäster vara en fantastisk fördel, och deras medverkan garanterar också att vi som publik får se nummer av löjligt hög klass. 

Vi bjuds på showstoppande nummer från olika musikaler. Vissa har jag sett förut, som Buddy’s Blues ur FOLLIES, Jag borrar tänder ur LITTLE SHOW OF Horrors, Koreografen, med musik ur WEST SIDE STORY, och Vad För En Man, ur CURTAINS, men det blir mer ett glatt återseende än en tråkig upprepning. Andra, som den suveränt framförda Tunnelbanevan, byggd på Both Sides of the Coin ur THE MYSTERY OF EDWIN DROOD, med ny text av Hans Marklund, är en helt ny bekantskap. 
Scenografin hålls nere till ett minimum, man använder sej bara av stolar, bord, bänkar och sånt som det finns ett sceniskt behov av, men detta gäller inte kostymerna. Varje nummer bjuder på nya, stilfullt koordinerade kläder, allt från showiga paljettklänningar till karaktärskläder. Någonstans bakom scenen står en eller flera påklädare och sliter, kan jag tänka. Dessutom behövs inga kulisser, för man har turen att ha en suverän ljussättning.
Vissa nummer, som Är Han Från Europa ur LEGALLY BLONDE, En Sång Som går såhär, ur SPAMALOT, och Det Är Möjligt, ur THE PRODUCERS, är iscensatta musikalnummer, medan andra, som Säg Vem Kan Det Va? med musik ur MACK AND MABEL, Så Klart Det Ska Va En Man, med musik ur GUYS AND DOLLS, eller Spanish Rose ur BYE BYE BIRDIE, har blivit shownummer som bara använder sej av musiken och har fått en helt ny text, en helt ny mening.
Musikan är förinspelad, vilket kanske kan känns lite trist, men det är ett val jag har full förståelse för: dels rent ekonomisk, men också för att underlätta för personerna på scenen: genom att använda sej av en inspelning får man en trygghet i att det alltid låter likadant, att det alltid är samma tempo, samma energi, i musiken.
Man avslutar med Come Alive, ur filmen The Greatest Showman, men när vi inte slutar klappa plockar man fram ett välrepeterat extranummer, en acapellaversion av Alexander Hamilton, ur HAMILTON. Sen premiären på Broadway 2015 har ingen av musikalens roller - förutom kungen - spelats av vita personer, så jag antar att man tar chansen att göra ett nummer ur något dom förhoppningsvis vet att dom aldrig kommer att få spela. Men det är en annan diskussion.

Det finns en jäkla glöd i den här klassen, och jag ser verkligen fram emot nästa vår och nästa slutproduktion.


Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan

 - att jag på Instagram heter https://www.instagram.com/joakim_clifton_bergman


  • och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com

Om du gillade det här kanske du gillar: 

TÖRNROSA, med Kungliga Baletten, på Kungliga Operan: 

"Nere i diket värmer musikerna upp sej själva och sina instrument. Det är trevligt att se dom i sina privata, personliga kläder. Om och om igen övar de på partier som måste bemästras. De blåser, knäpper, stryker och slår. Bakom ridån, kan jag tänka mej, gör dansarna detsamma; dom böjer, sträcker, snurrar, hoppar, vrider och vänder. "


MACKEN - TV-SERIEN PÅ SCEN på Cirkus:

Jag har sett Galenskaparna och After Shave förut, på Lisebergsteatern i Göteborg, då de firade 30 år på scenen med sin föreställning 30-ÅRSFESTEN, men jag hade liksom glömt all den kärlek som kommer från publiken. Det här är mångas ungdom, en bild av en lyckligare tid, en tid innan vi alla blev rädda för att göra fel, säga fel, tycka fel. 


COMPANY på Kulturama: 

"Patrik Bergner har länge varit en favoritregissör, men jag misstänker att han också är en mycket bra teaterpedagog och personinstruktör, för jag har aldrig, i någon av hans uppsättningar, sett en person som inte verkar veta precis vad den ska göra, och hur det ska göras. Ingen elev känns utlämnad eller övergiven."



BAD GIRLS - THE MUSICAL, på MAXIM, med Stockholm Musikalartist Utbildning, föreställning 18, 17/5 2018

$
0
0

Manus: Maureen Chadwick & Ann McManus, Text & musik: Kath Gotts, Original regisserad av Maggie Norris, Orkesterarrangemang av Martin Koch, Medverkande: Stockholm Musikalartist Utbildning årskurs 3, Nils Bergstrand, Nils Axelsson, Stefan Marling, 7-manna orkester under ledning av Adam Dahlström, Regi av Helena Sandström Cruz, Svensk översättning av Johan Schildt, Koreografi av Linda Hansson, Sånginstudering ansvarig Kerstin Ryhed

Jag hade höga förväntningar, även om jag var lite avvaktande. Förväntningarna var höga, eftersom jag vet att utbildningen på BASE23 och SMU alltid håller hög nivå, jag var avvaktande eftersom jag hade sett musikalen förut. 

Jag såg en uppsättning på Kulturama 2013, första året jag hade den här bloggen, och trots att jag inte skrev mycket om den kommer jag ihåg att jag tyckte om regin men ogillade verket. ”Musikalen i sej är riktigt urusel. Inga låtar men minns, och ett manus som skulle behöva en rejäl bearbetning” skrev jag bland annat om den.
Musikalen hade sin urpremiär 2007, på Garrick Theatre i London, där jag i vintras såg en uppsättning av YOUNG FRANKENSTEIN. Den fick urusla recensioner, och två månader senare lades den ner. 
Den bygger på en tv-serie med samma namn, som började visas 1999, blev mycket populär, och gick i 107 avsnitt under 8 säsonger, fram till 2006. 

Det handlar om de intagna på ett kvinnofängelse, och den nytillsatta avdelningschefen som försöker förändra de intagnas förhållanden. En av de manliga vakterna förgriper sej på en nyintagen, och när hon tar livet av sej utbryter ett fängelsemyteri.

Det kreativa teamet hade inga tidigare erfarenheter av att skriva musikal, manusförfattarna skrev för tv, och jag antar att de mötte textförfattaren och kompositören när denna skrev bakgrundsmusik för deras tv-serie Bad Girls.
Du vet hur man ibland läser om hur skrämda producenter har blandat sej i en produktion, och försökt förändra verket, för dom är rädda att det ska bli att fiasko? Jag har känslan att detta hände när man ursprungligen satte upp BAD GIRLS: att den från början var en ganska socialrealistisk musikal, i stil med LES MISERABLES eller RENT, men att någon på producentsidan fått panik och insisterat:
”Det här är West End, inte en källarteater i Cheltenham! Folk betalar dyra pengar för att se nåt sånt här, dom vill ha glitter och glamour, drömmar och fantasier, dom vill skratta och kunna nynna nummer! Tänk CHICAGO, JERSEY BOYS, tänk SPAMALOT och THE DROWSY CHAPERONE!"

Givetvis skedde ovanstående fiktiva dialog på engelska.

Verket har nämligen en slags oförenlig schizofreni. Den påstår saker, och tar tillbaka, den hoppar mellan olika åsikter och synpunkter, den skämtar om ämnen som vi sen förväntas respektera. Till exempel förväntas vi ta avstånd från den ena manliga vakten på grund av hans sexistiska inställning till kvinnorna, men senare, när samma kvinnor utsätter en annan manlig vakt för sexuella trakasserier, förväntas vi tycka det är underhållande och roligt. I öppningsnumret berättar de stora rollerna varför de sitter inne; mord, stöld, mordbrand, och avslutar varje insats med att säga att de inte borde vara inspärrade. Det är svårt, som publik, att förstå om det är meningen att vi ska stå på deras sida, instämma med att de inte borde vara inspärrade, när vi vet varför de har spärrats in. Man kan inte sympatisera med några som utmålar sej som offer, när de precis erkänt att de är förövare. 
Den unga avdelningschefen ska föreställa kompetent och kvalificerad, men allt hon gör går fel: hon glömmer att informera en intagen om att hon flyttats till en enskild cell för att hon ska kunna koncentrera sej på en ny resning i hennes fall, hon påstår att hon har nya visioner för fängelset, men ser inte något av alla uppenbara missförhållanden, och när det utbryter strejk på fängelset sitter hon hemma och sjunger sånger om sin kärlek till en intagen. 
Det är en kanske lite övertydligt feministiskt musikal, med ett lesbiskt kärlekspar, men i ett komisk nummer, där en kvinnomördare och en mordbrännare försöker förklara för en nyanländ hur man klarar sej i fängelset, berättar de i ganska homofobiska ordalag att hon ska passa sej för flatorna i duschen: 

Such a pretty little thing
I wouldn't linger in the showers
Every lezzer on the wing
Will want their go
You'll be stuck in there for hours

The days are long and the nights are scary
Them girls are strong and some quite hairy
Most nights the screaming never ends
That's when you need to know
That you've got friends.

Dessutom, för en musikal som utspelar sej i ett fängelse, verkar få personer verkligen sitta inlåsta, och alla verkar kunna komma och gå lite som dom vill. 

Dessutom, i den svenska versionen, har alla fått väldigt besynnerliga namn, som Olga Hansson, Lisbet Jansson, Karin Larsson och Lisa Persson, trots att det är ganska tydligt att det inte utspelar sej på ett svenskt fängelse, jag menar, inte ens titeln är ju översatt.

Man hade kunnat hoppas att föreställningen hade räddats av en kompetent, gedigen regi, men jag tror inte att den här regissören är insatt i vad som krävs för att regissera något så komplext som en musikal. Jag ser det ganska ofta, från regissörer, en slags disrespekt för genren, baserad på några 30- eller 40-talsmusikalfilmer de sett nån eftermiddag, på teve. 
”Det där kan jag göra…” verkar dom tänka.
”Nej, det kan du inte,” tänker vi. 
Regissörens arbete påminner mej faktiskt om avdelningschefen i musikalen: den goda viljan och ambitionen verkar finnas, allt annat saknas. 

Vad som verkligen irriterar, är att detta är en bra klass, med talangfulla elever, som inte tillåts glänsa. 

Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan

 - att jag på Instagram heter https://www.instagram.com/joakim_clifton_bergman


  • och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com

Om du gillade det här kanske du gillar: 

THE GREATEST CABARET COMEDY med Stockholm Musikalartist Utbildning på  Maximteatern: 

"Ett gott råd som ingen någonsin tar, är: Om du är bäst i din musikalklass ska du söka dej vidare, för du kommer inte att lära dej lika mycket som dom som är sämre. I den här klassen finns det många anledningar att stanna kvar, för här går ingen trygg. Nivån är så underbart hög att nästan ingen står ut, varken på det ena eller andra hållet. Jag har sett klasser där det funnits en viss resignation, där vissa verkar resonera: Det är ingen idé: jag kommer aldrig att sjunga lika bra som Closette, dansa lika bra som Tetris, eller se lika bra ut som Mora, och där såna som Closette, eller Tetris eller Mora slutar utvecklas, för dom slutar jobba; varför ska dom slita när dom i alla fall är bäst?" 


TÖRNROSA, med Kungliga Baletten, på Kungliga Operan: 

"Nere i diket värmer musikerna upp sej själva och sina instrument. Det är trevligt att se dom i sina privata, personliga kläder. Om och om igen övar de på partier som måste bemästras. De blåser, knäpper, stryker och slår. Bakom ridån, kan jag tänka mej, gör dansarna detsamma; dom böjer, sträcker, snurrar, hoppar, vrider och vänder. "


MACKEN - TV-SERIEN PÅ SCEN på Cirkus:

Jag har sett Galenskaparna och After Shave förut, på Lisebergsteatern i Göteborg, då de firade 30 år på scenen med sin föreställning 30-ÅRSFESTEN, men jag hade liksom glömt all den kärlek som kommer från publiken. Det här är mångas ungdom, en bild av en lyckligare tid, en tid innan vi alla blev rädda för att göra fel, säga fel, tycka fel. 




Nytt tio-i-toppinlägg!

$
0
0

Det är alltid väldigt roligt när något letar sej upp min lista över de tio mest besökta inläggen, eftersom det för varje gång blir svårare och svårare att ta sej in. I början av den här bloggen hände det nästan varje vecka, sen var det något nytt varje månad, men nu för tiden händer det bara någon gång om året. 
Den här gången välkomnar jag inlägget om Kulturamas uppsättning av Stephen Sondheims COMPANY:

"Patrik Bergner har länge varit en favoritregissör, men jag misstänker att han också är en mycket bra teaterpedagog och personinstruktör, för jag har aldrig, i någon av hans uppsättningar, sett en person som inte verkar veta precis vad den ska göra, och hur det ska göras. Ingen elev känns utlämnad eller övergiven."


Idag ser jag fram emot -

$
0
0
 - EN HUND TILL LÅNS, av Steph Molin, på Lava, på Kulturhuset Stadsteatern: 

Från Kulturhuset Stadsteaterns hemsida: 

Ett oidentifierat barn kämpar med sina känslor, kämpar med sina motorsågar i huvudet. När han var liten trodde han att de tre diagnosförklaringarna var diplom.
"ADHD""DYSLEXI""AUTISM"
Hur är det att aldrig våga ta emot eller ge kärlek?
Hur är det att kämpa med kränkningar för något man inte kan rå för?
Vad händer om man råkar ta hem en hund från en livsmedelsbutik som man får kontakt med?
Något positivt kanske?

Föreställningen är 60 minuter utan paus.  

Speldatum:
1/6 kl. 20:00
2/6 kl. 18:00
På Lava 
Fri entré

OBS! Endast förbokade biljetter.
Boka via sms till: 070-370 31 70
Ange: namn, antal biljetter och datum.

Föreställningen rekommenderas ej för barn under 12 år.

Av: Steph Molin
Med: Steph Molin och Greta Westling
Producent: Ebba Bohman
Foto: Eva Molin

HANS OCH GRETA och XERXES, Operastudion, föreställning 19, 22/5 2018

$
0
0

HANS OCH GRETA

Musik: Engelbert Humperdinck, libretto: Adelheid Wette, regi: Patrik Bergner, Greta: Lovisa Ferm, Hans: Terhi Mastovaara / Karolina Åsberg, Mamman/Häxan: Helena Hedman/Julia Wigenstedt, Katten: Ingrid Berg.

Will the real Humperdinck please stand up?
Om du tycker att namnet Engelbert Humperdinck är lite speciellt, ponera detta: 1965, 44 år efter kompositörens död, tog en ganska misslyckad brittisk popsångare, Gerry Doresy, frivilligt detta namnet, för att utmärka sej. Och det funkade. Idag har han sålt över 150 miljoner skivor. Det är avsevärt fler än orginalnamnsinnehavaren, vars största succe förblev hans första: Hans och Greta.



Det började 1890, som en barnramsa, skriven av tonsättarens syster, Adelheid Wette, byggd på en klassisk tysk folksaga, publicerad av Bröderna Grimm, 1812. Som så många av brödernas berättelser är urhistorien rejält grym, och har ganska intressanta könsroller: I en svältande familj är det kvinnan, tvärtemot moderliga instinkter, som bestämmer att mannen ska leda ut deras två barn i skogen och lämna dom där, eftersom man inte har mat så det räcker. Mannen vill inte, men gör det ändå, en beteende som i våra dagar ofta tillskrivs en kuvad kvinna, och väldigt sällan en man. På övervåningen har sonen hört vad som bestämts, och han fyller sin fickor med stenar, så när pappan leder ut dom, droppar han en sten här och var, och så kan dom hitta hem. Mamman blir vansinnig, och låser in dom så att Hans inte kan leta stenar inför morgondagens bortförande, men han har en bit bröd - jag vet, dom svälter, jag vet - och han lämnar smulor efter sej. Men när det är dags att ta sej hem visar det sej att fåglarna har ätit upp bitarna. Barnen upptäcker ett pepparkakshus, och de börjar gnaga på väggarn. En häxa kommer ur och lockar in dom, med löften om mjuka sängar och varma bad, och trots att hon bor i ett hus byggt av godsaker, så äter hon barn. Logiken är lite skev: sagan verkar vända sej till barn med ett outvecklat kritiskt tänkande. Hon sätter Hans i en bur för att fetta upp honom - kom ihåg att han är svältfödd - och Greta, vars roll hittills inte har bidragit med något, får blir hennes piga. Nästa dag är häxan så hungrig att hon bestämmer sej för att äta Greta också. Hon ber flickan luta sej in i ugnen för att känna om det är varmt nog, men Greta låtsas inte förstå, utan ber häxan visa, och när denna gör detta blir hon inputtad och uppeldad. Vilket är den första aktiva handlingen flickan gör, men det intressanta, tycker jag, är att det ju brukar vara flickor som blir inlåsta, och pojkar som dödar drakar och räddar dom. Här är det tvärtom. Barnen hittar en vas full med juveler och andra skatter, som dom tar med sej hem, där dom får veta att deras mamma har dött, och att pappan verkligen har saknat dej, och ångrar sej, även om det kanske inte var hans fel, eftersom mamman var den som låg bakom. Ett moraliskt förhållningssätt som också är lite könsöverskridande. 
Snipp, snapp, snut…
Om jag var ungarna hade jag stannat i pepparkakshuset. 

I operan är de också hungriga och fattiga, men mamman, istället för att skicka bort dom för gott, säger att de ska gå ut i skogen och plocka jordgubbar. Här finns ingen sidohistoria om småsten eller brödsmulor. Senare kommer pappan hem, full, men lycklig, bärandes massor av mat, eftersom han på en festival har lyckats sälja alla sina kvastar. När han får veta att barnen blivit utskickade berättar han att det bor en häxa i skogen, som äter barn, och föräldrarna ger sej ut i skogen för att leta efter dom.
Ungarna hittade jordgubbar, men har ätit upp dom under en slags eko-lek med göken, och eftersom det har blivit mörkt hittar dom inte hem, de får besök av John Blund och ber en bön och somnar. Ur skogen träder 14 änglar och sjunger om att de beskyddar barnen. När solen går upp kommer dagg-älvan och sjunger om hur underbart det är att vakna. Ungarna hittar ett pepparkakshus, med ett staket av pepparkaksbarn, och när de börjar knapra, kommer häxan ut och förtrollar dom: Hans blir seg, slö och långsam, och Greta tvingas att dansa. 
Även här puttar Greta in häxan i ugnen, men man befriar också barnen som suttit fångna, förtrollade i pepparkaksstaket. De ges ingen förklaring till varför häxan inte har käkat dom. 
I den här scenversionen har man strukit ner och moderniserat verket. Mamman är en ensamstående kvinna, eftersom man strukit pappans roll, och man har också introducerat en katt, som en slags ledsagare och skyddsängel. 

Kostymerna signalerar om ett fattigt 30-, 40-tal. De är beige, bruna, urtvättade. Hans har kortbyxor, långstrumpor och en skjortkrage sticker upp ur den stickade tröjan. Greta har blus, kofta och en vid kjol som slutar nedanför knän. Katten är klädd i matta, svarta, tajta kläder.

Jag var inte helt ombord när föreställningen började. Det kändes som om man använde sej av överdrivet mycket scenografi: man har ställt upp ett helt kök på scenen: matbord, stolar, kylskåp, hyllor och spis. Ibland, speciellt i amatör- och elevuppsättningar, flyr man ibland in i ett slag scenografisk överdöd, för att det ska kännas ”på riktigt,” men när man väl har kommit in i skogen och hittar häxans hus, förstår jag idén: de har klätt in hela det gamla köket i ett målad motsvarighet, ett sagokök, och visar upp en slags förtrollad låtsasvärld. Man använder sej också av projektioner, vilket förhöjer den uppelvelsen, och det är väldigt roligt när man bygger pepparkakshuset, som monteras ihop av delar från IKEA.

I pausen går jag ut i foajén och köpte en kaffe och en hembakad rawfood-kaka. Jag tror att det är eleverna på skolan som driver det här lilla tillfälliga fiket, och någon eller några är duktig på att baka. 

XERXES

Regi: Eva Haglund, Xerxes - Ninni Molin, Arsamenes - Ella Grosse / Sophie Weinert, Romilda - Ingrid Berg, Atalanta - Celine Dewrée, Amastris - Elin Mossberg, Elviro - Martin Hillberg

1738 hade XERXES, eller SERSE, som den heter på engelska, urpremiär på Kings Theatre i London, en teater där 25 av Händels operor hade premiär, och som brann ner 1789, återuppbyggdes 1791, brann ner igen, 1867, och byggnaden som idag ligger där stod färdig 1868. Man har använt sej av den tidigare teaterns exteriör, som gick att rädda, och sen 1986 kör man PHANTOM OF THE OPERA där. 
Det är förresten detta år som man för första gången i Sverige, på Bollhuset mittemot slottet, framförde en balett där svenskar dansade. Innan dess hade det varit utländska gästspel. 

Händel och hans hår.
George Friedrich Händel föddes 1685, var en tysk barockkompositör, som tillbringade merparten av sitt liv i London. Att kalla honom tysk är förresten felaktigt, eftersom det under hans livstid inte fanns något av det vi idag kallar Tyskland. Det fanns en massa germanska stater, det tysk-romerska riket, ledda av en kejsare. 

Det handlar om Kung Xerxes som ser, och faller för Ariodates dotter Romilda, som i sin tur är älskar och älskas av Xerxes bror Arsamene, som i sin tur älskas av Romildas väninna Atalanta. Hänger du med? Jag vet, det är en fasansfullt massa namn, och nästan alla verkar börja på A. Och här kommer ytterligare ett: Amastra, Xexes fästmö, som han dumpade när han fick upp ögonen för Romilda, och som har klätt ut sej till man för att spionera på honom. 
Så, vi har Ariodate, Arsamene, Atalanta och Amastra. Tack och lov är börjar nästa namn på E: Elviro, som är Arsamanes - kolla här ovan om du inte minns vem det är - betjänt, och som skickas, utklädd till blomsterförsäljare för att inte kännas igen, till Romilda med ett kärleksbrev från sin herre, där han bedyrar sin eviga kärlek. Elviro ger brevet till Atalanta - kolla ovan - att ge till Romilda, som han inte får tag i, men eftersom Atalanta också hon älskar Arsamene - kolla ovan - så säger hon till Elviro att Romilda inte längre gillar Arsamene, utan älskar Xerxes. Hon visar också Arsamenes kärleksbrev för Xerxes, och säger att det är ämnat för henne, inte Romilda, men när han visar brevet till Romilda - som bevis på att Arsamene inte älskar henne, utan Atalanta, och att Xerxes har bestämt att de två, Arsamene och Atalanta, ska gifta sej.
Och det, som dom säger, är bara början. Det kan bli förvirrande, speciellt som flera av mansrollerna var skriva för kastrater, vilket i våra dagar medför att de sjungs av kvinnor. Vi har alltså, samtidigt på scenen, kvinnor som ska föreställa män, och kvinnor som ska föreställa kvinnor som föreställer män. Xerxes och  Arsamenes ska vara män, men sjungs av kvinnor, medan rollen som Amastra, sjungs en kvinna som ska vara kvinna, men är utklädd till man. 

Scenografin är smakfullt enkel, men effektiv: några bänkar, och en gunga, upphängd i en blomsterklädd portal. Eller enkel och enkel, förresten, jag kan tänka mej att det har varit ett litet helsike att konstruera en fristående gunga som inte välter när man får lite fart. Jag vet inte om det är medvetet, men jag kommer omedelbart att tänka på rokoko-målningen The Swing, Gungan, av Jean-Honoré Fragonard, du vet, den med den rosaklädda kvinnan på gungan som tappar en sko, medan en man ligger gömd och i en buske och spanar upp i hennes kjolar?

Man använder sej av fina, historiska kostymer, männen har stövlar och utsvängda jackor - betjänten har knäbyxor, långa strumpor och väst -  och kvinnorna har klänningar. 

Ibland sjunger man på svenska, och ibland på engelska, och jag har lite svårt att förstå varför. Är det ett rent konstnärligt val, och i såna fall, vad vill man säga? Eller är det bara för att sångarna ska få redovisa att de kan sjunga på ett annat språk? Problemet när folk byter språk, speciellt här, där akustiken kanske inte optimal, är att det man inte hör, inte inser att sångaren har bytt språk och det framgår mer som att sången inte artikuleras, tills man inser att man återigen har bytt språk. Tvärtemot imponerande blir det bara irriterande.

Klassen, vad jag kan förstå, har bara en man, och då passar den här operan utmärkt att sätta upp, speciellt om man som här, stryker rollen som Romildas far Ariodate. Ursprungligen sjöngs förstås alla de här byxrollerna av kastrater.
Kvinnan som var mycket fin som katten i första aktens HANS OCH GRETA, spelar här en helt annan roll, den ödesdrabbade Romilda, och gör ett så bra jobb att det tar ett tag innan jag känner igen henne. Ärligt talat var det på frisyren: jag tyckte det var lite konstigt att katten hade en slags hög sidofläta, och funderar på om det är trend när en sångerska i andra akten kommer in med samma frisyr, tills jag inser att det är samma person.

När jag cyklar hem tänker på två saker: det ena är att opera ibland kan lida lite av något man sysslar med i klassisk balett: Eftersom dans är en ordlös konstform kan man inte säga att man är en kung, eller att man är kär, eller att man är elak person, så dansaren måste på något sätt visa det med en nästan pantomimsikt, eller charadlikande tydlighet. Men eftersom det är dans så funkar det. Det fysiska uttrycket är ju redan förhöjt.
När det här smyger sej in i opera, så funkar det inte lika bra. Om sångaren tillexempel ska spela en drottning, så går det inte att komma in och spela sin egen viktighet. Det är kostymörens uppgift, ljussättarens, eller de övriga sångarnas. Drottning Elizabeth behöver inte spela sin egen status, det skulle sänka hennes status snarare än höja den. Hon ska inte behöva övertyga om att hon är viktig, hon är viktig. 

Det andra är något jag inte insett förut, eller i alla fall inte artikulerat: skillnaden mellan att känna, och att tänka, i sång.
Om man ser en aria som en monolog - eller en slags dialog där den andre inte pratar på väldigt länge - så finns det i vissa verk, speciellt inom opera, ganska många partier där det inte finns någon sång. Vissa sångare väljer att i såna partier bara känna, att liksom hålla kvar en känsla, gå på tomgång, stå och vara arg, bli en slags statylikande sinnebild av ilskan, till exempel, medan andra i samma slags tystnad, använder musiken som en slag illustration av vad de tänker. Känslan kommer liksom i andra hand, som en konsekvens av tanken. Och det gillar jag. Det blir väldigt intressant att titta på. 

Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan

 - att jag på Instagram heter https://www.instagram.com/joakim_clifton_bergman


  • och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com

Om du gillade det här kanske du gillar: 


BAD GIRLS, med SMU på Maxim: 

”Det där kan jag göra…” verkar dom tänka.
”Nej, det kan du inte,” tänker vi. 
Regissörens arbete påminner mej faktiskt om avdelningschefen i musikalen: den goda viljan och ambitionen verkar finnas, allt annat saknas. 

Vad som verkligen irriterar, är att detta är en bra klass, med talangfulla elever, som inte tillåts glänsa. 


THE GREATEST CABARET COMEDY med Stockholm Musikalartist Utbildning på  Maximteatern: 

"Ett gott råd som ingen någonsin tar, är: Om du är bäst i din musikalklass ska du söka dej vidare, för du kommer inte att lära dej lika mycket som dom som är sämre. I den här klassen finns det många anledningar att stanna kvar, för här går ingen trygg. Nivån är så underbart hög att nästan ingen står ut, varken på det ena eller andra hållet. Jag har sett klasser där det funnits en viss resignation, där vissa verkar resonera: Det är ingen idé: jag kommer aldrig att sjunga lika bra som Closette, dansa lika bra som Tetris, eller se lika bra ut som Mora, och där såna som Closette, eller Tetris eller Mora slutar utvecklas, för dom slutar jobba; varför ska dom slita när dom i alla fall är bäst?" 


TÖRNROSA, med Kungliga Baletten, på Kungliga Operan: 

"Nere i diket värmer musikerna upp sej själva och sina instrument. Det är trevligt att se dom i sina privata, personliga kläder. Om och om igen övar de på partier som måste bemästras. De blåser, knäpper, stryker och slår. Bakom ridån, kan jag tänka mej, gör dansarna detsamma; dom böjer, sträcker, snurrar, hoppar, vrider och vänder. "


#RememberBenny

$
0
0
Med anledning av Benny Fredrikssons bortgång den 17 mars anordnar Kulturhuset Stadsteatern tillsammans med Benny Fredrikssons familj en kväll för att hedra hans minne och gärning. Programmet kommer att hållas på Stora scenen, Kulturhuset Stadsteatern.  Här kommer kollegor och vänner från ett långt yrkesliv inom teater, musik, musikal och dans att ge sin personliga hyllning till Benny Fredriksson.
Fri entré men plats måste reserveras.

#RememberBenny

ROSENKAVALJEREN, genrep Kungliga Operan, 24/5 2018,

$
0
0

MUSIK Richard Strauss, TEXT Hugo von Hofmannsthal, REGI Christof Loy, DRAMATURGI Thomas Jonigk, SCENOGRAFI Dirk Becker, KOREOGRAFI Thomas Wilhelm, KOSTYM OCH MASK Barbara Drohsin, LJUS Olaf Winter, Med Malin Byström/Johanni van Oostrum, Wilhelm Schwinghammer, Adrian Angelico, Ola Eliasson, Elin Rombo, Sara Olsson, Aled Hall, Marie-Louise Granström, Klas Hedlund, Kristian Flor, Anders Blom, Daniel Ohlmann, Gustav Ågren, Jon Nilsson, Håkan Ekenäs, Vivianne Holmberg, Olof Lilja, Kajsa Palmer, Hanna Leonora Hollesen, Ebba Stahre, Henrik Hugo, DIRIGENT Alan Gilbert, Kungliga Operans Kör, Kungliga Hovkapellet



Jag var inte vidare sugen, inte alls, och det hade mycket, nästan allt, att göra med min brist på allmänbildning. Jag hade liksom i mitt grunda, grumliga vetande fått för mej att ROSENKAVALJEREN var något som sorterades in bland pop-operetterna, typ bredvid VÄRDSHUSET VITA HÄSTEN. Nånting fånigt. Nånting svängigt, visserligen, men enfaldigt och tramsigt. 
Denna fördom hade hjälpts av att jag yrt runt på Youtube och gjort nedslag i några riktigt sega uppsättningar, där jag hade fått klart för mej att handlingen visserligen verkade vara operett, men att musiken varken var varken umpa-umpa, eller can-can. Jag förväntade mej något präktigt, rejält, kapabelt och lite mossigt. 

Hela dagen hade jag suttit och skrivit om Kungliga Operans uppsättning av TÖRNROSA, utan att bli klar. Jag hade tyckt mycket om föreställningen, men på något sätt lyckades jag inte förmedla det i min text, så jag klippte, klistrade, skrev och surfade. Nån gång mitt i alltihop hade jag blivit inbjuden till Sankt Eriks gymnasiums uppsättning av musikalen IF/THEN, och det hade piggat upp. 
För att belöna mej själv, för att jag trots allt tog mej in till operan, mutade jag mej med att jag skulle få vegansk varmkorv och mjölk-fri jordgubbs-milkshake, när jag kom hem. 

Repetitioner på kungliga operan kan vara en ganska knökig affär, med mycket buffande och skuffande, stressande och stötande, men den här gången - kanske för att sommaren verkar vara här - får jag plats längst fram, på parketten, på andra stolsraden i mitten. Det går inte att sitta mycket bättre.

ROSENKAVALJEREN hade premiär i Dresden, Tyskland, 1911. Det är året då vi för första gången firade Internationella Kvinnodagen, Mexico har en revolution, och i New York utbryter en brand på Triangle Shirtwaist factory, och 146 arbetare dör. 
I Sverige, sen fyra år tillbaka, regerade Gustav V, och skulle göra så fram till 1950, filmen Stockholmsfrestelser regisserades av den första svenska kvinnliga filmregissören, Anna Hofman-Uddgren, en varietéartist, manusförfattare och skådespelerska, och en påstådd dotter till kung Oscar II. Gösta Bohman föddes och Gustaf Fröding dog, och det är tre år kvar till första världskriget.
Max Reinhardt
Regissör för uruppsättningen var en koloss inom tysk teater; Max Reinhardt, en judisk film- och teaterregissör och producent, som när det gick som bäst drev 11 scener i Berlin. 1938 flydde han Nazi-Tyskland och började om i USA. 

Det är en komisk opera med bitterljuva undertoner, en slags pastisch på något av Mozart: Den rika, vackra gifta Fältmarskalkinnan har ett förhållande med den yngre Octavian, och när hennes kusin den bufflige baron Ochs kommer instormande och nästan avslöjar de två i säng, lurar de honom genom att klär ut Octavian till hennes jungfru, Mariandel. Baron Ochs, som omedelbart blir intresserad av Octavian i damkläder, har kommit för att be Marie Thérèse rekommendera en yngling som kan agera som rosenkavaljer, en tradition där en ung nobelman å brudgummens vägnar överlämnar en förlovningsros i silver till den kommande bruden. Fältmarskalkinnan rekommenderar omedelbart Octavian, och när denne söker upp den unga flickan, Sophie, blir de omedelbart förälskade, och de beslutar sej för att intrigera så att Ochs framställs i dålig dager i Sophies fars ögon.
Det är egentligen en ganska, gammaldags historia, förutom några sofistikerade grepp, speciellt vad gäller den kvinnliga huvudrollen: Fältmarskalkinnan blir aldrig straffad för sin otrohet, och hon försöker heller inte intrigera emot Sophie och Octavian, när hon förstår att de är förälskade.
Operan i sej kommer inte att hamna bland mina favoriter, men föreställningen gör det. Absolut.
Jag är ganska knockad redan från början, när sångarna under ouvertyren kommer inrusande i 1700-talskostymer, slänger av sej kläderna och hoppar i säng, för att sen komma in i nutidskläder, som om de varit på någon slags maskerad kvällen innan. 

Scenografin i den första akten föreställer en slags stilig lägenhet, byggd nån gång i mitten av 1800-talet; inget parkettgolv, utan breda, slita brädor, modernt, enkelt inredd: lite antika möbler, ett rokokobord och några stolar, enkel golvlampa i ett hörn, medaljong-fondtapeter blandas med rena, ljusa väggar, och en modern serveringsvagn i krom och glas rullas in när det är dags för frukost. Ett hem som är lite som ett hotell. 
En stor behållning, och som bidrog till en slags förtrollande, båda avväpnande och förhöjd stämning, var alla ovidkommande personer, som bara kom in, stod på scenen en stund, iakttog handlingen och sen försvann. Personer som Fältmarskalkinnans jungfru, butler, sekreterare, vänner och annat löst folk som ingår i ett hushåll. 
I andra akten, där Octavian ska lämna över silverrosen, befinner vi oss plötsligt på Drottningholmsteaterns scen, ett uttryck för gamla seder och bruk, traditioner och konventioner, både inom opera, samhälle och sällskapsliv. Octavian och Sophie är också utklädda i 1700-talskläder, medan alla andra har nutida kostymer, som om de två vore klädda enligt sedvänja, som i en slags nationaldräkt, påskkärringar eller tomtedräkt: detta är den typ av kläder man alltid har haft när man lämnar över och tar emot silverrosen. Baronen gör också en underbar entré som en slags operakung, eller gudomlighet, med krona fylld av prunkande vinröda plymer.
Också här är jag helt förförd av figuranterna, den ene, en slags assistent till Ocatvian, vars uppgift det är att handha silverrosens ask; en annan en sjukvårdare som kommer in för att ta hand om Baronen när han blivit lite rispad av Octavian, i en duell. 
Det är en lång föreställning, men trots att magen otåligt kurrar i väntan på vegokorv med bröd, är det som om det händer någon annan. Jag skulle kunna sitta några timmar till. I alla fall två. Kanske tre. 
I pausen mellan andra och tredje akten kommer sångarna ut framför ridån för att repetera några partier med dirigenten. De är totalfokuserade. Inte en blick kastar de ut i salongen, och vi, som fortfarande sitter i våra stolar, är blixtstilla, för att inte störa.
Sista akten utspelar sej i en stor, opersonlig lägenhet, en slags bordell, hel och ren, men lite passé. Hit lockas Baronen av Octavian, utklädd till jungfrun Mariandel, med löften om ett romantiskt möte, men det verkliga målet är att kompromettera honom inför Sophies far. Horor, av alla tänkbara kön, strosar runt i  väntan på manliga horbockar. Här är mina favoritfiguranter utklädda i sjaviga damkläder, eller nakna.
Det är lite svårt att första att Octavian kan lämna den Catherine Deneuve-vackra Fältmarskalkinnan för en annan kvinna, men jag tolkar det som att hon helt enkelt är för perfekt. Det är inte det att hon är en äldre kvinna, och något yngre lockar, hon är för världsvan, för sofistikerad för den unge mannen, han behöver någon mindre gudomlig. Det är som när ungdomar börjar dricka sprit: De föredrar en alkoläsk framför ett torrt, vitt vin, eftersom paletten ännu inte är utvecklad.

Kanske är det för att jag bloggar, och vill vara tydlig och exakt, men jag har ett starkt behov av att definiera, rubricera, relatera och karaktärisera. Vilken färg har stolen? Är den ljusblå eller mörkblå, mattmålad eller glansig? Är den tillverkad i trä eller metall, modern eller antik? Är det där en man eller kvinna?
Rollen som Octavian är skriven för en mezzo-sopran en travesti, det vill säga en kvinna var röst ligger lite lägre än en sopran, och som föreställer en man. En byxroll. Det är gott om såna inom operan. I de tidiga operorna sjöngs dessa roller av kastrater, men nu för tiden görs de oftast av kvinnor. Oftast. 
Den här rollen vrider ytterligare lite på könstillhörighet och sexualitet eftersom Octavian klär ut sej till kvinna, och baronen blir alltså betuttad i en man som spelar en kvinna. 
I första akten, där Octavian smyger omkring utklädd till jungfru, var jag imponerad av hur bra en kvinna kunde spela en man som var dålig på att spela en kvinna. I tredje akten blir det nästan omöjligt at resonera så. Mitt förnuft säger mej att det är en kvinna som spelar en man som spelar en kvinna, men min magkänsla, säger mej att det där är en man som spelar en kvinna. 
Då hade jag ingen aning om att personen som spelar Octavian var född som kvinna, men nu lever som man, men kanske, på nåt sätt, var det nåt jag anade.

Jag hoppas verkligen att man filmar den här uppsättningen, för jag hittar inget att anmärka på, och massor att imponeras av. Saker jag inte vill glömma, saker jag säkert missade, stunder och scener jag vill se igen. 
Regin är smakfull, lekfull, utmanande och underfundig. Jag hittar inget falskt eller stolpigt styltigt, inga stagnerade scener där det bara handlar om musik. Detta är en vardaglig, förtrollande värld jag tror på. 

Handlingen sker liksom på två plan: dels är det de fyra huvudrollernas historier, men de berättas i en större, mer komplex värld, där det som händer dom nästan blir perifera bihistorier. Det är som en slags operaversion av Tom Stoppards ROSENCRANTZ AND GUILDENSTERN ARE DEAD, där vi får följa skeendet i Shakespeares HAMLET, men hur det ter sej för de två birollerna, Hamlets barndomsvänner.



Det är inte förrän jag cyklade hem från Ica, med ryggsäcken full av vegokorvar, frusna jordgubbar och mandelmjölk, som jag inser att jag inte ens har tänkt på att man har sjungit, därför att ingen stod någonsin bara still och sjöng.

Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan

 - att jag på Instagram heter https://www.instagram.com/joakim_clifton_bergman


  • och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com

Om du gillade det här kanske du gillar: 


HANS OCH GRETA och XERXES med Kulturamas Operastudio på Årsta Teater:

"Om du tycker att namnet Engelbert Humperdinck är lite speciellt, ponera detta: 1965, 44 år efter kompositörens död, tog en ganska misslyckad brittisk popsångare, Gerry Doresy, frivilligt detta namnet, för att utmärka sej."


BAD GIRLS, med SMU på Maxim: 

”Det där kan jag göra…” verkar dom tänka.
”Nej, det kan du inte,” tänker vi. 
Regissörens arbete påminner mej faktiskt om avdelningschefen i musikalen: den goda viljan och ambitionen verkar finnas, allt annat saknas. 

Vad som verkligen irriterar, är att detta är en bra klass, med talangfulla elever, som inte tillåts glänsa. 


THE GREATEST CABARET COMEDY med Stockholm Musikalartist Utbildning på  Maximteatern: 

"Ett gott råd som ingen någonsin tar, är: Om du är bäst i din musikalklass ska du söka dej vidare, för du kommer inte att lära dej lika mycket som dom som är sämre. I den här klassen finns det många anledningar att stanna kvar, för här går ingen trygg. Nivån är så underbart hög att nästan ingen står ut, varken på det ena eller andra hållet. Jag har sett klasser där det funnits en viss resignation, där vissa verkar resonera: Det är ingen idé: jag kommer aldrig att sjunga lika bra som Closette, dansa lika bra som Tetris, eller se lika bra ut som Mora, och där såna som Closette, eller Tetris eller Mora slutar utvecklas, för dom slutar jobba; varför ska dom slita när dom i alla fall är bäst?" 



Viewing all 1031 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>